Selecție de predici

(tipareste predicile)

 

Preasfânta Treime
Anul C (A, B)

Lecturi:
Proverbe 8,22-31
Romani 5,1-5
Ioan 16,12-15

Ioan 16,12-15

Mai am multe să vă spun, dar acum nu le puteți purta. Însă, când va veni el, Duhul adevărului vă va călăuzi în tot adevărul, căci nu va vorbi de la sine, ci va spune ceea ce va auzi și vă va vesti lucrurile viitoare. El mă va glorifica pe mine pentru că dintr-al meu va lua și vă va vesti vouă. Toate câte le are Tatăl sunt ale mele; de aceea v-am spus că ia dintr-al meu și vă va vesti.

 

Autori

pr. Anton Dancă
pr. Alessandro Pronzato
pr. Raniero Cantalamessa
pr. Felician Tiba
pr. Eduard Patrașcu
pr. Claudiu Dumea
pr. Pietro Righetto
pr. Alessandro Pronzato
pr. Anton Dancă

 

* * *

 

Destăinuire în mister

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Presa Bună

Sărbătorim misterul Preasfintei Treimi, lăudând pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh. Cum se poate oare să sărbătorim o taină? Obișnuit se sărbătorește o victorie, o cucerire, o descoperire. Dar noi creștinii, după cum spune Isus că nu suntem din lumea aceasta (In 17,14), avem altfel de sărbători, ne găsim bucuria în ceea ce nu putem înțelege cu mintea, fiindcă noi credem în iubirea lui Cristos (cf. 1In 4,16) care ne-a dezvăluit marele mister dumnezeiesc. Bucuria poate izvorî dintr-un mister numai în cazul în care misterul este izvorât din iubire, și Dumnezeu este iubire (1In 4,18). Prin urmare, cel mai mare mister izvorât din iubirea nemărginită, care ne-a fost descoperit de Isus, este misterul Preasfintei Treimi.

Dacă ar fi posibil ca noi să-l înțelegem pe Dumnezeu așa cum este și el să nu mai aibă nici o taină, n-ar mai fi obiectul fericirii noastre veșnice, fiindcă s-ar epuiza prin faptul că ne-ar da tot și nu ar mai avea ce să ne dea nou și veșnic. Oricât de mare și de prețios ar fi un lucru, oricât de mult am ține la el, cu trecerea timpului vrem mereu ceva mai bun, ceva mai adevărat, ceva mai frumos, ceva mai durabil, ceva care să ne trezească interesul încontinuu. Interesul nu ni-l poate ține treaz decât misterul aducător mereu de ceva nou, de ceva mai bun, mai adevărat, mai frumos, mai durabil… Dumnezeu i-a descoperit sfântului Augustin că el va fi misterul infinit al fericirii omului. Preasfânta Treime trebuie să fie sărbătorită în misterul său infinit pentru fericirea omului.

Odată, sfântul Augustin se plimba pe malul mării și se străduia să înțeleagă misterul unui Dumnezeu în trei persoane. Tatăl îl naște din veșnicie pe Fiul în sânul său (nici nu avea unde în altă parte, fiindcă nu exista nimic decât Dumnezeu nemărginit); Fiul, născut din Tatăl, rămâne în sânul Tatălui și este asemenea lui, fiind de o mărime cu cel care l-a născut prin atotputernicia sa divină; Duhul Sfânt purcede de la Tatăl, ca un act de iubire infinită față de cel pe care l-a născut, iar de la Fiul purcede spre Tatăl ca un act de recunoștință și iubire infinită pentru că l-a născut. Cu toate acestea, cel născut este tot atât de veșnic precum Tatăl și cel care purcede din amândoi este tot atât de veșnic precum Tatăl și Fiul. Aceeași natură divină în toți, rămâne neschimbată prin naștere și purcedere, rămâne simplă, atotputernică, fără început și fără sfârșit într-un singur Dumnezeu. Fiecare persoană divină folosește aceeași rațiune și aceeași voință divină și prin această folosință se disting una de alta. Este drept, nu se spun lucruri contradictorii, ca de exemplu, că în Dumnezeu sunt trei persoane care ar forma o singură persoană; nici că sunt trei naturi care ar forma o singură natură, ceea ce ar fi absurd. Misterul cuprinde trei persoane divine într-o singură natură, cea dumnezeiască, pe care o are în întregime Tatăl, Fiul și Sfântul Duh… Pe când își frământa sfântul Augustin mintea cu astfel de probleme, un copilaș îi întrerupe șirul ideilor prin jocul său de pe plaja mării. Acesta făcuse o groapă în nisip și cu o valvă de scoică încerca să aducă cu dânsa toată apa mării. Alerga mult și realiza puțin. Întrebat ce face, copilul a răspuns: vreau să adun în groapa aceasta toată apa mării. Sfântul îi spune: Imposibil. Privește marea! Este atât de mare că nu-i vezi marginile, pe când groapa ta din nisip este mică precum pumnul. La care copilul îi răspunde: Mai ușor voi reuși să adun eu toată apa mării în această groapă, decât să reușești tu să cuprinzi misterul Preasfintei Treimi cu mintea ta. Copilul a dispărut și Augustin a rămas să mediteze asupra slăbiciunii umane în fața Divinității.

Fiind slabi, mărginiți și neputincioși în a înțelege un mister nemărginit, ne putem forma totuși o idee îmbucurătoare despre iubirea Tatălui, care să dea sens existenței noastre; despre nașterea Fiului, care desăvârșește sensul nașterii noastre în timp și despre purcederea Duhului Sfânt, care ne călăuzește spre Tatăl prin Fiul, amintindu-ne adevărul că suntem copiii lui Dumnezeu prin Botez. Aceasta nu înseamnă că nu trebuie să ne mai gândim, chiar dacă nu putem înțelege. Nu înțelegem tot misterul, dar ne putem bucura și trebuie să ne bucurăm de cât putem înțelege și mai mult ne bucurăm de ceea ce credem, așa cum Elisabeta îi spune Fecioarei Maria că este fericită pentru că a crezut în cele spuse ei de Domnul prin îngerul Gabriel la Buna-Vestire (cf. Lc 1,45). Bazându-ne pe învățătura sfinților părinți ai Bisericii, încercăm să-l cunoaștem pe Dumnezeu cu toată ființa noastră, mai ales în actul creației (Gen 1,26), prin puterea minții care poartă cel mai bine pecetea divină. Aceștia ne spun că Dumnezeu, fiind infinit de perfect, în mod necesar se cunoaște pe sine din veșnicie, că de nu s-ar cunoaște, nu ar mai fi perfect, și, contemplându-se în oglinda preacurată a dumnezeirii sale, dă naștere unei imagini perfecte despre sine în sine, în natura sa. Imaginea sa este însăși realitatea sa. Persoana care se cunoaște pe sine fiindcă a voit această cunoaștere este Tatăl; imaginea voită și cunoscută se naște în sine și este asemenea Tatălui, cu aceeași natură și cu aceeași capacitate de gândire și voință; altfel cunoașterea n-ar fi perfectă dacă ar exista vreo deosebire esențială. Cunoașterea este Fiul. Tatăl, cunoscându-se în imaginea perfecțiunilor sale, se iubește pe sine și cunoașterea pe care o are despre sine. Din cunoscător, Tatăl, și cunoscut, Fiul, pornește aceeași iubire prin care se recunosc și se voiesc amândoi; această iubire, prin care se recunosc și se voiesc Tatăl și Fiul, este Duhul Sfânt.

Pentru că la originea a tot ce există stă același Dumnezeu în trei persoane, el ne revelează ființa sa infinită prin dimensiunile mărginite pe care noi le putem percepe cu mintea noastră. În geometrie avem o imagine trinitară în triunghiul echilateral, cu toate laturile și unghiurile egale; în chimie avem trei culori de bază: roșu, galben și albastru; în fizică ne sunt necesare trei puncte de sprijin pentru a susține un corp solid la înălțime; în biologie sunt trei, fără de care nu poate exista viața: tata, mama și copilul; în filozofie sunt trei elemente care formează argumentul perfect, silogismul: două premise și o concluzie; toată știința economică se bazează pe trei elemente: marfă, vânzător și cumpărător; mai presus de toate în psihologie avem sufletul care poartă amprenta Preasfintei Treimi prin rațiune, voință și memorie; spațiul are trei dimensiuni: înălțime, lățime și lungime; timpul are trei dimensiuni: prezent, trecut și viitor etc. În felul acesta întreg universul este chemat să sărbătorească Preasfânta Treime în bucuria persoanelor divine și a dimensiunilor din creație. Cinstirea Preasfintei Treimi înseamnă desăvârșirea persoanei umane, afirmarea omului ca rege al universului, fiindcă prin om întregul univers pe Dumnezeu îl preamărește, cum cântă psalmistul (cf. Ps 48,11; 69,35; 98).

Pătrunși de misterul Preasfintei Treimi, de misterul iubirii divine, înțelegem că Dumnezeu n-a creat nici o inimă spre a fi depozitul insultelor, ranchiunelor, ironiilor, blestemelor, disprețului sau viciilor de tot felul. Dumnezeu a creat fiecare inimă spre a fi depozitul iubirii sale, fiecare rațiune își află sensul în a fi depozitul adevărului, ca întreaga viață să fie cât mai frumoasă, pătrunsă de binele infinit.

Înainte ca preacurata să apară la Fatima celor trei păstorași (Luciei, Iacintei și lui Francisc), la 13 mai 1917, le-a apărut un înger de trei ori. La a treia apariție, în timp ce copiii erau atenți la recitarea Rozariului, i-a învăluit o lumină neașteptată. S-au ridicat în picioare și au văzut un înger înaintând spre ei pe deasupra măslinilor din apropiere. Era extraordinar de strălucitor și ținea în mâna dreaptă un potir cu o ostie deasupra, din care țâșneau picături de sânge și se adunau în potir. Îngerul a îngenuncheat, s-a plecat cu fața la pământ și a repetat de trei ori: Sfântă Treime, Tată, Fiu și Duh Sfânt, profund vă ador și vă ofer trupul, sângele, sufletul și toată dumnezeirea lui Isus Cristos prezent în toate tabernacolele din lume pentru repararea calomniilor, sacrilegiilor și indiferenței cu care este ofensat. Și prin meritele inimii neprihănite a Mariei îți cer întoarcerea păcătoșilor. După ce a împărtășit pe Lucia cu ostia, cu potirul pe Francisc și pe Iacinta, a repetat rugăciunea încă de trei ori și apoi a dispărut.

Ce putem deduce din acest fapt?

Nu numai că prin primirea sfintei Împărtășanii aducem cinste Preasfintei Treimi, că putem repara ofensele aduse lui Dumnezeu de cei păcătoși, ci și faptul că de nu vom acorda mai mare cinste și respect zilelor de sărbătoare creștine, acestea se vor seculariza și vom ajunge ca în sărbători să ne închinăm la idoli: la mâncare și băutură, la sport, la spectacole artistice, la iarbă verde etc. Dacă relele continuă, sărbătorile religioase sunt numărate, mai curând sau mai târziu vor dispărea din viața oamenilor și, o dată cu ele, adevăratele bucurii izvorâte din tainele divine. Din acest motiv a întrebat Isus pe ascultătorii săi, dacă la a doua sa venire va mai găsi credință sau nu pe acest pământ (cf. Lc 18,8).

Noi, cei de azi, să-l lăudăm pe Tatăl care ne-a creat, pe Fiul care ne-a răscumpărat și pe Duhul Sfânt care ne sfințește, ca în ziua de apoi să ne învie pentru viața cea veșnică. Amin.

 

* * *

 

Asemenea lui Dumnezeu

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: ProFamilia.ro

Există o istorioară despre Sf. Augustin de Ippona, mare filozof și teolog. El era preocupat de doctrina Sfintei Treimi. Dorea foarte mult să înțeleagă doctrina despre Dumnezeul Unic în trei Persoane, pentru a-l explica logic. Într-o zi mergea pe malul mării și reflecta la această problemă. A văzut deodată un copil jucându-se singur. Făcuse o gaură în nisip, alerga la mare cu o mică gălețică, lua apă, alerga înapoi și golea apa în groapa din nisip. Fugea iarăși la mare, iar lua apă, iar o golea în gaura din nisip. Augustin s-a apropiat de el și l-a întrebat: “Ce faci tu aici?” “Încerc să golesc marea în această gaură.” Augustin l-a întrebat mirat: “Cum poți să crezi că marea imensă ar putea fi golită în această mică gaură cu această gălețică mică?” A primit răspunsul copilului: “Dar tu, cum crezi că cu capul tău mic poți cuprinde imensitatea lui Dumnezeu?” Și copilul a dispărut. Isus a vorbit despre Tatăl care l-a trimis pe El și despre Duhul Sfânt care urma să fie trimis de El. Isus a mai spus că Tatăl i-a dat Lui tot ceea ce are și că El, la rândul Lui, a dat Spiritului Sfânt tot ce a primit de la Tatăl. Vedem astfel unitatea de scop între Persoanele Sfintei Treimi.

În istoria mântuirii de regulă atribuim creația Tatălui, răscumpărarea Fiului și sfințirea Duhului Sfânt. Cu toate acestea, deși sunt distincți ca Persoane, nici Tatăl și nici Fiul și nici Duhul Sfânt nu există și nici nu acționează în izolare de celelalte două Persoane ale Sfintei Treimi. Asemenea lui Augustin, poate nu vom putea să înțelegem cum “funcționează” Sfânta Treime, dar mai important este să înțelegem de ce este așa. De ce Dumnezeu ne revelează acest mister privitor la natura Ființei Supreme? Importanța acestei doctrine se află în următorul fapt: noi suntem creați după chipul lui Dumnezeu și de aceea cu cât îl înțelegem mai mult pe Dumnezeu cu atât ne înțelegem mai mult pe noi înșine. Experții în religie ne spun că oamenii au căutat mereu să fie asemenea zeilor cărora le aduceau cult. Oamenii care adorau un zeu războinic tindeau să fie războinici; oamenii care adorau un zeu al plăcerilor căutau ei înșiși plăcerea. După cum era zeul, așa și adoratorii lui. De aceea mai important pentru noi este să ne întrebăm astăzi aceasta: Ce ne spune doctrina despre Sfânta Treime despre Dumnezeul pe care îl adorăm și ce spune despre felul de oameni care trebuie să fim? La această întrebare aș avea două idei să vi le împărtășesc.

(1) Dumnezeu nu există într-un individualism solitar ci într-o comunitate de iubire și împărtășire. Dumnezeu nu este un singuratic. Aceasta înseamnă că un creștin în căutarea desăvârșirii (Matei 5,48) trebuie să evite orice tendință de izolaționism. Idealul spiritualității creștine nu este acela al fugii de lume, după cum fac unele tradiții monastice budiste în căutarea sfințeniei prin retragerea în Himalaya, departe de oameni și de societate.

(2) Adevărata iubire cere trei parteneri. Vă amintiți că se spune: “Două înseamnă companie, trei este o mulțime.” Sfânta Treime ne arată că trei este comunitatea, trei este iubirea în maximul ei; trei nu înseamnă mulțime. Să luăm un exemplu de lângă noi. Când bărbatul A o iubește pe femeia B, iubirea lor este pecetluită de apariția copilașului C. Tată, mamă și copil – iubirea când se desăvârșește devine o treime.

Noi suntem făcuți după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Așa după cum Dumnezeu este Dumnezeu doar într-o relație trinitară, și noi putem să fim pe deplin umani doar într-o relație de trei parteneri. Eul nostru are nevoie să fie într-o relație orizontală cu ceilalți și o relație verticală cu Dumnezeu. În acest fel viața noastră devine trinitară asemenea vieții lui Dumnezeu. Atunci descoperim că așa-numitul principiu individualist “Eu-cu-mine” acceptat în societatea modernă lasă mult de dorit. Doctrina Preasfintei Treimi ne provoacă să adoptăm mai degrabă principiul Eu-și-Dumnezeu-și-aproapele. Sunt creștin în măsura în care trăiesc într-o relație de iubire cu Dumnezeu și cu alți oameni. Fie ca harul Preasfintei Treimi să ne ajute să alungăm orice urmă de egoism din viețile noastre și să trăim în iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele.

 

* * *

 

Latinescul bunicei mele

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Copyright: Predici.cnet.ro

Știți că există marea?

În satul meu trăiau bătrâni – atunci nu erau botezați “a treia vârstă” – care nu văzuseră marea niciodată. Dar într-o duminică pe an, în prag de vară, auzeau vorbindu-se despre ea în biserică, și nu înțelegeau ideea (atunci nu era încă televiziunea) ce era cu copilul acela care se juca cu bazinul infinit de apă (marea).

În satul meu, în Monferrato, erau oameni care aveau vagi amintiri de la școală (atunci nu era învățământul obligatoriu, și deci ignoranța putea fi învățată și în afara școlii). Dar, odată pe an, în biserică, în timpul predicii, parohul făcea o sumară expunere de aritmetică și geometrie, și punea în discuție triunghiul cu laturi egale.

În satul meu erau țărani care se pricepeau la vaci și pășuni, și le plăcea să discute despre fân și ierburi medicinale. Cel puțin odată pe an aveau satisfacția să-l audă pe preot vorbind despre lumea lor familiară, demonstrând o stranie predilecție pentru trifoi, care pare că avea de a face cu pășunile din cer, și pe care el știa le descrie cu o precizie extremă.

Era duminica Preasfintei Treimi. Era duminica misterului “imposibil”. Și, în acea ocazie, revenea în mod regulat în discuție (împreună cu triunghiul fatal, trifoiul și triunghiul cu laturile egale) copilul atât de drag lui Augustin, care se încăpățâna să scobească gaura sa în nisip și se străduia să toarne în ea apa mării.

Dar când se hotărăște să crească acel băiat?

Îmi amintesc că bunica mea, care de acum trebuie să fi auzit acea poveste cel puțin de optzeci de ori, întorcându-se de la “prima Liturghie” (era singura Liturghie validă în acel timp), cea de la șase jumătate dimineața, într-o duminică a izbucnit:

- Dar n-a obosit încă să se joace acel băiat binecuvântat? La această oră ar trebui să fie mare și să fi învățat să lucreze, în loc să stea toată viața să se distreze cu apa și cu pământul pe plajă (bunica mea spunea “pământ”: nisipul n-o interesa). Era foarte evlavioasă bunica mea, pentru a admite că parohul, cu complicitatea lui Augustin, au ajuns s-o obosească pe ea, care trăia totuși mulțumită unui capital nesfârșit de răbdare acumulat de-a lungul anilor, cu acea istorioară a copilului care scobește în nisip și despre marea care nu vrea să înțeleagă să stea în acea groapă…

Nu spunea nimic despre triunghi, despre aritmetică și geometrie. Dar se vede foarte bine că acele lucruri o lăsau rece. Se simțea mult mai mult liniștită când băga acul ei în pielea încălțămintelor mele și începea “Gloria Patri et Filio et Spirit…” (nu sunt sigur că numele celui de-al treilea Personaj al Sfintei Treimi era pronunțat respectând accentul și terminațiile latine, dar acolo sus, în pajiștile cerului, unde cred că cresc mai mult rugăciunile celor simpli decât trifoiul celor docți, trebuiau să înțeleagă foarte bine…).

Bunica mea Iosefina rumega misterul Sfintei Treimi cu o uimitoare dezinvoltură (afară de cel de-al treilea nume, un pic aspru în latină), cu furia celor fervoroși: “Gloria Patri…”.

La nivelul genunchiului

Bunica mea a înțeles un lucru fundamental, chiar dacă băncile școlii nu i-au lăsat mult timp. Că nu era cazul să “se ridice” la înălțimile Sfintei Treimi, ci să cobori misterul “imposibil, jos, jos, până la înălțimea genunchilor. Glasul verbului “a adora”. Un verb care este conjugat de preferință în tăcere, lăsându-ne cuprinși de lumină, o lumină prea mare pentru a fi administrată de creier, dar care îmbracă și transfigurează întreaga persoană a celui care se roagă.

Numai în adorație omul, creatură limitată, atinge misterul lui Dumnezeu. Nimicul intră în contact cu Totul. În mod paradoxal micimea (iată că accentuez, fie cu o semnificație răsturnată, groapa copilului, sau a îngerului jucăuș), chiar nimicul, care poate conține Infinitul. “Te binecuvântez, Tată, Stăpânul cerului și al pământului, pentru că ai ascuns aceste lucruri celor înțelepți și pricepuți și le-ai descoperit celor mici. Da, Părinte, pentru că așa ți-a plăcut ție” (Mt 11, 25-26).

În categoria depozitarilor revelației sublime este fără îndoială un șie nesfârșit de bunici Iosefina. Toate de regulă laureate la universitatea micimii. Dumnezeu descoperă secretele sale, nu persoanelor importante, sau care se socotesc astfel, ci celor mici, oamenilor care nu contează. Și rugăciunea, în special cea de adorație, devine momentul privilegiat al inefabilelor confidențe divine. Umilința este unicul recipient capabil de a primi Infinitul. În loc la a ceda curiozității de a ști, trebuie să ne dispunem să fim purtați, prin adorație, la descoperirea progresivă, chiar și în parte, a misterului.

Dumnezeu nu se lasă capturat de minte. Dar devine – pentru a folosi o expresie a lui Teilhard de Chardin – eterna descoperire. Însuși Duhul Sfânt, conform promisiunii lui Isus (conținută în evanghelia de astăzi) ne călăuzește “la tot adevărul”. Adică nu ni-l dă definitiv, o dată pentru totdeauna. Mai degrabă “ne călăuzește”, adică ne conduce să-l descoperim, fragment după fragment, de-a lungul unui drum punctat de minunății, surprize, unde unica siguranță nu este posedarea adevărului dobândit, ci tendința spre “dobândirea” lui și spre “revelații progresive.

Totuși Duhul Sfânt, spre a ne călăuzi de-a lungul acestui drum, are nevoie de școlari obișnuiți cu o folosire îndelungă… a genunchilor. Teolog – după o formulă dragă teologiei orientale – este unul care se roagă. Eu, în familie, am avut norocul să am un eminent teolog (ba chiar o femeie teolog! pentru că cred că au existat mereu în Biserică mai multe femei decât bărbați care s-au dedicat… practicilor teologice!) care nu a scris nimic, pentru că era prea ocupată, în afara cârpirii încălțămintelor, să lase să strălucească lumina acumulată în atâtea ore de rugăciune, prin fereastra a doi ochi foarte luminoși.

Groapa scobită în locul potrivit, care nu este creierul

Bunica Iosefina, în loc să se ocupe de gropile scobite pe plaja mării, se dedica pe deasupra cu încălțămintele altora. Totuși minunea care nu a reușit cu vechiul copil pe coastele Africii, s-a împlinit în ea (și în atâtea creaturi ca ea. Locul potrivit nu este plaja, nici creierul, ci inima. “Iubirea lui Dumnezeu s-a revărsat în inimile noastre prin Duhul Sfânt care ne-a fost dăruit” ne informează sfântul Paul (a doua lectură). Bunica mea (și o infinitate de credincioși simpli și “iubitori” ca ea) au făcut loc misterului în propria inimă.

Qohelet ne-a asigurat deja că Dumnezeu a pus veșnicia în inima oamenilor (3, 11). Rămâne de precizat că eternul locuiește în inimă sub forma de iubire. Sunt numeroase pasajele din Vechiul Testament care vorbesc de Dumnezeu în termeni de bunăvoință ( cu variantele de bunătate, milostivire, tandrețe). Paul descrie venirea lui Cristos pe pământ ca apariția “bunei voințe” a lui Dumnezeu în raport cu oamenii (Tit 3,4). Tot Paul așează bunăvoința printre roadele Duhului (Gal 5,22). Și același Paul afirmă (1 Cor 13,4) că iubirea este “binevoitoare”. Mai mult, literal, “bunăvoință”, adică acționează cu bunătate, lucrează spre binele altora. Deci bunăvoința reprezintă un fel de semnătură a Sfintei Treimi.

Bunica Iosefina nu prea era de acord cu predicile parohului în privința misterului “imposibil” (chiar dacă se păzea s-o spună). În schimb întipărea în inima ei, plină de “bunăvoință” pecetea Sfintei Treimi. Și iubirea ei “binevoitoare” se manifesta – cum observă și Paul în a doua lectură din această sărbătoare – în răbdare în mijlocul necazurilor. O răbdare care produce acea speranță care “nu înșeală”. Bunica Iosefina nu aproba copilașul (chiar cu părul alb) care continuă să se distreze cu misterul. Ea se simțea “copleșită” de prezența Sfintei Treimi în inima ei plină de iubire “binevoitoare”. Și gropile ea le umplea nu cu elucubrații intelectuale ci cu acul și firul și oul de lemn.

Și gura, în legătură directă cu inima, repeta: “Gloria Patri et Filio et Spiritu Santo…” Așa: al treilea nume nu-l pronunța corect, greșea inevitabil terminația și suprima litera c. Nu știu dacă acolo sus, unde strălucește Misterul, să fie plăcută în mod deosebit limba latină, cum susține cineva. Știu totuși cu siguranță că, cel puțin în cazul de față, trebuie să fi fost foarte apreciate greșelile de latină. Cu siguranță mai mult decât triunghiul și trifoiul.

 

* * *

 

Viețuirea în prezența Preasfintei Treimi

Autor: pr. Raniero Cantalamessa
Copyright: Predici.cnet.ro

Am început această Sfântă Liturghie în Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, iar peste puțin timp vom termina cu binecuvântarea Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh. Tot ceea ce spunem și facem în timpul acestei Liturghii nu este altceva decât un dialog între noi și Tatăl, întreținut prin Isus Cristos, la lumina și cu sprijinul Duhului Sfânt. Această proclamare a Preasfintei Treimi în adunarea Euharistică strălucește în toată lumina ei la recitarea comună a Crezului, atunci când, unindu-ne cu toată Biserica prezentului și a trecutului, vom mărturisi credința noastră în Dumnezeu – Unul și Întreit, spunând: “Cred într-unul Dumnezeu, Tatăl Atotputernicul… și într-unul Domn Isus Cristos… și în Duhul Sfânt”.

Dacă, de la Liturghie, vom trece la a analiza viața noastră de creștini, vom observa că și ea este ca un fel de Liturghie mai lungă, care începe și se sfârșește în numele Preasfintei Treimi: “Eu te botez în Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh” ni s-au spus la intrarea în viață. “Pleacă suflete creștin din această lume, în Numele Tatălui care te-a creat, în Numele Fiului care te-a răscumpărat și al Sfântului Duh care te-a sfințit”, așa ni se va spune în clipa dispariției noastre de pe scena lumii, dacă vom avea norocul ca în clipa morții să se afle cineva în jurul nostru care să se roage pentru noi, folosind cuvintele Bisericii.

Între aceste două extreme – nașterea și moartea – se plasează existența, viața noastră, care în cea mai mare parte a fost trăită împreună cu Preasfânta Treime: în Numele Preasfintei Treimi au fost sfințiți preoții; în Numele Preasfintei Treimi au fost iertate păcatele. Întreaga viață creștinească se desfășoară în tovărășia Preasfintei Treimi; cele Trei Persoane sunt alături de noi, merg alături de noi, însă noi nu le recunoaștem! La sfârșitul vieții se va întâmpla cu noi exact așa cum s-a întâmplat cu ucenicii de la Emaus: călătoriseră tot drumul împreună cu Isus însă nu L-au recunoscut! Ce stare jalnică!

Există o metodă greșită de a ne gândi la Preasfânta Treime, care a baricadat până acum perceperea forței care se desprinde din acest mister, considerând Preasfânta Treime ca pe o realitate complet închisă în ea însăși. Noi ne închipuim că Tatăl a născut din veșnicie pe Fiul (ca și cum veșnicia ar avea vreun început), iar mai apoi Tatăl și Fiul L-au emanat pe Duhul Sfânt, și în felul acesta a fost constituită odată pentru totdeauna Preasfânta Treime care se află nemișcată din veșnicie. Însă lucrurile nu stau chiar așa. Trinitatea nu este un lucru ci este un proces mereu în acțiune… În Dumnezeu orice act este veșnic, nu trecător. În El nu există “Ieri” și nici “Mâine”, ci numai “un veșnic Astăzi”. “Tu ești Fiul Meu: astăzi te-am născut”. Prin urmare, astăzi Tatăl îl naște pe Fiul. Astăzi Ei împreună îl emană pe Duhul Sfânt. Totul se află în mișcare, nimic nu s-a oprit. Nu trebuie să ne închipuim Trinitatea ca pe un vulcan stins ci ca pe un vulcan în plină erupție, care emite mereu flăcări de lumină, de înțelepciune și de dragoste. Tocmai în fața acestei Trinități vii și active ne aflăm în acest moment, și îi spunem: “Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh: lui Dumnezeu care este, care a fost și care va veni”.

Ce ar trebui să facem pentru a reconstitui acest mister, cauza esențială și izvorul a toată viața Bisericii, pentru a reconstitui adevărata lui lumină și locul ce i se cuvine în credința noastră? De fapt căderea orizontului trinitar duce la o progresivă banalizare a credinței. Ne atașăm de Isus, dar în curând pierdem și în legătură cu El dimensiunea transcendentă și divină, nemairămânând decât omul, sau, așa cum se spune astăzi, “Răstignitul care i-a iubit pe oameni”. Isus devine o simplă figură opacă, numai ca un obiect de aprinse și interminabile discuții, nu și al credinței. Fără Tatăl și fără Duhul Sfânt este cu neputință a crede în Cristos, pentru că tocmai despre Ei vorbește El, și chiar Ei sunt aceia care vorbesc despre El. Un Isus fără un profund și neîntrerupt dialog al Său cu Tatăl – fără acel “Abba” al Său – nu mai este Isus; un Isus fără Duhul Sfânt care să-L lumineze nu mai este Isus cel înviat care mântuiește și sfințește omenirea.

Ce am putea întreprinde, spuneam mai sus, spre a face să lumineze din nou acest mister, așa ca în primele veacuri ale Bisericii? Liturghia ne propune instrumentul privilegiat pentru așa ceva: lectura Bibliei. Ea ne arată manifestarea Preasfintei Treimi, prin desfășurarea concretă a planului mântuirii, ca și unitatea voinței și a naturii lui Dumnezeu. Însă, cu trecerea timpului și a diverselor schimbări ale acestei istorii, ne arată deosebirea de persoane în Dumnezeu. Cele trei lecturi biblice pe care le-am ascultat sunt ca trei ferestre prin care privim tot atâtea etape ale istoriei mântuirii, văzând activitatea Uneia sau Alteia dintre cele Trei Persoane dumnezeiești, chiar dacă toate trei lucrează concomitent.

Prima lectură este un imn al creației prin care Liturghia vrea să ne înalțe la contemplarea Tatălui, începutul și izvorul a toate, care a conceput planul de a-și extinde dragostea Sa asupra creaturilor capabile de a-L cunoaște și de a-L iubi, pe care l-a realizat creându-l pe om după chipul și asemănarea Lui, iar universul în slujba omului. Unde se ascunde semnificația trinitară în acest text al Proverbelor: “Înțelepciunea lui Dumnezeu vorbește: Domnul m-a creat chiar de la începutul activității Sale… din veșnicie am fost format”? La începutul lumii, mai înainte de facerea ei, alături de Dumnezeu aflăm o realitate misterioasă, chiar înțelepciunea care vorbește despre Dumnezeu și cu Dumnezeu, și care se află de față în vreme ce creează. Ioan în prologul său a dezlegat misterul, numind această înțelepciune “Cuvânt”. “La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu… și nimic din ceea ce a fost făcut, n-a fost făcut fără El”. Așadar, ne aflăm în zorii revelației Preasfintei Treimi.

Lectura a doua din Scrisoarea Sfântului Paul ne introduce imediat într-o altă atmosferă. Omul creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și-a pierdut prietenia cu El prin păcat, este destinat pierzării, dar cu toate acestea Dumnezeu nu-l lasă în puterea morții, ci actualizează un grandios plan de mântuire – Întruparea, Moartea și Învierea lui Cristos – și este chiar dispus a duce la îndeplinire acest plan care se referă numai la Omul, Fiul lui Dumnezeu. El este cel vestit de profeți, vine, ne împacă cu Tatăl prin crucea Sa, ne redă pacea, speranța și slava; ba chiar devine El însuși în noi speranța și slava noastră. Fiul Unul Născut al lui Dumnezeu, ascuns din veșnicie în sânul Tatălui, și care cu El se afla atunci când crea cerurile, acum s-a arătat ca persoană în Cristos Isus și ne-a introdus în cunoașterea Misterului lui Dumnezeu Unul și Întreit.

Și iată-ne în cele din urmă ajunși la Evanghelie, care ne deschide o ferestruică asupra ultimei faze a istoriei mântuirii: epoca Bisericii, aceea în care se va manifesta prezența Duhului Sfânt. El va veni asupra Bisericii, spune Isus, și o va conduce spre adevăr, va locui în ea, pentru a desăvârși opera Fiului și împlinirea a toată sfințenia. Aceasta este prezența despre care vorbeam în duminica trecută, în sărbătoarea Rusaliilor. O unitate profundă, mai mare decât oricare alta cunoscută ori imaginată de noi, unește aceste Trei Persoane Divine (“persoană” este un termen pe care-l folosim în lipsa altuia mai potrivit, cu toate că este inadecvat). Trinitatea revelată de Isus nu distruge unitatea lui Dumnezeu, ci o înalță; nu este o reîntoarcere la monoteismul absolut al Bibliei și al altor religii (de pildă al islamismului), ci numai o depășire. Dumnezeu se află dincolo de orice închipuire, chiar de acea concepție pe care o aveam noi despre Preasfânta Treime. Primind Sfânta Împărtășanie noi primim Persoana Fiului, pe Isus Cristos, în care locuiește întreaga plinătate a divinității, și ca atare primim întreaga Trinitate!

Această mare unitate a Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh se manifestă în istoria omenirii prin faptul că fiecare dintre cele Trei Persoane se revelează revelându-le pe celelalte două: nici una nu vorbește despre Sine ci despre cealaltă. Tatăl apare ca Tată în momentul când spune despre Isus: “Acesta este Fiul Meu cel iubit”. Fiul apare ca Fiu revelându-l pe Tatăl și pronunțând inconfundabilul Său “Abba!” Duhul Sfânt ne apare ca Duhul Tatălui și al Fiului atunci când vine la noi și ne învață a spune la rândul nostru “Abba!” și “Isus este Domnul!”, adică atunci când ni-L arată pe Tatăl și pe Fiul Său Isus Cristos. Fiecare îl preamărește pe celălalt și unul fiecare este slăvit de celălalt: “Proslăvește pe Fiul Tău ca și Fiul Tău să Te proslăvească pe Tine… Eu Te-am proslăvit pe pământ, am sfârșit lucrarea pe care mi-ai dat-o s-o fac… Duhul Adevărului mă va proslăvi”. Aceasta este logica divină a harului.

Preasfânta Treime nu este pentru credință ceva în plus pe care l-am putea omite din predici, limitându-ne la a vorbi generic despre Dumnezeu. Ea este misterul generator al tuturor misterelor: ceea ce luminează și aprofundează fiecare afirmație creștină despre Dumnezeu. Nimeni nu înțelege ce înseamnă acele cuvinte: “Dumnezeu este iubire” sau Dumnezeu este Persoană dacă nu ține cont de Preasfânta Treime. Dumnezeu nu este dragoste numai pentru că își are începutul de acum vreo câteva milioane de ani, când în urma creației a avut în cele din urmă pe cineva care să-L iubească. El este dragoste prin El însuși, intrinsec “ab aeterno”. Dar dacă El este dragoste din veșnicie, aceasta înseamnă că El din veșnicie are pe cineva pe care-L iubește – tocmai pe Fiul – și din veșnicie este o circulație a dragostei lui Dumnezeu, care este Duhul Sfânt. Dumnezeu nu a avut nevoie de ajutorul omului pentru a iubi pe cineva sau a fi în relație cu cineva (și a fi în felul acesta “persoană”), deoarece exista în El însuși un “eu” și un “tu” și chiar un “noi” care este Sfânta Treime. Noi am fost chemați la viață pentru a intra în acel focar al dragostei, pentru a face parte din comuniunea Tatălui.

Când vreun copil vă adresează faimoasa întrebare: “Pentru ce ne-a creat Dumnezeu?”, nu trebuie să răspundeți imediat așa cum ați învățat pe când erați copii: “Pentru a-l cunoaște, pentru a-i sluji și a-l iubi în această viață, și a ne bucura de El în viața de dincolo”. Acesta nu este primul motiv, ci al doilea. În cazul acesta răspunsul este următorul: Dumnezeu, chiar din veșnicie, avea și El un copil, pe care-l iubea cu gingășie, ca pe unicul său Fiu; pentru a-i face o bucurie sau un dar acestui Fiu al Său, pentru a-l face să se joace și să surâdă, pentru acest Fiu al său a creat Universul. Și dacă vă este teamă să rostiți această explicație atât de naivă, gândiți-vă la cuvintele din prima lectură de astăzi: “În toate zilele era desfătarea Lui, jucând neîncetat înaintea lui (este Fiul care vorbește Tatălui), jucând pe rostogolul pământului, și găsindu-și plăcerea în fiii oamenilor”. Ce ne sugerează aceste cuvinte, dacă nu tocmai imaginea copilului care-și exprimă bucuria și entuziasmul în fața Tatălui, pentru darul făcut, pe care acum învață a-l cunoaște?

Apoi explicați-i copilului care v-a pus întrebarea urmarea istoriei, care îl va mulțumi desigur. Acel copil care era Fiul lui Dumnezeu – veți spune voi – nu voia să se bucure singur de o jucărie atât de mare, și îi ceru Tatălui să-i dea tovarăși de joacă, cu care să-i mulțumească și să-l laude întotdeauna. Iar Tatăl ne-a recomandat pe noi: “În El (adică în Isus) Dumnezeu ne-a ales înainte de întemeierea lumii, ca să fim sfinți și fără prihană înaintea lui”. “Voi sunteți ai lui Cristos”. Așa se face că noi, fiii omului, am devenit pentru Isus desfătarea sa, desfătare care l-a costat moartea pe cruce.

După aceasta nu vă va fi greu să-l faceți pe copil să înțeleagă ce mare greșeală fac oamenii care trăiesc pe pământ cu fața atât de serioasă, atât de preocupată și de tristă, ca și cum lumea ar trebui să-i susțină, ca și cum lucrul cel mai important ar fi numai a cumpăra și a vinde, a construi și a demola, a aduna averi și a le risipi, și nu a participa la minunatul joc al dragostei, pentru care a fost creată lumea.

Acum, când am aflat că întreaga noastră existență o avem de la Preasfânta Treime, și destinați fiind a ne reîntoarce la ea, vom anticipa prin rugăciune această reîntoarcere la Tatăl, strigându-i de departe ajunși în apropierea casei părintești: “Abba, Părinte! Isus ne-a vorbit despre Tine, o, Tată Bun, în așa fel încât ne-a sădit în inimă nostalgia după Tine, o atare dorință de a vedea Fața Ta ascunsă. Noi credem că într-o zi vei îndepărta vălul care acoperă acum fața pământului făcând-o atât de tristă, și atunci va fi frumoasă la vedere, așa cum universul, istoria, mica noastră istorie este atât de simplă și atât de frumoasă, pentru că Tu ești un Dumnezeu misterios, dar nu un Dumnezeu complicat. Primește-ne chiar de pe acum ca pe ai Tăi; atrage-ne cu prea dulcele Tău Duh Sfânt, pentru a nu ne rătăci pe calea ce ne mai rămâne de parcurs, ci a alerga ca și cum am fi atrași de mirosul de bună mireasmă spirituală al unuia născut Fiul Tău. Atrage-ne acum în acel rug arzător, acolo unde Tu, Preasfântă Treime, te afli pentru a te întâlni cu noi, în Trupul și în sângele lui Isus Cristos pe care îl vom primi.

 

* * *

 

Sărbătoarea Preasfintei Treimi

Autor: pr. Felician Tiba
Copyright: Predici.cnet.ro

Multe sunt întrebările care, în ciuda tehnicii atât de avansate din zilele noastre, nu au încă un răspuns și poate nici nu vor avea. Aș vrea să vă provoc să ne gândim puțin la două aspecte atât de întâlnite în viață: planul material și planul spiritual.

1. În ceea ce privește planul material, e suficient să ne punem câteva întrebări bizare, legate de ceea ce ne înconjoară. Astfel, pe ce stă globul pământesc? De ce obiectele stau lipite de pământ? De ce, chiar și cei de la polul sud, deși sunt în partea de dedesubt a pământului, drept pentru care ar trebui să cadă în hău, cu toate acestea și ei își sparg capul sau își rup piciorul atunci când cad de la o anumită înălțime? De ce sunt oameni care cad de la mică înălțime și-și fracturează o mână sau un picior, iar avioanele, mașini atât de grele, reușesc atât de ușor să se desprindă de pământ și să zboare? De ce un om care nu știe să înoate se îneacă, iar vapoare de tonaj destul de mare, plutesc pe apă fără nici o problemă. Și, în sfârșit, cum, fără nici măcar un fir de cablu, o persoană de aici din României poate să se audă la telefon cu o persoană din America sau din altă țară? Și întrebările pot continua la nesfârșit. La toate acestea, deja în momentul în care încercam să le formulez, parcă vă simt cum vă dădeați răspunsurile în gând: legea gravitației, undele magnetice, câmpurile electrice invizibile pentru ochiul uman și multe altele. E adevărat, toate acestea sunt în mare răspunsuri la întrebările de mai sus. Oricine știe că stăm lipiți de pământ din cauza legii gravitației. Dar oare legea gravitației nu este o formulă dată unei realități greu de explicat? Undele magnetice, câmpurile electrice, nu cumva sunt concepte inventate la un moment dat de cineva anume pentru a explica într-un oarecare fel niște realități greu de explicat?

De fapt, cine stă în spatele la toate acestea? Cine a creat toate acestea? De ce le-a creat atât de ordonate și de ce se răzbună pe noi numai atunci când intervine omul? Mă gândesc aici la poluarea care rezultă din atâția coloși industriali făcuți de mâna omului, poluare care determină întârzierea anotimpurilor sau calamitățile naturale.

Nu credeți, iubiți credincioși că în toate acestea există o forță, care, dincolo de faptul că menține totul în existență, pune o mare, mare iubire? E de ajuns să rămânem la nivel material și să ne gândim la bucuria celui care semănând primăvara, culege toamna un rod bogat, deși afară de prășit sau ierbicidat, nu a făcut absolut nimic. Cine a făcut ca totul să crească și să dea rod bogat? Ne gândim la bucuria pe care o dă splendoarea unui apus sau răsărit de soare. Nici cel mai bun pictor nu reușește să trezească atâtea emoții cât poate să trezească o astfel de stare a soarelui. Ne gândim la bucuria unui animal atunci când se află pe o pajiște plină cu iarbă proaspătă. Și exemplele ar putea continua. E atâta iubire în toate acestea, dar noi îi spunem “normalitate”. Așa trebuie să fie! În realitate, la baza tuturor acestor întâmplări stă cineva, cineva cu “C” mare, și acesta noi știm că se numește Dumnezeu. Este Dumnezeu pe care în mod deosebit îl sărbătorim astăzi, dar îl sărbătorim ori de câte ori recunoaștem că la baza acestor minunate frumuseți stă el: Dumnezeu-Treime.

Și pentru a înțelege de ce Dumnezeu-Treime, este nevoie să ne oprim și la al doilea plan despre care spuneam la început, la planul spiritual.

2. Auzim deseori de sfinți. Fie că sunt martiri, mărturisitori, fecioare etc, cu toții sunt sfinți. De fapt cine sunt sfinții? Sunt oameni asemenea oricăruia dintre noi, ceea ce ne diferențiază este faptul că ei au trăit relația lor cu Dumnezeu cu cea mai mare intensitate. Pentru Dumnezeu și-au dat viața. Pentru el și pentru împărăția lui sunt atâtea persoane care și-au consacrat viața. Pe el, atâția papi, episcopi, preoți, călugări și călugărițe, chiar și simpli credincioși l-au mărturisit în fața lumii. De unde acest curaj? De unde siguranța că Biserica din care fac parte este cea care îl urmează cu adevărat pe Cristos? De ce Biserica, deși există de două mii de ani, nu dă nici cel mai mic semn că la un moment dat s-ar putea desființa, în timp ce atâtea imperii, atâtea partide sau formațiuni politice se destramă, unele imediat după înființare? Ce are Biserica mai mult decât toate acestea că a rezistat intemperiilor vremii?

De fapt, atunci când răcim sau ne tăiem la un deget, sau trecem printr-o experiență negativă, de ce nu murim imediat? Cine ne menține în existență? Desigur, sufletul! El este principiul vital în noi. El este cel care ne menține și ne ajută să o luăm, dacă e nevoie de fiecare dată de la început. Și dacă Biserica a rezistat și va rezista până în veșnicie, nu cumva și ea are un suflet? Da, sufletul ei se numește Duhul Sfânt. El dă viață Bisericii, el este cel care ne dă curaj în încercări, el a dat curaj martirilor, i-a luminat pe mărturisitori și i-a susținut pe cei care și-au consacrat viața lui Cristos. Duhul Sfânt este forța nevăzută care susține Biserica.

Dar Biserica ce este, dacă are un astfel de suflet? Biserica este continuarea lui Isus Cristos în lume. În ea și prin ea, Isus Cristos, a doua persoană a Sfintei Treimi își continuă marea sa operă de mântuire a sufletelor. În ea sunt sacramentele, acele canale prin care Dumnezeu revarsă harul său omenirii. Ea, Biserica este administratoarea harului lui Dumnezeu. În ea orice om își găsește alinarea și siguranța.

Nu cu mulți ani în urmă, un seminarist era pe punctul de a abandona pregătirea sa la preoție din motiv că părinții nu mai reușeau să-l întrețină în seminar. Programul specific vieții de seminar nu-i putea permite să lucreze în altă parte așa cum fac mulți din studenții care învață la alte facultăți. Atunci s-a hotărât să renunțe la seminar pentru un timp, în care timp să lucreze și astfel să-și adune ceva bani pentru ca apoi să poată continua studiile în liniște. Înainte să facă un astfel de pas s-a gândit totuși să spună și mamei lui de acest proiect. Aceasta când a auzit, l-a îmbrățișat și i-a spus: De ce te preocupi? Atâta timp cât Dumnezeu este deasupra, eu pe pământ și sufletul în tine, nu te preocupa. Dacă Dumnezeu te vrea preot va avea grijă. Și apoi, de ce nu încerci să înțelegi că lipsurile prin care trecem sunt voite de Dumnezeu tocmai pentru ca tu să nu fii derutat de cele materiale, să te obișnuiești fără ele pentru ca să fii un preot sărac și bun. Și a înțeles seminaristul. Acum e preot și știu că e foarte mulțumit de ceea ce i-a oferit Dumnezeu, o comunitate săracă pe care o înțelege și o ajută mai ales cu experiența sa.

Biserica, cea care are în sine tezaurul credinței, totalitatea misterelor credinței, cea din care și noi facem parte prin Botez, ne cheamă astăzi să descoperim mai mult ca oricând bogăția Sfintei Treimi, ne cheamă să înțelegem că siguranța existenței noastre este dată de Dumnezeu. Poate că și noi, asemenea seminaristului începem să facem calcule, lăsând credința la o parte. Și în noi intră frica nesiguranței zilei de mâine. Fiți inspirați! În astfel de momente alergați la Biserică, așa cum seminaristul a alergat la mama sa și a primit sfat bun. Cine știe dacă nu cumva, timpurile grele prin care trecem, au rolul să ne amintească că nu bogăția acestui pământ contează, ci unica bogăție care este Dumnezeu!

Da, Dumnezeu este bogăția infinită pentru că el este comuniune de persoane. Deși e unul singur, în el sunt trei persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Deși e unul singur, fiecărei persoane îi revine o lucrare: Tatăl a creat tot ceea ce există, Fiul a răscumpărat totul prin patima, moartea și învierea sa, iar Duhul Sfânt sfințește și conduce totul la desăvârșire. Iată ce tezaur abandonează omul atunci când se îndepărtează de Dumnezeu! De fapt își renegă propria existență, propria mântuire și propria lucrare de sfințire. De ce toate acestea? E simplu, lipsa de credință.

Unde lipsește credința, omul se face măsura tuturor lucrurilor. Despre un astfel de om spunem aproape la unison că el “taie și spânzură”. Și cât este de plăcut un astfel de om? Cine nu se ferește de un astfel de om? Și ce este un astfel de om, dacă nu un om fără Dumnezeu?

În sărbătoarea Sfintei Treimi, suntem invitați să ne dăm câteva răspunsuri.

În primul rând, credem noi că tot ceea ce există în jurul nostru este creația lui Dumnezeu? Cine nu crede să încerce să facă ceva din nimic și dacă îi va reuși atunci să creadă în el, dar îl asigur că nu va reuși. Dumnezeu singur poate să creeze, noi doar prelucrăm ceea ce el a creat deja.

În al doilea rând, credem în Isus Cristos, Mântuitorul? Dacă nu e Mântuitor, atunci, întreaga istorie a Bisericii e plină de oameni nebuni, care au trăit sau s-au jertfit absolut degeaba. Dar oare, chiar toți sunt nebuni? Noi, părinții noștri, sunt nebuni? Asta înseamnă că Isus merită să fie cu adevărat urmat, merită să-i fie pusă în practică Evanghelia și, mai ales, merită să lucrăm pentru a intra în Împărăția lui. Am citit doar în evanghelia de astăzi că “atât de mult a iubit Dumnezeu lumea încât l-a dat pe Fiul său pentru ca oricine crede în el să nu moară, ci să aibă viață veșnică”. Cine crede în Isus Cristos, crede și în Tatăl care l-a trimis, crede și în Duhul Sfânt care l-a susținut în lucrarea sa.

În al treilea rând, credem în Duhul Sfânt, Sfințitorul sufletelor noastre? Dacă nu credem, de ce nu s-a prăbușit și Biserica odată cu Imperiul Roman, odată cu persecuțiile, odată cu comunismul care a persecutat-o? De ce nu s-a prăbușit odată cu moarte papei Ioan Paul al II-lea așa cum spuneau mulți necredincioși? Nu s-a prăbușit și nu se va prăbuși, pentru că așa cum am mai spus deja sufletul ei este Duhul Sfânt. El este cel care îi dă vivacitate, bucurie și o face mereu tânără. Duhul Sfânt este cel care ne-a unit pe toți astăzi, aici și tot el este cel care ne inspiră în fiecare moment să trăim ca adevărați creștini.

Și pentru ca să rămânem totuși cu ceva concret în urma sărbătorii de astăzi, vă propun să onorăm Preasfânta Treime în fiecare dimineață și seară cu următoarea rugăciune: Când ne trezim dimineața și înainte de a ne culca, seara să spunem: “Lăudată să fie Preasfânta Treime, Tatăl care m-a creat, Fiul care m-a răscumpărat, Duhul Sfânt care m-a sfințit, încep sau închei (depinde) această zi, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.”

 

* * *

 

Sfânta Treime

Autor: pr. Eduard Patrașcu
Copyright: ParohiaFaraoani.ro

Lectura I (Pr 8,22-31)

La începuturile reflexiei poporului lui Israel asupra Înțelepciunii, ea (înțelepciunea) indica în mod simplu abilitatea, capacitatea de a-și organiza și rândui propria viață și propriile relații în așa fel încât să se poată dobândi fericirea (cf. de ex. Pr 3,1-13). Într-un prim moment, deci, înțelept este acela care pășește sigur în viață și al cărui picior nu se împiedică pe parcursul vieții, este acela care observă sfatul și reflectează (cf. Pr 3,21.23). Aprofundând această idee, însă, încet-încet Israelul înțelege că înțelept este acela care reușește să vadă adevărata lege a vieții, acela care recunoaște în lume o Înțelepciune care e mai înainte de el, ai cărui ochi reușesc să vadă acea sămânță pe care Dumnezeu a pus-o în lume: “Domnul a format pământul cu înțelepciunea” (Pr 3,19).

Textul care ne vine în întâmpinare în liturgia de astăzi constituie un pas succesiv în această reflexie. Astfel că aici Înțelepciunea nu mai e virtutea celui care este înțelept, nu mai e nici legea intrinsecă a creației, ci apare în imaginea unei fete care-i ține companie lui Dumnezeu în lucrarea sa de creație și care se “distrează” cu lumea și împreună cu lumea creată. Aici Înțelepciunea devine, deci, Cuvântul care face să existe istoria. De aceea Înțelepciunea descrisă aici a fost interpretată ca “figură” (typos) al Cuvântului lui Dumnezeu (antitypos).

Și totuși, acest text poate fi și mai profund și pertinent. Acest autoelogiu al Înțelepciunii are multe consecințe cât privește modul nostru de a-l gândi pe Dumnezeu. Înainte de toate, ne arată o față “mai puțin masculină” a lui Dumnezeu. Înțelepciunea (hokmah) este “spusă” la feminin (cum de altfel în Vechiul Testament ebraic, și “duh”-ul). Este adevărat că aici nu este identificată cu Dumnezeu, totuși ea rămâne prima “față” a lui Dumnezeu când este prezentat ca și creator (v. 22). În al doilea rând, aici Dumnezeul creator nu mai este acea figură solitară care, neavând altceva de făcut, creează o jucărie pentru ca să mai treacă timpul, ci este descris ca un Dumnezeu-în-realție, care ia tocmai această fetiță care îl însoțește ca și model al oricărui bine pe care vrea să-l creeze (v. 27 și urm.) făcând-o chiar propriul “arhitect” (v. 30). În fine, se arată filantropia (deci iubirea-de-oameni) unui Dumnezeu care se distrează împreună cu omenirea (v. 30): în mod sigur nu pentru a râde sarcastic de dramatismul istoriei umane, ci, din contră, pentru a arăta că adevăratul sens al istoriei și viața se găsesc tocmai în acest “joc de rol” între Creator și creatură (cf. Pr 9,5 și urm.).

Lectura a II-a (Rm 5,1-5)

Scrisoarea către Romani se prezintă ca o veste globală a mesajului creștin, iar textul de azi este unul dintre pasajele esențiale și sintetice. Prima “cifră” care se găsește în text și care constituie criteriul fundamental al anunțului este “justificarea prin credință” (v. 1; cf. Rm 1,16-4,25): această îndreptățire prin credință înseamnă în mod fundamental că la baza vieții unui creștin nu sunt capacitățile umane, ci creștinul este drept prin dreptatea care provine de la iubirea lui Dumnezeu (cf. Rm 3,21). Aceasta este prima veste de libertate care vine de la creștinism: nu trebuie să ne bazăm pe propria capacitate de a fi sfinți și de a observa legea, nici pe propria capacitate de a raționa acut sau de a obține succes. E necesar, în schimb, să ne încredințăm promisiunii lui Dumnezeu care ne dăruiește viața cea nouă.

Cel care ne permite o a doua veste de libertate este Isus Cristos: el ne oferă libertatea atât în fața păcatului cât și în fața legii (cf. Rm 5,12-20). În această perspectivă, e de ajuns să răsfoim paginile evangheliei pentru a găsi în ea exemplul a ceea ce înseamnă această libertate: este o veste a bunătății lui Dumnezeu chiar și în fața persecuțiilor și a suferinței lumii, împărtășirea pâinii cu cel care este lângă noi ca și cu cel care este departe de noi, este iubire față de adevăr care provine din propria conștiință și din propria relație cu Dumnezeu; este victoria morții prin înviere.

Pentru a ne apropia de acest mister, totuși, textul nostru descrie un itinerariu care trece, pas după pas, prin suferințe – termen care indică în același timp suferințele vieții (cf. 2Cor 1,4), suferințele bisericii care se unește astfel suferințelor lui Cristos (cf. Col 1,24) și ispita supremă în fața morții și a martiriului (cf. Ap 7,14) – prin răbdare, prin virtutea încercată si prin speranță. Acest lucru înseamnă, de altfel, a reuși să se facă un itinerariu spiritual care să permită să se trăiască în plinătatea harului Duhului care deja lucrează în inimile credincioșilor (cf. Rm 8): această viață în Duh dă mărturie în fața lumii și în fața inimii fiecăruia de propria credință, de propria speranță de propria iubire.

Evanghelia (In 16,12-15)

Prin discursul tipic evangheliei lui Ioan din care acest pasaj este luat, Isus anunță plecarea sa, sfârșitul vieții sale pământești, și-și ia rămas bun de la ucenici pentru ca inima lor să nu se înspăimânte în fața evenimentelor patimii (cf. In 14,1 și urm.). De fapt Isus spune celui care îl ascultă că tot ceea ce se întâmplă este voința Tatălui: nu în sensul unei necesități absolute plănuite la începuturi, ci în sensul că această dramă pe care El o înfruntă și pe care ucenicii au început, la rândul lor, să o trăiască împreună cu Isus (cf. discursul despre vița și mlădițele: c. 15) se găsește în “interiorul acelei priviri pline de iubire” pe care Tatăl o are în ceea ce privește istoria: “Această lume a fost deja judecată” (16,11).

Cu siguranță, este vorba de o judecată întru adevăr, întrucât nu provine de la cineva subiectiv interesat – așa cum, din punct de vedere uman, ar putea fi considerat eventual judecata lui Isus cât privește generația contemporană lui care l-a refuzat – ci ajunge direct la baza adevărului; ce aceea, “va veni Mângâietorul“, care “va convinge lumea în ceea ce privește păcatul, dreptatea și judecata” (cf. 16,7). Aceasta nu e o soluție de continuitate între privirea iubitoare a Tatălui, lucrarea Fiului și ceea ce “va spune” (v. 13) Duhul Adevărului: este unicul mod pe care Dumnezeu îl are de a se prezenta lumii și de a însoții lumea spre “adevărul întreg” (v. 13). Ucenicii nu sunt încă pregătiți să suporte greutatea acestei revelații finale, tocmai pentru că nu l-au primit pe Duhul Sfânt, nici, deci, capacitatea de a intra în întregime în raza acelei priviri pe care Tată o are față de lume: comuniunea care se găsește în Dumnezeu (v. 14 și urm.) este planul pe care El însuși îl are și față de care (sau spre care) “mișcă” toată istoria.

 

* * *

 

Dumnezeu iubire și comuniune

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună

Sfânta Treime: Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Sfântul Duh. Nu sunt trei dumnezei, ci unul singur; dar nu într-o singură persoană, ci în trei persoane. Dumnezeu este un mister, de aceea în totalitate este obiectul credinței noastre. Credem într-un singur Dumnezeu: Domnul este Dumnezeul nostru, Domnul este unul singur (Dt 6,4; 1Rg 8,60; Is 45,5; Rom 3,30).

Dacă Dumnezeu în sine este un mister, atunci și acest “unu” în sine este un mister, este obiect al credinței, fiindcă nu este ca cifra 1 din matematică, deoarece 1 este limitat de cifra 2, 3 și așa mai departe. Dumnezeu însă nu este limitat de nimeni și nimic, el este nemărginit și pretutindeni, așa încât, cu toate că în el trăim, ne mișcăm și suntem (Fap 17,28), el este fără limite și totuși este “simplitatea” însăși, unic și fără părți componente. Tot așa și numărul trei, în conceptul celor trei persoane dintr-un singur Dumnezeu este un adevăr de credință, diferit de cifra 3 din matematici, fiindcă dă o unitate în divinitate, pe când în știință cifra 3 nu poate fi niciodată egală cu cifra 1. Conceptul de “trei în unul” din Dumnezeu este un concept supranatural, fără corespondent în lumea noastră materială. Dacă “unu” și “trei” în credință stau diferit de 1 și 3 din știință, atunci și numele de “persoană” din Dumnezeu este un obiect de credință, diferit de conceptul de persoană dat de filozofie sau știință, după cum omul este persoană.

A încerca să demonstrăm adevărurile de credință pe bază științifică, rațională, înseamnă a le încurca și mai mult și poate chiar ne expunem erorii raționaliste. Putem demonstra doar că adevărurile revelate nu sunt iraționale și prin urmare credința nu-i absurdă.

Adevărul unui singur Dumnezeu în trei persoane nu constituie decât o formă a revelației, prin care noi să înțelegem crezând și crezând să înțelegem adevărul revelat, anume că: Dumnezeu este iubire (1In 4,8). De aceea ni l-a dat pe Fiul său unul-născut, ca oricine crede în el să nu moară, ci să aibă viața de veci (In 3,16). Iar iubirea este o realitate atât de evidentă că nu mai necesită nici un fel de demonstrație. Numai că și această iubire dintre cele trei persoane dumnezeiești constituie obiectul credinței noastre, deoarece diferă de iubirea care există între oameni, ba chiar și de iubirea pe care Dumnezeu o are față de noi, fiindcă iubirea lui Dumnezeu față de noi este “caritate”, iubire pornită din milă, iubire-har, iubire-dar: Dragostea lui Dumnezeu s-a revărsat în sufletele noastre prin Duhul Sfânt care ne-a fost dat (Rom 5,5); pe când iubirea divină este esență, izvor de existență pentru tot ce există. Conceptul de “iubire” ne revelează necesitatea a ceva mai mult decât unul, iubirea din noi constituie acel simț al comuniunii, necesitatea de a nu fi singur. Dar o singură iubire între trei persoane dumnezeiești ne revelează icoana comuniunii perfecte, care trebuie să stea și la baza comuniunii dintre oameni, având în caritatea lui Dumnezeu izvorul comun al iubirii dintre persoanele umane. Nu-l putem înțelege pe un singur Dumnezeu în sine ca pe o singură persoană, deoarece un Dumnezeu într-o singură persoană ar fi un Dumnezeu imaginar, filozofic, aristotelic sau platonic, un Dumnezeu ascuns undeva și inactiv, fără viață, fără comuniune în sine și cu oamenii, ar fi un Dumnezeu nefericit.

Este, așadar, necesar ca Dumnezeu să aibă o comuniune în sine ca principiu de viață, fericire, frumos, bine și adevăr. Comuniunea divină ni se revelează sub chipul celor trei persoane, care formează unitatea în aceeași iubire. Această comuniune dumnezeiască este principiul vieții a tot ce există, principiul fericirii oricărei forme de viață, principiul binelui veșnic, deoarece comuniunea iubirii dintre persoanele divine se bazează tocmai pe veșnicia lor; este principiul adevărului unic, bazat pe aceeași natură unică și indisolubilă, dar comunicabilă în totalitate în sânul lui Dumnezeu și caritativă față de ființele create după chipul și asemănarea sa. N-am putea beneficia de caritatea lui Dumnezeu, dacă el n-ar fi comunicabil în sine prin iubire.

Dar Isus ne-a descoperit că iubirea lui Dumnezeu Tatăl față de opera mâinilor sale a făcut ca Fiul său unic, născut în veci în sânul său, să vină în lume, ca dovadă supremă a carității față de noi și a iubirii din sine.

Nu alini durerea unui bolnav-muribund cu vorbe, așa cum ne-o demonstrează istoria lui Iob (cf. Iob 2,12 ș.u.), ci mai mult o mărești; dar dacă este posibil să îi iei total suferința asupra ta și el să devină sănătos, ca văzându-te cum suferi prin propria lui boală, să creadă în iubirea ta și atunci iubirea lui se va naște din iubirea ta și-ți va spune: Acum cred că mă iubești cu adevărat! Ca să-ți dovedesc și eu iubirea mea, te rog, dă-mi suferința înapoi!

Fiul lui Dumnezeu a luat asupra sa firea noastră omenească: s-a împovărat cu materie, cu intelect limitat și voință umană, cu suferințe și chiar cu moartea noastră, ca noi să credem în iubirea lui și să-i spunem: Dă-mi suferința și moartea înapoi! Vreau să le duc ca pe o cruce zilnică spre a-ți dovedi că te iubesc.

Comuniunea din sânul Preasfintei Treimi și caritatea lui Dumnezeu față de noi constituie, și trebuie să constituie, adevăratul viitor al omenirii, fiindcă: Dumnezeu l-a trimis pe Fiul său ca lumea să fie mântuită prin el (Evan.).

Spre aceeași țintă îi îndruma și sfântul Paul pe credincioșii din Corint, când le spunea: Fraților, bucurați-vă! Însușiți-vă desăvârșirea! Încurajați-vă reciproc! Străduiți-vă să aveți aceleași simțăminte! Trăiți în pace! Astfel Dumnezeul iubirii și al păcii va fi cu voi (Lectura a II-a).

Omul nu s-ar putea înțelege pe sine, dacă n-ar exista alt om. Nimic mai ucigător decât singurătatea absolută. Iadul, deși are mulți clienți, singurătatea este cea mai chinuitoare, fiindcă lipsește comuniunea iubirii. (Un scriitor povestește într-o lucrare a sa că între rai și iad există doar o singură diferență: în rai este comuniune, în iad, egoism. Toți au aceleași bunătăți pe mesele lor, pe care trebuie să le ia în stil japonez, cu bețișoare foarte lungi. Cei din rai, dacă bunătățile nu le pot duce la gura proprie, le oferă vecinului de vizavi și invers; cei din iad se chinuie să le ducă la gura proprie, pe care niciodată nu o nimeresc și astfel se înfurie tot mai mult și egoismul îi chinuie îngrozitor prin foame). Comuniunea dintre om și om nu are șanse de durată, de fericire, decât atunci când este pecetluită de o altă ființă umană care cere ca pe un adevăr suprem și bine absolut comuniunea celor doi. Această comuniune de pe pământ, care are la bază iubirea, este familia: tata, mama și copilul și mai ales depinde de mulțimea acestora din urmă. Comuniunea dintre Tatăl și Fiul este asigurată de Duhul Iubirii sfinte și de acesta în mulțimea fiilor lui Dumnezeu (Gal 3,26) care strigă: Abba, Tată (Rom 8,15), fiindcă au devenit părtași ai naturii divine (2Pt 1,4) prin Cristos, care, Dumnezeu fiind, s-a făcut părtaș al naturii umane (cf. Fil 2,6 ș.u.) și astfel avem comuniune de iubire cu Dumnezeu. Această comuniune nu este o concluzie, ci un început. Veșnicia este începutul comuniunii desăvârșite cu Dumnezeu; timpul prezent constituie căutarea începutului, principiului a toate: Isus.

Sfântul apostol Paul, nu numai că îndeamnă pe credincioși să păstreze comuniunea între ei, ci se roagă ca harul Domnului Isus Cristos, iubirea lui Dumnezeu și comuniunea Duhului Sfânt să fie cu toți, adică: convinși de iubirea lui Dumnezeu, cerând înapoi de la Cristos suferințele și moartea, să cerem ca iubirea sa să devină iubirea noastră: precum v-am iubit eu, așa să vă iubiți unii pe alții (In 15,12) și astfel să rămânem mereu în iubirea Tatălui prin legătura sfântă a Duhului apărător și mângâietor.

Ca efectul rugăciunii apostolice, cu care preotul ne întâmpină de fiecare dată când se celebrează memorialul morții și învierii lui Isus, sfânta Euharistie: Harul Domnului nostru Isus Cristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Duhului Sfânt să fie cu voi toți, ca să se concretizeze și în noi cu adevărat, trebuie să ne înfățișăm înaintea lui Dumnezeu cu tablele legii, nu confecționate din două lespezi de piatră ca ale lui Moise, ci cu cele zece porunci scrise în inimă, fiindcă spune Isus: Dacă mă iubiți, veți păzi poruncile mele. Iar eu îl voi ruga pe Tatăl și el vă va da un alt apărător, ca să fie cu voi de-a pururi (In 14,15-16). Astfel, rugăciunea apostolică devine rugăciunea mântuitoare a lui Isus și prezența sa euharistică mă va conduce la întâlnirea personală cu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, spre a-i cânta în veci: Mărire Tatălui care m-a creat: mărire Fiului care m-a răscumpărat; mărire Duhului Sfânt care m-a sfințit! Amin.

 

* * *

 

Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună

Sfânta Liturghie de azi începe cu o binecuvântare: Binecuvântat să fie Dumnezeu Tatăl și Fiul unul-născut al lui Dumnezeu, precum și Duhul Sfânt, pentru că și-au arătat îndurarea față de noi (Antif. intr.). Conform cu obiceiul semiților, binecuvântarea este aducere de mulțumire. În acest sens, noi putem spune: Mulțumim lui Dumnezeu fiindcă și-a arătat îndurarea față de noi, descoperindu-ne viața sa intimă ca sens al vieții noastre.

Spune o poveste că un bun creștin a ieșit într-o zi dis-de-dimineață în oraș și a descoperit un magazin, apărut ca din pământ peste noapte, având o firmă curioasă: Aici se împarte fericire. A intrat să cumpere. La tejghea stătea un înger. L-a întrebat: “Cât costă un kilogram de fericire?” “Nu se vinde, se împarte gratis”, i-a răspuns îngerul. Vizitatorul i-a zis: “Dați-mi o tonă, să am de unde da și la alții”! “Un moment”, i-a zis îngerul, “să v-o împachetez”. Peste câteva clipe i-a adus un pliculeț cu câteva semințe. Uimit, vizitatorul i-a zis: “V-am cerut o tonă de fericire”. La care îngerul răspunde: “Noi nu dăm produse finite, ci semințe. Îngrijiți-le și veți avea fericire pentru sute de mii de oameni”. Tot așa și eu la această predică: nu vă voi da produse finite, adică înțelegerea misterului Preasfintei Treimi, ci semințe: îndrumări care trebuie îngrijite, semănate în inimă, păzite și trăite.

Descoperirea adevărului unui singur Dumnezeu în trei persoane nu s-a făcut pentru a satisface curiozitatea noastră de a ști cine și ce este Dumnezeu, ci privește direct destinul, sensul existenței noastre pe pământ și chiar al întregii creațiuni, adică mântuirea lumii. Mântuirea omului, luată drept comuniune de iubire cu Creatorul, reflectă felul de a fi al celor doi interlocutori, conform sintagmei: Vorbește-mi, ca să-ți spun cine ești! Pe Dumnezeu îl cunoaștem după cuvântul său, fiindcă ne-a vorbit prin Fiul (cf. Evr 1,2), iar pe om îl cunoaștem după cum îl binecuvântează pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt.

Pierre Claverie spunea: Nu-l am încă pe Dumnezeu, nu am adevărul, am nevoie de adevărul celorlalți (cf. Humanité plurielle, din Le Monde, 4 august 1996). Fără a-l vedea pe Dumnezeu așa cum este, nici noi nu avem tot adevărul, dar avem trebuință de mărturia altora despre Preasfânta Treime. Lecturile de azi încearcă să ne introducă în misterul lui Dumnezeu.

Lectura I (Ex 34,4b-6.8-9) ne arată că Dumnezeu este milostiv și bogat în haruri. Acest adevăr se desprinde din faptul că iartă păcatul Israelului care și-a făcut un vițel de aur și i s-a închinat (cf. Ex 32), iar lui Moise îi făgăduiește că îi va arăta slava sa (cf. Ex 33,19-23). Moise, vrând să refacă alianța dintre popor și Dumnezeu, urcă pe munte cu alte două table de piatră, ca Dumnezeu să-i redea legea. Domnul, care i se face prezent, îi descoperă atributele sale divine și mai ales milostivirea. Atunci Moise s-a rugat lui Dumnezeu să-și arate milostivirea iertând păcatul poporului său și să-și facă locuința în mijlocul Israelului, pentru a-l lumina să nu mai greșească și să-l ierte când va greși (cf. MAC pag. 483), cu scopul ca poporul să ajungă la credință și astfel să fie desăvârșit.

Sfântul Anton abate l-a rugat pe Dumnezeu să-i arate un om desăvârșit, ca să-l poată imita. I s-a descoperit că un astfel de om există la Alexandria, în Egipt, într-un atelier de cizmărie. A părăsit pustiul și a venit în oraș. Găsindu-l, l-a întrebat despre felul lui de viață. Cizmarul i-a răspuns că nu face nimic deosebit: Muncesc; împart venitul în trei; o treime o dau săracilor, o treime o dau bisericii și o treime o folosesc pentru traiul meu. Acest răspuns nu l-a mulțumit pe abatele Anton, fiindcă el părăsise toate și tot nu se simțea desăvârșit, de aceea l-a mai întrebat multe altele și răspunsul mulțumitor, semn al desăvârșirii, a fost acesta: Eu nu fac nimic special… Doar că, muncind, îi privesc pe toți trecătorii marelui oraș Alexandria și spun: Fie ca toți să fie mântuiți; eu singur merit să pier (cf. Olivier Clement, Puterea credinței, pag. 108). Credința era conformă cu faptele și acționa prin caritate.

Evanghelia zilei (In 3,16-18) ne prezintă obiectul credinței creștine care dă viață. În convorbirea pe care Isus a avut-o cu Nicodim i-a arătat acestuia că pătimirile sale, simbolizate prin șarpele de aramă, aduc mântuirea lumii datorită iubirii lui Dumnezeu, care atât de mult i-a iubit pe oameni încât l-a dat chiar pe Fiul său ca jertfă de împăcare. Se crede că acest verset este cel mai important din toată Evanghelia după sfântul Ioan, fiindcă motivează adevărul prezenței Fiului lui Dumnezeu în lume. Fiul s-a întrupat și s-a răstignit fiindcă atât de mult i-a iubit Dumnezeu pe oameni, ca să-i mântuiască și nu să-i judece.

Omul, care îl acceptă pe Fiul lui Dumnezeu așa cum este, nu va fi condamnat; dar cei care nu-l acceptă, se condamnă singuri, fiindcă nu pot găsi calea mântuirii, calea spre Tatăl care l-a trimis pe Fiul, fiindcă numai Fiul o cunoaște, deoarece el singur a venit de la Tatăl. Numai acela care pășește pe această cale simte bucuria mântuirii.

Primii creștini erau considerați atei. Ei respingeau sacralitatea puterii – divinizarea împăratului, a zeiței Romei, riturile și magiile purului și impurului, pe Dumnezeul închis în sine al monoteismului, divinitatea difuză a păgânilor (panteismul filozofilor). Ei anunțau mesajul uimitor: un Dumnezeu în trei persoane, viu și dătător de viață, întrupat pentru a ni se arăta pe înțelesul nostru, învingător al morții și al iadului, deschizător de drum pentru îndumnezeirea omului printr-o conversație intimă în care să i se poată adresa lui Dumnezeu cu numele de Tată.

Înțelegând prin credință că Dumnezeu ne este Tată, sfânta Tereza a Pruncului Isus a căpătat atâta curaj încât și-a exprimat bucuria zicând: Dacă aș fi comis toate crimele posibile, aș simți că această multitudine de ofense ar fi doar ca o picătură de apă căzută peste cărbuni încinși. Iubirea divină face să dispară picătura de răutate umană și omul să-și recapete bucuria divină, fiindcă a fost creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, tocmai pentru a avea parte de fericirea lui Dumnezeu.

Bucuria a fost primul semn al vremurilor mesianice, din care sfântul apostol Paul a știut să facă semnul comuniunii membrelor trupului lui Cristos printr-o bucurie întreită. În acest sens îi salută pe credincioșii corinteni printr-o formulă izvorâtă din credința în Preasfânta Treime: Harul Domnului Isus Cristos și dragostea lui Dumnezeu (Tatăl) și împărtășirea Duhului Sfânt să fie cu voi toți! (Lectura a II-a: 2Cor 13,11-13). Dumnezeu ni s-a descoperit în misterul celor trei persoane ca bucuria noastră să fie deplină, fiindcă tot ceea ce izvorăște din har este bucurie – Bucură-te, cea plină de har (cf. Lc 1,28) -; tot ce izvorăște din iubire este bucurie, tot ce izvorăște din comuniune este bucurie.

Ceva mai înainte apostolul spusese corintenilor motivul pentru care el le-a descoperit că mângâierea, adică bucuria, pe care el o simte datorită faptului că în Dumnezeu sunt trei persoane, vrea să le-o împărtășească și lor: Noi nu intenționăm să devenim ca niște stăpâni ai credinței voastre; dar suntem colaboratori ai bucuriei voastre (Lc 1,24).

Profetizând că oamenii vor descoperi bucuria din Preasfânta Treime, cineva a spus: Creștinismul secolului al XXI-lea nu va mai fi o religie printre religii, ci se va afirma ca domeniu al Duhului și al libertății [...], nu va mai fi nici un moralism, nici un pietism, ci vestea victoriei lui Cristos asupra morții și asupra iadului (cf. Olivier Clement, o. c., pag. 114-115).

Să nu refuzăm mântuirea, adică această comuniune de iubire cu Dumnezeu în trei persoane și cu chipul său din fiecare om, dar să-l binecuvântăm pe Tatăl și pe Fiul și pe Duhul Sfânt, fiindcă ne-a chemat la viața lor dumnezeiască.

Părintele Zosim, din Frații Karamazov, de Dostoievski, spune despre cei care refuză mântuirea: S-au blestemat ei înșiși, blestemându-l pe Dumnezeu și viața; ei se hrănesc cu orgoliul lor nefast, precum cel înfometat aflat în deșert, care și-a supt propriul sânge. Ei nu-l pot contempla pe Dumnezeul cel viu fără ură și și-ar dori ca Dumnezeul vieții să nu existe, să dispară, distrugând întreaga sa creație. Ei aspiră la neant, dar nu vor avea parte de neant. Adică vor avea parte de nefericirea veșnică, fiindcă nu l-au binecuvântat pe Tatăl și pe Fiul și pe Duhul Sfânt.

Închei, ca de obicei, cu rugăciunea de la începutul sfintei Liturghii: Dumnezeule, Părinte ceresc, tu l-ai trimis în lume pe Fiul tău, Cuvântul adevărului, și pe Duhul tău, izvorul sfințeniei, pentru a descoperi oamenilor misterul minunat al vieții dumnezeiești. Dă-ne, te rugăm, harul ca, mărturisind adevărata credință, să recunoaștem slava veșnicei Treimi și să adorăm unitatea celor trei persoane în mărirea puterii sale (LR). Amin.

 

* * *

 

În familia Sfintei Treimi domnește iubirea desăvârșită

Autor: pr. Claudiu Dumea
Copyright: ITRC.ro

Solemnitatea de azi a Sfintei Treimi ne pune pe noi, preoții, în mare dificultate. Fiind nevoiți să predicăm poporului despre cel mai profund mister al credinței noastre, ne vine să reacționăm ca și Moise în momentul când Dumnezeu îl trimite să vorbească poporului său:

“Ah, Doamne, trimite pe altcineva, pe cine vei vrea tu să trimiți… Eu nu sunt un om cu vorbirea ușoară (sunt bâlbâit). Și cusurul acesta nu este nici de ieri, nici de alaltăieri, nici măcar de când îi vorbești tu robului tău, căci vorba și limba îmi sunt încurcate” (Ex 4,10). Cuvintele noastre, ale predicatorilor, sunt ca niște obloane, ca niște jaluzele, prin care Duhul Sfânt face să pătrundă în mințile noastre câteva licăriri de lumină asupra acestui dumnezeiesc mister, așa cum ne promite Mântuitorul în Evanghelia Liturghiei de astăzi: “Când va veni Mângâietorul, Duhul adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul” (In 16,12).

În a doua lectură a Liturghiei, apostolul Pavel face o precizare esențială, spunând: “Iubirea lui Dumnezeu a fost revărsată în inimile noastre prin Duhul Sfânt care ne-a fost dăruit” (Rom 5,5). Așadar Duhul Sfânt, pe care Isus ne-a promis că-l trimite de la Tatăl, nu vine astăzi ca să ne umple doar mintea cu idei, căci Sfânta Treime nu constituie doar obiectul unor speculații de tip intelectual, ci, mai presus de toate, vine să reverse în inimile noastre iubirea lui Dumnezeu, vine să ne ajute să trăim o experiență vitală de credință și de iubire, să realizăm o întâlnire de prietenie, de comuniune de viață cu cele trei Persoane divine.

Într-o zi, doi dintre ucenicii lui Ioan Botezătorul, văzându-l pe Isus, l-au întrebat: “«Învățătorule, unde locuiești?» «Veniți și vedeți», le-a zis el. S-au dus și au văzut unde locuia. Și în ziua aceea au rămas la el” (In,38-39). Dacă în acest moment l-am întreba și noi pe Isus, ca cei doi ucenici: “Învățătorule, unde locuiești?”, răspunsul ar fi același: “Veniți și vedeți”. “Locuiesc chiar în inimile voastre, în caz că nu m-ați izgonit prin păcatele voastre. Nu mă căutați în altă parte. Și nu numai eu, ci toți trei: și Tatăl, și Duhul Sfânt, locuim împreună, căci, «dacă cineva mă iubește, va păzi cuvântul meu. Tatăl meu îl va iubi și vom veni la el și ne vom face locuința la el»”.

Nu putem înțelege misterul Sfintei Treimi: un singur Dumnezeu și totuși trei Persoane. E un mister pe care mintea omenească nu numai că nu îl înțelege, dar nici nu l-ar putea bănui, dacă Isus Cristos nu ni l-ar fi descoperit. În schimb un lucru îl putem înțelege: că în familia Sfintei Treimi domnește iubirea desăvârșită și, dacă domnește iubirea desăvârșită, domnește fericirea, bucuria desăvârșită. Despre această iubire și bucurie reciprocă ne vorbește prima lectură a Liturghiei, luată din Cartea Proverbelor. Înțelepciunea lui Dumnezeu spune: “Domnul n-a făcut cea dintâi dintre lucrările sale înaintea celor mai vechi lucrări ale sale. Eu am fost așezată din veșnicie, înainte de orice început, înainte de a fi pământul”. Înțelepciunea este Fiul lui Dumnezeu. Așadar Dumnezeu este Tată. El are un copil pe care l-a născut din veșnicie. El este iubire. Și așa cum pentru un tată nu este o bucurie mai mare decât să-i dea tot ce poate copilului, să-i facă bucurie, să-l vadă jucându-se fericit sub ochii lui, la fel, Dumnezeu Tatăl a creat universul, izvoarele de apă și mările, munții și dealurile, pământul și câmpiile, ca să-i facă bucurie Fiului său: “În toate zilele eram desfătarea lui, jucând neîncetat înaintea lui, jucând pe rotocolul pământului și găsindu-mi plăcerea în fiii oamenilor”. Tatăl și Fiul se iubesc reciproc și își fac bucurie reciproc, iar iubirea dintre Tatăl și Fiul e o persoană divină: e Duhul Sfânt, Duhul iubirii și al bucuriei.

Doresc în continuare să vă vorbesc despre misterul Sfintei Treimi în viața Preacuratei Fecioare Maria. Nu a existat și nu va exista vreodată o făptură omenească mai strâns legată de cele trei Persoane dumnezeiești ca Maria. “Dacă cineva mă iubește, va păzi cuvântul meu. Tatăl meu îl va iubi și vom veni la el și ne vom face locuința la el”. Maria l-a iubit ca nimeni altul pe Isus. A păzit cuvântul lui. Tatăl a iubit-o, iar cele trei Persoane divine au venit și și-au făcut locuința în ea: au venit cu toată iubirea și bucuria lor. Cele trei Persoane divine au fost ca trei izvoare de bucurie ce țâșneau din inima Sfintei Fecioare. Maria ar fi fost mult mai îndreptățită să spună cuvintele pe care le spunea o mistică din timpurile noastre, fericita Elisabeta a Sfintei Treimi: “Eu am găsit deja paradisul pe pământ. Paradisul este acolo unde este Dumnezeu. Or, Dumnezeu este în sufletul meu. Paradisul așadar este în sufletul meu”.

Izvor de bucurie pentru Maria este Tatăl. Exact același text din Cartea Proverbelor, pe care liturgia îl propune la prima lectură a Liturghiei de astăzi, îl propune și la Liturghia din sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, aplicându-l Mariei cu același înțeles. Dacă din veșnicie Tatăl a hotărât să-l trimită pe Fiul său în lume și din veșnicie a hotărât să creeze lumea în care să-l trimită, tot din veșnicie, Tatăl a hotărât ca Fiul său să aibă o mamă. Maria a existat din veșnicie în mintea și în planul lui Dumnezeu. De aceea Biserica pune pe buzele ei cuvintele: “Domnul m-a făcut cea dintâi dintre lucrările sale, înaintea celor mai vechi lucrări ale sale. Eu am fost așezată din veșnicie, înainte de orice început, înainte de a fi pământul”. Și fiindcă Tatăl a iubit-o, a copleșit-o cu daruri extraordinare, ca să o vadă fericită și plină de bucurie. De aceea, în continuare, Biserica pune pe buzele Mariei cuvintele: “În toate zilele eram desfătarea lui, jucând neîncetat înaintea lui, jucând pe rotocolul pământului și găsindu-mi plăcerea în fiii oamenilor”. Ziua în care s-a născut Maria, zicea sfântul Ioan Damaschinul, “e ziua de naștere a bucuriei universale”. E bine de știut că sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului a fost introdusă în Occident pentru a înlocui o sărbătoare păgână. Păgânii aveau în septembrie, când se culegeau viile și fierbea mustul, sărbătoarea numită “Vinalia”. În locul beției, a bucuriei tulburelului, Maria a adus în lume o altă beție, o altă bucurie, pe care Sfinții Părinți o numesc sobria ebrietas – o beție lucidă, acea bucurie pe care au trăit-o apostolii în ziua Rusaliilor, când li s-a reproșat că au consumat alcool cam prea de dimineață, deși apostolii erau mai limpezi la minte ca oricând.

Izvor de bucurie a fost, pentru Maria, Fiul, a doua Persoană a Sfintei Treimi. Să ne gândim numai la bucuria Mariei în timp ce îl poartă în sânul ei pe Fiul lui Dumnezeu, în vizită la verișoara sa, Elisabeta.

Vizita la Elisabeta are loc într-un climat de nestăvilită bucurie. E bucuria mesianică pe care o descrie profetul Isaia: “Bucurați-vă, ceruri! Veselește-te, pământule! Izbucniți în strigăte de bucurie, munților! Căci Domnul îl mângâie pe poporul său și are milă de nenorociții lui!” (49, 13) În casa Elisabetei, Maria rostește cântarea Magnificat – cel mai frumos imn închinat bucuriei: “Sufletul meu îl preamărește pe Domnul și duhul meu tresaltă de bucurie în Dumnezeu, Mântuitorul meu”.

Prezența Mariei în casa Elisabetei provoacă o explozie de bucurie. Elisabeta s-a umplut de Duh Sfânt și a strigat cu glas tare: “Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul trupului tău!” Ioan a dansat de bucurie în sânul Mamei sale. Scriitorul francez J. Guitton, decedat recent, prezintă vizita Mariei la Elisabeta ca o anticipare a Rusaliilor. În această scenă evanghelică “personajele sunt ridicate deasupra pământului, într-un anumit sens, ies din ele însele. Sunt cuprinse de o beție, ca și cum un strop de nebunie ar pune stăpânire pe sufletele lor. Avem impresia că, pentru un moment, ca și la Schimbarea la Față, lanțul care leagă sufletul de trup s-a rupt”.

Izvor de bucurie pentru Maria este Duhul Sfânt. “Nu știți că voi sunteți templul lui Dumnezeu și că Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi?” (1 Cor 3,16) Această întrebare, apostolul Pavel o punea creștinilor de rând, dar nu era cazul să o pună Preacuratei Fecioare Maria.

La primele generații de creștini circula o legendă care spunea că Maria, la vârsta de trei ani, ar fi fost dusă de părinții ei la templul din Ierusalim, unde ar fi trăit până la vârsta de doisprezece ani. De aici, sărbătoarea prezentării la templu. Această frumoasă istorioară nu are nici un temei istoric, dar exprimă o foarte profundă realitate spirituală: Maria a fost într-o manieră cu totul excepțională locuința lui Dumnezeu și templul Duhului Sfânt.

Sfânta Fecioară Maria ne învață pe toți secretul bucuriei, ne arată unde este izvorul bucuriei adevărate. Societatea în care trăim are atâtea probleme: sărăcie, mizerii și lipsuri de tot felul, corupție, nedreptate, degradare generală de la câinii vagabonzi până la politicienii ce se ocupă mai mult de câini decât de oameni. De aceea oamenii adesea încearcă să uite pentru moment suferințele și mizeriile căutând bucurii artificiale și false: în alcool, droguri, agitație, zgomot, plăceri și distracții degradante. Maria ne arată că putem fi fericiți indiferent cum arată lumea în care trăim; că bucuria e în noi înșine și că, dacă nu o găsim în noi înșine, nu o găsim nicăieri în altă parte.

Câtă dreptate avea Dostoievski când spunea: “omul este nefericit fiindcă nu știe că e fericit”! Creștinul nu e creștin dacă nu e omul bucuriei. “Creștinul adevărat”, scrie card. J. Newman, declarat de curând fericit de Papa Ioan Paul al II-lea, “poate fi numit numai acel om care este pătruns de sentimentul prezenței lui Dumnezeu în el însuși… care trăiește din gândul că Dumnezeu e acolo, în inima inimii sale… un om a cărui conștiință este luminată de Dumnezeu, astfel încât trăiește cu convingerea nestrămutată că toate suferințele sale, toate fibrele vieții sale morale, toate imboldurile și dorințele sale se află în fața ochilor Celui Atotputernic”.

 

* * *

 

Preasfânta Treime (pentru copii)

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia

1. Introducere

Am găsit această mărturie fără numele autorului, dar este foarte frumoasă: îi sunt recunoscător că a scris-o și sunt bucuros să o citesc.

Aveam trei ani în 1939, când a plecat tatăl meu în război. De aceea, îl cunoșteam foarte puțin.

Devenind prizonier, tatăl meu s-a întors abia în 1945.

Atunci aveam opt ani. În timpul întregii perioade, fotografia sa a rămas pe sobă într-o ramă frumoasă: îmi amintea că aveam un tată. Mama ne-a vorbit despre el zile întregi, luni, ani. Am învățat să-l cunosc și să îmi dau seama că ne iubea și se gândea întotdeauna la noi, toți cei rămași acasă.

Uneori, primeam de la el câte o scrisoare, scrisă cu creionul și cu o caligrafie frumoasă. Era ca și cum ar fi fost prezent și ne călăuzea de departe. Dar lacrimile și bucuria mamei noastre, în momentele emoționante în care deschidea scrisorile sale, erau pline de semnificație. Când s-a întors, în 1945, ne-am dus să-l primim la gara din orașul apropiat. Îmi voi aminti mereu șocul acelei întâlniri și strigătul de bucurie din inima mea: “Este el!”

Pentru mine, așa este Dumnezeu: Tatăl meu de departe, pe care îl descopăr prin viața în familie, iubire, cuvântul său, cuvintele celor care îmi vorbesc despre el.

Știu că, atunci când îl voi întâlni la sfârșitul drumului meu, îl voi recunoaște! Fața sa, iubirea sa sunt deja în inima mea!

2. Tema

Trăim în iubirea lui Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

3. Mesajul zilei

Fericit acel copil care se naște și crește într-o familie adevărată, bucurându-se de iubirea mamei, a tatălui și a fraților.

- Avem nevoie de toată această iubire.

- Pentru a crește bine, nu este suficient să avem numai mamă, sau numai tată: avem nevoie de o familie completă, în care să existe cu adevărat iubire.

Așa este și în viața creștină.

- Pentru a ne naște, a crește și a trăi bine avem nevoie de iubirea paternă a lui Dumnezeu Tatăl, de iubirea “maternă” a lui Dumnezeu Duhul Sfânt, de iubirea fraternă a lui Isus.

- Știți cum am intrat pe deplin în familia lui Dumnezeu: în Biserică? Prin sacramentele inițierii creștine.

- Care sunt? Botezul, Mirul și Euharistia. Iubirea lui Dumnezeu este atât de mare încât Biserica ne face să o gustăm în mod gradat.

- Ce ne-a dat Botezul? Iubirea părintească a lui Dumnezeu: Dumnezeu a devenit Tatăl nostru, noi am devenit fiii săi.

- Ce ne-a dat Mirul? Duhul Sfânt care, “ca o mamă”, ne dă și ne educă la viața divină. (Amintiți că, în Biblie, Duhul Sfânt are nume și imagini “feminine, materne”: acționează la nașterea Fiului și a fiilor lui Dumnezeu și ne ocrotește ca un “porumbel” mamă…).

- Ce ne dă Euharistia? Pe Isus: Fratele nostru, iertarea sa, cuvântul său, pe el însuși. În mod deosebit astăzi, sărbătoarea Preasfintei Treimi, ne-am adunat în iubire, în familie, în casa lui Dumnezeu Tată, Fiu și Duh Sfânt.

Fericit acel copil care se naște și crește în Biserică, familia lui Dumnezeu, bucurându-se de iubirea lui Dumnezeu, Tată, Fiu și Duh Sfânt, și a atâtor frați.

- Să vedem cum se verifică și se împlinește aici și acum această comuniune minunată de iubire.

- Cum se intră în biserică? Întinzând mâna în apa sfântă, făcând semnul sfintei cruci și apropiindu-ne de altarul lui Dumnezeu și de frați.

- Ce ne amintește acest semn al crucii cu apă sfințită? Botezul nostru, care ne face demni să intrăm în familia lui Dumnezeu, în casa lui Dumnezeu.

- Cum începe sfânta Liturghie? Cu semnul sfintei cruci și cu salutul preotului.

- De ce? Pentru că ne-am adunat în “numele” și în iubirea lui Dumnezeu Tată, Fiu și Duh Sfânt; participăm la noua și veșnica alianță pe care o “semnează” Isus cu sângele său.

- Cum se termină sfânta Liturghie? Cu binecuvântarea lui Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt asupra vieții noastre, asupra familiilor noastre și asupra întregii noastre “misiuni” de creștini în lume.

Copii, astăzi toți trebuie să sărbătorim: toți suntem, pentru totdeauna, în “hora iubirii lui Dumnezeu”: toți suntem în unica iubire adevărată și infinită.

4. Exemple

a) Dacă este posibil, dezvoltați omilia în mod dialogat.

b) Exprimați bucuria de a fi în familia lui Dumnezeu sau angajarea misionară.

Am căutat ani întregi; am încercat să înțeleg. Trebuia să-mi fac studiile, să dau examene, licența în teologie, să fiu în măsură să răspund la multe întrebări. Până l-am întâlnit pe Grigore. Nu este vorba despre Grigore de Nazianz, nici de Grigore de Nyssa, nici de Grigore cel Mare. Este vorba de acel minunat micuț, Grigore, cu ochii mari. L-am întrebat ce este întrebat de obicei un băiat care merge la școală:

- Cum îți merge la școală? Înveți bine?

- Nu prea…

- Dar, am adăugat, ai ceva anume ce te interesează?

- Da, mi-a spus el, dansul și religia.

Și după un alt moment de tăcere:

- Iar la religie, Sfânta Treime.

Eram uimit! Am insistat:

- Cum așa, Grigore?

- Dar nu înțelegeți că dansul și Sfânta Treime sunt același lucru?

Am rămas blocat în fața acelui copil. Ceea ce îmi spunea era atât de măreț! Dar pentru el, cu ochii săi pătrunzători, era foarte clar. Dumnezeu-Treime era cel mai fulgerător dans de iubire. Am înțeles într-o clipă, la școala acestui copil, de ce a folosit Isus imaginile cele mai simple, dar și cele mai dense din viață și sărbătoare pentru a ne spune: Dumnezeu este veșnică celebrare a vieții, veșnicul festival al luminii în iubire. În secolul al XV-lea, când călugărul Andrei Rublev a pictat icoana Treimii, avea o singură dorință: să exprime această întâlnire veșnică de fețe, luminoasă, calmă, senină, plină de iubire: “O, Treimea mea, fericirea mea, singurătate infinită, imensitate în care mă pierd, voi putea să dansez cu tine?” (L.A. LASSUS, Pregare e una festa, Gribaudi)

c) “Ajutați-mă să mântuiesc lumea”.

Dumnezeu spune: Pe cine voi trimite să ducă iubirea mea? Cine va merge pentru noi? Am răspuns: “Iată-mă, trimite-mă!” (Is 6,8)

Într-o zi, un preot a chemat la sine un copil, vioi și bun, care se juca în curtea oratoriului său, și i-a spus încet la ureche:

- Vrei să mă ajuți la ceva?

- Cu plăcere! a răspuns băiatul. Atunci, preotul, privindu-l profund în ochi, i-a propus:

- Albert, ajută-mă să mântuiesc lumea!

Acel copil a devenit gânditor, apoi a întrebat:

- Dar cum vă pot ajuta să mântuiți lumea? Nu sunt decât un copil!

Atunci, preotul i-a răspuns:

- Tu poți să mă ajuți nu doar pe mine, ci pe Dumnezeu să mântuiască lumea prin bunătate, prin exemplul tău bun și, dacă vrei, dacă ești generos, dăruindu-ți viața în slujba lui Dumnezeu în preoție sau în viața consacrată.

Bunul copil din oratoriu a aprofundat această propunere, a meditat-o îndelung și, când a înțeles că “e mai bine să-l slujești pe Dumnezeu decât pe oameni”, și-a consacrat liber și cu generozitate întreaga viață pentru a-l ajuta pe Dumnezeu să mântuiască lumea.

 

* * *

 

Vorbind bâlbâind, mergând șchiopătând

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Traducere: pr. Petru Țurcanu
Copyright: Predici.cnet.ro

“Înțelepciunea lui Dumnezeu vorbește: “Domnul n-a făcut cea dintâi dintre lucrările lui, înaintea celor mai vechi lucrări ale lui”. Prov. 8, 22-31

“Îndreptățiți prin credință, noi suntem în pace cu Domnul nostru Isus Cristos.” Rom. 3, 1-5

“Mai am să vă spun multe lucruri, dar acum nu le puteți purta. când va veni Mângâietorul, Duhul Adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul…” In. 16, 12-15

Bâlbâiala, singura predică acceptabilă, pentru cei mai mulți

În nici o altă sărbătoare, nu ne putem da atât de bine seama, că a vorbi despre Dumnezeu și despre Misterul lui, asta echivalează cu simplă bâlbâială. Uneori chiar și bâlbâiala ar fi unicul discurs acceptabil. Moise i-a spus Domnului: “Ah! Doamne, eu nu sunt un om cu vorbire ușoară, și cusurul acesta nu-i nici de ieri, nici de alaltăieri…, căci vorba și limba îmi este încurcată”. (Ex. 4, 10)

Însă bâlbâiala este singurul mijloc care îi permite oratorului de a întrevedea ceva din misterul lui Dumnezeu, fără a-l profana. Există o ferăstruică, o mică deschizătură, prin care se filtrează lumina divină. Dar mai există și o altă ferăstruică, un interval dintre un cuvânt și altul, prin care putem intui o realitate inefabilă. Predicatorii, și nu numai predicatorii, ci chiar toți creștinii, ar trebui să-și câștige dreptul de a vorbi despre Dumnezeu prin viața lor corectă de toate zilele. În privința aceasta nimeni nu poate avea nici o siguranță, nici o dezinvoltură, ci numai șovăială.

În toate vremurile, dar mai cu seamă astăzi, în vremurile noastre, predicatorul ar trebui să fie un contemplativ, adică unul, care să se lase învăluit și copleșit de lumină; un om care să vorbească mai mult cu tăcerea decât cu cuvintele și să aibă în inima lui acel duh care să-l transfigureze. Isus, în cuvintele sale de rămas bun, așa cum aflăm din Evanghelia de astăzi îi asigură pe apostoli: “Când va veni Mângâietorul, Duhul Adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul, căci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi și vă va descoperi lucrurile viitoare”. (In. 16, 13) Deci, trebuie cerută imediat intervenția acestui mare îndrumător pentru a ne introduce în cunoașterea Misterului Sfintei Treimi.

În lectura a II-a Sfântul Paul face o precizare esențială atunci când spune: “Dragostea lui Dumnezeu a fost turnată în inimile noastre prin Duhul Sfânt care ne-a fost dat”. (Rom. 5, 5) Așadar, Duhul Sfânt, pe lângă că ne reîmprospătează cunoștințele, totodată El trezește în inimile noastre dragostea față de Dumnezeu. Asta înseamnă că atunci când, prin Duhul Sfânt, am descoperit dragostea noi ne aflăm în plin mister. Sfânta Treime nu este obiectul unei speculații de tip intelectual, ci un element de experiență vitală, care poate fi înțeleasă numai prin credință și prin dragoste.

Isus nu ne spune: “Veniți și învățați”, ci “Veniți și vedeți”. (In. 1, 39) Calea pe care suntem îndemnați să mergem, nu ne duce la știință, ci la locuință. Este întâlnirea, prietenia, împărtășirea vieții cu El și cu Tatăl, care ne dă posibilitatea de a descoperi lucruri nemaiauzite. Mintea noastră nu va putea niciodată să suporte greutatea “multor lucruri”, pe care Isus le mai are a ni le spune. Mintea nu reușește a susține greutatea slavei. Numai inima, adică profunzimea ființei noastre, acolo unde Duhul Sfânt și-a fixat propria lui locuință și unde o creatură locuiește în dragoste numai acolo poate fi laboratorul misterului trinitar.

“Duhul Adevărului, va lua dintre ale mele și vi le va vesti”. “Tot ce are Tatăl este al meu”. Bogățiile acestei familii sunt în comun. Duhul Sfânt poate lua din ceea ce aparține Fiului și Fiul își însușește toate ale Tatălui. Unitatea este realizată și de acest acces comun la comoară. Iar participarea noastră la aceste bogății devine semnul cel mai sigur de a fi introduși în centru în inima misterului. Prima lectură, luată din cartea Proverbelor, vorbește despre înțelepciunea, care l-a ajutat pe Dumnezeu în opera creației. Arhitectă și dansatoare, înțelepciunea a fost întotdeauna în preajma lui Dumnezeu: “Eu eram meșterul Lui, la lucru lângă El și în toate zilele eram desfătarea Lui jucând neîncetat în mintea Lui”. (Prov. 8, 30)

Calea care duce la speranță se numește răbdare

În lectura a II-a Sfântul Paul vorbește despre posibilitatea de a se apropia, prin credință, de acest mare har, în care ne aflăm și ne bucurăm în speranța slavei lui Dumnezeu. Însă lauda la care face aluzie apostolul este și în “încercări”. De fapt suferința produce răbdarea și speranța, virtuți încercate…Oricum, realitatea fundamentală rămâne tot pacea. Pacea cu Dumnezeu dar și cu tot ceea ce ne înconjoară, chiar și în cazul când suntem amenințați cu anihilarea.

De fapt Dumnezeu prin dragostea Sa transformă tot ceea ce observăm ca negativ în realități pozitive, și, chiar în slavă. Este suficient numai ca noi, în loc de a ne lăsa abătuți în încercări, să apucăm pe calea răbdării care ne duce la speranță, la nădejde. În realitate, Sfântul Paul, ne îndeamnă de a vorbi în pace, cu seninătate, dar în același timp să ne gândim și la Dumnezeu.

“Dragostea lui Dumnezeu revărsată în inimile noastre prin Duhul Sfânt” nu creează niște complexe psihice, niște zguduiri nervoase, ci niște sentimente împăciuitoare, pentru că Dumnezeu înseamnă pace: Salom. Chiar și suferințele cele mai mari, trebuie știut că nu creează oameni nervoși, nerăbdători și neîncrezători, ci numai oameni liniștiți, răbdători.

A învăța cum trebuie șchiopătat

La început am vorbit despre necesitatea de a ne bâlbâi. Acum aș vrea să vă vorbesc despre un alt verb: despre a șchiopăta. Explorarea misterului cere ca pasul nostru să fie nesigur, să mergem pe dibuite, chiar șchiopătând. Este adevărat, că profetul Ilie lansa o aspră înștiințare: “Până când vreți să șchiopătați de amândouă picioarele? Dacă Domnul este Dumnezeu, mergeți după El, iar dacă este Baal, mergeți după Baal!”. (1Regi. 18, 21) Însă aici ceea ce este de osândit este nehotărârea și incapacitatea de a se încrede numai în Dumnezeu, din care cauză și șchiopătăm. De aceea este de trebuință: să vorbim despre Dumnezeu bâlbâind, să înțelegem trăind, să explorăm șchiopătând, și să ne apropiem de acest mister adorând.

 

* * *

 

Tot ce are Tatăl este al meu

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună

Adevărul de care ne bucurăm și pe care solemnitatea de azi îl propune contemplației noastre este exprimat concis în Prefața Liturghiei: Este un singur Dumnezeu, un singur Domn: nu ca o singură persoană, ci ca o singură ființă în trei persoane egale în mărire (LR).

Fiul omului îi descoperă lui Nicodim că atât de mult a iubit Dumnezeu lumea încât l-a dat pe Fiul său unul-născut, ca tot cel care crede în el să nu moară, ci să aibă viață veșnică (In 3,16). Credința dătătoare de viață veșnică ne vine prin Cristos.

Nu putem înțelege misterul Preasfintei Treimi decât prin Cristos, noul Adam, crezând descoperirii făcute de Fiul omului. Dat fiind faptul că toate cele trei persoane din Dumnezeu au acceptat să se dezvăluie prin Fiul omului, a cărui sete de divin a fost satisfăcută total, să-i înălțăm lauda Bisericii de la începutul sfintei liturghii de azi: Binecuvântat să fie Dumnezeu Tatăl și Fiul unul-născut al lui Dumnezeu, precum și Duhul Sfânt, pentru că și-a arătat îndurarea față de noi (Antif. int.).

Omul este vrednic de îndurarea lui Dumnezeu? Da, fiindcă în structura omului există o sete de divin, pusă chiar de Creator și pe care caută să și-o astâmpere, dar care a fost ocazie de ispită pentru protopărinții noștri Adam și Eva: “Veți fi ca Dumnezeu” (Gen 3,5).

Isus, ca să-l determine pe Tatăl său ceresc să se reveleze oamenilor, alege postura smereniei, de om păcătos și se prezintă la botezul lui Ioan. Atunci glasul Tatălui din ceruri a răsunat: “Acesta este Fiul meu cel iubit întru care am binevoit” (Mt 3,17). Și, ca nimeni să nu aibă vreo îndoială că Tatăl îl iubește pe Fiul și în el își află toată bucuria fiindcă a venit pe pământ să desăvârșească Legea și profeții, Isus îi cere Părintelui ceresc să confirme martorilor de pe Tabor acest adevăr. Și din nou cerul se deschide și glasul Tatălui răsună: “Acesta este Fiul meu preaiubit în care îmi aflu toată bucuria. Pe dânsul să-l ascultați!” (Mt 17,5). În preajma morții și învierii glorioase, când Isus avea mulțumirea că a împlinit pe pământ misiunea pe care Tatăl i-a încredințat-o și garanția că oamenii vor crede în descoperirile sale, se roagă astfel: Părinte, preamărește numele tău!. Atunci s-a auzit glasul Tatălui din cer: “L-am preamărit și iarăși îl voi preamări” (In 12,28).

Prima lectură pe care am ascultat-o din cartea Proverbelor (8,22-31) ne arată că Înțelepciunea lui Dumnezeu stă în bucuria de a-i iubi, de a se dezvălui oamenilor prin Cuvântul său viu care își descoperă rolul său benefic nu numai în timp și spațiu, în cosmos, dar ne face să întrevedem un ceva de dincolo, mult mai vast, un ceva care există înainte de toate, în care toate își au rațiunea de a fi. Și, în timp ce Dumnezeu se descoperă pe sine, ne descoperă și pe noi ca pe o lucrare plină de înțelepciunea atotputerniciei sale și ne iubește fiindcă Toate au fost create în Cristos, prin Cristos, în vederea lui Cristos. De aceea orice aspect al adevărului, frumuseții, bunătății, acțiunii dinamice, care se află în lucruri și în întreg universul, în tot ceea ce a realizat omenirea, în științe, în arte, în toate realitățile de pe pământ și în chip deosebit în om și în istorie: toate acestea sunt semnul și calea prin care ni se vestește misterul lui Cristos (RdC 118), capodopera Tatălui prin care își dezvăluie iubirea sa și măreția noastră (cf. MAC pag. 520).

În evanghelia zilei (In 16,12-15), Isus pune un accent deosebit pe faptul că tot ce are Tatăl este al său.

Dar ce are Tatăl? Din prima lectură am aflat că Tatăl are înțelepciunea iubirii față de oameni și atotputernicia creatoare. Fiul ne iubește cu iubirea Tatălui și ne re-crează prin har. Cum? Ne spune Isus: Duhul Sfânt va lua dintr-al meu și vă va vesti vouă, adică vă va da ceea ce am de la Tatăl, natura divină: “Dumnezeu este iubire” (1In 4,8). Duhul Sfânt va face ca această natură divină să fie comunicată credincioșilor și astfel ei devin – după cum spune sfântul Petru – “părtași ai naturii divine” (2Pt 1,4), ostoindu-și setea de divin.

Mai întâi Duhul Sfânt îi face pe ucenicii lui Isus să cunoască această natură, ca Isus să nu mai fie vizavi de ei și de noi, ci să fie în ei și în noi, și noi în el. Totalitatea acestei participări la natura divină aparține viitorului, când se va realiza învierea de apoi și viața veșnică va fi moștenirea omului. În acest sens Isus vorbește despre tot adevărul, nu de un adevăr nou, ci de totalitatea aceluia care a început în om la Botez, când a primit harul sfințitor în numele Tatălui și al Fiului și al Duhului Sfânt, cu semințele credinței, speranței și carității care, sub impulsul darurilor Duhului Sfânt, trebuie să încolțească, să crească și să rodească faptele cele bune până la realizarea lui Cristos total: împărăția lui Dumnezeu.

Ucenicii au fost cuprinși de tristețe când Isus le-a spus că trebuie să plece din această lume, fiindcă plecarea o socoteau ca pe cea mai mare pierdere. Mântuitorul le arată câștigul lor din plecarea sa: Duhul Sfânt, pe care îl vor primi și prin care vor cunoaște tot adevărul. Care adevăr? Acela pe care îl descoperă Isus: “Dacă mă iubește cineva, Tatăl meu îl va iubi și vom veni la el și vom locui în el” (In 14,21). Acesta este tot adevărul: Dumnezeu vrea să fie în noi și noi în el. Pentru a ajunge la cunoașterea acestui adevăr total, Tatăl și Fiul l-au trimis în lume pe Sfântul Duh spre iertarea păcatelor (In 21,22-23), realizând ceea ce a prezis prin Ieremia prorocul: “Voi pune legea mea înlăuntrul lor și în inima lor o voi scrie; toți mă vor cunoaște, de la cel mai mic și până la cel mai mare, iar eu le voi ierta fărădelegile lor și nu-mi voi mai aduce aminte de păcatele lor” (31,33-34).

Dacă sfântul Ioan apostolul a definit pe Dumnezeu drept iubire, sfântul Francisc de Assisi l-a definit smerenie. Iată-l și pe Duhul Sfânt implicat în problema smereniei divine: s-a făcut ca un burete universal care, folosind apa și sângele ieșite din coasta și Inima lui Isus de pe cruce, șterge mizeriile noastre sufletești, mult mai spurcate decât cele trupești, cu o iubire mult mai mare decât a unei mame care își spală pruncul său. Ba mai mult, dacă o tablă școlară este ștearsă cu buretele, acest lucru se face pentru a se scrie pe dânsa o nouă descoperire, o nouă cunoaștere. Legea nouă a iubirii este scrisă în inimile noastre cu degetul dreptei părintești, cu puterea Duhului Sfânt, fiindcă numai așa ne putem adresa lui Dumnezeu cu numele de Abba, Tăticule (Rom 8,15; Gal 4,6), oferindu-ne acea încredere deplină în iubirea lui pe care a avut-o Isus pe cruce, când a spus: “Tată, în mâinile tale îmi încredințez sufletul meu!” (Lc 23,46), dobândind adevărata libertate, fiindcă “Unde este Duhul Domnului, acolo este libertate” (2Cor 3,17).

Dacă până acum am considerat lucrarea specifică fiecărei persoane din Preasfânta Treime, acum vom considera o capodoperă minunată, vizibilă și invizibilă, a tuturor persoanelor divine, care este sfânta Biserică.

Conform învățăturii sfântului Dionisie Areopagitul, Biserica este înțeleasă ca triadă constituită de riturile sacramentale – Botez, Euharistie și Mir -, ca operă a Tatălui, Fiului și Duhului Sfânt, ca asemănare și unire pe cât mai mult posibil cu Dumnezeu. După învățătura sfântului Maxim Mărturisitorul, Biserica – noua taină – este sinteza celor trei legi: a legii naturale, a legii scrise și a legii harului, care sunt căi spre Dumnezeu (cf. DT, pag. 68-69), înțelegând legea naturală ca operă a Tatălui, legea scrisă ca operă a Fiului înscris în istoria noastră pământească și legea harului ca operă a Duhului Sfânt. Din acest motiv credem că Biserica este una, fiindcă Dumnezeu este un singur Domn, ca o singură ființă în trei persoane. Prin urmare: Dumnezeu Tatăl a construit Biserica cu cele două brațe ale sale, Fiul și Duhul Sfânt, realizând opera mântuirii (cf. DT, pag. 86). Pentru a răspândi neputrezirea în Biserica sa, Tatăl l-a uns pe Isus cu Duhul Sfânt (sfântul Ignațiu din Antiohia), pentru ca noi să fim salvați primind bogăția ungerii sale (sfântul Irineu), fiindcă în el sunt ascunse toate comorile înțelepciunii și ale științei (cf. Col 2,3).

De fapt toate acestea sunt cuprinse în cele cinci versete ale lecturii a doua, din Scrisoarea sfântului apostol Paul către romani (5,1-5). Paul este obsedat de gratuitatea credinței: Dumnezeu ni s-a descoperit fiindcă ne-a iubit; fiindcă ne-a iubit, ne-a deschis calea spre toate comorile de har, chiar dacă acum trebuie să mai tremurăm de frică, ca nu cumva să pierdem comuniunea cu el, fiindcă posedarea totală a bogăției divine este numai în speranță. Speranța este o garanție din partea lui Dumnezeu, fiindcă ne iubește și, conform dictonului: Cine iubește, nu minte, această speranță ne dă toată garanția că nu vom rămâne de rușine, ci vom putea experimenta cu Cristos că tot ce are Tatăl este și al meu.

Salutul celebrantului de la începutul sfintei liturghii vi-l adresez împreună cu apostolul Paul: “Harul Domnului nostru Isus Cristos, dragostea lui Dumnezeu (Tatăl) și împărtășirea Duhului Sfânt să fie cu voi toți” (2Cor 13,13) și mă rog să vă păstreze pentru slava veșnică a Tatălui, Fiului și Duhului Sfânt. Amin.