Start > Ritul latin > Duminica a XVI-a (A)

Duminica a XVI-a (A)

11 July 2008
869 afișări

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină
Duminica a XVI-a de peste an (Anul A)

Isus a spus mulțimii această parabolă: “Împărăția cerurilor este asemenea unui om care a semănăt sămânță bună în ogorul său. Dar în timp ce toți dormeau, a venit dușmanul său și a semănat negină printre grâu și s-a dus. Cand a crescut paiul și a dat în spic, atunci s-a văzut și neghina… [Stăpânul a spus servitorilor]: Lăsați-le să crească împreună până la seceriș. În timpul secerișului voi spune secerătorilor: Pliviți mai întâi neghina, legați-o în snopi ca să o ardem, iar grâul adunați-l în hambarul meu…”. (Mt 13,24-43)

Ca o completare a înțelegerii naturii Împărăției cerurilor, cea de-a doua parabolă din Mt 13 își propune să ilustreze, în această duminică, problema coexistenței grâului și a neghinei semănate printre grâu de către dușmanul semănătorului. Această imagine ascunde în spatele ei o adevărată “competiție” între grâul angajat spre rodire bună și neghina care tinde să înăbușe rodirea grâului. Această competiție se prelungește până la seceriș. Abia atunci se va alege rodul spre a fi pus în hambar, în timp ce nerodnicia sau ceea ce a provocat-o este sancționată prin neacceptare în hambar.

Prin două alte parabole – cea a seminței de muștar care, deși mică, atunci când e semănată devine un arbust și cea a plămadei destinată să dospească aluatul unei femei – Isus ilustrează acea “vitalitate” pe care Dumnezeu o pune în toți cei angajați în programul de rodire bun. Aceste “precizări” sunt menite să cultive încrederea în sprijnul pe care Dumnezeu îl acordă celor care vor să facă Cuvântul să rodească în viața lor.

Fraților, Duhul Sfânt vine în ajutorul slăbiciunii noastre, căci noi nu știm să ne rugăm cum trebuie. Duhul Sfânt intervine pentru noi prin strigăte negrăite, iar Dumnezeu, care vede adâncul inimilor cunoaște gândurile Duhului Sfânt: el știe că, intervenind pentru credincioși, Duhul vrea ceea ce vrea Dumnezeu. (Rm 8,26-27)

În cele două versete ale celei de-a doua lecturi, sfântul Paul (Pavel) explică în mod și mai clar modul în care Duhul Sfânt consolidează lucrarea divină de rodire bună. Într-adevăr, noi suntem slabi și această constatare, uneori, ne deprimă. Duhul Sfânt, însă, susține orice inițiativă bună a credinciosului, chiar și atunci când el nu știe de ce are nevoi sau nu știe ce să ceară în rugăciunea lui.

Prin urmare, cei care înțeleg importanța trăirii Cuvântului evanghelic trebuie să știe că au în persoana Duhului Sfânt un aliat fidel și puternic care să îi susțină în asumarea responsabilităților zilnice, în “rodirea bună”.

Ritul latin