Start > Ritul latin > Paracletul – antrenorul nostru

Paracletul – antrenorul nostru

24 April 2008
2,098 afișări

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a VI-a după Paște (Anul A)

Roald Amundsen, marele explorator norvegian care a descoperit Polul Sud, a luat cu el un porumbel călător. I-a spus soției că dacă va ajunge la capătul lumii îi va da drumul porumbelului. Soția lui a stat ore în șir, singură în toată casa lor mare, așteptând ca din cer să apară porumbelul promis. Într-o zi privind prin fereastra de la dormitor l-a văzut pe porumbel zburând în cerc pe cer. “E viu!”, a strigat ea plângând. “Soțul meu este viu!”

În timp ce Isus se pregătea să își părăsească discipolii, El le-a promis că le va trimite un Paraclet care este adesea descris ca un porumbel. Dar există diferențe enorme între porumbelul lui Amundsen trimis soției lui și Paracletul pe care Isus l-a trimis discipolilor Săi. Porumbelul este un simplu semn al faptului că drumețul a ajuns la destinație. Mai mult porumbelul nu poate să facă. Paracletul trimis de Isus discipolilor Săi, pe de altă parte, înseamnă pentru ei tot ceea ce Isus a însemnat cât timp a fost cu ei. Isus a fost un Paraclet pentru discipoli și le-a promis un “alt” Paraclet: “Îl voi ruga pe Tatăl, și alt Paraclet vă va da vouă” (Ioan 14,16).

Ce este un Paraclet? Multe cuvinte au fost folosite pentru a traduce acest cuvânt: Avocat, Mângâietor, Sfătuitor, Apărător. Cuvântul grec Paracletos descrie în fapt pe cineva care este chemat să stea alături de un client. În termenii juridici de astăzi ar fi vorba de avocatul unui client. Dar un Paraclet este mult mai mult decât un avocat. Probabil cel mai bun cuvânt de astăzi care ar captura semnificația Paracletului este “antrenor”. Paracletul este antrenorul nostru, mereu alături de noi, gata să ne instruiască și să ne corecteze atunci când greșim, să ne încurajeze și să ne motiveze când ne simțim la pământ, să ne provoace și să ne inspire pentru a da ce e mai bun din noi, să ne apere și să lupte pentru drepturile noastre atunci când judecătorii sunt nedrepți cu noi. Pe scurt, Paracletul înseamnă pentru noi toți ceea ce Isus a însemnat pentru discipoli.

De ce avem nevoie de un Paraclet? Din același motiv pentru care sportivii au nevoie de antrenori. Oricât de buni ar fi, sportivii au mereu nevoie de antrenori. Lăsați de capul lor sunt supuși greșelilor. La fel și noi. Fără Dumnezeu nu putem face nimic. În secolul V exista un gânditor pe numele lui Pelagius, care îi învăța pe ceilalți că ființele umane au abilitatea naturală de a împlini poruncile lui Dumnezeu dacă aleg să facă așa. Biserica a condamnat învățătura sa ca erezie, insistând pe faptul că ființele umane au mereu nevoie de harul lui Dumnezeu pentru a-i putea face voia. Pelagianismul este credința că ne putem împlini destinul uman doar prin noi înșine, și că nu avem nevoie de harul lui Dumnezeu care vine prin credință, rugăciune și sacramente. Mulți oameni din ziua de astăzi sunt pelagianiști fără să știe. Isus ne spune în Evanghelia de astăzi că noi toți avem nevoie constant de ajutor divin. Toți avem nevoie de acest ajutor, Duhul Sfânt care stă mereu alături de noi, Paracletul.

Cum îl primim pe acest Duh Ajutător? Străduindu-ne să trăim în conformitate cu legea lui Cristos, care este iubirea lui Dumnezeu și iubirea aproapelui. “Dacă mă iubiți, păziți poruncile mele, iar eu îl voi ruga pe Tatăl, și alt Paraclet vă va da vouă, ca să fie cu voi pentru totdeauna” (Ioan 14,15-16). După Înălțarea la Cer a Domnului, discipolii “împreună cu femeile și cu Maria, mama lui Isus” (Fapte 1,14), s-au retras în cenacol pentru a aștepta și a se ruga pentru Paracletul promis. Nu putem face altceva mai bine decât să le urmăm exemplul. Joia următoare va fi Înălțarea. Între Înălțare și Rusalii Biserica îi invită pe toți fiii ei la o perioadă de rugăciune și de așteptare a darului Duhului Sfânt. Să respectăm această perioadă ca una în mod special dedicată rugăciunii, asemenea discipolilor lui Isus, deoarece și noi avem nevoie de Duhul Sfânt la fel de mult precum aveau ei nevoie acum două mii de ani.

Ritul latin