Start > Ritul latin > Duminica IV din Postul Mare (A)

Duminica IV din Postul Mare (A)

8 February 2008
1,117 afișări

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină
Duminica a IV-a din Post (Anul A)

Domnul i-a spus lui Samuel: “Umple-ți cornul cu untdelemn și mergi; te trimit la Iese, betleemitul, căci dintre fiii lui mi-am ales un rege”… Și Iese i-a pus să treacă prin fața lui Samuel pe cei șapte fii ai săi, dar Samuel i-a spus lui Iese: “Nu i-a ales Domnul pe aceștia”… Iese a spus: “A mai rămas cel mai mic, dar paște oile”… A trimis și l-a adus… Domnul a spus: “Scoală-te și unge-l, pentru că acesta este”. Samuel a luat cornul cu untdelemn și l-a uns în mijlocul fraților săi. Și s-a coborât Duhul Domnului peste David începând din ziua aceea. (1Sam 16,1.6-7.10-13)

Conform interpretării tradiționale a poporului lui Dumnezeu, regele lui Israel a fost una dintre imaginile care au definit dinainte pe Isus Cristos și aceasta pentru că cel uns avea misiunea nu doar de a conduce politic poporul, ci să-i fie un adevărat părinte care să aibă grijă de prosperitatea, sănătatea, fericirea lui. David a fost regele care a împlinit acest program cel mai bine cu putință dintre toți regii. Dar pentru că, la rândul său, a dezamăgit Dumnezeu a trezit acea așteptare în poporul lui Dumnezeu care avea să se împlinească în Isus Cristos.

Trecând Isus, a văzut un om orb din naștere. Și a scuipat pe pământ și a făcut tină din scuipat și a uns cu tină ochii lui. Și i-a spus: “Du-te și te spală în scăldătoarea Siloam”. Acela a plecat și s-a spălat și s-a întors văzând…

Unii dintre farisei… i-au zis orbului: “Tu ce zici despre El, că ți-a deschis ochii?” Iar el a zis: “Este un profet”… A auzit Isus că l-au dat afară și, aflându-l, i-a zis: “Crezi tu în Fiul Omului?” El i-a răspuns: “Cine este acesta, Doamne, ca să cred în El?” Isus i-a zis: “L-ai văzut, și Cel care vorbește cu tine, acela este”. El i-a spus: “Cred, Doamne!” Și i s-a închinat.(In 9,1-41)

În episodul evanghelic citit în această a patra duminică a Postului Mare, Isus nu manifestă nici una din trăsăturile mesianice de factură politică. Și totuși grija și intervenția manifestate față de acel orb din naștere revelează grija față de fiecare făptură a lui Dumnezeu pe care Mesia trebui să o aibă.

Învățătura principală a aceste pericope se află în revelația din ce în ce mai clară a personalității profunde a lui Isus, Lumină a lumii. Ea provoacă o opoziție crescândă între “orbirea” iudeilor și credința orbului. Într-adevăr, fariseii îi reprezintă pe aceia care se află în beznă și se încăpăținează să rămână acolo, în ciudea evidenței. Orbul din naștere este figura viitorilor membri ai poporului lui Dumnezeu, care, cu toții, au nevoie să fie iluminați de Cristos. Modul în care se va realiza această iluminare nu este precizat. Sfinții Părinți au interpretat această vindecare în apele scăldătoarei de la Siloam drept simbol al apelor botezului care dau lumina supranaturală a credinței.

Această pagină de întrebări și de refuzuri este în același timp o pagină de judecată. Sentința nu este pronunțată, dar cititorul este obligat să ia o atitudine: pro sau contra Luminii?

Ritul latin