Selecție de predici

(tipareste predicile)

 

Duminica a VII-a după Paști (A Sfinților Părinți de la Niceea)
Evanghelia: Ioan 17,1-13
Apostolul: Fapte 20,16-18.28-36

Ioan 17,1-13

Dar nu numai pentru aceștia Mă rog, ci și pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, Ca toți să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis. Și slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca să fie una, precum Noi una suntem: Eu întru ei și Tu întru Mine, ca ei să fie desăvârșiți întru unime, și să cunoască lumea că Tu M-ai trimis și că i-ai iubit pe ei, precum M-ai iubit pe Mine. Părinte, voiesc ca, unde sunt Eu, să fie împreună cu Mine și aceia pr care Mi i-ai dat, ca să vadă slava mea pe care Mi-ai dat-o, pentru că Tu M-ai iubit pe Mine mai înainte de întemeierea lumii. Părinte drepte, lumea pe Tine nu te-a cunoscut, dar Eu Te-am cunoscut, și aceștia au cunoscut că Tu M-ai trimis. Și le-am făcut cunoscut numele Tău și-l voi face cunoscut, ca iubirea cu care M-ai iubit Tu să fie în ei și Eu în ei.

 

Autori

pr. Ernest Munachi Ezeogu
pr. James Gilhooley
pr. Anthony M. Coniaris
pr. Gheorghe Neamțiu
pr. Anton Dancă
pr. Ilie Cleopa
pr. Șerban Tarciziu
pr. Alessandro Pronzato
pr. Ernest Munachi Ezeogu
Diverși alți autori
pr. Petru Tamaș
volum colectiv ITRC
pr. Anton Dancă
pr. Șerban Tarciziu
volum colectiv ITRC 2
pr. Ernest Munachi Ezeogu
pr. Ion Cârciuleanu
pr. Felix Roca jr
pr. Visarion Iugulescu
Diverși alți autori
pr. Anton Dancă
pr. Pietro Righetto
pr. Șerban Tarciziu
pr. Felician Tiba
pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
pr. Anton Dancă
pr. Pietro Righetto
pr. Șerban Tarciziu
pr. Mihai Tegzeș
pr. Felix Roca jr
Diverși alți autori
pr. Claudiu Dumea

 

* * *

 

Cea mai puțin plictisitoare viață trăită vreodată

Autor: pr. Anthony M. Coniaris
Traducere: Oana Capan
Copyright: ProFamilia.ro

Într-o duminică, un preot le-a vorbit credincioșilor săi despre datoria fiecăruia de a-și ajuta semenii, mai ales când aceștia sunt în pericol de moarte, fizică, dar și spirituală. La strigătul de ajutor al unei persoane aflate într-o astfel de situație, trebuie să sărim cu toții, imediat, sublinie preotul. “Ajutor!”, se auzi o voce din spatele bisericii. Toți întoarseră privirea și văzură un bărbat elegant, în ultimul rând. “Dacă mor de plictiseală se pune?”, întrebă el audiența mirată.

 

Plictiseala – o boală.

Plictiseala este o gravă boală a timpurilor moderne. Medicii atestă faptul că un procent mare din pacienții lor nu vin pentru vreo boală fizică, ci pentru că sunt plictisiți de moarte de viața lor. Un preot din Boston, cunoscut pentru activitatea sa de prevenire a sinuciderilor, afirma recent că plictiseala este primul pas spre auto-distrugere. Trăim într-o eră a vitezei, dar parcă și într-o eră a plictiselii. Iar americanii sunt poate mai plictisiți decât orice alt popor. Un raport spunea odată că în SUA copiii s-au plictisit de sex… așa că acum s-au îndreptat spre droguri.

Multe păcate se datorează plictiselii. Oamenii vor face aproape orice să scape de ea. Unii vor bea, alții vor lua droguri. Unii își vor vinde trupurile și sufletele. Unii se vor dedica unor cauze nebunești, iar alții vor începe chiar războaie pentru a scăpa de plictiseală. Înainte să își ia viața, un bărbat a scris: “Am alergat din soție în soție, din casă în casă, din țară în țară, în inutilul efort de a scăpa de mine. Astfel cred că am provocat multă durere celor care m-au iubit. Nimeni nu este responsabil de sinuciderea mea decât eu, pentru că m-am săturat să inventez tot felul de chestii pentru a face să treacă cele 24 de ore ale fiecărei zile.”

Psihiatrii sunt uimiți de fluviul de soți și soții cu cazuri ciudate. Nu au probleme serioase maritale sau financiare; sunt sănătoși; copiii sunt ascultători. Dar se plâng că ar fi întrucâtva deprimați; adesea devin iritați fără motiv. Nu pot dormi noaptea, măcinați de o anxietate de origini necunoscute. Sunt oameni plictisiți. Tielhard de Chardin scria în “Viitorul omului”: “Cel mai mare inamic al lumii moderne, Inamicul Numărul 1, este plictiseala. Omenirea este plictisită. Poate aceasta este rădăcina tuturor problemelor. Nu mai știm ce să facem cu noi înșine.”

 

Cauze ale plictiselii.

Una dintre principalele cauze ale plictiselii este nu atât faptul că viața ar fi plictisitoare cât acela că omul s-a făcut pe sine plictisitor. Cineva spunea odată: “Ce plictiseală să te trezești în fiecare zi aceeași învechită persoană!” Asta da plictiseală! Dezgustat de învechirea propriei personalități! Nu poate să nu fie plictisitor să te trezești zi de zi cu aceleași sentimente de vinovăție. Dar vestea bună a Evangheliei lui Isus este că nimeni nu trebuie să rămână “aceeași învechită persoană”. Putem fi iertați. Ne putem dezvolta. Putem experimenta bucuria creșterii spirituale. Ne putem ridica deasupra păcatului și a învechirii. Cristos ne poate face persoane noi, cu atitudini noi. El poate pune o glorie nouă în inimile noastre.

Cineva scria: “Cum poate cineva să trăiască în această lume fascinantă și să fie în același timp plictisit este un mister prea mare pentru mine. Cel mai deranjant gând pentru mine este că nu mi-au mai rămas suficienți ani să văd toate lucrurile pe care vreau să le văd, să citesc toate cărțile pe care vreau să le citesc, să îi întâlnesc toți oamenii pe care vreau să îi întâlnesc.” Creștinii au mai multe motive decât Nietzsche pentru a striga: “Nu este viața de o sută de ori prea scurtă pentru a ne plictisi?”

Una dintre principalele cauze ale plictiselii este vidul sufletesc. Oamenii plictisiți sunt oameni goi pe interior, oameni care nu au pentru ce trăi și care nu au de ce să se aghețe – “omul găunos” despre care scria T. S. Eliot, omul pentru care existența este golită de sens. Privind spre acest gol, putem considera plictiseala ca o veste bună. Este o dovadă a chemării noastre înalte. Este dovada faptului că omul a fost făcut pentru Dumnezeu, pentru viața puternică, trainică și satisfăcătoare pe care doar El o poate da. Plictiseala înseamnă că infinitul din noi nu se lasă satisfăcut de finit. Mai demult era un cântec intitulat “Is That All There Is?” (“Asta este tot?”) Vorbea despre o tânără femeie care aștepta de la viață ceva mai mult decât primise. Când fusese mică, tatăl ei a dus-o la circ. A privit toate reprezentațiile, așteptând marele final. După ce animalele, clovnii și acrobații și-au terminat reprezentațiile, ea a întrebat: “Asta e tot? Is that all there is?” Și așa a continuat să trăiască, mereu întrebând, așteptând să se întâmple ceva măreț care să dea sens vieții ei, ceva care să îi ofere emoția totală pe care o căuta.

Ea îl aștepta de fapt pe Dumnezeu; doar El poate da sens vieții ei. Dr. Carl Jung spunea: “Aproximativ o treime din pacienții mei suferă nu de nevroze, ci de lipsa de sens și de goliciunea vieților lor.” Nu suntem încântați de viață pentru că nu suntem încântați de Dumnezeu. Dumnezeu cel Etern este cel care dă sens vieții. Fără sens, fără scop, viața devine extrem de plictisitoare. Un american important a vizitat odată Suedia. Acolo a întâlnit un tânăr suedez care i-a spus: “Știi, generația noastră a trăit într-un context social foarte permisiv. Orice e voie și ne-am săturat de aceasta. Dacă vom merge pe străzile principale din Stockholm nu vom auzi râsete, nu vom vedea bucurie, nici fericire.” Erau sute de tineri pe străzi, dar ceva le lipsea. Toți păreau plictisiți. În Suedia este una dintre cele mai ridicate rate ale sinuciderii între tineri. De ce? Deoarece permisivitatea fără disciplină nu aduce fericire. Fericirea și pacea se găsesc în Dumnezeu, în relația personală cu Isus și în viața ordonată.

 

Vindecarea.

Kirkegaard spunea cândva: “Oricine trăiește în lume fără Dumnezeu devine obosit de el însuși, exprimând oboseala prin plictiseala față de viață; dar cel care trăiește împreună cu Dumnezeu, trăiește cu Cel a cărui prezență dă și celei mai nesemnificative vieți o semnificație infinită.”

Dag Hammarskjold a descoperit adevărul spunând “da” lui Dumnezeu. Din acel moment, spune el, “am fost sigur că existența are sens și de aceea, mai apoi, viața mea a avut un scop”. Ca secretar general al Națiunilor Unite, Dag Hammarskjold a fost un om adânc implicat în țesătura complicată a afacerilor politice și sociale. Dar pe lângă viața publică, el și-a menținut un contact personal zilnic cu Dumnezeu. Această comuniune cu Dumnezeu a dat o direcție vieții sale și valoare operei sale.

Posibilitățile de plictiseală sunt numeroase. Gândiți-vă de exemplu: mâncați de trei ori pe zi, lucrați probabil același lucru zi de zi. Voi căsătoriților vă uitați zi de zi la aceeași persoană, conversați în aceeași manieră, faceți aceleași gesturi. Viața este repetiție, și acolo unde este repetiție există monotonie, și acolo unde este monotonie este pericolul plictiselii. Ne poate salva de plictiseală mai multă devoțiune, mai multă dedicare, mai multă iubire, un țel mai înalt.

Când viața este trăită în comuniune zilnică cu Cristos, ea se înnoiește, prinde forță, contur, vigoare. Dar este nevoie de disciplină: să începi și să sfârșești fiecare zi cu Cristos, prin rugăciune; să cauți voia lui Dumnezeu în fiecare situație; să îi aduci cult duminica la Liturghie; să îl primești în Sacramente și să porți povara aproapelui.

 

Cea mai puțin plictisitoare viață trăită vreodată.

Cea mai puțin plictisitoare viață trăită vreodată a fost cea a lui Isus. A fost o viață plină de entuziasm și de glorie deoarece era plină de Dumnezeu, consumată de iubire și cu un țel suprem. Nicăieri nu este mai evident acest fapt decât în marea rugăciune a lui Isus către Tatăl Său, citită în Evanghelia de astăzi: “Arătat-am numele Tău oamenilor pe care Mi i-ai dat Mie din lume. [...] Cuvintele pe care Mi le-ai dat le-am dat lor. [...] Când eram cu ei în lume, Eu îi păzeam în numele Tău. [...] I-am păzit și nu a pierit nici unul dintre ei. [...] Iar acum vin la Tine și acestea le grăiesc în lume, ca să fie deplină bucuria Mea în ei” (Ioan 17).

Putem detecta în aceste cuvinte vreo urmă de plictiseală? Sau mai degrabă bucuria de a avea o misiune măreață de împlinit? Misiunea de a-l iubi pe Dumnezeu, de a conversa cu El, de a-l sluji și într-un final de a te întoarce la El? Dacă viața este plictisitoare pentru tine, încearcă această rețetă. A fost scrisă în spiritul rugăciunii anterioare a lui Isus:

 

“De ce sunt aici?”
Dă-mi un câmp… dă-mi un câmp
În care să îmi pot folosi puterea pentru Dumnezeu,
Un câmp în vreun loc părăsit
Aproape uitat într-o zonă stâncoasă,
Un câmp care are nevoie de două mâini de om să îl cultive,
Care are nevoie de o inimă care se roagă,
De o voce care cântă un cântec.
Știu că undeva există un astfel de câmp,
În comunitatea în care trăiesc acum,
În propria mea biserică este necultivat,
Un loc în care buruienile pot să crească,
În care pământul este tare și flămând,
Poate prea uscat de setea
După izvoare de apă clară.
Dă-mi un câmp ca acesta,
Poate un câmp între tinerii noștri
Care se poticnesc pe drumul lor spre a găsi lumina,
Sau tânjesc să plângă în brațele cuiva,
Sau spun că nimeni nu îi ascultă;
Vreau să îi ajut să le dau iubire
Și să pun o lampă în mâna lor.
Vreau să fiu acolo unde Dumnezeu vrea să fiu,
Vreau să lucrez pentru că ziua este la apus;
În curând vine noaptea când munca trebuie să înceteze
Și Dumnezeu le va porunci alor Săi să se odinească;
Vreau să aud cuvintele “bine lucrat” adresate mie,
Vreau să mă privesc chipul Tatălui
Și să îl aud spunându-mi: “M-ai slujit excelent.”
- Thyra F. Bjorn

 

* * *

 

Duminica a șaptea după Paști

Autor: pr. Gheorghe Neamțiu
Copyright: Viața creștină

“Iar viața veșnică aceasta este: să Te cunoască pe Tine,
singurul Dumnezeu adevărat, și pe Isus Cristos pe care L-ai trimis.”
(Ioan XVII, 3)

Viața veșnică, fericirea cerească, constă – după cum însuși Isus Cristos ne-o spune prin aceste cuvinte – în cunoașterea lui Dumnezeu Tatăl și a Fiului Său, Isus Cristos.

Acela care ni l-a făcut cunosctut pe Dumnezeu este Fiul Său întrupat. El ne-a împărtășit multe din tainele Lui, taine pe care însă nu le vom cuprinde decât în lumina slavei cerești. Această descoperire despre Dumnezeu, făcută nouă de Isus Cristos, o găsim depozitată în Sfânta Scriptură, care ne este tălmăcită de Sfânta Biserică, interpreta legitimă a cuvântului lui Dumnezeu, învestită de Mântuitorul, după Învierea Sa, cu misiunea divină de a învăța, sfinți și conduce toate popoarele la mântuire: “Datu-Mi-s-a toată puterea în cer și pe pământ”, le spune Isus apostolilor: “Mergând învățați toate popoarele, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Spirit, și învățându-le să păzească toate câte vi le-am poruncit: Și iată eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul lumii” (Matei XXVIII, 18-20). Și, pentru ca Biserica să-și poată îndeplini această menire de a răspândi lumina Evangheliei, Isus Cristos i-a promis asistența Sa, darul infailibilității care constă nu în a nu putea păcătui, ci a nu putea greși atunci când ea, ca reprezentantă și continuatoare a misiunii Lui mântuitoare, propovăduiește, în numele Lui, învățăturile de credință și de morală. Darul acesta, al infailibilității, rezidă în Capul văzut al Bisericii, care este Patriarhul Romei, Pontiful suprem, urmașul lui Petru, cel dintâi Papă. Acesta este înțelesul asigurării date de Isus colegiului Apostolilor prin cuvintele: “iată, Eu cu voi sunt în toate zilele până la capătul lumii”. Iar lui Petru, încă în momentul alegerii acestuia ca apostol, când i-a schimbat numele din Simon în Petru care înseamnă piatră – piatra credinței -, i-a promis, în mod deosebit, puterea supremă în Biserică, zicându-i: “Ție îți voi da cheile împărăției cerurilor și orice vei lega pe pământ va fi legat și în cer și orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat și în cer” (Matei XVI, 19). Or, dacă Isus i-a încredințat Bisericii Sale puterea Sa de a-i mântui pe oameni prin învățătura, poruncile și Sfintele Sale Taine, continuând ea astfel misiunea cu care a venit El în lume, este natural ca El să pretindă din partea ascultătorilor ei, față de ea, aceeași credință și supunere ca față de El Însuși. “Cel ce vă ascultă pe voi – le spune Isus apostolilor – pe Mine mă ascultă, cel ce se leapădă de voi , de Mine se leapădă, și cel ce se leapădă de Mine, se leapădă de Cel ce M-a trimis” (Luca X, 16).

De aceea, conștient de menirea și răspunderea sa de a păstra și transmite neștirbită solia Evangheliei, Biserica, în numele lui Cristos, a intervenit cu autoritatea ei supremă în toate cazurile când, unul sau altul din fiii ei, s-au abătut de la dreapta credință, propovăduind cu încăpățânare vreo învățătură falsă, adică potrivnică Sfintei Scripturi și Sfintei Tradiții a Bisericii.

Unul dintre acești rătăciți a fost și preotul Arie care, în jurul anului 300, în Alexandria, învăța că Isus Cristos nu este Dumnezeu, deci de aceeași ființă cu Tatăl, ci numai o creatură desăvârșită a lui Dumnezeu, prin care El, Dumnezeu, a creat lumea. Or, potrivit acestei învățături total greșite, ar însemna că Isus nefiind Dumnezeu adevărat nu ne-a putut mântui, deoarece jertfa Sa, fiind numai jertfa unui om, deci mărginită în valoare, n-a putut oferi lui Dumnezeu o satisfacție infinită pentru păcat, și, astfel, acesta nu a putut fi iertat.

Drept urmare, Biserica, în scopul de a restabili adevărul și de a apăra pe fiii săi de primejdia acestei erezii, s-a adunat în anul 325 în primul conciliu ecumenic, la Niceea, unde cei 318 părinți episcopi din lumea creștină de pe atunci l-au condamnat pe Arie ca eretic și au definit în mod limpede și solemn adevărul despre divinitatea lui Isus Cristos Fiul lui Dumnezeu, prin textul următor: “Cred într-unul Domn Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, Unicul născut, care din Tatăl s-a născut înaintea tuturor veacurilor, Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut nu făcut, de aceeași ființă cu Tatăl și prin care toate s-au făcut”. Acest adevăr de credință a fost adăugat la Simbolul credinței ca al doilea articol, așa cum îl rostim astăzi la Sfânta Jertfă a Liturghiei și cu alte prilejuri solemne, precum și în rugăciunile noastre particulare.

Iată evenimentul pe care îl sărbătorește Biserica astăzi, în a șaptea Duminică după Sfintele Paști, denumită pentru acest motiv Duminica Sfinților Părinți de la întâiul Sinod Ecumenic de la Niceea.

Dar lupta și împotrivirile acelora care au persistat în erezie, și după hotărârea formulată în acest Conciliu, au pricinuit Bisericii un lung șir de prigoniri, maltratări și ucideri, pe care le-au îndurat mărturisitorii dreptei credințe timp de aproape trei secole, convinși că în materie de credință nu poate fi vorba de târguieli și compromisuri.

Astăzi, nu numai că sunt foarte puțini creștini gata să-și afirme credința cu orice preț, dar, în acest veac dominat de idolatria banului și a propriului corp, cei mai mulți nu-și mai bat capul cu problemele credinței. În toate a progresat omul modern, numai în credință a rămas un pitic, un închircit, ca în momentul Botezului, când el a primit-o ca pe un germen. Ea zace inertă în sufletul lui, în faza ei embrionară, dacă nu cumva chiar s-a stins de tot. Dacă s-ar face o anchetă printre adulți, puțini ar fi în stare să precizeze în ce constă credința lor. Am constata cu amărăciune că mulți nu cunosc nici cele cinci adevăruri de bază, necesare pentru mântuire și anume:

1. Existența unui singur Dumnezeu, unul în ființă și întreit în persoane.

2. Întruparea persoanei a doua din Sfânta Treime.

3. Sufletul omului este nemuritor.

4. Dumnezeu răsplătește binele și pedepsește răul.

5. Fără harul lui Dumnezeu nimeni nu se poate mântui.

Omul de azi nu caută să-și cultive credința prin lecturi adecvate, prin reflecție, rugăciune și împărtășirea cu izvoarele vieții creștine, care sunt Sfintele Taine sau Sacramente. Astfel, consecințele nefaste nu întârzie să se arate: credința se diminuează, slăbește, omul își pierde sensibilitatea față de păcat și ajunge chiar să-și tăgăduiască credința, compătimind și luând în derâdere pe aceia care rămân fideli doctrinei evanghelice și practicării credinței. Și, vai, cât sunt de puțini aceia care rezistă cu demnitate și curaj batjocorilor și încercărilor de calomniere și discreditare a credinței, și cât de mulți sunt cei care se rușinează să-și afirme crezul, nu zic în public, ci chiar și numai în cercuri foarte restrânse! Până și creștinismul unora dintre aceia care afirmă că sunt creștini nu e decât o haină pe care o îmbracă în duminici și sărbători și pe care o dezbracă odată cu ieșirea din biserică. Merg la biserică mânați de dorința de a se delecta ascultând un cor frumos, sau din curiozitatea de a afla ce spune preotul în predică, și nu de dorința de a-L adora pe Dumnezeu și de a-și oferi ființa și viața întreagă lui Dumnezeu, unindu-și această ofrandă vie cu jertfa lui Isus Cristos, care se oferă Tatălui prin mâinile preotului pe altar. Și nu fac aceasta, deoarece nici nu se străduiesc să cunoască ce este Liturghia în esența ei. Nu se spovedesc și nu se împărtășesc decât doar la Paști, chiar dacă restul anului comit mereu păcate de moarte. Întorși acasă de la biserică, uită totul și își reiau viața obișnuită, cu aceleași patimi nestăvilite și preocupări frivole, nepăsători de a-și îmbogăți sufletul cu gânduri, sentimente și fapte bune.

Or, credința trebuie să fie nu o haină de sărbătoare, ci haina de fiecare zi, sufletul sufletului nostru, principiul călăuzitor al vieții noastre de fiecare clipă, care să ne lumineze și să ne dirijeze activitatea ziua și noaptea, acasă ca și pe stradă și la serviciu, și să străbată cu sufletul și căldura ei supranaturală toată ființa și truda noastră.

Oricare ar fi numărul rugăciunilor pe care cineva le rostește dacă el nu e conștiincios în îndatoririle față de familie și serviciu, ci e capricios, nedisciplinat, încăpățânat, dur, neiertător – unul ca acesta nu e creștin decât cu numele. Și chiar dacă s-ar împărtăși des, câtă vreme își neglijează îndatoririle acasă și la slujbă, unul ca acesta nu este un creștin adevărat.

Desigur, credința cere să fie alimentată, cum spuneam, cu lecturi instructive, cu rugăciuni, meditații și împărtășirea cu Isus, Pâinea Vieții, dar să nu uităm că acestea nu constituie scopul vieții creștine, ci ele sunt doar mijloace care ne sporesc energiile spirituale spre a ne împlini cum se cuvine rostul în familie și societate. Aceasta este trăirea creștină autentică, aceasta este credința vie, credința activă. A-și reprima cu severitate asprimea inimii, nerăbdarea, lenea, egoismul; a fi amabil și îngăduitor cu alții, a nu condamna pe alții, a fi sever cu sine și mai presus de toate a-și îndeplini îndatoririle chemării pământești, – iată credința care mântuiește și care va fi izvor de lumină și mântuire și pentru semenii din jurul nostru. La aceasta se referă Mântuitorul când le zice învățăceilor: “Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât, văzând faptele voastre cele bune, să preamărească pe Tatăl vostru din ceruri” (Matei V, 16).

Această credință vie, trăită, ne este nu numai suport în momentele de cumpănă, nu numai lumină și mângâiere în încercări, ci și suprema reconfortare și speranță în ceasul trecerii din această viață.

Prin credință, noi pătrundem în gândul și în voința lui Dumnezeu, Tatăl nostru, privim lucrurile și întâmplările cu ochii Lui și ne acordăm voința și trăirea cu voința Lui. El devine astfel sufeltul care animă viața noastră, devine fericirea noastră încă aici pe pământ. Și cu cât aici Îl vom cunoaște și iubi mai mult, cu atât vom fi mai irezistibil atrași spre El și cu atât va spori dincolo, în veșnicie, fericirea noastră.

Dar să nu uităm: credința este un dar și, deci, fără ajutorul de Sus, noi nu putem nici s-o dobândim, nici s-o trăim, nici să rămânem statornici în ea, nici s-o sporim. De aceea, în rugăciunile noastre, să-i cerem stăruitor lui Dumnezeu prin Spiritul Sfânt, pentru a cărui Pogorâre ne pregătim, să ne păstreze credința și să ne-o întărească, așa cum s-au rugat apostolii: “Doamne, sporește-ne credința”. Amin.

 

* * *

 

Despre păstrarea dreptei credințe

Autor: pr. Ilie Cleopa
Copyright: Internet

Trei sînt care mărturisesc în cer: Tatăl, Cuvîntul și Duhul Sfînt și Acești trei Una sînt! (I Ioan 5, 7)

Hristos a înviat !

Iubiți credincioși,

Astăzi, în Duminica a 7-a după Sfintele Paști, Biserica Ortodoxă prăznuiește primul Sinod Ecumenic al lumii creștine, care a avut loc în anul 325 în orașul Niceea, pentru a condamna erezia, adică învățarea greșită, eretică a lui Arie. Sinodul s-a organizat de Sfîntul Împărat Constantin cel Mare cu mama sa Elena, la cererea Sfinților Părinți de atunci, fiind primul împărat creștin din lume (306-337).

Ce este un sinod ecumenic? Este adunarea tuturor marilor ierarhi ortodocși – episcopi, mitropoliți și patriarhi din toată lumea, cu scopul de a discuta unele învățături de credință creștină neclare încă, și de a le fixa în legi fixe, neschimbabile, numite dogme. De asemenea, un sinod ecumenic judecă și condamnă toate abaterile de credință, străine de învățătura Sfintei Evanghelii și a Sfinților Părinți și exclude din Biserică, adică dă anatema, pe toți ereticii care sfîșie unitatea de credință a Bisericii, simbolizată prin cămașa de in a Domnului, făcută dintr-o sigură bucată, cum zice în Sfînta Evanghelie: Cămașa era fără cusătură, de sus țesută în întregime (Ioan 19, 23). Prin cuvîntul “sinod” înțelegem adunare, consiliu; prin cuvîntul “erezie” înțelegem părerea sau învățătura particulară a cuiva despre Dumnezeu, împotriva învățăturii adevărate a Bisericii lui Hristos.

De ce a avut loc Sinodul I Ecumenic? Care a fost pricina care i-a silit pe Sfinții Părinți să se adune la un loc și să apere dreapta credință? Pricina a fost apariția unui mare eretic, anume Arie, care învăța pe creștini o credință nouă, zicînd că Fiul lui Dumnezeu nu ar fi de o ființă cu Tatăl și că a “fost un timp cînd Fiul nu era”. El numea pe Iisus Hristos “creatură superioară”, “cea dintîi dintre creaturi”. Acest eretic era un preot din Alexandria Egiptului, foarte mîndru și neascultător, însă bun predicator, care a trăit în secolele III-IV. Erezia lui s-a răspîndit în cîțiva ani atît de mult încît rupsese Biserica în două și amenința să se răspîndească în tot imperiul roman de răsărit și de apus.

Sfinții Părinți, nemaiputînd răbda hulele lui Arie împotriva Mîntuitorului și a Preasfintei Treimi, au cerut ajutorul drept credinciosului împărat Constantin cel Mare, ca să contribuie cu puterea sa imperială la liniștirea Bisericii lui Hristos și condamnarea învățăturii hulitoare a lui Arie și a discipolilor săi. Inspirat de Duhul Sfînt, marele împărat creștin a hotărît să organizeze primul Sinod Ecumenic la Niceea în anul 325 pe cheltuiala imperiului, fiind invitați toți marii ierarhi ai Bisericii creștine din Răsărit și din Apus. Astfel au luat parte 318 Sfinți Părinți la care s-a adăugat și o delegație a Papei Silvestru I al Romei, pentru că pînă în anul 1054, Biserica creștină era una, nedespărțită în două – cea Ortodoxă de Răsărit și cea Romano-Catolică de Apus. De aceea și sinoadele pînă la dezbinarea Bisericii se numesc “ecumenice”, adică generale, pentru că au luat parte la ele și ierarhi din partea Bisericii Romei.

Sinodul de la Niceea a fost deschis chiar de Sfinții Împărați Constantin și Elena și a durat toată vara. În timpul sinodului, la care a fost de față și ereticul Arie cu ai lui, Sfinții Părinți s-au ostenit mult să întoarcă pe eretici la ortodoxie, dar ei n-au vrut să asculte. Ba s-a întîmplat ca în timpul discuțiilor, Sfîntul Ierarh Nicolae să-i dea o palmă lui Arie căci nu putea răbda hulele lui. Atunci Sfîntul Constantin cel Mare a poruncit să i se ia omoforul și Evanghelia și să fie aruncat în temniță pentru că a îndrăznit să lovească. Noaptea însă i s-a arătat Mîntuitorul în temniță și i-a dat din nou Evanghelia în mîini, iar Maica Domnului i-a pus omoforul pe piept. Dimineață, auzind împăratul acestea, l-a adus pe Sfîntul Nicolae iarăși la sinod și își cereau iertare toți de la el, văzînd rîvna și răbdarea lui pentru credință.

La fel și Sfîntul Ierarh Spiridon, căutînd să lămurească pe Arie despre taina Preasfintei Treimi și cum că toate cele trei persoane sînt de o ființă și de aceeași cinste, a luat o cărămidă arsă și, făcînd semnul sfintei cruci, cînd a strîns cărămida, focul care a ars-o s-a ridicat în sus, apa a curs pe pămînt și lutul a rămas în mîna lui. Cărămida era simbolul Preasfintei Treimi. Focul închipuia pe Tatăl, lutul pe Fiul întrupat și apa pe Duhul Sfînt, Mîngîietorul care a fost trimis în lume.

În timpul sinodului cei 318 Sfinți Părinți au dat anatemă pe ereticul Arie și învățăturile sale hulitoare de Dumnezeu. Părinții au dogmatisit că cele trei persoane ale Preasfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Duhul Sfînt, sînt de o ființă și nedespărțite. Tot la acest sfînt sinod s-a întocmit partea întîi a Crezului, primele șapte articole despre Tatăl și Fiul. Ultimile cinci articole despre Sfîntul Duh aveau să se întocmească la Sinodul II Ecumenic din anul 381. Crezul cuprinde pe scurt dogmele credinței ortodoxe, și se rostește zilnic în biserici și prin casele creștinilor ca o mărturisire a dreptei credințe apostolice.

Deși Arie a fost surghiunit în sudul Dunării el nu a vrut să asculte de Biserică, ci mai mult căuta să semene între creștini învățătura sa hulitoare. De aceea a fost greu pedepsit de Dumnezeu, încît i s-au vărsat măruntaiele și a murit cumplit, spre veșnică osîndă în gheena iadului.

Iubiți credincioși,

Cu toate că ereticul Arie, cel mai mare eretic din lumea creștină, ca și eresul său, au dispărut, de-a lungul secolelor Biserica lui Hristos a fost lovită mereu de noi secte și erezii, unele mai periculoase decît altele. Cea mai grea dezbinare a Bisericii creștine a fost în anul 1054 cînd a avut loc marea schismă (ruptură) între Răsărit și Apus, luînd astfel naștere două Biserici separate: cea Ortodoxă cu centru la Constantinopol și cea Romano-Catolică cu centru la Vatican (Roma). La rîndul ei Biserica Catolică a mai fost lovită de încă două eresuri și sciziuni. Este vorba de eresul lui Luther, al doilea Arie, și de Calvin din secolul al XVI-lea, urmați după aproape un secol de schisma anglicană din secolul al XVII-lea.

Primul eres a cuprins aproape integral țările din nordul Europei, așa numitele țări protestante; iar religia anglicană s-a răspîndit în Anglia, America de Nord și Australia, formînd Biserica anglicană.

Vedeți cum a reușit satana să rupă cămașa lui Hristos, adică să dezbine și să sfîșie unitatea Bisericii întemeiată de El? Noi toți mărturisim “o credință, un Domn, un botez”, însă datorită mîndriei și începătorilor de eresuri, care au schimbat învățătura de credință ortodoxă, apostolică, cu dogme noi după mintea lor, precum și din cauza păcatelor noastre ale tuturor, au apărut în ultimele secole mai multe Biserici creștine – două apostolice – cea Ortodoxă și cea Catolică și trei fără succesiune apostolică: protestantă, reformată și anglicană.

Dar dezbinările religioase nu s-au oprit aici. Începînd din secolele XVIII și mai ales XIX, au apărut în America și în apusul Europei noi grupări religioase rupte din trupul Bisericii apostolice, numite “secte”.

Astăzi, în lume se află pînă la o mie de secte și grupări religioase creștine, unele mai fanatice, mai periculoase decît altele, cum ar fi “martorii lui Iehova”, “templul satanei”, cu așa numita “liturghie neagră”, în care se adoră diavolul în locul lui Dumnezeu. Ei caută să-și facă noi membri în rîndul credincioșilor interesați, a celor certați cu disciplina Bisericii lui Hristos, a celor săraci, cărora le promit ajutoare materiale și mai ales a tinerilor, pe care îi pot corupe mai ușor.

Să luăm deci aminte la noi și la familile noastre ortodoxe. Înmulțirea sectelor este un semn văzut apocaliptic, care prevestește sfîrșitul veacurilor.

Prima datorie a fiilor Bisericii Ortodoxe este aceea de a cunoaște cît mai bine Sfînta Scriptură, Sfînta Tradiție, Catehismul și operele principale ale Sfinților Părinți. A doua datorie, dacă nu cea dintîi, este să trăim cu mare credință în Dumnezeu și să ducem cu rîvnă și evlavie viața noastră religioasă de familie, în desăvîrșită moralitate. Sectele cer teorie, ne atacă cu texte din Sfînta Scriptură. Noi să le răspundem, nu cu vorbe, nu cu atît cu texte din Biblie, cît mai ales cu viața morală smerită, curată, sfîntă. Vorbele nu pot înlocui faptele. În fața unor creștini corecți, milostivi și evlavioși, ei se rușinează și tac.

A treia mare datorie ce ne revine este să ne creștem copiii în frică de Dumnezeu, cu mare grijă și atenție. Căci dacă nu-i educăm noi cum trebuie sau îi smintim cu viața noastră, a părinților, îi pierdem sufletește pe fii, nu ne mai aparțin și foarte ușor îi pot amăgi sectele, patimile, beția, desfrîul și necredința. Un tînăr o dată căzut, greu mai poate fi salvat, tras de la sectă. Copiii, ca și părinții, trebuie să știe de mici Tatăl nostru, Crezul și Psalmul 50, și să învețe cunoștințele religioase principale din Catehismul ortodox. Cine nu știe pe de rost măcar aceste trei rugăciuni nu poate fi împărtășit cu Sfintele Taine.

Altă mare datorie a creștinilor ortodocși este să fie oameni de rugăciune că fără ea nu putem face nimic. Să nu lipsească în sărbători nimeni de la Sfînta Liturghie și de la predică, afară de mare nevoie. Rugăciunea cu credință, cu post și lacrimi este viața noastră, pîinea noastră duhovnicească, mîntuirea noastră. Apoi trebuie să trăiască în dragoste cu toți oamenii, mai ales cu cei din familie și să facă după putere milostenie, care “acoperă mulțime de păcate”.

O altă datorie principală este ca fiecare să aibă un duhovnic bun, înțelept, la care să-și mărturisească păcatele în cele patru posturi, să-i ceară sfaturi pentru toate și să-l asculte ca pe Însuși Hristos. Creștinii noștri nu trebuie să meargă la adunările sectante, nici să-i primească în casă, și nici să discute cu ei, dacă nu vor să cadă în cursele lor. Cine face aceasta nu va fi amăgit niciodată de diavol, nici de patimi, nici de cursele oamenilor răi.

Iubiți credincioși,

Astăzi este Duminica Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, care au apărat dreapta credință, au dat anatema pe eretici și au formulat Crezul ortodox. Să rămînem credincioși Evangheliei lui Hristos și Bisericii Ortodoxe, ai cărei fii sîntem. Ea ne-a născut prin baia Botezului, ea ne-a crescut și învățat calea mîntuirii. Să cinstim Biserica Ortodoxă care ne-a născut. Să cinstim pe toți sfinții și icoanele lor ca cei ce sînt “prietenii Domnului” și se roagă pentru noi la cer. Să trăim în dragoste unii cu alții, singura cale care mai poate salva lumea de la pierzare. Să creștem copiii în iubire de Dumnezeu, că de ei depinde cel mai mult mîntuirea noastră și să păstrăm cu sfințenie dreapta credință ortodoxă, fără de care nu ne putem mîntui oricîte fapte bune am avea.

Închei cu o scurtă istorioară.

Un părinte cu viață sfîntă a intrat noaptea să se roage în biserică și prin minune dumnezeiască a văzut altarul deschis, iar lîngă sfînta masă ședea un prunc luminat cu cămașa ruptă. Și l-a întrebat cuviosul: “Copile, cine ești tu?” Iar el a răspuns: “Eu sînt Hristos, Mîntuitorul lumii!” “Dar cine ți-a rupt cămașa?” întreabă sihastrul. Iar Domnul i-a răspuns: “Mi-a rupt-o Arie, ereticul!” și S-a făcut nevăzut.

Oricine propovăduiește altă Evanghelie decît cea vestită de Hristos, de Apostoli și de Biserică, sfîșie cămașa Domnului și-și agonisește osîndă veșnică, fără iertare.

Să cădem deci în genunchi și să slăvim cu evlavie și dreaptă credință pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfîntul Duh, Treimea cea de o ființă și nedespărțită. Amin.

Hristos a înviat!

 

* * *

 

Părinții primului Conciliu Ecumenic

Autor: Diverși alți autori
Traducere: Oana Capan
Copyright: Predici.cnet.ro

Sănătatea este considerată a fi unul dintre cele mai importante daruri pe care Dumnezeu le face omului. Trupul omenesc, potrivit învățăturii Bisericii noastre, este templul lui Dumnezeu. Este vasul viu al divinității din care strălucește slava divină. Sf. Pavel ne învață: “Trupul vostru este templu al Spiritului Sfânt care este în voi, pe care îl aveți de la Dumnezeu, și voi nu sunteți ai voștri” (1Corinteni 6,19). Tot ceea ce avem, avem de la Dumnezeu. Nimic nu aparține omului, nici măcar propriul său trup.

Prin Jertfa lui Cristos pe Cruce, omul a fost liberat de lanțurile păcatului, care au cauzat deteriorarea sănătății trupești și spirituale a omului și în plus au adus moartea asupra rasei umane. “Căci ați fost cumpărați cu preț” (1Corinteni 6,20). Cristos ne-a răscumpărat de sub blestemul Legii cu propriul Său Sânge. Deoarece trupurile și sufletele noastre aparțin lui Cristos, este de datoria noastră să trăim în conformitate cu Voința Sa; și în plus, să ne îngrijim de sănătatea noastră. Astfel, Sf. Pavel încheie: “slăviți, dar, pe Dumnezeu în trupul vostru și în spiritul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu (1Corinteni 6,20).

În aceeași măsură trebuie să avem grijă de sănătatea noastră spirituală. Sufletul este afectat de păcatele noastre personale, și de erezie, care este cel mai rău fel de boală spirituală. Fiecare păcat pe care îl comite omul poate fi vindecat prin pocăință și prin harul iertării lui Dumnezeu, care este acordat prin Sacramentul Spovezii. Erezia, pe de altă parte, este înstrăinarea totală a omului de Dumnezeu. Ea este rodul mândriei omului. Erezia construiește zidul impenetrabil al lipsei de regret, care îl împiedică pe om să se întoarcă la mântuire. Și deși Dumnezeu iartă toate păcatele comise de om, păcatul ereziei este de neiertat și aduce pedeapsa și condamnarea eternă asupra acelora care persistă în ereziile lor.

Domnul nostru Isus Cristos ne-a asigurat: “De aceea vă zic: Orice păcat și orice hulă se va ierta oamenilor, dar hula împotriva Spiritului nu se va ierta. Celui care va zice cuvânt împotriva Fiului Omului, se va ierta lui; dar celui care va zice împotriva Spiritului Sfânt, nu i se va ierta lui, nici în veacul acesta, nici în cel ce va să fie” (Matei 12,31-32). Vedeți iubirea Domnului! El iartă toate păcatele și blasfemiile, deoarece sunt rezultatul slăbiciunii omului. Dar păcatul împotriva Spiritului Sfânt nu îl iartă; nici în veacul acesta, nici în veacul viitor.

Erezia distorsionează învățăturile adevărate și nu respectă Cuvântul lui Dumnezeu, Sfânta Scriptură, Tradiția Apostolică, sau învățăturile Sfinților Părinți inspirați de Dumnezeu. Se străduiește, sub influența mândriei și a logicii umane, să dea răspunsuri și interpretări logice la Revelația Divină, ignorând faptul că credința nu aparține nivelului “logicii”, ci intră în sfera “mai presus de logică”. Credința nu poate fi înțeleasă prin simpla logică; nu este rezultatul cunoașterii, nici realizarea filozofiei. Credința este acceptată cu speranța în promisiunile divine. Sf. Pavel ne învață: “Credința este încredințarea celor nădăjduite, dovedirea lucrurilor celor nevăzute” (Evrei 11,1).

În întreaga Sfântă Scriptură găsim învățături care ne îndeamnă să păstrăm adevărata credință. În Faptele Apostolilor citim: “Și când treceau (Pavel și Timotei) prin cetăți, învățau să păzească învățăturile rânduite de apostoli și de preoții din Ierusalim” (Fapte 16,4). De asemenea foarte importante sunt ultimele instrucțiuni pe care Sf. Pavel le dă Bisericii din Asia Mică: “Drept aceea, luați aminte de voi înșivă și de toată turma, întru care Spiritul Sfânt v-a pus pe voi episcopi, ca să păstrați Biserica lui Dumnezeu, pe care a câștigat-o cu însuși sângele Său. Căci eu știu acestea, că după plecarea mea vor intra, între voi, lupi îngrozitori, care nu vor cruța turma. Și dintre voi înșivă se vor ridica bărbați grăind învățături răstălmăcite, ca să tragă pe ucenici după ei” (Fapte 20,28-30). Și Domnul și Mântuitorul nostru Isus Cristos ne avertizează în legătură cu pseudocristoșii și pseudoproorocii. “Căci se vor ridica cristoși mincinoși și prooroci mincinoși și vor da semne mari și chiar minuni, ca să amăgească, de va fi cu putință, și pe cei aleși” (Matei 24,24).

Cristoșii mincinoși, profeții mincinoși și apostolii mincinoși sunt ereticii, cei care cu voință și cunoștință distorsionează adevărurile Sfintei Evanghelii. Ei prezintă o parte a adevărului care fiind adevărul întreg. Sfinții Părinți, participând la Concilii ecumenice sau locale, erau pe deplin conștienți de responsabilitatea lor de a păstra Adevărul Revelației Divine, așa cum a fost revelat de Dumnezeu și transmis de apostoli și de martorii oculari ai vieții Sale pe pământ. În același timp trebuiau să se păzească pe ei înșiși și pe toată turma de orice învățături venind de la eretici. Ei știau că au responsabilitate nu doar înaintea lui Dumnezeu, ci și înaintea turmei lor, și s-au luptat pentru a-i edifica și a-i întări pe credincioși în adevărata credință a lui Cristos.

Sfinții Părinți, cu exemplul lor personal, cu învățăturile lor, cu bunătatea lor, cu zelul lor aprins și cu dăruirea lor de sine le-au dat credincioșilor curaj în vremuri de persecuții și încercări. Cu viața lor de virtute și lupta lor pentru dreapta credință, au devenit atleți ai lui Cristos pe stadionul Bisericii. Noi, creștinii de astăzi, îi cinstim și le suntem recunoscători tuturor acelora care s-au luptat pentru dreapta credință. Să ne rugăm Dumnezeului nostru iubitor să ne dea tărie și credință, pentru ca să putem să apărăm credința apostolică, după exemplul acelor bărbați sfinți care și-au jertfit chiar și viețile lor pentru Adevăr, și au devenit Păstori și Învățători ai Bisericii.

Arhim. Panteleimon P. Lampadarios

 

* * *

 

Duminica Sf. Părinți de la Sinodul I Ecumenic

Autor: pr. Ion Cârciuleanu
Copyright: ADMD.info

În neuitata noapte dinaintea patimilor sale, Mântuitorul a înălțat către Tatăl ceresc cea mai duioasă rugăciune care a putut fi rostită vreodată, pentru că o rostește însuși Fiul lui Dumnezeu în pragul despărțirii sale de lumea pământească.

În atotștiința Sa dumnezeiască, Isus vedea întreg viitorul Bisericii pe care o întemeiase pe pământ. Vedea cum Evanghelia Sa se va vesti de la margini până la marginile lumii, cum idolii se vor prăbuși, cum neamurile se vor converti, cum generații după generații vor primi credința cea adevărată. Oare ce a dorit Domnul în acea clipă de răscruce în istoria omenirii? A dorit ca toate generațiile, atât de îndepărtate în timp și-n spațiu, toți credincioșii Săi de peste veacuri să alcătuiască o singură unitate, o singură mare familie de frați, strânși în legătura sfântă a iubirii. De aceea, privind pe acei pe care i-a ales și de care, peste scurt timp avea să se despartă, își ridică ochii spre cer într-o privire cutremurătoare și rostește: “Părinte, venit-a ceasul! Preamărește pe Fiul Tău să te preamărească” (Ioan 17, 1). Dar mai deosebit se roagă pentru ei și pentru Biserica pe care a câștigat-o cu scump sângele său: “Părinte Sfinte, păzește-i în numele Tău pe aceia pe care Mi i-ai dat, ca ei să fie una, precum suntem și noi” (Ioan 17, 11). Este o clipă unică și măreață, când Domnul Hristos înalță această rugăciune către Tatăl ceresc pentru ca noi toți să fim una, într-o singură simțire, un singur duh, în duhul patriei celei cerești, în duhul Bisericii lui Hristos! Isus urmărește prin această rugăciune dumnezeiască să câștige toate sufletele la Biserica Lui, care este una, sfântă, sobornică și apostolică. Aceasta este singura cale prin care se poate mântui lumea din faptele păcătoase de astăzi: calea lui Hristos, calea Bisericii.

Dar ne putem pune o întrebare: s-a realizat această rugăciune a lui Isus? Împlinit-au ucenicii Săi testamentul de la Cina cea de Taină? Au păstrat creștinii unitatea credinței în Hristos? Iar dacă această unitate s-a sfărâmat, cum s-ar putea reface? Cercetând istoria primelor veacuri creștine, constatăm că multă vreme unitatea credinței s-a păstrat. Luând poruncă de a învăța și boteza popoarele pământului, apostolii au răspândit adevărul Evangheliei pretutindeni. Începând cu Ierusalimul, cu Iudeea, Samaria și Galileea, continuând cu Asia Mică și Grecia, ucenicii Domnului au străbătut aproape toate ținuturile lumii cunoscute pe atunci, propovăduind cuvântul și împărăția lui Dumnezeu, mărturisind Învierea Domnului. În urma predicii lor, neamurile au crezut și s-au botezat.

Istoria creștinismului ne spune că prin învățătura Domnului Isus, propovăduită de Apostoli și urmașii lor, lumea păgână s-a regenerat, s-a luminat și s-a transformat. Iubirea de oameni a dat libertate sclavilor, robilor. Pe ruinele templelor și amfiteatrelor păgâne, care odinioară erau stropite cu sânge omenesc, au apărut spitale, aziluri și locașuri de binefacere. Apostolii și urmașii lor au pus temei unei lumi creștine, lume în care domnea unitatea cea mai strânsă.

Credincioșii Bisericii vechi veneau din semințiile și stările cele mai diferite. Totuși, ei erau uniți în adevărurile ce le mărturiseau, în felul de a-L adora pe Dumnezeu, în supunerea față de aceeași autoritate – Biserica. “Mulțimea celor care crezuseră era o inimă și un suflet” (Top. Ap. 4, 32). Nu mult după acele timpuri, în mijlocul Bisericii s-au ivit certuri, neînțelegeri și dezbinări. Au apărut ereticii de diferite feluri, care au semănat învățături greșite în ogorul spiritual al împărăției lui Dumnezeu pe pământ.

Ce-a făcut Biserica în fața acestei rătăciri? A luptat pentru păstrarea neștirbită a adevărului de credință. Apostolii și Sf.

Părinți intervin cu toată puterea ce le era dată de sus și nu lasă să se împartă frații în tabere, să se sfâșie în bucăți cămașa cea dintr-o singură țesătură a adevărului lui Hristos. “Vă îndemn fraților, zice Apostolul neamurilor, să nu aveți dezbinări între voi, ci să fiți uniți în chip desăvârșit, într-un gând și o simțire” (I Cor. 1, 10). Iar când s-au ivit rătăcirile mari – arienii, nestorienii, monofiziții, dușmanii icoanelor și alții -, Biserica a chemat soboarele a toată lumea în care, sub călăuzirea Sfântului Duh, Sfinții Părinți au lămurit și statornicit pentru veșnicie adevărurile, dogmele, regulile de credință pe care orice credincios trebuie să le mărturisească și să le urmeze pentru mântuirea sufletului său.

Așa s-a lămurit comoara sfântă a credinței celei adevărate în lupta împotriva rătăciților. Toți aceștia au pierit, iar Biserica noastră a rămas nebiruită, plutind neclintită ca o corabie peste valurile tulburi ale acestei lumi. În timp ce toate se schimbă în jurul nostru, Biserica noastră este una și aceeași, propovăduind aceeași învățătură mântuitoare pe care ne-a dat-o Hristos. Noi mărturisim această credință la fiecare rugăciune, când ne însemnăm cu semnul Sf. Cruci și rostim cuvintele: în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.

Persoanele dumnezeiești, despărțite ca persoane, sunt una după voință, cugetare, putere și mărire. Ce voiește Tatăl, voiește Fiul și Duhul. Ce lucru minunat rostește Domnul Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, care cunoaște această unitate în Dumnezeire ca și ucenicii săi, și nu numai ucenicii săi, ci întreaga Sa Biserică, și noi toți care intrăm prin Taina Sf. Botez, să fim una, precum și Dumnezeu este una (Ioan 17, 11). Citind aceste cuvinte trebuie să ne cutremurăm: însuși Mântuitorul, cel ce jertfă s-a adus pentru ale noastre păcate, se roagă pentru noi, ca să fim una.

Este o mare durere că în vremea noastră creștinismul nu mai are înfățișarea unui organism unitar. Cu aceeași durere constatăm că s-a rupt cămașa lui Hristos cea necusută din bucăți. Creștinii s-au împărțit în tabere, după ce s-au desprins din trupul Bisericii lui Hristos. Pe fața pământului se află azi sute sau poate mii de confesiuni creștine, fiecare cu învățătura sa, cu cultul său, cu morala sa: ortodocși, catolici, protestanți (adventiști, baptiști, pocăiți etc.). Chiar în țara noastră, între fiii poporului român, unitatea credinței s-a sfărâmat și nu mai suntem ceea ce am fost veacuri de-a rândul: “o inimă și un suflet”. Unii caută chiar să semene duhul urii și să zdruncine credința în noi, ba chiar să zdrobească temelia care ne-a ținut veacuri de-a rândul – credința noastră în Dumnezeu. Nu mai putem zice că suntem aceeași voință, simțire și credință. Aceasta este o tristă și dureroasă realitate, este o lucrare a vicleanului care, ca în pilda Mântuitorului, în ogorul cel semănat cu sămânță bună se aruncă zâzania, se seamănă neghina dezbinării și a urii.

Noi avem Biserica cea întemeiată de Hristos pe temelia credinței, care este luminată de Duhul Sfânt și care, după cum ne învață Sf. Apostol Pavel “este stâlp și temelie a adevărului” (I Tim. 3, 15). De aceea, pentru a menține ordinea și unitatea credinței, pentru a cunoaște adevărul care duce la mântuire, trebuie să ascultăm de Biserică, după cum grăiește Domnul: “Cine nu ascultă de Biserică este un păgân și vameș” (Mat. 18, 17). Sf. Apostol Pavel ne spune, azi, mai mult ca oricând, că “propovăduirea noastră nu se întemeiază nici pe rătăcire, din gânduri necurate, nici pe viclenie” (I Tes. 2, 3). Ci, “noi propovăduim înțelepciunea lui Dumnezeu” (I Cor. 2, 7), care ni s-a dat prin Duhul Sfânt.

Să nu vă lăsați amăgiți de cei ce seamănă între noi dezbinarea și ura, ci “căutați și păstrați unitatea Duhului prin legătura păcii.

Este un singur trup, un singur Duh, este un singur Domn, o singură credință, un singur botez” (Efes 4, 3-5), zice Sf. Apostol Pavel, și o singură Biserică. Noi deplângem această stare de lucruri. O deplângem, și rugăm pe bunul Dumnezeu să trimită harul său asupra noastră, să împace inimile celor ce se închină întru numele Fiului său, să-i aducă pe rătăciți la staulul mântuirii, ca toți să fie una, precum Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt una sunt, după cum credința una a fost de peste o mie de ani.

În vremurile noastre, creștinii despărțiți caută calea de întoarcere spre unitatea cea dintâi. Mișcarea se numește Mișcare ecumenică. Toate Bisericile mari au intrat în această mișcare, spre cinstea lor și bucuria noastră. Să avem nădejde că această dorință se va realiza cândva, căci însuși Mântuitorul a proorocit că El pe toți îi va aduna într-o singură Biserică, fiind “o turmă și un păstor”. Să lăsăm pe seama Providenței refacerea unității creștine. Noi, însă, trebuie să descoperim, pentru noi înșine, înțelesul adânc al rugăciunii Domnului și să înțelegem ce înseamnă aceasta: a fi una. Înseamnă: a voi, a simți și a cugeta la fel. Căci, dacă voința, sentimentele și cugetele noastre sunt la fel, atunci cearta, vrăjmășia, ura, răutatea dispar, căci nu mai dorește nimeni rău împotriva altuia, nici nu mai caută nimeni ale sale, ci fiecare ale semenului. Cu alte cuvinte, va sălășlui în lume liniștea, armonia și pacea Domnului Isus după dorința cerului, manifestată prin corurile îngerești în noaptea Crăciunului: “pe pământ pace și între oameni bună învoire” (Luca 2, 14). Pentru ca să voim, să simțim și să cugetăm la fel, trebuie ca fiecare dintre noi să trăiască după voia lui Dumnezeu. “Una să fie, Doamne”, așa s-a rugat Domnul Isus, atunci, în pragul plecării din lumea pământească, pentru ucenicii săi și se roagă azi pentru Biserica, }ara noastră și pentru fiecare dintre noi.

Suntem noi oare, una? Cei ce suntem creștini, botezați cu botezul lui Isus Hristos în numele Sf. Treimi, prin urmare avem aceeași credință, ba mai mult, ne împărtășim din același potir cu Trupul și Sângele Domnului nostru Isus Hristos, voim, simțim și cugetăm la fel? Voim după voia Domnului sau un alt duh ne mână? O, greu îmi e și să mă gândesc, dar cum să și răspund? Când închisorile sunt pline, când sălile de judecată forfotesc de lume, când soțul e împotriva soției, copilul împotriva celei ce l-a născut și crescut, nu pot zice că trăim o viață după voința Domnului Isus Hristos și că suntem toți una. De bună seamă, aceste stări sunt dureroase, dar nu fără îndreptare. Îndreptarea, iubiții mei, pornește de la noi, mai întâi din interiorul sufletului nostru. Să stăpânim păcatul din noi, să învingem toate poftele cele rele ale inimii noastre, să ajungem biruitori asupra firii noastre pământești, ca în sufletul nostru să domnească un Domn Isus Hristos. “Una să fie”, se roagă Isus. Tu, iubitul meu, ascultă această rugăciune a Mântuitorului tău. Roagă-te ca în casa ta să fiți “una” cu soția și copiii tăi. Roagă-te ca Biserica lui Hristos, una să fie. Roagă-te ca în orașul, în satul tău, în țara ta toți oamenii să simtă, să voiască și să cugete la fel.

Dacă e unire în casă, în suflet, în sat, oraș, țară și Biserică, atunci nici o putere nu poate zdruncina nici sufletul, nici casa, nici țara și, cu atât mai puțin, Biserica. Pentru că acolo unde este unire, este Hristos, și unde este Hristos, este puterea.

Duminica de azi, închinată celor 318 Sfinți Părinți de la Soborul I ecumenic de la Niceea, din anul 325, stă și ea ca mărturie că acolo unde este unire, e putere. Împotriva rătăcirilor, credincioșii au opus credința lor nezdruncinată în Dumnezeu și au fost una. De aceea au biruit. Și azi, împotriva oricăror încercări de a ne clătina cele mai sfinte așezăminte, să opunem credința noastră, una singură în Hristos cel viu, Fiul lui Dumnezeu. Amin.

Text preluat de pe AMDM.info cu acordul parohiei Adormirii Maicii Domnului.

 

* * *

 

Duminica Sfinților Părinți

Autor: pr. Visarion Iugulescu
Copyright: IerodiaconVisarion.ro

Frați creștini,

În neuitata noapte dinaintea Patimilor Mântuitorului nostru Isus Hristos, El a înălțat o fierbinte rugăciune către Tatăl ceresc în grădina Ghetsimani, între măslinii cei bătrâni care și ei se plecau în fața Ziditorului. În acel ceas de rămas bun de la ucenicii Săi când fariseii pregăteau moartea, Isus și-a ridicat ochii către ceruri și cu cuvinte arzătoare s-a rugat așa: “Părinte Sfinte păzește în numele Tău pe aceia pe care Mi i-ai dat, ca ei să fie una, precum una suntem și noi.

Mântuitorul cu știința Sa dumnezeiască vedea întreg viitorul Bisericii pe care o întemeiase pe pământ. Vedea cum Evanghelia Sa se va vesti până la marginile pământului, cum idolii se vor prăbuși, vedea cum păgânii se vor converti și generații după generații vor primi credința cea adevărată. Dar ceea ce mai vedea Mântuitorul – și aceasta-L îngrijora – era dezbinarea și zâzaniile care vor apărea mai târziu în Biserica Lui, în ogorul Sfinților Apostoli și chiar între ucenicii Săi. De aceea cerea de la Tatăl ceresc, ca să fie păziți și uniți așa precum Sfânta Treime este una.

Această rugăciune, cea de pe urmă a Domnului Hristos, este ca un testament pe care l-a lăsat ucenicilor ca să-l păstreze și să-l respecte până la sfârșitul veacurilor, așa cum un tată înaintea morții își arată ultimele dorințe copiilor lui. Așa a vorbit Isus ucenicilor înainte de Patima Sa și i-a îmbărbătat, arătându-le bucuriile și necazurile ce aveau să vină peste ei. S-a rugat apoi Tatălui ceresc, ca El să aibă pe toți sub ocrotirea Sa. Să vedem acum dacă s-a păstrat unitatea credinței așa cum a fost voința Mântuitorului și dacă creștinii au respectat învățătura Lui întotdeauna.

Cercetând istoria primelor veacuri creștine, constatăm că multă vreme s-a păstrat unitatea credinței în chip desăvârșit. Sfinții apostoli au ascultat porunca Mântuitorului și au răspândit adevărul Evangheliei pretutindeni începând cu Ierusalimul, cu Iudeea, Samaria, Galileea, continuând cu toată Asia Mică, Grecia, străbătând aproape ținuturile lumii cunoscute până atunci, propovăduind Cuvântul și Împărăția lui Dumnezeu și dovedind popoarelor prin semne și minuni că Domnul Isus Hristos a înviat cu adevărat din mormânt și s-a înălțat la ceruri.

Așa de repede a străbătut propovăduirea lor, căci nu mult după Înălțarea Domnului la ceruri, Evanghelia a fost vestită până la marginile lumii. Din Iudeea și până la porțile Gibraltarului de astăzi, din Africa și până în ținuturile aspre de la miazănoapte, toți credincioșii Bisericii erau una în cuget și adorau pe Dumnezeu în Sfânta Treime. Nu mult după aceste timpuri frumoase de aur, în mijlocul Bisericii s-au ivit certuri și dezbinări, ridicându-se unii oameni rătăciți care au semănat neghină în ogorul spiritual al Împărăției lui Dumnezeu, pe pământ.

Aceștia au venit cu învățături noi împotriva adevăratei învățături ortodoxe. Diavolul de la început a găsit și el oameni pe placul lui, răzvrătiți și dornici de certuri ca să dărâme ceea ce zidiseră Sfinții Apostoli și astfel să facă pe creștinii de atunci să se împartă în tabere, să nu fie uniți, căci știa necuratul că numai așa poate să răstoarne învățătura lui Hristos. Iată de ce Sfinții Apostoli îi îndeamnă pe creștinii de atunci și le zicea: “Să nu aveți dezbinări între voi fraților, ci să fiți uniți în chip desăvârșit într-un gând și o simțire”.

Creștinii s-au domolit și pentru o vreme au ascultat, dar mai târziu în unele locuri s-au ivit ereziile cele mari, arienii, nestorienii, monofiziții, iconoclaștii și alții. Biserica a chemat soboare din toată lumea, iar sfinții părinți ierarhi sub călăuzirea Sfântului Duh, au statornicit pentru veșnicie dogmele, regulile de credință pe care noi creștinii trebuie să le mărturisim și să le urmăm ca să ne mântuim. Sfinții Părinți care s-au adunat prima dată în anul 325 la Niceea au fost în număr de 318. După ce au fost chinuiți suferind temnițe grele de la împărații păgâni până la Constantin cel Mare care i-a eliberat, cei care au scăpat, mulți cu rănile deschise pe trupurile lor s-au prezentat la primul sobor ecumenic de la Niceea.

Unii dintre ei aveau câte un ochi scos, alții urechile tăiate, alții fără buze, fără câte o mână și alte diferite răni trupești. Între ei erau și învățați și neînvățați, fără prea multă învățătură laică, de aceea nu ușoară le-a fost lupta căci se izbeau de niște oameni pregătiți din punct de vedere științific, chiar Arie ereticul studiase mult filozofia păgână și avea pretenția să fie ascultat.

Sfinții Părinți luminați însă de Duhul Sfânt dogmatizau și combăteau arătând dumnezeirea lui Isus Hristos și că El este una cu Tatăl și cu Duhul Sfânt. Alții dintre sfinți le dovedeau prin semne și minuni că Sfânta Treime este una, un singur Dumnezeu în trei fețe proslăvit, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt și trebuie să I ne închinăm. Chiar Sfântul Spiridon care nu avea carte, a luat o cărămidă în fața lor și le-a arătat că una este cărămida, dar în această cărămidă se află trei elemente, adică pământ, apă și foc. Strângând cărămida în mână în fața lor, iată o minune: a început să curgă apa în jos, focul se ridica în sus în timp ce ținea lutul în mână.

Sfântul Spiridon le-a zis: “Iată așa este Sfânta Treime, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, Treimea cea de o ființă și nedespărțită, un Dumnezeu în trei fețe proslăvit. Rușinați-vă și credeți drept că Fiul ca și Tatăl și Duhul Sfânt trebuie cinstit”. De aceea acest sfânt părinte se pictează cu o cărămidă în mână și pentru multele minuni pe care le-a făcut i se mai zice și Sfântul Spiridon Făcătorul de minuni.

Toți sfinții părinți au avut de luptat, fiecare la rândul lor cu o mulțime de eretici printre care mai de seamă au fost aceștia: Simon Vrăjitorul, Arie, Nestorie, Eutihie, Macedonie, Pir, Eunomiu, Dioscur, Apolinarie, Severian iar mai târziu de tot atât de periculoși au apărut pelaghienii, iconoclaștii, agarenii, calvinii, luteranii și alții. Toți acești rătăciți ai primelor veacuri au pierit, iar alții au rămas pe linia moartă fără nici un folos pentru că nu l-au cunoscut pe Isus Hristos, pe care L-a trimis Tatăl.

Ce frumos și ce minunat înțeles au cuvintele Domnului Hristos din rugăciunile Evangheliei de astăzi unde zice: “Iar viața cea veșnică este aceasta, ca să Te cunoască pe Tine singurul adevărat Dumnezeu și pe Isus Hristos pe care L-ai trimis”. Înțelesul acestor cuvinte este acesta, că oamenii cunoscând pe Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, – Sfânta Treime – și cunoscând și împlinind voia lui Dumnezeu vor câștiga viața cea veșnică.

Biserica lui Hristos plutește neclintită pe valurile învolburate ale acestei lumi așa cum odată plutea corabia lui Noe pe deasupra munților ca o navă întărită de Dumnezeu. În vreme ce toate se schimbă în jurul nostru, Biserica Ortodoxă este una și aceeași, propovăduind aceeași învățătură mântuitoare care a fost stabilită de cei 318 Sfinți Părinți la sinodul de la Niceea, pe care-i prăznuim astăzi. Acolo și atunci s-au stabilit primele articole din Simbolul Credinței – Crezul – pe care-l rostim în biserică: Credem Într-unul Dumnezeu, credem în Domnul Isus Hristos, credem în Duhul Sfânt, credem în Fecioara Maria care a născut pe Fiul lui Dumnezeu, credem în viața veșnică, credem în cele văzute și nevăzute, credem în sfânta, sobornicească și apostolească Biserică, credem într-un singur Botez, credem că Domnul Hristos va veni iarăși să judece viii și morții.

Iată ce tărie de credință, iată ce statornicie au avut primii creștini. În aceste mărturisiri de credință, să auzim propovăduirea apostolilor, să auzim ecoul catacombelor, să auzim strigătul triumfător al mucenicilor, să auzim și noi glasul marilor dascăli ai Ortodoxiei. Prin acest crez se leagă capetele adevăraților ucenici ai Domnului de peste țări și mări, fiindcă toți așa trebuie să mărturisim uniți într-un suflet și într-un gând. Să vedem acum dacă în vremea noastră creștinii mai trăiesc în adevăr, unire și ascultare de Biserică.

Cu durere constatăm că s-a rupt cămașa lui Hristos cea necusută, în multe părți. Creștinii s-au împărțit în tabere după ce s-au desprins din trupul cel binecuvântat al Ortodoxiei. Pe fața pământului se află o mulțime de religii creștine, fiecare cu învățătura sa, cu cultul său, cu morala sa: protestanții (baptiștii, penticostalii, adventiștii) și mulți alții care s-au despărțit de Biserica Ortodoxă Apostolică. Vicleanul diavol a reușit să semene neghina dezbinării și a urii ca să se împlinească ceea ce spusese Mântuitorul în pilda cu grâul și neghina.

Sunt o mulțime de rătăciri care susțin că omul pentru a se mântui și afla adevărul n-are decât să citească Sfânta Scriptură și astfel va găsi ce trebuie pentru a intra în Împărăția lui Dumnezeu. O mare greșeală fac acești oameni, căci Sfânta Scriptură nu cuprinde toată descoperirea lui Dumnezeu către oameni, e prescurtată. Afară de Cărțile Vechiului și Noului Testament, sunt multe adevăruri de credință care s-au păstrat de la Mântuitorul și de la Sfinții Apostoli prin viu grai. Mântuitorul n-a scris nimic și nici unii apostoli care de altfel nu știau carte, erau în general oameni simpli.

Prin viu grai însă cele ce au auzit ei de la Isus de la Învățătorul, au alcătuit ceea ce numim noi Sfânta Tradiție. Sfânta Scriptură – zice Apostolul Petru – are în cuprinsul ei lucruri greu de înțeles pe care cei neștiutori le răstălmăcesc spre pierzarea lor. Vedeți, le răstălmăcesc spre pierzarea lor; iată, spune clar Duhul Sfânt prin gura apostolilor. De aceea a rânduit Dumnezeu autoritatea bisericească formată din arhierei, preoți și diaconi, iar aceștia sunt urmașii apostolilor, așa că toți creștinii trebuie să fie supuși, ascultători și să se lase conduși de Duhul Sfânt prin ei. Dar ei s-au despărțit și s-au rupt din butucul viței de care vorbea Isus când spunea că mlădița care rămâne în afară de tulpina mamă se usucă și se aruncă în foc. Iar în altă parte zice Domnul: “Cine nu ascultă de Biserică este un păgân și vameș”. De aceea nu vă lăsați amăgiți de cei ce seamănă dezbinare căci este un singur trup, un singur duh, un singur Domn, o singură credință și un singur Botez.

Cei care se leapădă de Biserică, de preoție și de Sfintele Taine, aceștia cad într-un fel de vrajă și nici nu mai știu ce fac căci își leapădă botezul fără să se gândească. Lepădând botezul pe care l-au primit în copilărie se leapădă de credință și de Dumnezeu așa cum spunea Sfântul Apostol Pavel că va fi înaintea sfârșitului lumii. Să vedem acum în timpul de față o altă parte de oameni care au căzut într-o rătăcire destul de periculoasă ca și a celor de care am amintit mai sus.

Creștinii noștri ortodocși – căci despre ei este vorba – au și ei o rătăcire în capul lor. Unii dintre ei cred că e de ajuns numai să crezi în Dumnezeu, dar în schimb să n-ai de-a face cu Biserica, cu preoția. Aceștia trăiesc într-o mare rătăcire și nu se mântuiesc, se pierd. Oamenii nu vor să mai cunoască pe Dumnezeu și pe Fiul Său pe care L-a trimis ca să aducă viață veșnică. O parte din oameni nu cunosc nimic și nici nu vor să cunoască, poți să le spui de toate, numai de Dumnezeu, nu. O altă parte cunosc câte puțin și mai mult din obișnuință mai fac câte ceva de-ale credinței, zicând că “așa am pomenit”.

Alții au altă parte rea, au multă îndoială de credință și nu cred că există sau a existat Dumnezeu, Isus Hristos pe pământ, fiindcă așa le șoptește diavolul. Deși sunt atâtea dovezi și istoria ni le prezintă de la început până în zilele noastre, ei se împacă mai bine cu gândul că Hristos nu există și nu a existat, pentru că altfel pot să-și vadă în pace de păcatele lor, de poftele lor fără să fie vreodată ceruți la răscumpărare.

Dar unde ar putea oamenii să cunoască pe Dumnezeu și voia Lui dacă nu vin la Sfânta Biserică să asculte învățăturile Lui? Învață lumea limbi străine și urmează la fel de fel de facultăți, dar nu vrea să învețe și sfânta credință. Mulți citesc fel de fel de cărți, care-i pot ajuta pentru a găsi un mijloc mai ușor de trai aici pe pământ. Dar cărțile sfinte, cărțile Bisericii nu-i interesează.

Iată de ce lumea se află în momentul de față într-o mare neștiință religioasă și nu cunoaște adevărata credință ortodoxă pentru că nu a vrut s-o primească și pentru că a îngăduit Dumnezeu să vină lucrarea de minciună a satanei, ca toți cei îndărătnici să primească minciuna în locul adevărului așa cum zice Sfântul Apostol Pavel: “Că vor veni la vremea de apoi rătăciri”. Căzând în aceste rătăciri lumea nu numai că nu iubește Sfânta Biserică, dar a ajuns să o necinstească, s-o înjure, s-o fure.

Pentru a ne convinge că Domnul nostru Isus Hristos nu era un om simplu așa cum îl socotesc unii și că învățătura Lui nu este o învățătură omenească ci cu adevărat dumnezeiască și că Domnul Hristos a existat și există cu adevărat, trebuie să luăm cunoștință de alte multe dovezi din istoria lumii care ni-L arată și de câteva scrisori descoperite în veacul nostru la Roma, în arhivele cezarilor, unde se poate vedea cum era considerat Mântuitorul pe vremea aceea chiar de către guvernatorul păgân Publius Lentulus care desigur fără nici un interes, iată ce scria despre Dânsul împăratului Tiberiu al Romei din vremea Mântuitorului:

“Sire, am aflat că dorești ceea ce acum îți comunic prin această scrisoare. Trăiește aici un om care se bucură de o mare reputație de om virtuos, anume Isus Hristos. Poporul îl numește profet al Adevărului, iar ucenicii susțin că e Fiul lui Dumnezeu, adică al Aceluia care a creat cerul și pământul și toate cele ce există în univers. Într-adevăr împărate, în fiecare zi se aude despre minunile săvârșite de acest Isus Hristos. Prin unul și singurul Său Cuvânt, dă sănătate bolnavilor și morților. Este de o statură mijlocie și de o frumusețe uimitoare. Privirea Lui e așa de măreață încât inspiră respect în toți care-L privesc și care se văd siliți ca să-L iubească și să se teamă de El. Părul Lui are culoarea de alună coaptă, adică roșiatic și-I cade până la umeri, fiind împărțit în două prin mijlocul capului după obiceiul nazarinenilor.

Fruntea Lui este lată exprimând inocență și liniște. Nici o pată sau zbârcitură nu se vede pe fața Lui puțin rumenă. Nasul și gura Lui nu arată nici un argument pentru vreo critică logică, iar barba Lui cea deasă e asemenea părului capului Său, este lungă și se desparte în două prin mijloc. Privirea Lui e măreață și severă, are ochi strălucitori. Lumina ce revarsă fața Lui este ca lumina soarelui, așa că este imposibil a o privi cineva mai îndelung. Inspiră spaimă această strălucire; când însă povățuiește și sfătuiește plângând, atrage iubirea și respectul ascultătorilor.

Se spune că niciodată n-a râs, iar ochii Lui veșnic lăcrimează. Mâinile Lui sunt frumoase, e foarte plăcut când vorbește, dar foarte rar iese în lume. Cât despre învățătură atrage admirația întregului Ierusalim. Cunoaște perfect toate științele fără să fi studiat vreuna. Călătorește desculț și cu capul descoperit. Se vorbește pe aici că asemenea om nu s-a mai văzut până acum prin locurile acestea. Mulți evrei îl consideră chiar ca Dumnezeu, alții îl denunță că lucrează împotriva legilor maiestății voastre. Mă revolt foarte mult contra acestor iudei pizmași, pentru că omul acesta n-a cauzat nici o nemulțumire la nici un om vreodată.

Dacă maiestatea voastră dorește să-L vadă precum mi-ați scris deunăzi, faceți-mi cunoscut aceasta și îndată îl voi trimite, căci sunt gata cu smerenie și supunere a împlini tot ceea ce maiestatea voastră îmi va ordona”.

Făcută în Ierusalim, crugul al X-lea, lună nouă. Al maiestății voastre, prea smerit supus servitor, Publius Lentulus, Guvernatorul Iudeii.

Precum vedem din această scrisoare a păgânului guvernator al Iudeii, reiese în mod sigur să Domnul nostru Isus Hristos cunoaște perfect toate științele fără să fi studiat vreuna și că El adesea săvârșea minuni dând sănătate bolnavilor și viață morților numai prin unul și singurul Său Cuvânt. Se mai poate îndoi cineva citind această scrisoare, că Mântuitorul lumii n-a fost Fiul lui Dumnezeu cel întrupat, Cuvântul cel adevărat?

Mai cutează cineva dintre necredincioși să afirme că Domnul nostru Isus Hristos n-a înviat din morți, când El avea putere dumnezeiască de a învia pe alții din mormânt? Mai poate avea cineva îndoială despre învierea morților, despre viața de veci care va fi dincolo de mormânt? De aceea religia creștină este cea mai dreaptă, de aceea religia ortodoxă este adevărata credință, fiindcă a întocmit-o însuși Dumnezeu, și a descoperit-o prin Fiul Său care S-a întrupat din Fecioara Maria.

Iată de ce Domnul Hristos a zis Apostolului Filip: “Cel ce M-a văzut pe Mine, a văzut pe Tatăl”, căci pe Dumnezeu în toată măreția puterii Sale este cu neputință să-L poată vedea cineva aici pe pământ în toată slava Sa, după cum citim în cartea Bisericii: “Pe Dumnezeu a-L vedea nu este cu putință oamenilor, spre care nu cutează a căuta oștile îngerești. Dar prin Sfânta Fecioară Maria, Dumnezeu s-a făcut cunoscut oamenilor, adică prin persoana Fiului Său Isus Hristos”.

Fericitul Augustin, într-una din mărturisirile sale, ne prezintă un tablou foarte frumos și plin de învățături. Înainte de a se încreștina, când nu cunoștea religia cea adevărată și era departe de Dumnezeu – povestește el – se plimba odată pe țărmul mării și era pe la apusul soarelui. De o parte se întindea marea în toată splendoarea ei, iar de alta, țărmul mării împodobit cu palmieri și diferite flori. Transportat de frumusețile naturii Fericitul Augustin zise: “O, mare, mare, tu ai în adâncul tău atâtea și atâtea viețuitoare. Tu care în furia ta sfărâmi corăbii și dai morții atâtea vieți omenești, nu cumva tu ești Dumnezeul meu? Nu poți da tu liniște sufletului meu?”.

Valurile însă printr-o voce armonioasă parcă îi răspundeau: “Caută mai sus, nu suntem noi Dumnezeu”. Atunci privind spre țărmul mării zise: “Pământule frumos, tu care răsari din sânul tău atâtea fructe folositoare oamenilor și animalelor, tu care ești împodobit cu fel de fel de flori care mai de care mai frumoase și mai mirositoare, nu cumva tu ești Dumnezeul meu?” Aceeași voce armonioasă parcă-i răspunde: “Caută mai sus”.

Atunci fericitul Augustin ridică ochii săi spre cer și întrebă: “Tu soare care luminezi și încălzești toate ființele omenești ce vin în lume, tu lună și voi stele care împodobiți bolta cerească, sunteți oare voi Dumnezeul meu?” Atunci i s-a părut că aude o armonie minunată și o voce care-i răspunde: “Nu suntem noi Dumnezeul tău, noi suntem creaturile Lui, deci nu putem da noi pace sufletului tău; caută mai sus!”.

După aceasta Fericitul Augustin căutând mai sus, privirile lui pătrunse până la duhurile care stăteau înaintea lui Dumnezeu. El puse aceleași întrebări și primește același răspuns: “Caută mai sus, că acolo vei afla pe Cel ce te-a făcut și pe tine și pe noi!” Atunci sufletul său se înălță și mai sus, se apropie de tronul lui Dumnezeu, dar acolo el nu mai întrebă nimic, ci umilindu-se, se închină căzând în lacrimi și liniștindu-se inima lui zise: “Tu ești Dumnezeul meu, numai tu poți da liniște sufletului meu și numai de la Tine este liniștea și fericirea cea veșnică”.

Găsise pe Dumnezeu. Iată deci secretul găsirii lui Dumnezeu, al cunoașterii Lui; este să ne ridicăm mai sus de această lume, de ce este pământesc, să ne dezlipim de rugina păcatelor, să nu mai vedem pământul, să nu ne mai târâm mintea pe pământ și să nu ne mai punem nădejdea în lucrurile cele trecătoare, căci țara noastră eternă nu este aici, patria noastră scumpă este acolo sus unde este și Împăratul nostru Cel veșnic, bun și drept – Isus Hristos -. El a declarat în fața judecătorilor când a fost întrebat și a zis: “Împărăția Mea nu este din lumea aceasta”.

Iată de ce și noi, îndată după botez am devenit ostași ai Lui înarmați. Să ne luptăm pentru a câștiga și a ajunge la Împărăția Lui cea de sus. Dar acolo sus la Dumnezeu, să știți că nu se poate ajunge decât pe aripile rugăciunilor, prin Harul Său, pe norii învățăturii Bisericii Ortodoxe adevărate, prin cunoașterea temeinică a lui Dumnezeu din învățăturile Fiului Său pe care le-a lăsat pe pământ în Biserica Sa. Iată de ce a zis Domnul Hristos în rugăciunea ce s-a amintit în Sfânta Evanghelie de astăzi: “Și viața veșnică este aceasta, să Te cunoască pe Tine singurul Dumnezeu adevărat și pe Isus Hristos pe care L-ai trimis”.

Iarăși zice Domnul: “Eu pentru aceștia mă rog Tată, nu pentru lume mă rog, ci pentru cei pe care Mi i-ai dat ca să fie ai Tăi și ai Tăi sunt. Dar nu numai pentru aceștia mă rog ci și pentru cei ce vor crede în Mine prin cuvântul lor”.

Iată deci că Mântuitorul Isus însuși face o deosebire între credincioși și necredincioși. El spune Tatălui ceresc că nu se roagă pentru lume. Cine era lumea pentru care nu se ruga Domnul Hristos? Aceasta era lumea necredincioasă, lumea iubitoare de păcate, de plăceri, de certuri, de zâzanii și de toate răutățile, de desfrânări și de toate relele, lumea spurcată de păcate mari. Ne face atenți și pe noi să nu ne înjugăm la același jug cu necredincioșii și să fugim de toți cei ce ne duc în rătăcire și la păcate, căci așa putem să ținem legătura cu Dumnezeu, asociindu-ne cu cei care sunt îndreptățiți de Biserică, ca să dea sfaturi și învățături adevărate despre credința cea dreaptă, care este Ortodoxia.

Așa țineau legătura primii creștini, de aceea erau în stare să scrie, să compune și să cânte lui Dumnezeu nu numai diavolului. Fiecare cu talentul lui: pictorii, cântăreții, scriitorii și poeții, se întreceau în a-și pune talentul în slujba lui Dumnezeu mai întâi și-I aduceau slavă și cinste, propovăduindu-L și mărturisindu-L. Iată ce versuri frumoase ne-au rămas despre Biserică de la strălucitul nostru poet român și creștin Vasile Alecsandri: “Biserica creștină este regină între ale lumii mari / Ea poartă-n frunte-o stea divină, lucrând prin timpii seculari. / Menirea ei e tot-nainte, măreț, îndreaptă pașii săi. / Ea merge-n capul altor religii, vărsând în urmă lumină. / Biserica creștină e o regină cu farmec dulce răpitor, / Păgânii-n cale i se-nchină și-n genunchi cad cu dor”.

Dacă Biserica creștină va aplica întocmai și neschimbată mereu învățătura Mântuitorului Hristos, așa cum a lăsat-o El, atunci când va veni ziua de judecată și când va sta față în față cu Domnul Sfânt și va fi întrebată: “Tu ce ai făcut pe acest pământ?” Biserica va răspunde sus și tare: “O, Doamne, eu în lume cât am stat, / În ochii tăi plini de-admirare, / Pe Tine te-am reprezentat”.

Rugăciune

Doamne Isuse Hristoase, Cel ce Te-ai înălțat de pe pământ la cer, condu-ne Tu corabia vieții noastre cu Duhul Tău cel Sfânt în portul cel minunat.

Scapă-ne pe toți din furtuna cea întunecată care s-a abătut asupra corabiei Tale – Sfânta Biserică – de toate răutățile care vin din afară și dinăuntrul și luminează cu Harul Tău cel luminos pe toți conducătorii Bisericii Tale Ortodoxe, ca să trecem cu bine din întunericul lumii și să ajungem și noi acolo unde locuiești Tu, cu Tatăl și cu Duhul Sfânt în veci de veci. Amin.

 

* * *

 

Duminica a VII-a după Paști

Autor: pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
Copyright: Editura Unitas

«Părinte, a sosit ora ! Preamărește pe Fiul Tău, ca și Fiul Tău să Te preamărească, precum I-ai dat stăpânire peste toată făptura, ca să dea viața veșnică tuturor acelora pe care Tu I-ai dat Lui ; iar viața veșnică este aceea ca să Te cunoască pe Tine, singurul, adevăratul Dumnezeu și pe Isus Hristos, pe care L-ai trimis.» De acum înainte, din momentul în care Isus Hristos, Dumnezeu adevărat și om adevărat șade de-a dreapta Tatălui, s-a plinit mântuirea noastră: Spiritul Sfânt poate fi revărsat din plin asupra omenirii, trimis fiind de către Cel ce este asemenea nouă după Corpul Său glorificat, în dinamismul Sfintei Treimi, de-a dreapta Tatălui. Isus este Stăpânul, și tot El dăruiește omenirii viața veșnică. Viața veșnică este dăruită tuturor care-L cunosc pe Dumnezeu. Dar a cunoaște înseamnă mult mai mult decât simpla înălțare a minții spre Dumnezeu, fiind rezultatul iubirii. În cărțile Vechiului Testament termenii iubire și cunoaștere se identifică, pentru că adevărata cunoaștere este mai presus de puterile de înțelegere și experiența noastră din această lume sensibilă. Există o cunoaștere a inimii, o experiență pe care sufletul o are în apropierea lui de Dumnezeu și a lumii spirituale, prin care înțelegem mai presus de cuvinte, de definiții sau de categoriile lumii materiale; însă această experiență este de nespus, de nedescris, pentru că nu găsim nimic din ceea ce am văzut sau trăit în lumea materială care ne ține prizonieri cunoașterii sensibile. Dacă ascultăm glasul lui Dumnezeu mai presus de cuvinte, acea șoaptă care atinge o coardă sensibilă în inima noastră, și mai ales dacă îi răspundem din iubire, ne aflăm pe calea mântuirii. Cine cunoaște mai mult, Revelația explicită a lui Dumnezeu oferită Bisericii creștine, beneficiază de mijloacele de mântuire pe care Isus le-a dat prin instituirea Sfintelor Sacramente. Biserica este un semn vizibil, inclusă în societate cu o structură ierarhică, organizare și evoluție istorică ca orice organism viu, individual sau social, care produce în mod eficient toate harurile de care avem nevoie pentru mântuire: Biserica este un Sacrament al mântuirii.

Bisericii i s-a încredințat Tezaurul credinței, toate adevărurile de credință transmise de Isus, care au rămas Apostolilor și celor ce au urmat după ei în scris sau oral: Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție. Dar omenirea a evoluat, limbajul cultural fiind într-o continuă schimbare, astfel încât unii creștini au încercat să îmbine gândirea profană cu datele Revelației, au preluat mituri și legende din religii păgâne sau au încercat să explice cu propriile puteri de pătrundere adevărurile de credință. Așa au apărut primele erezii și erori din primele secole ale Bisericii, fapt ce a obligat întregul creștinism să definească o mărturisire de credință acceptată și înțeleasă de toți cei care sunt în unitatea Bisericii.

Primul Conciliu Ecumenic a fost convocat la Niceea, în anul 325 după Hristos, reunind întregul creștinism din jurul Bazinului Mediteranean prin reprezentanții lor, la inițiativa Bisericii și a Împăratului Constantin cel Mare ca autoritate civilă ce era direct interesat de liniștea și unitatea instituției pe care o reprezenta. La acest prim Conciliu au participat Sfinți Părinți care au trecut prin persecuțiile din perioadele anterioare, oameni sfinți care au trăit în pustiu, fugind de lumea profană pentru a-L găsi pe Dumnezeu în rugăciune și contemplație și chiar mari făcători de minuni precum Sfântul Nicolae din Mira Liciei. Uniți în Spiritul Sfânt, Părinții au dat o mărturie de credință, conformă învățăturilor Revelației divine, prin care au răspuns ereziilor timpului lor și mai ales învățăturilor greșite ale lui Arie, care au dus la divizarea Bisericii. De acum înainte creștinii se roagă mărturisindu-și credința «Într-unul Dumnezeu, Tatăl atotstăpânitorul…, într-unul Domn, Isus Hristos… Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat… care s-a întrupat din Maria Fecioara și s-a făcut Om… și în Spiritul Sfânt.»

De acum înainte creștinii au găsit sprijin ori de câte ori gândirea umană a căutat explicații deșarte despre adevărurile divine, despre misterul lui Dumnezeu, Biserica explicând Tezaurul credinței în Spiritul în care a fost transmis din generație în generație, dezvoltându-se o teologie, o știință sacră care actualizează mereu mesajul mântuirii, astfel încât să fie înțeles de omul istoric – beneficiarul acestei mântuiri aflat într-un anumit spațiu geocultural și într-un anumit timp.

Biserica lui Hristos este și astăzi divizată de păreri grșite, de orgolii și de false învățături care caută să radicalizeze diferențele dintre creștini și nu unicul Adevăr care este primit de toți, astfel încât Corpul mistic al lui Isus Hristos este rănit. Dar ceea ce trebuie să se întâmple se va întâmpla, de aceea rugăciunea și mărturisirea de credință dată prin viața noastră trebuie să fie o cale de a reuni turma lui Hristos sub un singur Păstor, iar Spiritul Sfânt, Spiritul unității să însuflețească în iubire întreaga omenire chemată la mântuire.

Rugăciune

«Ca toți să fie una precum tu, Părinte, ești în mine și eu în tine ; ca și ei să fie una în noi ; pentru ca lumea să creadă că tu M-ai trimis pe mine.» (Ioan 17, 21) Doamne, Isuse Hristoase, care ai zis Apostolilor tăi : «Pace vă las vouă, pacea mea o dau vouă,» nu privi la păcatele noastre, ci la credința Bisericii tale și binevoiește a-i dărui pacea și unirea după voința Ta, care viețuiești și domnești de-a pururi. Amin.

(Octava mondială de rugăciuni pentru unirea Bisericii)

 

* * *

 

Isus, Mijlocitorul nostru

Autor: pr. Mihai Tegzeș
Copyright: Predici.cnet.ro

Din conținutul rugăciunii “dureroase” pe care Isus o înalță Tatălui, după ultima cină luată în compania apostolilor, ceva îi umple inima de bucurie: Mântuitorul știe că și-a împlinit misiunea și că omul, dacă vrea, poate să-L afle pe adevăratul Dumnezeu și să moștenească viața veșnică: “cunoașterea” Tatălui.

Cunoscând că sunt numeroase piedicile în calea noastră spre mântuire, înainte de a pleca din lume, Isus mijlocește pentru noi la Tatăl. Isus se roagă pentru viața veșnică a tuturor oamenilor, o viață care nu este nimic altceva decât cunoașterea lui Dumnezeu, a Poruncilor și practicarea lor.

Prin cuvintele: “Tată, a venit ceasul” (adică patima, moartea și învierea), Mântuitorul ne arată că în mijlocul greutăților, El nu uită de prezența Tatălui în viața Sa, dar în același timp nu uită nici de oameni, pentru care își va da viața… Chiar dacă trece prin cele mai dramatice momente ale vieții Sale, își face timp pentru noi: uitând de Sine, se gândește și se roagă pentru toți oamenii.

Evanghelia după Ioan ne spune care este sensul biblic al verbului “a preamări“. “Mărirea” Tatălui înseamnă manifestarea lucrării Sale mântuitoare gratuite pentru toți oamenii. De fapt, pe cruce Isus îl “preamărește” pe Tatăl, demonstrând dubla Sa iubire: față de Dumnezeu și față de noi. Pe cruce, Dumnezeu a arătat că ni s-a dăruit în totalitate, atunci când a sacrificat pe singurul Său Fiu, pentru noi (cfr. Rm. 8, 32). Pe cruce, Isus a arătat că îi iubește pe ai Săi, până la capăt (cfr. Io. 14, 1). De fapt, împlinindu-și misiunea, Isus a dăruit viața veșnică tuturor oamenilor, prin patima și Învierea Sa și astfel L-a “preamărit” pe Tatăl!

Cerul- în VT- este locul unde locuiește Dumnezeu. Ochii lui Isus sunt “ridicați” către cer: este atașamenul Celui care-L imploră pe Tatăl în favoarea oamenilor pe care I i-a dat, iar dacă acum Tatăl dorește să-L preamărească pe Isus-omul, Mântuitorul îi cere să-i preamărească și pe aceștia. Mijlocirea lui Isus este consecința iminentei Sale plecări la Tatăl. De fapt, prin ea, Mântuitorul ne-a încredințat în mâinile Tatălui. Prin tot ceea ce a făcut, Cristos a urmărit să-L “preamărească pe Tatăl”, adică să ni-L facă “cunoscut” nouă, să ne pună în relație cu El, Singurul în care omul își află bucuria.

Isus, ridicându-și ochii la cer, ne cheamă să nu mai rămânem cu privirea fixată doar în problemele și preocupările noastre, ci să o “înălțăm” către Tatăl, adică să cugetăm după logica iubirii și a dăruirii, prezentă în comuniunea Sfintei Treimi!

Rugăciunea lui Isus este pentru Sine, pentru ucenici și pentru cei care vor crede, datorită predicării apostolilor.

Rugăciunea este “puterea” celor slabi, strigătul celor săraci, singura speranță a pământenilor. Isus cere Tatălui -pentru cei cărora le-a dat misiunea de a-L predica- nu putere, nu curaj, ci să rămână uniți cu El, căci din această comuniune vor primi toate cele necesare menirii lor… Cât de adevărate sunt cuvintele: “Viața ta este un cadou pe care Dumnezeu ți l-a dat și nu o putere de dominare și stăpânire peste alții“. Puterea adevărată este a lui Isus, ne spune Evanghelia, iar Domnul ne invită să facem fapte bune, nu din interes, ci din solidaritate cu El.

Dacă mulți oameni, înainte de a muri își fac un testament, ultimele lor cuvintele vor rămâne bine întipărite în inimile descendenților. În pericopa de astăzi, rugăciunea lui Isus este ceva mult mai mult decât un simplu testament: un discurs prietenesc, un text pe care suntem chemați să-l citim cu “inima”, nefiindu-ne îndeajuns întreaga viață -pentru a pătrunde în adâncul bogăției sale- deoarece “testamentul” Mântuitorului exprimă dorința cea mai importantă a Sa, cu privire la noi: mântuirea sau intrarea în bucuria Tatălui.

Cristos precizează că rugăciunea Sa este pentru cei care cred și nu pentru cei care trăiesc în întuneric, pentru că aceștia se exclud singuri de la sfințenia vieții și de la darul mântuirii, refuzând să primescă mesajul revelat și relevant al Fiului lui Dumnezeu. Prin urmare, Isus nu se roagă pentru “puterile” rele care luptă împotriva Sa și a Tatălui, ci se roagă pentru ai Săi, pentru că îi iubește cu o dragoste concretă, imensă și puternică (cfr. Io. 13, 1). Îi încredințează Tatălui, pentru ca să-i apere în numele Său, pentru că sunt ai Săi, sunt proprietatea Sa, căci Tatăl și Fiul au totul în comun: “Toate ale Tale, sunt ale Mele și ale Mele sunt ale Tale“.

“Cunoașterea”, în sens biblic, este un cuvânt sinonim cu comuniunea vitală, intimă. “A cunoaște” înseamnă “a locui”, a pătrunde, a intra într-o viață de calitate superioară: viața lui Dumnezeu, unde totul se schimbă și ia forma infinitului, a veșniciei, a plinătății… Este ceea ce inima noastră dorește de fiecare dată, atunci când aspiră la mai mult, la infinit. Isus ne-a dat posibilitatea realizării acestei dorințe înscrise în inima noastră, oferindu-ne iubirea divină.

De obicei, onorăm o persoană importantă. Isus pe pământ fiind, L-a “preamărit” pe Tatăl, adică a explicat oamenilor că Tatăl este cel care are grijă de ei; Cel care îi recunoaște ca fii iubiți și le spune că nu sunt orfani, ci au un Tată care îi iubește și de aceea, pot iubi și ei.

Fiecare om are o valoare și demnitate infinită, fiind fiul lui Dumnezeu. Această afirmație o putem înțelege mai bine, din dialogul dintre o prințesă și îngrijitoarea sa. Supărată că servitoarea nu a dorit să-i împlinească un moft, prințesa a spus: “Dacă ai ști a cui fiică sunt, altfel m-ai trata…” Slujnica îi răspunde: “Dacă ați ști că eu sunt fiica lui Dumnezeu, v-ați gândi bine înainte de a mă face să-mi pierd răbdarea cu mofturile dumneavoastră“.

La v. 6 Isus vorbește despre apostolii pe care i-a primit de la Tatăl și care, pentru El sunt un dar prețios. Aceștia sunt “proprietarea” Tatălui, însă i-au fost dăruiți lui Isus. Lor, Isus le-a descoperit “numele” Tatălui și va continua să-L facă înțeles, pentru ca iubirea Lui să fie mereu în ei (cfr. Io. 17, 26). “Numele” Tatălui indică persoana lui Dumnezeu, care are ca și specific calitatea de Tată, fiind izvorul vieții divine a Fiului, Cel care manifestă imensa iubire a Tatălui pentru lume (cfr. Io. 3, 16).

Când Isus le-a spus apostolilor că Dumnezeu este Tatăl, ucenicii au reacționat, păstrând în inimi cuvântul Său, crezând în chip concret în Domnul și demonstrând în mod serios că-L iubesc pe acest Tată. Isus a primit în dar de la Tatăl totul și, toate câte le-a primit, le-a dat apostolilor Săi. Aceștia cred și faptul că Isus este Fiul lui Dumnezeu, trimis în lume de Tatăl (cfr. v. 8).

Cum Tatăl este preamărit în Fiul (cfr. Io. 13, 31-32; 14, 13), la fel și Fiul este preamărit în apostoli (cfr. Io. 17, 10) prin predicarea lor, posibilă datorită prezenței Spiritului Sfânt în inimile lor (cfr. Io. 15, 26-27).

Tată sfânt, păzește-i în numele Tău…“. Prin aceste cuvinte, Isus transformă preocuparea Sa pentru apostoli, în rugăciune: “ca ei să fie una, precum suntem noi“. Tot ceea ce Isus face în viața Sa, se împlinește în “numele” lui Dumnezeu, fiind Cristos manifestarea acestui “nume”.

Numele lui Dumnezeu este YHWH. Pe timpul lui Isus acest nume nu se pronunța, fiind înlocuit de Adonai, Kyrios, Domnul. Petru, în predica sa de la Rusalii, îl va chema pe Isus: Domnul (cfr. F.Ap. 2, 36). Și apostolul Pavel îl va numi pe Isus, Domnul (cfr. Fil 2, 11). Acesta este “Numele care este mai presus de oricare alt nume” (cfr. Fil 2, 9), YHWH (Iahwe), numele lui Dumnezeu, în Isus Cristos a primit un “conținut” concret! Unitatea trebuie formată în jurul acestui Nume: “Cât timp eram cu ei îi păzeam în numele Tău, ce mi l-ai dat Mie și i-am păzit…” (Io. 17, 12 ).

Isus dorește ca să fie unite comunitățile creștine, pentru ca să reziste înaintea lumii care le urăște și le persecută. Căci poporul unit în jurul numelui lui Isus, niciodată nu va fi biruit. Iar rămânând uniți în Isus, creștinii, la judecata cea de pe urmă, vor putea experimenta plinătatea bucuriei divine, intrarea în Împărăția lui Dumnezeu. Amin.