Start > Ritul latin > Să privim la Isus pentru a ne învinge frica

Să privim la Isus pentru a ne învinge frica

20 June 2008
1,722 afișări

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Oana Capan
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a XII-a de peste an (Anul A)

În urmă cu câțiva ani, un ministru creștin și un grup de studenți din Canada au mers în Kenya pentru un program de studiu de vară. Ei aveau un jeep care să le permită să se deplaseze pe terenul accidentat din țară. Într-una dintre călătoriile lor vehiculul s-a stricat și au trebuit să apeleze la serviciile mecanicului satului. Acesta a văzut care era problema, a mers în oraș și a cumpărat piesele de schimb, apoi s-a întors și a reparat mașina. Lucrul la mașină i-a luat trei zile întregi. Clericul, care a relatat el însuși această întâmplare, se temea că va avea foarte mult de plătit pentru serviciile mecanicului. Pentru a-l forța pe mecanic să se mulțumească cu mai puțin, a mers în toaleta publică, a scos o mare parte din banii pe care îi avea în portofel și i-a ascuns în șosete. Ideea era ca atunci când mecanicul îi va spune costul, el să își deschidă portofelul și să spună: “Uite, asta e tot ce am”. Așa că a ieșit de la toaletă și pe când se pregăteau să plece, i-a spus mecanicului: “Și acum, cât vă datorăm pentru munca dumneavoastră?” Mecanicul s-a uitat la el și i-a spus: “Sunteți un om al lui Dumnezeu. O fac pentru Dumnezeu. El îmi va plăti. Pentru dumneavoastră este pe gratis”. Clericul și-a încheiat relatarea cu observația că mecanicul, prin credința lui în Dumnezeu, a depășit teama de sărăcie și atașamentul față de bani, lucru pe care el însuși, în bogăția lui relativă, nu a reușit să îl facă.

Evanghelia de astăzi este o continuare a îndrumărilor pe care Isus le-a dat celor doisprezece apostoli când i-a trimis să proclame Vestea cea Bună a Împărăției lui Dumnezeu. Valorile Împărăției sunt diferite de valorile lumii, în așa măsură încât oamenii tind să respingă mesajul și să se întoarcă împotriva mesagerilor. Tradiția ne spune că aproape toți apostolii au murit de moarte violentă în martiriu. Unii dintre ei au sfârșit răstigniți pe cruce, ca și Petru și Andrei; decapitați, ca Iacob și Paul; jupuiți de vii, ca și Bartolomeu; alții au fost aruncați într-o căldare cu ulei încins, asemenea lui Ioan. Era natural, așadar, pentru apostoli, să se teamă atunci când Isus i-a trimis să evanghelizeze o lume ostilă. Dacă ar fi cedat în fața acestei frici, și-ar fi abandonat misiunea periculoasă pentru a-și salva pielea.

Așadar Isus îi instruiește în Evanghelia de astăzi cu privire la cum să depășească această teamă paralizantă. Cheia este să privească la Isus ca erou și model al lor. După cum a spus mai devreme în discursul Său, “nu este discipolul mai presus decât învățătorul, nici servitorul mai presus decât stăpânul său” (Matei 10,24). Evanghelia identifică două temeri pe care le avea apostolii: teama de acuzații false și de condamnare, și teama de vătămare trupească și de moarte. În fiecare dintre aceste cazuri Isus îi învață că modalitatea pentru ca să depășească teama este să se concentreze nu asupra la aici-și-acum, ci asupra venirii Împărăției lui Dumnezeu.

“Nu vă temeți de ei, căci nu este nimic ascuns care nu va fi descoperit și nimic secret care nu va fi cunoscut” (versetul 26). Autoritățile care l-au persecutat pe Isus și pe discipolii săi avea strategiile lor de mușamalizare a adevărului. Știau cum să modifice dovezile, să producă mărturii false și să îi condamne pe cei nevinovați. Mulți dintre apostoli, asemenea Învățătorului lor, Isus, au avut parte de acuzații false, au primit pe nedrept pedepse rușinoase și au fost condamnați la moarte. Pentru a depăși această teamă, trebuiau să privească la Isus, care a demonstrat prin învierea Sa din morți că în cele din urmă orice minciună va fi demascată, adevărul va ieși la lumină și se va face din nou dreptate.

“Nu vă temeți de cei care ucid trupul, dar nu pot ucide sufletul. Temeți-vă mai degrabă de cel care poate să piardă și trupul și sufletul în Gheenă” (versetul 28). Persecuția era o realitate zilnică pentru primii creștini ca și pentru Isus însuși. Ștefan a fost omorât cu pietre pe locul în care a încercat să vestească mesajul lui Isus. Nu este de mirare faptul că Isus le-a spus apostolilor că îi trimite “ca pe niște oi în mijlocul lupilor” (versetul 10). Lupii violenți pot să ucidă oile iubitoare de pace, dar nu pot le pot ucide sufletul. Și acest fapt este demonstrat de învierea lui Isus.

Privind la Isus vedem că încercările și suferințele acestei vieți, în special acelea cu care ne confruntăm când încercăm să trăim și să împărtășim credința noastră cu ceilalți, sunt trecătoare. Trebuie, așadar, să nu cedăm în fața fricii de a întâlni opoziție, știind că în final adevărul va triumfa asupra minciunii, dreptatea asupra nedreptății, și viața veșnică asupra morții, după cum vedem deja în viața, moartea și învierea Învățătorului nostru, Isus Cristos.

Ritul latin