Selecție de predici

(tipareste predicile)

 

Duminica a VIII-a după Înălțarea Sfintei Cruci (a XXV-a după Rusalii)
Evanghelia: Luca 10,25-37
Apostolul: Efeseni 4,1-7

Luca 10,25-37

Și iată, un învățător de lege s-a ridicat, ispitindu-L și zicând: Învățătorule, ce să fac ca să moștenesc viața de veci? Iar Isus a zis către el: Ce este scris în Lege? Cum citești? Iar el, răspunzând, a zis: Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta și din tot sufletul tău și din toată puterea ta și din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuți. Iar El i-a zis: Drept ai răspuns, fă aceasta și vei trăi. Dar el, voind să se îndrepteze pe sine, a zis către Isus: Și cine este aproapele meu? Iar Isus, răspunzând, a zis: Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon, și a căzut între tâlhari, care, după ce l-au dezbrăcat și l-au rănit, au plecat, lăsându-l aproape mort. Din întâmplare un preot cobora pe calea aceea și, văzându-l, a trecut pe alături. De asemenea și un levit, ajungând în acel loc și văzând, a trecut pe alături. Iar un samarinean, mergând pe cale, a venit la el și, văzându-l, i s-a făcut milă, și, apropiindu-se, i-a legat rănile, turnând pe ele untdelemn și vin, și, punându-l pe dobitocul său, l-a dus la o casă de oaspeți și a purtat grijă de el. Iar a doua zi, scoțând doi dinari i-a dat gazdei și i-a zis: Ai grijă de el și, ce vei mai cheltui, eu, când mă voi întoarce, îți voi da. Care din acești trei ți se pare că a fost aproapele celui căzut între tâlhari? Iar el a zis: Cel care a făcut milă cu el. Și Isus i-a zis: Mergi și fă și tu asemenea.

 

Autori

pr. Anthony M. Coniaris
pr. Gheorghe Neamțiu
pr. Ilie Cleopa
IPS Andrei Rymarenko
pr. Vasile Florea
Diverși alți autori
pr. Leonardo Sapienza
pr. Mihai Tegzeș
pr. Ion Cârciuleanu
pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
pr. Vasile Rob

 

* * *

 

Mergi și fă asemenea

Autor: pr. Anthony M. Coniaris
Traducere: Oana Capan
Copyright: ProFamilia.ro

Parabola Bunului Samaritean începe cu o întrebare teologică, “Ce să fac ca să moștenesc viața de veci?” și se termină cu o descriere a unei persoane acordând prim ajutor cuiva aflat pe marginea șoselei. Începe cu cea mai importantă poruncă creștină, “Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta”, și se încheie cu achitarea notei de plată la hotel. Să privim mai îndeaproape această parabolă numită de unii cea mai mare, de alții a doua cea mai mare parabolă spusă vreodată de Isus.

Un avocat îl întreabă pe Isus: “Cine este aproapele meu?”, iar ca răspuns primește o povestioară. Un bărbat (nu se spune numele sau naționalitatea) mergea de la Ierusalim la Ierihon. A căzut pe mâna unor bandiți care l-au jefuit, l-au bătut, lăsându-l pe jumătate mort. Norocul lui că pe drum vine un preot, un evreu, om de nădejde al templului, om al lui Dumnezeu, a cărui chemară sacră era să fie semen fiecărei persoane. Și totuși, “văzându-l, a trecut pe alături”. Al doilea care a venit a fost un levit. Și el era om de la templu: cânta în cor. Dar totuși, s-a uitat și a trecut mai departe. A treia persoană care a trecut pe acolo era un samaritean. Un nimeni în ochii evreilor, care nu vroiau să aibă de-a face cu samaritenii. Pentru evrei, “samaritean” era cel mai nedemn cuvânt ce putea fi folosit. Însemna “câine” sau “diavol”. Vă amintiți că atunci când Isus i-a cerut femeii samaritene să îi dea apă din fântâna lui Iacob, ea a fost atât de surprinsă încât a spus: “Cum Tu, care ești iudeu, ceri să bei de la mine, care sunt femeie samariteană?” (Ioan 4,9). Pentru că evreii nu doreau să aibă legături cu samaritenii. Isus a luat însă cuvântul “samaritean”, care atunci era unui jignitor, și l-a ridicat atât de sus, încât oricui i se spune astăzi că este samaritean o ia ca pe un frumos compliment. Și aceasta din cauza parabolei lui Isus. Ceea ce cei doi stâlpi ai templului nu au făcut, a făcut samariteanul. Când l-a văzut pe rănit pe marginea drumului, a avut compasiune față de el. S-a aplecat asupra lui, i-a alinat rănile, l-a pus pe măgarul său și l-a dus la un hotel. A făcut mult peste ceea ce ar fi trebuit să facă din obligație. A rămas cu el toată noaptea. Dimineața următoare, înainte să plece, i-a dat casierului bani în plus și i-a spus: “Ai grijă de el și, ce vei mai cheltui, eu, când mă voi întoarce, îți voi da.” Practic samariteanul i-a dat un cec contabilului.

 

Ce spune cu adevărat Isus

Prin această parabolă, Isus spunea evreilor din acele vremuri: dacă un disprețuit de samaritean, al cărui nume este blestemat de voi, pe care nici măcar nu îl considerați semen de-al vostru, și care are o credință inferioară celei a voastre, dacă el nu a ezitat să meargă și să salveze un evreu aflat într-o situație dificilă, atunci cu atât mai mult și voi trebuie să faceți așa, voi, poporul ales de Dumnezeu; voi care ați experimentat iubirea lui Dumnezeu; voi care aveți adevărata religie; cu atât mai mult voi trebuie să fiți dispuși să traduceți credința voastră în fapte de iubire.

 

Suntem ca preotul și levitul

Și totuși Isus prin această parabolă nu a vorbit doar evreilor, ci și nouă, celor de astăzi. Ce ne spune? Prima idee pe care Isus dorește să o înțelegem este că majoritatea dintre noi nu suntem asemenea samariteanului; majoritatea suntem ca preotul și levitul. Suntem prea ocupați de noi înșine pentru a mai avea timp de nevoile altora. Găsim mii de scuze pentru a nu ne implica. Trecem pe lângă ceilalți, ignorându-i. Dorim ca ceilalți să fie pentru noi bunii samariteni, dar nu noi lor. Suntem ca tânărul care a fost întrebat ce a înțeles din această parabolă. El a răspuns: “Am învățat că atunci când sunt într-un necaz, cineva trebuie să mă ajute să ies din el.”

 

Păcatul omisiunii

Păcatul preotului și levitului a fost păcatul omisiunii. Ei nu au făcut nimic atunci când puteau face ceva. Nefăcând nimic, ei au lăsat bărbatul să moară. Nu este acest cel mai subtil mod de a ucide? Nu despre acest păcat vorbea Domnul când spunea: “Străin am fost și nu M-ați primit; gol, și nu M-ați îmbrăcat; bolnav și în temniță, și nu M-ați cercetat”. Nu este oare cel mai groaznic păcat al nostru față de semenii noștri: nu îi urâm, dar suntem indiferenți, îi ignorăm!

Nu am tăiat gâtul nimănui

Nu am râvnit la aurul vecinului

Nu am jefuit nicicând vreo casă

Dar Doamne, ai milă de sufletul meu

Căci bântuit îmi este el mereu

De tot ce n-am făcut.

 

Religia pe stradă

A doua idee pe care ne-o transmite Isus prin această parabolă este că religia nu se practică doar în Biserică, ci și pe stradă. Preotul și levitul au redus religia la îndatoririle lor din templu. Isus ne amintește că suprema mărturie a practicării religiei se vede tocmai pe stradă, locul unde ei au eșuat. Un ateu a întrebat odată o tânăr băiat: “Dacă Dumnezeu este iubire, de ce nu îi spune cuiva să îți dea haine și încălțări?” Băiatul s-a gândit puțin apoi a spus: “Eu cred că Dumnezeu i-a spus cuiva, doar că acel cineva a uitat.” Preotul și levitul au uitat.

 

Răniții sunt încă cu noi

A treia lecție a parabolei este aceea că răniții sunt încă cu noi. Nu sunt doar cei răniți fizic, ci și cei răniți de mizerie, de șomaj, de rasism, de exploatare. O persoană s-a uitat la un moment dat la oamenii ce așteptau la un semafor lumina verde. În pestrița mulțime a văzut un băiat neastâmpărat, o văduvă, o femeie ce vrea să divorțeze, un bărbat bolnav incurabil, o fetiță cu dureri de cap, un cuplu căutând de unde să se împrumute… Aici sunt semenii tăi. Nu întotdeauna sunt întinși pe jos la marginea străzii. Semenul tău poate să umble, să conducă o mașină, să alerge chiar, dar să fie rănit. Și are nevoie de cineva care să fie aproapele său.

 

Cine este aproapele meu?

Cine oare? Adesea ne întrebăm. Și punem limite. “Acesta este aproapele meu”, ne spunem, “pe când acesta nu este”. Pentru evrei, samaritenii nu erau aproapele. Dar Isus ne răspunde clar: oricine este aproapele meu. Oricine în nevoie. Oricine cu care ne întâlnim întâmplător. Oricine, orice culoare ar avea pielea lui, orice credință ar avea. Pentru vechii greci, orice străin era un “barbar”; pentru evrei, orice străin era un “câine”; pentru mahomedani, orice străin era un “infidel”; dar pentru Isus, fiecare om, străin sau nu, prieten sau nu, era un frate. Așa că în loc să se întrebe “Cine este aproapele meu?”, creștinul se întreabă: “Cui pot eu să îi fiu aproape?” Singurul criteriu de luat în seamă este: “Are el nevoie de un semen?” Dacă are, atunci suntem delegați de Cristos să fim aproapele lui. Nu avem opțiune – dacă dorim să rămânem poporul lui Dumnezeu.

Gordon Allport, psiholog de la Harvard, scria odată: “În Statele Unite la Americii – probabil cea mai eterogenă și mai complexă societate de pe pământ – există numeroase condiții pentru a se ajunge la conflicte de grup și la prejudecăți.” Dar oare nu cumva Dumnezeu ne-a adus aici din toate părțile lumii pentru a ne oferi un context ideal să învățăm cine ne este aproapele?

“Cine este aproapele?”, a întrebat avocatul. El spera să rămână dificil să te decizi exact cine îți este aproapele. Spera ca termenul de “aproapele” să rămână obscur. Dar spunându-i parabola samariteanului milostiv, Isus l-a întrebat: “Care din acești trei ți se pare că a fost aproapele celui căzut între tâlhari?” Iar el a zis: “Cel care a făcut milă cu el.” Iată deci semenul tău: ORICE OM. ORIUNDE. ÎN NEVOIE.

 

Vindecarea de rău

Dumnezeu nu a creat o lume rea sau o lume imperfectă. El a creat o lume care inițial era bună. Este omul cel care prin păcat, prin folosirea greșită a liberului său arbitru, a ruinat lumea lui Dumnezeu. Omul a creat războiul. Omul este cel care provoacă valurile de milioane de refugiați în fiecare an. Omul este cel care poluează. Omul este cel care creează foame în lume prin distribuirea inegală a bunurilor lumii. Omul este cel care l-a jefuit pe alt om pe drumul spre Ierihon, l-a bătut și l-a lăsat aproape mort. Parcă îl vedem pe Isus arătând spre trupul mutilat de pe marginea drumului și spunând: “Iată drumul vieții. Astfel de situații veți găsi mereu pe drumul vieții. Aceștia sunt semenii voștri. Pe aceștia vă poruncește Dumnezeu să îi iubiți.”

În această lume noi întâlnim suferință, durere și rău. Nu că răul ar fi din dorința lui Dumnezeu. Nu că El l-ar fi creat. Vrea să scape de rău la fel de mult ca și noi. De fapt, bunul samaritean din Evanghelia de astăzi este Dumnezeu însuși. El a venit în lume să distrugă răul, să anuleze păcatul care este sursa majoră a suferințelor noastre: “Duhul Domnului este peste Mine”, spune El la Luca 4,18, “pentru care M-a uns să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiți cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea și celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsați”. Isus nu a trecut niciodată pe lângă cei de pe marginea drumului, ignorându-i. El a mers acolo unde știa că este suferință și este nevoie de El. Când Iair a venit la El și i-a spus că fiica sa este pe moarte, Isus s-a ridicat și a mers. Răspunsul la întrebarea: “De ce Dumnezeu s-a făcut om?” poate fi dat cu cuvintele parabolei: a văzut, a avut compasiune și a venit. Trupul neputincios, mutilat, de la marginea drumului, este chiar al omenirii, pierdută în păcat și amenințată de moarte. Gestul bunului samaritean este gestul lui Dumnezeu, care prin Cristos se apleacă asupra noastră pentru a ne însănătoși și pentru a ne elibera.

Isus este încă bunul nostru samaritean. Când suntem răniți, El ne vindecă. Când suntem căzuți la pământ, El ne ridică. Când suntem rătăciți, El ne aduce înapoi acasă. Asemenea samariteanului, El vine la noi atunci când toți ceilalți au trecut pe lângă noi, ignorându-ne. Ne ia cu El, ne îngrijește rănile cu iubirea sa tămăduitoare.

“Mergi și fă și tu asemenea”, îi spune Isus avocatului după ce a ascultat povestea. La fel ne spune și nouă, astăzi. V-am fost aproapele. V-am arătat ce este aceea iubire. V-am ridicat din condiția voastră mizeră și am făcut din voi oameni noi: v-am dat parabola Bunului Samaritean pentru a vă arăta că este de neiertat ca un creștin să “treacă pe partea cealaltă”, ignorând răniții, înfometații și nevoiașii acestei lumi. Bunul samaritean este încă cheia atunci când dorim rezolvarea problemelor lumii.

 

Samaritenii moderni

Nu putem spune că astăzi nu ar mai fi samariteni. Există! Iar numărul lor nu încetează să crească. Iată câțiva.

Un preot romano-catolic, închis într-un lagăr de concentrare nazist, s-a oferit să moară în locul altui condamnat, pedepsit pentru că unul a evadat. Preotul a spus comandantului că nu are familie, și că vrea să ia locul bărbatului. Ceilalți prizonieri i-au spus: “Într-un loc ca Auschwitz, unde câteva sute de oameni mor zilnic, nu s-a mai văzut ca cineva să își dea viața pentru altul. Aceasta ne face să avem din nou încredere în rasa umană.”

Kagawa, unul dintre cei mai mari lideri religioși din Japonia, a spus că Dumnezeu l-a vizitat odată pe când era într-o colibă la marginea mării. Japonezul era pe atunci tânăr, puternic lovit de tuberculoză, părăsit de semenii săi. Dar într-o zi un misionar creștin a intrat în coliba lui cu medicamente și hrană. Kagawa povestea că după ce misionarul a plecat, el s-a întrebat: “De ce un străin, nici măcar un japonez ca mine, s-a deranjat pentru mine?” Și singurul răspuns pe care l-a putut găsi a fost că Dumnezeu a venit la el, prin acest necunoscut samaritean.

“Mergi și fă și tu asemenea.”

 

* * *

 

Pentru moștenerea vieții de veci

Autor: pr. Gheorghe Neamțiu
Copyright: Viața creștină

“Învățătorule, ce voi face
ca să moștenesc viața de veci?”
(Luca X, 28)

Sortit, prin însăși întocmirea ființei sale, să viețuiască și să-și desfășoare activitatea pe două planuri – material și spiritual – , pentru a-ți împlini menirea supranaturală, care este slujirea Creatorului său aici, pe pământ, și unirea cu El aici și în veșnicie, omul, în mod firesc, trebuie să-și împartă gândurile și îndeletnicirile între ce este trecător și ce este netrecător, fără însă a se lăsa absorbit și înrobit de cele pământești și neuitând de singurul lucru necesar: mântuirea. “Ce va folosi omului dacă va dobândi lumea întreagă, iar sufletul și-l va pierde” (Matei XVI, 26). În goana nesăbuită după tot ce poate spori bunăstarea, confortul și iluzia fericirii, omul zilelor noastre a pierdut sensul adevărat al vieții, al rostului său în lume, devenind o păpușă în jocul instinctelor primare și o rotiță în angrenajul proceselor tehnologice. Iar dacă în clipele de răgaz la poarta sufletului îi bate vreo întrebare cu privire la ce va fi cu el după moarte, el evită să răspundă, să stea de vorbă, măcar câteva clipe, cu conștiința sa în fața lui Dumnezeu. Întrebarea, “Învățătorule, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața de veci?” i se pare demodată, anacronică.

Or, se pare că nu acesta este cazul cu acel învățător al Legii despre care este vorba în fragmentul evanghelic citit astăzi. Deși i se adresează lui Isus cu gândul ascuns de a-i pune la încercare priceperea în tălmăcirea Legii lui Moise, era totuși preocupat de mântuirea sufletului propriu; nu numai teoretic, ci și practic. “Învățătorule, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața de veci?” El nu îl întreabă pe Isus ce trebuie să facă un oarecare, ci el ce trebuie să facă pentru a se mântui. Ca om al legii, cunoștea destul de bine Thora, Legea lui Moise, dar, acum, el voia o confirmare chiar din gura Aceluia care își demonstrase autoritatea prin atâtea minuni. Mântuitorul, trimițându-l tot la aceeași Lege, îl întreabă: “În Lege ce este scris, cum citești?” – “Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima, din tot sufletul tău, din toată puterea ta și din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuți”. – “Drept ai răspuns; fă aceasta și vei fi viu” – îi spune Isus. Și, fiindcă omul nostru voia să știe cine este aproapele, în concepția lui Isus – deoarece se știe că evreii iubeau numai pe cei din neamul lor -, Isus îi răspunde prin parabola Samarineanului milostiv, binecunoscută tuturor. Din aceasta reiese că orice om ajuns la necaz, indiferent de neam sau religie, cunoscut sau necunoscut, prieten ori dușman, este aproapele nostru și trebuie ajutat, deoarece, în virtutea jertfei de pe Cruce, el a devenit fratele nostru în Cristos – fratele nostru mai mare -, care pentru toți a murit și care la judecata de obște ne va judeca după măsura în care L-am ajutat pe El în persoana celor năpăstuiți, cu care El se identifică.

Această parabolă are, însă, pe lângă înțelesul moral, și un înțeles dogmatic. Ea exprimă, într-un mod simbolic, nețărmurita iubire a lui Dumnezeu față de noi, arătată prin lucrarea de răscumpărare a Fiului Său. Ierusalimul din parabolă simbolizează Edenul, paradisul pământesc; omul căzut între tâlhari este Adam căzut în păcat; dezbrăcarea simbolizează despuierea lui de haina imaculată a harului sfințitor, adică de privilegiul supranatural al vieții divine dăruite în clipa creării lui; rănirea celui căzut între tâlhari simbolizează celelalte urmări ale păcatului originar, adică: întunecarea minții, slăbirea voinței, dezlănțuirea poftelor trupești, bolile, suferințele de tot felul și moartea trupească. Preotul simbolizează legea naturală de dinaintea lui Moise, iar levitul, Legea lui Moise, adică a Testamentului Vechi, ambele legi neputând să-l vindece pe om de rănile păcatului, adică să-l mântuiască. A fost necesar să vină Mântuitorul, simbolizat prin samarineanul milostiv, care, coborât din sânul Tatălui, S-a întrupat, S-a aplecat asupra rănilor omenirii, a turnat peste ele untdelemnul harului sfințitor din Sfintele Taine, izvorâte din coasta Sa străpunsă pe Cruce, apoi, pe omul astfel răscumpărat l-a încredințat Casei de oaspeți (Bisericii), cu porunca de a-i purta de grijă, iar la plecare (la înălțarea Sa la Cer), Mântuitorul a promis că îi va răsplăti la întoarcere, adică la judecata universală.

Oricum am lua această parabolă, fie în înțelesul ei literal, adică așa cum sună, fie în înțelesul ei metaforic, simbolic, ea rămâne pentru noi modelul adevăratei iubiri creștinești față de aproapele. Numai practicarea iubirii oglindită în pilda lui Isus ne dă dreptul să ne numim frați ai Săi și fii ai Tatălui ceresc, numai ea ne unește cu Dumnezeu, aici și în veșnicie. “Cel ce nu iubește, nu cunoaște pe Dumnezeu, căci Dumnezeu este iubire (…). Dumnezeu este iubire, și cel ce rămâne în iubire, rămâne în Dumnezeu și Dumnezeu în el (…). Și această poruncă am primit-o de la Dumnezeu; cel ce Îl iubește pe Dumnezeu, să-l iubească și pe fratele său” (I Ioan IV, 8, 16 și 21). Iată de ce Sfântul Pavel, pătruns de necesitatea și sublimitatea iubirii, îi închină acesteia, în cap. 13 din întâia sa Epistolă către Corinteni, acel neîntrecut imn, monument al literaturii universale: “De aș grăi limbile omenești și îngerești, iar dragoste nu am, m-am făcut ca o aramă sunătoare și chimval răsunător. Și de aș avea profeție și de aș ști toate tainele și toată știința, și de aș avea toată credința, încât să mut munții, iar dragoste nu am, nu sunt nimic. Și de mi-aș împărți toată averea și mi-aș da trupul să fie ars, iar dragoste nu am, nu am nici un folos”. Și Apostolul continuă, înșirând calitățile iubirii: “Dragostea îndelung rabdă, se milostivește, nu pizmuiește, nu se îndărătnicește, nu se poartă cu necuviință, nu caută la ale sale, nu se trufește, nu se întărâtă, nu gândește răul, nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr, toate le acoperă, toate le crede, toate le nădăjduiește, toate le rabdă. Dragostea niciodată nu încetează” (I Corinteni XIII, 1-8). Da, iubirea nu piere niciodată; ea este singura virtute teologală care ne va însoți în veșnicie. Acolo nu vom mai avea nevoie de credință, deoarece Îl vom vedea pe Dumnezeu față la față; nu vom avea nevoie nici de speranță, căci, posedându-L, în El vom avea toată fericirea după care am însetat pe pământ.

Și acum, după tot ce știm despre iubire, mai avem oare nevoie să-L întrebăm pe Isus, ca acel învățător al Legii, ce trebuie să facem ca să moștenim viața veșnică? Fără îndoială, nu, căci știm, ci mai degrabă să ne întrebăm pe noi înșine, nu ce trebuie să facem, ci oare ce am făcut din ceea ce știm că trebuia să facem; ceea ce gândesc, vorbesc ori fac în fiecare zi, în orice împrejurare, corespunde poruncii supreme a iubirii față de Dumnezeu și față de omul de lângă mine? Cum stau cu milostenia față de semenul meu, cu faptele milei trupești și ale celei sufletești? La temelia vieții mele creștinești stau acestea, ori mai degrabă neîndurarea, aversiunea, intoleranța, duritatea inimii, judecăți aspre la adresa aproapelui ori chiar denigrarea și calomnia? Și, fiindcă Bisericii surori îi place să vorbească despre iubirea frățească, fie-mi permis să-i adresez o întrebare: În ce privește atitudinea față de Biserica greco-catolică, cu care din cei trei din evanghelie se identifică? Cu preotul ori cu levitul? Nici măcar cu unul din ei. Ce-i drept, aceștia au trecut nepăsători pe lângă cel năpăstuit, dar nu ei l-au jefuit și maltratat. Or, Biserica – zisă soră – nu numai că nu a sărit în ajutorul surorii sale năpăstuite, ci ea însăși s-a făcut complice în martirizarea ei, întinzând brațului regimului criminal și ateu ciocanul și piroanele, ca s-o răstignească. Mai mult, acum, după mai bine de zece luni (Predica a fost rostită la data de 10 octombrie 1990, în Piața Libertății, actualmente Piața Unirii din Cluj-Napoca) de când, în baza legii, nu numai a bunului simț, trebuia să-i panseze rănile ținute deschise 42 de ani, să-i restituie bunurile răpite și să repare daunele materiale și morale pricinuite, refuză să-și împlinească această obligație de elementară justiție, uitându-se nepăsătoare la sora despuiată de tot ce avusese, izgonită din propria-i casă și nevoită să-și celebreze slujbele sub cerul liber, înfruntând intemperiile, și suportând în continuare calomniile. Este, aceasta, iubire?

Poate vorbi de iubire un ierarh ortodox care își anunță instalarea într-o catedrală zidită de greco-catolici și în care niciodată nu a pășit picior de episcop ortodox? Este, aceasta, iubire? Poți spune că iubești când încalci adevărul și dreptatea?

Fericitul Augustin, venerat și de Biserica soră, o spune răspicat: “Nu se iartă păcatul până nu se restituie lucrul furat”. Și, atunci, Biserică soră, cu ce inimă celebrezi Sfânta Liturghie, Taina prin excelență a iubirii și unirii dintre creștini? Numai restituind în prealabil ce nu-ți aparține vei putea înțelege chemarea Apostolului, adresată Efesenilor și tuturor oamenilor de bunăvoință, în secvența citită azi: “Drept aceea, rogu-vă, eu legatul pentru Domnul, să umblați cu smerenie, cu blândețe, cu îndelungă răbdare, îngăduindu-vă unul altuia cu dragoste, silindu-vă a păzi unirea duhului prin legătura păcii. Un trup, un spirit, precum și sunteți chemați la o singură nădejde” (Efeseni IV, 1-4). Nădejdea chemării la mântuire prin iubire. Căci să nu uităm, în amurgul vieții, Iubirea va judeca lumea. Pe mine, pe fiecare, deci și pe tine, Biserică soră. Ce vei răspunde?

 

* * *

 

Despre ispitire și fățărnicie

Autor: pr. Ilie Cleopa
Copyright: Internet

Și iată un învățător de lege s-a ridicat și, ispitindu-L, a zis:
Învățătorule ce voi face ca să moștenesc viața veșnică?
(Luca 10, 25)

Iubiți credincioși,

Dacă citim cu atenție Sfînta Evanghelie vedem că Mîntuitorul nostru Iisus Hristos a fost ispitit de diavolul (Matei 4, 1-11), dar mai ales de multe ori a fost ispitit de slugile diavolului, care erau cărturarii, saducheii, fariseii, arhiereii și legiuitorii (Matei 22, 15-18).

Aceste ispitiri din partea lor, întotdeauna erau amestecate cu ură, cu vicleșug și cu fățărnicie. Așa vedem, de exemplu, că fariseii, au ținut sfat cu vicleșug ca să prindă în cuvînt pe Mîntuitorul, și au trimis la El niște iscoade ca să-L întrebe dacă se cuvine a da dajdie Cezarului. Dar Mîntuitorul, cunoscînd viclenia lor, a zis către ei: De ce Mă ispitiți, fățarnicilor? (Marcu 12, 15). Altă dată saducheii și fariseii s-au apropiat cu vicleșug de Domnul, să le dea semn din cer. Iar El le-a răspuns: Cînd se face seară, ziceți: Mîine va fi timp frumos, pentru că este cerul roșu; iar dimineața ziceți: Astăzi va fi furtună, pentru că se roșește cerul posomorît. Apoi le-a zis: Fățarnicilor, fața cerului știți să o judecați, dar semnele vremilor nu puteți! Neam viclean și adulter cere semn și semn nu i se va da decît numai semnul lui Iona, și lăsîndu-i a plecat (Matei 16, 1-4).

Vedeți, fraților, că în cuvintele de răspuns către saduchei și farisei, îi numește fățarnici și neam viclean. Și aceasta pentru că în sfătuirea lor de a-L ispiti și a-I cere semn din cer, erau plini de fățărnicie și viclenie. La fel vedem și pe legiuitorul din Sfînta Evanghelie de azi venind cu viclenie și fățărnicie către Domnul, ispitindu-L și zicînd: Învățătorule, ce voi face să moștenesc viața cea veșnică? (Luca 10, 25). Dar Domnul nostru Iisus Hristos, care prinde pe cei înțelepți în vicleșugul lor (I Corinteni 3, 19), văzînd pe legiuitor că una vorbește cu gura și alta plănuiește în inima lui, nu i-a răspuns la cuvintele sale, ci îi pune o întrebare, zicînd: În Lege ce este scris, cum citești? (Luca 10, 26), încercînd din cuvintele lui să-l învețe cele ce nu știa. Mîntuitorul, care întotdeauna vedea vicleșugul celor ce I se adresau (Luca 20, 23), cunoscînd viclenia legiuitorului care Îl ispitea, l-a întrebat: “Ce scrie în Legea lui Moise?” Iar el a zis: Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, și pe aproapele tău ca pe tine însuți (Levitic 19, 18; Matei 22, 37-40), iar Mîntuitorul i-a zis: Drept ai răspuns, fă aceasta și vei fi viu.

Legiuitorul însă nu credea că Iisus Hristos este Dumnezeu. Pentru ce dar, Iisus i-a zis: Fă aceasta și vei fi viu? Dar poate oare cineva să se mîntuiască fără credință în Iisus Hristos? Nu, căci Domnul a zis: Cela ce crede întru Mine, nu crede în Mine ci în Cel ce M-a trimis pe Mine, și iarăși: Cel ce mă vede pe Mine, vede pe Cel ce M-a trimis pe Mine (Ioan 12, 44-45), și iarăși: Cela ce crede în Mine, chiar de va muri viu va fi (Ioan 11, 25). Atunci pentru ce a zis Domnul legiuitorului că va fi viu împlinind cele scrise în legea lui Moise? Iată pentru ce: pentru că Legea lui Moise a fost învățătoare și călăuză spre Hristos (Galateni 3, 24), iar sfîrșitul Legii este Hristos, spre îndreptarea a tot celui ce crede (Romani 10, 4), și cela ce crede în învățătura lui Moise, acela crede și în Iisus Hristos. Cum zice și în alt loc: De ați fi crezut în Moise, ați fi crezut și Mie (Ioan 5, 46-47).

A mai zis Domnul legiuitorului că va fi viu prin cele scrise în legea lui Moise, pentru că tot cel ce iubește pe Cel ce a născut, iubește și pe cel născut din El (I Ioan 5, 1). Iar legiuitorul vrînd a se îndrepta pe sine, l-a întrebat pe Iisus: Cine este aproapele meu? (Luca 10, 29) Iată, altă întrebare pusă cu vicleșug lui Iisus. Oare legiuitorul nu știa cine este aproapele lui? Acesta ca un legiuitor și învățător de Lege, știa cu adevărat cine este aproapele lui, dar prin această întrebare vicleană, vroia să audă ce zice Domnul, fiindcă el socotea că numai cei din neamul iudeilor sînt aproapele lor, iar nu oricare om.

Dar Preabunul nostru Mîntuitor, vrînd să-i arate cine este cu adevărat aproapele nostru, i-a răspuns cu pilda omului căzut între tîlhari, zicînd: Un om oarecare, se cobora din Ierusalim la Ierihon și a căzut între tîlhari, care, dezbrăcîndu-l și rănindu-l, s-au dus lăsîndu-l abia viu (Luca 10, 30). Vedeți, fraților că Mîntuitorul nu a zis un iudeu, ci un om oarecare, ca prin aceasta să-i arate legiuitorului că orice om este aproapele nostru și de îl vom vedea în primejdie se cuvine cu toată dragostea a-l ajuta.

După ce Mîntuitorul a spus această pildă legiuitorului, l-a întrebat: Care dintre aceștia trei ți se pare a fi aproapele celui ce a căzut între tîlhari? Iar el, silit fiind să spună adevărul, a zis: Cel ce a făcut milă cu dînsul. Atunci Mîntuitorul a zis: Mergi și fă și tu asemenea (Luca 10, 37).

Vedeți înțelepciunea cea fără de margine a Mîntuitorului nostru Iisus Hristos? Legiuitorul acela a venit cu viclenie și fățărnicie ca să ispitească pe Domnul, iar Mîntuitorul, prin pilda cu omul cel căzut între tîlhari și cu Samariteanul cel milostiv, care a purtat grijă de cel rănit și căzut între tîlhari, i-a dat un minunat și dumnezeiesc răspuns. Mai întîi a învățat pe legiuitor că orice om din lume este aproapele nostru. După ce l-a făcut a înțelege acest lucru și a-l mărturisi, i-a zis: Mergi și fă și tu asemenea. Adică să nu mai socotești de acum înainte că numai cei din neamul iudeilor sînt aproapele tău, ci oricare om din această lume să fie socotit aproapele nostru, și de este cineva în necaz sau primejdie, să-l ajutăm ca pe cel ce este de un neam cu noi.

Iubiți credincioși,

Dar să revenim cu cuvîntul nostru la cele despre care am vorbit la început, adică despre ispitirea cea vicleană și despre fățărnicie. Să vorbim ceva despre aceste două patimi pentru care Mîntuitorul nostru Iisus Hristos de atîta ori i-a mustrat și i-a amenințat cu vaiul pe cărturari, pe farisei, pe saduchei și pe legiuitorii Legii Vechi.

Mai întîi să arătăm ce este vicleșugul.

Trebuie să știm și să înțelegem că tatăl tuturor răutăților și izvor a tot vicleșugul este diavolul. Acesta cu viclenie a înșelat la început pe strămoșii noștri Adam și Eva și cu înșelăciunea cea vicleană i-a scos din rai (Facere 3, 1; II Corinteni 11, 3). Dumnezeu urăște pe omul viclean (Psalm 5, 6). Sfînta și dumnezeiasca Scriptură arată că inima omului este mai vicleană decît orice și foarte stricată! Cine o va cunoaște? (Ieremia 17, 9). Mîntuitorul nostru Iisus Hristos ne-a arătat că vicleșugul este un păcat care, împreună cu altele, își are izvorul și rădăcina în inima omului, zicînd: Căci dinlăuntru, din inima omului ies cugetele cele rele, desfrînările, bețiile, uciderile, adulterul, lăcomia, vicleșugurile, înșelăciunile, pizma, hula, trufia, ușurătatea (Marcu 7, 21-22).

Marele Apostol Pavel mustră pe Elima vrăjitorul pentru viclenia lui, zicînd: O, tu cel plin de toată viclenia și de toată înșelăciunea, fiu al diavolului și vrăjmaș a toată dreptatea (Fapte 13, 10). Același Apostol acuză pe cei care s-au împotrivit lui Dumnezeu, plini fiind de toată nedreptatea, de desfrînare, de viclenie, de lăcomie și de răutate (Romani 1, 28-29). Și învățînd pe creștini, le spune: Ne-am lepădat de cele ascunse ale rușinii, nemaiumblînd cu vicleșuguri, nici stricînd cuvîntul lui Dumnezeu (II Corinteni 4, 2). Iar Efesenilor le spune: Să nu fim copii duși de valuri, purtați încoace și încolo de orice vînt al învățăturii prin înșelăciunea cea omenească, prin vicleșugul lor spre uneltirea răzvrătirii (Efeseni 4, 14).

Frații mei, din mărturiile de mai sus dacă ați ascultat cu atenție, ați putut înțelege următoarele: întîi, că diavolul este începutul și rădăcina tuturor răutăților și al vicleșugului; al doilea, că vicleșugul izvorăște din inima omului și al treilea, că oamenii cei vicleni sînt fii ai diavolului și vrăjmași a toată dreptatea.

Să arătăm cîte ceva și despre păcatul cel pestriț și felurit al fățărniciei, care este armură blestemată a vicleșugului diavolesc. Și iată ce am a zice în această privință. Să știți că fățărnicia are rădăcina pe vicleșug, iar roade, pe minciună, pe amăgire, pe măiestrie, pe agoniseala rea, pe necinste și pe vătămarea aproapelui.

Omul fățarnic este nesincer, prefăcut, fals și viclean, căci una gîndește și alta vorbește. Cuvîntul lui este da, iar lucrul său nu. Oamenii fățarnici cinstesc pe Dumnezeu numai cu buzele, după cum arată Sfînta Scriptură, zicînd: Poporul acesta se apropie de Mine, numai cu gura și cu buzele Mă cinstește, iar cu inima este departe de Mine (Isaia 29, 13), și dumnezeiescul prooroc Ieremia, arătînd același lucru, zice: Aproape ești Tu, Doamne, de gura lor, dar departe de inima lor (Ieremia 12, 2). Oamenii fățarnici sînt cucernici numai la arătare (II Timotei 3, 5). Mîntuitorul nostru Iisus Hristos a asemănat cu aluatul păcatul fățărniciei, zicînd către ucenicii Săi: Păziți-vă de aluatul fariseilor, care este fățărnicia (Luca 12, 1). Dar de ce Mîntuitorul a asemănat cu aluatul pe fățarnici? Iată de ce!

După cum aluatul dospește toată frămîntura (Matei 13, 33), așa și fățărnicia unită cu vicleșugul, strică toată așezarea cea duhovnicească a omului. Inima, mintea, vederea, limba, buzele lui precum și toată purtarea lui cea din afară și cea dinlăuntrul lui sînt tulburate de aceasta.

Nu auzim în Sfînta Scriptură, zicînd: Vai ție vameșule! Vai ție desfrînată! Vai ție tîlharule! Că pe toți aceștia i-a primit și i-a miluit Domnul. Iar pe fățarnici, de multe ori i-a mustrat și cu vaiul i-a amenințat, zicînd: Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici, că închideți Împărăția Cerurilor înaintea oamenilor, că nici voi nu intrați, și nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsați (Matei 23, 13). Vai vouă cărturarilor și fariseilor fățarnici, că mîncați casele văduvelor și cu fățărnicie vă rugați îndelung, pentru aceasta mai multă osîndă veți avea (Matei 23, 14).

Și iarăși: Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici, că înconjurați marea și uscatul ca să faceți un ucenic, și dacă l-ați făcut, îl faceți fiu al gheenei mai îndoit decît voi (Matei 23, 15). Acestea și încă multe vaiuri a spus Mîntuitorul asupra cărturarilor și fariseilor, saducheilor și legiuitorilor. Nici unul din sfinți și din filosofii lumii acesteia nu a putut să arate păcatului fățărniciei și al vicleșugului mai luminat ca Domnul și Mîntuitorul nostru Iisus Hristos, Care fiind Dumnezeu adevărat, privea în inimile cărturarilor și ale fariseilor, și văzînd aceste patimi grele le mustra și le amenința cu vaiul.

De aceea și Sfîntul Apostol Petru îndeamnă pe toți creștinii să fugă de vicleșug și fățărnicie (I Petru 2, 1). Păcatul fățărniciei duce pe mulți la erezie, la rătăcire și este, nu numai un prilej de sminteală, ci și de pierzare pentru mulți. Marele Apostol Pavel a arătat că în vremile cele de apoi, mulți fățarnici și vicleni se vor arăta: Duhul grăiește lămurit, zice el, că în vremile cele de apoi unii se vor depărta de la credință, luînd aminte la duhurile cele înșelătoare și la învățăturile diavolilor prin fățărnicia unor mincinoși, care sînt osîndiți în cugetele lor (I Timotei 4, 1-2).

În această categorie de fățarnici intră toți ereticii, toți sectanții, care prin fățărnicie și falsă smerenie și credință strîmbă, amăgesc pe cei necunoscători ai vicleșugului și ai minciunii lor. De aceea este bine ca toți credincioșii și cei ce au dreaptă credință să fugă de acești șerpi veninoși, de acești fățarnici vicleni, care cu viclenie și fățărnicie se silesc a înșela pe cei nevinovați. Aceștia sînt lupi îmbrăcați în piei de oaie (Matei 7, 15-16), care cu viclenie și fățărnicie vor să înșele și să piardă oile cele cuvîntătoare ale lui Hristos.

Oamenii care sînt cuprinși de păcatele fățărniciei și ale vicleșugului, îi puteți cunoaște din aceste semne: Cinstesc pe Dumnezeu numai cu buzele (Isaia 29, 13; Ieremia 12, 2); nu fac cele ce zic (Matei 23, 3-4); oamenii fățarnici sînt cucernici numai la arătare (II Timotei 3, 5); se îngrijesc numai de evlavia cea din afară (Matei 23, 25).

Oamenii fățarnici sînt observatori numai la lucrurile cele mici și neînsemnate (Matei 23, 23); învață minciuna (Fapte 20, 30; I Timotei 4, 2); fac lucruri bune cu îngîmfare (Matei 6, 2); postesc și se roagă cu îngîmfare (Matei 6, 2-12). Oamenii fățarnici zic: “Doamne, Doamne”, dar nu fac voia lui Dumnezeu (Matei 7, 21); le plac scaunele cele dintîi la adunări (Matei 23, 6; Marcu 12, 38-39); sînt orbi față de păcatele lor și aspri cu păcatele altora” (Luca 6, 41-42; Romani 2, 1-3); mănîncă casele văduvelor, cum a zis Domnul (Matei 23, 14); sînt lupi îmbrăcați în piei de oaie (Matei 7, 15); fățarnicii întrebuințează religia în scop de cîștig (Luca 20, 47); sînt zeloși în a face prozeliți (Matei 23, 15); nu lasă pe alții să intre în cer (Luca 11, 52).

Dumnezeu pe oamenii fățarnici îi socotește urîciune (Isaia, 1, 11-14); oamenii fățarnici se cunosc după faptele lor (Matei 7, 15-20). Pedeapsa lui Dumnezeu ajunge pe cei fățarnici (Marcu 12, 40; Iov 15, 24). Fățarnicii mai ales în vremurile din urmă se vor arăta (I Timotei 4, 2; II Timotei 3, 5) De oamenii fățarnici trebuie a fugi și a ne îndepărta (II Timotei 3, 5-6).

Iubiți credincioși,

În încheiere voi vorbi despre cel mai viclean și mai fățarnic om din lume, care a întrecut cu răutatea vicleniei și a fățărniciei pe toți cei mai înainte de el. Acesta a fost Iuda Iscarioteanul, unul din cei doisprezece Apostoli, care s-a făcut vînzător al Mîntuitorului nostru Iisus Hristos. În acest om viclean și fățarnic intrînd satana (Luca 22, 3), a lucrat prin el la vînzarea și pierderea Domnului nostru Iisus Hristos. Prin acest viclean și fățarnic ucenic, Mîntuitorul a fost dat la chinuri, la răstignire și la moarte pe cruce (Matei 27, 33-37). În acest Iuda, fiul pierzării, (Ioan 17, 12), care mai bine nu s-ar fi născut (Matei 26, 24), s-au unit aceste preagrozave fapte ale vicleșugului și ale fățărniciei. Acest preaviclean și fățarnic ucenic, pe lîngă răutățile mai sus arătate, era și foarte bolnav de iubirea de arginți. Și cînd Maria, sora lui Lazăr în Betania a spălat cu mir de nard curat, de mare preț picioarele Mîntuitorului și le-a șters cu părul capului ei (Ioan 12, 3), Iuda i-a făcut supărare Mariei, zicînd că ar fi trebuit să vîndă mirul și prețul să-l fi dat la săraci.

Iuda cel viclean și fățarnic, arătîndu-se că îi este milă de săraci, înșela pe cei de față pentru că lui nu-i era milă de săraci, ci pentru că era fur și avînd punga, lua din ce se punea în ea (Ioan 12, 5-6). O, viclenie și fățărnicie; cu chipul se arăta milostiv, iar în inimă avea nesațul iubirii de argint. Tot așa și la vinderea Mîntuitorului în grădina Ghetsimani a dat semn la cei ce voiau să prindă pe Domnul, zicînd: Pe care voi săruta, Acela este; puneți mîna pe El (Matei 26, 48). Și îndată venind la Iisus, a zis: Bucură-Te, Învățătorule! Și L-a sărutat (Matei 26, 49). Iar Mîntuitorul i-a zis: Prietene, pentru ce ai venit? (Matei 26, 50). O, viclenie și fățărnicie nemaiauzită a vînzătorului și o, bunătate negrăită a Mîntuitorului! Știe toate cele din inima lui Iuda, cunoaște toată viclenia și fățărnicia lui, dar nu-l mustră și nici nu-l pierde, ci cu cuvînt plin de blîndețe îl întreabă, zicînd: Prietene, pentru ce ai venit? (Matei 26, 50).

Vedeți, frații mei, faptele vicleșugului și ale fățărniciei lui Iuda? În inimă are vînzarea și prinderea Mîntuitorului, iar pe buze, “Bucură-te, Învățătorule!” și sărutarea cea vicleană, ca semn celor ce veniseră să-L prindă pe Domnul. Iar Preabunul nostru Mîntuitor îi zice: Prietene și ucenicul Meu, cu ce ți-am greșit, de ce mă vinzi la cei fără de lege? Eu te-am făcut apostol. Eu te-am făcut părtaș Trupului și Sîngelui Meu (Marcu 14, 22-25). Eu ți-am dat harul și puterea de a face minuni, de a izgoni duhurile cele necurate, de a tămădui tot felul de boli și de a învia morții (Matei 10, 1-8). Eu ți-am încredințat și punga cea de obște spre a mîngîia într-un fel inima ta cea iubitoare de arginți și neputința ta (Luca 22, 36), iar tu acum, ucenicul Meu și prietenul Meu, care de atîtea daruri și cinste te-ai îmbogățit de la Mine, fără de nici o recunoștință și fără de nici o milă, mă dai spre moarte? Oare îți dai seama cîtă întunecare, cîtă orbire spirituală și cîtă nerecunoștință este acum în inima ta? Pentru ce te faci de bună voie fiu al pierzării? (Ioan 17, 22), că Eu nu voiesc moartea păcătosului (Iezechiel 18, 23; II Petru 3, 9).

Iată pînă la cîtă întunecare și înșelare spirituală ajunge omul cel viclean, fățarnic și iubitor de argint.

Vă rog, frații mei, să fugiți ca de moarte de păcatul vicleniei și al fățărniciei și ce aveți în inimă aceea să aveți și pe buze. Să nu fim fățarnici în fapte și în cuvinte, ca să nu cădem în osînda lui Iuda vînzătorul. Să vă creșteți copiii în frica de Dumnezeu, învățîndu-i să nu spună minciuni, să asculte, să iubească Biserica, rugăciunea, milostenia și citirea cărților sfinte.

Așa de vom face, vom fi în pace și cu Dumnezeu și cu aproapele nostru și vom avea pacea și bucuria Duhului Sfînt în inima și conștiința noastră. Amin.

 

* * *

 

Samarineanul milostiv

Autor: IPS Andrei Rymarenko
Copyright: Predici.cnet.ro

“Și iată, un învățător de lege s-a ridicat, ispitindu-L și zicând: Învățătorule, ce să fac ca să moștenesc viața de veci? Iar Isus a zis către el: Ce este scris în Lege? Cum citești? Iar el, răspunzând, a zis: Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta și din tot sufletul tău și din toată puterea ta și din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Luca 10,25-27).

Să ne amintim, fraților și surorilor, cum ne-a condus Biserica la acest pasaj din narațiunea evanghelică. Să ne amintim cum Iair, un prinț evreu, a venit la Cristos. Fiica sa era pe moarte și el nu găsea ajutor nicăieri. Ea era pe moarte. Și astfel el a alergat la Cristos, a căzut la picioarele Sale și i-a cerut ajutor. Ea era pe moarte – singura lui fiică. Cristos a mers cu el și Iair a mers alături de Cristos. Poate că nu a fost un drum lung, dar în mintea lui Iair a fost drumul întregii lui vieți. Ar fi trebuit să fie lângă fiica sa care era pe moarte… dar a sperat. A sperat pentru că credea că Cristos poate înfăptui ceva măreț, poate înfăptui o vindecare pe care nimeni altcineva nu o poate face.

Același lucru se întâmplă cu noi. Vine un anumit moment în care conștientizăm că va exista o plecare, va exista un mormânt, o persoană va muri. Eu voi muri, și după mine, tu. Fiecare dintre noi trebuie să aștepte acest moment. Dar dacă sperăm în Dumnezeu și, asemenea lui Iair, ne agățăm de haina lui Cristos și nu ne îndepărtăm de El în ciuda tuturor ispitelor, atunci fără îndoială vom ajunge… unde vom ajunge? Ei bine, Evanghelia de astăzi ne spune unde prin întrebarea învățătorului de lege: “Ce să fac ca să moștenesc viața de veci?” Iată unde – la Viața Veșnică.

Acest moment ni-l revelează Evanghelia de astăzi. Cum să mergem? Cum să ne ținem de haina lui Cristos? Cum să nu dăm drumul acestei haine de-a lungul întregului drum? Și acest drum este lung, foarte lung. Este viața noastră. Aceasta poate însemna ani, și pentru unii dintre noi mulți ani. Optzeci de ani pentru unii, nouăzeci pentru alții, și poate chiar mai mult. Cât de multe pericole se află pe acest drum lung, care ne pot îndepărta de haina lui Cristos! Furtuna ispitelor vuiește peste tot în jurul nostru. Să privim la viața noastră de familie. Influențat de o anumită orbire mintală, un soț își abandonează familia. Datorită tensiunii nervoase constante din familie, o soție nu mai poate suporta și face viața intolerabilă, și așa mai departe. Și în viața noastră publică, toate crizele politice; și în viața noastră civică, îngrozitoarele crime. O, Dumnezeule, unde putem merge? Tot ceea ce trebuie să facem este, asemenea lui Iair, să ne agățăm de Cristos, să ne ținem de haina Sa. Principalul este să nu îi dăm drumul. Trebuie să fim fermi.

Și Evanghelia de astăzi ne spune secretul cum să fim fermi. Să fim un samarinean milostiv peste tot, întotdeauna, și cu toată lumea. Să ne examinăm pe noi înșine. Suntem cu adevărat așa? Au fost copii în jurul nostru – i-am învățat lucruri bune? Sau a venit la noi un om la limita distrugerii morale. L-am sprijinit în lupta lui împotriva păcatului? L-am ajutat să iasă din această mlaștină care îl trăgea la fund? Poate tot ce trebuia să facem era să întindem nu o mână, ci doar un deget, și ar fi fost salvat. Cât de mulți au fost cei care aveau nevoie doar de un cuvânt de încurajare, de puțină atenție? Și am fi putut să le dăm toate acestea. Dar le-am dat oare, asemenea samarineanului milostiv? Dacă la toate aceste întrebări conștiința noastră răspunde că nu, nu am ajutat – atunci da, suntem în pericolul de a fi smulși de lângă haina lui Cristos. Să ne grăbim să îndreptăm acest lucru. Doar milostivirea ne poate păstra lângă Cristos.

Copiii noștri au așa-numiții “dinți de lapte”, care cad singuri, și în locul lor cresc alți dinți – dinți adevărați. În mod similar, noi avem o inimă. Dar este o inimă slabă, de carne – una egoistă. Cu o astfel de inimă nu putem intra în Viața Veșnică. Și această inimă nu va “cădea” de la sine. Trebuie să o înlăturăm și să o înlocuim cu o inimă nouă – nu a noastră, ci a lui Cristos. De fiecare dată când ne ajutăm aproapele și facem un efort, e ca și când am smulge o bucată din inima noastră și am da-o aproapelui. Și în locul aceste bucăți de inimă de carne, păcătoasă, Domnul pune în noi o bucată similară din Inima Sa – Inima lui Cristos.

Astfel, în timpul vieții noastre ne schimbăm inima într-una nouă, una adevărată, în Inima lui Cristos. Și doar atunci se va deschide pentru noi Viața Veșnică. Atunci nimeni nu ne va putea îndepărta de haina lui Cristos; și vom primi lucrul despre care învățătorul de lege l-a întrebat pe Cristos – Viața Veșnică.

 

* * *

 

Samarineanul milostiv

Autor: pr. Vasile Florea
Copyright: Predici.cnet.ro

Iubiți credincioși, în această duminică biserica ne propune această parabolă a samarineanului milostiv. Am citit și auzit atât de des această parabolă, încât o cunoaștem foarte bine. Eu propun ca astăzi să reflectăm asupra acestei parabole din perspectiva victimei, adică a celui căzut între tâlhari. Desigur că învățătura pe care trebuie să o desprindem din această parabolă este a relației umane de solidaritate și sprijin față de semenii noștri. Această învățătură se desprinde din întrebarea pe care o pune Isus: “Care dintre aceștia trei ți se pare că a fost aproapele celui căzut între tâlhari?”(Luca 10,36).

Dar revenind la perspectiva pe care am propus-o oare cum s-a simțit cel care a căzut între tâlhari? Evanghelia ne spune “un om că a căzut între tâlhari” (Luca 10,30). De ce tocmai el? Probabil că aceasta era și întrebarea pe care și-o punea el zăcând. După ce a fost tâlhărit acest om rămâne pe jumătate mort. Toate oasele îl dureau, iar rănile îi sângerau. O stare pe care nimeni nu și-o dorește. Pe de altă parte însă omul se putea simți norocos. Chiar dacă era rănit și i se furase banii, cel puțin el a rămas în viață. Evanghelia ne spune că un preot și un levit l-au văzut pe acesta și starea în care el s-au aflat dar au trecut mai departe. Nu știm dacă victima i-a observat, dacă ea le-a observat indiferența. Oricum în cazul în care el a observat acest lucru, indiferența se vindecă mai greu decât rănile trupești. Până la urmă a fost salvat, dar dacă nu ar fi intervenit samarineanul ar fi rămas cu frustrarea că ar fi putut fi salvat, dar nu s-a găsit nimeni interesat să o facă.

În cele din urmă apare samarineanul, un om care se oprește să vadă ce se poate face, cu ce ar putea el să-l ajute pe cel tâlhărit. Iarăși nu putem ști dacă victima l-a catalogat imediat pe samarinean ca fiind străin sau dacă s-a gândit că acesta este omul care îl ajută. Oricum victima și-a dat imediat seama că omul acesta îl ajută. Și nu numai acolo ci și după aceea se îngrijește de soarta lui prin intermediul gazdei casei de oaspeți. Omul căzut între tâlhari era la dispoziția acestora, care puteau face ce vreau cu el. La fel putea face și samarineanul. Acest om nu mai putea face nimic pentru el, el avea nevoie și depindea de ceilalți. Abia după recăpătarea puterilor în casa de oaspeți își recăpătă și independența. Revenindu-și putea spune din nou ceea ce-i convine și ceea ce nu-i convine.

Iată ce stări ar fi putut trăi victima din Evanghelia de astăzi. Rămâne însă și pentru noi întrebarea: Cine este aproapele nostru? Să fie oare cel asuprit? Să fie oare cel care cade victimă violenței? Să fie oare colegul de muncă sau vecinul care mă șicanează mereu? Sau să fie cel care s-a luptat în zadar pentru ceva? Răspunsul cred că depinde de cât de multă încredere acordăm noi umanității. Eu aș încerca niște răspunsuri. Este aproapele meu, acela, care nu mai poate crede că în oameni mai poate să existe ceva bun, și căruia eu am datoria să îi arăt că se înșeală. Este aproapele meu cel care și-a pierdut încrederea în oameni și căruia eu am datoria să-i recâștig încrederea pierdută. Este aproapele meu cel care depinde de mine, pe care eu trebuie să-l ajut să redevină independent și să depindă doar de el. Astfel comportamentul meu capătă în greutate. Prin comportamentul meu pot redeschide speranțe pentru viitor, pot readuce încrederea și îi pot face pe oameni să reînvețe să zâmbească și să nu mai fie triști.

Mesajul Evangheliei pentru noi este așadar acesta: fiți empatici și veți deveni simpatici pentru ceilalți! Intuiți realitatea celuilalt identificându-vă afectiv cu el și vă veți câștiga un prieten sau veți salva un suflet! Amin.

 

* * *

 

Cristos – Bunul Samaritean

Autor: Diverși alți autori
Traducere: Oana Capan
Copyright: Predici.cnet.ro

Dacă am citi toate cele patru Evanghelii una după cealaltă, mă întreb care cuvânt ne-ar veni în minte pentru a rezuma tot ceea ce am citit. Poate ar fi cuvântul “Iubire”, poate “Speranță”, dar poate și cuvântul “Viață”. De exemplu, în Evanghelii Cristos se numește pe Sine “Pâinea Vieții”, “Viața Veșnică”, “Cuvântul Vieții” și “Învierea și Viața”. De asemenea, apostolul Ioan scrie la începutul Evangheliei lui că “întru El era viață” și că “viața era lumina oamenilor”.

Vedem aceasta foarte clar în faptul că evenimentul central și cel mai important din viața lui Cristos este desigur Învierea Sa din morți, învingerea morții. Dar de asemenea în Evanghelii găsim nenumărate miracole, atât învieri cât și vindecări, care ne-au fost prezentate în ultimele săptămâni în Evangheliile de duminica. Și vindecările, ca și învierile, sunt restaurări ale Vieții. În Evanghelia de astăzi, de exemplu, Cristos este întrebat în legătură cu poruncile, care cer să îl iubim pe Dumnezeu și pe aproapele nostru, și ni se spune că dacă respectăm aceste porunci, vom “trăi”. Cristos dă viața. Și aceasta este și tema parabolei din Evanghelia de astăzi.

Această parabola este parabola bunului samaritean. Probabil o cunoaștem foarte bine și înțelegem din ea că Dumnezeu ne cheamă să arătăm iubire pentru fiecare persoană pe care dorește El să o întâlnim, oricine ar fi ea, oriunde și oricând am întâlni-o. Totuși, există și un sens spiritual al acestei parabole. Un anume om coboară de la Ierusalim la Ierihon. Un anume om înseamnă orice om, oricare dintre noi. Ierusalimul semnifică cerul, Ierihonul semnifică pământul. Acesta este destinul nostru al tuturor, de a fi pe pământ, deși casa noastră este în cer.

Acest om ajunge în mijlocul tâlharilor care i-au luat hainele, l-au rănit și l-au lăsat aproape mort. Aici tâlharii sunt demonii care ne atacă prin slăbiciunile noastre și ne rănesc, lăsându-ne aproape morți din punct de vedere spiritual, pierzând harul și credința, în durere și disperare. Un preot și apoi un levit trec pe acolo. Ei sunt cei care, oricare ar fi rangul și datoria lor exterioară, au inimile împietrite și nu arată iubire, pentru că sunt ipocriți și “trec pe alături”. Însă un samaritean trece pe acolo și îl ajută pe om, demonstrând compasiune. Deși samariteanul nu împărtășește întru totul credința exterioară, inima lui, cum am spune, este acolo unde trebuie, și arată compasiune.

Acest samaritean, Bunul Samaritean, îl reprezintă pe Cristos, care a fost respins de evrei, dar care avea compasiunea esențială pe care evreii nu o aveau. Samariteanul, adică Cristos, a mers la om și i-a legat rănile, a turnat pe ele untdelemn și vin și apoi l-a urcat pe om pe animalul său. Acest lucru l-a făcut Cristos pentru noi: a venit la noi. Cu alte cuvinte, și-a asumat natura noastră umană, a devenit om, unul dintre noi. Apoi a legat rănile noastre spirituale cu cuvintele lui de Viață și a turnat asupra noastră Iubirea și Speranța mântuirii, untdelemn și vin pentru sufletele noastre. Apoi ne-a așezat pe animalul Său, cu alte cuvinte ne-a dat Credința cu care putem merge.

Samariteanul l-a dus apoi pe om la o casă de oaspeți și l-a îngrijit, și i-a dat gazdei doi dinari ca să aibă grijă de el, spunându-i că dacă va costa mai mult îi va da el când se va întoarce. Prin casa de oaspeți înțelegem Biserica, unde omul poate primi vindecarea și grija lui Cristos. Gazda casei de oaspeți este în particular preotul, împărțitor al harului și vindecării sacramentale. Dar este adevărat că poate fi oricare membru al Bisericii, împărțitor al ajutorului spiritual sau de altă natură către cei din jurul său.

Cei doi dinari reprezintă cele două căi prin care suntem mântuiți. Înainte de toate, trebuie să ne căim prin post și rugăciune. Acesta este primul dinar. Al doilea dinar, însă, este harul sacramentelor, pe care l-am primit de la Dumnezeu ca răspuns la pocăința, postul și rugăciunea noastră. Acești doi dinari formează împreună un cerc virtuos. Dacă noi, membri ai Bisericii lui Dumnezeu, “gazde” ale “casei de oaspeți”, ne străduim să dăm tot mai mult din noi înșine, atunci Cristos ne va răsplăti când se va întoarce la sfârșitul lumii.

Aceasta este așadar semnificația spirituală a parabolei de astăzi. Cristos o spune învățătorului de lege, care cunoaște poruncile, dar care nu le aplică. Și îi mai spune: “Mergi și fă și tu asemenea”. Iar astăzi El ne spune de asemenea fiecăruia dintre noi: “Mergi și fă și tu asemenea”.

 

* * *

 

Iubirea nu abandonează

Autor: pr. Leonardo Sapienza
Traducere: pr. Angelo Pop
Copyright: Predici.cnet.ro

“Cine este aproapele meu?”

Un faimos scriitor englez a spus: “Cel mai grav păcat împotriva semenilor noștri nu este ura, ci indiferența. Aceasta este esența inumanității” (George Bernard Shaw). La aceasta îmi vine să mă gândesc după ce am citit parabola Samariteanului milostiv.

Răul cel mare nu l-au făcut bandiții. Ci absența iubirii din cei ce au trecut pe acolo după aceia! Vinovați de a fi făcut să tacă inima. Poate cu multe “rațiuni valide“. Dar acele rațiuni (motive) valide, înaintea lui Dumnezeu, echivalează cu a greși! Indiferența este marele păcat, înstrăinarea celor buni. Câte delicte nu se întâmplă astăzi, în plină zi,datorită indiferenței generale!

În fața acestei pagini din Evanghelie este ușor să împărțim oamenii în două categorii. Cei care merg înainte, și cei care se opresc. Aceia care merg pe drumul lor și aceia care se ocupă de alții. Aceia care spun “nu mă privește pe mine”, și cei care se simt responsabili, de tot și de toți. Aceia care nu vor să aibă greutăți, și aceia care se angajează ori de câte ori există o durere sau o tragedie. Aceia care nu fac rău nimănui, și aceia care merg în întâmpinarea oricărei necesități. Aceia care trebuie să se ocupe mereu de lucruri foarte urgente și importante, și cei care se ocupă de micile probleme cotidiane ale altora. Dumnezeu stă deasupra tuturor și observă. Noi în care categorie ne găsim? Ne gândim doar că mântuirea noastră coincide cu mântuirea celorlalți!

Nu există alibi. Nu ne putem sustrage angajamentelor iubirii. Nu putem să plasăm responsabilitățile asupra… autorităților competente! “Mergi și tu și fă la fel.” Iubirea nu abandonează niciodată omul pentru sine însuși. Iubirea nu poate fi intermitentă. Pretinde continuitate, fidelitate, compasiune. Se ajunge în mod sigur la Dumnezeu numai oprindu-se alături de aproapele. Îl putem cunoaște pe Dumnezeu numai cunoscând mai întâi omul. Este mult mai dificil să-l iubim pe aproapele care se vede, decât să nu-l iubim pe Dumnezeu care nu se vede. La fel cum este mult mai ușor să te emoționezi pentru copii subnutriți ai Africii, decât să mergi să vizitezi un părinte bătrân cazat într-un azil la zece minute de mers pe jos…

Marea tentație a creștinului este aceea de a împlini gesturi eroice de altruism afară, departe, și de a avea în casă lipsă de atenție, răceală, indiferență, lipsă de dialog cu soția, cu fiii… Există oameni care merg în Africa o lună într-un an pentru ai ajuta pe copii care suferă, și nu înțeleg că propria căsătorie este aproape pe butuci. Ne apropiem de cei îndepărtați, și îi neglijăm pe cei apropiați… Nu avem nevoie de salvatori ai umanității, ci de iubire concretă. O iubire care știe să se oprească. O iubire care reușește să… piardă timpul. Care are curajul să dea totul.

Spunea Sfântul Augustin: “Fiecare om este aproapele fiecărui om. Este un necunoscut? Este un om! Este un dușman? Este un om! Dacă este un prieten să rămână un prieten. Dacă este un dușman, să devină un prieten!”

 

* * *

 

Duminica Bunului Samaritean

Autor: pr. Mihai Tegzeș
Copyright: Predici.cnet.ro

Dragii mei, am intrat în post, iar eu vă îndemn la spovadă, la curățirea sufletului, pentru ca primindu-L apoi pe Isus în Împărtășanie să fim mai buni și mai atenți unii față de alții.

Capitolul 10 al Evangheliei după Luca începe cu scena în care Isus îi trimite pe cei 72 la predicare. Lucru ce ne învață că și credincioșii trebuie să predice, dar sub atenta îndrumare a preoților. Când cei 72 s-au întors la Isus, s-au lăudat că au putut scoate și dracii. Isus îi corectează și-i îndeamnă să se bucure mai tare nu pentru puterea primită, ci pentru că numele lor sunt scrise în Cer, adică să se bucure de mântuirea lor. Imediat după, un învățat al Legii Vechi se prezintă la Isus și-l întreabă ce trebuie să facă pentru a se mântui. Isus îi răspunde nu teoretic ci cu o pildă practică. Îi spune despre negustorul care de la Ierusalim mergea la Ierihon și care a fost prins, tâlhărit și bătut (lăsat pe jumătate mort). Pe lângă el au trecut un Preot și un Levit (adică un îngrijitor al Templului), dar au mers mai departe. Apoi a trecut un străin, de alt neam, pe deasupra considerat și dușman, dar căruia i s-a făcut milă și l-a îngrijit… Isus întreabă: care din cei trei este aproapele? Învățatul Legii răspunde că ultimul. Isus îi zice: du-te și tu și fă la fel= adică, du și la alții mila lui Dumnezeu.

1. Iată că prin oameni mila și ajutorul lui Dumnezeu ajung și la cei mai necăjiți. Parcă Isus i-ar spune învățatului: mergi și tu și fă la fel ca și samariteanul. Credința este fapte, nu teorie. Noi, creștinii, trebuie să dăm fraților noștri ceea ce de la Domnul am primit: iertarea, mila, bunătatea; adică să ne facem “aproapele” celor bătuți, jefuiți, necăjiți.

2. Preoții au trecut mai departe: ei se întorceau de la Ierusalim, adică de la rugăciune. Dacă s-ar fi atins de sânge, după mentalitatea de atunci, s-ar fi spurcat. Ei au ales să țină “legea” și să meargă mai departe. Isus corectează: legea absolută este doar cea lăsată de Domnul. Iar legile oamenilor care sunt împotriva altor oameni sunt false și nici o lege nu trebuie să ne împiedice să ajutăm pe cei nevoiași. Omul, copil al Domnului este mai important, este deasupra oricărei legi pământești. Astăzi câte legi se fac în defavoarea celor mulți?

3. I s-a făcut milă: este o expresie atribuită doar lui Dumnezeu, (și părinților care trec prin suferință cu copiii lor și fac tot posibilul să-i scape de rele), adică este sentimentul celor care văd și participă din tot sufletul la necazul celor dragi pentru a-i ajuta. Acest sentiment de milă ni se cere și nouă să-l avem față de toți oamenii, și față de străini sau dușmani, după modelul samariteanului. Notam că acelui oropsit, samariteanul i-a dedicat timp (s-a lăsat pe el) și l-a ajutat gratis (fără profit). La urma urmei, oare samariteanul nu este însuși Isus care a venit la noi să ne vindece de rănile păcatului ce ne-a lăsat pe jumătate morți? Oare El nu ne-a mântuit gratis, oare nu continuă să aibă răbdare cu noi?… Toate astea le-a făcut din iubire. El din cer a văzut mizeria noastră, a auzit strigătul nostru și a coborât să ne elibereze. După modelul lui Isus, iubirea sau grija de cei slabi este o datorie a noastră a tuturor. Iubirea nu este o invenție omenească, ci o poruncă dumnezeiască: El a pus această poruncă în inimile tuturor, pentru ca s-o practicăm.

4. Unuia căruia i s-a furat tot ce avea e greu de știut dacă era sărac ori bogat, cu alte cuvinte Isus crede că toți avem nevoie să fim ajutați, indiferent de religie, nație, clasa socială. Iubirea apropie omul de om.

5. Interesant că “aproapele” nu este cel jefuit și bătut, ci samariteanul, adică cel care s-a preocupat și a făcut ceva pentru frații săi. A ajuta concret, gratuit și dezinteresat pe cineva înseamnă a fi aproapele lui. Așa se intră în Rai. Oare avem acest sentiment de milă și ajutor pentru cei de lângă noi? Oare vrem să intrăm în Rai? Întrebarea nu este ce fac alții pentru mine, ci ce fac eu pentru alții? Omul care iubește nu se pune la centru, ci îi pune pe alții! Dacă nu fac așa, trădez o lege și o poruncă dumnezeiască.

 

* * *

 

Samarineanul milostiv

Autor: pr. Ion Cârciuleanu
Copyright: ADMD.info

Între multele virtuți care trebuie să crească și să aducă roade în sufletul fiecărui creștin, prin puterea Sfântului Duh, plină de parfum și de dulceață este virtutea care este cea dintâi dintre virtuți: iubirea. Este numită regina tuturor virtuților și legătura desăvârșită a desăvârșirii creștine. Această sfântă virtute poate avea ca obiect pe Dumnezeu sau pe aproapele.

Să ne întoarcem cu gândul la pilda din Sf. Evanghelie de la Luca, din duminica de astăzi.

Un învățător de lege, ascultând pe Domnul Isus Hristos vorbind despre mântuire, de Împărăția Cerurilor și de Viața veșnică, s-a apropiat de El cu gândul ca să-L ispitească și L-a întrebat: “Învățătorule, ce voi face să moștenesc viața de veci?” Răspunsul Mântuitorului a fost: “În Lege ce este scris? Cum citești?” La aceasta, legiuitorul, cunoscător și tâlcuitor al Legii celei vechi, a răspuns: “În lege este scris: să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta și din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuți”. “Drept ai răspuns”, îi zice Mântuitorul. “Fă aceasta și vei fi viu”.

Dar legiuitorul, ca un fiu al veacului său, în care disprețul și ura pentru celelalte popoare străine predominau, a pus Mântuitorului întrebarea: “Și cine este aproapele meu?” Atunci Mântuitorul îi răspunde prin una din cele mai frumoase, mai înduioșătoare și mai cunoscute pilde. Este vorba despre pilda Samarineanului milostiv.

Pilda spune că “un om cobora de la Ierusalim la Ierihon și a căzut între tâlhari, care, după ce l-au dezbrăcat, l-au rănit lăsându-l aproape mort. Din întâmplare, un preot cobora pe calea aceea și, văzându-l, a trecut pe alături. De asemenea, a trecut și un levit și văzându-l, a trecut pe alături. Iar un samarinean, mergând pe cale, a venit la el și văzându-l, i s-a făcut milă; apropiindu-se, i-a legat rănile, turnând pe ele untdelemn și vin și, punându-l pe dobitocul său, l-a dus la o casă de oaspeți și i-a purtat de grijă. Iar a doua zi, scoțând doi dinari, i-a dat gazdei, zicându-i: ce vei mai cheltui, eu, când mă voi întoarce, îți voi da înapoi” (Luca 10, 30-35).

Pilda este ușor de înțeles, dar cum Isus este acela care întreabă pe învățătorul de lege: “care dintre aceștia trei ți se pare că a fost aproapele celui căzut între tâlhari?”, răspunsul nu putea fi altul decât cel dat: “Cel care a avut milă de el”. Și Isus i-a zis: “Mergi și fă și tu asemenea”. Este cuvântul cu care se încheie această pildă, și, desigur, cea mai bună și mai potrivită aplicare a ei.

Tot Mântuitorul spune: “În aceste două porunci se cuprind toată Legea și proorocii” (Mat. 22, 40), iar Sf. Evanghelist Marcu precizează că “mai mare decât aceasta, nu este altă poruncă”.

De fapt, iubirea lui Dumnezeu și iubirea aproapelui sunt una și aceeași virtute, fiindcă există un singur motiv pentru care îl iubim pe Dumnezeu și pe aproapele: Dumnezeu.

Pe lângă iubirea cu care trebuie să iubim pe Dumnezeu, Mântuitorul ne poruncește, prin aceste cuvinte, să iubim pe aproapele nostru. Această iubire de aproapele, Mântuitorul nu numai ne-o poruncește, ci El însuși ne-a dovedit-o prin pilda vieții Sale. Toți Apostolii au trăit în chip deosebit virtutea iubirii frățești.

Sf. Ioan era atât de mult stăpânit de focul iubirii acesteia, încât ajuns la adânci bătrâneți repeta aceste cuvinte ale Domnului Isus: “Fraților, iubiți-vă unul cu altul” și adăuga, asigurând pe cei pe care-i îndeamnă la iubire, că această iubire frățească e porunca Domnului și împlinirea ei ajunge pentru câștigarea fericirii veșnice.

Iubirea aproapelui e necesară ca și iubirea lui Dumnezeu; nici nu poate exista una fără cealaltă. De aceea, tot Sf. Ioan adaugă: “Dacă zice cineva: iubesc pe Dumnezeu, iar pe fratele său îl urăște, mincinos este! Pentru că cel ce nu iubește pe fratele său, pe care l-a văzut, pe Dumnezeu, pe care nu l-a văzut, nu poate să-L iubească” (I Ioan 4, 20).

Mântuitorul numește această iubire frățească “Porunca Mea”, poruncă pe care Mântuitorul o vrea împlinită cu atâta plinătate, încât să fie egală cu iubirea cu care Hristos ne-a iubit pe noi: “Precum v-am iubit Eu”.

Noi, care suntem creștini și purtăm prin botez numele lui Isus Hristos, avem datoria să practicăm virtutea iubirii frățești.

Mântuitorul poruncește să iubim și pe dușmanii noștri: “Iubiți pe dușmanii voștri” (Luca 6, 27). Prin practicarea iubirii frățești, faptele creștinului bun se deosebesc de faptele tuturor celorlalți semeni. Prin practicarea iubirii frățești se cunoaște adevăratul ucenic al lui Isus Hristos. Mântuitorul însuși ne cere acest lucru când zice: “întru aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei, dacă veți avea dragoste unii față de alții” (Ioan 3, 35).

Sf. Apostol Pavel, când vorbește despre iubire, zice că, chiar dacă am avea cele mai de seamă virtuți și cele mai mari merite, vom fi îndepărtați de la fericirea cerească, pentru că lipsite de merit sunt toate virtuțile dacă nu sunt însoțite de iubire. Stăpânit de dragostea lui Dumnezeu și a semenilor, Sf. Apostol Pavel a scris cel mai frumos imn al dragostei creștine, când zice: “De aș grăi în limbile oamenilor și ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare și chimval răsunător. Și de-aș avea darul proorociei și tainele toate le-aș cunoaște, și orice știință, și de-aș avea atâta credință încât să mut și munții, iar dragoste nu am, nimic nu sunt și de aș împărți toată avuția mea și de aș da trupul meu să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi folosește. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește. Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândește răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.

Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjuiește, toate le rabdă.

Dragostea nu cade niciodată” (I Cor. 13, 1-8).

Sf. Ioan Gură de Aur zice că Mântuitorul a însemnat și deosebit pe ucenicii săi cu semnul iubirii, fiindcă iubirea frățească e semnul deosebit al celor care îl urmează pe Hristos.

Sf. Ciprian zice că nu poate ajunge la împărăția cerurilor acela care nu are în inimă iubirea frățească. Fericitul Augustin zice că toată oboseala pe care o depunem pentru desăvârșirea vieții noastre, dacă nu ne iubim unul pe altul, este asemenea nisipului aruncat în vânt, nimic nu ne folosește. Nici o virtute, oricare ar fi ea în afară de iubire, nu poate constitui și cuprinde valoarea necesară pentru câștigarea împărăției cerurilor.

Fericitul Ieronim zice că poate fi cineva care uneori să se scuze că din pricina slăbiciunii puterilor lui n-a putut posti, sau din cauza firii sale nervoase n-a putut păzi virtutea răbdării, sau că nu poate săvârși alte fapte bune, dar nimeni nu se poate scuza că n-a putut deprinde virtutea iubirii frățești. Ca să iubești nu-i nevoie de mușchi puternici, nici de multă sănătate; chiar bolnav fiind sau istovit de puteri poți iubi.

Sf. Apostol Pavel zice că atunci când se afla în slăbiciuni, în defăimări, în nevoi, în prigoniri, în strâmtorări pentru Hristos, atunci simțea puterea lui Dumnezeu care-l întărea; atunci când se simțea slăbit de puteri, atunci se simțea tare cu harul lui Dumnezeu, de aceea atunci se și bucura în slăbiciunile lui, căci Domnul i-a zis: “Puterea Mea se desăvârșește în slăbiciune” (II Cor. 12, 9-10). Chiar din acest motiv Sf. Apostol Pavel se lăuda bucuros întru slăbiciunile sale, ca să locuiască în el puterea lui Hristos.

Tineri sau bătrâni, tari sau slabi, sănătoși sau bolnavi, oricum am fi, putem împlini porunca cea mare a iubirii frățești! Chiar dacă ne-am ruga lui Dumnezeu în fiecare zi, dimineața și seara, chiar dacă am lăuda pe Dumnezeu recitând în fiecare zi toate rugăciunile pe care le știm, chiar dacă am împărți toate bunurile noastre celor lipsiți, nici una din aceste fapte nu valorează înaintea lui Dumnezeu atâta cât să ne câștige împărăția cerurilor, dacă nu vom avea în noi dragoste frățească. Acolo unde este iubire este pace în suflet, liniște și siguranță în mijlocul familiei și al neamurilor. Acolo unde nu există iubire nu există nici pace, nici siguranță.

Ne putem întreba: De ce preotul și levitul nu au fost mișcați de priveliștea omului rănit și prădat de tâlhari? Fiindcă legea care-i obliga la aceasta, ca slujitori ai templului, nu cuprinsese îndeajuns ființa lor. Erau cunoscători ai legii, dar nu și plinitorii ei. Pe când Samarineanul, adică un om ce făcea parte dintr-un neam urât de evrei, s-a oprit, i-a legat rănile, l-a dus pe rănit la o gazdă din apropiere, l-a îngrijit o noapte întreagă, iar a doua zi plecând, a lăsat pe rănit în seama gazdei, cu rugămintea de a avea grijă de el, și făgăduind să restituie, la întoarcere, toate cheltuielile, fără să se întrebe de ce neam sau religie este rănitul. De ce Samarineanul are milă, se oprește și leagă rănile? Fiindcă sufletul lui, descătușat de ură împotriva celor de alt neam, se lăsase cuprins și încălzit de iubire. Fapta bună a izvorât din acest suflet întocmai precum aburul se ridică limpede și cald din vasul cu apă încălzită la foc.

Sf. Vasile cel Mare zice: “Domnul ne-a învățat că trebuie să socotim aproapele nostru pe fiecare om, pe cel care pătimește, pe cel care are nevoie de ajutor”. Îndeosebi în cazuri de războaie, cataclisme naturale, foamete, boli etc. Nu mai întreba cine este cel ce are nevoie de ajutorul tău, cum nici Samarineanul din pildă n-a întrebat cine este cel căruia i-a salvat viața.

Dar pilda aceasta poate fi înțeleasă și într-un sens mai înalt, duhovnicesc. Sfinții Părinți spun că omul care coboară din Ierusalim în drum spre Ierihon închipuie făptura omenească, omul, care, prin păcatul neascultării, a plecat din Ierusalimul vieții fericite, din rai, spre Ierihonul văii plângerii, spre pământul suferinței și al chinurilor pricinuite de păcat. Tâlharii sunt diavolii care au dezbrăcat pe om de harurile dumnezeiești cu care Creatorul l-a împodobit. Cuvintele: “lăsându-l abia viu”, spun Sfinții Părinți, înseamnă că nu l-au putut omorî pe om de tot.

Trupul i-a devenit muritor, dar sufletul nu. S-a stricat asemănarea cu Dumnezeu, dar a rămas în el chipul lui Dumnezeu, chiar întunecat de păcat, însă în stare de a se îndrepta și înnoi. Preotul (rabinul) și levitul închipuiesc Legea și proorocii, adică Vechiul Testament, care deși erau de la Dumnezeu, nu l-au putut mântui pe om din păcatul strămoșesc, ci, cel mult, deșteptau în el conștiința păcătoșeniei (Evrei 13-14), pregătindu-l pentru venirea lui Isus Hristos. El este Samarineanul cel de sus, de alt neam, cel ce din milă și iubire n-a răbdat să vadă neamul omenesc muncit de Diavolul, ci a venit și ne-a mântuit prin jertfa Sa de pe cruce. Apoi, înviind din morți, și înălțându-se la cer, a trimis pe Duhul Său cel sfânt în Biserica Sa, ca prin untdelemnul și vinul Sfintelor Taine, îndeosebi a Botezului și Euharistiei să vindece rănile pricinuite omului de tâlharii patimilor scornite de diavolul. Biserica este casa de oaspeți la care Isus a orânduit să fie duși toți cei ce doresc să se mântuiască.

Slujitorii ei sunt preoții cei legitimi, urmași ai Sfinților Apostoli și ai Sf. Părinți cărora le-a fost încredințat darul, dreptul și datoria de a îngriji pe cei bolnavi cu sufletul și cu trupul.

“Mergând, învățați toate neamurile, le-a poruncit El Sf. Apostoli, botezându-le și învățându-le să păzească toate cele ce v-am poruncit” (Mat. 28, 19). “Luați Duh Sfânt, cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute”, le-a mai zis Isus (Ioan 20, 22-24). Sunt cuvinte prin care Isus a încredințat slujitorilor Săi după vremi grija mântuirii sufletelor în casa Sa de oaspeți, care este Biserica. În lumina acestor tâlcuiri, ne putem da seama mai bine de rolul care revine Bisericii și slujitorilor ei, în lucrarea de mântuire a oamenilor, de pace și apropiere între oameni și popoare.

Prin iubirea aproapelui, Isus vrea să apropie pe cel bogat de cel lipsit, prin iubire. El vrea să apropie pe cei de neamuri diferite de cei care sunt și se recunosc a fi fiii aceluiași Tată ceresc.

Ascultând această parabolă și adâncind în gând fapta Samarineanului, este necesar să ne întrebăm dacă noi, creștinii, după două milenii de propovăduire a învățăturii lui Hristos, ne-am ridicat cu ceva deasupra concepției strâmte, înguste a fariseilor, cu privire la aproapele.

Mai ales astăzi, când strigătul celui ce suferă ne cheamă să-i privim fața și viața. Să vedem că fața lui este fața noastră, chipul lui este chip de om. Este adevărat că din cauza sărăciei este desfigurat, dar este chip de om în care bate cu putere o inimă și un cuget în care pâlpâie un licăr de rațiune, și își cântărește acum toată nenorocirea, își trăiește toată durerea. Să privim cu grijă și cu dragoste chipul și viața acestor oameni și ne vom cutremura.

Lumea de astăzi este un nesfârșit drum dintre Ierusalim și Ierihon, pe care zac cei mai mulți dintre semenii noștri, ca și cel căzut între tâlhari, din Sf. Evanghelie, cu deosebirea că azi puțini se pleacă cu dragoste de frate asupra lor. De aceea se zbate lumea noastră în mizerie, sărăcie și întuneric, pentru că este lipsită de samarineni milostivi.

Iată ce ne trebuie: inima caldă de iubire ca să vindece, pe cât este posibil, rănile și durerile oamenilor. Fiecare dintre noi poate fi un samarinean milostiv și astfel să recunoască prin iubire pe aproapele său.

Să avem deci, pentru fiecare, untdelemnul iubirii de frate, ca să-i alinăm rănile sufletești și trupești: pentru cel amărât o vorbă de mângâiere; pentru cel sărac o bucată de pâine; pentru cel neștiutor un sfat bun; pentru cel nenorocit o mână de ajutor; pentru cel rătăcit un îndemn din inimă curată. Și iată, așa, îl vom recunoaște și noi pe aproapele nostru prin dragoste, pentru care îl rugăm pe Dumnezeu să ne-o dea cât mai îmbelșugată. Amin.

Text preluat de pe ADMD.info cu acordul parohiei Adormirii Maicii Domnului.

 

* * *

 

Samarineanul caritabil

Autor: pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
Copyright: Editura Unitas

Pilda lui Isus Hristos despre samarineanul caritabil, reprezintă o pagină a vieții din Palestina acelui timp. Orașul Ierihon se află la o distanță de aproximativ 40 kilometri față de Ierusalim. Drumul dintre aceste orașe, în timpurile, când Isus predica Cuvântul lui Dumnezeu, era foarte periculos, căci în munți și pe la răspântii se adăposteau mulți hoți și tâlhari. Acest drum era numit și “calea sângelui”, datorită faptului că mulți călători care l-au parcurs au avut de suferit de pe urma atacurilor tâlharilor și nu puțini au fost omorâți.

La întrebarea învățătorului legii “Cine este aproapele meu ?”, Hristos i-a răspuns prin această frumoasă pildă despre samarineanul caritabil. Tâlharii au prădat un drumeț, l-au bătut și l-au lăsat pe jumătate mort.

Pe calea respectivă a trecut mai întâi un preot, iar apoi un levit. Ei l-au văzut pe acest om rănit, dar nu i-au acordat nici o importanță. Este de notat faptul că omul prădat era evreu. Preotul și levitul care au trecut pe acel drum au fost evrei, dar nu s-au oprit asupra conaționalului lor. Deși l-au văzut că este rănit, “au trecut pe alături”. De ce aceștia nu l-au ajutat pe nefericitul om? Erau cazuri în care și tâlharul, juca rolul celui care părea rănit și astfel stătea întins pe pământ lângă drum, pentru a-i atrage pe cei care treceau pe acolo. În momentul în care drumețul se apropia de un astfel de “bolnav”, imediat alți tâlhari, care erau ascunși după stânci, se aruncau asupra trecătorului, îl prădau, și puteau să-l ucidă. Este posibil ca preotul și levitul să se fi temut de așa ceva, fapt care i-a făcut să-și continue drumul, fără să privească la cel întins pe pământ. Din relatarea lui Isus Hristos reiese că amândoi au refuzat să-l ajute pe rănit, deoarece nu aveau o iubire adevărată …

De cel rănit se apropie un samarinean. Israelienii îi priveau pe samarineni cu mare reținere, pentru ei fiecare samarinean reprezenta un păcătos și un eretic. Cea mai mare desconsiderare pentru evreu era atunci când cineva îl numea samarinean. Odată iudeii, din ură, i s-au adresat lui Isus: «Oare, nu zicem bine că Tu ești samarinean și ai demon?» (Ioan 8, 48). Acest lucru constituia o mare dezonoare.

Isus Hristos ne arată că samarineanul desconsiderat a fost caritabil față de cel rănit și nu a luat în considerare că rănitul a fost evreu. A ajutat un om. Orice om este creat de Dumnezeu și prin el putem să-i slujim Creatorului. Prin urmare, samarineanul i-a legat rănile, a turnat ulei și vin peste ele, l-a pus pe asinul lui, l-a dus la o casă de oaspeți și a plătit stăpânului acesteia pentru camera și îngrijirea rănitului. Din pilda lui Isus despre samarineanul caritabil se evidențiază “slujirea samarineană”, care înseamnă caritate, afecțiune și ajutorarea necondiționată a aproapelui.

Încheindu-și această pildă, Mântuitorul îl întreabă pe învățătorul legii: “Care dintre aceștia trei ți se pare, că a fost aproapele celui căzut între tâlhari?” Preotul, levitul, sau samarineanul? Învățătorul I-a răspuns: “Cel, care a fost caritabil cu el”. Atunci Hristos i-a spus acestuia: «Mergi și fă și tu asemenea» (cf. Luca 10, 36-37). Iată o poruncă adresată peste secole și nouă!

Evreu sau grec, european sau din altă cultură, omul este pretutindeni același și merită să fie iubit și acceptat pentru că există. Iar această existență este unică pentru că nu a fost, nu este și nu va mai fi nimeni pe pământ care să fie acest Eu, unic și trecător în istorie. Este o existență individuală și personală, astfel încât în fiecare se află o parte din istoria lumii care este «numai a lui» și uneori este la fel de înălțătoare ca a marilor personaje cunoscute. Este o existență irepetabilă, pentru că timpul se scurge fără sfârșit, ținându-ne prizonieri de la naștere până în momentul morții.

Fiecare om care se află în nevoi, este aproapele nostru. Grecii numeau pe fiecare străin barbar; pentru evrei străinul constituia un necredincios, iar adepții lui Mahomed îi numeau pe străinii de alt neam necredincioși. Pentru Isus Hristos fiecare străin este un frate sau o soră. Mai mult, Isus se interpune pentru fiecare om atunci când spune: «Adevărat vă spun vouă: tot, ce ați făcut unuia dintre acești frați mai mici ai Mei, Mie Mi-ați făcut» (Matei 25, 40). Fiul lui Dumnezeu, Isus Hristos, Mântuitorul nostru, și-a oferit Sângele pentru fiecare om, oferindu-se prin prezența Sa în întreaga Biserică : «Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul lumii», - spune Isus (Matei 28, 20). El este cu noi în Biserică. Se află alături de noi ca Învățător prin Sfânta Evanghelie. Este cu noi în Preasfântul Sacrament al Euharistiei sub chipul pâinii, și în lucrarea tuturor celorlalte Sfinte Sacramente, fiind și în semenii noștri.

Maica Tereza de Calcuta, deseori amintea surorilor ei: “Dragi surori! În capelă voi îl adorați pe Isus Hristos, ascuns în Tabernacol sub chipul pâinii. Când obligația vă cheamă pe voi din capelă la cei bolnavi în spitale, voi îl lăsați pe Isus Hristos în tabernacol și vă grăbiți spre Isus Hristos, adăpostit în oamenii bolnavi”. Tot ceea ce facem pentru semenii noștri bolnavi, facem pentru Isus Hristos însuși.

În cartea despre viața Sfântului Ioan al lui Dumnezeu este descrisă o emoționantă întâmplare. Acest sfânt se îngrijea cu mare iubire de cei bolnavi, le bandaja rănile, era caritabil cu cei sărmani, chiar săruta rănile respingătoare. Într-o zi s-a aplecat asupra unui rănit și a început să-i spele cu apă picioarele care-l dureau. La un moment dat Sfânt Ioan a văzut pe picioarele acestui om rănit răni adânci de piroane, care în mod neașteptat au început să strălucească cu o lumină ca de cristal și aureolă cerească. Minunat de această vedenie, Sfântul Ioan a exclamat: “Tu, Doamne Isuse, ești acesta?”. În acele momente sfântul a văzut chipul Mântuitorului, Hristos, în gloria cerească și a auzit cuvintele de laudă: «Într-adevăr, Eu Sunt Acesta. De fiecare dată, când tu speli rănile bolnavilor, faci aceasta pentru Mine”. După aceste cuvinte viziunea a dispărut.

În lume au fost, sunt și vor fi mulți oameni bolnavi, suferinzi, îndurerați și înlăcrimați. Se poate spune că pe întreg cuprinsul acestui pământ, se ascunde durerea, lacrimile, neputința, rănile, nefericirea și suferința. Pretutindeni este nevoie de samarineni caritabili, este nevoie de ajutor, mângâiere, încurajare și lucrări de caritate. În parohiile noastre, în familiile noastre, există mult teren pentru muncă misionară. Cât de frumos este să auzi că unii dintre credincioșii noștri, anumite organizații, vizitează pe oamenii vârstnici care nu pot să iasă din locuințele lor, care sunt singuri și au nevoie de un ajutor sau poate chiar de un sprijin concret. Uneori, un simplu cuvânt, un zâmbet, un sfat, constituie o mare mângâiere pentru cei care săptămâni, luni, sau chiar ani, sunt obligați să trăiască izolat. La judecata lui Dumnezeu vor fi fericiți cei care vor auzi cuvintele Domnului Hristos: «Flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și Mi-ați dat să beau; străin am fost și M-ați primit; gol am fost și M-ați îmbrăcat; bolnav am fost și M-ați cercetat» (Matei 25, 35-36). La întrebarea: “Doamne, când Te-am văzut pe Tine în nevoințe și Te-am ajutat?”, Hristos le va răspunde: «Întrucât ați făcut unuia dintre acești frați ai Mei, prea mici, Mie Mi-ați făcut» (Matei 25. 40).

“Mergi și fă și tu asemenea”, a spus Isus Hristos învățătorului în lege. Aceste cuvinte ale lui Isus Hristos se adresează și nouă. Mergeți și înfăptuiți lucrările de caritate ale samarineanului îndurător! Să fim caritabili! Domnul Dumnezeu, va fi caritabil cu tot cel, care va fi îndurător față de semenii lui. Evanghelistul Matei ne-a consemnat promisiunea cea bună a lui Isus Hristos: «Fericiți cei îndurători, că aceia îndurare vor afla» (Matei 5, 7).

Rugăciune

A-l iubi pe aproapele nostru cu iubire supranaturală înseamnă a Te iubi pe Tine, Dumnezeul meu, în om, iar pe om în Tine; a te iubi pe Tine numai pentru iubirea Ta și a iubi orice creatură din iubire față de Tine… O, Bunule Dumnezeu! Oare văzând pe aproapele nostru, creat după chipul și asemănarea Ta, nu este îndreptățit să ne spunem: privește la făptura care este asemenea nouă? Nu se cuvine oare să îl îmbrățișăm cu căldură… și să plângem pe umărul lui din iubire și compasiune pentru nevoile și suferințele lui? Nu suntem datori să-i dorim binecuvântările Tale? Și pentru ce aceasta? Datorită iubirii față de Tine. Pentru că Tu ne-ai făcut capabili de participare la bunătatea, harul și Mărirea Ta… pentru aceea, o, Iubire Dumnezeiască, Tu nu numai că ne ceri să-l iubim pe semenul nostru, ci faci și reverși această iubire în inimile noastre deschise spre Tine… de aceea, așa cum omul este chipul Tău, așa și iubirea sfântă a omului față de semenul său, reprezintă chipul adevăratei iubiri cerești față de Tine. Fă să Te purtăm de-a pururi în inimile noastre. Amin.

 

* * *

 

Învățătorule, ce trebuie să fac pentru a moșteni viața de veci?

Autor: pr. Vasile Rob
Copyright: Predici.cnet.ro

Evanghelia de astazi ne prezinta momentul ispitiri lui Isus de catre un invatator al legi lui Moise si raspunsul pe care Isus i l-a dat acestuia la intrebarea adresata.

Dupa ce iudeul enumera prima si a doua porunca din Tablele Legi, Isus ii spune: “Fa si tu la fel si vei fi viu.” Dar, pentru ca invatatul legi vroia sa vada, in conceptia lui Isus, cine este aproapele nostru, il intreaba direct, la care Isus raspunde prin Parabola Samarineanului milostiv din care reese ca, orice om ajuns la necaz, indiferent de neam sau religie, cunoscut sau necunoscut, prieten ori dusman, este aproapele nostru si trebuie ajutat pentru ca, in virtutea Jertfei pe Cruce, el a devenit fratele nostru.

Dar, din nefericire, multi crestini nu inteleg aceasta parabola si spun ca daca un preot face asa ceva, ce sa mai spui de un om oarecare. De aceea, cu harul lui Dumnezeu, voi incerca sa o explic: Omul cazut intre talhari este Adam, impreuna cu tot neamul omenesc. Ierusalimul este Raiul, fericirea vesnica. Ierihonul este aceasta lume pamanteasca.

Asadar, pentru neascultare, Adam si Eva au fost scosi din Rai (din fericire) si trimisi (coborat) in aceasta lume, intre talhari si demoni acestei lumi. Acestea sunt cei care l-au dezbracat pe Avram si odata cu el pe toti oameni din fericirea Raiului, creandu-i rani si tragandu-l in pacate grele.

Preotul care a trecut pe langa cel batut si ranit este preotul Vechiului Testament, care nu a putut sa-l ajute deoarece nu avea har. Pentru ca, Harul si Adevarul au fost aduse in lume de Isus Cristos.

Levitul ii reprezinta pe proroocii Vechiului Testament care, cu toate ca au indrumat poporul ales spre fapte bune, nu au fost ascultati. Nu au fost luati in seama de semeni lor.

Samarineanul este insusi Fiul lui Dumnezeu intrupat, care s-a aplecat peste ranile omeniri, turnand peste ele untdelemnul harului sfintitor izvorat din coasta sa, strapunsa pe cruce, dupa care l-a incredintat “casei de oaspeti”, adica Bisericii, mireasa sa, ca sa-i poarte de grija pana la intoarcerea sa la judecata de apoi.

Astfel ca, oricum ai lua aceasta parabola, fie in intelesul ei literar, fie in cel metaforic, ea ramane pentru om, modelul adevaratei iubiri crestinesti, fata de aproapele. Deoarece, cel ce il iubeste pe Dumnezeu, il iubeste si pe aproapele sau indiferent in ce stadiu al relatiilor sale este cu acesta: prieten, ruda sau dusman.

Intreg Noul Testament, de la un capat la altul, este dragoste si iubire. Este dragostea si iubirea lui Dumnezeu pentru oameni si indemn de iubire intre crestini.

Aceasta parabola ne indeamna sa impletim mila cu iubirea pentru ca, fiecare dintre noi am intalnit in viata oameni batuti sau loviti de soarta, chinuiti trupeste sau sufleteste, sa intindem mainile si sa-i ajutam. Dar noi, din nefericire, nu ne ridicam la nivelul dezideratului cerut de Isus, pentru ca:

1. suntem prea ocupati de noi insine pentru a mai avea timp si de aproapele nostru. Dorim ca, ceilalti, sa fie buni samarineni pentru noi nu si noi, la randul nostru, pentru ei;

2. Religia trebuie practicata nu numai in Biserica – unde oricum se face – dar si inafara ei, pe strada;

3. “Raniti” sunt printre noi, alaturea de noi, in mijlocul societati; poate conduce chiar o masina de lux (!), etc.;

4. Aproapele nostru trebuie sa fie, asadar,: orice om, oriunde si atunci cand are nevoie.

Dumnezeu nu a creeat raul in lume. El a creeat lumea si pe om. Raul a fost creeat de om. In ce fel ?

a. omul a creeat razboaiele;

b. omul polueaza aerul si distruge pamantul;

c. distribuie inegal lucrurile materiale din lume;

d. omul creeaza si intretine pacatul in lume.

Dumnezeu a venit in lume sa ordoneze lumea, sa arate rautatea pacatului si sa il distruga. El, nu a trecut niciodata pe langa cel bolnav, necajit sau nevoias fara a-l ajuta (vezi vindecarile din Biblie).

Cei doi dinari pe care, Samarineanul Milostiv (Dumnezeu) i-a dat gazdei de la han sunt cele doua cai prin care omul se poate mantui:

1. cainta;

2. postul si rugaciunea care constituie primul dinar ;

Al doilea dinar reprezinta sentimentele pe care preotul le imparte celor ce vin sa le primeasca sau celor care le cer.

Bernard Saw spunea; “Cel mai grav pacat impotriva semenului nostru nu este ura, ci indiferenta!” Ca urmare, in aceasta parabola, raul cel mai mare nu l-au facut cei care l-au batut si jefuit pe omul din Evanghelie, ci absenta iubiri celor ce au trecut pe acolo.

Constatam ca marea tentatie a crestinului de astazi este aceea de a implini gesturi eroice prin care sa fie vazut si adulat si nu cele de iubire permanenta si nefacute public, exprimate atat spre aproapele nostru, cat si spre cei din casa noastra.

Deoarece exista oameni care in dorinta lor de a fi vazuti si laudati sunt in stare a face mari sacrificii, dar nu vede ca propria lui casa este pe cale de a se distruge. Amin.