Selecție de predici

(tipareste predicile)

 

Duminica I-a din Post (a Ortodoxiei)
Evanghelia: Ioan 1,43-51
Apostolul: Evrei 11,24-26.32-40

Ioan 1,43-51

A doua zi voia să plece în Galileea și a găsit pe Filip. Și i-a zis Isus: Urmează-Mi. Iar Filip era din Betsaida, din cetatea lui Andrei și a lui Petru. Filip a găsit pe Natanael și i-a zis: Am aflat pe Acela despre Care au scris Moise în Lege și proorocii, pe Isus, fiul lui Iosif din Nazaret. Și i-a zis Natanael: Din Nazaret poate fi ceva bun? Filip i-a zis: Vino și vezi. Isus a văzut pe Natanael venind către El și a zis despre el: Iată, cu adevărat, israelit în care nu este vicleșug. Natanael I-a zis: De unde mă cunoști? A răspuns Isus și i-a zis: Mai înainte de a te chema Filip, te-am văzut când erai sub smochin. Răspunsu-I-a Natanael: Rabi, Tu ești Fiul lui Dumnezeu, Tu ești regele lui Israel. Răspuns-a Isus și i-a zis: Pentru că ți-am spus că te-am văzut sub smochin, crezi? Mai mari decât acestea vei vedea. Și i-a zis: Adevărat, adevărat zic vouă, de acum veți vedea cerul deschizându-se și pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se și coborându-se peste Fiul Omului.

 

Autori

pr. Ernest Munachi Ezeogu
pr. Ernest Munachi Ezeogu
pr. Jacques Sylvestre, O.P.
pr. Anthony M. Coniaris
pr. Gheorghe Neamțiu
pr. Gheorghe Neamțiu
pr. Anton Dancă
pr. Ilie Cleopa
pr. Anton Dancă
pr. Jacques Sylvestre, O.P.
pr. Tertulian Langa
pr. Ernest Munachi Ezeogu
IPS Andrei Rymarenko
pr. Eduard Patrașcu
pr. Raniero Cantalamessa
pr. Mihai Blaj
pr. Alessandro Pronzato
pr. Daniel Iacobuț
pr. Anton Dancă
volum colectiv ITRC
volum colectiv ITRC 2
pr. Eduard-Mihai Coșa
pr. Șerban Tarciziu
pr. Anton Iștoc
pr. Anton Dancă
pr. Alessandro Pronzato
pr. Ernest Munachi Ezeogu
IPS Ioan Ploscaru
pr. Ion Cârciuleanu
pr. Visarion Iugulescu
FSC
pr. Anton Dancă
pr. Pietro Righetto
pr. Alessandro Pronzato
pr. Felix Roca jr
Diverși alți autori
pr. Mihai Tegzeș
pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
FSC
Diverși alți autori
pr. Anton Dancă
pr. Alessandro Pronzato
pr. Claudiu Dumea
pr. Pietro Righetto
pr. Olimpiu Todorean
pr. Șerban Tarciziu

 

* * *

 

“A răspuns Isus: … Te-am văzut”

Autor: pr. Anthony M. Coniaris
Traducere: Oana Capan
Copyright: ProFamilia.ro

Când Isus l-a văzut pe Natanael venind la El, i-a spus: “Iată, cu adevărat, israelit în care nu este vicleșug.” Natanael l-a întrebat: “De unde mă cunoști?” La care Isus a răspuns: “Mai înainte de a te chema Filip, te-am văzut când erai sub smochin.” Nu atât faptul că Isus l-a văzut pe când stătea sub smochin l-a mirat pe Natanael, ci faptul că i-a citit gândurile din lăuntrul său. Așa că Natanael și-a spus: “Iată aici un om care îmi înțelege visele și rugăciunile și care a văzut în lăuntrul meu. Acesta trebuie să fie Fiul lui Dumnezeu, nimeni altul decât Mesia cel promis.”

 

Dumnezeu este Cel ce vede.

“Fiii lui Israel gemeau sub povara muncilor și strigau și strigarea lor din muncă s-a suit până la Dumnezeu. Auzind suspinele lor, Dumnezeu Și-a adus aminte de legământul Său pe care îl făcuse cu Avraam, cu Isaac și cu Iacov. De aceea a căutat Dumnezeu spre fiii lui Israel și S-a gândit la ei” (Ieșirea 2,23-25). Dumnezeu este Cel ce vede suferințele poporului Său. El i-a spus lui Moise: “Am văzut necazul poporului Meu în Egipt și strigarea lui de sub apăsători am auzit și durerea lui o știu. M-am pogorât dar să-l izbăvesc din mâna Egiptenilor…” (Ieșirea 3,7-8).

 

Cât de mare este Dumnezeul tău?

Dr. Henry Norris Russell, faimosul astronom, ținea odată un discurs despre măreția infinită a universului, în comparație cu micuța noastră planetă. Când a terminat de vorbit, o femeie a venit la el și l-a întrebat: “Dacă pământul nostru este atât de mic, iar universul atât de mare, putem oare să credem că Dumnezeu este atent la noi?” Dr. Russell i-a răspuns: “Depinde doamnă în totalitate de cât de mare este Dumnezeul în care credeți.”

Dumnezeul creștinilor este mai mare decât universul pe care El l-a creat; este suficient de mare ca să fie atent la fiecare dintre copiii Săi. Dar ce fel de atenție ne acordă? Ce înseamnă a trăi mereu sub ochii lui Dumnezeu? Înseamnă oare că putem să ne amenințăm copiii spunând: “Dumnezeu te vede. Ai grijă cum te comporți!” și astfel să facem din Dumnezeu o Dădacă Gigantică ce lucrează gratuit în locul nostru când nu suntem acasă? Aceasta înseamnă oare a trăi sub ochii lui Dumnezeu?

Unele închisori sunt echipate acum cu camere video puse în locuri strategice, astfel încât fiecare deținut să poată fi văzut, oriunde s-ar afla. Gardienii pot vedea totul. Nimic nu se poate ascunde de privirea lor ațintită spre monitoare. Astfel de camere se găsesc și la bănci, spitale și magazine. Ne amintesc de ochiul atotvăzător al lui Dumnezeu, reprezentat în unele icoane. Aceasta înseamnă oare să trăim constant în prezența lui Dumnezeu, Cel care vede totul? Este Dumnezeu un ochi mare ce ne supraveghează constant pentru a vedea dacă ne descoperă cu garda jos? Cu siguranță nu!

Platon spunea o poveste despre un tânăr păstor care găsise un inel ce îl făcea invizibil. Acesta i-a oferit ocazia să facă ce dorea el, fără să fie văzut. Înainte să găsească inelul, tânărul era unul drept și bun. Dar când a scăpat de sub privirile celor din jur, a devenit lipsit de scrupule și lacom. Este cu siguranță un lucru bun să trăim cu ochii semenilor ațintiți asupra noastră. De fapt, când oamenii își părăsesc casa și merg în locuri străine, unde nimeni nu îi cunoaște, au tendința să facă lucruri pe care nu le fac de obicei. În romanul “Roba” al lui Lloyd C. Douglas, Marcellus îl întreabă pe Justus, “Unde crezi că a mers Isus?” Justus a răspuns: “Nu știu, prietene, decât că El trăiește, și mă aștept mereu să îl văd. Uneori îi simt prezența de parcă ar fi lângă mine. Aceasta te păstrează onest. Nu simți imboldul de a înșela pe cineva, de a minți pe cineva, de a răni pe cineva, atunci când știi că Isus se află lângă tine.” Marcellus i-a spus atunci: “Cred că trebuie să fie foarte neconfortabil să te simți mereu urmărit de o prezență invizibilă.” “Nu și dacă prezența aceasta te apără pe tine de tine, Marcellus. Este o mare bucurie să ai pe cineva lângă tine, care să te facă să dai ce ai mai bun din tine.”

Edward R. Murrow descria odată secretul britanicilor în fața tiraniei naziste: “În mod inconștient ei au săpat în istoria lor și au simțit că Drake, Raleigh, Cromwell și toți ceilalți îi priveau de undeva de sus, obligându-i să fie demni asemenea strămoșilor lor”. Cel care se uită mereu în jos la noi este Domnul Isus Cristos. Cât de obligați trebuie să ne simțim să apărem demni în ochii Lui! Aceasta înseamnă să trăim în prezența unui Dumnezeu care vede. Este ca în cazul fetiței care se simțea bine demonstrându-i bunicului ei un dans pe care tocmai îl învățase. Jumătate din distracția fetiței venea din faptul că niște ochi prietenoși ce o urmăreau.

 

Disperarea extremă.

Disperarea extremă vine atunci când simțim că nu suntem văzuți de nimeni. În piesa lui Thornton Wilder, “Orașul nostru”, unei tinere femei, care a murit la scurt timp după ce s-a căsătorit, i se permite să se întoarcă din morți pentru a petrece o zi în casa ei. Pentru că se întoarce ca o fantomă, nimeni nu o vede. Izolarea care rezultă de aici este mai mult decât poate ea îndura. Înainte de sfârșitul zilei își dorește să se reîntoarcă în mormântul de pe deal.

Deoarece l-am văzut pe Dumnezeu în Cristos, știm că El vede și se îngrijește de noi. O fetiță era prezentă la o întâlnire în care se discuta candidatura lui Calvin Coolidge la președinția Statelor Unite (a fost președintele SUA între 1923 și 1929). Odată sosit, cei prezenți au început să discute despre candidat. Deodată fetița a întrerupt discuția spunând că Coolidge este cel mai potrivit om. Tatăl ei a întrebat-o: “De ce?” Ea a ridicat palma cu un deget bandajat și a spus: “El a fost singurul dintre voi care a observat că am o rană la deget și m-a întrebat ce am făcut și cum mă simt.” Dumnezeu nu este la milioane de kilometri de noi. El ne vede. Îi pasă de noi. “Nici o vrabie nu cade pe pământ fără știrea Tatălui vostru”, a spus Isus.

 

Cum ne vede Dumnezeu.

Dumnezeu nu ne vede de la înălțimea unui turn de fildeș, ci de la înălțimea crucii. Prin Cristos am învățat că privirea lui Dumnezeu este o privire de iubire și milă. El ne vede nu pentru că dorește să ne pedepsească, ci pentru că ne iubește. De fapt, ne iubește atât de mult încât nu își poate lua ochii de la noi. Ca o mamă ce nu își poate lua privirea de la nou-născutul ei, și Domnul nu se oprește din a-i privi pe cei în care și-a pus încrederea (Iov 36,7). Ne vede când suferim. Și pentru că ne vede, poate să ne mângâie și să ne dea tărie. Și pentru că știm că ne vede, îi putem spune: “Că de voi și umbla în mijlocul morții, nu mă voi teme de rele”. De ce? “Pentru că Tu cu mine ești.”

Ne vede cu întristările noastre. Ne vede cu păcatele noastre. Dar și cu păcate fiind, El ne privește cu o iubire ce ne îndeamnă la pocăință. De exemplu Isus s-a uitat la Simon Petru după ce acesta s-a lepădat de El de trei ori. Drept urmare Petru a ieșit afară și a început să plângă amarnic. De ce? Ce a fost în privirea lui Isus de l-a făcut pe Petru să îi pară rău și să devină cel mai mare predicator al Rusaliilor? Cu siguranță privirea lui Isus era plină de compasiune și de iubire. Aceasta a frânt inima apostolului impulsiv. Dumnezeu este Cel care ne vede cu păcate. Dar faptul că ne vede este un act de iubire, ce ne invită la pocăință și iertare, spunându-ne: “Veniți să ne judecăm, zice Domnul. De vor fi păcatele voastre cum e cârmâzul, ca zăpada le voi albi, și de vor fi ca purpura, ca lâna albă le voi face” (Isaia 1,18).

El ne vede suferind pentru a ne mângâia. El ne vede cu păcate pentru a ne face conștienți de greșelile noastre și pentru a ne aduce la pocăință. Și apoi ne spune chiar Dumnezeu: “Eu nu Mă uit ca omul; căci omul se uită la față, iar Domnul se uită la inimă” (1Regi 16,7). Există oameni care stăpânesc atât de bine expresiile faciale încât este imposibil să ghicești ce se află în spatele acestora. Dar Dumnezeu se uită în inimă. El vede caracterul. El vede motivația reală în spatele fiecărui gest. El face distincția între real și nereal, între expresie și intenție, între mască și original. În fine, să ne gândim la compasiunea din privirea lui Isus; pentru că aceștia sunt ochii prin care ne privește Dumnezeu astăzi. Câtă compasiune trebuie să fi fost în ochii săi când, privind spre Ierusalim, a vărsat câteva lacrimi. Câtă compasiune trebuie să fi exprimat privirea Sa când vindeca bolnavi și când învia morți. Câtă compasiune trebuie să fi avut când a plâns în fața mormântului lui Lazăr, prietenul Său.

Modul în care îi privim pe oameni exercită o puternică influență asupra lor. Un om se poate uita la altul cu o privire ce apasă sufletul celuilalt. Poate să arunce o privire ce rănește și distruge. Sau poate să privească cu o indiferență rece, umilindu-l și degradându-l pe celălalt. Dar un om poate privi la semenul său și cu bunătate și căldură, cu o privire ce încurajează, ce deschide lacătul celuilalt, ce trezește puteri în acela. Așa se uită Dumnezeu la noi.

Romano Guardini a surprins atât de bine semnificația privirii lui Dumnezeu când a scris: “Dumnezeu este Cel care vede. Dar privirea Lui este un act de iubire. Cu privirea Lui El își îmbrățișează creaturile, le susține și le încurajează… Privirea lui nu este una care doar se uită la ceva: este iubire creatoare, este puterea ce permite lucrurilor să fie ele însele și le salvează de la degenerare și decădere… Dumnezeu își întoarce fața Sa spre om și astfel se dă pe Sine omului… A fi văzut de El nu înseamnă a fi expus unei priviri neîndurătoare, ci a fi învăluit în cea mai profundă atenție… Suntem văzuți de El fie că vrem, fie că nu. Diferența este că dacă încercăm să ne ascundem de privirea Sa, sau ne străduim să intrăm in ea… Nici una dintre greșelile sau relele din viețile noastre nu sunt fatale atâta timp cât le confruntăm cu privirea Sa. Însuși actul de a ne pune sub privirea Sa este începutul reînnoirii… Dar totul este în pericol dacă refuzăm să ne punem pe noi înșine și viețile noastre sub privirea Sa.” (“Dumnezeul cel Viu”, de Romano Guardini).

“Cel ce a zidit ochiul, oare, nu privește?”, se întreabă psalmistul. “Da, privește!”, răspundem noi. El a văzut ce era în inima lui Natanael. L-a văzut pe Avraam. A văzut poporul Său suferind în Egipt. Ne vede astăzi. Ne vede cum suferim, pentru a ne mângâia. Ne vede cu păcatele noastre, pentru a ne ierta. Ne vede de pe cruce. Ne vede cu iubire și privirea sa ne îndeamnă să dăm ce este mai bun din noi. Dacă ochii lui Cristos sunt ferestrele prin care Dumnezeu ne vede, ei sunt în același timp și oglinzile în care ne vedem pe noi, iubiți de Creatorul și Răscumpărătorul nostru.

Ce impact trebuie să aibă asupra noastră faptul că zi de zi, orice facem și spunem și încercăm și gândim și ne imaginăm este sub privirea lui Dumnezeu! Trebuie să revoluționeze existențele noastre! Isus a răspuns: “Mai înainte de a te chema Filip, te-am văzut când erai sub smochin.”

 

* * *

 

Cultul icoanelor

Autor: pr. Gheorghe Neamțiu
Copyright: Viața creștină

Duminica aceasta, întâia din Postul Paștilor, se mai numește și Duminica Ortodoxiei, în amintirea biruinței dreptei învățături a Bisericii despre icoane și despre cultul lor. Or, dreptcredincios, dreptslăvitor, se zice în limba greacă: orthodoxos, de unde și denumirea de ortodoxie, care înseamnă credință dreaptă, adevărată, sau, în sens literal strict, dreaptă slăvire.

Prin urmare, Duminica Ortodoxiei nu înseamnă duminica Bisericii Ortodoxe, ceea ce ar fi și un anacronism, deoarece această denumire și-a luat-o Biserica Răsăriteană de-abia mai târziu, după schisma cea mare, pe când dreapta credință – ortodoxia – despre icoane s-a definit în al șaptelea conciliu sau sobor ecumenic, de la 787, deci cu mult înainte.

Aceasta, ca o precizare.

Înainte de a arăta legitimitatea și folosul pe care îl are cultul sau venerația icoanelor, în evlavia creștină, să facem o scurtă privire istorică asupra luptei dusă împotriva icoanelor.

Ceea ce a determinat pe împărații bizantini să combată icoanele a fost intenția lor de a îmblânzi astfel furia musulmanilor, care amenințau frontierele Imperiului Roman și care, cum știm, învinuiau pe creștini că, cinstind icoanele, ei încalcă porunca din decalog care spune: “Să nu-ți faci chip cioplit ca să i te închini lui!” Totodată, împărații credeau că, suprimând cultul icoanelor, îi vor atrage mai ușor pe musulmani la creștinism.

Primul care a greșit cu privire la acest cult a fost împăratul Leo Isaurul, după care au urmat ereticii numiți iconoclaști, care înlăturau orice icoane din biserici, distrugându-le, și combăteau orice fel de folosire a lor ; apoi, iconomahii, eretici care admiteau folosirea icoanelor în scopul instrucțiunii sau înfrumusețării Bisericilor, dar combăteau venerarea lor religioasă.

Leo Isaurul a emis un edict împărătesc prin care interzicea venerarea icoanelor în cuprinsul imperiului și ordona înlăturarea lor. Au fost distruse, atunci, neprețuite comori și nemuritoare capodopere de artă religioasă. Totodată, valuri de sânge curgeau pretutindeni, căci mulți creștini preferau mucenicia, decât să pângărească chipurile Mântuitorului, ale Preacuratei sau ale sfinților. Părinții Bisericii s-au împotrivit cu dârzenie acestui edict, pecetluindu-și credința cu propriul sânge. Spre a pune capăt ereziilor iconoclaștilor și iconomahilor, la dorința patriarhului Taraziu al Constantinopolului, pe timpul împărătesei Irina și al fiului acesteia, Constantin al VI-lea Coproninul, s-a ținut la Niceea, în anul 787, Al VII-lea Conciliu sau Sobor Ecumenic, în care s-a definit adevărata învățătură despre venerarea icoanelor. Aici s-a hotărât să se pună cruce și icoane sfinte prin biserici, pe vasele și veșmintele sacre, în case și la răscruci de drumuri, pentru că – precizează Conciliul – “aceasta este învățătura sfinților Părinți cea insuflată de Dumnezeu și sfânta Tradiție a Bisericii”. “Și – adaugă același Conciliu – acestea, adică icoanele Mântuitorului, ale Preacuratei Fecioare Maria și ale sfinților să se sărute și să se venereze, dar nu cu adevărată latrie, cea care după credință se cuvine numai firii dumnezeiești, ci așa că în onoarea acestora să se tămâieze și ardă lumimi ca și la chipul prețioasei și de viață făcătoarei Cruci, la sfintele Evanghelii și la celelalte lucruri sfinte, precum era datina cea veche și cucernică, pentru că onoarea dată icoanei trece la prototip și cel ce se închină la icoană se închină celui zugrăvit într-însa.” (Apud Dr. V. Suciu, Teologia dogmatică specială, vol. I, ed. a II-a, Blaj, 1927, p. 485). Luptele contra cultului icoanelor au continuat însă și după Conciliu. De abia în anul 842, deci după mai bine de o sută de ani de lupte, împărăteasa Teodora a curmat persecuția, iar Biserica, în amintirea acelei biruințe a dreptei credințe privitoare la cinstirea icoanelor, a rânduit sărbătoarea de azi, Duminica Ortodoxiei.

Dar, câteva secole mai târziu, s-a ivit învățătura protestanților și a neoprotestanților. Împotriva acesteia s-a întrunit sinodul Tridentin (1545-1563) în care Biserica a venit cu noi precizări doctrinale, pe care le vom vedea ceva mai departe.

După acest scurt istoric, să examinăm cele două izvoare și temeiuri de nezdruncinat ale credinței: Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție, pe care Biserica își sprijină învățătura despre cultul icoanelor, care a costat-o atâtea jertfe.

1. În Sfânta Scriptură a Vechiului Testament, Cartea Ieșirii, cap. 25 v.8, Dumnezeu îi poruncește lui Moise ca, de ambele părți ale sicriului Legii, care se păstra în cortul mărturiei, să se pună doi Heruvimi de aur turnat: “Și vei face doi Heruvimi de aur turnat, și îi vei pune de amândouă laturile sicriului.” Or, știm că sicriul în care se păstrau Tablele Legii și toiagul înverzit al lui Aron era simbolul prezenței lui Dumnezeu în mijlocul poporului evreu și că acesta venera nu numai sicriul, ci și pe cei doi Heruvimi. Acest cult se vede și din faptul că, pe când Evreii transportau cu mare venerație sicriul Legii, Oza, îndrăznind să se atingă de el ca să-l sprijine, a fost pedepsit de Dumnezeu cu moartea pe loc (II Imp VI, 6-7).

Tot la porunca Domnului, Moise a înălțat, în pustiu, un șarpe de aramă, cu scopul ca Evreii mușcați de șerpi veninoși, privind la el, să se vindece. Or, acest șarpe era numai prototipul, prefigurarea Crucii lui Cristos, precum însuși Mântuitorul ne-o spune: “Și precum Moise a înălțat șarpele în pustiu, așa se cade să Se înalțe Fiul Omului, pentru ca tot cel ce crede Într-însul să nu piară, ci să aibă viață veșnică” (Ioan III, 14).

Împăratul Solomon, de asemenea, împodobește templul, construit de el, cu doi Heruvimi de aur, fără a i se reproșa că este idolatru.

2. Sfânta Tradiție, al doilea izvor al credinței noastre, ne învață că venerarea icoanelor datează încă din primele veacuri ale creștinismului. În perioada prigoanelor contra creștinilor, din primele trei secole, întâlnim în catacombe pe Mântuitorul închipuit prin figura Păstorului cel Bun cu oița pierdută pe umeri. O altă figură simbolică a Mântuitorului era peștele, zugrăvit pe pereții catacombelor. Iată cum s-a ajuns la acest simbol: Inițialele cuvintelor din expresia grecească Isoos Hrist-s Teoo Yi-s Sot!?r (- Isus Cristos Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul), formează cuvântul grecesc Ichthys, care înseamnă pește. Această imagine, zugrăvită pe pereții catacombelor, creștinii o foloseau și ca semn de recunoaștere între ei. Tot în catacombe întâlnim chipurile Preacuratei cu Isus în brațe, precum și ale apostolilor Petru și Pavel, zugrăviți alături de chipul Mântuitorului. Uneori ele poartă și aureolă, semnul venerației religioase. Cultul Sfintei Cruci, de asemenea este foarte vechi.

Începând cu secolul al IV-lea, Sfinții Părinți vorbesc despre cultul icoanelor ca despre un cult cunoscut tuturor. În Canonul de mângâiere cel mic, găsim osândirea celor ce nu se închină icoanei Preacuratei numită Povățuitoare. Or, această icoană, conform Tradiției, a fost zugrăvită de Sfântul Luca. Prin urmare, cultul icoanelor își are originea încă în epoca apostolilor și, după cum reiese din cele arătate, nu numai că este legitim, ci a fost și practicat ca o deprindere evlavioasă folositoare.

Celor care obiectează că cinstirea icoanelor este o închinare la idoli, pentru că Dumnezeu în Testamentul Vechi poruncește: “Să nu-ți faci chip cioplit ca să i te închini”, le răspundem că Dumnezeu, prin această opreliște, a vrut să-i ferească pe evrei de cultul zeităților păgâne foarte răspândit pe atunci printre celelalte popoare. Or, aceste popoare se închinau nu numai acelor zeități, ci divinizau înseși statuile care reprezentau acele zeități, atribuindu-le aceleași puteri supranaturale. De aceea Dumnezeu, poruncind: “Să nu-ți faci chip cioplit ca să i te închini”, motivează imediat, adăugând: “căci Eu sunt Domnul Dumnezeul tău”. Or, noi creștinii nu credem că icoanele ar fi Dumnezeu ori că ar avea în sine putere divină, și nu lor ne rugăm, și nu în ele ne punem încrederea, ci – precum ne-o spune sinodul Tridentin – “sărutându-le, descoperindu-ne capul, ori îngenunchind înaintea lor, noi îl adorăm pe Cristos și cinstim pe sfinții care sunt reprezentați în acele icoane.” (Sesiunea XXV; apud Suciu V., dr., Dogmatica Specială, vol. I, p. 486). Același conciliu, în continuare, impune episcopilor să-i învețe pe credincioși că prin icoane se instruiește poporul în articolele de credință și sunt de mare folos nu numai prin aceea că ne aduc aminte de darurile și binefacerile date de Cristos, ci și prin faptul că, punându-ne înaintea ochilor minunile făcute de Dumnezeu prin sfinți, precum și pildele lor, noi suntem invitați să imităm viața și virtuțile lor și, astfel, să adorăm și să iubim mai mult pe Dumnezeu care și-a arătat prin ei puterea și bunătatea Sa, și să deprindem cu mai mare zel evlavia. Sfântul Grigore cel Mare, patriarhul Romei, numește icoanele Scriptura celor neînvățați, pentru că cel ce le privește citește în ele ca într-o carte deschisă “prorociile prorocilor, nevoințele cuvioșilor, chinurile mucenicilor și patimile și minunile lui Cristos.” (Autorul notelor din Pidalion, la Prolegomena de la Sinodul al VII-lea).

Dar, mai obiectează unii, este o superstiție a venera o icoană mai mult ca pe alta, deși ambele sunt ale uneia și aceleiași persoane, cum este cazul cu locurile de pelerinaj.

Acestora le răspundem că noi cinstim o icoană mai mult decât pe alta nu în sensul că în una ar fi ceva ce nu ar fi în cealaltă. Căci, după cum ziceam mai înainte, icoanele nu au în sine nimic vrednic de venerație, neavând în sine nici o putere, ci dacă ne închinăm uneia mai mult decât alteia și dacă facem pelerinaj într-un anumit loc, o facem pentru un motiv cu totul extrinsec și anume: pentru că Dumnezeu și-a manifestat voința Sa ca pe acea icoană s-o venerăm mai mult și în acel loc să I ne închinăm Lui în mod deosebit. Un astfel de caz avem în Evanghelie, unde, la Scăldătoarea de lângă Poarta Oilor, numai cel care intra întâi după tulburarea apei se vindeca, deși apa era permanent aceeași. Motivele pentru care Dumnezeu își manifestă astfel de preferințe – și de a fi venerată o icoană mai mult decât alta de a fi adorat într-un loc mai mult decât în altul – rămân pentru noi o taină a înțelepciunii Sale. (Cf. Dr. V. Suciu, op. cit., p. 484-496).

La toate aceste argumente din Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție, mai adăugăm unul de ordin firesc. Ce este mai firesc decât să păstrăm și să privim cu respect și iubire orice amintire scumpă rămasă de la cei dragi ai noștri, trecuți dincolo, și în mod special fotografia ce le imortalizează chipul. E deci cu atât mai logic să venerăm chipurile ce ne evocă viața și jertfa Mântuitorului, precum și viața Preacuratei și a Sfinților care L-au întruchipat prin virtuțile lor, și, privindu-le icoana, să ne însuflețim cu credința, curajul și iubirea lor, și să-i invocăm ca mijlocitori către Dumnezeu în lipsurile noastre trupești și sufletești. Cinstindu-le imaginea, îi cinstim pe ei și în primul rând pe Dumnezeu care se oglindește și strălucește în ei prin viața lor ; totodată, aducem prinosul nostru de recunoștință Bisericii, Mama noastră, care, cum am văzut, prin lupte și jertfe îndelungate, a salvat și păstrat această devoțiune în lumina dreptei credințe. Amin.

 

* * *

 

Credința

Autor: pr. Gheorghe Neamțiu
Copyright: Viața creștină

Duminica aceasta, întâia din Postul Mare, este dedicată adevăratei învățături privind venerarea sfintelor icoane și biruinței definitive a acestui cult împotriva ereticilor numiți iconoclaști și iconomahi, cu care Biserica a luptat mai bine de un secol.

Biserica, drept omagiu adus tuturor fiilor ei, episcopi, preoți și laici, care au mărturisit și apărat eroic dreapta credință despre icoane, acceptând chiar martirajul, a rânduit să se citească, azi, la Sfânta Liturghie, pericopa din Epistola către Evrei în care Spiritul Sfânt, prin gura Apostolului neamurilor, laudă credința drepților din Testamentul Vechi, începând cu Avraam și sfârșind cu profeții, care în mijlocul torturilor și batjocorilor la care fuseseră supuși, au rămas statornici în credință, până la moarte.

Deoarece întreaga noastră trăire și mântuirea își au temeiul în credință, vom folosi acest prilej pentru a face o scurtă meditație asupra acestei prime virtuți dumnezeiești sau, cum se mai numește, teologale.

Ce este credința ? Este acea virtute supranaturală prin care noi, sprijiniți de autoritatea lui Dumnezeu, primim de adevărat tot ce ne-a descoperit și ne învață El prin Biserica Sa. Am spus: credința este o virtute. Virtutea este o dispoziție, o înclinare permanentă de a face fapte plăcute lui Dumnezeu. Am mai precizat că este o virtute supranaturală, pentru că nu o dobândim cu puterile noastre naturale, ci ea vine de sus, ca un dar al lui Dumnezeu, cum ne-o spune și Sfântul Pavel în Epistola către Efeseni, cap. II, v. 8: “Prin har ați fost mântuiți, prin credință: și aceasta nu vine de la voi (adică nu din puterile voastre – n.n.), ci e darul lui Dumnezeu.” Am afirmat apoi că prin ea primim cu adevărat tot ce ne-a revelat Dumnezeu, deci nu e vorba de o simplă părere, ci ne dăm adeziunea, asentimentul necondiționat și ferm la adevărurile descoperite de El și le ținem ca sigure.

Dar acest asentiment necondiționat și ferm nu este un act irațional, orb, ci un act conform rațiunii. Cum anume? Iată cum. Înainte de a ne da adeziunea, de a accepta adevărul descoperit, noi ne convingem prin cercetare, prin studiu, că Dumnezeu, de fapt, într-adevăr, a descoperit, a vorbit oamenilor: prin patriarhi, prin profeți, prin Isus Cristos și prin Biserica Sa, și că El s-a îngrijit ca descoperirea să ajungă neștirbită până la noi. Iată temeiul pe care trebuie să se sprijine adeziunea, credința mea. Prin urmare, din clipa în care eu m-am convins că Dumnezeu a descoperit, a vorbit și m-a asigurat de transmiterea negreșelnică a cuvântului Său, peste veacuri, până la mine, e rațional, e logic ca eu să-mi supun mintea adevărului descoperit și să-l accept necondiționat. Chiar dacă acel adevăr nu-l înțeleg în sine, în esența lui? Da, chiar dacă e vorba de un mister, deoarece odată ce eu m-am convins că Dumnezeu mi l-a descoperit, însuși acest fapt este pentru mine o garanție absolută a veridicității acelui mister, pentru că Dumnezeu, fiind prin definiție însuși adevărul absolut, atotștiutor, nu se poate înșela, nu poate greși, iar, pe de altă parte, fiind El preasfânt, prin definiție, nu mă poate înșela.

În timp ce tiranul Asclepiade îl tortura pe Sfântul martir Roman, un copilaș, care era ținut în brațele mamei și care deabia știa vorbi, ridică glasul contra tiranului, zicându-i: “Isus Cristos este adevăratul Dumnezeu”. Cine ți-a spus?, întrebă aspru tiranul. Mama, răspunse copilașul. Și mamei tale cine i-a spus-o? I-a spus-o Dumnezeu.” (G. Mortarino, La parola di Dio per vita di esempi, ed. a VI-a, Vicenza, 1946, p. 300).

Iată temeiul credinței noastre: Biserica, Mama noastră, ne spune ce să credem, deoarece Dumnezeu, Tatăl nostru, i-a descoperit toate adevărurile de Credință pe care ea ni le predă.

Dacă marele Aristotel era atât de venerat și ascultat pentru vasta sa știință, încât era deajuns să spună o sentință sau numai un cuvânt ca să fie socotite drept oracol indiscutabil – de unde și adagiul: magister dixit -, oare nu infinit mai mult trebuie să credem cuvântului rostit de însuși Adevărul, care nu poate nici să ne înșele, fiind preasfânt, nici să Se înșele, fiind atotștiutor.

Da, Dumnezeu ne-a vorbit. Sfântul Pavel în epistola către Evrei, II, 1-2, ne spune: “În multe rânduri și în multe chipuri a grăit Dumnezeu de demult părinților prin profeți; iar în zilele acestea mai pe urmă ne-a vorbit prin Fiul, pe care L-a pus moștenitor peste toate, prin care și veacurile le-a făcut.” Adevărurile descoperite de Dumnezeu prin Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție se rezumă foarte pe scurt în Simbolul Credinței sau, cum se mai numește Crez sau Credeu.

Să examinăm, acum, dovezile faptice pe care ni le-a lăsat Dumnezeu ca să ne putem convinge că adevărurile de credință ni le-a descoperit El.

Cea dintâi dovadă este împlinirea profețiilor. A prezice cu exactitate întâmplări viitoare, îndepărtate, care depind de libera voință a omului, este un lucru pe care singur Dumnezeu îl poate face. Or, întâmplările din viața lui Isus au fost prevestite cu acuratețe, cu multe secole înainte de nașterea Lui; și toate s-au împlinit întocmai. Este suficient să confruntăm Vechiul Testament cu Noul Testament, ca să ne convingem. Iată de ce Isus le spune Evreilor care nu credeau în El: “Voi cercetați scripturile și vi se pare că în ele este viața veșnică, și acestea sunt care mărturisesc de mine” (Ioan V, 39).

A doua dovadă o constituie minunile lui Isus și ale tuturor trimișilor lui Dumnezeu, minuni pe care nici un om cu bun simț nu le poate nega. Or, minunea, adică “fenomenul care întrece puterile și ordinea întregii naturi create” (Vasile Suciu, Dr., Teologia dogmatică fundamentală, vol. I, ed. a II-a, Blaj 1927, p. 201), nu este altceva decât expresia atotputerniciei lui Dumnezeu care intervine direct în ordinea firii, spre a dezvălui sau confirma un adevăr despre Sine. Așadar, din faptul că El a întărit cu minuni ceea ce ne-a învățat, trebuie să conchidem că tot ce ne-a descoperit El este adevărat și deci trebuie să credem.

A treia dovadă în sprijinul divinității credinței ne-o oferă martirii, care, pentru a rămâne fideli lui Dumnezeu și învățăturii Lui, răbdau toate supliciile, acceptând chiar și moartea, din dragoste pentru Cristos. Și, nu rareori, martiriul lor era însoțit de minuni care duceau la convertirea călăilor sau a unora dintre cei prezenți, astfel încât pe drept cuvânt afirma Tertulian că “sângele martirilor este sămânța creștinilor”. Nu este oare aceasta o dovadă evidentă a divinității credinței creștine, a faptului că adevărurile pe care le mărturisim sunt descoperite de Dumnezeu?

A patra dovadă, nu mai puțin convingătoare, a acestui fapt este răspândirea vertiginoasă a religiei creștine în primele veacuri. Încă Sfântul Pavel le scria Romanilor: “Credința voastră s-a vestit în toată lumea” (I, 8). Iar Tertulian scria împăratului Traian: “Noi suntem numai de ieri și deja suntem pretutindeni: am umplut toate cetățile, palatele, Roma, senatul și Forul; vouă nu v-am lăsat decât templele” (Apologetica, cap. 37). Și, ca să ajungă la această uluitoare răspândire, creștinismul trebuia să învingă atâtea obstacole, omenește de neînvins: idolatria, corupția și viciile păgânismului și, ce e și mai mult, să facă acceptată o religie, diametral opusă, care pretindea înfrânarea patimilor, a celor mai neîmblânzite instincte. Și cu ce mijloace? Numai cu puterea cuvântului unui Dulgher din Nazaret, propovăduit de discipolii Lui -niște oameni simpli, neînvățați, cărora, în schimbul trudei lor, nu li se promisese decât lipsuri, suferințe, prigoniri și moarte. Și totuși, în ciuda tuturor împotrivirilor venite din însăși firea omului, această Religie a devenit atât de repede stăpâna lumii.

În sfârșit, conservarea credinței, de-a lungul veacurilor până la noi, constituie o dovadă de necontestat a divinității ei. Prigoanele din partea iudaismului, cele zece persecuții sângeroase din partea imperiului roman, în primele trei veacuri; ereziile, schismele și smintelile dinăuntrul creștinismului, artele și presa, toate sperau să stârpească din inimi credința. Dar, în mijlocul tuturor furtunilor, ea a rămas aceeași: neschimbată, neclintită, în doctrina și practicile ei, ca și “cetatea de pe vârful muntelui”. Dăinuirea ei în mijlocul nenumăratelor frământări și dispariții de instituții și imperii dovedește că ea este de la Dumnezeu și se bucură de permanenta asistență a Aceluia care a zis: “Iată, eu cu voi sunt în toate zilele până la sfârșitul lumii” (Matei XXVIII, 20) și care a promis Bisericii Sale biruința asupra iadului: ” (…) și porțile iadului nu o vor birui” (Matei XVI, 18).

Iubiții mei, să-i mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit de marele dar al credinței, dar prețios primit în Botez, fără meritul nostru. Să ne străduim să-l păstrăm neștirbit și să-l sporim prin rugăciuni, prin primenirea în baia Sfintei Spovedanii, prin alimentarea cu Trupul Domnului și prin fapte bune. Să ne ferim de tot ce ar putea să ne micșoreze sau piardă credința: de trufie, de contaminarea maximelor lumii fără de Cristos, a prieteniilor rele, a lecturilor și a spectacolelor obscene – tot atâtea instrumente ucigătoare ale Satanei – și să urmăm îndemnul Apostolului din Epistola întâi către Corinteni XVI, 13: “Vegheați, stați în credință, îmbărbătați-vă, întăriți-vă! Toate ale voastre din dragoste să fie.” Amin.

 

* * *

 

Despre cinstirea Sfintelor Icoane

Autor: pr. Ilie Cleopa
Copyright: Internet

Și vei face doi heruvimi de aur turnat și îi vei pune pe ei de amîndouă laturile acoperămîntului împăcării. Mă voi face cunoscut ție de acolo și îți voi grăi între cei doi heruvimi (Ieșire 25, 18-22)

Iubiți credincioși,

Biserica lui Hristos dreptmăritoare prăznuiește astăzi un mare așezămînt apostolesc și sobornicesc, anume cultul sfintelor icoane. Acesta s-a așezat prin hotărîrea Sfîntului și marelui Sinod Ecumenic al șaptelea de la Niceea din anul 787, la care au luat parte trei sute șaizeci și șapte de Sfinți Părinți și o sută treizeci și șase de arhimandriți și stareți de mănăstiri. Sinodul a fost condus din partea Bisericii Ortodoxe de Răsărit de Sfîntul Tarasie patriarhul Constantinopolului. Din partea Bisericii de Apus a fost Petru, arhiepiscopul Romei, însoțit de Petru, prezbiter și egumen al mănăstirii Sfîntul Sava din Roma, din partea papei Adrian.

Toți acești Sfinți Părinți au hotărît cinstirea Sfintelor Icoane și au dat anatema pe toți ereticii luptători de icoane, de la care mulți sfinți au suferit mari prigoane și moarte timp de aproape două secole, de la Leon Isaurul, primul luptător împotriva sfintelor icoane și pînă la Teofil cel de pe urmă. După moartea lui Teofil, prin rîvna împărătesei Teodora și a Sfinților Părinți s-a stabilit din nou dreapta credință și cinstirea Sfintelor Icoane, cum a fost și pe vremea Mîntuitorului și a Sfinților Apostoli, căci Iisus Hristos prin minune nefăcută de mîini, a zugrăvit chipul feței Sale pe maramă și l-a trimis lui Avgar, regele Edesei (Combaterea sectelor, Chișinău, 1929, p. 510-532). După tradiția apostolică, Sfîntul Apostol și Evanghelist Luca, fiind mare pictor, a zugrăvit chipul Maicii Domnului cu Pruncul Iisus în brațe pe cînd era ea în viață.

Acest mare adevăr îl adeverește și Sfîntul Sinod al 7-lea ecumenic, zicînd: “Noi păstrăm predaniile Bisericii, întăririle înscris sau în nescris. Una din ele poruncește a face noi închipuiri de icoane pictate, fiindcă aceasta în unirea cu istoria Evangheliei slujește spre adeverirea că Dumnezeu Cuvîntul adevărat, și nu după nălucire, s-a făcut om, și este spre folosul nostru. Pe temeiul acesta, noi, mergînd pe calea împărătească și urmînd învățătura dumnezeieștilor Sfinților Părinților noștri și predaniile Bisericii Ecumenice, căci știm că în ea locuiește Duhul Sfînt, cu toată stăruința și luarea aminte hotărîm ca Sfintele Icoane să se pună înainte la fel cu închipuirea cinstitei și de viață făcătoarei Cruci, fie ele făcute din vopsele sau cu mozaic sau din oricare material. Numai să fie făcute în chip cuviincios” (Ibidem, p. 532-533).

Sfîntul Ioan Damaschin, care a suferit mult pentru Sfintele Icoane, scrie despre ele: “În orice lucru este bine de cunoscut ce este în el adevărat sau mincinos și care este scopul lui, bun sau rău”. Tot așa, cînd este vorba despre Sfintele Icoane trebuie de cercetat dacă ele sunt adevărate și pentru care scop sunt făcute. Dacă ele sunt adevărate și slujesc spre slava lui Dumnezeu și a Sfinților Lui, spre a îndemna la fapte bune, spre îndreptarea fără de prihană și spre mîntuirea sufletelor, apoi noi trebuie să le primim și să le cinstim, însă nu în alt fel, decît ca pe închipuiri, ca pilde, ca exemple, ca pe niște cărți pentru oameni, ca pe monumente (Ibidem, p. 537).

Fiindcă nu toți știu a citi și nu pot să se îndeletnicească cu citirea, Părinții au judecat ca toate faptele lui Hristos vrednice de mărire să le închipuiască pe icoane care ar sluji la scurte amintiri. De multe ori se întîmplă că noi nu gîndim la patimile Mîntuitorului, dar îndată ce vedem icoana răstignirii lui Hristos ne aducem aminte de mîntuitoarele Lui patimi, cădem și ne închinăm, nu materialului, ci Celui ce este închipuit, asemenea cum ne închinăm, nu materialului din care este făcută Evanghelia sau Crucea, ci la aceea ce se închipuiește prin ele, adică la puterea Duhului Sfînt ce izvorăște din ele.

Noi nu ne închinăm materialului din care sunt făcute icoanele. Dacă înaintea noastră se află icoana Domnului, noi ne rugăm, zicînd: “Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, ajută-ne și ne mîntuiește!” Iar dacă suntem înaintea icoanei Maicii Domnului: “Fii apărătoarea noastră înaintea Fiului Tău, adevăratul nostru Dumnezeu spre mîntuirea sufletelor noastre!” Iar dacă este icoana mucenicului, de pildă Ștefan, noi zicem: “Sfinte Mare Mucenic Ștefane, care ți-ai vărsat sîngele pentru Hristos și ai îndrăznit către Dumnezeu, ca întîiul mucenic, fii apărătorul nostru!” Așa ne adresăm și către oricare alt sfînt. Iată încotro trimitem noi rugăciunile noastre prin ajutorul Sfintelor Icoane.

Cînd împăratul iconomah, aidoma sectanților noștri, afirma pe nedrept că la cele șase Sinoade Ecumenice n-ar fi fost icoane și că despre dînsele nu s-a vorbit, atunci papa Grigorie îi scria; “Împărate, vezi că nimic nu s-a spus nici de pîine, nici de apă, nici nu s-a spus că se cuvine a mînca sau bea. Însă tu știi, după tradiție, că acest lucru este necesar pentru întemeierea vieții. Așa și despre icoane era cunoscut din Tradiție. Înșiși arhiereii aduceau icoane la Sinod și nici un om iubitor de Hristos nu pornește la drum și nu-și face călătoria fără de icoane. Așa fac oamenii lucrători de fapte bune și plăcuții lui Dumnezeu”.

Leonte de Neapole, combătînd pe iudeii care învinuiau pe creștini pentru cinstirea icoanelor le răspunde: “Ne închinăm fețelor de pe icoane și închipuirilor sfinților, nu ca lui Dumnezeu. Pentru că dacă ne-am închina lemnului icoanei ca lui Dumnezeu atunci ne-am închina la orice lemn. Și de s-ar fi șters fața de pe vreo icoană noi am da-o pe foc, cum facem aceasta de multe ori. Noi creștinii, sărutînd cu buzele trupești chipul lui Hristos, al apostolului sau al mucenicului, cu sufletul și cu gîndul nostru sărutăm pe Hristos și pe sfinții Lui”.

Sfîntul Grigorie de Nyssa vorbește despre închipuirea aducerii lui Isaac ca jertfă de către Avraam, icoana spre care cînd căuta, vărsa din ochii lui lacrimi de umilință. El mai vorbește și despre icoana Sfîntului și Marelui Mucenic Teodor Tiron și despre icoana lui Hristos. Iar Sfîntul Ambrozie de Milan, vorbind despre vedeniile care le-a avut înaintea descoperirii moaștelor Sfinților Mucenici Ghervasie și Protasie, mărturisea că i s-a arătat lui Apostolul Pavel, așa cum este închipuit pe icoană (Scrisoarea 35). Sfîntul Atanasie cel Mare scrie, despre cinstirea Sfintelor Icoane: “Noi credincioșii ne închinăm la icoane, nu ca la Dumnezeu cum fac elinii. Nu! Ci noi arătăm buna închinare și iubire către acea față care este închipuită pe icoane. Pentru aceasta noi, de multe ori cînd chipul de pe dînsa se șterge, o ardem ca pe un lucru fără de folos”.

După cum Iacob, înainte de sfîrșitul său, s-a închinat deasupra toiagului lui Iosif și prin aceasta a cinstit, nu toiagul, ci pe cel ce îl ținea, așa și noi credincioșii ne închinăm și sărutăm icoanele, nu pentru altceva, decît că le sărutăm ca pe copiii și pe părinții noștri, ca să le arătăm prin aceasta dragostea noastră sufletească; după cum și iudeii se închinau Tablelor Legii și celor doi heruvimi turnați din aur, cinstind prin închinare nu piatra și aurul, ci pe Însuși Dumnezeu care a poruncit să li se facă acestea.

Mărturii despre Sfintele Icoane se află încă mai din vechime. Așa Sfîntul Metodie de Patara, care a trăit prin veacul al III-lea, scrie: “Închipuirea îngerilor lui Dumnezeu, care se face din aur, ale începătoriilor și ale stăpîniilor, noi le facem întru cinstirea și slava lui Dumnezeu”. Despre icoane scriu și Clement al Alexandriei și Tertulian, care au trăit în secolele II-III.

Sfînta Tradiție vorbește și despre chipul cel nefăcut de mînă dăruit de Mîntuitorul lui Avgar, regele Edesei. Despre acest chip nefăcut de mînă omenească scrie istoricul bisericesc Eusebiu, care a trăit prin secolul III-IV.

În sfîrșit, însuși pămîntul vorbește împotriva sectarilor luptători contra icoanelor, căci și acum se descoperă icoane, cruci și simboluri creștine la săpăturile ce se fac în catacombele din Roma, adică în peșterile unde primii creștini se ascundeau din cauza persecuțiilor păgîne și săvîrșeau acolo slujbe dumnezeiești și înmormîntări ale sfinților mucenici. Am vizitat catacombele Romei în toamna anului 1977 și am văzut acolo cele mai vechi icoane ale Mîntuitorului și imagini ale Sfintei Cruci. Din icoanele cele mai vechi aflate de învățații arheologi în catacombele Romei subterane, mai importante sunt: Icoana Mîntuitorului din catacomba Sfîntului Calist și Cina cea de taină de la sfîrșitul secolului al II-lea, Închinarea Magilor, Minunea prefacerii apei în vin, Vindecarea orbului din naștere și altele, aflate tot în catacomba Sfîntului Calist. În catacombele Domitillei și Priscilei s-au aflat icoanele Sfintei Familii, a Bunei-Vestiri, a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, a Patriarhilor și Proorocilor din Vechiul Testament și a unor Mucenici din Noul Testament, ce se atribuie tot sfîrșitului veacului al II-lea și începutul celui de al III-lea. Dar cea mai veche icoană pe care învățații arheologi o atribuie veacului I al creștinismului este chipul Maicii Domnului care ține în brațe pe Pruncul Cel mai înainte de veci, cu o stea deasupra icoanei.

Toate aceste reprezentări, care s-au aflat în catacombele și în săpăturile bisericilor vechi de sub pămînt, cu o evidență indiscutabilă, ne impun să primim și să credem că au fost cinstite Sfintele Icoane din cele mai vechi timpuri ale creștinismului. Astfel, în apărarea Sfintelor Icoane ne vorbește Sfînta Scriptură, Sfînta Tradiție și însuși pămîntul care ne-a păstrat din primele veacuri ale creștinismului multe din ele. În apărarea lor ne vorbesc și mintea și inima noastră.

Iubiți credincioși,

Pînă aici am adus atîtea mărturii din Sfînta Scriptură, din Sfînta Tradiție, de la Sfinții Părinți și din Istoria Bisericii Creștine despre cinstirea Sfintelor Icoane. Acum vom arăta ce este icoana și ce este idolul. Vă rog să țineți minte că “icoana este închipuirea adevăratului Dumnezeu, care într-adevăr există. Iar idolul, sau chipul cioplit este închipuirea dumnezeilor mincinoși și născociți de mintea oamenilor care într-adevăr nu există”. De aceea se și spune că idolul nimic nu este în lume (I Corinteni 8, 4). Deosebirea între idoli și icoană este ca deosebirea între zi și noapte, între lumină și întuneric. Ce însoțire, zice marele Apostol Pavel, este între Biserica lui Dumnezeu și idoli? (II Corinteni 6, 15-16).

Prin ce se arată cinstirea Sfintelor Icoane? Cinstirea Sfintelor Icoane, după cum învață Sfîntul și Marele Sinod al 7-lea Ecumenic, se arată prin aceea că noi nu considerăm icoana ca Dumnezeu, ci numai ca reprezentare (fotografie, portret) și, cinstind icoana, nu ne închinăm lemnelor sau vopselelor, ci Celui care este închipuit pe icoană, adică lui Dumnezeu, sfinților îngeri, Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și sfinților care sunt prieteni ai lui Dumnezeu. Oare noi nu cinstim cu deosebită atenție chipul patriarhului nostru? Și văzînd portretul lui nu ne aflăm ca și cum l-am vedea pe el? Dar dacă vedem în icoană chipul lui Dumnezeu, nu trebuie să-L cinstim?

Dar prin ce se manifestă închinarea la idoli? Închinarea la idoli se manifestă prin aceea că oamenii considerau chipurile cioplite drept dumnezei. Auzi ce zice dumnezeiasca Scriptură: S-au abătut curînd din calea care am poruncit lor și au făcut vițel și s-au închinat lui și au jertfit lui și au zis: Iată, Israele, Dumnezeul tău, care te-a scos din țara Egiptului (Ieșire 32, 8; III Regi 12, 28-30). Astfel, trebuie să înțelegem că deosebirea între cinstirea Sfintelor Icoane și închinarea la idoli este ca între lumină și întuneric și după cum omul orb nu deosebește lumina de întuneric și pentru dînsul totul este întuneric, așa și omul neînțelept și rătăcit, nu deosebește icoanele de idoli, pentru dînsul orice închipuire este idol, măcar de ar fi acel portret chipul tatălui său.

Însuși cuvîntul lui Dumnezeu ne poruncește să deosebim cele sfinte și cele curate de cele nesfinte și necurate (Levitic 10, 9-10).

Dar care este folosul duhovnicesc al cinstirii Sfintelor Icoane și pentru ce ne trebuie Sfintele Icoane? Sfintele Icoane ne trebuie mai întîi în întărirea credinței, a evlaviei și trezirea conștiinței noastre. Al doilea, pentru amintirea faptelor mărețe ale lui Dumnezeu (Deuteronom 6, 7-9) și ale sfinților Lui, ca noi, căutînd la chipurile lor, să ne îndemnăm a urma viața lor (Evrei 13, 7). Icoanele ne ajută pentru exprimarea dragostei noastre către Dumnezeu. Dacă noi din dragoste purtăm la noi portretele rudelor și ale oamenilor care ne sunt aproape, cu cît mai mult suntem datori să purtăm cu evlavie la noi icoanele Mîntuitorului, ale Maicii Domnului, ale sfinților lui Dumnezeu.

Apoi, Sfintele Icoane pentru oamenii fără știință de carte și pentru copii, sunt ca și Biblia. Ceea ce în Biblie este tipărit cu litere, aceea pe icoane este zugrăvit cu vopsele. De pildă, despre patimile Mîntuitorului nostru Iisus Hristos nu va putea citi în Biblie cel ce nu știe carte, însă, privind la icoanele suferințelor lui Hristos, el va înțelege cu mintea ce este pictat pe icoane și va simți mai multă evlavie în inima sa. Biserica lui Hristos cîntă așa: “Pe Dumnezeu a-L vedea nu este cu putință oamenilor, spre Care nu cutează a căuta oștile îngerești…” Și în alt loc zice despre Maica Domnului: “Iar prin tine Preacurată, S-a arătat oamenilor Cuvîntul întrupat, pe Care mărindu-L cu oștirile cerești, pe tine te fericim”.

Iubiți credincioși,

Pe Dumnezeu nu-L pot vedea oamenii după ființă, ca pe un duh. Dar îl pot vedea în chipuri, în imagini, în vederi cunoscute. Pe Dumnezeu L-au văzut oamenii, însă numai indirect sau prin simboluri. Așa, de pildă, Dumnezeu S-a arătat lui Avraam în chipul celor trei tineri călători (Facere 18, 1-6). L-a văzut pe Dumnezeu și patriarhul Iacob și a chemat numele locului aceluia “Vederea lui Dumnezeu” (Facere 32, 30). L-a văzut pe Dumnezeu și Moise “și a grăit Dumnezeu către Moise față către față, ca și cum ar fi grăit cineva cu prietenul său” (Ieșire 30, 11). Și a zis Domnul: Auziți cuvintele Mele: De va fi între voi vreun prooroc al Domnului, în vedenii Mă voi arăta lui și în somn voi grăi lui. Nu este așa credincios în toată casa lui Israel ca robul Meu Moise. Gură către gură grăiesc cu el aievea și nu prin pilde și el fața Domnului vede (Numerii 12, 6-8). L-a văzut pe Dumnezeu și (Isaia 6, 1-5). Daniil, proorocul a văzut pe Dumnezeu Tatăl și Fiul. A văzut pe Dumnezeu și Miheia (III Regi 22, 19). Apoi pe Domnul și Mîntuitorul nostru Iisus Hristos L-au văzut ucenicii, atît în umilință, cît și în slavă, cît a trăit cu dînșii pe pămînt (Ioan 1, 14; 6, 36).

Apostolul Ioan, vorbind despre Iisus Hristos, așa începe epistola I-a: Ce era din început, ce am văzut cu ochii noștri, ce am privit și mîinile noastre au pipăit despre Cuvîntul Vieții, aceea vă vestim și Viața s-a arătat și o am văzut și mărturisim și vă vestim viața cea veșnică, care era la Tatăl și s-a arătat nouă (I Ioan 1, 1-3). Iar Sfînta Evanghelie zice: Și Cuvîntul trup S-a făcut și S-a sălășluit între noi și am văzut slava Lui, slavă ca a unuia Născut din Tatăl (Ioan 1, 14).

Pe Iisus Hristos L-a văzut Apostolul Pavel și după înălțarea la ceruri. L-a văzut pe Hristos cînd Il prigonea (I Corinteni 15, 8; Fapte 9, 3-4). L-a văzut și primul mucenic Ștefan, cînd era ucis cu pietre și a zis: Iată văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stînd de-a dreapta lui Dumnezeu (Fapte 7, 56). Pe Duhul Sfînt L-au văzut poporul și Apostolii, la botezul Domnului în chip de porumbel șezînd peste Dînsul Și glas din cer s-a auzit: Tu ești Fiul Meu cel iubit întru care bine am voit (Luca 3, 22). Duhul Sfînt a fost văzut și în chipul limbilor de foc, la pogorîrea Lui din cer (Fapte 2, 1-4). Încă în multe chipuri S-a arătat Dumnezeu și Sfinții Lui, precum în descoperirea Sfîntului Evanghelist Ioan (Apocalipsa 4, 2-3; 5, 6-8).

Astfel, oamenii L-au văzut pe Dumnezeu și pot să-L închipuiască pentru întărirea și învățătura lor în credință. Deci nici un motiv nu pot avea sectanții, care zic că nimenea nu are voie să închipuiască pe Dumnezeu pe Sfintele Icoane.

Iubiți credincioși,

Astăzi este prima Duminică din Postul Mare, numită “Duminica Ortodoxiei” sau “a Sfintelor Icoane”. Tocmai de aceea am vorbit pe larg despre cinstirea sau venerarea Sfintelor Icoane, întrucît în vremea nostră s-au ridicat în lume multe secte creștine care hulesc icoanele, crucea, biserica, preoții și învățătura apostolică ortodoxă, înșelînd pe mulți fii ai Bisericii noastre, spre veșnica lor osîndă.

Noi vă sfătuim și vă reamintim învățătura dogmatică a Bisericii. Închinați-vă cu credință și evlavie Sfintelor Icoane și purtați-le în casă, și oriunde călătoriți, ca să vă fie de ajutor în izbăvirea de primejdii, știind că cinstea dată icoanelor se ridică la sfinții pictați pe ele. Faceți rugăciuni și acatiste în fața icoanelor, mergeți în pelerinaj la icoanele făcătoare de minuni din țară și la moaștele sfinților noștri, că veți primi ușurare și mare ajutor în necazurile vieții. De asemenea, cinstiți Sfînta Cruce, pavăza credinței, și o purtați cu credință, că prin ea izgonim pe diavoli și liniștim pe sectanții hulitori de Dumnezeu.

A trecut prima săptămînă din Sfîntul Post, numită și “Săptămîna Mare”. Ne bucurăm că bisericile iarăși s-au umplut de credincioși, că ați postit cu toții și că alergați cu credință și evlavie la Dumnezeu Mîntuitorul și nădejdea noastră.

Vă îndemn, frații mei, să continuați a posti Sfîntul Post și să vă rugați, să citiți cît mai mult și să faceți după putere milostenie și veți vedea cîtă bucurie și pace veți primi în suflet. Dar, mai ales, vă îndemn să vă spovediți de două ori la duhovnici și în aceste zile, și la sfîrșitul Postului Mare, iar care aveți dezlegare, să primiți și Sfînta Împărtășanie.

Creștinii evlavioși, mamele, copiii, bătrînii și bolnavii sunt datori să se spovedească și să se împărtășească de două ori în acest mare post. Siliți-vă la Hristos. El vă cheamă, vă așteaptă și vi se dăruiește în dar tuturor celor ce păzesc poruncile Lui. Nu treceți cu vederea dragostea și harul lui Hristos.

Să-L rugăm pe Fiul lui Dumnezeu să întărească dreapta credință și evlavia ortodoxă, ca să biruim cu puterea Lui și pe diavoli și pe sectanții hulitori, și pe necredincioși, și să trăim veșnic în bucuria și iubirea lui Dumnezeu. Amin.

 

* * *

 

Meditații despre Post

Autor: pr. Tertulian Langa
Copyright: Editura Galaxia Gutenberg

Partea I-a

Îl întrebam odată pe un cunoscut: “Tu ai postit vreodată?” – “Ce, vrei să-ți bați joc de mine? Nu sunt destule lipsuri? Nu vezi cât de săracă este piața? Vrei să mai și postesc?”

Iată un mod greșit de a-nțelege postul, mod, din nefericire, destul de răspândit. Este adevărat că postul și ajunul sunt acte de-nfrânare, acte de abstinență; dar postul sau ajunul nu sunt forme de inaniție, de foame dăunătoare sănătății. Postul este un act de voință liberă, cu semnificative efecte pozitive, atât asupra sănătății, cât și asupra vieții spirituale, în timp ce inaniția, adică lipsa de hrană prelungită, ne duce la epuizare, la secătuirea rezervelor din organism – secătuire impusă de un regim politic preabine cunoscut de noi, sau de preocuparea obsesivă de a ajunge la o siluetă conformă cu cerința modei. Dacă ar fi numai atât…

În zilele de azi, abținerea de la mâncare se practică pe scară largă: regimuri medicale, dietele sportive, greva socială, sau din dorința de “imagine” și, din nefericire, ca efect al “bunăstării omului”, cu atâta osârdie clamată de factorii politici. Acestea însă nu au nimic comun cu postul, căci postul, în înțelesul său corect, este un act religios. De altfel, religia, din punct de vedere etimologic, derivă din latinescul re-ligare, ceea ce înseamnă restabilirea legăturii dintre om și Dumnezeu, dintre noi și sursa din care am purces, cea înspre care ne conduce pelerinajul nostru de viață. Ca act religios, întreaga valoare a postului rezidă în credința și iubirea pe care le exprimă. Fără aceste două elemente, – fără credință și de iubire – înfrânarea, abținerea de la mâncare nu este ceea ce dorește Dumnezeu și nici nu ne ajută să ne desăvârșim, căci numai Spiritul lui Dumnezeu conferă postului această însușire de a ne apropia de Domnul, dacă dorim ca înfrânarea să îndeplinească această funcțiune. Fără această intenție precisă și puternică, prin care vrem ca postul să ne apropie de Dumnezeu, el va rămâne un simplu exercițiu fizic, sau doar instrument al vanității. Sf. apostol Paul are, și în problema postului, o conștiință extrem de viguroasă: “Toți cei care se luptă în arene se supun la tot felul de înfrânări. Ei fac lucrul acesta pentru o cunună care se poate veșteji… Eu însă mă port aspru cu trupul meu, ca nu cumva, după ce am fost altora crainic, să nu devin eu însumi de neluat în seamă” (1 Cor 24,25). Pe toate acele lucruri ale lumii eu le privesc ca pe o pierdere față de prețul nespus de mare al cunoașterii lui Dumnezeu-Cristos… și vreau să dobândesc neprihănirea pe care Dumnezeu o dă celor ce-L caută întru credință…” (Flp 3,10).

Însă nu Paul este întâiul care vorbește despre post. Cu circa 700 ani înaintea lui, Profetul Isaia dă glas cuvântului lui Dumnezeu: “Oare acesta este postul care îmi place Mie, ca omul să își plece capul precum un spic uscat, sau să se culce pe sac și în cenușă? Voi nu postiți precum se cere. Iată postul care îmi place Mie: Ieșiți din lanțurile răutății, dați drumul celor asupriți, să înceteze orice de asuprire. Împarte pâinea ta cu cel flămând, primește-n casă pe cei fără adăpost, îmbracă-i pe cel goi… Atunci, de-L vei chema pe Domnul, El va răspunde ‘Iată-Mă’. … Domnul te va călăuzi neîncetat, chiar și în locuri fără apă, și îți va da din nou putere; vei fi ca o grădină bine udată, ca un izvor ale cărui ape nu seacă niciodată. Ai tăi vor zidi iarăși pe dărâmăturile de mai înainte, vei ridica din nou temeliile străbune și îți vei face țara din nou de locuit. Dacă te vei opri din mersul spre deșertăciune și dacă vei slăvi pe Domnul în ziua de sabat… atunci, tu te vei desfăta în Domnul. Nu mâna Domnului este prea scurtă și nici urechea Lui nu este-nvârtoșată, ci nelegiuirile voastre pun zid de despărțire între voi și Dumnezeu, păcatele vă ascund fața lui Dumnezeu… Buzele voastre spun minciuni… De aceea hotărârea de izbăvire este departe de noi și izbăvirea nu mai vine. Toți așteptați lumina, dar toți umblați în neguri și întunecime… (Is 58. 59,1).

Din cele menționate până aici, rezultă limpede că postul este o înfrânare bine-plăcută lui Dumnezeu, și că se face numai în numele credinței, al iubirii și al încrederii pe care o avem în bunul Dumnezeu.

Dar oamenii sunt diferiți, iar postul fiind o înfrânare personală, el trebuie să reprezinte, în mod specific, și mortificarea unei deficiențe personale, nu doar un post la modul general. De aceea, asupra disciplinei postului, vom discuta la viitoarea noastră întâlnire.

Partea a II-a

Spuneam data trecută că, fără de credință și fără de iubire, postul își pierde orice semnificație creștină. Cine nu conștientizează și nu trăiește aceste cerințe ale postului și cine nu se înfrânează având intenția de a fi plăcut lui Dumnezeu și de a se uni cu El, rămâne fără rod și mincinos în fața adevărului divin. Reținem deci: credință, iubire, intenție și înfrânare, ca elemente definitorii ale oricărui fel de post.

Noi cerem legi și norme pentru post, din vrerea de a ne simplifica participarea conștiinței în actul de-nfrânare, ca, fără complicații, să putem răspunde că ne-am ținut de post. Prima-ntrebare este: cine să țină postul? Răspunsul simplu este: copiii de la șapte ani în sus și toți creștinii sub șaizeci de ani. A doua întrebare este: cum trebuie să postim? Dar nu schematizarea e cea mai importantă în viața creștinească, ci autenticitatea și generozitatea celui care își vrea viața unită cu viața lui Cristos, Cel care a murit pe cruce, din dragoste fierbinte față de cei chemați la cer. Se-ntâmplă, uneori, ca întrebarea “cum trebuie să postesc” să poarte în ea o altă întrebare, poate neconștientizată, dar care se insinuează: “Care e postul minimal pe care pot să-l fac, pentru a împlini porunca?” Răspunsul este simplu și e conform cu vechea disciplină a postului oriental, care constă din înfrânarea de la carne în zilele de miercuri și de vineri din tot decursul anului, la fel și-n cele patru perioade de post ce au durate variabile: Postul Sfintelor Paști, de șase săptămâni; Postul Crăciunului, de patru săptămâni; Postul Sfintei Marii, de două săptămâni și Postul sfântului Petru, cu o durată variabilă, dar despre care vom vorbi la vremea potrivită. Pe lângă zilele de post, avem și zile de ajun, deci nemâncare timp de o zi întreagă, cum sunt: Ajunul Crăciunului, Ajunul Bobotezei, Tăierea capului sfântului Ioan, Ajunul de ziua Sfintei Cruci, precum și Vinerea Mare.

Însă această disciplină a postului e de origine mănăstirească, pe care unii dintre laici o practică cu greutate. Chiar și în Bisericile Ortodoxe este preconizată, pentru aceia care trăiesc în lume, o ușurare a postului mănăstiresc, căci nu toți oamenii sunt făcuți după același calapod. Nu toți au aceeași fiziologie, aceeași sănătate, profesiune, vârstă și nu trăiesc toți în aceeași climă. Deci nu putem să facem din post un “pat al lui Procust”, în care, așezându-i, pe unii să-i scurtăm, pe alții să-i lungim, ca toți să aibă aceeași unitate de măsură, precum făcea tâlharul cu același nume, din antichitate, sau cum a făcut Securitatea cu Episcopul Martir Vasile Aftenie care, fiind prea înalt, i-au retezat picioarele, ca să încapă în sicriul dat, conform umanismului socialist. Toate acestea nuanțează și diferențiază postul, făcându-l potrivit cu fiece împrejurare. Din vremuri vechi, conducătorii eparhiilor și ai comunităților aveau capacitatea de a stabili, în aria lor de competență, norme specifice de post însă pornind de la principiul paulin că “litera ucide, iar spiritul dă viață”, Biserica este atentă ca regulile postului să nu se reducă la o interpretare rece, legalistă și pedantă, pentru că “împărăția lui Dumnezeu nu este un domeniu de mâncare și de băutură, ci de dreptate, de pace și de bucurie în Spiritul cel Sfânt” (Ro 14,17). Papa Paul al VI-lea a autorizat Conferințele episcopale să adapteze regulile postului și ale ajunului la condițiile moderne de viață și de loc, și de a pune accentul principal pe rugăciune, pe dragoste, pe înfrânare, pe actele de caritate, de dezinteres în relația cu alții, ca și de bună înțelegere. Prin declarații pastorale, Episcopii din diferite locuri au dat instrucțiuni ca nicidecum abținerea de la carne din zilele de vineri să nu fie abandonată, și au recomandat trăirea mai aprofundată a spiritului pocăinței și renunțarea la alte preferințe ale simțurilor, considerând că ziua de vineri e ziua în care a murit pe cruce Mântuitorul, pentru păcatul lumii. În fiecare săptămână, vinerea ar trebui să reprezinte, în conștiința noastră, ziua de pregătire a Paștelui duminical, deci zi de privațiuni, de reculegeri și de penitențe voluntare alese liber, și de ascultare față de Biserică, în amintirea Patimilor lui Cristos pe cruce. Biserica-i consideră maturi pe credincioși și nu înlocuiește cu alte reguli niște reguli vechi. Așteaptă însă ca dragostea și conștiința proprie a fiecăruia, în fiecare loc, să caute mereu formele potrivite de abstinență și de înfrânare, fără de care postul, adică înfrânarea din dragoste, în unire cu intențiile lui Cristos pe Cruce, ar fi lipsite de valoare supranaturală. Biserica așteaptă ca rugăciunile și înfrânările, liber alese de fiecare, să reprezinte o convertire penitențială personală, prin care ne unim cu Domnul. Alte detalii practice, rămân pe data viitoare.

 

* * *

 

Triumful ortodoxiei în viața noastră

Autor: IPS Andrei Rymarenko
Traducere: Radu Capan
Copyright: Predici.cnet.ro

“A doua zi voia să plece în Galileea și a găsit pe Filip. Și i-a zis Isus: Urmează-mi” (Ioan 1,43). Evanghelia de astăzi începe amintind de chemarea Sfinților Apostoli. Secolele au trecut, dar aceeași chemare se face auzită și astăzi, acum adresată fiind direct nouă: “Urmează-mi”. Și îl întrebăm pe Domnul: “Unde?” Iar Biserica ne răspunde cu chiar numele aceste duminici: “la ortodoxie!”

Fiți atenți. Diseară, când săptămâna aceasta se încheie și începe o nouă săptămână a Postului Mare, Sfânta Biserică va spune spre zidirea noastră: “Doamne, Tu ai dat daruri abundente celor care se tem de Tine!” Și nu putem să spunem că noi nu am primit aceste daruri. Am primit Sacramentul Spovezii, Sacramentul Euharistiei – Trupul și Sângele lui Cristos, Copacul Vieții. Da, cu siguranță le-am primit. Dar avem oare acea stare a minții exprimată în a doua parte a rugăciunii: “Doamne, Tu ai dat daruri abundente celor care se tem de Tine”? Darurile au fost date, dar suntem noi dintre cei care se tem de Dumnezeu? Teama de Dumnezeu nu este o teamă obișnuită, ca în fața cuiva sau a ceva. Nu. Este vorba de teama de a pierde ceea ce Domnul a dat inimii noastre.

În același timp, Sfânta Biserică, spunându-ne că am primit darurile și harurile lui Dumnezeu, ne revelează prin lectura Apostolului starea mentală pe care trebuie să o avem. Aceasta este starea pe care trebuie că o au cei care au obținut tot ceea ce oferă Isus. Știm prin ce au trecut aceștia: suferințe, bătăi, închisoare; au fost uciși cu pietre, tăiați cu fierăstrăul, exilați, uciși cu sabia, au rătăcit prin munți. Cei de care lumea nu era demnă s-au ascuns în râpe, în peșteri – ei au dat mărturie despre credința lor dar nu au primit înapoi ceea ce le-a fost promis. De aceea Dumnezeu le-a dat ceva mai bun, ceva demn de ei (Evrei 11,37-40).

Da, după cum vedem, Dumnezeu cheamă: “Urmează-mi! Îți voi da totul.” Dar în același timp aceste suferințe, aceste lucruri oribile! Priviți în jurul vostru, la icoanele sfinților de pe pereți. Cu toții sunt acum în ceruri, dar cu toate acestea cu toții au experimentat, cum și noi experimentăm, o existență pământească. Unii dintre ei au fost Arhiepiscopi, Episcopi, preoți, călugări; au fost țărani, nobili și prinți, muncitori de toate felurile; au fost lucrători de condiție simplă; mari învățați, dar și analfabeți. Cu toții au avut parte pe pământ de tot felul de suferințe și de dureri. Dar cu toții au păstrat ceva ce cere Biserica. Atunci când Biserica ne spune prin cuvintele lui Cristos “Urmează-mi”, ea ne spune ce să păstrăm: ortodoxia, adică dreapta credință, care nu trebuie trădată.

După nașterea lui Cristos, după circumcizia inimii noastre, putem spune: “Îi aparținem lui Cristos, suntem creștini. Voia noastră este voia Lui. Cristos este Viața noastră; Cristos este Scopul nostru; Cristos este Calea noastră.” Și această cale conduce la Biserică. Episcopul Teofan Pustnicul ne arată ce să facem pentru a merge pe calea Bisericii. El s-a adresat turmei sale (erau anii 1870) cu următoarele cuvinte: “Știm ce ne învață tehnologia, ce ne învață mecanica, dreptul, economia. Dar Cristos ne învață despre mișcarea inimii. Învățați și păstrați în inima voastră tot ceea ce vă învață Sfânta Biserică și primiți forțele divine prin intermediul Sacramentelor, mergeți cu umilință pe Calea poruncilor lui Cristos sub călăuzirea păstorilor fideli, și, fără îndoială, veți ajunge în Împărăția Cerurilor și veți fi mântuiți.”

Și astfel, fiind râvnitori pentru mântuire, toată atenția noastră trebuie să se îndrepte către inimă, pentru a înscrie în ea sentimentele și predispunerile creștine. Episcopul Teofan ne spune că cel mai important lucru se află în inimile noastre. De lucrurile exterioare este nevoie de asemenea, dar doar în măsura în care au duhul care să le spiritualizeze. Iar viața socială va deveni viață adevărată doar dacă în relațiile dintre noi aducem spiritul, adică inima, inima de creștin adevărat. La fel și în viața de familie. Doar în acest mod putem vorbi despre triumful ortodoxiei în viețile noastre.

 

* * *

 

Despre post și pocăință

Autor: IPS Ioan Ploscaru
Copyright: Editura Viața Creștină

Fiind prima duminică din Postul Mare, am să vă vorbesc despre post și pocăință. Postul creștin își are originea în viața Mântuitorului. După ce Isus a fost botezat de către Ioan în râul Iordan, s-a retras în pustie unde a petrecut 40 de zile și 40 de nopți, în post și rugăciune. A fost o pregătire, înainte de a începe predicarea evangheliei, urmată de patimile și moartea Sa. Cu siguranță Isus nu avea nevoie de acest post, dar a voit să arate cât de necesară este jertfa, pocăința, în viața spirituală a creștinilor. Biserica a fixat o perioadă de post înaintea marilor sărbători, precum și în toate vinerile de peste an. Se ține post când cineva ține o novenă, pentru ca rugăciunea să fie susținută de jertfă, căci zice Sfântul Augustin: “Dacă vrei ca rugăciunea ta să fie ascultată, pune-i două aripi, postul și milostenia”.

Postul are drept scop să ne înmoaie sufletul, să-l dispună la o pocăință sinceră de păcate, spre o bună spovedanie și cuminecare. Numai atunci postul este cu adevărat folositor, când sufletul este în statul harului, adică nu are păcate pe conștiință. Fiecare creștin are nevoie de această pocăință, de o întoarcere sinceră la Dumnezeu, ca aceea a fiului risipitor. Suntem atât de slabi, șovăitori, atât de mici, avem nevoie de lumină, de ajutor, de iertare. Pocăința este o curățire a sufletului, care trebuie să se încheie printr-o spovedanie bună. Pocăință înseamnă părere de rău pentru păcatele săvârșite, care se iartă prin spovedanie. În rai nu se intră nici cu cea mai mică umbră de păcat. Să ne îngrijim din timp, căci cine este sigur de ziua de mâine? Va mai fi timp? Iar suferințele vieții de acum nu se pot compara cu cele de dincolo. Să facem tot ce se poate pentru mântuirea sufletului în această viață.

Postul este de două feluri: ajunul – când nu se mănâncă nimic până seara, și postul – când nu se mănâncă carne, nici lactate. Tot în cadrul actelor de pocăință, de post, se pot face și alte jertfe: renunțarea la o comoditate, la vizionarea unui film, a lăsa pentru mai târziu o bucată de prăjitură, a renunța la o distracție etc. În spirit de pocăință sunt meritorii suferințele ce le oferim lui Dumnezeu și care ne vin din afară: singurătatea, disprețul, nedreptatea, bolile. Chiar dacă uneori lacrimile curg, să spunem din toată inima: “Isuse, totul pentru Tine, pentru iertarea păcatelor mele”. Să știm că nici o lacrimă nu curge în zadar. Isus se apleacă cu milă, ca samarineanul milostiv, ne spală rănile și se îngrijește cu dragoste divină de noi.

Prin patima Sa, Isus a înnobilat suferința. Noi fugim de suferință, dar nu o putem înlătura din viața noastră. Durerea este cea mai meritorie pocăință. Chiar cei mai mari păcătoși, dacă se căiesc sincer, sunt iertați. Să ne amintim de tâlharul din dreapta. El recunoaște dumnezeirea lui Isus, își recunoaște păcatele și acceptă cu resemnare pedeapsa care o merită. În aceste sentimente întâlnim credința, umilința și căința, cele trei lucruri necesare pentru a fi iertați. Isus îl răsplătește, zicând: “Astăzi vei fi cu Mine în rai”.

Pocăința este necesară nu numai pentru păcatele proprii, ci și pentru păcatele celorlalți oameni. Lumea trece printr-o perioadă de mari prăbușiri morale, negarea existenței lui Dumnezeu, minciună, ipocrizie, desfrâu, toate lovesc neîncetat în bunătatea și dragostea lui Dumnezeu. Principiile de viață creștină sunt călcate în picioare. Până când va permite Dumnezeu acest dispreț? Biserica are nevoie de suflete gata pentru jertfă, care să se dăruiască ca victime de ispășire pentru păcatele omenirii. În viața Bisericii au fost permanent suflete eroice, care au suferit pentru ispășirea păcatelor omenirii. Prin jertfa vieții lor, au potolit mânia și dreptatea lui Dumnezeu.

Să nu rămânem nepăsători, să ne ridicăm din indiferența și amorțeala care ne stăpânește, să ne convertim cu adevărat la o credință activă și la o dragoste reparatoare, oferind jertfele noastre pentru întoarcerea sărmanilor păcătoși la viața creștină.

Stăm în fața lui Isus Euharisticul, care ne cere să-L mângâiem în exilul Său de bună voie pentru omenire. B. Pascal amintește cuvintele lui Isus care i le-a spus într-o viziune: “În agonia Mea am cugetat la tine și pentru tine am vărsat acest sânge!”. Isus a sângerat pentru fiecare dintre noi, El ne cheamă neîncetat la iubirea sa plină de bunătate și îndurare. Amin!

 

* * *

 

Duminica Ortodoxiei

Autor: pr. Visarion Iugulescu
Copyright: IerodiaconVisarion.ro

RABI, Învățătorule, Tu ești Fiul lui Dumnezeu, Tu ești Împăratul lui Israel! (Ioan I, 49)

Frați creștini,

Astăzi prăznuim Duminica Ortodoxiei, adică ziua în care ne aducem aminte de toate luptele și de toate biruințele Bisericii din trecut. La acest popas duhovnicesc ne vom întoarce privirile și, de sus, de pe culmea celor aproape 2000 de ani de istorie glorioasă, vom trece pe dinaintea ochilor noștri sufletești începuturile Bisericii, întărirea ei și faptele de glorie duse împotriva dușmanilor săi de totdeauna și de pretutindeni.

Domnul nostru Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, s-a coborât în lume din înălțimea cerului, de la Dumnezeu Tatăl. El a propovăduit o învățătură cum nu s-a mai auzit și a arătat un chip de viață cum nu s-a mai văzut. A adus jertfa de care îngerii s-au cutremurat, jertfa Sângelui Său. După ce a făcut toată lucrarea de mântuire a lumii, s-a înălțat de pe pământ întorcându-se la dreapta Tatălui din ceruri. Dar lucrarea Sa mântuitoare trebuia continuată și s-a gândit să încredințeze grija lucrului Său, oamenilor.

Să vedem pe cine a ales Mântuitorul să-i vestească numele pe pământ, să ducă mai departe sfânta Sa învățătură și să adune pe oameni sub steagul Crucii împărăției Sale, al noii credințe! Oare a ales vreun împărat ca să cucerească lumea cu puterea armelor sale? A procedat oare ca un mare și vestit filozof, s-o atragă prin vorbele lui meșteșugite? A pus oare oameni ca s-o câștige cu puterea banilor lor?

Nu, dimpotrivă, Dumnezeu Isus Hristos a ales lucrurile cele simple, cele nebune, ca să rușineze pe cele înțelepte; a ales pe cele slabe ca să rușineze pe cele tari, a ales lucrurile disprețuite, ca să nimicească pe cele ce sunt. Să privim cu toții la foișorul din Ierusalim. De acolo s-au coborât 12 bărbați și din vorbele lor, din mișcările lor, se vede că acești oameni sunt săraci și nu au un ban asupra lor, nici sabie, nici traistă, nici două rânduri de haine.

Unul singur dintre ei e un vameș, ceilalți niște pescari, oameni simpli din popor. Vorbirea lor e cu totul neiscusită și iată că această ceată umilă și săracă iese în cale patru laturi ale lumii să facă un lucru atât de măreț și uriaș. Acești 12 galileeni cu îndrăzneala și graiurile lor, au făcut să răsune până la marginile pământului Cuvântul lui Dumnezeu. În curând, Crucea Mântuitorului a pătruns mântuitoare până în palatul împăratului roman.

Vedem în Atena templele idolești dărâmându-se și în locul lor ridicându-se altarele Dumnezeului Cel viu – Biserica. Vedem Evanghelia îmbrățișată peste tot și neamurile botezându-se în noua credință. Este începutul Bisericii lui Hristos, este arătarea puterii dumnezeiești, la sădirea micului grăunte de muștar. Într-un loc din Evanghelia de la Matei, Mântuitorul ne vorbește despre o casă zidită de un om înțelept, peste care au venit ploile s-au revărsat râurile, au suflat vânturile, dar casa a rămas tare și neclintită, fiind zidită pe temelie de piatră.

Casa acesta este Sfânta Biserică, cea zidită pe piatra din capul unghiului, Hristos – Dumnezeu. Puterile potrivnice amintite în pilda Mântuitorului (ploile, revărsarea râurilor, vânturile puternice) sunt cele trei feluri de dușmani care s-au ridicat împotriva Bisericii în cursul vremurilor.

Ploaia însemna ura și răutatea poporului evreu care se dezlănțuia ca un potop de furie asupra ucenicilor Domnului. Cine ar putea spune câte ponegriri și lovituri a avut de suferit Biserica din partea evreilor la început?! Tot felul de calomnii și pârâciuni la mai–marii dregători și împărații acelei vremi. Dar precum potopul cel de 40 de zile, n-a făcut nici o stricăciune corabiei lui Noe, așa prigoana evreilor care au răstignit pe Domnul Hristos n-a avut nici o putere față de această corabie sfântă – Biserica – ca s-o nimicească.

După ploaie sau revărsat râurile și au amenințat casa lui Hristos; râuri de sânge nu de apă. Acestea sunt prigoanele venite din partea împăraților păgâni. Ce nu s-a folosit împotriva închinătorilor Crucii? Tot felul de cruzimi și de chinuri pe care le poate născoci mintea omenească. Sabia și rugul, smoala topită, dinții fiarelor, uciderea cu pietre, rășina topită, arderea cu făclii, tăierea cu fierăstrăul, închisorile cele împuțite și pline de târâtoare veninoase; aruncarea în ape înghețate, în mări și oceane, punerea sfinților pe roate, chinuirea prin foame și sete, tăiere câte puțin din mădularele lor, tăierea capetelor și fel de fel de chinuri, care mai de care mai îngrozitoare.

Mii și milioane de creștini au căzut pradă acestor cruzimi și cu sângele lor s-ar fi făcut o altă Mare Roșie, dar și râurile s-au potolit, tiranii au pierit, tronurile s-au dărâmat și, la sfârșitul celor trei veacuri de prigoană, Biserica se înalță mai frumoasă, mai puternică, mai strălucitoare.

Dar deodată au început să sufle vânturile, adică s-au pornit împotriva ei vânturile turbate ale ereziilor. Aceste vânturi au fost loviturile cele mai crunte pe care le-a primit Biserica, fiindcă veneau din partea creștinilor rătăciți. Ereticii, câtă frunză și iarbă au început să otrăvească cu veninul limbii lor învățătura sănătoasă despre Dumnezeu, despre Fiul, despre Născătoarea de Dumnezeu, Sfintele Taine, despre sfinți, Sfintele Icoane. Dar nici de acești vrăjmași Biserica n-a fost învinsă.

Împotriva ereticilor Biserica a chemat soboare, a ridicat bărbați puternici în cuvânt și în faptă care au vorbit și au apărat sfântul tezaur al învățăturii Mântuitorului. Din coroana cea de pietre scumpe a bisericii nu s-a pierdut nimic.

Dintre toate prigoanele pornite împotriva Sfintei Biserici cele mai groaznice au fost cele împotriva Sfintelor icoane care au ținut mai mult de o sută de ani. Diavolul răcnea ca un leu și prin uneltele lui chinuia pe sfinți, târându-i pe ulițe, tăindu-le limbile și mâinile, băgându-i apoi în temnițe întunecoase. După moartea împăratului Teofil, căci el era prigonitorul, împărăteasa Teodora, soția lui, a întărit dreapta credință la sfatul sfântului patriarh Metodie și al celorlalți mărturisitori și pustnici care au rugat-o să repună sfintele icoane în cinstea cuvenită lor. Sfânta împărăteasă a primit cu toată dragostea sfatul sfinților părinți, a adunat sobor și de la început dânsa a luat o icoană mare cu chipul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, s-a închinat și a sărutat-o.

Împărăteasa a strigat înaintea tuturor aceste cuvinte: “Cine nu se închină și nu sărută sfintele icoane cinstindu-le, nu ca pe dumnezei, ci ca pe niște chipuri ale persoanelor sfinte care sunt pe ele pictate, toți aceia să fie anatema, blestemați”.

Împreună apoi cu toată ceata preoților și sfinților mărturisitori, cu tot poporul au postit și au privegheat toată săptămâna cea dintâi a sfântului post, și a cerut împărăteasa ca toți creștinii să se roage pentru iertarea bărbatului ei, Teofil împăratul. Dumnezeu i-a descoperit că pentru credința și lacrimile ei, fapta ei cea mare, precum și rugăciunile făcute de sfinții părinți, a primit iertare de la Dumnezeu și el, împăratul. Apoi cu toții, ținând în mâini Sfânta Cruce, sfintele icoane și sfintele evanghelii, au strigat : “Doamne, miluiește-ne!”.

Bisericile lui Hristos au fost împodobite din nou cu sfinte icoane și de atunci, în fiecare an, în prima duminică din postul mare, se face pomenirea pentru acest praznic sfânt, ca să nu mai amăgească satana pe cineva și să-l răzvrătească împotriva sfintelor icoane; deci această slăvită pomenire de bucurie și de mântuire prăznuim noi astăzi iubiți creștini.

Astăzi Biserica Ortodoxă fericește și binecuvântează pe cei ce cu credință se închină sfintelor icoane; și tot astăzi Biserica afurisește și-i leapădă pe cei ce nu le cinstesc, căci aceștia se aseamănă cu evreii care au răstignit pe Domnul Hristos. Cum să nu cinstim noi sfintele icoane ce reprezintă chipul Mântuitorului, al Maicii Sale și al sfinților care sunt prietenii lui Dumnezeu, deoarece știm că însuși Mântuitorul ne-a lăsat chipul său imprimat cu minune dumnezeiască în trei rânduri.

Despre aceasta amintește Sfânta noastră Biserică Ortodoxă atunci când pentru prima dată Domnul Hristos a dat chipul Său domnitorului Avgar din Edesa. Acesta fiind bolnav, îl chema printr-o scrisoare pe Mântuitorul să vină să-l tămăduiască și apoi să împărățească cu el în țara lui. Dar Mântuitorul s-a spălat pe față, a cerut o pânză ca o mahramă, s-a șters cu ea și acolo și-a lăsat chipul imprimat pe acea mahramă. A dat-o celui trimis de împărat și i-a spus că se va tămădui, dar nu de tot, ci mai târziu, după ce va primi un ucenic al Lui ca să asculte învățătura. Acest chip de pe mahramă înfățișează numai capul cu ochii deschiși și se află pictat în multe biserici pe catapeteasmă deasupra sfintelor uși. Cine vrea să se convingă despre această convorbire a Mântuitorului cu domnitorul Avgar, pe care a avut-o prin trimisul acestuia, să citească pe larg în mineiul Bisericii din luna august ziua 16.

A doua oară a dat chipul său unei tinere numită Veronica tot pe mahramă. Această tânără a fost vindecată de Domnul Hristos de curgerea sângelui pe care o avea de mulți ani și ca drept recunoștință când L-a văzut urcând cu Crucea în spate pe dealul Golgotei, s-a înrolat și ea în convoiul sfintelor mironosițe; văzând că Domnul a căzut sub greutatea Crucii și este transpirat și plin de sânge de la coroana de spini pe care o avea pe cap, s-a dus repede cu o mahramă pe care o avea, dând-o Mântuitorului. Domnul Isus s-a șters pe față și i-a dat-o înapoi, iar ea a păstrat-o și se află până în zilele noastre într-una din bisericile creștine din Franța.

A treia oară a lăsat chipul Său pe giulgiul care îi acoperea fața și trupul atunci când a fost îngropat cu miresme. Pe acest giulgiu era imprimat capul Mântuitorului și picăturile de sânge care curgeau pe fața Lui. Despre acest lucru se vorbește în Sfânta Evanghelie la Ioan XX, 7 unde se spune așa: “… iar mahrama care fusese pe capul lui Isus nu era cu fâșiile de pânză la un loc, ci făcută sul și pusă într-un loc singură”. Această mahramă se păstrează până în zilele noastre la Torino.

Tot din acele timpuri, sfântul evanghelist Luca, care era doctor și pictor, a pictat chipul Maicii Domnului pe lemn. Din tradiție se știe că avem și noi în țară una din icoanele pictate de el. De asemeni știm și din istoria creștinismului că în catacombele de la Roma, s-au găsit icoane pictate pe pereți, din primele veacuri creștine. Avem apoi la Sfântul Munte Athos o mulțime de icoane făcătoare de minuni, cu chipul Maicii Domnului; chiar la mănăstirea românească Prodromul este o icoană cu Maica Domnului numită “Prodromița”. Această icoană a fost pictată în țara noastră la Iași în casa unui pictor creștin printr-o minune dumnezeiască. Acesta nu putea să facă fața Domnului și a Maicii Domnului. Rugându-se cu credință într-o noapte, când s-a trezit dimineața din somn, le-a găsit terminate, așa cum se află acum pe icoană. Minunea terminării acestei icoane se află, de asemeni, scrisă în mineiul Bisericii.

Există apoi icoana Maicii Domnului, numită “Axionița”, unde sfântul arhanghel Gavriil a învățat pe un ucenic simplu de mănăstire cântarea numită axionul; tot în sfântul munte se află icoana Maicii Domnului, numită “Portărița”. Aceasta a fost găsită venind pe mare de călugării din mănăstirea Ivirului; în timpul unei nopți se vedea un stâlp de lumină, iar ei când s-au dus să vadă ce este, au găsit icoana aceasta pe care au adus-o cu mare cinste în mănăstirea Ivirului.

De aici a dispărut și a fost găsită pe zidul porții la intrarea în mănăstire; când au găsit-o călugării acolo se minunau și nu știau ce poate să fie aceasta. Pe când se gândeau s-o aducă din nou în biserică de frică să nu o fure cineva au auzit un glas deasupra lor zicându-le: “Nu voi mă păziți pe mine, ci eu vă păzesc pe voi, de aceea am venit aici ca să vă păzesc pe voi. Credeți, faceți rugăciuni, aveți încredere în ajutorul Fiului meu și în mine căci mi s-a dat acest loc de liniște, printre slujitorii Fiului meu”. De atunci călugării au zis acestei sfinte icoane “Portărița”, fiindcă se află la poarta mănăstirii, fiind păzitoarea cea mare a acelei mănăstiri. De altfel această icoană se află și astăzi la poarta mănăstirii Ivirului, care este una din cele mai bogate mănăstiri din sfântul munte ATHOS.

Altă icoană este numită “Miluitoarea”, alta “Grabnică Ajutătoare”, alta “Dulcea Sărutare”, alta “Sfânta Hrănitoare”, toate fiind icoane făcătoare de minuni folositoare tuturor scârbiților; și așa sunt foarte multe făcătoare de minuni care sunt pe tot pământul împrăștiate de pictori sfinți cu viață curată. Trebuie să știm că toate icoanele sunt făcătoare de minuni și ne pot ajuta, dar depinde de credința noastră cât este de fierbinte. Să ne aducem aminte că însuși Mântuitorul care era Dumnezeu de față, când făcea câte o minune, spunea: “Credința ta te-a mântuit, mergi în pace!”

Dar cine poate spune câte minuni s-au făcut prin sfintele icoane până în zilele noastre! Dacă citiți cartea Minunile Maicii Domnului, veți găsi acolo multe minuni făcute de Maica Domnului chiar din icoana cu chipul său. Așa se povestește de către un pictor foarte evlavios care era iscusit în lucrul lui și se silea cu multă dragoste și credință să picteze icoana Născătoarei de Dumnezeu cât mai frumoasă, mai frumoasă chiar ca a celorlalți sfinți pictori. Pe diavolul însă îl picta așa de urât, încât nu putea cineva să vadă chipul lui și să nu se înfricoșeze. Deci acest evlavios pictor făcând așa mereu, diavolul îl ura de moarte și căuta vreme nimerită ca să-l omoare. Iată că odată când se afla sus pe scară și picta la icoana Maicii Domnului într-o biserică, deodată apare diavolul lângă el și-i zice: “De acum nu mai poți scăpa tu de mine; de ce pe mine mă faci urât și pe Maria o faci frumoasă? Acum te arunc jos de aici!”. Luând deci necuratul lemnele pe care sta sprijinită scara, pictorul era gata să cadă, dar și-a întins mâna să se sprijine de perete și Maica Domnului din icoană i-a întins mâna dreaptă și nu l-a lăsat să cadă. Sta pictorul acolo în văzduh ținut de mâna Maicii Domnului din icoană până când i-au adus oamenii scara și a fost salvat, mulțumind apoi cu lacrimi Prea Sfintei Fecioare, dimpreună cu toți cei ce au văzut minunea și au propovăduit-o pretutindeni.

Să vedem acum ce folos au creștinii dacă cinstesc sfintele icoane.

Sfântul Vasile cel Mare zice că cei care se închină sfintelor icoane, închinăciunea lor este primită de Dumnezeu ca și când ar fi față către față căci cinstea pe care o dăm icoanei se mută la chipul pe care-l reprezintă. Sfintele icoane au puterea de a înălța pe om cu mintea și cu sufletul mai presus de cele pământești și a-l transforma într-un închinător adevărat al dumnezeirei; aceasta pentru că icoanele, fiind sfinte, îi inspiră omului curăție, sfințenie, pace, milă, dreptate și îl sustrage pe om de la deșertăciunile lumii, îi sfințește mintea.

Cei ce nu cinstesc sfintele icoane nu se numesc creștini adevărați; căci creștinii ortodocși trebuie să aibă în casă sfintele icoane, precum și sfânta cruce și să facă cruci pe fețele lor ca o pecetluire cu semnul lui Hristos. Prin cinstirea sfintelor icoane și semnul sfintei Cruci, ne deosebim de toți necredincioșii. Cine ar putea să spună că sfintele icoane ar cauza un rău cuiva sau l-ar împinge la vreo nelegiuire? Cum ar putea să se supere Dumnezeu pe noi că le cinstim, că le venerăm, că le admirăm, când ele ca o carte ne arată evanghelia în culori?!

Când privești pe Isus răstignit pe Cruce, imediat te gândești la suferințele Lui, la jertfa Lui, pentru mântuirea noastră. Când privești nașterea Lui, Bethleemul, vezi și-ți imaginezi umilința, smerenia Lui, vezi pe Fecioara cu dragostea ei de mamă. În altă parte vedem Învierea din mormânt, în altă parte Cina cea de Taină, Botezul lui Isus, vindecările și minunile cele mai presus de fire care sunt imagini colorate după Sfânta Scriptură și care au fost folositoare întotdeauna creștinilor până în zilele noastre; pe drept cuvânt au fost numite Biblia neștiutorilor de carte.

Iată de ce nimeni să nu se lipsească de acest dar mare, și fiecare creștin să aibă în casă sfinte icoane și să le cinstească cum se cuvine. Fiecare să se roage cu frică și cu credință, să aprindă candela în fața icoanelor, să le tămâieze, căci chipurile care sunt pictate, fiind sfințite, sunt vii prin lucrarea Sfântului Duh. Creștinii care nu au icoane să nu aștepte să le dea alții de pomană, că poate nu vor mai primi niciodată. A mai scos diavolul o vorbă prin lume că nu e bine să cumperi icoană dimpotrivă, să aveți ambiție să vă cumpărați fiecare icoana cea mai frumoasă și mai scumpă și s-o așezați la loc de cinste în partea de răsărit a camerei, în locul cel mai curat.

Să faceți metanii înaintea lor, să le sărutați cu drag, căci cu ce cinste va cinsti omul sfintele icoane, sfânta Biserică, Sfânta Cruce și persoanele bisericești, cu aceeași cinste va fi primit la ieșirea sufletului de Dreptul Judecător. Cu cinste să purtați medalioane la gât, cruciulițe; să nu le duceți în locuri spurcate unde este batjocorit numele lui Dumnezeu. Pentru ca să vedeți câtă ură are diavolul pe sfintele icoane, să vă spun din Pateric ce i s-a întâmplat unui sfânt părinte:

Acest cuvios părinte era bântuit zi și noapte de duhul cel necurat al desfrânării. Deși era în pustie, totuși necuratul nu înceta a-i aduce gânduri urâte și a-l ispiti în diferite feluri. După o vreme îndelungată se prezintă diavolul la el și-i spune: “Vrei să nu mai fi ispitit, să nu mai ai gânduri urâte, să te las în pace? Vreau un lucru de la tine să faci: ia icoana aceea de pe perete și arunc-o afară”.

Pustnicul a fost pus într-o mare încurcătură, căci avea pe perete icoana Maicii Domnului la care se ruga și pe care o cinstea după cuviință. El n-a vrut să dea icoana, dar s-a dus la un părinte duhovnic și i-a spus cele ce i-a zis diavolul. Duhovnicul l-a povățuit zicându-i să nu dea icoana afară din chilie chiar dacă ar cădea în păcatul desfrânării, că mai mare păcat este să se lepede de sfintele icoane, ca păcatul desfrânării. El a înțeles și n-a dat icoana afară, din contră, s-a rugat cu mai multă credință, iar Maica Domnului l-a izbăvit de ispită.

Iată deci că acei care s-au lepădat de icoane, de sfânta Cruce, cei care s-au lepădat de credință sunt mai ticăloși decât desfrânații. Dar și creștinii care au în casă icoane și nu le cinstesc cum trebuie fac, și ei, un păcat. Vai de creștinii care își așează televizorul în partea de răsărit, în fața sfintelor icoane; căci acolo, în televizor, apar fel de fel de imagini cu conținut imoral, care strică sufletul și mintea până și celor mai mici copii. Să fiți atenți că mare păcat este să distrugeți sufletul copiilor.

Tot așa de mare păcat fac și acei care țin în casă tablouri ce reprezintă nuduri, precum și reviste pornografice; căci aceștia sunt idolii moderni ai veacului de pe urmă. Să se știe clar, că în casa unde se află astfel de tablouri și reviste pornografice acolo locuiește diavolul; căci acestea sunt icoanele desfrânaților.

În multe case sunt plini pereții cu fel de fel de chipuri de prin reviste, care întunecă mintea ispitindu-i pe tineri la desfrâu. Din astfel de case a fugit Darul lui Dumnezeu. Să nu vă mirați de ce duhurile necurate vă fac fel de fel de neplăceri, de ce sunt atâtea boli și suferințe în copii, în oameni mari, de ce sunt certuri, de ce se lipesc vrăjile, de ce e atâta răutate, ceartă și neascultare de părinți. Mamele să ia seama la copiii lor, să le controleze bine dulapurile și unde găsesc astfel de reviste, pe foc cu ele, distrugeți idolii, luați otrava de la ochii și gura copiilor, căci mare rău le fac aceste lucruri. Din ele au învățat să facă niște păcate urâte și mari și au căzut în boli mintale.

De aceea sunt nervoși, s-au înrăit și îndobitocit cu totul. Iată idolii de care vorbește Sfânta Carte; aceștia sunt idolii, nu sfintele icoane cum zic sectanții, care reprezintă chipul Domnului Hristos, al Maicii Sale și ale sfinților. Am văzut deci care sunt icoanele cele rele, icoanele desfrânaților.

Să vedem acum care sunt icoanele bețivilor și tutunarilor. Nu știu dacă dumneavoastră ați văzut, dar mie mi s-a întâmplat să văd în unele case câte o vitrină cu sticle de tot felul, unele pline, altele goale, numai de frumusețe, cu etichete pe ele, unele străine, altele românești. Toate acestea reprezintă icoanele bețivilor.

În alte case am văzut câte o vitrină cu fel de fel de cartoane de etichete ce reprezintă emblema diferitelor țigări scumpe. Tabachera, luleaua și foițele, brichetele, scrumierele, toate acestea sunt icoanele tutunarilor. Iată idolii pe care trebuie să-i sfărâme și să-i arunce creștinul din casă, din viața lui, ca să devină un ucenic al lui Isus și un fiu al împărăției cerului; căci nimic spurcat și necurat nu va intra în împărăția lui Dumnezeu. Pe acestea toate să știți, iubiți creștini, le condamnă Sfânta Biserică, Sfinții Apostoli și toți sfinții noștri părinți.

Le condamnă și le canonisesc, pentru că sunt idoli ai veacului de pe urmă și prin acești idoli se pierd și se smintesc o mulțime de suflete. Cine a văzut vreodată pictat un sfânt cu țigara în gură sau cu vreo sticlă de alcool în mână? Dar toate aceste rătăciri au fost inventate de diavoli, propovăduite și înmulțite de oameni vicleni și rătăciți care fără frică hulesc și amestecă și sfintele icoane aici, zicând că sunt chipuri cioplite.

Ba mai mult, puzderia sectelor a ajuns să înșele lumea și cu Biblia, căci au tipărit Biblii după planul lor, sucind înțelesul unor versete ca să sune în urechile neștiutorilor greșit și ca să-i poată amăgi și în acest fel. Să luăm de exemplu versetul 7 din psalmul 97, unde se spune așa: “Sunt rușinați toți cei ce slujesc chipurilor cioplite și care se fălesc cu idolii”. Sectanții au scris în Bibliile lor astfel: “Să se rușineze toți cei ce se închină icoanelor”. Este lesne de văzut că e o deosebire mare, ca de la cer la pământ, între icoane și idoli; pentru că idolii și cele cioplite erau tot una și aceștia erau zeii păgânilor pe care Biserica i-a dărâmat și de care s-a lepădat.

Așa se lăuda o familie rătăcită, că în satul lor nu după mult timp se va strica biserica și nu va mai avea nimeni icoane prin case, îi vor convinge ei pe toți să arunce icoanele și să le pună pe foc. Nu după mult timp însă, după aceste vorbe de hulă la adresa icoanelor, au murit amândoi soții, unul câte unul, în chinuri grele, iar casa lor a fost vândută de singurul copil pe care l-au avut unei persoane, care la rândul ei a închiriat-o unui pictor de icoane. A ajuns astfel casa hulitorilor acestora așa de bogată în icoane că toți pereții erau plini numai cu icoane, umplând și satul acela cu aceste binecuvântate icoane.

Să nu vă înșelați, de aceea, că Dumnezeu nu se lasă batjocorit, El îi lasă pe nebuni să se urce cu îndrăzneala lor cât mai sus și când îi trântește nu se mai alege nimic de ei. Un lucru să știți, că sectanții, care au lepădat Biserica, Sfintele Taine și sfintele icoane, au o moarte foarte grea. Nu le iese sufletul ușor, căci în acele momente apar demonii la căpătâiul lor, iar ei, îngrozindu-se, țipă, căutând ajutor la cei din jur. Predicatorii lor însă și frații lor de credință, dimpreună cu rudele, le pun o pernă pe gură ca să nu mai vorbească și să sperie și pe ceilalți, ci ca să moară mai repede. Acestea mi le-a spus un creștin care a fost mai întâi sectant, iar mai pe urmă s-a întors la credința cea adevărată.

Deci, frați creștini, fugiți de înșelăciune, fugiți de oamenii vicleni care se strecoară cu vorbe măgulitoare să vă ducă în rătăcire. Feriți-vă de toți sectanții care fug de icoane, de Biserică, de preot, precum diavolii de tămâie.

Sfintele canoane interzic cu desăvârșire să stăm de vorbă cu sectanții. Ați auzit atâtea adevăruri de credință pe care scrieți-le pe tăblița inimii și nu le uitați niciodată, căci e timpul de pe urmă, timpul lepădării de credință, așa cum spunea sfântul apostol Pavel. În această cursă vor cădea mulți și, după cum spune Domnul Hristos, vor înșela și pe cei aleși, adică vor cădea mulți și dintre cei mai credincioși ca să se-mplinească Sfânta Scriptură.

Rugați-vă ca să nu cădeți în ispită, căci ispititorul este pe pământ și umblă printre noi în diferite chipuri. Să nu trăim în nepăsare, căci vremea este aproape; să nu disprețuim ceea ce ne-a lăsat în Biserica noastră ortodoxă sfinții apostoli, sfinții părinți, moșii și strămoșii noștri care s-au născut creștini. Să nu fim, ca unii, puțin credincioși, având îndoială în credință și nici ca alții, rău credincioși, care cred greșit sau nu cred nimic, ci să fim așa cum zice Domnul Hristos, buni, drept–credincioși; căci pentru aceia se roagă și Biserica și zice :

“Doamne mântuiește pe cei bine–credincioși!” Ca Natanail cel fără de vicleșug din Evanghelia de astăzi, să zicem și noi împreună cu el:

Rugăciune

Rabi, – Învățătorule -, Tu ești Fiul lui Dumnezeu, Tu ești Împăratul lui Israel. Învățătorule al poporului celui credincios, Isuse Hristoase Dumnezeul nostru, trimite îngerii Tăi să ne călăuzească, să ne îndemne la fapte bune, să ne păzească de toate rătăcirile și de duhul cel viclean, ca și noi, smeriții și cu dreaptă credință, să ne închinăm Ție în toate zilele vieții noastre și în vecii vecilor. Amin.

 

* * *

 

Vino și vezi

Autor: pr. Mihai Tegzeș
Copyright: Predici.cnet.ro

Iubiți credincioși! Neîncetat Isus continuă să cheme ucenicii care să-L urmeze și pe care să-i instruiască cu privire la misterul vieții veșnice. Am ascultat că l-a chemat în mod personal pe Filip, care la rândul său l-a invitat să vină la Domnul pe Natanael. Evanghelistul Ioan nu se preocupă să descrie reacția lui Filip, ci mai degrabă, evidențiază cum chemarea pe care Isus i-o adresează, de a-L urma îi schimbă radical viața. Filip îl urmează pe Isus deoarece “l-a găsit pe Cel despre care vorbesc Profeții și Legea”. Domnul vine și se arată oamenilor într-un mod neașteptat: Regele regilor alege să se stabilească la Nazaret, un sat necunoscut și nesemnificativ din Galileea, pe care Biblia nici măcar nu-l amintește.

După părerea cărturarilor, Mesia trebuia să vină din Betleemul Iudeii și nu din Nazaretul Galileei iar astfel credea și Natanael.

Din Evanghelia de astăzi înțelegem că atât Filip cât și Natanael erau credincioși, cunoșteau Vechiul Testament și așteptau venirea Mântuitorului. Modul surprinzător în care Isus se descoperă, riscă să deruteze așteptările lui Natanael cu privire la Mesia. El s-a aflat înaintea unei alegeri dificile, la fel ca fiecare om al zilelor noastre: să fie cu sufletul deschis față de modul mereu nou cu care se arată Dumnezeu sau să se ghideze după propriile sale idei, concepții strict omenești.

Modul de a se comporta al lui Filip: nu caută să-l convingă pe Natanael, nu încearcă să-i demonstreze cu ajutorul textelor din Biblie că Isus este Mesia, ci îi repetă aceleași cuvinte pe care Isus le-a spus celor doi ucenici ai Botezătorului “vino și vezi”. Singura soluție pentru a fi deschiși față de stilul mereu nou al lui Dumnezeu este aceea de a-L urma pe Isus, pentru a înțelege, la fel ca Natanael, că nu noi suntem cei care îl descoperim pe Domnul, ci este El cel care ne cunoaște mai dinainte. Filip nu-i impune ceva lui Natanael ci-l invită să vadă și, el văzând, se convertește.

Avem un Dumnezeu care ne cunoaște așa cum suntem, cu calitățile și cu păcatele noastre, dar ne și spune că mila Sa este infinit mai mare decât toate păcatele noastre.

Iubiți credincioși! Dreptatea lui Natanael, lăudată și de Isus, nu este îndeajuns pentru a-l mântui. Doar întâlnirea personală cu Isus luminează mintea și inima acelui om cinstit care descoperă că este cunoscut atât de profund.

Isus ne cheamă, ne dă o misiune grea, dar ne și promite -cum i-a spus lui Petru-, o răsplată de o sută de ori mai mare față de lucrurile la care am renunțat, dacă îl vom urma.

Isus îl vede pe Natanael și zice: “Iată un om drept în care nu este vicleșug”. Cum putea fi un om drept dacă nu-L recunoaște pe Isus ca fiind Mesia? Omul drept este cel care știe să renunțe la părerile sale atunci când înțelege că acestea nu sunt conforme cu planul lui Dumnezeu. Omul care nu este dispus să facă această convertire nu este nici drept, nici cinstit. Natanael îl aștepta pe Mesia în conformitate cu mentalitatea din timpul său, dar întâlnirea personală cu Domnul îl ajută să înțeleagă faptul că Dumnezeu nu face mereu ceea ce lumea crede sau își imaginează despre El.

Invitația pe care Isus o adresează lui Filip îi schimbă viața acestuia din urmă în mod complet. Meritul ucenicului este doar cel de a-L fi întâlnit în drumul său pe Domnul. Doar Isus are o putere de convingere atât de mare pentru că este Fiul lui Dumnezeu; El invită pentru că ne iubește cu o iubire deosebită.

Răspunsul lui Filip devine la rându-i, o chemare pentru alții: Natanael. Nelămuririle umane a lui Natanael se risipesc în întâlnirea personală cu Isus.

La fel ca și Filip și noi putem să-i chemăm pe frații noștri care sunt nedumeriți, la Isus. “Vino și vezi” înseamnă ca și tu să te apropii de Domnul pentru ca Spiritul Său să te lumineze cu lumina Sa.

Din cuvintele acestei Evanghelii înțelegem că avem mereu nevoie de cineva care să ne îndrume la Isus. Doar în urma întâlnirii directe cu Isus cad toate dubiile și îl putem recunoaște ca Fiu al lui Dumnezeu. Întâlnirea cu Isus face din Natanael un ucenic fidel și devotat: acesta își descoperă adevăratul sens al vieții, fapt ce-l va determina să-L urmeze pe Domnul din toate puterile până la sfârșitul vieții sale. Asemenea celorlalți ucenici, Natanael îl va urma pe Domnul până la îndurarea martiriului.

Isus îi schimbă numele lui Natanael când îi zice: “Iată un adevărat israelit”. “Isdrael” înseamnă cel care îl vede pe Dumnezeu. Chiar dacă îl vede pentru prima oară, Isus îl cunoaște bine pe Natanael deoarece cunoaște toții oamenii și știe ce este în inima lor. Isus îi mai spune: “Vei vedea lucruri mai mari decât aceste”. Domnul vorbește de o descoperire continuă a lui Dumnezeu cu ajutorul mișcării de coborâre și urcare a îngerilor. Îngerii care urcau și coborau în visul patriarhului Iacob; a coborî și a urca sunt verbe care îl desemnează pe Isus în umanitatea și în dumnezeirea Sa. Isus este revelația Tatălui, este punctul de legătură între cer și pământ; mediatorul între oameni și Dumnezeu; scara cea nouă a lui Iacob de care Dumnezeu se slujește pentru a dialoga cu omul.

Cultul icoanelor

Duminica aceasta, întâia din Postul Paștilor, se mai numește și Duminica Ortodoxiei, în amintirea biruinței dreptei învățături a Bisericii despre icoane și despre cultul lor. Dreptcredincios, dreptslăvitor, se zice în limba greacă: orthodoxos, de unde și denumirea de ortodoxie, care înseamnă credință dreaptă, adevărată, sau, în sens literal strict, dreaptă slăvire.

Prin urmare, Duminica Ortodoxiei nu înseamnă duminica Bisericii Ortodoxe, ceea ce ar fi și un anacronism, deoarece această denumire și-a luat-o Biserica Răsăriteană de-abia mai târziu, după schisma cea mare, pe când dreapta credință – ortodoxia – despre icoane s-a definit în al șaptelea conciliu ecumenic, Niceea 787, deci cu mult înainte.

Înainte de a arăta legitimitatea și folosul pe care îl are cultul sau venerația icoanelor, în evlavia creștină, să facem o scurtă privire istorică asupra luptei dusă împotriva icoanelor.

Ceea ce a determinat pe împărații bizantini să combată icoanele a fost intenția lor de a îmblânzi astfel furia musulmanilor, care amenințau frontierele Imperiului Roman și care, cum știm, învinuiau pe creștini că, cinstind icoanele, ei încalcă porunca din decalog care spune: “Să nu-ți faci chip cioplit ca să i te închini lui!” Totodată, împărații credeau că, suprimând cultul icoanelor, îi vor atrage mai ușor pe musulmani la creștinism.

Primul care a greșit cu privire la acest cult a fost împăratul Leo Isaurul, după care au urmat ereticii numiți iconoclaști, care înlăturau orice icoane din biserici, distrugându-le, și combăteau orice fel de folosire a lor ; apoi, iconomahii, eretici care admiteau folosirea icoanelor în scopul instrucțiunii sau înfrumusețării Bisericilor, dar combăteau venerarea lor religioasă.

Leo Isaurul a emis un edict împărătesc prin care interzicea venerarea icoanelor în cuprinsul imperiului și ordona înlăturarea lor. Au fost distruse, atunci, neprețuite comori și nemuritoare capodopere de artă religioasă. Totodată, valuri de sânge curgeau pretutindeni, căci mulți creștini preferau mucenicia, decât să pângărească chipurile Mântuitorului, ale Preacuratei sau ale sfinților. Părinții Bisericii s-au împotrivit cu dârzenie acestui edict, pecetluindu-și credința cu propriul sânge. Spre a pune capăt ereziilor iconoclaștilor și iconomahilor, la dorința patriarhului Taraziu al Constantinopolului, pe timpul împărătesei Irina și al fiului acesteia, Constantin al VI-lea Coproninul, s-a ținut la Niceea, în anul 787, al VII-lea Conciliu sau Sobor Ecumenic, în care s-a definit adevărata învățătură despre venerarea icoanelor. Aici s-a hotărât să se pună cruce și icoane sfinte prin biserici, pe vasele și veșmintele sacre, în case și la răscruci de drumuri, pentru că – precizează Conciliul – “aceasta este învățătura sfinților Părinți cea insuflată de Dumnezeu și sfânta Tradiție a Bisericii”. “Și – adaugă același Conciliu – acestea, adică icoanele Mântuitorului, ale Preacuratei Fecioare Maria și ale sfinților să se sărute și să se venereze, dar nu cu adevărată latrie, cea care după credință se cuvine numai firii dumnezeiești, ci așa ca în onoarea acestora să se tămâieze și să ardă lumini ca și la chipul prețioasei și de viață făcătoarei Cruci, la sfintele Evanghelii și la celelalte lucruri sfinte, precum era datina cea veche și cucernică, pentru că onoarea dată icoanei trece la prototip și cel ce se închină la icoană se închină celui zugrăvit într-însa.” (Apud Dr. V. Suciu, Teologia dogmatică specială, vol. I, ed. a II-a, Blaj, 1927, p. 485). Luptele contra cultului icoanelor au continuat însă și după Conciliu. De abia în anul 842, deci după mai bine de o sută de ani de lupte, împărăteasa Teodora a curmat persecuția, iar Biserica, în amintirea acelei biruințe a dreptei credințe privitoare la cinstirea icoanelor, a rânduit sărbătoarea de azi, Duminica Ortodoxiei.

 

* * *

 

Duminica Dreptei Credințe – Restabilirea cultului icoanelor

Autor: pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
Copyright: Editura Unitas

Am petrecut o săptămână din Postul Mare. Am încercat să ne apropiem de Dumnezeu și să ne îndepărtăm de freamătul lumii materiale, însă suntem slabi și cădem deseori, calea spre Împărăția lui Dumnezeu fiind strâmtă și abruptă. Suferințele nu sunt de la Dumnezeu, ci vin ca o consecință a păcatelor care s-au înrădăcinat adânc în sufletul nostru și care trebuie îndepărtate; ceea ce a devenit rău ca urmare a înclinării noastre spre păcat se lasă greu alungat din viața noastră, fiind dureros să luptăm împotriva egoismului propriu, chiar dacă păcatul ne izolează de ceilalți și aduce cu sine doar neplăceri. Ne temem de acte radicale și de rana care rămâne în urma dezrădăcinării păcatului, însă odată îndepărtat, nu rămâne locul gol, căci Dumnezeu prin harul său sădește în acel loc o virtute; după un timp, cel care luptă cu pornirile spre rău descoperite în sine, ajunge să se bucure de pacea și fericirea armoniei dintre fapte și dorințe, dintre om și Dumnezeu.

Dacă cădem în drumul nostru de întoarcere spre Dumnezeu, să ne aducem aminte că Domnul ne spune asemenea lui Andrei, Petru sau Filip: “Vino după mine” (Ioan 1, 44). Mergând pe calea arătată de Isus vom vedea la capătul drumului “cerul deschis și pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se și coborând deasupra Fiului omului” (Ioan 1, 51). Dar vederea lui Dumnezeu nu este rezervată doar contemplativilor – campionii vieții spirituale – ci este posibilă oricui dorește să privească cu ochii minții spre lumea spirituală. De aceea a lăsat Dumnezeu prin Biserică un alt mijloc de a privi spre Împărăția lui Dumnezeu, și anume icoana.

Această duminică este dedicată amintirii restabilirii cultului icoanelor, moment când credința drept-măritoare, ortodoxia doctrinară, învinge ereziile care circulau în Bisericile răsăritului și se opuneau oricărei reprezentări a lui Dumnezeu sau a lumii spirituale care să materializeze aceste realități mai presus de lumea vizibilă. Sfintele icoane sunt ferestre prin care, prin intermediul minții, inimii și sufletului privim spre măreția Bisericii cerești. Privim la Sfinții Îngeri, la Preacurata Fecioară Maria, la Isus Hristos, întărindu-ne credința. Încă din cele mai vechi timpuri ale creștinismului credincioșii și-au înfrumusețat lăcașurile de cult și casele cu icoane sfinte.

În anul 730 după Hristos, împăratul bizantin Leon al III-lea Isaurul, a interzis în Constantinopol folosirea icoanelor, ordonând ca acestea să fie distruse iar creștinii care le venerează să fie pedepsiți. Astfel s-a declanșat o luptă îndreptată împotriva icoanelor și cinstitorilor lor; de partea cinstirii icoanelor erau călugării și o mare parte a poporului.

În anul 787, participanții la Conciliul de la Niceea, au decretat că venerarea icoanelor este lăudabilă și astfel lupta iconoclaștilor s-a liniștit într-o anumită măsură, dar nu pentru mult timp. Din cauza orgoliului Împăratului și a “înțelepților lumii acesteia”, cultul icoanelor a fost din nou interzis. În anul 842, datorită influenței împăratului Teodor, ierarhii bisericești au convocat un Conciliu în Constantinopol prin care iconoclaștii au fost considerați eretici. Atunci s-a decretat că sfintele icoane pot să fie venerate de creștini. Acest decret conciliar a fost emis în prima Duminică din Postul Mare și pentru aceea această duminică din Post se numește și Duminica restabilirii cultului icoanelor sau a ortodoxiei, pentru că dreapta credință a Bisericii lui Hristos a învins erezia.

De acum înainte icoana este mereu prezentă în bisericile și mănăstirile noastre, în casele credincioșilor, fiind nelipsită acolo unde omul a vrut să-și ridice ochii minții spre Dumnezeu cel nevăzut, spre Hristos care șade de-a dreapta Tatălui binecuvântând din eternitate omenirea, spre Născătoarea de Dumnezeu care mijlocește pentru noi la Fiul său și Dumnezeul nostru, sau spre Arhanghelii, Îngerii și Sfinții patroni care în Cer se bucură și pot mijloci pentru noi la Bunul Dumnezeu pentru îndeplinirea cererilor și ajutor în greutăți, necazuri și tentații. Cu trecerea timpului, cei care au devenit maeștrii în arta “scrierii icoanelor” au stabilit reguli precise prin care pictura să devină un semn vizibil, ca persoana ce o privește să descopere realitatea care se află dincolo de lumea materială; apar reguli prin care iconostasul și biserica devin un univers spiritual care aduce Cerul pe Pământ și prin intermediul cărora oricine se roagă, pătrunde în mod misterios în misterele și profunzimile teologiei.

Frumusețea sfintelor icoane trezește în noi devoțiunea față de sfinții din cer, față de Mama lui Dumnezeu, de Isus Hristos. La oficiul Utreniei primei duminnici din Postul Mare, Biserica ne spune: “Văzând Sfânta Biserică din nou înfrumusețată cu sfintele icoane, să venim toți cu evlavie cântând lui Dumnezeu: Mărimu-Te pe Tine, Preasfinte” (Prima duminică din Postul Mare, cântarea a 9-a).

Icoana este și un semn al credinței, transpusă în imagini ce ajung până în profunzimile sufletului.

Spre sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, în anul 1945, un tânăr căpitan din armata bolșevică a venit la o mănăstire catolică din Ucraina Apuseană. Fratele-călugăr i-a deschis ușa și l-a condus în camera de așteptare.

- Trebuie să vorbesc cu egumenul mănăstirii, s-a adresat căpitanul. După câteva minute a sosit Părintele Egumen, pregătit pentru ceea ce era mai rău, deoarece armata roșie bolșevică manifesta un comportament ostil față de Biserica Catolică.

Pe peretele camerei de primire era așezată o splendidă icoană reprezentându-L pe Isus Hristos. Privind la această icoană, căpitanul din armata roșie a spus Părintelui Egumen: “Este adevărat părinte, că dumneavoastră nu credeți în această icoană și nu credeți în Hristos?” Surprins de o asemenea întrebare ciudată, Părintele Egumen a privit la ofițer și i-a răspuns liniștit: “Binențeles, că eu cred în Hristos-Dumnezeu, pentru că El este Mântuitorul și Dumnezeul nostru”. Ridicând vocea căpitanul a spus din nou: “Nu-mi spuneți neadevărul, voi nu credeți în Hristos, ci îi înșelați pe oameni cu basme religioase!” Cutremurat și mai mult de aceste cuvinte, preotul i-a răspuns: “Tovarășe, eu cred în Hristos, eu venerez această icoană sfântă, spun adevărul sincer!” Căpitanul și-a scos revolverul, l-a pus la tâmpla preotului și a strigat cu voce puternică: “Spune adevărul! Sau se adeverește că nu credeți, sau vă împușc”. Superiorul și-a făcut semnul sfintei cruci și i-a răspuns liniștit: “Poți să mă împuști! Sunt gata să mor pentru credința în Hristos”. Atunci s-a petrecut ceva neașteptat. Căpitanul și-a aruncat revolverul pe podea, l-a îmbrățișat pe părintele egumen și cu lacrimi în ochi i-a spus: “Părinte, eu deasemenea cred! Mama mea îmi vorbea în ascuns despre Isus și despre Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, ea m-a învățat să mă rog. Dar eu nu am crezut că în lumea liberă există creștini care sunt gata să moară pentru credință. Acum m-am convins, că există creștini, pregătiți să moară pentru credință. Vă sunt recunoscător pentru că mi-ați întărit credința! Și eu voi fi deasemenea pregătit să mor pentru Hristos!”

Iată cum îndoielile personale sunt uneori înfrânte de trăirea credinței neclintite ce poate fi un model pentru toți ceilalți. Într-o țară unde credința era persecutată, un tânăr educat în spiritul învățăturilor atee, frământat de contradicțiile dintre așteptările lui personale și ceea ce l-a învățat mama sa, icoana Mântuitorului și mărturia de credință l-au adus pe calea cea dreaptă.

Credinciosul iubește sfintele icoane. Anual milioane de pelerini vizitează locurile în care se află icoane sfinte, prin care Dumnezeu sau Maica Sfântă revarsă haruri asupra celor care prin intermediul acestora își ridică ochii spre Cer. În Biserica apuseană, alături de icoane, artiștii creștini au sculptat statui care au pătruns în lăcașurile de cult, propunând o perspectivă în spațiu a realității reprezentate. Alt univers spiritual, alte reguli de compoziție, însă mereu aceeași esență iconică care înalță mintea, inima, sufletul omului spre Dumnezeu și spre lumea spirituală. Ca un semn material al iubirii, credinței și speranței noastre, purtăm uneori o iconiță, o cruciuliță sau un medalion.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial grănicerii ruși au primit ordinul de a împușca orice om care încerca să treacă granița dintre Lituania și Rusia. Un tânăr a trecut această graniță prin pădure. Grănicerul rus a observat trecerea hotarului și a strigat: “Stai, că trag!” Refugiatul a ridicat mâinile, s-a întors cu fața la grănicerul înspăimântător și a observat în mâna sa arma, îndreptată spre el. A urmat un moment de tăcere. Atunci grănicerul i-a spus: “Nu am curajul să te împușc, căci văd la gâtul tău un lucru sfânt! Fugi, iar eu nu te-am văzut”. Grănicerul a văzut la gâtul refugiatului un medalion care o reprezenta pe Mama lui Dumnezeu; conștiința l-a mișcat și nu a avut curajul să-i ia viața acestuia. Necunoscute sunt căile Providenței divine! Medalionul a salvat viața unui om nevinovat, trezind și în cei supuși puterilor potrivnice lui Dumnezeu tot ceea ce este bun și omenesc, prin intermediul unui semn al protecției Maicii Sfinte față de copiii ei.

Cuvintele lui Hristos spuse lui Natanail: “Pentru că ți-am spus că te-am văzut [...] crezi; mai mari decât acestea vei vedea” (Ioan 1, 51), sunt cuvinte mereu actuale spuse de Mântuitorul, care a rânduit în Biserica Sa Sfintele Sacramente ca semne ale harurilor nevăzute și a dat omului – corp și suflet – posibilitatea de a pătrunde “cu ochii minții” prin icoană, dincolo de aparența materiei, în veșnicie.

RUGĂCIUNE

O, Doamne, omul care în paradisul ceresc și-a pierdut calea destinată lui, cum ar putea fără ajutor să regăsească în pustiul lumesc adevăratul drum al salvării sale, unde tentațiile sunt așa de numeroase, eforturile în dobândirea virtuților atât de dificile, iar căderile în greșeli și păcate atât de ușoare?… Ce fel de călăuză ar fi putut să-l facă să reziste în fața atâtor curse ale acestei lumi și al atâtor minciuni din partea satanei?…

Care povățuitor ar fi fost atât de înțelept pentru a ajuta tuturor, dacă nu Tu, Doamne, care ești mai presus de toți? Cine s-ar fi putut ridica mai presus de lume dacă nu Tu, care ești mai mare decât lumea? Cine ar fi putut să fie mai potrivit pentru a conduce spre același scop bărbatul și femeia, evreul și grecul, sclavul și omul liber, dacă nu Tu, Hristoase, care ești singur Totul în toate?

Oferă-ne deci harul ca să Te putem urma după cum este scris: «Să mergi după Domnul Dumnezeul tău și să te unești cu El ». Fă ca să urmăm pașii tăi astfel încât să ne putem întoarce din pustiul acestei lumi în paradisul Tău ceresc.

Atotputernice, Dumnezeule, fă ca prin înțelegerea spirituală a Postului Mare pe care-l parcurgem și prin Sacramentul Mărturisirii, semnul convertirii noastre, să ne apropiem cu multă înțelegere și înțelepciune de Misterul lui Hristos și să-l transpunem în viață prin faptele noastre. Amin.

 

* * *

 

Duminica I din Post

Autor: pr. Olimpiu Todorean
Copyright: ParohiaSfantulGheorghe.ro

Iubiți credincioși!

Pericopa evanghelică din duminica I-a din Post ne propune spre meditație un moment capital al Evangheliei: o lume nouă s-a născut în puține minute pe țărmurile râului Iordan, din întâlnirea unor evrei săraci din Galileia și un muncitor, Isus din Nazaret. Dacă vom citi acasă prima parte a acestui capitol vom vedea cum Isus își alege primii discipoli. Astăzi este rândul lui Filip și Natanael, cel care mai târziu se va numi Bartolomeu, să fie chemați de Isus la apostolat.

Filip, cel de-al patrulea chemat, este un galileian, compatriot cu ceilalți doi, Andrei și Petru, un cunoscut de-al lor și probabil de ei pus în legătură cu Învățătorul. Se afla și el în mijlocul celor care doreau să-l asculte pe Ioan Botezătorul și, prin intermediul acestuia să-l cunoască pe Mesia. Pe Filip îl cucerește Isus cu un singur cuvânt: “Urmează-mă”.

Obișnuința de a citi aceste versete ne împiedică să notăm caracterul miracolului. Acest muncitor galileian, care ieri era un necunoscut, care se impune, care marchează suflete și destine, care schimbă existențe, de unde avea acest drept să le vorbească lor în felul acesta, de unde avea această putere de a se face ascultat și urmat?

Răspunsul este simplu. El era în aceste suflete, lucra în ele și, poate, de multă vreme. Le-a vorbit prin lectura Cărților Sfinte, prin meditațiile personale pe care le făceau, prin învățăturile primite în familie, în arzătoarele predici ale lui Ioan Botezătorul. El i-a pregătit, i-a influențat prin mii de factori interni și externi. Noi astăzi auzim cuvântul care cucerește, vedem faptul împlinit, dar nu cunoaștem lunga acțiune a iubirii care în interiorul sufletului fiecăruia a precedat și pregătit acest lucru. Despre toate acestea Isus ne lasă să întrevedem ceva din discuția pe care o are cu Natanael. Pe Natanael l-a câștigat de partea lui prin Filip, așa cum primii au fost duși de către Andrei. Este foarte semnificativ felul prin care Filip vine la Natanael și îl întreabă, cu sufletul la gură, bucuros: “Pe acela despre care a scris Moise în lege și proorocii noi l-am găsit?

Ce spune acest lucru? Că ei căutau Lumina adevărată, pentru că luminițele de până acum le-au făcut cunoscută venirea Sa: Proorocii, Scripturile, Botezătorul etc. Lumina adevărată s-a arătat și până acum, dar în picături mai mici, la fel ca roua de dimineață așa cum splendid spune Isaia: “Căci roua Ta este rouă de lumină” (26,19). În aceste picături de lumină ei au întrevăzut Lumina adevărată dar, și pentru ei, cum, de altfel, pentru toți evreii, erau și mai sunt și astăzi multe umbre, căci citirea profeților nu i-a luminat complet. Printre acești evrei se afla și Natanael. El aștepta o manifestare fulgerătoare, o măreție umană ce se impune de la sine. În schimb, Filip vine și-i vorbește despre un muncitor din Nazaret:“Isus Fiul lui Iosif, din Nazaret”.

Ce răspunde Natanael: “Din Nazaret poate ieși ceva bun?” Nu pentru că ar disprețui această localitate, ci pentru că era prea mică și pentru că el se aștepta, așa cum am spus, la ceva măreț or, dintr-o mică localitate cu locuitori simpli și inculți, nu putea să iasă ceva mare, ceva măreț. Filip îl cheamă cu cuvintele cu care Isus i-a câștigat pe primii “Vino și vezi”, îi vorbește logic, rațional: nu crezi, vino și vezi, ce te costă, vino și înlătură umbrele, ideile preconcepute în care se insinuează o pasiune îndepărtată sau o deformare a spiritului. Îi cere să facă un itinerar care să-l elibereze de aceste umbre.

Și Natanael? Acceptă. De ce? Pentru că este un om drept, vrea cu adevărat să cunoască adevărul și pentru aceasta va fi răsplătit într-un mod minunat.

Isus îi demonstrează imediat că, în pofida originii sale umile și proveniența dintr-un oraș disprețuit, strălucesc lumini care deschid inimi: “Iată un israelit în care nu există viclenie”. Cui nu i-ar conveni să-i spună cineva așa ceva. Mai ales Isus, Fiul lui Dumnezeu! Dar nu aceasta va fi recompensa cea mare. În momentul acela s-a întâlnit Lumina cu cel care căuta lumina. Învățătorul vedea până în străfundul inimii lui Natanael: acel suflet nu era fără defecte, cum nu erau nici toate celelalte venite la El. Dar El va corecta defectele și-i va îndrepta pe toți. Este suficient că această inimă este adevărată. Natanael se simte citit în intimitatea sa și este fericit. Nu se sustrage de la această acțiune.

Întrebarea sa: “De unde mă cunoști?” nu este un refuz, o neîncredere în ceea ce spune Isus. El are acest drept de a vedea clar. Isus îi dă satisfacție și precizează: “Înainte de a te chema Filip te-am văzut sub smochin”. La ce face aluzie Învățătorul? Ce s-a întâmplat cu Natanael sub smochin? Ce făcea el acolo? La ce se gândea? Sunt multe ipoteze. La ce servește să răspundem? Nu este atât de important ce a citit Isus în inima lui, ci faptul că a citit. Important este și pentru noi că Isus citește în inimile noastre și ne cere fiecăruia: urmează-mă; eu am dreptul de a porunci.

Este ceea ce și Evangheliști, locuiți de Spiritul Sfânt, au înțeles. Este ceea ce Natanael a înțeles imediat:“Învățătorule – a spus – Tu ești Fiul lui Dumnezeu, Tu ești regele lui Israel”. Este întru totul câștigat și tulburat. Cade orice rezistență; el crede și proclamă credința prin expresii pe care evanghelistul crede de cuviință să ni le facă cunoscute și nouă. El vede și salută în Isus pe Fiul lui Dumnezeu, pe regele lui Israel, pe Cristos cel așteptat.

Abia acum urmează răsplata cea mare. Isus i se revelează: “Adevăr, adevăr vă spun, veți vedea cerul deschis și îngerii lui Dumnezeu coborând și urcând deasupra Fiului omului”. Este adevărat că nu va fi unicul beneficiar al promisiunii făcute, ci toți cei aleși.

Ei aveau încredere în El; El le demonstra lor că ei pot vedea în el ceea ce Scripturile le-au spus până acum despre cer și viața eternă. Din acest moment erau gata de orice sacrificiu pentru a ajunge la această vizionare, în această tovărășie celestă, la această realitate.

De aceea și noi, credincioșii Săi, cei ce-L mărturisim, fiecare după puterile noastre, din toată inima, din tot sufletul și din tot cugetul ca pe Domn, Împărat și Dumnezeu al nostru, să ne dorim zilnic, prin ceea ce gândim, prin ceea ce facem să ne spună Isus. “Iată om în care nu este vicleșug” și în adevăr îți zic, astăzi vei vedea Cerul deschis. Amin.