Start > Ritul latin > Duminica a XV-a (A)

Duminica a XV-a (A)

11 July 2008
1,102 afișări

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină
Duminica a XV-a de peste an (Anul A)

Isus a ieșit din casă și s-a așezat pe malul lacului. În jurul lui s-a adunat o mulțime … mare de oameni… El le-a spus multe lucruri în parabole: “Semănătorul a ieșit să semene. În timp ce semăna, o parte din semințe au căzut lângă drum, unde au venit păsările cerului și le-au mâncat. Altele au căzut pe pământ pietros, unde era numai puțin pământ; ele au încolțit îndată pentru că pământul nu era destul de adânc, dar când s-a ridicat soarele le-a dogorât și, pentru că nu aveau rădăcină, s-au uscat. Altele au căzut între spini iar spinii au crescut și le-au înăbușit. În sfârșit, altele au căzut în pământ bun și au dat roade, care o sută, care șaizeci, care treizeci. Cine are urechi să audă!…” (Mt 13,1-23)

O bună parte din învățătura lui, Isus și-a transmis-o prin parabole, acele crâmpeie de viața cotidiană cu ajutorul cărora ilustra învățături profunde referitoare la Împărăția cerurilor. Sfântul evanghelist Matei a reunit o serie de parabole în capitolul 13, parabole pe care le vom medita în următoarele trei duminici.

În prima parabolă a capitolului Isus, deși nu folosește sintagma Împărăția cerurilor, se referă la modul în care ea se constituirea din cei care împlinesc programul de rodire a Cuvântului. Descriind ce se poate întâmpla cu semințele pe care un semănător le împrăștie cu generozitate, Mântuitorul atrage atenția asupra modului atât de variat în care este receptat și pus în practică Cuvântul evanghelic. De altfel, în partea a doua a textului mateian propus pentru această duminică Isus explică în detaliu această varietate de recepție și de punere în aplicare a Cuvântului divin. Într-adevăr, ceea ce s-a semănat poate fi răpit de Cel rău, lepădat în timp de strâmtorare, înăbușit de grijile acestei lumi și de pofta de avere, sau poate fi făcut să rodească (dar și aici rodirea nu este egală la toți).

Prin această parabolă Isus arată că știe deja ce se va întâmpla cu sămânța bună pe care El o împrăștie în mulțimea adunată în jurul lui (v. 2), dar și în cei care, de-a lungul timpului, se vor întâlni cu Cuvintele Împărăției cerurilor. În unii va rodi, iar în alții nu…

Fraților, eu sunt convins că suferințele timpului de față nu înseamnă nimic în comparație cu măreția care va fi descoperită. Toate creaturile așteaptă cu nerăbdare să vadă această descoperire a fiilor lui Dumnezeu. Toată făptura a fost supusă forțelor nimicitoarea… Cu toate acestea, ea și-a păstrat speranța de a fi eliberată de această sclavie… pentru a cunoaște libertatea și măreția copiilor lui Dumnezeu… (Rm 8,18-23)

Desi cu alte cuvinte, apostolul Paul (Pavel) confirmă învățătura Mântuitorului cu privire la chemarea tuturor oamenilor de a cunoaște și participa la libertatea și măreția copiilor lui Dumnezeu, a roditorilor Cuvântului (vezi textul evanghelic). În cazul de față, însă, copiii lui Dumnezeu au de înfruntat suferințe adevărate și mari care provin atât din persecuții cât și din asumarea responsabilităților zilnice (uneori atât de grele). Amintindu-le, totuși, că toate suferințele timpului de față sunt trecătoare, Apostolul îi încurajează pe destinatarii lui să fie perseverenți, bine știind că și celelalte creaturi așteaptă cu nerăbdare să vadă această descoperire a fiilor lui Dumnezeu și speră să fie eliberate de sclavia forțelor nimicitoare – ca și cum eliberarea lor depinde de dobândirea libertății copiilor lui Dumnezeu.

Ritul latin