Start > Ritul latin > A III-a duminică din Post (pentru copii)

A III-a duminică din Post (pentru copii)

27 February 2009
1,263 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Duminica a III-a din Post (Anul B)

1. Introducere

Ești ca o vioară, care poate fi și o Stradivarius, dar cu corzile încă slab puse, dezacordate.

Dacă vei ști să le acordezi, vei descătușa o armonie care îi va bucura pe toți, mai ales pe cei care te iubesc. Iată datoria ta cea mai importantă la această vârstă!

2. Tema

Când un copil iubește, trăiește ca fiu al lui Dumnezeu și îl are pe Dumnezeu în inimă

3. Mesajul zilei

În excursiile noastre, deseori se întâmplă să observăm în afara vreunei case o lespede care intenționează să amintească locul unde s-a născut sau a trăit un om faimos. Locul cel mai fericit de pe pământ este Palestina (=Israelul), pentru că acolo s-a născut, a trăit, a murit și a înviat – ca om – Isus: Fiul lui Dumnezeu.

- Casa lui Isus era la Nazaret. Dar acum unde poate fi întâlnit?

- Cine știe adresa lui?

- Unde putem să găsim “locuința” lui Dumnezeu?

Din iubire, Dumnezeu a vrut să locuiască în mijlocul nostru.

- Evreii, care voiau să găsească o prezență deosebită a lui Isus, se duceau la templul din Ierusalim. În deșert, Dumnezeu a vrut să aibă “Cortul” său, dar în Palestina poporul ales îi construise un edificiu măreț, împărțit în mai multe secțiuni, destinate păgânilor, femeilor, bărbaților, preoților. Vai celor care depășeau balustradele despărțitoare. Se credea că Dumnezeu era prezent în mod unic în locul cel mai sfânt, numit “Sfânta Sfintelor”, o cameră goală și întunecată, fără statui, pentru că Dumnezeu este misterios. Acolo era păstrată arca cu tablele poruncilor: arca alianței.

- Cum aflăm și din Evanghelia de astăzi, Isus nu s-a simțit foarte bine în acest templu și s-a prezentat pe sine ca adevăratul templu al lui Dumnezeu.

- Într-adevăr, în Isus locuiește plinătatea divinității. El este om adevărat și Dumnezeu adevărat.

- Într-o zi, a spus: “Distrugeți acest templu – indicând umanitatea sa – și eu îl voi ridica din nou în trei zile”.

- Isus este templul cel mai frumos al lui Dumnezeu!

$O prezență deosebită a lui Isus o avem în Euharistie…

$Este prezent și în aproapele aflat în nevoie…

$Dar și inima noastră de fii ai lui Dumnezeu este un adevărat templu.

- Locuiește în noi Duhul lui Dumnezeu. Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt vin să își stabilească locuința în sufletele noastre, când suntem fideli poruncii iubirii. Dumnezeu, care este prezent pretutindeni, în cel care trăiește în harul său el “locuiește” ca un prieten.

- Noi, cei botezați prin har, suntem: “temple-case-locuințe-reședințe” ale lui Dumnezeu.

- Când unul dintre noi iubește, îl are pe Dumnezeu în inimă! Nu este o frază poetică: este o realitate.

- Când toți împreună, ca o singură familie, iubim nu doar cu vorba, dar în adevăr, devenim familia lui Dumnezeu, Biserica lui Dumnezeu: “Unde este caritate și iubire, acolo este Dumnezeu”. Dumnezeu se simte bine numai acolo unde este iubire!

Dacă iubim, îl avem pe Dumnezeu în inimă: și acest lucru este foarte frumos. Dar mai există și un alt adevăr minunat: Dacă iubim, suntem în inima lui Dumnezeu; așa cum pasărea, rândunica are cuibul ei unde se retrage, noi avem cuibul nostru în Domnul și găsim adevărata pace și adevărata bucurie în el.

4. Exemple

Câteva exemplificări pentru a le aminti copiilor darul minunat al prezenței lui Dumnezeu în viața lor, dacă este trăită în iubire.

a) “O foaie de hârtie, pusă pe un birou împreună cu altele, s-a trezit într-o zi plină de semne. O pană, udă toată cu o cerneală neagră, a trasat pe ea multe semne și cuvinte. “De ce m-ai tratat astfel?”, i-a spus supărată foaia de hârtie cernelei. “Nu puteai să mă scutești de această umilire? Eram atât de albă, de curată. Dar tu m-ai murdărit cu iadul tău negru, m-ai nenorocit pentru totdeauna!”

“Așteaptă – a răspuns cerneala – eu nu te-am murdărit, te-am îmbrăcat în simboluri. Acum tu nu mai ești o simplă foaie de hârtie, ai devenit o mesageră. Tu ești purtătoarea gândului omului, ești un instrument prețios…”.

Într-adevăr, după puțin timp, revenind la birou, cineva a văzut acele foi împrăștiate și le-a adunat ca să le arunce în foc. Dar, deodată, a observat acea foaie însemnată cu cerneală. De aceea, le-a aruncat pe toate celelalte, păstrând-o doar pe cea care avea mesajul vizibil” (Leonardo da Vinci).

Încă de la Botez, purtăm scris în inima noastră mesajul de iubire. De aceea, Dumnezeu nu ne va arunca niciodată.

Suntem deja fii ai lui Dumnezeu, dar încă nu este vizibilă gloria noastră. Suntem încă în perioada de probă, invitați la perseverență. Isus a învins deja lumea, chiar dacă ziua triumfului definitiv pentru noi se află undeva în viitor.

b) Un chinez, ducându-se la părintele său misionar, i-a spus:

- Am o mare dorință de a-i construi o casă adevăratului Dumnezeu.

Misionarul i-a răspuns:

- Dorința ta este foarte bună: dar de unde vom lua banii?

- Vreau să o fac pe cheltuiala mea – a adăugat amabilul bătrânel.

Preotul, văzându-l de mai mulți ani pe acel om ducând o viață extrem de săracă și crezând dorința lui ca un rod al exaltării spirituale, pentru a-l descuraja, i-a atras atenția:

- Dragul meu, satul este mare; dacă construiești o biserică, trebuie să fie foarte mare… și tu singur nu vei reuși niciodată!

Sărmanul a replicat cu toată amabilitatea orientală:

- Vă cer iertare dacă insist; dar cred că sunt capabil să construiesc o biserică atât de mare pentru Dumnezeu.

- Dar nu înțelegi că ar fi nevoie de foarte mulți bani… peste șase mii de franci?

- Părinte, am pregătit deja toți acești bani și, dacă nu vor fi suficienți, voi mai câștiga și alții!

Misionarul a rămas neîncrezător. A întrebat:

- Cum ai făcut rost de acești bani?

A răspuns cu un minunat zâmbet plin de lungul efort al vieții sale:

- Părintele meu, încă de tânăr am avut această dorință, cu peste patruzeci de ani în urmă. Am făcut mereu economie când era vorba despre hrana și hainele mele; am lucrat mereu; nici măcar nu m-am căsătorit. Toată viața am avut o singură dorință mare: să las, înainte de moarte, în satul meu, o casă mare pentru adevăratul Dumnezeu: cel al iubirii, cel care și-a stabilit locuința în inima mea! (Casali)

c) Cel care știe să trăiască în prezența lui Dumnezeu, care știe să fie fiu al lui Dumnezeu, se comportă mereu bine și în conformitate cu demnitatea lui.

O actriță juca pentru a nouăzecea oară o parte dintr-o comedie modernă. Autorul comediei era prezent în lojă. Cu toate că teatrul era aproape gol, artista a recitat atât de bine și cu atâta însuflețire, încât autorul s-a dus la sfârșit la ea ca să îi mulțumească. “În această seară v-ați depășit pe dumneavoastră” – a spus el – “ați recitat ca și cum ar fi fost prima dată. Și mai ales într-un spațiu aproape gol! Nu

v-a indispus?” “Nu – a răspuns actrița. Dar era prezent un om pentru care merita să dau ce aveam mai bun în mine!” Voia să îi facă un compliment autorului. “Și dacă nu aș fi fost nici eu prezent?” – a întrebat acesta. “Atunci, aș fi fost măcar eu” a răspuns actrița.

A fost un răspuns magnific. Se stima prea mult pe sine ca să joace rău. Recita din iubire pentru perfecțiune. Făcând abstracție de prezența celorlalți, ea era acolo. Așa trebuie gândită orice acțiune: “Eu sunt prezent!” (F. W. Foerster).

d) Sunt mai mult decât potrivite climatului Postului Mare trei sugestii:

- învățați să trăiți în prezența lui Dumnezeu, prin fapte de iubire;

- amintiți-vă condițiile esențiale pentru a primi cu vrednicie sfânta Împărtășanie;

- încurajați învățarea recunoașterii în ceilalți demnitatea de fii ai lui Dumnezeu.

Ritul latin