Start > Ritul latin > A IV-a duminică din Post (pentru copii)

A IV-a duminică din Post (pentru copii)

27 February 2009
1,376 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Duminica a IV-a din Post (Anul B)

1. Introducere

Așa cum Isus a adus bucuria învierii prin cruce, la fel și pentru noi astăzi, crucea trăită cu iubire, asemenea lui Isus, ne dă puțină viață mai frumoasă, un tezaur pentru cer.

Sfântul Grigore cel Mare povestește acest fapt care i s-a întâmplat când era secretar la curtea din Constantinopol.

Tânărul împărat Tiberiu al II-lea, trecând într-o zi de-a lungul unui coridor strâmt și întunecat din palatul său, a văzut pe pământ o bucată de marmură pe care era sculptată o cruce. Din respect, nu a vrut să o calce și, pentru că ceilalți nu făceau la fel, a cerut să fie scoasă. Dar sub prima bucată s-a găsit o a doua, și pe aceasta fiind sculptată o cruce. Apoi o a treia, apoi o a patra… toate cu semnul morții lui Isus. În sfârșit, de sub a șaptea a apărut o lumină mare: un tezaur foarte bogat (Chautrel).

Se aude sunetul sirenei… Este Crucea roșie. Semnificația și utilitatea Crucii roșii. Există o “cruce roșie” și un medic de “urgențe” și pentru suflet…

2. Tema

Cel care crede în Isus răstignit și se încrede în iubirea sa dobândește o viață care durează veșnic

3. Mesajul zilei

Dumnezeu ne-a oferit multe daruri, dar unul este cel mai mare dintre toate: care? (Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea încât l-a dat pe Fiul său unul-născut, pentru ca oricine crede în el să nu moară, ci să aibă viață veșnică).

Cel care crede în Isus are viață veșnică.

- Isus nu este numai asemănător unui medic bun, care ne tratează și ne vindecă atât cât poate. Dar la sfârșit vine moartea. Isus nu este nici doar ca un simbol al șarpelui, înălțat de Moise în deșert, ca punct de urgențe împotriva mușcăturilor șerpilor.

- Isus este adevăratul Mântuitor: ne eliberează de tot răul și ne dă o viață divină și nemuritoare.

Cel care crede în Isus merge în lumină.

- Viața creștină este ca o a doua venire la lumină (Amintește Botezul!) Isus, prin evanghelia sa este lumină, dar mulți preferă să trăiască în întuneric, ca să nu se vadă faptele lor rele.

- Ferice de noi, care în botez am primit lumina credinței: am fost iluminați. Să trăim în lumina binelui. Să trăim în lumina lui Isus.

Să îi mulțumim lui Isus care, murind, a distrus moartea; înviind, ne-a redat viața. Crucea lui Isus devine pentru noi adevăratul pom al vieții, farul luminos al marelui mister pascal.

4. Exemple

a) “6 aprilie 1252. Dominicanul pr. Pietro da Verona, prior al conventului din Como, se îndrepta spre Milano. Este mereu în călătorie, își petrece toată viața în apărarea doctrinei creștine, cum este învățată de Biserică și cu exactitate este rezumată în “Crezul” apostolilor.

Cei care doresc moartea lui sunt mulți. Ghibelinii nu pot suporta atașamentul lui față de papa; catarii și maniheii nu fac față în disputele cu el.

În pădurea din Farga, aproape de Seveso, în Brianza, printre tufișuri îl așteaptă un sicar. Când a trecut fidelul ucenic al sfântul Dominic, o lovitură de bâtă îi zdrobește capul. Pr. Pietro din Verona cade la pământ, recitând tot mai lent “Crezul”. Apoi, pentru a sigila fidelitatea sa față de doctrina lui Cristos, înmoaie degetul arătător în rana de la cap și scrie pe pământ cu sângele său: “Cred!” Apoi a murit.

Dacă ai ocazia să treci prin Milano, du-te în S. Eustorgio. Vei găsi relicviile sale, venerate într-o arcă foarte frumoasă, care dă mărturie tuturor că barca lui Petru trece, e drept, prin furtuni, dar nu se scufundă”.

b) “Fiul omului a venit ca să își dea viața ca preț de răscumpărare pentru mulți” (Mc 10,45).

23 septembrie 1943. O perioadă lungă, tristă, de război, este pe punctul de a se încheia. Salvo D’Aquisto, 23 ani, vice-brigadier al carabinierilor, este în slujba cazărmii din Torrimpietra, aproape de Roma. De câteva zile, un corp de armată german s-a stabilit în Torre di Palidoro.

Salvo nu îi urăște pe germani.

- Sunt ca și noi, se gândea el, se supun unui ordin. Dacă ar putea, s-ar întoarce acasă!

Dar în acea noapte, în Torre explodează o bombă. Un soldat german moare; alți doi sunt răniți. Reacția este imediată:

- Ori este găsit vinovatul, ori vor fi represalii! Ies pe câmp, trec pe străzi: arestează, la întâmplare, 22 de persoane. Le urcă într-un camion; le duc la Palidoro pentru a fi împușcate.

Vice-brigadierul aleargă, încearcă să îi încurajeze pe ostatici. Apoi îl cheamă pe un maior german; încearcă inutil să îl convingă să îi elibereze. Atunci, într-o clipă, Salvo ia o decizie eroică: este nevinovat, dar declară:

- Eu am pus bomba! Eu sunt responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat. Ostaticii sunt eliberați.

Salvo moare, sub rafala de mitralieră, în aceeași dimineață de septembrie. Cei 23 de ani ai lui pentru salvarea a 22 de vieți.

c) Exemplificare liturgică: încredințarea evangheliilor și a crezului.

În vechime, Postul Mare era timpul în care se pregăteau catecumenii, adică cei care doreau să devină creștini, să primească botezul. Noi, dragii mei, am primit cu toții botezul de mici, pe când eram încă inconștienți; dar acum, când am devenit mari, suntem invitați să devenim tot mai conștienți de ceea ce au făcut părinții și nașii în locul nostru. De aceea, astăzi trebuie să vă spun un lucru foarte important: pentru a fi adevărați creștini, trebuie să spunem și să profesăm Crezul.

- Cândva episcopul, încredințându-le catecumenilor Crezul (compendiu al Evangheliilor), le spunea celor care voiau să devină creștini: “A sosit momentul solemn pentru a deschide în fața voastră, fii preaiubiți, Sfintele Evanghelii!” (arătați-le).

- Evangheliile sunt patru, așa cum patru sunt părțile lumii, cărora le sunt destinate, dar formează o singură veste frumoasă, cea a lui Isus Mântuitorul. Au fost scrise de patru bărbați, inspirați de Duhul Sfânt, fiecare cu același mesaj minunat de mântuire, dar cu caracteristici diferite. De aceea, fiecăruia dintre ei tradiția le-a încredințat câte un simbol.

- Evanghelistul Matei este reprezentat de un om: el începe cu genealogia umană (= enumerarea strămoșilor) a lui Isus, din neamul lui David, Mesia în care se vor realiza toate profețiile din vechime.

- Evanghelistul Marcu este reprezentat de un leu: el începe povestirea sa din deșert și descrie puterea regală a iubirii lui Isus, adevăratul Mesia.

- Evanghelistul Luca este reprezentat de un bou: el începe vorbind despre preoți care sacrificau animale în templu și îl descrie pe Isus ca victimă nepătată pentru păcatele noastre.

- Evanghelistul Ioan este reprezentat de un vultur: el se ridica spre ceruri, mărturisind clar că Isus este Fiul lui Dumnezeu.

- Fiecare simbol are aripi, pentru a indica faptul că Evanghelia trebuie să ajungă în toate părțile lumii… (Pentru a face mai plastică învățătura, arătați simbolurile celor patru evangheliști, care se află în toate bisericile).

- Ei bine, fiii mei, bogata învățătură a celor patru evanghelii a fost rezumată de Biserică într-o mică rugăciune, pe care voi trebuie să o cunoașteți, să vă placă să o păziți și să o profesați chiar cu prețul vieții. Iată că vă încredințez Evangheliile și Crezul.

Citirea Evangheliilor trebuie să fie pentru un creștin o adevărată exigență a duhului.

Să vedem acum dacă cunoaștem și înțelegem bine toate cuvintele din Crez (explicați, folosindu-vă de maieutică, expresiile cele mai dificile din formula scurtă a Crezului).

Ritul latin