Start > Ritul latin > Ascultarea și înțelegerea Cuvântului lui Dumnezeu

Ascultarea și înțelegerea Cuvântului lui Dumnezeu

11 July 2008
2,258 afișări

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a XV-a de peste an (Anul A)

Tânărul Eric dădea mărturie despre cotitura înregistrată în viața sa atunci când l-a acceptat pe Isus ca Domn și Mântuitor. Cu doi ani înainte, spunea el, nu avea poftă pentru Cuvântul lui Dumnezeu. În zilele de duminică obișnuia să sondeze bisericile din zonă pentru a găsi preotul ce ține cele mai scurte predici. Pentru el serviciul duminical ideal trebuia să consume cel mai puțin timp posibil. Cu cât mai puțin cu atât mai bine. Dar acum, că se născuse a doua oară, putea sta și asculta predicarea Cuvântului lui Dumnezeu și ore întregi. Dispoziția noastră relativ la Cuvântul lui Dumnezeu este un bun indicator al relației noastre cu Domnul. Evanghelia de astăzi este o invitație la revizuirea și înnoirea atitudinii noastre față de Cuvântul lui Dumnezeu.

Parabola Semănătorului aseamănă vestirea Cuvântului lui Dumnezeu cu plantarea semințelor. Semințele cad pe diferite tipuri de pământ: bătătorit, pietros, între spini și pământ bun. Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem astăzi este: “Ce fel de pământ sunt eu pentru Cuvântul lui Dumnezeu? Sunt ca pământul bătătorit, unde sămânța nu poate nici măcar intra, sau ca cel pietros unde sămânța nu prinde rădăcini, sau ca cel cu spini unde Cuvântul lui Dumnezeu este în cele din urmă înăbușit, sau pământ bun, care aduce multă roadă? Comparația dispozițiilor noastre diferite cu tipurile diferite de pământ are o limitare crucială. Pământul nu poate să ajute la ceea ce este. Noi putem. Astfel că întrebarea care urmează este: “Cum pot eu îmbunătăți dispoziția inimii mele pentru ca Cuvântul lui Dumnezeu să poată să aducă rod în viața mea?” Pentru a răspunde la această întrebare să ne întoarcem la povestea lui Eric.

Înainte de convertire, Eric nu gusta Cuvântul lui Dumnezeu. Mulți tineri din ziua de astăzi – și nu numai tineri – sunt într-o situație similară. Responsabilitatea pentru această atitudine poate fi împărțită între cei care îl comunică și cei care îl primesc. Predicatorii se rezumă uneori la simpla expunere a lucrurilor. Dar faptul că Isus s-a folosit de povestiri și parabole pentru a ne învăța ne spune că nu este niciodată îndeajuns să spui doar lucrurile, așa cum sunt. Adevărul este amar și pilulele amare se iau adesea cu ceva dulce, pentru a aluneca mai ușor. Una dintre cele mai de succes misiuni de predicare a fost cea a profetului Natan în fața regelui adulterin David (2 Samuel 12) și succesul nu se datorează predicării verde în față ci folosirii unei parabole. Oamenii opun mai puțină rezistență Cuvântului lui Dumnezeu dacă predicarea se folosește de moduri mai delicate de comunicare a adevărurilor uneori amare.

Cum este comunicat Cuvântul este important, dar parabola de astăzi se concentrează mai mult pe cum este primit. În parabolă diferența crucială dintre cei care aud cuvântul cu spor și ceilalți stă în înțelegerea a ceea ce ascultă: “Când cineva aude cuvintele împărăției fără să le înțeleagă, vine Cel Rău și răpește cea ce s-a semănat în inima lui; în cazul lui, sămânța a căzut lângă drum. [...] În pământ bun a căzut sămânța la acela care aude cuvântul și-l înțelege, apoi aduce roade” (Matei 13,19.23). Ce face oare ca o persoană să înțeleagă Evanghelia iar alta nu? Isus a încercat să abordeze această problemă în special în Evanghelia lui Ioan. La Ioan 8,43 citim: “De ce nu înțelegeți vorbirea Mea? De fapt, voi nu puteți asculta cuvântul Meu”.

Noi presupunem adesea că oamenii vor accepta Vestea cea Bună doar dacă o pot înțelege, dar reversul este de asemenea adevărat, și anume că oamenii nu pot să înțeleagă cu adevărat Cuvântul lui Dumnezeu dacă nu îl acceptă mai întâi pe Dumnezeu în viețile lor. Aceasta o vedem în povestea lui Eric, care începe să guste și să înțeleagă Cuvântul lui Dumnezeu doar după ce s-a predat lui Dumnezeu și a intrat într-o relație personală cu El. Hotărârea fermă de a face voia lui Dumnezeu în viețile noastre este cea mai bună dispoziție pentru a asculta și înțelege Cuvântul lui Dumnezeu, deoarece “Dacă vrea cineva să facă voința Lui, va cunoaște învățătura” (Ioan 7,17).

Ritul latin