Selecție de predici

(tipareste predicile)

 

Duminica a XI-a de peste an
Anul C (A, B)

Lecturi:
2Samuel 12,7-10.13
Galateni 2,16.19-21
Luca 7,36-50; 8,1-3

Luca 7,36-50; 8,1-3

Unul dintre farisei l-a invitat să mănânce la el. A intrat în casa fariseului și s-a așezat la masă. Și iată, era în cetate o femeie păcătoasă. Aflând că el era în casa fariseului, a adus un vas din alabastru plin cu miresme. Plângând, stătea în spate, la picioarele lui. A început să-i ude picioarele cu lacrimi, le ștergea cu părul capului ei, îi săruta picioarele și le ungea cu miresme. Văzând aceasta, fariseul care îl chemase își spunea în sine: “Dacă acesta ar fi fost profet, ar fi știut cine și ce fel de femeie este aceasta care îl atinge, căci este o păcătoasă”.Răspunzând, Isus i-a zis: “Simon, am să-ți spun ceva”. Iar el a zis: “Spune, Învățătorule!” “Un creditor avea doi debitori. Unul îi datora cinci sute de dinari, iar celălalt cincizeci. Deoarece nu-i puteau restitui, i-a iertat pe amândoi. Deci, care dintre ei îl va iubi mai mult?” Simon i-a răspuns: “Cred că cel căruia i s-a iertat mai mult”. El i-a zis: “Ai judecat corect”. Atunci, întorcându-se către femeie, i-a spus lui Simon: “Vezi femeia aceasta? Am intrat în casa ta și tu nu mi-ai turnat apă pe picioare; ea, însă, mi-a udat picioarele cu lacrimi și mi le-a șters cu părul ei. Sărut nu mi-ai dat; ea, însă, de când a intrat, nu a încetat să-mi sărute picioarele. Tu nu mi-ai uns capul cu untdelemn, ea însă mi-a uns picioarele cu miresme. De aceea îți spun: i s-au iertat păcatele ei cele multe, pentru că a iubit mult; însă cui i se iartă puțin, iubește puțin”. Apoi a spus către ea: “Păcatele ți-au fost iertate”. Cei care erau cu el la masă au început să spună: “Cine este acesta care iartă și păcatele?” Însă el a zis femeii: “Credința ta te-a mântuit; mergi în pace!” Și după aceea, el trecea prin cetăți și sate, predicând și ducând vestea cea bună a împărăției lui Dumnezeu. Cei doisprezece erau cu el; de asemenea, unele dintre femei care fuseseră vindecate de duhuri rele și de boli: Maria, numită Magdalena, din care scosese șapte diavoli, și Ioana, soția lui Cuza, administrator al lui Irod, Suzana și multe altele care îi slujeau cu ceea ce aveau.

 

Autori

pr. Anton Dancă
pr. Alessandro Pronzato
pr. Raniero Cantalamessa
pr. Ernest Munachi Ezeogu
pr. Eduard Patrașcu
Diverși alți autori
Diverși alți autori
pr. Pietro Righetto
pr. Alessandro Pronzato
pr. Anton Dancă
pr. Claudiu Dumea

 

* * *

 

Crimă și iertare

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Presa Bună

Părintele Lagrange, renumit comentator al Sfintelor Scripturi, a spus că ar trebui să renunțăm la orice comentariu asupra episodului evanghelic de azi, fiindcă nu putem face altceva decât să citim și să plângem. Să plângem de bucurie că Dumnezeu este iubire (1In 4,16) și îndurare.

Prima și a doua lectură ne arată ce crimă, cât de mare este răutatea păcatului de moarte. Regele David recunoaște cu durere: Am păcătuit înaintea Domnului, adică împotriva iubirii care i-a dat atâtea lucruri de valoare: viață, demnitate regală, bogății, sănătate, femei și copii, victorii asupra dușmanilor etc. Sfântul apostol Paul spune: Am fost răstignit cu Cristos și nu mai sunt eu acela care trăiesc, ci Cristos trăiește în mine, adică păcatele mele și chiar eu însumi în totalitate nu sunt decât păcat, am fost cauza răstignirii lui Isus; păcatul duce la pierderea propriei vieți – nu mai trăiesc eu -, și, ca să pot totuși trăi, am trebuință de o viață nouă în totalitate care să cuprindă întreaga mea ființă; aceasta este viața lui Cristos. Cine nu o acceptă, nu mai trăiește, este mort. Păcatul aduce moartea propriei vieți impregnate de egoism și harul ne dă viața cea nouă prin care ne asemănăm cu Dumnezeu.

Dacă sfântul Bonaventura spunea: Sufletul în haina harului sfințitor este atât de frumos încât, dacă l-am vedea, am muri de fericire, sfântul Vincențiu Ferrer ține să scoată în evidență partea negativă și spune: Prin păcatul de moarte sufletul se schimbă în chipul și asemănarea Satanei, devenind atât de urât încât, dacă l-am vedea, am muri de groază. Avea dreptate sfântul Ioan Gură de Aur că păcătoșii sunt morți, cu toate că parcă trăiesc. Greșelile cine le va putea pricepe? se întreba regele David. Nici mintea omenească, ba nici chiar îngerii, nici osândiții și nici diavolii nu le pot înțelege gravitatea. Osândiții simt pedeapsa din plin pentru păcatele lor, dar gravitatea nu le-o pot înțelege, este un mister, este ceva care repugnă lui Dumnezeu și numai el cunoaște consecințele care se nasc din crima lezmaiestății divine.

Gravitatea păcatului se judecă după persoana vătămată, spune sfântul Toma de Aquino. Or, păcatul de moarte vatămă iubirii celor trei persoane divine: iubirii Tatălui creator, iubirii Fiului răscumpărător și iubirii Duhului Sfânt ca izvor de har și de adevăr.

Gravitatea păcatului de moarte se mai poate cunoaște și din aceea că omul poate cădea singur în acest abis al fărădelegii, ca într-o prăpastie imensă, dar nu se mai poate ridica singur. Se spune despre o fiică a regelui Augbert al Angliei că a avut nefericirea să cadă într-un păcat de moarte. Îngrozită, s-a retras într-un colț al castelului numai cu o slujitoare, unde a dus o viață de pocăință ieșită din comun, ca să-și ispășească vina; ceea ce a dus-o la o moarte prematură. Servitoarea o credea deja în rai și, stând noaptea de veghe la sicriul ei, i-a venit gândul să-i adreseze o rugă ca unei sfinte, pentru a o ajuta să ajungă și ea acolo unde se află sufletul stăpânei sale. Fiica regelui îi apare într-o stare jalnică și-i spune: Nu te ruga mie. Am păcătuit și nu am mărturisit păcatul de teamă și rușine. Am crezut că îl voi putea ispăși numai prin puterile mele. În urma acestei dezvăluiri, în camera în care s-a aflat cadavrul ei, a rămas un miros insuportabil, ca de iad.

Un fariseu numit Simon l-a invitat pe Isus la masă. Din mândrie sau de teama celor de o tagmă cu el a omis uzanța obișnuită: spălarea picioarelor musafirului, sărutul păcii și parfumul pentru cap. Pe când stăteau la masă, a venit o femeie, cunoscută de toată localitatea pentru păcatele ei, aducând un vas cu parfum de mare preț. S-a așezat la picioarele Învățătorului, a început să le sărute și să le spele cu lacrimi, apoi s-a ridicat și a turnat pe capul lui prețiosul balsam, spre mai marele scandal al gazdei și al celorlalți farisei prezenți. După ce Isus a lămurit problema prin pilda cămătarului cu doi datornici, spune despre femeie: I se iartă multe păcate, pentru că a iubit mult. Celui care i se iartă puțin, iubește puțin, iar femeii îi zice: Credința ta te-a mântuit. Mergi în pace! Simon a înțeles că Isus, citind gândurile lui și păcatele femeii, este mai mult decât profet. Dar cine să fie? El iartă păcatele și răsplătește credința cu drepturi divine. Cine poate face așa ceva, afară de Dumnezeu? Dar el este om ca toți oamenii. Simon nu știa că Fiul lui Dumnezeu s-a întrupat.

Pentru iertarea păcatelor este trebuință de mâna lui Isus care să-l scoată pe om din prăpastie; pentru credință este trebuință de cuvântul lui Isus care să ridice gândurile omului în sfera supranaturală. Atât pentru ridicarea păcătoșilor, cât și pentru înălțarea sfinților, Isus a rânduit apostoli care să predice și să ierte păcatele în numele lui Dumnezeu (In 20,23).

Isus, nu numai că ridică din abisul pierzării, dar celui ridicat îi dă propria sa viață nouă, acea viață divină unită cu viața umană luată din sânul Fecioarei din Nazaret prin puterea Duhului Sfânt și nu a unui om. Aceasta este viața cea nouă, început al vieții veșnice când cei ridicați vor fi asemenea îngerilor (Mt 22,30).

Aceea care a avut nespus de mult de câștigat, prin venirea lui Isus în lume, a fost femeia, fiindcă el a înlăturat mentalitatea păgână și pe cea iudaică despre dânsa. Istoricul Herodot spune că chiar la cele mai civilizate popoare din antichitate, cum erau babilonienii, femeia era vândută la târg cu un preț de nimic; la romani era obligată să se prostitueze cel puțin o dată în viață în cinstea zeiței Venus; tracii și alte neamuri practicau poligamia, socotind că nici zece femei nu fac cât un bărbat. Valoarea femeii era aproape nulă. Tot la traci, după moartea bărbatului, femeile discutau între ele spre a afla care a fost cea mai apreciată de soț și, după ce se constata, era îmbrăcată frumos și jertfită pe sicriul lui, ca orice animal de jertfă. La cele mai multe popoare, femeia nu era soția, ci sclava bărbatului. La evrei chiar, bărbatul putea să dea carte de divorț și să-și alunge soția chiar pentru cele mai banale lucruri, precum că i-a ars mâncarea, a întârziat pe drum stând de vorbă cu altele, a îmbătrânit prea devreme; nu i se încredința educația copiilor, nu aveau dreptul să depună mărturie la proces etc. Atât de mult s-a impregnat mentalitatea păgână și iudaică în firea omului încât, mulți ani după Cristos, s-a discutat cu toată seriozitatea, chiar printre membrii Bisericii, dacă femeia are sau nu are suflet.

Isus Cristos, înălțând pe Fecioara Maria la demnitatea de mamă a lui Dumnezeu prin întruparea sa în sânul ei, a înălțat-o mai presus de îngeri și a atras după dânsa pe toate femeile din lume – binecuvântată între femei – redându-le locul de cinste din actul creației – os din oasele mele și carne din carnea mea; se va numi femeie fiindcă a fost luată din bărbat (Gen 2,23), adică egalitate perfectă.

Cristos, împărtășind orice femeie cu viața sa cea nouă, o ridică la gradul de rudenie cu Dumnezeu însuși. Pe când Isus învăța într-o casă, cineva îi spune: Iată, mama ta și rudele stau afară și vor să te vadă. El însă răspunde: Cine este mama mea și cine sunt rudele mele? Acela care face voia lui Dumnezeu îmi este mamă, frate și soră (Mc 3,33-35). Rudenia spirituală, care se obține prin actul voinței personale din împlinirea voinței lui Dumnezeu, este superioară rudeniei de sânge, deoarece aceasta se dobândește din instinct prin moștenirea involuntară a trupului, a cărnii. Or, tot ce pornește din actul spiritual al intelectului și al voinței este superior celor pornite din instincte trupești. Femeia, având minte și voință, este capabilă să înțeleagă valoarea vieții celei noi și să o voiască drept un bun suprem de unire cu Dumnezeu. Din acest motiv Isus, când a fost lăudată mama sa pentru că i-a dat viață, spune că mai fericiți sunt acei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l împlinesc (Lc 11,27-28). Iată cum Isus pune accent pe actul rațional al cunoașterii și pe actul voinței de a împlini cuvântul său dătător de viață nouă.

V-am spus chiar de la începutul predicii părerea marelui exeget Lagrange asupra evangheliei de azi – ea nu se comentează, se citește și se plânge. Într-adevăr, trebuie să vărsăm multe lacrimi, fiindcă multe, prea multe chiar, dintre femeile de azi uită de demnitatea lor și se scufundă în mocirla păcatului prin libertinaj, avort, prostituție, adulter, lesbianism etc.

Pe drept, ceea ce Isus a spus femeilor din Ierusalim care plângeau în urma lui când își ducea crucea spre Calvar, se poate spune multor femei din zilele noastre: plângeți-vă pe voi și pe fiii voștri; fiindcă vor veni zile în care veți cere munților să se răstoarne peste voi (Lc 23,30). Judecata lui Dumnezeu va fi dreaptă. Nu cred că vor fi puține acelea care vor trebui să audă: Plecați de la mine, blestematelor, în focul cel veșnic! (Mt 25,41).

 

* * *

 

Măștile siguranței

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Traducere: pr. Petru Turcanu
Copyright: Predici.cnet.ro

O siguranță “nesigură”

Paul se simțea sigur pentru că era protejat de Lege, agățat de trecut, incapabil de a vedea și de a înțelege noul. Și această siguranță a sa îl aprindea de zel fanatic, îl făcea persecutor feroce, inchizitor implacabil împotriva purtătorilor noutății, care, după optica sa îngustă, mergea împotriva “tradițiilor părinților”. Ne-a amintit-o el însuși în duminica trecută. Acum siguranța sa arogantă a fost desființată și s-a terminat în mijlocul prafului de pe drumul Damascului. Paul a fost constrâns să privească înainte. Și a găsit propria siguranță nu în atașamentul încăpățânat față de faptele Legii, în performanțele campionului intransigenței, ci în legătura – dinamică – cu Cristos Înviat.

Chiar dacă înainte se agita mult, în realitate mișcarea sa este înăuntrul unei închisori, a unei cuști. Paul a acceptat să moară, îngropând fără regrete mesajul său de moarte. Numai acum poate spune că trăiește. Pentru că a consimțit că un Altul a ocupat izvorul ființei sale. “Nu mai sunt eu care trăiesc, ci Cristos trăiește în mine”. După ce a permis ca acest Altul să răstignească siguranța sa, Paul poate cu adevărat să se miște spre viață, spre lume, devenind purtător, nu de anunțuri de moarte, ci de speranță. Și toate acestea în raport cu acel Altul care “l-a iubit și s-a dat pe sine pentru el”. Numai făcându-se martor convins și bucuros al harului, adică al acelui Da spus de Dumnezeu oamenilor, Paul poate demonstra că Cristos “nu a murit în zadar”.

Cristos nu iubește monumentele

Siguranța are o față puțin liniștită. Este chipul lui Paul prigonitorul. Încordat, întunecat, încruntat, amenințător. Este fața fariseului care l-a invitat pe Isus în casă și care scutură capul la apariția, neprogramată, a acelei “femei păcătoase”. Siguranța are un aspect posomorât. Ia o atitudine bănuitoare. Are un aer trist. Ochii săi cercetători caută ceva să dezaprobe, pe cineva să-l disprețuiască. Chiar când surâde, fariseul – sigur de sine și de propriile virtuți – surâde împotriva cuiva.

Siguranța fariseului este aceea a presupunerii. El se crede în mod necesar de partea adevărului. El se așează de drept în categoria virtuoșilor. Și, din acea poziție de privilegiat, privirea sa față de alții este o privire de suspiciune, sau, cel mult de bunăvoință. Totuși poziția sa, chiar dacă în exterior poate apărea solidă, este mai degrabă fragilă, aproape inconsistentă. Spoiala exterioară, într-adevăr, joacă un rol relevant în acea mască de fidelitate și exemplaritate. Respectul formal, gesturile ireproșabile, limbajul controlat, gândirea riguros îndreptată în oficialitate, observarea normelor disciplinare prea ostentativă pentru a fi sinceră și convinsă, ochii opaci, atitudini scontate, respectul scrupulos al formelor, constituie acoperământul unui gol real și al unei substanțe larg deficitare. Uneori, de-a dreptul, omagiul dat virtuții ascunde un calcul viclean. Și apărarea ostentativă a adevărului constituie o formă de tutelă a intereselor nemărturisite.

Isus nu se lasă impresionat de aceste monumente sacre. Cuvântul său sfărâmă spoiala, rade mortarul, deschide largi crăpături în tencuială, sfâșie fără milă mucavaua. Nu este lac care să reziste.Nu este aparență care să țină.

“Exemplul bun” oferit de o “femeie păcătoasă”

- Simone, am ceva să-ți spun… Nu începe să discute cu el. Îi povestește o mică parabolă. Îl obligă să se pronunțe. Îl constrânge, mai ales, să se confrunte cu exemplul oferit de acea “femeie păcătoasă”. Și monumentul de respectabilitate se năruiește mizerabil. Comparația cu gesturile (aproape o liturgie a iubirii) săvârșite de femeia “păcătoasă” reiese nefavorabilă pentru el. “Tu nu mi-ai…”: o acuză repetată de trei ori. Trei colosale neîndepliniri. Și totul sintetizat în unicul cap de acuzare: puțină iubire. Monumentul este perfect: dar rece, distant, îngrămădit. Amenințător.

Isus nu se găsește în apele sale în acea casă onorabilă. Din fericire a intrat, cine știe cum, femeia puțin recomandabilă, capabilă însă de gesturi autentice, spontane, ne cuprinse în ceremonialul rigid. Lacrimi, parfum, săruturi, și o folosire mai degrabă neobișnuită a părului. Totul pentru a exprima căința, afectul, credința. Primirea din partea fariseului s-a limitat la spațiul exterior. Femeia păcătoasă nu a ezitat să ofere lui Isus zidurile unei inimi care, în ciuda mizeriilor, a păstrat intactă capacitatea de a se abandona fără rezerve unei iubiri mai mari. Și Isus, cu o extremă delicatețe, a măturat murdăria (sau “multele păcate” ale ei) și a redat un sens, o libertate acelei ființe zbuciumate (“Mergi în pace”).

Masca de presupunere a fariseului, în schimb, este impenetrabilă. Nu s-a spus că, dedesubt, ar fi în mod necesar murdărie. Ceva mai rău: dedesubt este un personaj îngâmfat, plin de sine. Și, între acești pereți lustruiți dar de gheață, nu există nici o posibilitate de a aprinde un foc.

- Simone, am să-ți spun ceva… Totul este în ordine. Totul conform regulilor. Dar unde ai alungat inima?

- Simone, am să-ți pun o întrebare… Poate ți-e teamă că un pic de căldură ar înlătura fardul, că lacrimile ar lăsa urme neplăcute pe mască?

- Simone, am să-ți spun ceva… Să ai curajul unui moment de slăbiciune. Lasă să se strecoare un sentiment. Încearcă să recuperezi fața ta de om, după ce ai zgâriat acele cruste rezistente. Și fii atent că virtutea nu trebuie să miroase. De aceea ar fi bine să întrebi de unde a luat “acea femeie” parfumul său. Pentru că eu iubesc parfumul, nu monumentele. (Monumentele, vai, rămân unde sunt. Și au nevoie să fie păzite. Parfumul, în schimb, cere numai să fie eliberat, să se împrăștie…).

– Simone, am să-ți spun ceva… Pentru ce nu dai la o parte acea față serioasă, acel chip încruntat, și de ce nu regăsești bucuria de a fi adevărat?

Siguranța invulnerabilității

Deci. Este siguranța legalismului (împotriva căruia se ridică Paul). Este siguranța prezumției (la care Isus opune modestia femeii care “a iubit mult”). Și este siguranța invulnerabilității (care este frântă de profetul Natan). Da. David a săvârșit o serie de acțiuni infame. Dar se crede “invulnerabil”. Protejat de rol, apărat în spatele paravanului puterii. Mantia regală ascunde mizeria cea mai murdară. Și el se simte în siguranță. Curtenii de care este înconjurat au prevăzut să tragă o cortină de catifea. Astfel, din interiorul palatului nu transpiră nimic dintr-o situație obscură. Și din exterior nu trebuie să vină voci care critică sau dezaprobă. Nu se cere socoteală regelui. Mai ales când afacerile sale sunt împestrițate cu lucruri murdare.

Totul este sufocat în tăcere (chiar și sângele vărsat al sărmanului soț, trădat și “jucat” în acea manieră mârșavă, care cel puțin va fi prezentat ca un erou al patriei și foarte fidel(!) regelui adulter). Desigur atunci, probabil, se justifica spunând că “rufele murdare este mai bine să le speli în casă”. Baiul este că rufele murdare, când este în cauză un rege, nu se spală nici în casă nici afară. Pentru simplul fapt că apologeții amabili (și din belșug răsplătiți) sunt gata să demonstreze că rufele murdare nu sunt cu totul murdare, dar sunt în realitate veșminte splendide, și că petele cele mai rușinoase sunt, dimpotrivă, medalii glorioase. Noroc că Cuvântul lui Dumnezeu găsește mereu un profet curajos care, cel puțin prin intermediul unei istorioare aparent inofensive (Erau doi oameni în aceeași cetate, unul bogat și celălalt sărac…”), trece peste cortina de catifea, peste zidul tăcerii, și o aruncă cu violență ca o piatră în fața invulnerabilului.

- Tu ești acel om!… David este salvat în momentul în care s-au năruit apărările sale, și este constrâns să vadă putreziciunile pe care le adăpostește sub mantia regală. David este salvat în momentul în care simte dezgust de ceea ce a săvârșit sub acoperirea abuzivă a autorității. David este salvat în momentul în care nu mai cere sprijinul autorității, al tronului pe care stă, al prestigiului care îl apără, și se recunoaște, pur și simplu, păcătos.

- Am păcătuit împotriva Domnului! Sunt circumstanțe în care trebuie să acceptăm că Cuvântul sfărâmă în bucăți blindajul tăcerii complice, și denunță impetuos răul care este în noi, ascuns sub masca “numelui” sau a “locului” de apărat.

- Tu ești acel om!… E mai bine să fii “acel om” decât un personaj, o însărcinare, un rol, o treaptă ierarhică. E mai bun cuvântul aspru al lui Natan decât cuvintele adulatoare ale curtenilor. E mai bună atitudinea liberă, capul sus, față la față, ochii care se îndreaptă în ochii regelui, decât adularea lipicioasă a slujitorilor. Masca invulnerabilității lui David lasă locul unui chip de om. Sărman om, cum suntem toți, dar pentru totdeauna un om. Un om care regăsește o țâșnire de demnitate când, negând siguranța artificială a funcției, acceptă să recunoască partea de mizerie în ceea ce-l privește.

 

* * *

 

Emanciparea femeii

Autor: pr. Raniero Cantalamessa
Traducere: Iași
Copyright: Predici.cnet.ro

În Cuvântul Domnului de la această Liturghie, se prezintă prin fața noastră mai multe personaje:

- În prima lectură, profetul Natan, care după ce i-a povestit lui David faimoasa lui parabolă (bogatul îmbuibat și nemilos care ucide singura oiță a săracului), provoacă în inima regelui revelația surprinzătoare a păcatului său, atunci când profetul îi spune răspicat: “Tu ești omul acela!”; apoi însuși David, care exclamă pocăit: “Am păcătuit împotriva Domnului!”

- În psalmul responsorial ascultăm glasul unui om care povestește prea dulcea lui experiență a iertării lui Dumnezeu: “Fericit este omul, căruia i s-au iertat păcatele”.

- În Evanghelie, personajele sunt mai multe: Isus, Simon, păcătoasa, comesenii care murmură pe șoptite, și în cele din urmă, femeile care îl urmează pe Isus.

Însă dintre toate aceste personaje din Evanghelia de astăzi – după Isus – protagonistul este tocmai acela care nu pronunță nici un cuvânt: păcătoasa! Ea intră în scenă plângând (poate că după ce ascultase o predică a lui Isus, care o mișcase până la lacrimi și o convertise), merge direct la El, îi spală picioarele cu lacrimi, și apoi, rușinată oarecum că le-a spălat, i le usucă cu părul capului ei. Poate că tocmai gestul de a-și despleti părul în public (gest socotit nepotrivit și prea îndrăzneț pentru o femeie), i-a surprins pe cei de față, făcându-l pe Simon să intervină. Din clipa aceasta, atenția se îndreaptă asupra dialogului dintre Simon și Isus, iar femeia rămâne oarecum mai la o parte, privindu-l pe Isus confuză și recunoscătoare.

În dialogul dintre Isus și Simon, se află și parabola celor doi datornici: “Un cămătar avea doi datornici: unul îi datora cinci mii de lei, iar celălalt, doar cincizeci de lei. Fiindcă nu aveau cu ce plăti, i-a iertat pe amândoi. Spune-mi, care din ei îl va iubi mai mult?” Acest dialog pare a conține o contradicție: în prima parte (v. 42), dragostea este prezentată ca o urmare a iertării (celui căruia i se iartă mai mult, iubește mai mult); însă în a doua parte (v. 47), iertarea pare a fi urmarea dragostei (“Păcatele ei, care sunt multe, sunt iertate, căci a iubit mult!”). Uneori se încearcă o armonizare a acestor două versete, prin inversarea lor. Însă poate că ar fi mai bine să vedem și aici un caz din acea circularitate ce se observă adesea în Evanghelie.

În lucrurile lui Dumnezeu, cauza și efectul nu sunt atât de strict repartizate, ci se împletesc, se întrepătrund: iertarea lui Dumnezeu creează dragostea recunoscătoare a omului, și dragostea omului transformată într-o umilă mărturisire a păcatului, perfecționează iertarea. Mai la urmă contradicția ia proporții, pentru că totul pare a depinde numai de credință: “Credința ta te-a mântuit!” Ar fi însă o neghiobie a ne pierde în precizări exegetice în fața unui text din care se desprinde o forță atât de uimitoare a Evangheliei. Ne aflăm în fața unei note acute din acel “laitmotiv” care străbate întreaga propovăduire a lui Isus: Evanghelia este pentru săraci; bolnavii sunt cei ce au trebuință de doctor; vameșii și prostituatele vor intra în împărăția cerurilor mult mai ușor decât preadrepții și nepăcătoșii farisei.

Pericopa de astăzi pare a introduce o noutate în această temă comună: printre cei săraci, printre cei disprețuiți și părăsiți, pentru care a venit Isus, se află și femeia. Nu numai cutare ori cutare femeie, nu numai prostituatele, ci femeia în general, femeia luată ca o condiție umană, ca o condiție socială, și putem spune, fără exagerare, condiția feminină. Luca a prins această semnificație, pe care a evidențiat-o, punând alături episodul din casa fariseului Simon și acela al femeilor pe care Isus le eliberase de infirmități, și care acum îl urmau și îi slujeau cu bucurie. “Și mai erau și niște femei care fuseseră tămăduite de duhuri rele și boli… și multe, care îl slujeau și îl ajutau cu ce aveau”.

Luca, “evanghelistul săracilor”, este și “evanghelistul femeilor”, în sensul că este mai atent decât ceilalți evangheliști a releva prezența lor în jurul lui Isus, și atenția lui Isus față de ele. Însăși comportarea sa în casa lui Simon exprimă recunoașterea bunătății anumitor valori și expresii ale personalității feminine, până atunci privite cu dispreț, ca manifestări ale slăbiciunii și nu ale dragostei. Răscumpărarea condiției feminine în Evanghelie începe cu proclamarea primatului dragostei asupra legii. Dacă Isus ar fi vorbit în societatea noastră, sunt sigur printre categoriile de săraci cărora le-ar fi luat apărarea ar fi inclus și bătrânii. În Evanghelie nu apare așa ceva, pentru că bătrânii, pe acele vremuri, erau adevărații stâlpi ai societății, ei erau cei ce contau mai întâi de toate. Prin urmare, nouă ni se atrage atenția și cu privire la bătrâni.

Astăzi, femeia nu se mai află în nedreapta condiție în care se afla în Palestina pe vremea lui Isus, dar cu toate acestea suntem încă departe de a fi ajuns la nivelul unei adevărate și creștinești emancipări a femeii. Să ne cercetăm astăzi asupra acestei teme, pentru că ea merită osteneala de a insista. Ce poate însemna viața și pilda lui Isus pentru o femeie creștină, care vrea să trăiască cu toată conștiinciozitatea acest grandios “Semn al Timpurilor”, care este emanciparea femeii?… Poate însemna multe lucruri.

Vom pleca de la atitudinea lui Isus. Isus nu era ceea ce am numi noi astăzi un “feminist”. El nu a făcut niciodată o analiză sau o critică explicită a instituțiilor și a raporturilor sociale între clase ori între sexe. El se simte chemat spre un alt scop; misiunea Sa se plasează pe un alt plan, unde deosebirea dintre bărbat și femeie, ca și aceea dintre sclav și liber, nu are nici o valoare. El se plasează pe planul originar al lui Dumnezeu, în care bărbatul și femeia se bucurau de aceeași trecere, erau chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Însă tocmai pentru că vede lucrurile de la nivelul său înalt, Isus posedă o anumită libertate față de deformațiile raporturilor omenești, încât însăși atitudinea Sa este plină de noutăți și de o putere eliberatoare.

Isus este liber în fața femeii, nu îl neliniștește prezența ei și nu îl tulbură părul ei despletit, așa ca pe Simon, ceea ce îi permite a îndepărta orice prejudecăți, după cum am văzut chiar în Evanghelia de astăzi. Isus exercită o fascinație excepțională asupra femeilor care îl întâlnesc chiar și ocazional, ca și acea femeie care, auzindu-L vorbind, exclamă: “Fericit este pântecele care te-a purtat și sânul pe care l-ai supt!” Isus știe să le evanghelizeze, fără a distruge avântul și căldura propriului lor suflet, ci depășind acestea. El știe să curețe și lacrimile, ba chiar și sărutul păcătoasei.

Însă cea mai mare inovare se află în învățătura lui Isus care constă în relativizarea sexului și a căsătoriei, prin poziția dialectică a celei de-a doua structuri a vieții: celibatul și fecioria pentru Împărăția lui Dumnezeu. O stare în care se realizează acea perfectă egalitate, și unde nu mai are sens deosebirea dintre sexe. Biserica primitivă a demonstrat, în acest punct, că a înțeles noutatea evanghelică, și a acordat o atenție deosebită fecioriei feminine. Printre cauzele principale ale reabilitării femeii în antichitatea creștină avem câteva figuri extraordinare de fecioare și martire: Agnesa, Perpetua, Cecilia, care ne dovedesc aceasta.

De altfel, învățătura lui Isus ne duce și mai profund. Isus vine să ne spună că între bărbat și femeie, sexul nu este raportul unic posibil, ci există un imens sector al vieții, evanghelizarea împărăției lui Dumnezeu, unde, deși rămânând ei înșiși, adică bărbat sau femeie, ei pot munci împreună. Acesta era un punct foarte important, fiindcă cea mai mare parte a subordonării femeii se năștea tocmai de aici: de la a fi privită în exclusivitate ca un sex diferit, și ca instrument necesar pentru descendență.

Aceasta din urmă, adică progenitura, era de mai multă vreme lucrul cel mai important și mai căutat, iar în caz de conflict, printre motivele fidelității, ale dragostei, prevala totdeauna acesta din urmă, de unde și instituirea divorțului și a legii leviratului, adică obligația unui frate de a se căsători cu cumnata lui rămasă văduvă și fără copii. Isus, prin faimoasele sale cuvinte despre indisolubilitatea căsătoriei, răstoarnă această logică, punând dragostea și fidelitatea chiar deasupra descendenței și a procreației: pentru nici un motiv nu trebuie părăsită propria soție.

Ce vom înțelege noi din această Evanghelie de astăzi? Mai întâi de toate, că acțiunea în favoarea unei libertăți a femeii – ținând seama de proporțiile cuvenite – este la fel de potrivită cu spiritul Evangheliei ca și acțiunea în favoarea altor categorii de oameni discriminați, cum ar fi săracii și bolnavii. Aceasta, bineînțeles, cu condiția ca o atare acțiune să se propună cu scopul unei autentice eliberări umane și creștine, și însăși femeia, ca orice creatură rațională, să accepte legea esențială a toată libertatea creată. Cu alte cuvinte, libertatea câștigată trebuie să fie o libertate în ascultarea lui Dumnezeu, și nu așa cum se întâmplă cu propaganda ce se face în favoarea avortului.

În al doilea rând, acțiunea în favoarea eliberării femeii este ipocrită și nulă dacă nu are curajul de a denunța una dintre manifestările cele mai bătătoare la ochi ale unei astfel de sclavii, numai pentru că aceasta măgulește chiar și femeia; vorbesc despre idolatria trupului femeii. Câtă tămâie nu se arde în onoarea acestui idol, și cât sânge nu s-a vărsat și se mai varsă încă pentru el! O bună parte din societatea noastră – lumea spectacolului și aproape întreaga lume a publicității – se conduce după valoarea instrumentală a corpului feminin. Cel care ar vizita pentru prima dată orașele noastre, venind din țări mai puțin dezvoltate, ar avea o impresie asemănătoare cu cea a călătorului străin care își pune piciorul pentru prima dată în Atena sau în Roma pe vremea păgânismului: idoli în toate părțile și pe toate zidurile, adevărate măști mincinoase, ca să nu le spun chiar nerușinate, sunt aruncate cu putere în ochii tuturor, chiar și ai acelora care nu ar dori să le vadă. Prin urmare, aici avem de-a face cu o formă de autentică violență.

În ce sens sunt toate acestea contrare eliberării femeii nu trebuie să mai spun; bărbatul este cel care a inventat un nou calapod, spre a se sluji de femeie, atât pentru plăcere cât și pentru profitul său. Fără să-și dea seama, femeia este redusă la o simplă corporalitate ori la sex, și nu mai apare ca o persoană dotată cu un destin propriu și cu autodeterminare, devenind un simplu obiect, înstrăinându-se cu totul. Dacă mai există vreo femeie care să se complacă în aceasta, atunci trebuie să spunem că acel blestem de demult, care se citește în Cartea Genezei, mai apasă și acum asupra ei: “… dorințele tale se vor ține de bărbatul tău, iar el va stăpâni peste tine”.

În numele libertății, trebuie atacată această sclavie. În numele libertății aduse de Cristos, trebuie demascată logica dominanței și a profitului, pentru ca nici o femeie credincioasă să nu-și mai expună cu atâta ușurință trupul ei privirilor atâtor ochi stricați și murdari, și nici un bărbat credincios să nu mai privească așa ceva. “Trupul nu este pentru necurăție ci pentru Domnul… Ați fost cumpărați cu preț scump. Slăviți-L pe Dumnezeu în trupurile voastre”.

Isus prin Evanghelie a răscumpărat demnitatea atâtor femei, dar fără a le admite slăbiciunile lor. Le-a primit, într-adevăr, și pe prostituate – așa este și cazul femeii din Evanghelie pe care a iertat-o spunându-i: “Mergi în pace și de acum să nu mai păcătuiești”. Euharistia este un avertisment viu și mijlocul cel mai eficace, pe care nu numai femeile creștine, ci chiar toți creștinii, fără deosebire, îl au la îndemână pentru actualizarea acestei emancipări: “Cine se unește cu Domnul, este un singur Duh cu El” (1Corinteni 6,17); “Nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toți sunteți una în Cristos Isus!” (Galateni 3,28).

 

* * *

 

Hoțul de fursecuri

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Oana Capan
Copyright: Predici.cnet.ro

Evanghelia de astăzi îmi amintește de povestea hoțului de fursecuri. O femeie la aeroport, în timp ce aștepta să ia avionul, și-a cumpărat o pungă cu fursecuri, s-a așezat pe un scaun în sala de așteptare a aeroportului și a început să citească dintr-o carte. Deodată a observat că bărbatul de lângă ea se servea cu fursecuri din punga care se afla între ei. Nedorind să facă scandal, ea a continuat să citească, să mănânce fursecuri și să se uite din când în când la ceas. Pe măsură ce îndrăznețul “hoț de fursecuri” continua să mănânce din pungă, ea devenea tot mai iritată și și-a spus în sine: “Dacă n-aș fi atât de drăguță, i-aș înnegri ochiul!” Cu fiecare fursec pe care ea îl lua, și el lua unul. Când mai rămăsese doar unul, femeia se întrebă ce va face el. Atunci, râzând, bărbatul a luat ultimul fursec și l-a rupt în două. I-a dat ei jumătate, și el a mâncat cealaltă jumătate. Ea a înșfăcat jumătatea de fursec și s-a gândit: “O, Doamne, individul ăsta are tupeu, și mai e și nesimțit, nu a dat nici măcar un semn de mulțumire!” A răsuflat ușurată când a fost anunțat avionul ei. Și-a adunat lucrurile și s-a îndreptat spre poartă, refuzând să se uite la “hoțul” nerecunoscător. S-a urcat în avion și s-a așezat pe locul ei, apoi și-a căutat în bagajul de mână cartea; a avut însă parte de o surpriză care a lăsat-o cu gura căscată. În fața ochilor se afla punga ei cu fursecuri. Atunci și-a dat seama că fursecurile pe care le-a mâncat în sala de așteptare a aeroportului au fost ale bărbatului și nu ale ei, că bărbatul nu a fost un hoț ci un prieten binevoitor, că ea fusese cea nesimțită, cea nerecunoscătoare, ea fusese hoțul.

Povestea hoțului de fursecuri ne amintește, după cum vedem în Evanghelia de astăzi, că adesea se întâmplă ca acela care arată acuzator cu degetul să se dovedească a fi cel vinovat. În povestea cu fursecurile, femeia se considera o persoană deosebită pentru că răbda nesimțirea și nerecunoștința bărbatului care stătea lângă ea. În final a descoperit că ea era cea nesimțită și nerecunoscătoare, și că bărbatul a fost extrem de prietenos. În Evanghelie fariseul consideră că el este cel drept care merită să fie în compania lui Isus, și că femeia este cea păcătoasă, nedemnă să fie văzută alături de Isus. În final Isus le-a arătat fiecăruia unde le era cu adevărat locul, și femeia a fost văzută ca meritând mai mult decât încrezutul fariseu să stea în compania lui Isus.

De ce se întâmplă lucruri ca acestea? Ei bine, pentru că este mai ușor să îi auzim pe ceilalți decât pe noi înșine sforăind. E ușor să vedem greșeala celorlalți oameni în timp ce suntem orbi la propriile noastre greșeli. Oamenii mari ai lui Dumnezeu au fost, fără excepție, persoane atât de conștiente de propriile lor slăbiciuni încât nu prea erau surprinși de greșelile altor oameni. Cei cărora le place să îi critice pe alții dau dovadă de lipsa conștiinței de sine. În final descoperă că ei înșiși sunt într-adevăr hoții de fursecuri, deși i-au acuzat pe alții de aceasta.

Dar care a fost greșeala fariseului? Dacă femeia era într-adevăr o prostituată, unde a greșit el atunci? În fond, ceea ce a spus el despre femeie era adevărat, nu? Cu siguranță femeia era o păcătoasă. Isus nu a spus că ea nu ar fi așa. El a spus doar că și bărbatul era un păcătos, și de fapt un păcătos mai mare decât femeia. “Am intrat în casa ta și tu nu mi-ai turnat apă pe picioare; ea, însă, mi-a udat picioarele cu lacrimi și mi le-a șters cu părul ei. Sărut nu mi-ai dat; ea, însă, de când a intrat, nu a încetat să-mi sărute picioarele. Tu nu mi-ai uns capul cu untdelemn, ea însă mi-a uns picioarele cu miresme. De aceea îți spun: i s-au iertat păcatele ei cele multe, pentru că a iubit mult” (Luca 7,44-47).

Problema fariseului era noțiunea lui de păcat și sfințenie. Pentru el, femeia era “o ocazie de a păcătui” care trebuia să fie evitată de oamenii pioși. Isus îl corectează: nu ceea ce eviți contează, ci ceea ce faci. Poate că fariseul a evitat într-adevăr ocaziile de a păcătui, dar nu a făcut nimic pentru Isus când acesta avea nevoie. Femeia, pe de altă parte, a răspuns la nevoile practice ale lui Isus. Isus acceptă gestul extern de iubire al femeii ca pe o manifestare clară a credinței interioare: “Credința ta te-a mântuit; mergi în pace!” (versetul 50). Acest angajament practic constituie diferența crucială dintre ea și fariseu. Cum ne transpunem credința în slujirea practică a celor aflați în nevoi?

Evanghelia de astăzi este într-adevăr veste bună pentru toți cei care au fost umiliți de “oamenii buni” ai acestei lumi, umiliți în preocuparea de a menține standardul de sfințenie în gospodăria lui Dumnezeu. Isus îi asigură că ei sunt într-adevăr mai aproape de inima lui Dumnezeu decât i-au făcut să creadă acuzatorii lor. Și toți aceia care, asemenea fariseului, simt că Isus este moștenirea lor exclusivă, Vestea Bună pentru ei astăzi este simplă: aveți grijă, sau la sfârșit veți descoperi că voi sunteți de fapt hoții de fursecuri.

 

* * *

 

Duminica a XI din Timpul de peste An (C)

Autor: pr. Eduard Patrașcu
Copyright: ParohiaFaraoani.ro

- comentariu exegetico spiritual la lecturi -

Lectura I (2Sam 12,7-10.13)

Părerea de rău a lui David pe care ne-o prezintă textul din această duminică este etapa finală a aventurii păcatului său și a intervenției lui Dumnezeu care îl conduce spre această părere de rău (căință). Ceea ce David a comis – adulter, încercarea de a ascunde acest păcat, decizia de a provoca moartea lui Uria, primirea Betsabeei în palatul regal – a fost un lucru rău în ochii Domnului. Numai intervenția Sa putea să restabilească frumusețea și puterea vitală a relației personale dintre ei, relație care, prin păcat, se rupsese. Iar Dumnezeu îl ajută pe David să-și revină, să se întoarcă în el însuși. Dumnezeu îl eliberează “atingându-l” pe David acolo unde acesta din urmă păstra ceea ce era mai bun în el: cinstea, nevoia simțită de a apăra dreptatea. Domnul lansează apelul său nu lui David păcătosul, ci lui David cel drept, cinstit, și reușește să-l întoarcă.

Profetul Natan, prin intermediul unei povestiri simple, reconstruiește drama trăită de David, îl ajută pe rege să recitească – cu obiectivitate, “la rece” – propria situație, deci îl conduce spre a-și reintra în sine însuși printr-o curajoasă propoziție: “Tu ești acel om”, exact acel om pe care tu l-ai considerat demn de moarte. În acest moment îl ia pe David ca de mână și-l ajută să reparcurgă întreaga istorie personală plină de multe intervenții ale bunătății lui Dumnezeu. Sinteza textului nostru amintește un text din Isaia în care se vorbește despre grijile Domnului în ceea ce privește poporul său care a răspuns (la aceste griji) prin ingratitudine și infidelitate (cf. Is 5,1-7).

Cuvintele lui Natan ajung la inima omului David care nu se apără, ci mărturisește: “Am păcătuit împotriva Domnului”. Este ca și un ecou al acelui “sunt gol” al lui Adam (Gen 3,10). Această mărturisire reface în totalitate statura spirituală a lui David și-l eliberează de acel vârtej în care intrase voind să-și poarte singur de grijă. Căința lui David e mare: întreaga sa inimă este căită, toate rezistențele sale sunt distruse, cum profundă și concretă este și înjosirea sa interioară. Asupra acestei atitudini de umilință umană – nu dobândită cu propriile forțe, ci primită în dar – coboară iertarea Domnului care îl eliberează pe David de moarte.: “Nu vei muri”.

Lectura a II-a (Gal 2,16.19-21)

Acest mic text din scrisoarea către Galateni ne oferă o sinteză a “evangheliei” lui Paul. Am putea să-l recitim plecând de la nucleul central: “Cristos trăiește în mine”, pentru a găsi exprimată aici adevărata viață creștină și profunzimea experienței religioase a lui Paul: este o viață trăită dincolo de eu-l natural, însă marcată de prezența și intervenția lui Dumnezeu în viața omului. Este viața nouă care-și trage origine în botez și-și are forța în adeziunea încrezătoare față de iubirea cu care Isus îl îmbrățișează pe orice om. Iată ce este botezul: a muri legii, adică a se sustrage influenței sale, stăpânirii sale, deci a muri trecutului, omului exterior, păcatului pentru a trăi pentru Dumnezeu, adică a fi consacrat Lui. Și iată ce este credința: omul este îndreptățit, adică făcut moralmente drept în fața lui Dumnezeu și capabil de a acționa ca atare, nu de faptele legii, ci de mântuirea înfăptuită de Cristos Isus. Credința este – ca să spunem așa – ușa de acces spre Isus Mântuitorul; este acea atitudine prin care omul primește revelația dumnezeiască manifestată în Isus Cristos și răspunde prin a-i dărui întreaga viață. Această îndreptățire este deci un dar gratuit al lui Dumnezeu care schimbă din interior viața omului care a intrat în contact cu Cristos prin botez și credință.

În virtutea acestui contact dintre Cristos și credincios și realizează o simbioză, un flux reciproc. Este viața lui Cristos care intră și se realizează în credincios, nu în sensul că Cristos devine subiectul acțiunilor omului: credinciosul rămâne ceea ce este, cu viața sa trupească, cu greutatea slăbiciunilor sale, a mizeriei sale, dar primește un principiu de viață superioară, care este Isus Cristos însuși. Înțelegerea acestui adevăr înfăptuit de credința în intrarea lui Cristos în noi transformă viața omului înnoind în mod profund până și psihologia omului: “nu mai sunt eu cel care trăiesc, ci Cristos trăiește în mine”.

Evanghelia (Lc 7,36-8,3)

În textul evanghelic, două sunt personajele care se impun atenției noastre: Simon, fariseul – simbolul omului drept, autosuficient, controlat, care respectă legea daca care are inima împietrită față cât privește iubirea – și femeia păcătoasă a cărei istorie nu ne este cunoscută, dar ne este cunoscută starea sa interioară de convertire, inima sa căită.

Gesturile acestei femei înglobează toate nuanțele gratitudinii. Faptul că se duce direct la Isus, i se aruncă la picioare (gest tipic celui care și-a simțit salvată viața), își dă drumul la păr în semn de umilire și toarnă parfum (semn al bucuriei, al prisosului, ai iubirii și al consacrării); apoi lacrimile și săruturile: toate acestea sunt expresii care vorbesc de experiența darului primit, de viață. Această femeie exprimă astfel adevăratul mod al omului de a stă în fața lui Dumnezeu: nici o justificare și multă gratitudine; pronunță astfel amin-ul credinței sale în iertarea pe care i-o oferă Isus, precum și în iubirea aceluiași Isus pe care ea o acceptă spre a se lăsa iubită de Domnul.

Între fariseu și femeia păcătoasă este Isus, adevăratul profet care cunoaște planurile lui Dumnezeu și știe să citească în inima oamenilor. Isus vede disprețul și răceala din inima lui Simon, vede că se simte drept și că crede că iubirea lui Dumnezeu poate fi meritată. Păcatul său e aici: a voi să merite iubirea lui Dumnezeu, acea iubire care în sine este gratuitate pură. Este un păcat de prezumție care “atacă” esențialul relației Dumnezeu-om. În inima femeii – probabil o prostituată – Isus vede însă deschiderea și disponibilitatea de a primi darul iubiri care se manifestă pe deplin în iertare. Femeia se lasă iubită, adică iertată, iar acel “a iubit mult” (deci capacitatea de a iubi cu adevărat) este efect și cauză a iertării. Iubirea și iertarea se hrănesc reciproc: femeia iubește pentru că este iertată și, pentru că iubește, este deschisă să primească iertarea.

Creștinismul este această iubire pentru Isus; credința care mântuiește este deschidere față de mântuirea pe care o aduce Isus. Convertirea profundă este deci simpla recunoaștere că avem nevoie de iertare. Femeia devine ca și o oglindă nu doar pentru Simon, ci și pentru noi toți de fiecare dată când ne este dificil să ne “îndoim” până la a ajunge la picioarele lui Isus: numai cel care este mic și capabil să se îndoaie până la pământ, numai acela poate să atingă picioarele Aceluia care aduce vestea cea bună a mântuirii și a păcii.

 

* * *

 

Duminica a XI-a C

Autor: Diverși alți autori
Copyright: Predici.cnet.ro

E surprinzător și frumos că Evanghelia de azi ne duce la școala de credință a unei femei păcătoase; ar părea persoana cea mai puțin autorizată să ne învețe ceva pe noi cei credincioși, pe noi care practicăm credința de ani de zile. Dar Evanghelia e făcută tocmai așa: să ne surprindă în mod continuu.

Fragmentul evanghelic ce tocmai a fost proclamat ne prezintă o femeie păcătoasă, probabil o prostituată, căreia Isus îi spune: “Credința ta te-a salvat, mergi în pace.” Eliberarea care o reînnoiește pe această femeie îi dă speranța și posibilitatea de a merge în viață spre un viitor frumos. Așa este Cuvântul lui Dumnezeu: e un Cuvânt viu care cheamă, care invită, care și dojenește, care corijează, dar mai ales care mântuiește. Cuvântul lui Dumnezeu, orice ar spune sau ar săvârși, prezintă această perspectivă: mântuirea omului. Ultimul cuvânt este iertarea: “Nu vreau moartea păcătosului, ci să se întoarcă, să se convertească.” Și prin Cuvântul său, “Fiul Omului are pe pământ puterea de a ierta păcatele” (Lc 5,24).

Cei care ședeau la masă au început să spună între ei: “Cine este acest om, că iartă și păcatele?” Această nedumerire a lor face și mai puternică mirarea noastră. Cu adevărat există un om care prin Cuvântul său e capabil să elibereze puterea de iubire care există în inima noastră. În inima fiecărui om există capacitatea de a iubi, există vocația la iubire, dar de multe ori această capacitate, această vocație, este blocată. E nevoie de un cuvânt de iertare care să manifeste puterea lui Dumnezeu și care, în puterea lui Dumnezeu, să ne dea capacitatea și puterea de a ieși din răul nostru, din narcisismul și frica noastră.

Cuvântul lui Isus este tocmai acesta, cum a fost promis de profetul Mihea: “Tu vei arunca în fundul mării toate păcatele noastre”, (Mh. 7,19b), sau, cum spune Dumnezeu prin profetul Ozea: “Nu mă voi lăsa cuprins de focul mâniei mele, nu-l voi distruge pe Efraim, pentru că sunt Dumnezeu și nu om; eu sunt Sfântul în mijlocul tău și nu voi veni să te nimicesc.” Altfel spus: eu te iert pentru că sunt Dumnezeu și-mi arăt divinitatea tocmai prin aceasta: în capacitatea de eliberare a binelui care se află în inima ta; de eliberare a dorinței și a puterii de iubire pe care o porți ca vocație și speranță.

În concepția biblică păcatul nu este atât o greșeală întâmplătoare, dar este o putere, o forță, care face sclav omul și care zădărnicește impulsurile de bine pe care le purtăm în inimă. Uneori aceste impulsuri vin la suprafață, simțim dorința de a face binele, voința de a face ca raporturile dintre persoane să fie mai amicale. Avem acest instinct, însă suntem condiționați, blocați, umiliți și întristați de păcatele noastre; acestea ne biciuiesc și ne împiedică de a ne ridica sus capul. Iertarea lui Dumnezeu este tocmai aceasta: “Credința ta te-a mântuit, mergi în pace!”; apoi ridică sus capul și mergi. Evanghelia ne invită să ne punem în locul acestei femei păcătoase.

Personajele principale ale acestui fragment sunt două: farizeul și ea, femeia păcătoasă. Să le analizăm pe rând.

Femeia păcătoasă.

Dacă ne întrebăm: cine dintre aceștia doi este mai credincios? Răspunsul este evident: cu siguranță farizeul, care s-a angajat toată viața sa pentru păstrarea legii. Totuși, după cum spuneam, nouă ne este dată ca model femeia păcătoasă, nu el. Evanghelia pe care am ascultat-o este un exemplu al acelor răsturnări surprinzătoare care au loc în Evanghelie. Oare aceasta înseamnă că Evanghelia dă dreptate femeii păcătoase? NU. Înseamnă că Evanghelia minimalizează păcatul ei? NU. Din contra: Evanghelia își găsește semnificația numai dacă păcatul femeii este considerat în toată răutatea sa.

Să vedem comportamentul acestei femei. Spune Luca:

“Aflând că Isus stă la masă în casa farizeului, a venit cu un vas de alabastru plin cu ulei parfumat. Plângând, stătea în spate, la picioarele lui. A început să-i ude picioarele cu lacrimi, le ștergea cu părul capului ei, îi săruta picioarele și le uda cu părul capului ei”.

Aceste gesturi au costat-o mult, pentru că oamenii nu numai că o cunoșteau, dar o judecau, o luau în râs; dar pare că femeia nu vede nimic din toate acestea; pare că vede doar condiția ei de păcătoasă și pe Isus și milostivirea sa. Și plânge. Este gestul care exprimă cunoașterea pe care o are despre sine. Sunt lacrimi, este durere de căință.

Spune Psalmul: “Sunt istovit de atâta geamăt, în fiecare noapte mă înec în plâns în patul meu și cu lacrimi scald așternutul meu”. (Ps 6,7). Iar un alt Psalm se spune: “Dumnezeu adună ca într-un urcior lacrimile omului. Aceste lacrimi le scrie, le numără în cartea sa” (Ps 56,9).

Lacrimile nu se uită, nu sunt în zadar, pentru că sunt un gest de iubire, expresia marii iubiri a acestei femei. Pentru aceasta, spune Evanghelia, femeia a fost iertată.

Trebuie să înțelegem bine. Când Isus spune: “Pentru aceasta îți spun: i-au fost iertate multele sale păcate, pentru că a iubit mult. În schimb, cui i se iartă puțin, puțin iubește”, semnificația precisă nu este: această femeie a iubit, deci merită să fie iertată; semnificația este mai degrabă: această femeie a iubit și cu iubirea sa a depășit orice egoism, frică și aplecare asupra sa. Acesta este semnul că a fost iertată. La această femeie a ajuns iertarea lui Dumnezeu. Nu vedeți cum este capabilă de iubire? Nu vedeți cu câtă dăruire lucrează? Nu ar fi putut fi așa, dacă iertarea lui Dumnezeu nu ar fi atins-o și nu ar fi făcut-o astfel. Era închisă în păcatul ei, acum este capabilă să se dăruiască cu mult curaj, fără frică.

Ne putem întreba: cum a putut această femeie să știe și să înțeleagă că Dumnezeu a iertat-o? Există un singur răspuns: această femeie a auzit de Isus, l-a văzut pe Isus, a auzit cuvintele sale de har, a văzut gesturile sale de mântuire, a auzit proclamându-se: “Un mare profet s-a ridicat printre noi și Dumnezeu a vizitat pe poporul său”. A reușit să vadă în Isus pe Dumnezeu care venea în întâmpinarea ei, în căutarea omului, așa cum păstorul merge în căutarea oii pierdute sau, cum tatăl fiului risipitor își îmbrățișează fiul care se întoarce. Păcătoasa a înțeles toate acestea. Nu a făcut speculații teologice, dar l-a văzut pe Isus, a văzut că Isus era acolo pentru ea, pentru a exprima grija lui Dumnezeu pentru păcătoasa de ea.

În acest sens suntem invitați să facem experiența sa. Noi, care de multe ori primim Cuvântul lui Dumnezeu, și în Cuvântul lui Dumnezeu există prezența lui Dumnezeu care ne caută. Noi, care de multe ori celebrăm Euharistia, și în Euharistie există iubirea lui Dumnezeu care ne caută. Avem atâtea semne ale grijii lui Dumnezeu față de noi, avem atâtea locuri unde putem experimenta iertarea sa. Trebuie să fim conștienți de nevoia lor și să ne rugăm împreună cu psalmistul: “Dintru adâncuri strig către tine, Doamne, Doamne, ascultă glasul meu… Dacă te-ai uita la fărădelegi, Doamne, cine ar mai putea să stea în fața ta? La tine însă este iertare…”

Aceasta este atitudinea femeii.

Farizeul.

El privește și judecă, judecă femeia: e o păcătoasă. Judecă pe Isus: nu e un profet. Se înțelege de ce judecă astfel. Pentru că vede doar aparențele, vede lucrurile la suprafață; dar ca toți oamenii, nu e capabil de a vedea în profunzime, adică inima persoanei. Știe să vadă condiția externă a omului, dar nu reușește să vadă ceea ce Dumnezeu lucrează în conștiință, în inima persoanei. De aceea el greșește în judecata sa.

Unul dintre motivele pentru care Evanghelia ne împiedică să criticăm este acesta: ceea ce noi reușim să vedem este doar aspectul extern al situațiilor și al persoanelor. Trebuie să facem, ca și farizeul, drumul nostru de convertire.

Isus ne ajută cu o parabolă scurtă, dar semnificativă, (pentru că Simon nu înțelege ceea ce este în inima persoanelor, în schimb, Isus înțelege bine ce este în inima lui Simon). “Simon, aș vrea să-ți spun ceva. El a răspuns: Spune, Învățătorule. Isus a reluat: Un creditor avea doi datornici: unul îi datora cinci sute de dinari, celălalt cincizeci. Cum nici unul nici celălalt nu avea cu ce să plătească, i-a iertat pe amândoi. Care dintre ei îl va iubi mai mult”?

Doi creditori, cinci sute și cincizeci de dinari. Cine stă mai bine? Nu există îndoială: cel care are o datorie mai mică. Acesta stă de zece ori mai bine decât celălalt. Dar se întâmplă ca amândoi să fie iertați. Cine dintre ei stă mai bine? Cel care avea o datorie mai mare. Vedeți cum se schimbă lucrurile. La început există o ierarhie, dar la sfârșit această ierarhie este răsturnată. De ce? Pentru că trecem de la un sistem de gândire la altul. La început sistemul de gândire e cel al posesiei: cel mai norocos e cel care posedă mai mult sau care are mai puține credite. La sfârșit trecem la sistemul de dar, nu de posesie. Atunci, în dar, cel mai norocos e cel care a primit mai mult. El devine cel mai recunoscător. Se înțelege ceea ce vrea să spună Isus: farizeul sau femeia stă mai bine? Fără îndoială: e mai bine farizeul. Dar ambii au fost iertați. Cine dintre ei iubește mai mult? Nu există îndoială: femeia. A primit iertarea cea mai mare, neașteptată, surprinzătoare.

Nu vrem să spunem că e mai bine să fim păcătoși, ci trebuie să ne simțim iertați de Dumnezeu, deci nu pentru a ne face mari datorită lucrurilor pe care le avem, pentru capacitățile fizice sau morale, pentru virtuțile noastre. Acestea nu sunt un motiv pentru a ne simți mari. Înaintea lui Dumnezeu suntem oameni iertați, care am primit o mare iertare. În fața lui Dumnezeu suntem datori cu totul. Trebuie să învățăm să măsurăm iubirea lui Dumnezeu fără măsură, pentru că de aici izvorăște o recunoștință infinită care înseamnă bucurie și mulțumire, care eliberează capacitatea noastră de a iubi, care ne face capabili de a ne dărui, pentru că am primit atâtea.

Evanghelia de azi ne provoacă să ne întrebăm: cu cine dintre cele două personaje ne asemănăm, cu farizeul sau femeia păcătoasă? Care este atitudinea noastră față de cei marginalizați? Care ar fi atitudinea noastră dacă acum ar intra în Biserică un păcătos, o păcătoasă publică?

Isus ne învață azi că nu trebuie să ne credem mai sfinți decât ceilalți, nu trebuie să judecăm pe alții, dar trebuie să ne recunoaștem așa cum suntem și să credem în milostivirea și iertarea lui Dumnezeu.

Evanghelia ne mai învață cum trebuie să vedem noi păcatele noastre. Păcatele noastre sunt ocazii pentru revărsarea îndurării divine. Dumnezeu nu vrea păcatul, dar poate prețui urmările lui. După fiecare cădere să ne amintim că Dumnezeu ne așteaptă, că-i facem bucurie când ne întoarcem și-i cerem iertare, pentru că îi îngăduim să ne iubească iertându-ne.

Din păcate nu suntem conștienți de acest lucru. De obicei, când mergem la spovadă nu ne gândim la Dumnezeu, ci la propria noastră situație, adică mergem la spovadă pentru a ne purifica sufletul de păcatele care ne apasă și pentru a ne pune în ordine cu Dumnezeu. Spovada este ca o “aspirină” împotriva răului conștiinței, este ca o pilulă care trebuie să ne liniștească și să ne restituie confortul moral. Și atunci când primim iertarea, părăsim confesionalul, poate nu complet triști, dar nici bucuroși, pentru că noi continuăm să rămânem concentrați asupra răului de care tocmai ne-am descărcat și nu ne gândim la Dumnezeu.

Mulți își reproșează că după spovadă nu s-au îndreptat. Poate că și noi credem că spovada există pentru a deveni mai buni și, dacă nu ne îndreptăm, considerăm că nu mai are rost să ne spovedim. Totuși, când vrem atât de mult să fim buni, când ținem atât de mult la progres, rezultă că nu atât pe Dumnezeu îl vrem, nici îndurarea sa, ci mai degrabă propria noastră perfecțiune, și aceasta înseamnă că ne lipsește credința. Vrem să ne spovedim pentru ca, după Spovadă să ne simțim atât de buni încât să nu mai avem nevoie de Dumnezeu. Mergem la Spovadă să-i cerem iertare lui Dumnezeu pentru a nu mai avea niciodată nevoie de el. Prea puțin credem în această dorință a lui Dumnezeu de a ne ierta. Cu iertarea pe care Isus a dat-o femeii păcătoase, El a voit să ne descopere această milă a lui Dumnezeu. Această milă a predicat-o cu glas puternic pe Cruce, unde și-a deschis și în mod fizic inima, revărsându-și iubirea sa asupra tuturor oamenilor. Femeia păcătoasă a simțit această iubire și a înțeles că inima căită e plăcută în ochii lui Dumnezeu, pentru că îi dă lui Dumnezeu posibilitatea de a crea o inimă nouă.

Căința sinceră este canalul prin care primim milostivirea lui Dumnezeu. Nu există păcat care să nu poată fi iertat de Dumnezeu dacă noi ne căim. Dacă Dumnezeu ne-ar lovi fără milă, dacă ne-ar condamna, probabil ne-am apăra spunând: Doamne, tu m-ai creat atât de slab, atât de mizerabil. Dar El nu face acest lucru, El se îndură și iubește. De aceea noi nu avem scuză dacă nu ne întindem mâinile spre el, dacă nu apelăm la iubirea și milostivirea sa.

Femeia păcătoasă ne învață azi că atunci când avem nefericirea să cădem în păcat, să ne ridicăm și cu încredere să mergem în fața lui Dumnezeu și să-i cerem iertare, pentru că el este un Dumnezeu milostiv care vrea să ne acorde iertarea sa.

 

* * *

 

Duminica a XI-a din Timpul de peste an

Autor: Diverși alți autori
Copyright: Predici.cnet.ro

I s-au iertat multe pentru că a iubit mult…(Lc 7,47)

Tuturor ne este cunoscută realitatea necesității unui conducător în fiecare structură organizată, fie politică, fie economică, fie socială, fie religioasă. Împreună cu această necesitate este căutată și idoneitatea conducătorului, corespunderea lui cu funcția și activitatea pe care trebuie să o desfășoare.

Pentru poporul ales, importanța Templului din Ierusalim a căpătat proporții covârșitoare încă din vreme regelui David, cel care a inițiat proiectul construcției (chir dacă a păcătuit înaintea Domnului, cel care cu milostivire l-a iertat), cel care este punctul de referință pentru toți conducătorii politici și religioși ai evreilor din toate timpurile. De aceea, urmărim în lectura vetero-testamentară purificarea acestui slujitor al Domnului ales dintre cei mai simpli membri ai poporului său, realizând și în acest caz ceea ce Sfânta Fecioară însăși a cântat: Domnul i-a dat jos de pe tron pe cei mândri și i-a înălțat pe cei smeriți. (Lc 1,52)

Noul popor al lui Dumnezeu, Biserica întemeiată de Cristos, se înscrie printre schimbările radicale aduse de misiunea mântuitoare a Fiului lui Dumnezeu. De aceea, chiar și sfântul Petru, conducătorul vizibil care urmează linia întemeietorului divin este prezentat de evanghelie într-un proces nou de purificare prin schimbarea interioară, spirituală, bazată pe harul lui Dumnezeu. Astfel, după profunda mărturisire de credință a sfântului Petru, Isus îi fericește pe toți cei care sunt receptivi la acțiunea harului divin și se lasă transformați chiar și în punctele cele mai importante. Pentru popor evreu descendența din patriarhul Abraham este înlocuită cu descendența bazată pe credința în jertfa mântuitoare a lui Isus Cristos.

Mișcările religioase și sociale care îl sfidează pe Dumnezeu încercând să-l confrunte și să-l denigreze în fața oamnenilor, începând de la cele care propagă indiferentismul religios, la cele care atacă opera divină cea mai minunată (Biserica) și până la cele oculte, adică ceea ce Mântuitorul a numit puterea Celui Rău caută să minimalizeze sau chiar să anuleze în ochii omenirii puterea pe care sfântul Petru a transmis-o succesorilor săi. De aceea, în multe cercuri de oamneni, chiar și creștine se aude tot mai des sintagma: Cristos – da; Biserica – nu!

Una dintre cele mai elegante replici la această idee o găsim în cuvintele sfântului Paul din Scrisoarea către Romani: “Hotărârile Domnului sunt de necuprins și căile sale sunt de nepătruns!” (Rom 11,34). Ceea ce pentru oameni este surprinzător, nepotrivit sau chiar scandalos (cum ne prezintă sfântul evanghelist Luca în prezentarea fragmentului iertării femeii păcătoase care a turnat parfum de mare preț pe picioarele Mântuitorului), pentru Dumnezeu este dovadă de înțelepciune și de bunătate prin înnoirea conținutului și a semnificației de credință (de la un popor bazat pe legături de sânge – la un popor bazat pe legături de credință și de har; de la poporul ales – la Biserica creștină: una, sfântă, catolică și apostolică înnoită continuu prin harul Duhului Sfânt).

Regăsirea demnității noastre de creștini (care nu numai că facem parte din această Biserică, ci care alcătuim Biserica) ar trebui să fie însoțită de bucuria cu care să îi aducem laudă pentru toate momentele în care ni s-a acoperit fărădelegea (Ps 31, 1) și de entuziasmul cu care să slujim fiecare după specificul său vestind astfel îndurarea Domnului în fața de păcatelor și greșelilor noastre.

pr. Romică Sociu

 

* * *

 

Duminica a XI-a (pentru copii)

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia

1. Introducere

Pare ingenuu, dar o poveste de-a Fraților Grimm explică, într-o oarecare măsură, modul în care Euharistia vindecă rănile păcatului.

Era odată cineva care a încheiat un pact secret cu fiul său: acesta putea să facă tot ce-i plăcea, dar trebuia să bată un cui într-o scândură de fiecare dată când făcea un păcat și îl putea scoate după ce îl repara printr-un act de virtute.

După câtva timp, scândura era plină de cuie. Tânărul s-a alarmat văzând cât rău făcuse. S-a hotărât, așadar, să-și schimbe felul de a trăi; așa au înflorit faptele de virtute. Cuiele au dispărut unul câte unul.

În ziua în care a fost scos ultimul cui, tatăl l-a îmbrățișat pe fiu, bucurându-se cu el. L-a strâns la piept și și-a dat seama că plângea: “De ce plângi? l-a întrebat. Ar trebui să fii fericit și mulțumit că ai putut să scoți toate cuiele”. “E adevărat – a răspuns celălalt: cuiele au fost scoase, dar semnele, semnele au rămas!”

Chiar după o spovadă bună, sufletul nostru prezintă semnele, rănile, urmele bolii păcatului: și de aceea este necesară sfânta Împărtășanie, ea șterge acele semne, face să dispară toate rănile, urmele slăbiciunii noastre. “Pătimirea” lui Cristos vindecă totul (Pr. R. FRASCISCO).

2. Tema

Să sărbătorim pentru că Tatăl le dă tuturor bucuria iertării.

3. Mesajul de astăzi

Dumnezeu îl iartă pe David.

- Povestiți, adaptând mentalității copiilor, acum deja mai puțin naivi datorită filmelor pe care le văd, păcatul dublu al lui David, urmat de reproșul profetului Natan și de căința Regelui (2Sam 11-12).

- Cu păcatul nu te poți simți bine! Păcatul este ca mizeria în casă, dezordinea în clasă, tristețea în suflet!

- Totuși, Dumnezeul bucuriei, nici de la David, nici de la noi, nu așteaptă altceva decât să auzim de la preot în numele lui: “Domnul ți-a iertat păcatele: nu vei muri! Mergi și nu mai păcătui”.

Dumnezeu ne iartă prin iubire.

- În a doua lectură ni se spune că iubirea lui Dumnezeu ne purifică, ne transformă. Focul purifică fierul, îl face să se identifice cu el, îl face capabil să fie modificat. Focul este iubirea lui Dumnezeu, fierul suntem noi. “Nu mai trăiesc eu, ci Isus trăiește în mine”. Însă cât de mult l-a costat pe Dumnezeu iubirea sa față de noi!

Viața creștină se bazează pe iubire.

- Viața creștină este întâlnirea dintre două persoane care se iubesc: pe de o parte, Dumnezeu, cu o iubire puternică, tenace, imensă; pe de alta, noi, cu o iubire slabă, fragilă, limitată. La sfârșit este numai o flacără: flacăra care arde toate păcatele noastre, care unește.

- Dumnezeu dă cea mai mare parte a puterii acestei flăcări; dar și noi trebuie să punem partea noastră! Dacă suntem gheață în loc de fier, stingem totul. Cu cât Domnul ne iartă și ne înnoiește mai mult, cu atât trebuie să-l iubim mai mult.

- De fiecare dată când revenim de la spovadă, nu trebuie să spunem: “Acum sunt în regulă cu Dumnezeu!”, ci: “Deoarece Isus m-a mai iertat încă o dată, trebuie să crească în mine iubirea față de el!” Atunci răspundem cu iubire.

- Și iubirea față de Domnul, pentru a fi autentică, trebuie să se extindă spre toți fiii săi, frații noștri.

4. Exemple

a) Cuvintele sincere și pline de bunătate fac mult bine.

Claudiu este foarte bun, simpatic, generos, bogat în viața interioară. Dar cum poate trăi într-o astfel de familie? Șapte persoane în două camere, un tată alcoolic, două surori deviate complet. Claudiu este o rază de soare pe un cer plin de umbre.

Într-o zi, l-am întrebat: “Cum ai putut să rămâi bun în mijlocul mizeriei atât de mari a familiei tale?” “Simplu: într-o noapte, pe atunci aveam opt ani, tatăl meu s-a întors beat acasă, ca de obicei. Îmi era teamă de el și îl uram, în acea noapte dormeam, dar cineva m-a trezit: era el, tatăl meu, care plângea cu capul plecat pe pat, aproape de perna mea. Mi-a spus: Claudiu, copilașul meu, să nu faci niciodată ca mine, sunt prea nefericit! Din acea noapte am învățat să-l iubesc pe tatăl meu așa cum este. Sunt sigur că el m-a salvat, pentru că cel puțin o dată a vorbit cu mine deschis. Isus a fost cel care mi-a vorbit în acea noapte” (J. BOUCHAUD, I cristiani del primo amore, Gribaudi).

b) Iubirea nu păstrează resentimente.

În Noul Testament este o frază minunată a lui Paul care, vorbind despre iubire, scrie: “Iubirea nu păstrează resentimente”. Uneori mă trezesc spunând unor persoane: “Veți rămâne cu gura căscată când veți ajunge în cer și veți vedea că nu există nici un păcat care să nu poată fi iertat”.

O femeie credea că Dumnezeu i-a apărut într-o viziune. A plecat, deci, să se sfătuiască cu episcopul ei. Acesta i-a făcut următoarea recomandare: “Dragă doamnă, e posibil ca dumneavoastră să credeți în niște iluzii. Trebuie să înțelegeți că, în calitate de episcop al diecezei, sunt persoana autorizată să discern dacă viziunile sunt adevărate sau false. Este o responsabilitate a mea, o datorie a mea”. “Perfect, Excelență”. “Atunci, dragă doamnă, faceți ce voi spune”. “Voi face, Excelență”. “Ascultați: data viitoare când va mai apărea Dumnezeu, așa cum susțineți, puneți-l la o încercare pentru a ști dacă este în realitate Domnul”. “De acord, Excelență. Dar care este încercarea?” “Spuneți-i lui Dumnezeu: Arată-mi, te rog, păcatele personale ale episcopului. Dacă vă apare cu adevărat Dumnezeu, vă va descoperi păcatele mele. Apoi reveniți aici și îmi povestiți ce a răspuns; mie și nimănui altuia. De acord?” “Exact așa voi face, Excelență”.

După o lună, doamna a cerut să fie primită la episcop, care a întrebat: “V-a apărut Dumnezeu din nou?” “Cred că da, Excelență”. “L-ați întrebat ceea ce v-am cerut?” “Desigur, Excelență”. “Și ce v-a răspuns Dumnezeu?” “Mi-a spus: Spune-i episcopului că am uitat toate păcatele lui!”

Ce credeți? Nu există nici o carte în care să fie notate păcatele. Știți un lucru? Dumnezeu nu ține nici un registru, nici un catalog. El ne vede în momentul prezent și ne învăluie cu o iubire necondiționată (A. DE MELLO, Istruzioni di volo per aquile e polli, Piemme, 1996).

c) Dumnezeu este milostiv.

Un beduin l-a întrebat pe un mare maestru:

- O, trimis al lui Dumnezeu, cine va conduce judecata creaturilor?

Iar el:

- Dumnezeu cel binecuvântat și imens.

Atunci, beduinul:

- El în persoană?

- Da! a răspuns profetul.

Beduinul a zâmbit. Atunci, profetul a întrebat:

- De ce ai zâmbit?

Iar el:

- Cel generos, când decretează, iartă; când reglează contul, este indulgent.

Profetul a comentat astfel:

- Beduinul a spus adevărul. Nimeni nu este mai generos decât Dumnezeu, el este generosul generoșilor! (AL GHAZALI).

 

* * *

 

Duminica a XI-a de peste an

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Traducere: pr. Petru Țurcanu
Copyright: Predici.cnet.ro

“- Natan i-a spus lui David: “Tu ești omul acela!”

– Atunci David a zis lui Natan: “Am păcătuit!”

– Natan i-a răspuns lui David: “Domnul ți-a iertat păcatele!” 2Sam. 12, 16; 19-21

“Prin faptele legii, nimeni nu va fi îndreptăți…” Gal. 2, 16; 19-21

Pe locul delictului nu s-au mai aflat amprentele degetelor. “Tu ești primul acela!” “Dacă acesta ar proroci ar ști ce soi de femeie este aceea care-l atinge: o păcătoasă!” În primul caz, Cuvântul Domnului îi descoperă omului păcatul pe care l-a săvârșit (prima lectura). În al doilea caz, omul primește în casa lui lumina, dar fără să-i permită a-l lumina lăuntric, ba chiar derutând-o asupra păcatelor altora, cu scopul de a lumina prin reflex “buna lui comportare” față de lege.

Dar, să reconstruim aceste două situații. David, care și-a pierdut capul pentru Betsabeea (inima este cu totul altceva), soția foarte frumoasă a unui ofițer de-al lui pe nume Urie, care își risca viața pentru rege și pentru patrie, a căzut într-o serie incredibilă de fapte mârșave și anume: dorința de a avea femeia altuia, violența, adulterul, crima împotriva bărbatului legitim, ipocrizia nerușinată.

Păcatul lui David avea o gravitate excepțională mai ales prin faptul că era săvârșit de deținătorul puterii, de cel care era obligat să facă dreptate tuturor! De fapt, autoritatea îi fusese dată de Dumnezeu pentru a o exercita în folosul altora și mai cu seamă în folosul celor slabi și lipsiți de apărare. El, însă tocmai contrariul, și-a însușit puterea ca un privilegiu intangibil pentru a-și satisface propria-i plăcere și apoi să organizeze planul criminal, care trebuia să șteargă amprentele vegetale, după ce și-a întins mâinile cu lăcomie asupra a ceea ce nu-i aparținea, asupra vieții altuia și prin urmare să se dezvinovățească și să apară neprihănit în ochii oamenilor.

Regele se afla la adăpost în propriul său palat. Își aranjase bine apărarea, mizând chiar și pe complicitatea curtezanilor lui, prin diferite favoruri mai mult sau mai puțin necinstite. A căutat el să se acopere bine din toate părțile, dar cu toate acestea nu a reușit complet, deoarece pe o parte tot a rămas descoperit… Omul ar putea apărea mai mult sau mai puțin prostește în fața oamenilor, dar când însuși Dumnezeu este judecătorul, atunci omul, oricât de puternic ar fi el, mai ales atunci când își trâmbițează puterea, apare gol goluț, în toată goliciunea lui, și chiar mai evidențiată de zdrențele lui prețioase și colorate.

Sfâșierea perdelei de catifea

Cuvântul lui Dumnezeu – dus prorocul Natan – pătrunde în palatul regesc al infamiei, sparge zidul tăcerii, spintecă perdeaua de velur a respectabilității, îndreaptă o rază puternică de lumină asupra acelui morman de murdărie regească, cocoloșită sub prestigiul coroanei regale. “și Natan a zis lui David: “Tu ești omul acesta”. Așa vorbește Domnul Dumnezeul lui Israel: “Eu te-am uns împărat peste Israel și te-am scăpat din mâna lui Saul…Pentru ce dar, ai disprețuit tu Cuvântul Domnului, făcând ceea ce este rău înaintea lui…? Acum niciodată nu se va depărta sabia din casa ta…”. (2Sam. 12, 7-10)

David era un adulter, un criminal, un om care socotea ca pradă personală bruma de avere ce și-o agonisea cineva, ba chiar și viața acestuia. Unul, care cu toate că este rege, apare în ochii lui Dumnezeu ca orișicare om mizerabil. Natan, la început, pare a lua lucrurile mai pe ocolite, cu acea parabolă a bogatului hapsân și zgârcit care a furat unica mielușea a unui biet sărman, om lipsit de apărare.

Însă, asta, nu printr-o diplomatică dictată de prudență ci numai pur și simplu pentru că a voit ca să-l indigneze pe David, punându-l în fața unei nedreptăți atât de colosale. și numai a uneia când regele a ajuns să înțeleagă gradul just al scandalului, pricinuit de acea faptă nedreaptă, prorocului i-a venit bine să descopere pe adevăratul păcătos anonim: “Tu ești omul acela!”

Mântuirea nu stă în fugă

Sentința lui Dumnezeu este inexorabilă, fără drept de apel. Multele favoruri primite, care ar fi trebuit să fie folosite spre folosul public, dar care nu au fost folosite decât în folosul propriu, personal au devenit tot atâtea circumstanțe agravante, care fac de nesusținut disperata cauză a regelui. Deci, exact în acest punct își descoperă David salvarea. Nu în fugă, ci lăsându-se țintuit de responsabilitățile sale, îngăduind Cuvântului Domnului de a pătrunde în intangibilitatea sa, dând curs liber denunțării profetice de a-i smulge masca de pe față. Acum David nu se mai dezvinovățește ci se acuză: “Am păcătuit împotriva Domnului!”.

După această mărturisire explicită, David, atunci când se aștepta mai puțin, aude imediat vestirea harului: “Domnul îți iartă păcatele. Nu vei muri!”. (2Sam. 12, 13) Cuvântul, pe care David îl nesocotise și-l disprețuise mai înainte, săvârșind fără de rușine ceea ce este rău în ochii Domnului, același cuvânt care a apărut implacabil în denunțarea păcatului, acum devine cuvântul, care vestește iertarea.

Prin ipocrizie nu poate să pătrundă lumină

Însă farizeul, care cu toate că îl primise pe Isus în casa lui printr-o invitație la masă, mai mult formală, spre a-și lua o oarecare importanță în fața oamenilor sau chiar pentru a-și atrage oaspetele în apele lui, interesat și bănuitor, a greșit amar. Isus nu i-a aprobat faptele lui cele bune și nu i-a permis de a-și lustrui păcătoșeniile. Farizeul nu se lasă lipsit de scoarța imperforabilă a ipocriziei sale, pentru că masca onorabilității sale este, de acum tot una cu el.

Aici avem chiar două parabole care trebuiesc explicate în funcția lor revelatoare. Prima este o parabolă în acțiune, interpretată într-adevăr de o păcătoasă publică. Ea nu mai are nici o trebuință de a-și mărturisi propriile ei păcate pentru că acestea sunt cunoscute de toți. Și apoi, a avut el grijă să i le mărturisească însuși stăpânul casei… De aceea ea se limitează de a-și exprima propria căință improvizând ritualul unei uimitoare liturghii a gingășiei și a dragostei.

În cele din urmă, Isus îi spune femeii: “Iertate îți sunt păcatele. Credința ta te-a mântuit; du-te în pace!”. (Lc. 7, 50) Cealaltă parabolă, aceea a celor doi datornici, povestită de Isus îi oferă farizeului posibilitatea de a înțelege comportarea acelei femei păcătoase. Dar cu toate acestea, pare că nici una din aceste două parabole nu-l pot convinge pe farizeu, care preferă să rămână în țoalele lui, stimat și onorat de alții.

Omul acesta nu a înțeles că măreția și mântuirea omului consistă în a admite – așa cum a făcut David – că și el nu e decât un sărman om. Nu și-a dat seama că adevăratul păcat este tocmai lipsa de dragoste. Că adevărata pocăință este recunoașterea propriilor lipsuri și confruntările cu legea dragostei și a unei mari dorințe de a iubi și de a fi iubit. Că iertarea nu este altceva decât experiența plinătății dragostei. Farizeul cunoaște păcatele femeii intruse. Însă el nu știe că nu există nici o virtute care să înlocuiască golul dragostei, lipsa dragostei.

El se măgulea doar cu gândul că se află la “post”, la locul lui de muncă, ireproșabil în menținerea ordinii exterioare. Nu acceptă riscul de a fi despuiat de ceea ce-i aparține, de a-i fi descoperită propria-i ticăloșie tăinuită și de a păși pe calea dragostei îngăduitoare și fidele. “Păcatele ei cele multe au fost iertate, pentru că a iubit mult”. “… însă celui căruia i se iartă puțin, iubește puțin.” Iertarea limitată, așadar, nu se datorește puținei generozități a creditorului, ci numai păcatului de neiertat a acelui care nu se simte vinovat din cauză că nu a permis luminii ca să-i pătrundă în inimă și în suflet.

“A, nu-i nimic, nu-i mare lucru”, credea David. Dar în cele din urmă și-a dat seama că ceea ce săvârșise el era ceva enorm: păcatul lui și iertarea lui Dumnezeu. “Totul trebuie continuat așa ca mai înainte”, este programul farizeului (asta se poate observa în meniul bogat și printre rândurile celor invitați), însă el pierde ocazia cu care nu se va mai întâlni niciodată de a se petrece ceva nou și decisiv în acea viață atât de onorabilă. Unul achitat de o serie de delicte. O femeie păcătoasă eliberată de toată povara trecutului ei păcătos. Și numai el, farizeul osândit de a repeta golul, obligat la o pocăință interminabilă de a se privi în oglindă de a-și contempla masa așezat în locul feței.

Nu este învoit ca să-ți plătești datoriile cu bani falși

Ar mai rămânea de explicat cele citite în lectura a II-a unul dintre pilonii teologiei Pauline, cu privire la mântuirea sufletului “omul nu este socotit neprihănit prin faptele legii, ci numai prin credința în Isus Cristos”. Spațiul nu ne permite decât o trecere succintă în revistă. Dar după ceea ce am căutat a evidenția prin protagoniștii prezentați: un rege, o femeie păcătoasă și un farizeu virtuos, lectura a II-a luată din scrisoarea către Galateni a fost explicată deja. “Am fost răstignit împreună cu Cristos, și trăiesc, dar nu mai trăiesc eu ci Cristos trăiește în mine.” (Gal. 2, 20)

David a primit un cuvânt aspru, de judecată, și așa a început să trăiască (plecând din moartea personajului care nu putea fi atacat, și mai ales din iertarea obținută). Femeia a umplut golul, făcând loc dragostei în propria ei viață. Însă farizeul care se socotea îndreptățit prin lege și era sigur pe propriile prestări virtuoase, este unul pentru care Cristos a murit în zadar. Este un lucru rău ca să omori oaia vecinului sărac și apoi să o aduci jertfă lui Dumnezeu, printr-o practică cultuală. Un lucru rău este și înăbușirea glasului conștiinței și a nu simți bucuria unui cuvânt care zice: “Mergi în pace!”.

 

* * *

 

Simon, am să-ți spun ceva

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună

Ce învățătură urmărește să ne dea Liturgia cuvântului de azi?

Omul din toate timpurile și locurile a simțit necesitatea înlăturării păcatului.

Prima formă, pe care omul a încercat-o pentru a se elibera de jugul spiritual, dar nu numai, a fost rugăciunea. Sintagma Lex orandi, lex credendi ca și invers: Lex credendi, lex orandi, adică felul în care se roagă cineva îi arată credința și felul cum crede cineva așa se roagă, stă la baza oricărei religii.

Deși în Crez Biserica se definește sfântă, ea se recunoaște păcătoasă, dar tinde spre sfințenia capului său, care este Cristos și de aceea se roagă cu stăruință, așa cum ne-o arată chiar începutul sfintei Liturghii de azi: Dumnezeule, tăria celor ce nădăjduiesc în tine, ascultă cu bunătate rugăciunile noastre: noi suntem slabi și nu putem face nimic fără tine: dăruiește-ne pururi ajutorul harului tău pentru ca, împlinindu-ți poruncile, să-ți fim plăcuți în gânduri și în fapte (LR).

Ca rugăciunea să fie făcută cu toată credința și smerenia, trebuie să cunoaștem mai întâi răutatea păcatului și greutatea jugului care apasă conștiința umană.

Prima lectură (2Sam 12,7-10.13) ni-l prezintă pe regele David ca păcătos și trezit la realitate de profetul Natan. Printr-o logică umană, profetul Natan îl aduce pe rege să-și recunoască vina și să se căiască. Dar poate oare intra păcatul în logica umană când el este ofensa cea mai josnică adusă maiestății lui Dumnezeu? Cât de mare este această ofensă, ca să o judecăm în adevărata ei realitate ar trebui să avem rațiunea divină. Cuvintele noastre sunt expunerea logicii noastre, care și ea este supusă slăbiciunii din cauza păcatului. Mă mărginesc să dau definiția unui catehism: Păcatul este refuzul comuniunii cu Dumnezeu și fărâmițarea poporului adunat de Dumnezeu; ofensa adusă lui Dumnezeu este, în felul acesta, adevărata și radicala înstrăinare a omului (RdC 93).

În interiorul păcatului zace dinamica morții. David se căiește de păcatul său. Natan îl asigură că nu va muri deocamdată, dar dinamica morții s-a declanșat: sabia nu se va îndepărta de casa lui. David a plătit cu moartea fiilor săi Amon, Absalon și Adonia (cf. CBL pag. 335).

Creat pentru asemănarea cu Dumnezeu – “Să-l facem pe om după chipul și asemănarea noastră” (Gen 1,26) – pentru comuniune de iubire interpersonală – omul este cu atât mai aproape de sine însuși cu cât este mai aproape de alții; se realizează cu adevărat pe sine numai rupându-se de sine; ajunge să fie el însuși numai prin alții. Păcatul, rupând comuniunea cu Dumnezeu, îl înstrăinează pe om de alți oameni și astfel deschide în sine însuși dinamica morții (cf. MAC pag. 1079). Moartea este povara cea mai grea a omului și dorința eliberării îl determină pe om să se roage: “Ai milă de mine, Dumnezeule, după marea ta îndurare și din nemărginita ta bunătate, șterge fărădelegea mea!” (Ps 50 (51),3-4).

Dar cine poate ierta păcatul și șterge nelegiuirea?

Numai Dumnezeu. Omul își poate lua viața sa (nu numai cea biologică) și pe a altora, dar nu poate să și-o redea sau să o redea acelora pe care i-a omorât. Dar, ceea ce este imposibil omului, este posibil lui Dumnezeu.

Evanghelia zilei (Lc 7,36; 8,3) ne arată că eliberarea de păcat și de consecința lui, moartea, nu-i opera acelora care cred că o pot realiza cu forțele proprii, ci a acelora care cred și de aceea se roagă, deoarece simt că nu o pot realiza decât prin harul lui Dumnezeu și prin credință.

Convertirea unei femei păcătoase care vine la Isus ca o sclavă, plânsul și lacrimile cu care îi spală picioarele, cu părul capului i le șterge, sărutul și ungerea lor cu untdelemnul prețios, întreaga ei ținută plină de smerenie, fără să țină cont de ceea ce ar putea zice lumea, constituie o minune de o frumusețe mult mai impresionantă decât învierea tânărului din Naim sau a slujitorului centurionului roman, fiindcă de fericirea sufletului care a reușit să refacă comuniunea cu Dumnezeu, cu semenii și cu sine, se molipsesc și îngerii din ceruri (cf. Lc 15,7). Despre această femeie putea să spună Isus, parafrazându-l pe tatăl din parabola fiului risipitor: Această soră a voastră era moartă și a înviat.

Convertirea femeii păcătoase fiind o minune a harului, este un dar al lui Dumnezeu făcut întregii lumi, reprezentat aici de fariseul Simon care nu știa că atitudinea lui internă de a se crede drept și de a condamna omul în locul păcatului, bolnavul în locul bolii, viața în locul morții, este mult mai gravă decât păcatul trupului.

Simon, am să-ți spun ceva. Acest ceva ne este adresat nouă. Pornind de la suspiciuni și dispreț față de om, însoțite de omisiuni externe: “Nu mi-ai dat apă; nu mi-ai dat sărutul păcii și nu mi-ai uns capul cu ulei parfumat în semn de prețuire”, într-un cuvânt: tu, care te crezi cineva, ești mai prejos decât ceea ce disprețuiești. Trezește-te! Ai trebuință de milostivirea divină mai mult decât ea. Păcătoasa s-a mântuit fiindcă la vizita Duhului Sfânt și-a deschis inima pentru darul credinței: “Credința ta te-a mântuit”. Credința este darul mântuirii. Primind darul, el devine un bun personal. Recunoștința trebuie să fie proporțională cu mărimea darului și atunci se poate spune că “I se iartă mult, pentru că a iubit mult”.

Să gândim bine cât iubim, ca să știm cât ni se iartă. I-am mulțumit vreodată lui Dumnezeu pentru darul credinței? Dacă nu, înseamnă că nu-l iubim și suntem în aceeași stare a fariseului Simon: știm să gândim bine, dar nu știm să iubim cum se cuvine, chiar dacă ne credem drepți fiindcă îi oferim lui Isus sau altora un banchet. Pomana, fără adevărata iubire nu-i decât fariseism și căutare de sine, egoism, înstrăinare de Dumnezeu, de sine și de alții, este o dinamizare a morții.

Darul credinței este atât de mare cât Isus Cristos însuși, fiindcă el singur este începătorul și desăvârșitorul credinței noastre (cf. Evr 12,2). Din acest motiv, oricât de mult am trăi și oricât de multe fapte bune am face, niciodată nu vom fi în stare să-i mulțumim și să-l iubim pe Dumnezeu așa cum se cuvine. Darul credinței întrece infinit valoarea faptelor noastre oricât de bune. Tocmai din acest motiv trebuie să-l iubim și mai mult, fiindcă numai iubirea sa infinită ne poate ierta de o datorie infinită.

Și totuși iubirea infinită a lui Dumnezeu se mulțumește și cu faptele noastre bune oricât de mici, dacă pornesc dintr-o atitudine interioară corectă. Isus a acceptat atât micile atenții din partea femeii convertite, cât și pe cele ale altor femei care, beneficiind de darul lui Cristos, și-au pus în slujba lui, a evanghelizării, toate bunurile lor materiale.

Primind cuvântul lui Cristos – Simon, am să-ți spun ceva – primim dinamica Duhului Sfânt care stopează dinamica morții prin iertarea păcatelor. Păcatul nu se iartă și dinamica morții nu este stopată numai atunci când păcatul este săvârșit direct împotriva Duhului Sfânt (cf. Mt 12,31-32), adică este refuzată acțiunea Duhului Sfânt de a șterge total păcatul din memoria Tatălui prin folosirea cărnii lui Isus ca un burete, a sângelui lui Isus și a apei izvorâte din coasta lui pe cruce pentru a șterge toată mizeria noastră spirituală. Numai după această acțiune a Duhului Sfânt de ștergere a păcatului se revarsă în suflet marea iubire (cf. Rom 5,5), spre care privesc ochii milostivi ai lui Isus.

Acum cred că înțelegem de ce sfântul apostol Paul a insistat atât de mult ca galatenii să înțeleagă pentru ce nu faptele Legii îndreptățesc, ci credința în Isus Cristos (Lec. a II-a: Gal 2,16.19-21). Prin Lege poate cineva muri pentru Lege ca să trăiască pentru Dumnezeu. Legea l-a răstignit pe Isus: “Noi avem o lege și după această lege el trebuie să moară” (In 19,7). Dacă Isus a murit pentru Lege, ca să trăiască pentru Dumnezeu, eu trebuie să mor pentru Cristos, răstignit cu Cristos, ca puterea Duhului lui Cristos să se reverse în mine, să mă învie cu Cristos, deoarece Cristos a murit din iubire față de mine. Dacă Legea ar fi tot, iubirea lui Cristos n-ar mai avea nici o valoare mântuitoare. Dar cine poate anula oare valoarea iubirii? Nici Dumnezeu. Legea, fără moartea lui Isus din iubire, nu poate duce la înviere. Învierea cu Cristos este adevărata îndreptățire. Prin Lege, dacă este păstrată, îndreptățirea ar veni din extern, ar fi opera mântuirii realizată de om și n-ar mai fi fost trebuință de iubirea lui Cristos. Prin Cristos, îndreptățirea vine din intern, pătrunde omul în totalitatea lui prin dinamica Duhului Sfânt, singurul care poate stopa dinamica morții.

Să invocăm pe Duhul Sfânt ca să folosească trupul și sângele lui Isus jertfite pe altar la această sfântă Liturghie pentru a ne spăla sufletele de păcate, fiindcă nu avem nici lacrimi, nici ulei parfumat pentru ungerea capului și picioarelor lui Isus. Suspinele negrăite ale Duhului Sfânt să fie rugăciunea noastră! Ungând cu Duhul Sfânt buzele noastre, sărutul spiritual oferit lui Isus la sfânta Împărtășanie ne poate aduce garanția că ni se iartă mult și putem fi plăcuți lui Dumnezeu Tatăl în gânduri și în fapte, fiindcă am iubit mult. Amin.

 

* * *

 

Domnul ți-a iertat păcatul: tu nu vei muri

Autor: pr. Claudiu Dumea
Copyright: Editura Sapientia

Cele două povestiri pe care le-am auzit, prima în lectura întâi, a doua în Evanghelie, sunt atât de mișcătoare, de fascinante, de frumoase, încât noi predicatorii ne întrebăm dacă nu le stricăm farmecul și frumusețea încercând să le mai explicăm, dacă, în loc de predică, n-ar fi mai bine să le mai citim odată și să continuăm apoi Liturghia.

Cuvântul lui Dumnezeu face să defileze astăzi prin fața ochilor noștri o mulțime de personaje: profetul Natan, regele David, în prima lectură. În a doua lectură am auzit glasul unui om care a făcut dulcea experiență a iertări lui Dumnezeu: Fericit este omul căruia i s-a iertat păcatul…

În Evanghelie avem o adevărată avalanșă de personaje: Isus, Simon farizeul, păcătoasa convertită, comesenii care cârteau în ascuns, femeile care îl urmau pe Isus. Dintre toți, exceptându-l pe Isus, sunt regele David care își mărturisește cu glas tare vinovăția și păcătoasa din Evanghelie, care nu rostește nici un cuvânt, ci plânge, dar prin plânsul ei, vorbește mai bine decât David, căci, dacă cineva poate să-și mai exprime suferința, suferă mult, desigur, dar dacă nu mai e în stare să găsească cuvinte pentru a o exprima, suferința inimii e peste măsură de mare.

Mai întâi avem cuvântul lui Dumnezeu rostit prin profetul Natan. Cuvântul lui Dumnezeu care, cum spune apostolul Pavel, e ca o sabie cu două tăișuri, care pătrunde în inimă, sfârtecă măruntaiele și scoate la suprafață tot ce-i ascuns înlăuntrul omului, deschide ochii minți ca omul să vadă grozăvia păcatului și prăpastia în care a căzut. David își pierde capul văzând-o pe Betsabeea, frumoasa soție a lui Urie, ofițerul său fidel. David comite nu un singur păcat, ci o serie întreagă de fapte mârșave: adulter cu soția furată unui prieten bun care e gata să meargă la moarte pentru rege și pentru patrie, violență, crimă, uciderea prietenului pentru a-i lua femeia, intrigi, puneri la cale în ascuns pentru a-și trimite prietenul la moarte pe front, ipocrizie nerușinată, atenții făcute prietenului trădat pentru a salva aparențele, pentru a trece neprihănit și curat ca lacrima în ochii oamenilor. Dar Dumnezeu, care nu poate fi păcălit cu asemenea strategii îi smulge masca omorabilității pe care regele și-a pus-o pe față, făcându-l să se vadă ca într-o oglindă, în toată urâțenia sa, să vadă ce monstru cu coroană pe cap șade pe tron: “Tu ai făcut aceasta în ascuns, eu o voi scoate la lumina soarelui”. Prin profetul Natan îi descoperă numele nemernicului bogat care i-a furat oița săracului, singura lui avere cu care își întreținea familia: se cheamă David: “Tu ești acela”. Păcatul lui David era deosebit de grav, fiind vorba de un abuz de putere. El fusese pus rege, primise putere și autoritate de la Dumnezeu, ca să-i apere și să-i ocrotească pe supușii săi săraci și neajutorați, nu au să-i nedreptățească, să le ia femeile și să-și facă de cap crezând că el este Dumnezeu, este stăpân absolut, că are putere nelimitată și face ce vrea.

Profetul Natan îi arată regelui în ce constă gravitatea și monstruozitatea păcatului. Cui i-a făcut rău regele David? Vom zice imediat: împotriva lui Urie căruia i-a făcut două nedreptăți: i-a luat nevasta și l-a asasinat mișelește. Sau: a păcătuit împotriva Legii lui Dumnezeu, încălcând, de fapt, două legi ale Decalogului: să nu ucizi și să nu săvârșești adulter. Nu, nu împotriva unei legi a păcătuit David, ci împotriva lui Dumnezeu însuși, căci îndărătul lui Urie era însuși Dumnezeu. Cine lovește în omul nevinovat lovește în însuși Dumnezeu. “Pe Dumnezeu l-ai disprețuit” – îi aruncă în față profetul Natan. Iar David va recunoaște într-unul din psalmii săi “Numai împotriva ta am păcătuit și ce-i rău înaintea ta am făcut”. A fost un act de urâtă nerecunoștință, având în vedere că Dumnezeu îl răsfățase și îl copleșise cu nenumărate favoruri: “Te-am uns rege… te-am eliberat din mâinile lui Saul… ți-am dat casa stăpânului tău… ți-am dat tronul lui Iuda … și eram gata să-ți dau și mai mult”. Aceste binefaceri erau tot atâtea circumstanțe agravante pentru regele vinovat.

Demascat, pus la zid, David capitulează. Se recunoaște ceea cea ce este cu adevărat. Nu numai că își recunoaște vina, dar și-o mărturisește cu glas tare cu sinceritate și umilință: “Am păcătuit împotriva Domnului”. Iar răspunsul lui Dumnezeu este iertarea. Iar Natan a zis către David: “Domnul îți iartă păcatul”. Regele David e cel mai mare și cel mai strălucit rege al poporului evreu din toate timpurile: e mare nu pentru că a procurat terenul și materialul pentru mărețul templu din Ierusalim – una din cel șapte minuni al lumii antice -, nu pentru vitejia sa, pentru că a sucit gâtul unui urs cu care s-a luptat și pentru că l-a doborât cu praștia pe uriașul Goliat, nu pentru victoriile sale strălucite, pentru că a cucerit Ierusalimul, nu pentru că a întemeiat statul israelit unind regatul de Sud cu cel de Nord. David devine cu adevărat mare atunci când nu-și mai ascunde murdăria, mizeria sub tron, când se căiește, se umilește, își recunoaște vinovăția și cere cu sinceritate iertare, atunci când își plânge păcatul. El rămâne modelul desăvârșit de convertire pentru toți păcătoșii din toate timpurile, în special pentru deținătorii de putere lumească sau de orice altă natură care, știindu-se și știuți fiind de toată lume că sunt corupți, compromiși, continuă să o scundă murdăria sub preș, își țin masca nevinovăției pe față, mințind fără rușine și recurgând la toate mijloacele ca să apară ireproșabili în ochii lumii. Ei nu cunosc bucuria iertării și a eliberării interioare, ci trăiesc toată viața cu frica de a nu fi demascați, exact ca acel ateu celebru care, înainte de a muri a fost sincer și a mărturisit: “Am trăit toată viața cu senzația omului care călătorește fără bilet, care poate fi prins în orice moment”.

Dar și mai impresionantă este scena din Evanghelia de azi cu păcătoasa publică prăbușită la picioarele lui Isus. Ea nu-și mărturisește păcatele ca David. Nici nu era nevoie, fiindcă i le cunoștea toată lumea; cu destrăbălările ei scandalizase întregul ținut. De altfel l-ea mărturisit în fața lui Isus farizeul în casa căruia femeia năvălise fără aprobarea lui, spurcându-i astfel locuința și pe toți cei care se aflau în ea. Ea se mulțumește să improvizeze riturile unei liturgii a iubirii și a duioșiei: cade la picioarele lui Isus, îi spală picioarele pline de praf cu lacrimile ei, i le șterge cu părul bogat al capului ei, gest care contravenea bunelor obiceiuri la vremea aceea – ca o femeie să umble cu capul descoperit și cu părul despletit, era un scandal -, îi săruta picioarele și i le stropea cu parfum. De ce plângea în hohote femeia aceasta? Vărsa lacrimi de căință, de durere pentru păcatele ei. Am zice că mai degrabă erau lacrimi de fericire și de recunoștință pentru iertarea primită, pentru că găsise adevărata fericire, pace și bucurie iar bucuria nu-i tot una cu plăcerile trupului. Isus îi luase povara zdrobitoare de pe conștiință, o scosese din iadul în care se afla. Nu putea să-și exprime altfel fericirea și recunoștința; exact ca tânărul despre care vorbește cardinalul Charles Journet în cartea sa Biblia și Biserica. Vicarul unei parohii din New York, care se ocupa de negri, a fost chemat să ducă în închisoare sfintele sacramente unui tânăr negru în vârstă de 25 de ani care o omorâse pe prietena sa și urma ca peste o oră să fie pus pe scaunul electric, să fie executat. Preotul l-a spovedit, i-a dat sfânta Împărtășanie, după care a urmat o pauză lungă de tăcere. Apoi tânărul i-a zis: “Părinte, eu mi-am irosit întreaga viață, n-am învățat să fac nimic; știu să fac un singur lucru: să lustruiesc ghetele, am fost lustragiu”. Și, fără să aștepte vreun răspuns, se așează în genunchi, scuipe în palmă și freacă ghetele preotului. În acea clipă preotul se gândește: “E Magdalena la picioarele lui Isus!” Este Evanghelia care continuă… Ca și Magdalenei, i s-a iertat toate păcatele pentru că a iubit mult. Și noi vom fi iertați, dacă vom fi iubit mult.

Farizeului care îi făcea reproșuri lui Isus nu i s-au iertat păcatele fiindcă nu iubea de loc. Era unul din acei filantropi care făcea faptele iubirii – i-a dat lui Isus de mâncare -, dar nu avea iubire, căci nu s-a convertit, nu voia să se aplece, să se umilească. Orbit de orgoliu, credea că nu are pentru ce cere iertare, se credea drept și ireproșabil, și nu era. O privea și o arăta cu degetul disprețuitor pe femeia de la picioarele lui Isus și nu-și dădea seama că prostituata care plângea la picioarele lui Isus va intra înaintea lui în Împărăția cerului, căci necurăția sufletului, cum e numită mândria, este un păcat mai grav decât necurăția trupului. “O vezi pe femeia aceasta?”, îl întreabă Isus pe farizeu. Bineînțeles că o vedea. Dar farizeul vedea în acea femeie ceea ce nu era și nu vedea ceea ce era; vedea păcatele care nu mai erau și nu vedea făptura nouă care apăruse în ea. Căci iertarea primită de la Dumnezeu înseamnă o transformare radicală a omului. Nu este vorba doar de înlăturarea păcatelor, de înlăturarea unei grămezi de murdărie, ci de crearea unei făpturi noi. E smulgerea din piept a inimii de piatră și înlocuirea ei cu o inimă de carne, capabilă de iubire. “Zidește în mine o inimă curată, Dumnezeule, se ruga David în unul din psalmii săi de pocăință. Și Dumnezeu a zidit în el o inimă curată după ce și-a plâns păcatul. Despre această transformare radicală înfăptuită după convertire ne vorbește și apostolul Pavel în a doua lectură de azi. Se simte o altă făptură: “Trăiesc eu, dar de fapt nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine”. Iertarea acordată de Isus prostituatei căite nu este o aprobare a păcatului sau o îngăduință față de slăbiciunile trupului. Ne spune Apostolul “Trupul nu este pentru necurăție, ci este pentru Domnul… Ați fost cumpărați cu un preț mare. Preamăriți-l, așadar, pe Dumnezeu în trupul vostru”(1Cor 6, 13.20). De acest lucru trebuie să ne amintim în chip special acum când ne pregătim să ne unim cu Cristos în Euharistie căci, după cuvântul aceluiași Apostol, “Cine se unește cu Domnul, formează cu el un singur Duh” (1Cor 6, 17).