Start > Ritul latin > Bunul Păstor

Bunul Păstor

11 April 2008
2,380 afișări

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a IV-a după Paște (Anul A)

Preotul dintr-o parohie de oraș le vorbea copiilor veniți la cateheză. Le-a spus că el, ca paroh, este asemenea unui păstor, iar credincioșii îi sunt oițele. A pus apoi întrebarea: “Ce face păstorul pentru oile sale?” Un băiețel din primul rând a ridicat mâna și a răspuns: “Le tunde”. Adevărat: păstorii iau această meserie pentru a tunde oile, pentru a le mulge. Dar când Biblia vorbește despre liderii poporului lui Dumnezeu ca fiind niște păstori, se referă la faptul că ei trebuie să hrănească și să apere turma, să fie una cu ea, așa după cum păstorul de oi este cu turma sa.

Titlul de “păstor” se referă în literatura religioasă ebraică în primul rând la Dumnezeu, care păstorește poporul Său. Vedem aceasta de exemplu în psalmul 23: “Domnul este păstorul meu”. Aici Dumnezeu este prezentat ca un păstor fidel și bun care își conduce turma spre bunăstare și abundență (pășuni verzi) și o păzește de orice pericol (valea umbrei morții), astfel că oile nu mai vor altceva și nu se tem de rău atunci când sunt înconjurate de inamici (lupi și lei). Regii, ca reprezentanți ai lui Dumnezeu, sunt de asemenea referiți ca păstori. Unii dintre ei au însă doar titlul, nu și calitățile de păstor. În loc să hrănească turma încredință lor, se hrănesc pe ei înșiși. Dumnezeu ridică profeți asemenea lui Ezechiel, care îi denunță pe astfel de păstori.

“Așa grăiește Domnul Dumnezeu: Vai de păstorii lui Israel, care s-au păstorit pe ei înșiși! Păstorii nu trebuia ei oare să păstorească turma? Dar voi ați mâncat grăsimea și cu lâna v-ați îmbrăcat; oile cele grase le-ați junghiat, iar turma n-ați păscut-o. Pe cele slabe nu le-ați întărit; oaia bolnavă n-ați lecuit-o și pe cea rănită n-ați legat-o; pe cea rătăcită n-ați întors-o și pe cea pierdută n-ați căutat-o, ci le-ați stăpânit cu asprime și cruzime. Și ele, neavând păstor, s-au risipit și, risipindu-se, au ajuns mâncarea tuturor fiarelor câmpului. De aceea rătăcesc oile Mele prin toți munții și pe tot dealul înalt; împrăștiatu-s-au oile Mele peste toată fața pământului și nimeni nu îngrijește de ele și nimeni nu le caută.” (Ezechiel 34,2-6)

Cine spune că Biblia este ruptă de realitatea actuală? Nu sună aceste cuvinte ca o descriere a turmei de astăzi a lui Cristos? Nu avem noi și acum păstori care sunt mai interesați de confortul lor decât de progresul spiritual al credincioșilor încredințați lor? Nu avem noi slujitori cu colar alb care ar sluji în birourile sau bisericile lor, dar fără să facă vreun pas afară, să iasă în întâmpinarea celor slabi, bolnavi, străini? Nu avem noi autorități ecleziale ce conduc cu forță și asprime? Nu este poporul lui Dumnezeu risipit peste munți și dealuri în căutarea hranei spirituale?

Datorită infidelităților păstorilor față de chemarea lor divină, Dumnezeu a promis poporului Său că El însuși va fi păstorul lor, Bunul lor Păstor (Ezechiel 34,15-16). Această promisiune a fost împlinită în Isus care s-a declarat Bunul Păstor care a venit “ca (turma) viață să aibă și din belșug să aibă” (Ioan 10,10). El este Bunul Păstor care își pune în joc viața pentru a-și apăra turma. În acele zile, noaptea păstorii își strângeau turmele în niște ocoluri, ei culcându-se pe pragul intrării în ocol, astfel ca dacă vreun animal dorea să atace oile să aibă prima dată de a face cu ei.

Înainte ca Isus să părăsească lumea aceasta, i-a încredințat lui Petru sarcina de a hrăni mielușeii și de a îngriji de oile Sale (Ioan 21,15-16). Păstorirea turmei lui Dumnezeu este o sarcină continuă, încredințată Bisericii în întregime, cu Petru în frunte. Astăzi, când celebrăm Duminica Bunului Păstor, trebuie să ne punem două întrebări importante. (1) Sunt eu un membru fidel al turmei lui Dumnezeu? Doar acele oi care merg după păstor pot spera să ajungă la pășunile verzi și să fie ferite de lupii cei răi. (2) Cum aș putea participa mai îndeaproape la lucrarea păstoririi turmei lui Dumnezeu? Episcopii și păstorii, precum și cateheții, toți participă în forme diferite la păstorirea turmei lui Dumnezeu. Cum pot fi eu un păstor mai bun din starea mea, îndreptându-mi atenția și gesturile spre cei săraci și de la marginea Bisericii și societății, pentru ca prin mine să audă glasul iubitor al lui Isus, Păstorul cel Bun?

Ritul latin