Selecție de predici

(tipareste predicile)

 

Duminica a VI-a după Paște
Anul C (A, B)

Lecturi:
Fapte 15,1-2.22-29
Apocalips 21,10-14.22-23
Ioan 14,23-29

Ioan 14,23-29

Isus a răspuns și i-a zis: “Dacă cineva mă iubește, va ține cuvântul meu; Tatăl meu îl va iubi și vom veni la el și ne vom face locuință la el. Cine nu mă iubește nu ține cuvintele mele, iar cuvântul pe care îl ascultați nu este al meu, ci al Tatălui care m-a trimis. V-am spus acestea cât timp mai sunt cu voi. Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe care îl va trimite Tatăl în numele meu, vă va învăța toate și vă va aminti toate câte vi le-am spus eu. Pace vă las vouă, pacea mea v-o dau vouă. Eu nu v-o dau așa cum o dă lumea. Să nu se tulbure inima voastră, nici să nu se teamă. Ați auzit că v-am spus: «Mă duc și voi veni la voi». Dacă m-ați iubi, v-ați bucura că mă duc la Tatăl pentru că Tatăl este mai mare decât mine. V-am spus-o acum, înainte de a se întâmpla, ca, atunci când se va întâmpla, să credeți.”

 

Autori

pr. Anton Dancă
pr. Ernest Munachi Ezeogu
pr. Raniero Cantalamessa
pr. Alessandro Pronzato
pr. Eduard Patrașcu
pr. Felician Tiba
pr. Anton Dancă
pr. Pietro Righetto
pr. Șerban Tarciziu
pr. Petru Tamaș
pr. Claudiu Dumea
pr. Alessandro Pronzato

 

* * *

 

Oamenii și Biserica

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Presa Bună

Învățătura spirituală din lecturile de azi: lectura I (Fap 15,1-2; 15,22-29), Isus înviat îi găsește pe ucenicii săi ca oameni și, înălțându-se la cer, îi lasă ca biserică vie, care se frământă, caută, trăiește momentul istoric – kairoi – sub inspirația Duhului Sfânt, eliberându-se de balastul Legii. Lectura a II-a (Ap 21,10-14-22-23) ne descrie, nu atât frumusețea Bisericii ca și cetate așezată pe munte, cât mai ales faptul că ea deține cele douăsprezece porți prin care oamenii de pretutindeni pot să intre și să-și găsească mântuirea în împărăția lui Dumnezeu. Lectura a III-a, evanghelia (In 14,23-29), ne asigură că Duhul Sfânt este garantul cuvântului dătător de pace și de fericire. Toate aceste trei lecturi vor să sintetizeze marile binefaceri ale învierii Domnului, ca să ne găsim bucuria sufletească în faptul înălțării lui. Să le consemnăm cu credință și atenție!

Învierea este momentul istoric – kairoi – care a lansat cel mai mult dorința omului spre îndumnezeire, spre infinit și i-a dat garanția că se poate împlini. Omul de azi vrea tot mai mult, mai mult decât ceea ce are, decât ceea ce este și, pe zi ce trece, apare tot mai clar că pământul este prea mic pentru sufletul său. Necesitatea unui nou spațiu vital este urgentă și lectura a II-a ne face să întrezărim acest spațiu. În această călătorie spre infinit ne este călăuză Duhul Sfânt, care ne face să înțelegem că ținta va fi atingerea fericirii fără sfârșit.

Învierea ne-a dat siguranța întâlnirii cu Cristos.

Numai această întâlnire cu Dumnezeul-Om, părinte și frate, adevăr și dragoste, seriozitate și gingășie, exigență infinită și înțelegere nesfârșită ne poate scuti de frică și de tristețe, dându-ne tăria de a trăi și bucuria de a muri (N. Sarale). Când regele-profet David se întreba: Cum voi răsplăti Domnului pentru tot binele ce mi-a făcut? tot el a găsit răspunsul cel mai potrivit în trei variante: Potirul mântuirii voi lua și numele Domnului voi chema / Făgăduințele mele către Domnul le voi împlini în văzul a tot poporul său; fiindcă scumpă e în ochii Domnului moartea credincioșilor săi (Ps 115,11-12). Și eu, asemenea lui Isus, trebuie să iau paharul mântuirii, suferințele vieții; după cum Cristos și-a ținut făgăduința și l-a trimis pe Duhul Sfânt, tot așa îmi voi ține propunerile cele bune de la Botez și așa îl voi preamări pe Domnul printr-o moarte sfântă.

Învierea ne ajută să ne întâlnim cu Cristos în oameni.

Saul persecuta pe creștini, pe oameni. Isus îi apare și-i spune pe drumul spre Damasc: Saule, Saule, de ce mă prigonești? Cine ești, Doamne? Eu sunt Cristos pe care tu îl prigonești (Fap 9,4-5).

Din acest fapt al învierii lui Isus, primii creștini s-au obișnuit să spună: Vidisti christianum, vidisti Christum, cu alte cuvinte: Când vezi un creștin, îl vezi pe Cristos.

Acest fapt l-a luminat pe marele eliberator al Indiei, Gandhi, când a spus: Mă străduiesc să-l văd pe Dumnezeu în slujirea omenirii, fiindcă știu că Dumnezeu nu este în cer, nici aici pe pământ, ci în fiecare dintre noi. Iar când a fost închis în Africa de Sud de către generalul Gordon, i-a trimis un salut de pace, i-a făcut o pereche de sandale și l-a asigurat că își va continua acțiunea politică de nonviolență.

Învierea este aceea care a dus cultul, cinstirea lui Dumnezeu, pe culmile cele mai înalte ale spiritualității.

Sfântul Augustin, comentând cuvintele sfintei evanghelii: Dacă cineva mă iubește, Tatăl meu îl va iubi și vom veni la el și lăcaș la el vom face, spune: Dumnezeu, Treimea – Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt – vine la noi când noi înșine mergem la el; vine la noi ajutându-ne, iar noi mergem la el ascultându-l; vine la noi luminându-ne, iar noi mergem la el ascultându-l; vine la noi luminându-ne, iar noi mergem la el contemplându-l; vine la noi umplându-ne de prezența lui, noi mergem la el primindu-l (In 10,76,4).

Aici se realizează ceea ce Isus spusese femeii samaritene la fântâna lui Iacob: Adevărații închinători se vor închina Tatălui în spirit și adevăr, căci însuși Tatăl astfel de închinători caută. Dumnezeu este spirit, iar închinătorii lui trebuie să se închine în spirit și adevăr (In 4,23-24). Creștinul adevărat i se închină Tatălui prin Cristos, în spiritul lui Cristos înviat și în adevăr, adică în Duhul Sfânt care se roagă în noi și pentru noi cu suspine negrăite (Rom 8,26). Isus ne-a vorbit de atâtea ori despre această locuință a Preasfintei Treimi din noi prin acțiunea Duhului Sfânt, care face ca Dumnezeu să fie mai strâns unit cu noi decât este unirea dintre trupul și sufletul nostru (Sfântul Augustin). Numai în această unire, ființa regală a pământului – omul -, poate aduce un cult în numele întregii creații Creatorului său. De aceea cetatea lui Dumnezeu (lectura a II-a) nu are templu, fiindcă întregul univers pe Dumnezeu îl preamărește prin spiritul omului și omul prin spiritul lui Cristos în Duhul Sfânt.

Învierea este aceea care a deschis păgânilor porțile Bisericii.

Rupând mentalitatea veche a acelora care susțineau că cei care nu acceptă circumciziunea rituală lăsată de Moise nu se pot mântui, Biserica și-a deschis cele douăsprezece porți ca să intre toți oamenii din cele patru colțuri ale pământului prin aceeași credință în Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, cele trei porți de pe fiecare latură a Ierusalimului ceresc (lectura I-a).

Acceptarea minunii învierii lui Isus, în prealabil răstignit, mort și îngropat, are pentru prima comunitate creștină o dublă semnificație: 1) se împlinește, anticipat, un eveniment escatologic și 2) acest eveniment escatologic este experimentat concret, în timp. Această dublă semnificație a învierii lui Isus îl îndreptățește pe sfântul evanghelist Ioan să dea motive de bucurie tuturor creștinilor, chiar dacă sunt persecutați, că Biserica va triumfa, așa cum a prezis-o în cartea Apocalipsei.

Nu putem face în câteva minute bilanțul tuturor valorilor spirituale propulsate spre desăvârșirea noastră de lumina învierii Domnului, dar când aceste valori au fost în primejdie, apostolii s-au adunat în primul Conciliu ecumenic la Ierusalim și le-au apărat cu toată tăria Duhului Sfânt și cu prețul sângelui lor.

Noi, cum le prețuim? Cum le apărăm?

Iată cum a înțeles o bătrânică din Constantinopol să apere valorile spirituale în fața unor soldați porniți pe jaf și alte rele! Când cruciații mergeau să elibereze Sfântul Mormânt de sub stăpânirea păgânilor otomani, au cucerit mai întâi Bizanțul. Pe stradă au întâlnit o bătrânică foarte grăbită, ducând într-o mână o găleată cu apă și în alta un vas cu jar. Un soldat a întrebat-o: Încotro așa grăbită, bunicuțo? Ea a răspuns: Mă grăbesc să sting focul iadului și să dau foc raiului! Și, fiindcă musafirii din jur o privesc nedumeriți și bănuitori de vreo erezie, a continuat: Da, mă duc să sting iadul, ca oamenii să nu-l mai iubească pe Dumnezeu de frica lui și să dau foc raiului, ca nimeni să nu-l mai iubească pe Dumnezeu de dorul lui, ci toți oamenii să-l iubească pe Dumnezeu fiindcă este Dumnezeu; adică pentru că este Creatorul tuturor, este minunat în sine, merită toată cinstea pentru sine, toată iubirea pentru că este iubire, pentru că fără el nimic nu are valoare.

O, dacă am înțelege și noi acest lucru! Am simți cu adevărat că trăim o viață nouă în lumina învierii lui Isus, am simți cum ne înălțăm și presimțim bucuria de a fi cu Isus în Tatăl prin Duhul Sfânt!

 

* * *

 

Cum să iubim un Isus absent

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: Predici.cnet.ro

În Africa, tinerele fete care se consacră lui Dumnezeu în călugărie se îmbracă asemenea mireselor pentru nuntă și cântă cântece de dragoste pentru Isus. După câțiva ani de la o astfel de ceremonie, o tânără călugăriță, care avusese o perioadă grea în misiunile primite, întoarsă la mănăstire a întrebat-o pe Maica Superioară: “Este adevărat că suntem soțiile lui Cristos?” “Da, este adevărat, fiica mea”, i-a răspuns Superioara. “De ce întrebi?” “Păi…”, rosti încet călugărița. “De cinci ani de când am depus voturile nu am simțit nimic!”

Sărmana călugăriță, poate că nu a simțit nimic, dar a rămas pe drumul cel bun în înțelegerea relației dintre Isus și cei care îl urmează printr-o iubire profundă. Când Isus vorbește în Evanghelia de astăzi despre cei care îl iubesc, El se referă la discipolii Săi. Pentru Isus, “cine mă iubește” este doar un alt mod de a spune “discipolul Meu”, sau “cei care cred în Mine”, ori mai simplu “creștini”. Relația dintre creștin și Cristos este în esență o relație de iubire. De aceea spunea Isus la Ioan 15,15: “Nu vă mai numesc servitori [...] însă v-am numit pe voi prieteni”. Și totuși mulți dintre noi ne simțim mai confortabil slujindu-l pe Isus ca pe un șef, în loc să avem cu El o relație de prietenie. Aceasta pentru că există o limită la ceea ce un șef îți poate cere. Nu există însă vreo limită atunci când este vorba de prietenie, de o relație profundă de iubire.

Știm că atunci când două persoane se iubesc, ele doresc să fie împreună. Dar Isus nu este fizic prezent. Nu putem să îl vedem cu ochii sau să îl atingem cu mâna. Această dilemă o vedem în tulburarea tinerei călugărițe. Cum poți să iubești un Isus absent? Ne răspunde Evanghelia de astăzi, care tratează tocmai această temă. Isus își pregătește discipolii, adică pe cei care îl iubesc, pentru plecarea Sa din această lume și le arată cum pot să își mențină vie iubirea chiar și în lipsa prezenței Lui fizice: “Dacă cineva mă iubește, va ține cuvântul Meu; Tatăl meu îl va iubi și vom veni la el și ne vom face locuință la el” (Ioan 14,23). Dacă îl iubim pe Isus (1) Ținem cuvântul Lui. Urmăm învățătura Lui. (2) Aceasta va “activa” iubirea specială a lui Dumnezeu pentru noi; și (3) Isus și Tatăl Său vor veni și vor locui permanent cu noi. În acest fel, vidul lăsat de absența fizică a lui Isus va fi umplut cu prezența divină care este reală, ba chiar mai reală decât prezența fizică. Sarcina noastră în acest întreg proces este să ne concentrăm pe respectarea cuvântului lui Cristos.

Dar cum să ne asigurăm că știm implicațiile și semnificația cuvântului lui Cristos în contextul realităților mereu schimbătoare și tot mai complexe ale vieții moderne? Cum putem fi siguri ce și cum ar face Isus dacă ar fi prezent în situațiile concrete în care ne aflăm noi? Isus a prevăzut această dificultate și a dat o soluție. “Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe care îl va trimite Tatăl în numele meu, vă va învăța toate și vă va aminti toate câte vi le-am spus eu” (Ioan 14,26). Este rezolvată problema? Nu într-o lume în care sunt mii de creștini, toți “plini de Duhul Sfânt”, și care vin cu răspunsuri diferite la aceleași întrebări. Oare se contrazice singur Duhul Sfânt? Să reținem că Isus nu spune “te va învăța” ci “vă va învăța”! Pluralul este esențial, indicând comunitatea credincioșilor, adică Biserica. Desigur, Duhul Sfânt ne este dat individual, dar este dat în principal Bisericii și, prin Biserică, nouă ca indivizi, adică celor care suntem membrii Bisericii.

Vedem aceasta în prima lectură, unde neînțelegerile dintre creștini sunt rezolvate prin dialog și prin discernământul comunității, deci nu prin consultarea în privat, de către fiecare, a Duhului Sfânt. La sfârșit se ajunge la o decizie care începe cu “Duhul Sfânt și noi am hotărât să…” (Fapte 15,28). Cuvântul lui Cristos continuă să trăiască și să răsune în cuvântul Duhului Sfânt vorbit prin Biserică. Zilele dintre Înălțarea lui Isus la Cer și Rusalii sunt zile speciale de rugăciune pentru toți creștinii, după cum au fost și pentru primii discipoli ai lui Isus. Anul acesta să ne rugăm în special pentru darul unității Bisericii, pentru ca împreună să discernem ceea ce Duhul spune astăzi Bisericii, dând astfel mărturie unită despre cuvântul de viață dătător al lui Cristos.

 

* * *

 

Duhul Sfânt pe care îl va trimite Tatăl

Autor: pr. Raniero Cantalamessa
Traducere: Iași
Copyright: Predici.cnet.ro

În ultimele duminici, Liturghia ne-a prezentat fragmente din cuvântarea de rămas bun a lui Isus, în care am observat intercalându-se cele patru prezențe: Isus, Tatăl, Duhul Sfânt și ucenicii. Astăzi ne vom îndrepta atenția asupra uneia din aceste prezențe, și anume aceea a Duhului Sfânt. Ne invită la aceasta însuși Isus Cristos prin acele cuvinte: “Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe care îl va trimite Tatăl în numele meu, vă v-a învăța toate și vă va aminti toate câte vi le-am spus Eu”. Mai avem și un alt motiv pentru care facem aceasta: nu putem limita reflecțiile noastre asupra Duhului Sfânt doar la o singură duminică din an. Chiar și Rusaliile au trebuință de un “Advent”, adică de un timp de așteptare și de pregătire, pentru a ne face vrednici să-L primim, atunci când va veni acest mare dar al lui Dumnezeu.

În această lumină, Rusaliile apar ca o continuare a Paștelui: Isus dispare din fața alor săi după trup, dar pentru a rămânea pururea cu ei sufletește. “Vă este de folos să mă duc, căci dacă nu mă duc Eu, Mângâietorul nu va veni la voi”. “Dacă M-ați iubi v-ați bucura că mă duc la Tatăl… “. Această a doua prezență este mai bună decât prima, pentru că este universală (nu se mai limitează în spațiu și timp numai la Palestina), pentru că este interioară și eficace.

În cuvântarea lui Isus, Duhul Sfânt apare intermediarul constant, care pe de o parte îl leagă pe Isus de Tatăl, și pe de alta pe Isus de ucenici: “Eu îl voi ruga pe Tatăl, și vă va da un alt mângâietor…” “Mângâietorul pe care vi-l voi trimite de la Tatăl…” (Ioan 15, 26). “El va lua dintru ale mele și vă va vesti vouă” (Ioan 16, 14). Duhul Sfânt este contemplat acum în Sfânta Treime, ca unul care purcede de la Tatăl și de la Fiul, și care formează extraordinara comuniune între Tatăl și Fiul. Acum, în viața creștinului, în care-și va afla locuința, devenind lumină, mângâiere și maestru interior; acum în viața Bisericii în care va fi mărturie vie a lui Isus, îndrumător lăuntric în deplina descoperire a adevărului și tăria de a se împotrivi lumii celei rele, convingând-o de păcat.

Cu cea dintâi lectură: “Căci s-a părut nimerit Duhului Sfânt și nouă… “, liturghia pare a ne atrage atenția tocmai asupra acestei sfere, asupra acestui cadru, referitor la Duhul Sfânt și la Biserică: Duhul Sfânt călăuzește Biserica în cele mai mari decizii ale ei și o ajută ca să rămână unită (este vorba de Conciliul din Ierusalim, în care s-a stabilit ordinea unei conviețuiri pașnice în Biserică). Așa că astăzi nu doresc să reflectez atât asupra Duhului Sfânt într-un cadru particular, cât mai mult a vedea ceea ce este Duhul Sfânt: în Sfânta Treme, în noi înșine și în Biserică. Pentru a descoperi aspectele cele mai importante pentru noi ale Duhului Sfânt, ne vom lăsa călăuziți de către un maestru neîntrecut în această materie, de Sfântul Augustin (cfr. De Trinitate). Cu o deosebită insistență, trei lucruri îi sunt atribuite Duhului Sfânt în Noul Testament: a) Duhul Sfânt este un dar; b) Duhul Sfânt este o comuniune; c) Duhul Sfânt este bucuria și pacea.

Duhul Sfânt este un dar! Este suficient chiar și numai a rosti acest cuvânt, pentru ca prin Biblie să apară atâtea puncte luminoase care se recheamă reciproc, spre a forma o unică rază de lumină. Isus îi spune samaritencei: “Dacă ai fi cunoscut tu darul lui Dumnezeu și cine este cel ce-ți zice: Dă-mi să beau, tu singură ai fi cerut să bei și El ți-ar fi dat apă vie!” Cum vom putea noi afla că acel “dar al lui Dumnezeu” îl indică tocmai pe Duhul Sfânt? Citeam puțin mai înainte în aceeași Evanghelie a lui Ioan următoarele cuvinte: “Dacă însetează cineva să vină la mine și să bea… Spunea cuvintele acestea despre Duh, pe care aveau să-l primească cei ce vor crede în El”. Darul este apa vie și apa vie este Duhul Sfânt.

Apostolul Paul, la rândul său, spune că Isus, urcându-se la cer, le-a împărțit daruri oamenilor; însă ce le-a dat Cristos oamenilor după înălțarea sa la cer, dacă nu pe Duhul Sfânt care s-a coborât asupra apostolilor în ziua Rusaliilor? Duhul Sfânt este marele, unicul și imensul dar al lui Dumnezeu, care căzând asupra Bisericii se răsfrânge în atâtea daruri deosebite, care sunt harurile, ca lumina care-și asumă diferite culori, câte sunt și corpurile asupra cărora se răsfrânge. Unicul dar se împarte în mai multe daruri spre a se recompune în unitatea Bisericii, prin care ne sunt date toate darurile. La fel ca și în Euharistie: pâinea care conține Trupul lui Cristos, se frânge pentru a fi împărțită, însă apoi se reunește pentru a forma din nou o singură pâine mai mare, care este Biserica.

Duhul Sfânt este numit în scriptură “Darul lui Dumnezeu”, însă i se mai spune și “comuniune”. Mai întâi comuniunea Tatălui cu Fiul. În Sfânta Treime, numai Duhul Sfânt are un nume comun cu toate cele Trei persoane divine, pentru că în Dumnezeu totul este Duh și totul este “sfânt”, în vreme ce nu totul se poate numi Tatăl și Fiul. El este Duhul și al Tatălui și al Fiului. Prin urmare Duhul Sfânt este comuniunea Tatălui și a Fiului între Ei, originea oricărei comuniuni și a toată comunitatea. Și tocmai din acest motiv trinitar, El este și comuniunea dintre Dumnezeu și noi. “Tatăl și Fiul au voit să existe o legătură între noi, și cu Ei, prin tot ceea ce este comun, în sensul că au voit a ne uni în unitate, prin același dar pe care ei îl au în comun” (Sf. Augustin). Comuniunea personală cu Dumnezeu și cea eclezială dintre noi își au originea în unicul izvor care este Duhul Sfânt, în comuniunea trinitară. Expresia: “În unire cu Duhul Sfânt”, pe care o ascultăm la Liturghie, exprimă sub formă de rugăciune această viziune și înseamnă: în unitatea în care se află însuși Duhul Sfânt.

În al treilea rând, Duhul Sfânt este bucurie și veselie. Și aceasta ne-o dovedește Scriptura: “Ucenicii erau plini de bucurie și de Duh Sfânt”. “Împărăția lui Dumnezeu nu este mâncare și băutură, ci neprihănire pace și bucurie în Duhul Sfânt”. Mângâierea, care este o modalitate a bucuriei (bucuria în tristețe), aici aparține Duhului Sfânt. Mângâietorul: chiar și această prerogativă izvorăște din viața intimă a Sfintei Treimi. Extraordinara unitate a Tatălui cu Fiul nu se poate concepe fără neprihănire, fără dragoste și fără bucurie. Această bucurie și această fericire în Sfânta Treime este Duhul Sfânt (Sf. Augustin). “Duhul Sfânt este acel fluviu al lui Dumnezeu care se revarsă de sus, din Sfânta Treime, și care prin rodnicia lui înveselește cetatea lui Dumnezeu”, adică Biserica (Sf. Ambrozie).

Toate aceste trăsături ale Duhului Sfânt, cuprinse în Sfânta Scriptură, – darul, comuniunea, bucuria – țintesc spre o realitate care le conține, spre dragoste. Darul este semnul dragostei. Paul numește dragostea “darul cel mai înalt”, acela fără de care toate celelalte daruri, oricât de sublime ar fi ele, chiar și graiul îngerilor, la nimic nu ar folosi; chiar și Duhul Sfânt propriu zis nu este numit “dar” decât pe baza dragostei. Comuniunea este și ea efectul dragostei și nu ar avea nici o valoare dacă ar fi despărțită de ea, pentru că este împărtășirea și circulația dragostei dintre mai multe persoane dotate cu inteligență și libertate. La drept vorbind, de unde vine bucuria, dacă nu din a iubi și a fi iubiți? Dragostea este acel magnet care ne atrage spre un loc de odihnă al nostru, către răsplată și bucurie; fiecare om este atras numai de greutatea dorinței sale” (Sf. Augustin).

Dar dacă tot ce se spune despre Sfântul Duh în Scripturi are drept scop un singur lucru, adică dragostea, în cazul acesta acum este momentul ca noi să facem pasul decisiv și să ne deschidem ochii spre marea revelație: Duhul Sfânt este acel Dumnezeu despre care vorbește Noul Testament când spune: “Dumnezeu este dragoste”. Desigur, în Dumnezeu totul este dragoste, însă Duhul Sfânt este “dragoste” în sens propriu, personal, nu numai natural; despre El se spune cu siguranță același lucru ca și despre dragoste, că “purcede de la Dumnezeu”: “purcede”, nu e născută. Însă atunci ce este acea dragoste a lui Dumnezeu care prin botez s-a revărsat în inimile noastre prin Duhul Sfânt? Nu alt fel de dragoste, ci însuși Duhul Sfânt! Nu revarsă asupra noastră ceva străin de El, ci chiar pe El însuși; nu un lucru, un obiect, ci o persoană, pentru că El locuiește cu voi, va fi în voi. Aici nu poate fi vorba, cel puțin la început, despre dragostea noastră față de Dumnezeu, ci despre dragostea pe care o are Dumnezeu față de noi; nu de a iubi, ci mai degrabă de a fi iubiți.

Așadar, numai în Duhul Sfânt îl iubim noi pe Dumnezeu. El se face una cu noi în așa fel încât își însușește chiar și glasul nostru și strigă: “Abba”, Părinte! Acest strigăt ni se potrivește nouă, și nu Lui, căci nu este Fiul Tatălui, ci numai purcede de la Tatăl; fără El, strigă în pustiu cel ce strigă “Abba”, Părinte. Duhul Sfânt este locuința dragostei lui Dumnezeu și a aproapelui (una fără alta nu pot exista). Cele două mari porunci sunt reunite în El, care devin noua Lege, spirituală și interioară. Evreii comemorau la Rusalii conferirea Legii; în aceeași zi noi amintim Coborârea Duhului Sfânt. Cu aceasta se măsoară distanța dintre Vechiul și Noul Testament: acolo, legea scrisă pe table de piatră, care nu face altceva decât că relevă păcatul; aici, Legea scrisă în inimă, care îngăduie nu numai a vedea binele, ci chiar a-l face.

Acum, la sfârșitul acestei predici să ne întrebăm: Ce este pentru noi Duhul Sfânt pe care l-am descoperit astăzi? Este inima de carne dată omului răscumpărat de Cristos, pentru a fi în stare să-l iubească pe Dumnezeu și să fie iubit de Dumnezeu, și să-i iubească pe frați. Este într-adevăr pentru noi “Cel mai mare dar”, care cuprinde toată posibilitatea de comuniune și de bucurie. Ce tristețe și ce responsabilitate dacă după toate acestea nu vom ști să iubim, nu vom ști să trăim într-o comuniune civilizată, respectându-ne unii pe alții, dacă nu vom ști a fi veseli și a procura în felul acesta bucurie fraților noștri, care așteaptă de la noi așa ceva.

 

* * *

 

Cu privire la conflicte și pace…

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Traducere: pr. Petru Turcanu
Copyright: Predici.cnet.ro

O istorie mai degrabă instructivă

Aceasta este o istorie instructivă. Chiar dacă este datată, păstrează o surprinzătoare actualitate. Deci. Era cineva care venea din Iudeea, și lăsa să se înțeleagă că a primit o însărcinare precisă, pe care în realitate nimeni nu i-o încredințase. Era cineva care dădea de înțeles că vorbește în numele acelora care stăteau la înălțime, care în schimb nu deschiseseră gura asupra argumentului în discuție. Cineva care, pentru a face acceptate propriile idei, mai degrabă meschine, le propunea ca “voința superioară”. Cineva care pretindea să impună ca “lucruri necesare” anumite practici despre care evanghelia nu s-a ocupat niciodată.

Trebuie să fi fost un mare necaz pentru Paul și Barnaba, să contrazică “cu hotărâre” acele manevre viclene. Purtătorii rațiunilor bunului simț, a dovezilor scoase din evanghelie, de fapt, trebuiau să suporte șantajul viclean al acelora care pe planul discuției cu arme egale, făceau să cântărească greu – în mod abuziv – argumentul autorității. “S-a hotărât așa la vârf și nu mai este loc pentru discuție”. Noroc că comunitatea nu s-a lăsat intimidată și a acceptat să închidă gura în ascultare, numai după ce a avut posibilitatea de a vedea clar întreaga problemă. Pe noi nu ne interesează atât conținutul problemei (validitatea obligației tăierii împrejur și alte porunci din legea mozaică, chiar și după aderarea la “noutatea” creștină). Ceea ce rămâne semnificativ și plin de consecințe este modul în care s-a rezolvat demersul.

O mentalitate comunitară

Putem să afirmăm imediat că practica adoptată de o parte și de alta, descoperă o mentalitate “comunitară”. Nu se apelează la “oficii competente” delegând lor rezolvarea conflictului, în timp ce cei interesați stau să aștepte, pasiv, hotărârile adoptate de comisiile de experți. Atât la Antiohia cât și la Ierusalim se acționează “colegial”. Iau informații directe, se confruntă, ascultă, hotărăsc “împreună”. Frazele apar foarte semnificative.

“S-a stabilit ca Paul și Barnaba cu alți câțiva dintre ei să meargă la Ierusalim”. De altă parte, după o dezbatere deschisă, “…apostolii, bătrânii și întreaga Biserică au hotărât să aleagă pe unii dintre ei și să-i trimită la Antiohia împreună cu Paul și Barnaba…” “Am hotărât deci cu toții de acord…” Documentul final al primului conciliu ecumenic prezintă evident semnul unei opere abile de mediere dezvoltată de Iacob, Episcopul bisericii mamă din Ierusalim. Totul este rodul unei colaborări deschise a tuturor. Desigur, la sfârșit s-a adoptat o hotărâre plină de autoritate (Am hotărât, Duhul Sfânt și noi…”). Dar, mai înainte, fiecare a putut să exprime propriul punct de vedere. “Cei interesați”au putut să-și ridice glasul. Mai ales: informația a fost completă nu numai în parte.

Don Milani, care astăzi este recunoscut de (aproape) toți ca profet, făcea o precizare foarte oportună: Papa este “asistat”, nu “informat” de Duhul Sfânt. Dacă hotărârea solemnă vine de sus, informația este garantată de jos. Conflictele, în Biserică, nu se sufocă impunând să se închidă gura și nici cu apeluri patetice pentru unitate, ci golind terenul de frici, de personalisme, de fanatisme, de intoleranțe de semn opus, și lăsând spațiu pentru o confruntare deschisă senină, în sinceritate, în respect, în transparență, într-un climat de fraternitate și într-o atitudine de umilință.

Porți deschise și pentru un cuvânt “diferit”

În Ierusalimul ceresc, descris în fragmentul din Apocalips (a doua lectură), nu va mai fi nevoie de mijlociri. Nici de templu, “pentru că Domnul Dumnezeu, Atotputernicul, și Mielul sunt templul său”. Nu va mai fi nevoie de lumina soarelui și a lunii, pentru că va fi suficientă lumina venită din slava lui Dumnezeu spre a lumina. Dar în Biserica de aici de pe pământ lumina are nevoie de contribuția tuturor. Și oricare construcție este făcută cu aportul fiecărui locuitor. În limbajul său simbolic, Ioan vorbește de cetatea “înconjurată de un zid mare și înalt cu douăsprezece porți”. Am putea spune: de nepătruns, sigură. În cetatea de pe pământ este important ca nici un zid să nu apară de netrecut și ca toate porțile să fie deschise și pentru acela care este purtătorul unui cuvânt “diferit” în ambientul aceleași credințe.

Pacea sa

Numai câteva note rapide relativ la pagina din evanghelie. Pacea “diferită” oferită de Cristos (“pace vă las vouă, pacea mea v-o dau vouă. Nu cum o dă lumea…”), nu este înțeleasă în sensul că aceasta privește numai sfera conștiinței (pacea sufletului!), sau cea liturgică (“dăruiți-vă un semn al păcii!”), și nu ar avea nici o incidență asupra a ce se întâmplă afară, în istorie și în lume, realitate care nu ne interesează. Ca și cum ar fi două păci separate, care nu comunică între ele, și numai prima ar fi cu adevărat importantă.

În timpul lui Isus, era “pacea romană”, impusă cu forța, cu gust aspru de sânge, cu capul zdrobit (aceia care, cel puțin au avut soarta de a-l păstra…) plecat în fața hegemoniei imperiale a lui August (care a înălțat, semnificativ, Altarul păcii). Pacea lui Cristos contestă radical o pace construită pe frică sau pur și simplu pe echilibrul conveniențelor părților în cauză. Pacea “sa” este o pace care atinge rădăcinile profunde ale omului, suprimă agresivitatea și lăcomia fiecăruia, pune în deplină evidență chipul iubirii, al prieteniei, și mai ales se alimentează la izvorul dreptății. Pacea dăruită de Cristos este “diferită” de cea oferită de lume, pentru că nu este ratificată de surâsul satisfăcut al celor puternici (“satisfăcuți”, pentru că au reușit să smulgă toate avantajele posibile pentru propria parte), ci oferă celor slabi posibilitatea de a-și înălța capul. Cei săraci sunt “satisfăcuți”. În sfârșit, pacea lui Cristos este avantajoasă în logica iubirii, nu a competiției.

… Și discursul continuă

Duhul Sfânt, Mângâietorul, trimis de Tatăl, are un dublu rol: de învățătură și de memorie (“el vă va învăța toate și vă va aduce aminte tot ce v-am spus eu”). Nu că învățătura lui Cristos ar prezenta lacune, care ar fi acoperite cu lecții suplimentare (un fel de “repetiții”) predate de Duhul Sfânt. Acțiunea Duhului Sfânt este mai degrabă o acțiune de interiorizare. Datorită ei, cuvântul este primit în profunditatea ființei. Duhul Sfânt comunică într-un chip viu aceleași cuvinte ale lui Isus, și provoacă răspunsul la ele în iubire.

În privința rolului de memorie, nu trebuie de înțeles în sensul de “aducere aminte”. Duhul Sfânt face ca Cuvântul să fie păzit în inimă. În plus permite, în credință, o înțelegere mereu mai completă, vitală, actuală, a cuvintelor, evenimentelor și gesturilor care l-au avut ca protagonist pe Isus. Se poate vorbi de o “inteligență progresivă”, fie din partea comunității cât și a fiecărui individ, de o descoperire mereu nouă în semnificații (și de consecvențe practice, operative!), și în raport cu situațiile, evenimentele, problemele, omului și ale istoriei care se desfășoară într-un timp și ambient determinat.

În sfârșit, Duhul Sfânt “învață” și “amintește”, în sensul că dezvăluie energia cuvântului semănat în inima credincioșilor. Face să iasă în evidență bogăția și posibilitățile inepuizabile. Cu Duhul Sfânt discursul continuă, nu în termeni de “adaos”, ci de “explorări” succesive a ceea ce este ascuns, învăluit, de comunicare de viață. Când intervine Duhul Sfânt, pagina “uscată”, aridă (pentru a ne referi la celebra viziune a lui Ezechiel, capitolul 37), se acoperă de carne și este străbătută de o palpitație de viață…

 

* * *

 

Duminica a VI-a după Paște

Autor: pr. Eduard Patrașcu
Copyright: Predici.cnet.ro

- comentariu exegetico spiritual la lecturi -

Lectura I (Fap 15,1-2.22-29)

Propagarea evangheliei printre păgâni pune imediat Biserica în fața gravei probleme cât privește raportul lor cu legea lui Moise: ce valoare are, după venirea lui Cristos, Torah cu toate prescrierile sale cultuale? Iată deci că Biserica simte necesitatea de a se confrunta asupra unor chestiuni fundamentale pentru însăși viața sa și pentru misunea ei de evanghelizare.

Odată cu adunarea apostolilor la Ierusalim are loc primul “conciliu ecumenic”: un eveniment de o importanță centrală, eveniment paradigmatic pentru Biserica din toate timpurile. De rezultatul său depinde comuniunea internă și răspândirea ei. Este tocmai dorința de comuniune întru adevăr cea care determină comunitatea din Antiohia – acolo une problema a ieșit la suprafață – să-i trimită pe Paul și Barnaba la Ierusalim spre a-i consulta pe “apostoli și pe bătrâni” (v. 2). Biserica-mamă îi primește și discută înfocat problema (v. 4-7a). Intervenția lui Petru, sinteza lui Barnaba și Paul care mărturisesc minunile înfăptuite de Domnul între păgâni, și, în fine, cuvântul plin de autoritatea a lui Iacob – responsabil al Bisericii din Ierusalim – ajută să se discearnă “căile Duhului” (v. 28). Sub călăuza sa se ajunge la un acord deplin (“apostolii, bătrânii și întreaga Biserică au decis…”: v. 22-25), lucru făcut cunoscut printr-un document oficial în care se afirmă că “observanțele iudaice” nu puteau fi impuse popoarelor păgâne.

Într-un anumit sens, așa cum Isus a sintetizat toate prescripțiile în unica poruncă a iubirii, acum se merge mai departe de litera prescripțiilor de ordin cultual pentru a face să iasă la suprafață esențialul, adică necesitatea unui itinerariu de convertire: moartea față de păcat. Dacă totuși unele norme mai rămân încă, acest lucru nu se realizează pentru valoarea lor în sine, cât pentru a favoriza senina trăire între iudeo-creștinii și păgânii convertiți. Istoria nu progresează prin principii abstracte, ci cere discernământ – înțelepciunea care știe să aștepte momentul potrivit pentru a propune acele schimbări care să folosească la creștere, nu să fie pricină de mai grave rupturi.

Lectura a II-a (Ap 21,10-14.22-23)

Cu viziunea Ierusalimului ceresc se termină cartea Apocalipsului; în același timp își găsește împlinirea întreaga revelație biblică. În contrast net cu viziunea precedentă a Cetății răului – (Babilonia, prostituata) – și a pedepsei la care este supusă (cap. 17 și urm.), Ioan descrie acum realitatea splendidă care “coboară din cer”, adică dar al lui Dumnezeu: Ierusalimul, mireasa Mielului. În ea se manifestă frumusețea însăși a lui Dumnezeu care se răspândește în jur prin trăsături asemănătoare curcubeului. (v. 11; cf. 4,3).

Perfecțiunea cetății este descrisă prin imagini luate din cărțile profetice (Ez 40,2; Is 54,11; 60,1-22; Zac 14 etc.) și compuse într-o nouă sinteză: zidul, ușile, fundamentele. Zidul indică delimitarea, siguranța, dar nu închiderea față de alții: acest lucru este demonstrat de faptul că pe fiecare latură, la fiecare punct cardinal, se deschid trei uși (cf. Ez 48,30-35) prin intermediul cărora toate popoarele pământului pot intra în cetate, constituind unicul Popor al lui Dumnezeu căruia îi este încredințată revelația. Apoi, pe uși sunt scrise numele celor 12 triburi ale lui Israel și sunt păzite de 12 îngeri, mijlocitori ai legii vechi (v 12 și urm.). Fundamentele zidurilor sunt apostolii lui Cristos cel răstignit și înviat, pe a căror mărturie se edifică Biserica (cf. Ef 2,19 și urm.).

Cetatea nu are un loc sfânt prin excelență, templul, care făcea din Ierusalimul pământesc să fie “Orașul Sfânt”. Această aparentă lipsă este plinătatea ei cea mai mare: Cel Atotputernic și Mielul sunt templul ei. Contactul cu Dumnezeu se actualizează de acum nu într-un loc specific care exclude alte locuri. Contactul și întâlnirea cu Dumnezeu în Ierusalimul ceresc este o realitate sponsală, o comuniune de viață: Dumnezeu și Mielul vor fi totul în toate (1Cor 15,28), Prezența măreață a lui Dumnezeu (shekinah) iar Cristos cel Înviat este lumina care învăluie toate și în care toți intră (v. 22-24; cf. Is 60,19 și urm.).

Evanghelia (In 14,23-29)

Înaintea “plecării” sale, Isus îi consolează și îi întărește pe ucenici prin promisiunea că se va întoarce și se va arăta din nou celor care îl iubesc (v. 21b), adică celor care păzesc cuvântul său. Iubirea față de Isus este o iubire activă (nu teoretică sau platonică) înrădăcinată în credința că El este Trimisul Tatălui, venit pe pământ pentru a-L “povesti” pe Tatăl (In 1,18) și a vesti tuturor ceea ce a auzit de la El (v. 24b; cf. 15,15). Acela care, crezând, își rânduiește zilele în ascultarea Cuvântului, devine locuință a lui Dumnezeu (v. 23) și cunoaște prin har – adică în Duh – comuniunea cu Tatăl și cu Fiul.

Momentul este “greu” pentru ucenici, dar ei nu trebuie să se teamă că vor fi lăsați orfani. Tatăl îl va trimite pe Duhul Sfânt – călăuză în viața de zi cu și. Lucrarea de mântuire este pe deplin concretizată prin pasiunea-moartea-învierea lui Isus. E necesar, totuși, ca fiecare să intre în ea și să se lase mântuit. Este misiunea Duhului: să deschidă inimile oamenilor spre înțelegerea misterului divin și să-i provoace la convertire. Este lucrarea Duhului faptul că Isus rămâne/este contemporan oricărui om care se naște. Este lucrarea Duhului faptul că Scripturile sunt Cuvânt viu îndreptat către inima oricărui om.

El, Duhul Sfânt, are ca și misiune să “amintească” tot ceea ce Isus a zis și a făcut în timpul vieții sale pământești. O astfel de învățătură și “memorie” nu conduce departe în spațiu, ci dau o dimensiune nouă prezentului, pentru că în prezent Isus e Emanuel: Dumnezeu-cu-noi.El însuși afirmă atunci când promisiunii legate de trimiterea Duhului adaugă un alt dar: “Vă las pacea, vă dau pacea mea”. Însă pacea este El însuși. De aceea această pace este diferită de cea pe care lumea o poate oferi: este o persoană, este viață veșnică, este iubire. Astfel se revine la esențial, la origini: Isus locuiește în inima omului pentru a-l face capabil să iubească; iubind, omul se deschide mereu mai mult lui Dumnezeu și devine cooperator al mântuirii, răspânditor de pace, profeție a cerului.

 

* * *

 

Duminica a VI-a din Timpul Pascal

Autor: pr. Felician Tiba
Copyright: Predici.cnet.ro

Este ultima duminică înaintea sărbătorii Înălțării Domnului la cer. De la Paști până astăzi, atât Biserica, prin lecturile pe care ni le-a propus, cât și Cristos, în lecturile pe care le-am auzit, au căutat să ne convingă asupra unui singur eveniment: Învierea.

Nu putem trece cu vederea prezența Mariei Magdalena la mormânt în dimineața învierii și întâlnirea ei cu Cel Înviat. De asemenea, un rol important l-au jucat și apostolii. Întâlnirile lui Isus înviat cu ei au avut rolul de a-i convinge că el este, că nu văd o nălucă și nici un duh. El este cel care s-a născut la Betleem, a fost botezat în Iordan, a ales doisprezece ucenici, a predicat, a făcut multe minuni, a fost trădat de Iuda, a fost părăsit de apostoli, a fost condamnat la moarte de către Pilat și răstignit pe cruce pe Golgota. El este cel care, în urma tuturor suferințelor îndurate din iubire față de oameni, urmând planul Tatălui, a suferit, a murit și a treia zi a înviat.

Lecturile pe care le propune Biserica pentru duminica de astăzi, a șasea a timpului pascal, sunt atât de diferite, încât, la prima vedere, lasă impresia că fiecare are un subiect aparte și, în consecință, nu există nici o unitate între ele.

Putem compara aceste lecturi cu un tată care, urmând să plece departe de casă, caută să spună o grămadă de lucruri celor pe care îi lasă acasă, dar îi asigură că ceea ce le spune, le va mai aminti prin telefon la timpul potrivit.

În cazul nostru, cel care urmează să plece este Isus Cristos. A stat timp de trei ani cu ucenicii, un timp în care i-a învățat atâtea! Însă, cel mai important lucru pe care i-a învățat a fost IUBIREA. I-a învățat cine este Iubirea, ce este Iubirea și cum trebuie să se iubească între ei. El însuși s-a dat drept model de iubire.

S-a născut din Iubire, a trăit, a murit și a înviat din iubire. Drumul pe care l-a trasat ucenicilor, dar și tuturor celor care i-au ascultat sau aveau să-i asculte cuvântul, este unul singur, acela al iubirii: “Dacă mă iubește cineva, va păzi cuvântul meu… Cine nu mă iubește, nu păzește cuvintele mele” (In 14,23-24). Condiția este clară! Isus nu se pierde în condiționări inutile. Face una și bună, deși deosebit de grea! Grea, pentru că de atâtea ori, istoria a demonstrat că nu a înțeles-o. Dacă ar fi înțeles-o ar fi păzit întru totul cuvântul lăsat de Isus.

Cu toate acestea, Isus prevede că oamenii nu-i vor păzi întru totul cuvântul, de aceea, înainte de înălțarea sa la Tatăl, dar și de nenumărate ori, pe parcursul vieții, a amintit ucenicilor că îl va trimite pe Duhul Sfânt, care: “vă va învăța toate și vă va aduce aminte tot ce v-am spus” (In 14,26).

Adesea, oamenii sunt ocupați cu ale lor, asemenea copiilor la plecare tatălui. Sunt prea distrați să țină minte tot ceea ce a spus tatăl la plecare. Poate și atmosfera de dinaintea plecării este de vină. De vină este însă și indifența copiilor care consideră că au timp să facă ceea ce le-a cerut tatăl până când acesta revine. Constată însă că, din cauza neatenției lor, nimeni nu-și mai amintește ceea ce și-a dorit tatăl. De aceea e necesar “telefonul” tatălui, spre a le aminti copiilor ce au de făcut. Unele din datorii sunt poate vitale pentru copii.

Știind acestea, Isus îl promite pe Duhul Sfânt. Misiunea lui este aceea de a veghea asupra împlinirii cuvântului lui. Cu discreție, cu iubire, cu tărie, curaj, cu cele șapte daruri, el vine în întâmpinarea celui care își deschide inima și îl primește.

Prin telefonul pe care îl dă tatăl din când în când copiilor, el se face prezent în mijlocul lor. Ei îi aud glasul, îl simt bucuros sau nervos, preocupat sau degajat, dar deși îl aud, pot să nu împlinească ceea ce le-a spus la despărțire și le reînnoiește prin telefon. Glasul tatălui, în acest caz, poate să influențeze elanul copiilor, dar îi poate lăsa și indiferenți.

Rolul Duhului Sfânt este acela de a însufleți credința Bisericii, dar multora nu le spune nimic. Astfel de oameni, deși de cele mai multe ori indiferenți față de prezența și acțiunea lui Dumnezeu, sunt niște nefericiți. În mod deosebit, lor li se potrivesc cuvintele lui Isus: “Să nu se tulbure inima voastră, nici să nu se înfricoșeze…” (In 14,27).

Duhul Sfânt este Duhul curajului. La despărțirea de tatăl, copiii au nevoie de curaj. Ei știu că, plecând tatăl, concret, nu vom mai avea nici un sprijin. Nu-l vor mai vedea, nu-i vor mai auzi cuvintele, nu-i vor mai simți puterea și nici ajutorul. Telefonul nu rezolvă decât parțial din toate acestea. Doar curajul că într-o zi îl vor revedea, ajutați bineînțeles și de intervențiile lui sporadice, îi va ajuta. De acum vor trebui să ia problemele “în dinți”, să devină ei înșiși ascultători și împlinitori fideli ai cuvântului tatălui.

Neliniștea ucenicilor era dată tocmai de ceea ce avea să urmeze. Cât timp Isus era cu ei, totul era asigurat: chiar și pâinile și peștii, ca și prestigiul. Adunându-se să-l vadă și să-l asculte pe Isus, mulțimile îi vedeau și-i apreciau și pe ei. De acum, ei vor trebui să-l arate mulțimilor pe Isus, prin cuvintele lor, prin exemplul lor și, așa cum o vor dovedi, prin moartea lor. Isus nu mai era în mod fizic cu ei. Înălțarea presupunea și acest aspect. Își vor aminti ucenicii cele spuse de el, vor reveni la locurile prin care au trecut împreună, dar el nu mai era. Cu toate acestea, ei trebuiau să facă ceea ce el le-a spus: “V-am spus toate acestea de pe acum, înainte de a se împlini, ca atunci când se vor împlini, să credeți în mine” (In 14,29). Credința înseamnă tocmai împlinirea a tot ceea ce a spus el.

Iar problemele nu au întârziat să apară.

Prima lectură ne descrie o astfel de problemă. La Antiohia au venit niște credincioși din Iudeea care au început să învețe în numele lui Isus și să facă ca necesară pentru mântuire tăierea împrejur. Paul și Barnaba, care erau deja acolo, trimiși oficial din partea Bisericii intră în controversă cu cei care predicau astfel de învățături. Pentru a le clarifica vin la Ierusalim, unde, după întâlnirea cu apostolii, în cadrul primului conciliu al Bisericii, se întorc la Antiohia și iau de pe umerii celor care doreau să-l urmeze pe Isus această povară.

Este una dintre primele probleme ale Bisericii de la început. Istoria însă avea să experimenteze și altele. Mulți s-au ridicat în nume propriu și au învățat altfel decât a lăsat Isus Cristos, iar învățătura lor a dus la diviziuni în Biserică. S-a ignorat prezența Duhului Sfânt care unește și nu dezbină, care conduce la strălucire, nu la întuneric, care îi conduce pe cei care cred spre Ierusalimul ceresc, în care, așa cum ni-l prezintă lectura a doua, este luminat de slava lui Dumnezeu, iar făclia este Mielul (cf Ap 21,23).

Înainte de sărbătoarea propriu-zisă a înălțării Domnului la cer, noi, creștinii de astăzi, avem o mare datorie, trebuie să ne întrebăm: “Noi ce probleme facem Bisericii? Poate că nu ne-am ridicat în mod fățiș împotriva ei, dar am fost noi de fiecare dată mărturisitori și împlinitori fideli ai cuvântului lăsat nouă de Isus? Cum ne deschidem noi față de șoaptele Duhului Sfânt? Cum înțelegem noi porunca iubiri lăsată nouă de Isus Cristos?”

După înălțarea lui Isus la cer, ucenicii s-au adunat în Cenacol și împreună cu Sfânta Fecioară Maria, în rugăciune, l-au așteptat pe Duhul Sfânt, apoi au plecat în lumea întreagă. Noi suntem acum în “Cenacol”, unde mai întâi ne împărtășim din cuvântul lui Dumnezeu, apoi din Trupul lui Isus. La sfârșit, când Liturghia se va încheia, unde ne-am propus să mergem? Acasă? Da, vom merge acasă, dar cum?

 

* * *

 

Eu vă las pacea, vă dau pacea mea

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună

La începutul sfintei Liturghii de azi ne-am rugat lui Dumnezeu să ne dea harul de a celebra cu însuflețire aceste zile de bucurie în care cinstim învierea Domnului, pentru ca misterul pascal pe care îl contemplăm să se manifeste necontenit în faptele noastre zilnice (LR). Întrebarea este: cum se poate manifesta contemplarea misterului pascal în faptele noastre de fiecare zi?
Misterul pascal s-a înfăptuit prin iubirea lui Cristos care a distrus păcatele noastre în trupul său, jertfindu-se ca să avem pace cu Dumnezeu, cu noi, cu întreaga omenire. Contemplându-i iubirea care i-a adus ca răsplată învierea, îl urmărim cu ochii credinței în felul său de a acționa față de sine, față de Dumnezeu, față de ucenici și față de dușmani. Numai contemplându-i iubirea vom gusta pacea lăsată și dată care stă la temelia învierii și fericirii noastre.
În primul rând Isus înviat este consecvent în sine față de voința Tatălui care îi dă tot echilibrul spiritual, recunoscând că este mai mare decât Fiul omului, punând astfel la rădăcina tuturor relațiilor umane cu Dumnezeu virtutea umilinței. Față de ucenici adoptă o atitudine nouă: îi numește frați (cf. In 20,17) și copilași (id. 21,5), deși cu câteva zile mai înainte îl părăsiseră. Față de dușmani își vădește iubirea prin renunțare la orice polemică și reproș, trimițându-le pe frații săi să le vestească cuvântul său și să se jertfească pentru convertirea lor. Misterul pascal al lui Cristos este mister de comuniune (RdC 70). Planul lui Dumnezeu constă în stabilirea păcii universale prin Cristos: de a-i aduce pe toți oamenii la un dialog și la o comuniune cu sine, de a realiza între ei, care mai înainte erau dezbinați de păcat, o comuniune fraternă, făcându-i membre ale Trupului Mistic. După dialog, comuniune și pace, oamenii timpului nostru simt o foame profundă (cf. MAC pag. 444). În primul rând dialogul iubirii în Cristos trebuie să aibă loc în sânul familiei, între soți, deoarece taina lor este mare (cf. Ef 5,32) datorită Duhului Sfânt care îi face să cunoască adevărul iubirii și păcii prin împărtășirea valorilor spirituale și fizice dintre ei.
Dacă Isus insistă asupra faptului că acela îl iubește care îi păzește poruncile (cf. In 14,15; 15,10), aceasta o face pentru că aceste porunci au fost scrise cu degetul lui Dumnezeu (Ex 31,18), iar acest deget al lui Dumnezeu nu-i altul decât Duhul Sfânt, pe drept numit degetul dreptei părintești, despre care Isus spune că el cu “degetul lui Dumnezeu scoate pe diavoli” (Lc 11,20; Mt 12,28). Aceste porunci au devenit prin Duhul Sfânt legea cea nouă, pe care apostolul Paul o numește “lege duhovnicească, care nu cu cerneală este scrisă, ci cu Duhul Dumnezeului Celui Viu, și nu pe table de piatră, ci pe tablele de carne ale inimii” (2Cor 3,3). Acela se bucură de pacea lui Isus, care îi păzește poruncile scrise de Duhul Sfânt pe tablele de carne ale inimii.
Evanghelia de azi (In 14,23-29) ne cheamă să-i contemplăm dărnicia divină. Dumnezeu când dă, dă dumnezeiește. Tatăl ni l-a dat pe Fiul. Ce ne putea da mai mult? Am putea spune: pe sine. De fapt ni l-a dat pe Fiul tocmai pentru a ni se da pe sine, fiindcă la el ne conduce Fiul, ca să ne dea împărăția lui Dumnezeu, care nu-i alta decât Dumnezeu însuși. Fiul a venit să ne dea pacea sa. Dar ce este această pace? Botezul cu Duhul Sfânt (In 1,33), așa cum o recunoaște sfântul apostol Paul: “Legea Duhului vieții în Isus Cristos m-a eliberat de legea păcatului și a morții” (Rom 8,2). Oare nu la această pace s-a referit Isus înviat când a apărut ucenicilor și le-a spus: “Pace vouă! Primiți pe Duhul Sfânt. Cărora le veți ierta păcatele, vor fi iertate” (In 20,23)? Isus a spus-o clar că pacea sa nu este la fel cu pacea din această lume, despre care spune că “N-am venit să aduc pace, ci sabie” (Mt 10,34). Sabia este Duhul Sfânt, spune sfântul Ambrozie, fiindcă pătrunde cugetul ascuns și scoate păcatul, ucide pe Anticrist cu Duhul gurii Domnului nostru Isus Cristos, Duhul este înțeles drept sabie a Cuvântului (Ef 6,17) și Cuvântul este sabie a Duhului Sfânt; căci scris este: “Luând pavăza credinței, prin care veți putea stinge toate săgețile arzătoare ale celui viclean, luați astfel și coiful mântuirii și sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu” (Ef 6,16-17). De vreme ce Duhul Sfânt este sabia Cuvântului și Cuvântul este sabia Duhului Sfânt, neapărat există o unitate de putere, conclude sfântul Ambrozie (Sfântul Ambrozie despre Duhul Sfânt, Ed. Anastasia, pag. 171). Această unitate de putere ne asigură pacea divină în totalitatea ei veșnică.
Tot evanghelia zilei ne asigură că acei credincioși care îl iubesc pe Cristos sunt iubiți de Tatăl, fiindcă iubirea lor față de Isus este aceeași iubire pe care Tatăl o are față de Fiul. Or, această iubire se revarsă în inimile credincioșilor prin Duhul Sfânt care ne-a fost dat (Rom 5,5). Numai pornind de la această iubire turnată în suflet de Duhul Sfânt se poate ajunge la cunoașterea a tot adevărul, care nu-i altul decât Dumnezeu-Treime din suflet.
Lectura I (Fap 15,1-2.22-29) ne prezintă câțiva purtători ai păcii lui Isus în lume. Comportamentul lor este impregnat de darurile Duhului Sfânt: Am hotărât, Duhul Sfânt și noi, de a nu vă impune nici o altă obligație afară de cele necesare.
Câtă pace ar fi în familii și în lume dacă înaintea oricărei decizii importante pe primul loc s-ar afla Duhul Sfânt și apoi noi! Numai că noi, prea adeseori, datorită egoismului, uităm total de Duhul Sfânt. Atunci, nu este de mirare că în lume sunt atâtea certuri, procese, crime, revolte și războaie!
Comunicatul oficial al Bisericii dat sub inspirația Duhului Sfânt conține o mare laudă adusă lui Paul și Barnaba. Nu se spune că sunt iubiții noștri frați și nici nu se folosește altă frază de genul acesta, ci sunt prezentați ca: oameni care și-au pus viața lor în slujba numelui Domnului nostru Isus Cristos, adică s-au lăsat total călăuziți de Duhul lui Cristos. Fraza nu face nici o referire la pericolele și necazurile pe care ei le-au suportat pentru evanghelie, ci definește viața misionarilor ca pe o consacrare totală pentru cauza evangheliei (2Cor 8,5) în perfectă sintonie cu jertfa de sine pe care Isus însuși o aduce pentru oameni (cf. Mc 10,45; In 10,17-18. CBL pag. 1519) până azi pe sfântul altar.
Lectura a II-a (Ap 21,10-14.22-23) ne prezintă beneficiul purtătorilor păcii lui Cristos: Ierusalimul ceresc.
Intrarea în Ierusalimul ceresc se face prin propriul suflet care păstrează cuvântul lui Isus, adică pe Duhul Sfânt ca sabie care pătrunde inimile și în cele mai ascunse gânduri (1Cron 28,9), pătrunde toate cu înțelepciunea sa (Inț 7,24) înlăturând păcatul și ignoranța, spre a păstra cuvântul lui Isus propovăduit de cei doisprezece apostoli referitor la cele “trei porți”: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt care declară: Vom veni la el și vom locui la el; iar slava lui Dumnezeu, adică Duhul Sfânt, îl va lumina; candela, care este Mielul, îi va da spiritul jertfei pascale aducătoare de pace, adică “uleiul” care se consumă pe sine pentru a-i întări și lumina pe alții.
Îmbrăcămintea Ierusalimului ceresc este măreția lui Dumnezeu: o lumină mai minunată decât cea a soarelui de deasupra norilor, asemănătoare cu strălucirea pe care o reflectă cea mai prețioasă piatră de jasp străveziu. Apostolul Ioan încercă să descrie în culori vii ceea ce apostolul Paul spune că “ochiul omului nu a văzut, urechea n-a auzit și la inima omului nu s-a suit ceea ce Dumnezeu pregătește aleșilor săi” (1Cor 2,9).
În Noul Ierusalim nu va mai fi timpul. Timpul este o povară când este război, când suferința stoarce lacrimi, când oamenii se urăsc, când nenorocirile se țin lanț, când ispitele ne copleșesc, când pacea dorită întârzie… În necazuri, timpul pare veșnicie insuportabilă. În preajma Domnului și a Mielului fericirea este atât de mare că se pierde orice noțiune de timp.
Pentru pacea Bisericii cerești, care devine vizibilă numai pentru ochii credinței pe acest pământ, Dumnezeu a rânduit îngeri, nu de pază, fiindcă nimeni nu o poate amenința, ci să strălucească la intrare pentru a călăuzi sufletele aleșilor spre locul fericirii depline. Sunt îngerii noștri păzitori ai păcii sufletului în care locuiește Preasfânta Treime.
Să primim pacea lui Cristos!
Să oferim lumii, celor care ne înconjoară, pacea lui Cristos, așa cum ne îndeamnă antifona de la începutul acestei sfinte Liturghii: “Vestiți cu glas de bucurie, ca să se audă; vestiți până la marginile pământului: Domnul a eliberat pe poporul său” (Is 48,20). Aleluia. Amin.

 

* * *

 

A VI-a duminică după Paști (pentru copii)

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia

1. Introducere

În apropiere de Chester, în Anglia, ziaristul George Borrow trecea prin fața unei caravane de țigani, când a fost confundat de oameni cu un preot. I-au spus: “Domnule preot, sau pastor, ce sunteți, rămâneți puțin cu noi, spuneți-ne un cuvânt bun, vorbiți-ne puțin despre Domnul atotputernic”. “Nu sunt ministru, nici pastor. Sunt un laic”, a răspuns Borrow. “Domnul să fie cu voi”, e tot ce vă pot spune și, continuându-și drumul, le-a aruncat copiilor câteva monede. Dar o țigancă a strigat după el: “Țineți-vă banii, dați-ni-l în schimb pe Dumnezeu!” (P. REGINALDO FRASCISCO).

2. Tema

“Vom veni și noi la el și vom locui alături de el”. Este frumos să îl ai pe Dumnezeu în inimă, dar este și mai frumos să te simți în inima lui Dumnezeu!

3. Mesajul de astăzi

Diferite învățături.
- Ați identificat învățăturile lui Isus din Evanghelia de astăzi?
- Vă mai amintiți vreuna dintre mărturisirile făcute de Isus apostolilor la cina de pe urmă, înainte de moarte? (Cereți răspunsuri, orientându-le).
Orientați spre următoarele indicații, apoi ilustrați pe scurt:
- Numai cel care ascultă de cuvântul lui Isus îl iubește cu adevărat pe Dumnezeu. “Dacă mă iubește cineva, va păzi cuvântul meu”.
- Duhul Sfânt va fi învățătorul nostru. “Mângâietorul vă va învăța totul și vă va aminti tot ce v-am spus”.
- Isus ne lasă pacea “sa”: pace diferită, mai profundă: armonie în comuniune de iubire. “Pace vouă, pacea mea v-o dau vouă…”
- Isus se întoarce la Tatăl… merge să ne pregătească un loc. Să ne pregătim pentru înălțarea lui Isus la cer.
O revelație deosebită.
- Printre multele învățături ale lui Isus, ne oprim asupra uneia, cea mai importantă. Isus vorbește despre Preasfânta Treime! Dumnezeu își face sălaș în inimile noastre, în viața noastră:
- – ca Tată… și ne face fii ai săi;
- – ca Fiu… și ne face frații săi;
- – ca Duh Sfânt… și ne ajută să creștem în iubire față de Dumnezeu și față de frați, ca într-o singură familie.
- Dumnezeu ne iubește cu toate calitățile iubirii, până la a stabili cu fiecare dintre noi adevărate raporturi de “rudenie” și la a locui în noi, a-și stabili lăcaș în inimile noastre.
- Prezent pretutindeni, Dumnezeu-Treime este în noi cu un raport de iubire prietenească.
Noi suntem “temple ale lui Dumnezeu”, “bisericile lui Dumnezeu”, confidenții, oaspeții lui Dumnezeu!
- Dacă inima noastră este templul lui Dumnezeu – “Sfânt este templul lui Dumnezeu, care sunteți voi” – datorăm trupului nostru respect, grijă, curățenie, educație, puritate…
- Dacă Dumnezeu-Treime locuiește în noi, trebuie să avem grijă maximă față de sufletul nostru, pentru a-l ține curat de păcat și plin de iubire. A trăi în prezența lui Dumnezeu, pentru a asculta inspirațiile sale, este o datorie dulce și delicată, care aduce bucurie, dar cere și multă angajare spirituală. “Amintește-ți, creștinule, de
- demnitatea ta divină și nu o degrada niciodată cu fapte nedemne”.
- Un frate l-a întrebat pe directorul său spiritual: “Care este cel mai mare păcat pe care îl poate face omul?” I-a răspuns: “Să uite că este fiul lui Dumnezeu”.
Concluzie: Isus înviat ne dă o viață nouă, divină, cu realități cerești și veșnice minunate. Să-l rugăm pe Duhul lui Isus să ne ajute și pe noi să le înțelegem.

4. Exemple

a) Eu sunt Biserică!

În China, în timpul persecuției împotriva creștinilor, soldații, după ce au arestat preotul și surorile, au distrus și biserica satului.
Un copil chinez, care nu știa nimic despre toate acestea, s-a apropiat de biserica distrusă, dar soldații, cu privirea urâtă și cu arme în mâini, l-au oprit, întrebându-l:
- Unde mergi? Ce vrei să faci aici?
- Vin la catehism, a răspuns.
- Nu se mai face catehism!
- Vreau să merg să-l văd pe misionar.
- Misionarul nu mai este: l-am dus la închisoare.
- Atunci vreau să intru în biserică!
- Nu vezi că am distrus-o? Nu mai este biserică!
Copilul, uimit și îndurerat, a tăcut. Dar, după câteva clipe, a spus cu seninătate:
- Ați spus că nu mai este biserică? Dar eu sunt botezat, sunt din familia lui Dumnezeu, în mine locuiește Duhul Sfânt… Eu sunt biserică! (EMILIANO D’ANGELO)

b) – Numai universul poate să te cuprindă, soare, și totuși, visez să te închid în inima mea. Sunt prea mică pentru tine, Doamne; de aceea, sunt lacrimă perenă.
Micuței picături de rouă, soarele i-a răspuns:
- Lumea mea este fără margini, și totuși, vreau să mi te dăruiesc. Voi deveni doar o scânteie și te voi umple. Din inima ta mică va străluci toată lumina mea (R. TAGORE).

c) A deveni imagine a lui Isus, Fiul Tatălui

Imediat după moarte, un sfânt s-a prezentat la porțile împărăției glorioase a lui Dumnezeu. A bătut și glasul lui Isus înviat a întrebat:
- Cine ești?
Iar acela a răspuns:
- Sunt eu, nu mă cunoști? Pot intra?
Nici un răspuns, iar porțile rămân închise.
Prietenul lui Isus, cuprins de tristețe, s-a gândit:
- Cred că mai am ceva de ispășit în purgatoriu, și a plecat. Dar s-a răzgândit și și-a spus: “Nu am răspuns bine”.
Se întoarce voios, bate din nou la porțile paradisului și Isus întreabă din nou:
- Cine ești?
- Tu ești, Isuse, cel pe care l-am copiat toată viața mea!
Atunci s-au deschis porțile împărăției bucuriei, unde intră numai frații “gemeni” ai lui Isus înviat.

 

* * *

 

Duminica a VI-a a Paștelui

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină

Isus a spus ucenicilor săi: “Dacă mă iubește cineva, va păzi cuvântul meu; Tatăl meu îl va iubi, vom veni la el și vom rămâne la el. Cine nu mă iubește, nu păzește cuvintele mele; or, cuvântul pe care îl auziți nu este al meu, ci al Tatălui care m-a trimis. Dar acestea vi le spun câtă vreme mai sunt cu voi; Mângâietorul, Duhul Sfânt pe care-l va trimite Tatăl în numele meu, el vă va învăța toate și vă va aduce aminte tot ceea ce v-am spus. Pace vă las vouă; pacea mea o dau vouă. Nu ca pacea pe care o dă lumea. Să nu se tulbure deci inima voastră, nici să nu se înfricoșeze. Ați auzit că v-am spus: mă duc și voi veni din nou la voi. De m-ați iubi, v-ați bucura că mă duc la Tatăl, pentru că Tatăl este mai mare decât mine. V-am spus toate acestea de pe acum, înainte de a se împlini, ca atunci când se vor împlini, să credeți în mine”. Ioan 14,23-29

Această a șasea duminică a Paștelui precede în mod imediat sărbătoarea Înălțării preaslăvite a Domnului nostru Isus Cristos la ceruri, Înălțare ce va marca sfârșitul perioadei în care, prin aparițiile sale, El a dat apostolilor și ucenicilor nenumărate dovezi ale Învierii sale glorioase. Prin textul evanghelic al acestei duminici și mai ales prin cele ale duminicilor următoare suntem pregătiți să înțelegem mai bine modul în care Isus Cristos Înviat și Înălțat la dreapta Tatălui continuă să rămână cu noi și să-și continue lucrarea mântuitoare în lume.

Prima parte a evangheliei de astăzi, se dovedește a fi deosebit de interesantă întrucât Isus expune, în fața ucenicilor, care este rolul Duhului Sfânt, rol care ne este și nouă uneori mai greu de înțeles de noi. Isus îl numește paraclet. Acest cuvânt este unul juridic grec și înseamnă avocat, desemnând persoană pe care cineva o cheamă în ajutor (para-klètos). Prin extensie, cuvântul poate însemna și “mijlocitor” și poate că în acest sens ar trebui înțeles în scrierile sfântului Ioan (singurul autor neotestamentar care îl utilizează). De fapt, Isus îi atribuie două funcțiuni: pe aceea de a învăță pe ucenici și pe aceea de a le reaminti. E drept că Isus este cel care a venit în lume ca să învețe pe oameni. Duhul Sfânt, însă, Paracletul, este cel care va așeza învățătura Mântuitorului într-o lumină clarificatoare, o va face să pătrundă în inimile și în inteligența apostolilor astfel încât nu există concurență între lucrarea lui Isus și cea a Duhului. Cele două lucrări sunt, de fapt, complementare întrucât ele izvorăsc din același izvor, Tatăl. De altfel, Isus spune că Tatăl în va trimite pe acest Duh-Paraclet în numele său. Această ultimă precizare se dovedește a fi foarte importantă întrucât ea arată bine care este natura relațiilor dintre persoanele divine ale Sfintei Treimi: niciuna nu lucrează pentru sine. Isus nu vorbește despre el însuși, ci spune cuvintele pe care Tatăl i le-a dată să le spună (v. 24). La fel, Duhul Sfânt, nu învață “din inițiativă proprie”, ci pentru că este trimis în numele Fiului.

Cel de-al doilea rol încredințat Duhului Sfânt este, după cum am spus, acela de a le reaminti ucenicilor cele spuse de Isus. Prin această funcție Duhul Sfânt nu le readuce doar în memorie ucenicilor spusele Învățătorului, ci îi ajută să le și înțeleagă în așa fel încât ele să treacă de la o înțelegere luminoasă la o trăirea vie a lor. În sens biblic memoria este mai mult decât o simplă reamintire a trecutului. Atunci când Isus le cere ucenicilor să repete gestul său euharistic, El și consacră memoria creștină pentru totdeauna. Prin urmare, a-și aminti cuvintele lui Isus înseamnă, pentru creștin, a le și pune în practică, a le trăi.

 

* * *

 

Iubirea, Duhul Sfânt și pacea

Autor: pr. Petru Tamaș
Copyright: Predici.cnet.ro

Învierea lui Cristos a zguduit acum 2000 de ani autoritățile ebraice, a uluit pe mulți care credeau că moartea are ultimul cuvânt, a dărâmat toate șabloanele morții. În ciuda victoriei aparente, răul nu mai ai are putere asupra binelui. De 2000 de ani încoace mesajul învierii a schimbat lacrimile în bucurie, i-a ridicat pe cei căzuți, i-a mângâiat pe ce zdrobiți, a redat echilibrul celor extaziați de succesul lor. Atunci când sfântul Ioan scrie evanghelia pe care am ascultat-o, ce redă un fragment din discursul lui Isus de la Cina cea de Taină, el are în minte învierea lui Cristos. În virtutea învierii lui Isus, Ioan a putut înțelege mai bine strânsa legătură dintre iubirea de Dumnezeu și păzirea cuvântului său, a trăit personal împlinirea anunțului trimiterii Mângâietorului și a experimentat în inima sa pacea pe care o dă Domnul, diferită de pacea pe care o dă lumea.

“Dacă mă iubește cineva, va păzi cuvântul meu; Tatăl meu îl va iubi, vom veni la el și vom rămâne la el. Cine nu mă iubește, nu păzește cuvintele mele.” Observăm o strânsă legătură între a păzi cuvântul Domnului și iubire. Nimeni nu poate spune că-l iubește pe Dumnezeu dacă nu-i păzește cuvintele, dacă nu respectă poruncile lui și nu trăiește așa cum vrea el. Iubirea de Dumnezeu nu e o pură teorie, ea implică respectarea a tot ceea ce Dumnezeu vrea de la noi. Ați întâlnit cred persoane care afirmă că îl iubesc pe Dumnezeu, persoane care se recomandă cu numele de creștin, dar a căror viață este contrară Evangheliei. Este o afirmație falsă aceea că îl iubești pe Dumnezeu dacă în paralel îți abandonezi familia, înjuri, lovești în ceilalți, răpești bunul altuia. Este o afirmație falsă aceea că îl iubești pe Dumnezeu dacă nu respecți viața, dacă promovezi și alegi avortul și eutanasia, dacă nu respecți planul lui Dumnezeu cu privire la familie și la iubire. Este o afirmație falsă aceea că îl iubești pe Dumnezeu dacă din pricina ta, a egoismului tău, a mândriei tale, a răutății tale alții suferă. Este o afirmație falsă aceea că îl iubești pe Dumnezeu dacă nu respecți dreptul celuilalt, dacă îl rănești în demnitatea lui. Nerespectarea cuvântului lui Dumnezeu, nerespectarea poruncilor este întotdeauna expresie a lipsei iubire față de Dumnezeu. Să nu ne înșelăm spunând că-l iubim pe Dumnezeu atâta timp cât nu-i respectăm cuvântul.

Mai mult de atât, iubirea de Dumnezeu ori este totală ori nu este deloc. Nu-i poți spune lui Dumnezeu Te iubesc, Doamne, fac toate celelalte cum vrei tu, dar în privința aceasta va fi cum vreau eu! Cuvântul lui Dumnezeu trebuie păzit în totalitate, nu selectiv. Nu-i poți spune lui Dumnezeu: te iubesc, vin la biserică, mă împărtășesc, dar lasă-mă să fur. Nu-i poți spune: te iubesc, Doamne, tu știi asta, fac mereu bine celor din jur, dar pe șeful meu când îl prind îl nenorocesc. Nu poți spune: Doamne, dau la toți de pomană, fac totul, dar lasă-mă să trăiesc cu soția fratelui meu … și exemplele pot continua.

În contextul lumii de astăzi, întâlnim persoane care afirmă: “Eu sunt creștin, mă rog, dar în privința Bisericii am rezervele mele. Cristos da, Biserica nu.” Există dintre aceia care îl admiră pe Isus ca pe un model al omenirii, dar îl lasă la o parte ca și cum nu ar exista, atunci când vine vorba de a aplica ceea ce învață Isus pe care îl admiră. Sunt așa numiții “creștini nepracticanți”. Însă tocmai aici se află adevărata linie de demarcație între adevăratul ucenic al lui Isus și toți ceilalți oameni, chiar dacă sunt simpatizanți ai lui Isus din Nazaret. Biserica nu este invenția oamenilor, ci, mai mult, Isus o conduce și astăzi, și a rămas în Biserică în sfânta Euharistie. A te rupe de Biserică înseamnă, de fapt, a te rupe de acel Isus despre care te amăgești spunând că-l iubești. Cine nu iubește Biserica nu-l iubește nici pe Isus. Isus nu este doar un model de om, a cărui învățătură ne pune pe gânduri, ci este un personaj viu, care acționează și se manifestă și astăzi, chiar dacă nu în aceeași formă.

În cenacol, Isus promite că nu ne va lăsa singuri, că îl va trimite pe Mângâitorul care ne va învăța toate și ne va aduce aminte tot ceea ce ne-a spus. Mângâietorul, Duhul Sfânt este Dumnezeu însuși care prelungește spiritual prezența, cuvântul și acțiunea lui Isus și a Tatălui. Prezența sa în mijlocul nostru de după Rusalii este mai bună decât cea dinainte de Înălțare, deoarece e o prezență universală, perenă, nelimitată. Dacă prezența lui Isus cu trupul înainte de Înălțare era limitată în timp și spațiu – 33 de ani în hotarele Palestinei -, după Rusalii, prin puterea Duhului Sfânt, Cristos e prezent pe pământ simultan în toate locurile și în toate timpurile: “E de folos pentru ca eu să mă duc, căci dacă nu mă duc eu, Mângâietorul nu va veni la voi. Dar dacă mă duc, vi-l voi trimite” (In 16,7).

Duhul învață și face să ne reamintim. Nici apostolii care au trăit trei ani cu Isus nu aveau încă o credință adevărată în el, și nu ajunseseră să cunoască în întregime tot ceea ce Isus le-a spus. Duhul Sfânt este cel care va ajuta Biserica să înțeleagă ce a primit de la Isus și ce este. Dogmele de credință de astăzi sunt și ele rezultatul unei maturizări lente, la fel și liturgia, sub influența Duhului Sfânt.

Prima lectură de astăzi dă mărturie în acest sens. La Antiohia se înfiripase o comunitate creștină înfloritoare. O parte dintre creștini proveneau dintre evrei, alții dintre păgâni. De la bun început au apărut în Biserică tensiuni, neînțelegeri, discuții. Pe de o parte, creștinii de origine iudaică nu se puteau debarasa de prescripțiile de cult impuse de Legea lui Moise, cum erau tăierea împrejur, sărbătorile, posturile mozaice și altele; considerau că acestea erau necesare creștinilor spre a se mântui și pretindeau că sunt necesare și pentru păgânii care se încreștinau. Aceștia trebuiau să devină mai întâi iudei ca să poată deveni creștini. Pe de altă parte, creștinii proveniți dintre păgâni considerau că mântuirea, îndreptățirea nu vin prin prescripțiile de cult ale Legii lui Moise, a cărei misiune a încetat, ci prin botez și prin credința în Isus Cristos, singur Mântuitor al oamenilor. Apostolii și preoții s-au întrunit la Ierusalim și au ținut primul conciliu ecumenic. După dezbaterile de rigoare, s-a ajuns la o concluzie înțeleaptă, care să nu creeze o ruptură în Biserică, dar nici traumă lumii iudeo-creștine. Interesant însă este cum își justifică părinții conciliari de la Ierusalim deciziile: “S-a părut nimerit Duhului Sfânt și nouă”. Duhul Sfânt este cel care asigură unitatea Bisericii în jurul lui Petru. Exista de la bun început conștiința clară că Duhul Sfânt călăuzește Biserica și ia deciziile în Biserică. Fiind făcută din oameni cu slăbiciuni și limite, în Biserică au fost, sunt și vor fi întotdeauna tensiuni, neînțelegeri, contraste, îndoieli, tradiționaliști și progresiști, conservatori și adepți ai ideilor noi. Ca și la Conciliul din Ierusalim, Biserica se străduiește să mențină echilibrul. Cum? Invocându-l fără încetare pe Duhul Sfânt. Același duh menține unitatea famililor noastre. De aceea el trebuie invocat cu stăruință.

Cel de-al treilea punct al evangheliei de astăzi este legat de pacea pe care o dă Domnul, “nu ca pacea pe care o dă lumea”. Lumea poate să facă să amuțească armele, dar nu poate elimina războiul, sfâșierea, neliniștea, spaima, angoasa din interiorul omului. Lumea ne poate da cel mult niște calmante, niște sedative. Pacea, bucuria, iubirea, mângâierea vin numai din interior, de la Duhul Sfânt pe care Cristos ni-l dăruiește. Sfântul părinte Ioan Paul al II-lea le spunea americanilor: “America, dacă dorești pacea, lucrează pentru dreptate. Dacă dorești dreptatea, apără viața. Dacă dorești viața, îmbrățișează adevărul, adevărul revelat de Dumnezeu.” Acesta este drumul spre adevărata pace, un drum care trece prin îmbrățișare adevărului lui Dumnezeu. Nu există pace adevărată fără Dumnezeu. Nu există pace adevărată dacă nu-l iubim pe Cristos. Nu există pace adevărată dacă respingem Biserica. Pacea adevărată este și ea rod al Învierii și este menținută vie în noi prin trimiterea Mângâietorului.

 

* * *

 

Duhul Sfânt vă va învăța toate câte v-am spus eu

Autor: pr. Claudiu Dumea
Copyright: ITRC.ro

Ne aflăm încă în timpul pascal. Cu cât ne apropiem mai mult de sărbătoarea Înălțării Domnului și de cea a Rusaliilor, cu atât lecturile biblice la Liturghie ne îndreaptă atenția spre Duhul Sfânt. Între sărbătoarea Paștelui și sărbătoarea Rusaliilor este o legătură de nedesfăcut. Rusaliile apar ca o continuare a Paștelui.

La înălțare, Isus dispare cu trupul său din ochii noștri, nu mai rămâne în mijlocul nostru în trup, dar, cum se exprimă apostolul Pavel, continuă să rămână în mijlocul nostru în Duh, în Duhul Sfânt. Prezența lui Isus în mijlocul nostru de după înălțare este mai bună decât cea dinainte de înălțare, deoarece e o prezență universală, perenă, nelimitată. Dacă prezența lui Isus cu trupul înainte de înălțare era limitată în timp și spațiu – 33 de ani în hotarele Palestinei -, după Rusalii, prin puterea Duhului Sfânt, Cristos e prezent pe pământ simultan în toate locurile și în toate timpurile: “E de folos pentru voi ca eu să mă duc (să dispar din ochii voștri cu trupul), căci dacă nu mă duc eu, Mângâietorul nu va veni la voi. Dar dacă mă duc, vi-l voi trimite” (In 16,7).

Despre Duhul Sfânt ca dar al lui Dumnezeu îi vorbise Isus samaritencei deja la fântâna lui Iacob când i-a spus: “De ai fi cunoscut darul lui Dumnezeu și cine este cel care îți spune: Dă-mi, să beau!, tu însăți ai fi cerut și el ți-ar fi dat apă vie!” (In 4,10). Darul lui Dumnezeu, apa vie este Duhul Sfânt, după cum rezultă tot din cuvintele lui Isus rostite la bazinul Siloe: “Dacă însetează cineva, să vină la mine și să bea… Spunea aceste cuvinte despre Duhul (Sfânt) pe care aveau să-l primească cei care aveau să creadă în el. Căci Duhul Sfânt încă nu fusese dat, fiindcă Isus încă nu fusese proslăvit”.

Lecturile pe care le-am ascultat ni-l prezintă pe Duhul Sfânt ca pe un dar pe care Tatăl îl face Bisericii în general și fiecărui ucenic în particular la rugămintea Fiului: “Eu îl voi ruga pe Tatăl și el vă va da un alt Mângâietor, care să rămână cu voi în veci. Mângâietorul, adică Duhul Sfânt, pe care îl va trimite Tatăl în numele meu vă va învăța toate lucrurile și vă va aduce aminte de tot ce v-am spus eu”.

Despre rolul pe care îl are Duhul Sfânt în Biserică ne vorbește prima lectură a Liturghiei în care apare clar că Duhul Sfânt călăuzește Biserica atunci când aceasta trebuie să ia decizii de ceea mai mare importanță și o ajută să rămână unită.

La Antiohia se înfiripase o comunitate creștină înfloritoare prin munca neobosită a celor doi mari misionari: Pavel și Barnaba. O parte dintre creștini proveneau dintre evrei, o altă parte dintre păgâni. Dar de la bun început au apărut în această Biserică tensiuni, neînțelegeri, discuții.

S-au creat două curente: pe de o parte erau tradiționaliștii, integriștii am zice astăzi, nostalgicii. Erau creștinii de origine iudaică. Aceștia nu acceptau noutatea creștină. Nu se puteau debarasa de prescripțiile de cult impuse de Legea lui Moise cum erau tăierea împrejur, sărbătorile, posturile mozaice și altele. Considerau că acestea erau necesare creștinilor spre a se mântui. Ei pretindeau că sunt necesare și pentru păgânii care se încreștinau: aceștia trebuiau să fie tăiați împrejur, adică să devină mai întâi iudei, ca să poată deveni creștini. Li se impunea astfel o povară inutilă. O altă grupare susținută de apostolul Pavel vedea la iudeo-creștini o atitudine anacronică: mântuirea, îndreptățirea nu vine prin prescripțiile de cult ale Legii lui Moise, a cărei misiune a încetat, ci prin Botez și prin credința în Isus Cristos, singurul Mântuitor al oamenilor.

Spre a se pune capăt discuției, biserica din Antiohia trimite la Ierusalim o delegație formată din Pavel și Barnaba care să expună problema apostolilor de acolo. Apostolii și preoții s-au întrunit și au ținut primul conciliu ecumenic prezidat și aprobat de apostolul Petru, primul papă al Bisericii. După dezbaterile de rigoare, s-a emis primul document pontifical, să zicem prima enciclică trimisă Bisericii din Antiohia în care sunt expuse hotărârile conciliului din Ierusalim: păgânii care se încreștinează nu sunt obligați să împlinească riturile prescrise de Legea mozaică, precum este tăierea împrejur. Dar, ca să evite o ruptură în biserica din Antiohia, ca să-i menajeze pe iudeo-creștini pentru care ar fi fost o traumă prea dureroasă să părăsească dintr-o dată toate uzanțele religioase pe care le practicaseră toată viața înainte, autoritatea centrală a Bisericii, prudentă, înțelegătoare, pragmatică, realistă, cu mult simț psihologic, a făcut câteva concesii: să se ferească de lucrurile jertfite idolilor, de sânge, de carnea animalelor sugrumate; lucruri neesențiale, cu condiția să accepte esențialul: nu prin respectarea acestor prescripții vine mântuirea, ci prin Botez și prin credința în Isus Cristos. Exact așa a procedat recent urmașul actual al lui Petru, Benedict al XVI-lea care printr-o enciclică a aprobat, celor care doresc, să celebreze liturgia tridentină cu condiția ca cei taxați drept tradiționaliști sau integriști să recunoască ceea ce este esențial, și anume că al II-lea Conciliu din Vatican este lucrarea Duhului Sfânt ca și Conciliul Tridentin.

Interesant însă este cum își justifică părinții conciliari de la Ierusalim deciziile: “S-a părut nimerit Duhului Sfânt și nouă”. Petru în Biserică e important și necesar, dar mai important și mai necesar e Duhul Sfânt, de aceea e amintit înaintea colegiului apostolilor în frunte cu Petru. Petru, capul și centrul vizibil al Bisericii, își îndeplinește misiunea încredințată de Cristos, dar Duhul Sfânt este cel care asigură unitatea Bisericii în jurul lui Petru, el călăuzește Biserica, el ia deciziile în Biserică. Duhul Sfânt este sufletul Bisericii, după cum Cristos este capul Bisericii, iar Maria este Mama Bisericii. Scria cardinalul Ratzinger – actualul papă Benedict al XVI-lea: “Pentru catolici Biserica e formată, e adevărat, din oameni care îi organizează chipul ei exterior; dar în spatele acestui chip structurile fundamentale sunt voite de însuși Dumnezeu și sunt intangibile. Îndărătul fațadei umane stă misterul unei realități supraumane asupra căreia reformatorul, sociologul – am putea adăuga, jurnalistul ignorant de la show-rile televizate -, nu are nicio autoritate de a interveni”.

Fiind compusă din oameni cu slăbiciuni și limite, în Biserică au fost, sunt și vor fi întotdeauna tensiuni, neînțelegeri, contraste, îndoieli: tradiționaliști și progresiști, conservatori și neofili (maniaci ai noutăților). Ca și la Conciliul din Ierusalim. Biserica se străduiește să mențină echilibrul. Cum? Explică foarte frumos un mare biblist de astăzi, G. Ravasi: “Dinamismul împiedică Biserica să fie nostalgică, fidelitatea împiedică Biserica să se lase dusă la voia întâmplării de valuri, răbdarea împiedică Biserica să fie frenetică, profeția face Biserica să înțeleagă semnele timpurilor, toleranța și dialogul feresc Biserica de boala integralismului, speranța face ca Biserica să depășească ezitările și incertitudinile. Dar peste toate trebuie să domine credința în Duhul Sfânt, călăuza ultimă și vie a Bisericii”.

În al doilea rând, lecturile Liturghiei de azi arată ce înfăptuiește Duhul Sfânt în fiecare dintre noi: anume, pace, iubire, bucurie, seninătate, mângâiere sufletească. Isus îl numește Mângâietorul: “Să nu se tulbure inima voastră, nici să nu se înspăimânte”. “Dacă m-ați iubi, v-ați fi bucurat că v-am zis: Mă duc la Tatăl”. Pacea, bucuria, iubirea, mângâierea este însuși Duhul Sfânt care își face locuința în noi. “Ucenicii erau plini de bucurie și de Duh Sfânt” (Fap13,52). “Împărăția lui Dumnezeu e bucurie în Duhul Sfânt” (Rom 14,17). “Rodul Duhului Sfânt este iubirea, bucuria, pacea” (Gal 5,22). “Pace vă las vouă, pacea mea v-o dau vouă. Nu cum v-o dă lumea v-o dau eu”. Ce pace dă lumea? O pace care vine din afara omului, prin tratate, convenții de neagresiune. Iar această pace, dacă lumea o poate realiza, rămâne în afara omului. Lumea poate să facă să amuțească armele, dar nu poate elimina războiul, sfâșierea, neliniștea, spaima, angoasa din interiorul omului. Lumea ne poate da cel mult niște calmante, niște sedative. Pacea, bucuria, iubirea, mângâierea vin numai din interior, de la Duhul Sfânt pe care Cristos ni-l dăruiește. “Dacă mă iubește cineva, va păzi cuvântul meu și Tatăl meu îl va iubi. Noi vom veni la el și vom locui împreună cu el”. Vom veni. Toți trei: eu, Tatăl și Duhul Sfânt, întreaga Sfântă Treime, cu tot binele pe care îl posedă Sfânta Treime. Dar în familia Sfintei Treimi, Duhul Sfânt este îmbrățișarea, legătura de unire dintre Tatăl și Fiul, este iubirea personificată. La Sfântul Duh se referă în primul rând sfântul Ioan când scrie că Dumnezeu este iubire. Dar acolo unde iubirea este desăvârșită pacea, bucuria, fericirea este desăvârșită. “Rodul Duhului Sfânt este iubirea, pacea, bucuria”. Afirmația apostolului Pavel se aplică și Sfintei Treimi. În familia Sfintei Treimi, sfântul Duh e izvor de iubire, de pace și de bucurie. Și în familia Sfintei Treimi el este Mângâietorul.

Scrie genialul sfânt Augustin: “Inefabila îmbrățișare a Tatălui și Fiului nu este lipsită de bucurie, de iubire, de delectare. Această delectare, această plăcere, această bucurie, în Sfânta Treime este Duhul Sfânt. El este suavitatea celui care naște și a celui născut (a Tatălui și a Fiului) și inundată cu dărnicia sa și cu abundența sa nemărginită toate creaturile, potrivit cu capacitatea lor” (De Trin. VI, 10,11). La fel se exprimă sfântul Ambroziu comentând psalmul 46: “Duhul Sfânt este acel «râu al lui Dumnezeu» care coboară de sus, de la Sfânta Treime, și care cu pâraiele sale înveselește cetatea lui Dumnezeu, adică Biserica” (De Spir S., III, 155 ș.u.).

Isus, în Evanghelia de azi, ne spune ce avem de făcut pentru a-l primi în dar de la el pe Duhul Sfânt, Duhul iubirii, al păcii, al bucuriei și al mângâierii: un singur lucru: să-l iubim pe el. O iubire care se exprimă nu prin cuvinte și sentimente, ci prin păzirea poruncilor sale.

“Dacă mă iubiți, veți păzi poruncile mele. Și eu îl voi ruga pe Tatăl, și el vă va da un alt Mângâietor care să rămână cu voi în veci”.

 

* * *

 

Bisericii îi este interzisă nostalgia

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Traducere: pr. Petru Țurcanu
Copyright: Predici.cnet.ro

“Câțiva oameni, veniți din Iudeia, învățau pe oameni și ziceau: “Dacă nu sunteți tăiați împrejur, după obiceiul lui Moise, nu puteți fi mântuiți.” (Fapte 15, 1-2; 22-29)

“Cetatea nu are trebuință nici de lumina soarelui nici de lumina lunii…” (Apoc. 21, 10-14; 22-23)

“… să nu se tulbure inimile voastre și să nu se înfricoșeze…” (In. 14, 23-29)

Nu toți credincioșii bisericii primesc noutatea. Se cuibărise în inimile lor nostalgia lucrurilor de demult, depășite deja. În privința aceasta mărturie avem discuțiile înfocate ce se iscaseră în Biserica din Antiochia (lectura I). Sosiseră din Iudeea vreo câțiva oameni, care contestau metoda misionară a lui Paul și a lui Barnaba, pretinzând a impune noilor convertiți de la păgânism și observarea legii mozaice, inclusiv circumciziunea. Această metodă, căreia astăzi i s-ar spune “integristă” este foarte primejdioasă, întrucât tinde a minimaliza noutatea lui Cristos și a recuperat rolul determinat al poporului Vechiului Legământ, și că ar fi insuficiente numai botezul și credința în Isus Cristos. Cu alte cuvinte, cei încreștinați proveniți de la păgânism, prin circumciziune, ar fi trebuit încorporați poporului ebraic și să primească toate prescrierile derivate din această apartenență.

Sfântul Paul susține cu tărie că aici nu se află în joc numai metoda sa misionară, ci însăși esența noutății creștine și pentru aceea se luptă cu dârzenie și nu din motive personale. Problema aceasta este prezentată mai întâi bisericii mame din Ierusalim. Aici a avut loc o amplă discuție în prezența apostolilor și a prezbiterilor. Atunci Petru a intervenit cu hotărâre sprijinit și de Iacob, de a nu impune un jug insuportabil acestor oameni: “Căci s-a părut nimerit Duhului Sfânt și nouă, să nu mai punem peste voi nici o altă greutate, decât ceea ce trebuie…” Așadar, Paul și Barnaba, acum au posibilitatea de a predica această învățătură cu toată siguranța. “Principiul credinței în Isus Cristos, ca o condiție unică și suficientă pentru mântuirea fiecărui om, afirmată teoreticește, devine calificant prin experiență creștină.” (R. Fabris)

Concluziile operative ale primului sobor din Ierusalim le aflăm într-o scrisoare pe care vreo câțiva delegați împreună cu Paul și cu Barnaba au dus-o la Antiohia, și, numai așa, acolo s-a restabilit pacea. Solemne și semnificative sunt cuvintele scrise în acest document: “Noi împreună cu Duhul Sfânt am hotărât”. În felul acesta se aude nu numai glasul Bisericii din Ierusalim și al apostolilor dar mai cu seamă rolul Duhului Sfânt ca un îndrumător al creștinilor. Contrastele și nemulțumirile sunt depășite printr-o dezbatere publică, unde fiecare are posibilitatea de a-și expune propriile păreri și printr-o ascultare smerită din partea tuturor a glasului Duhului Sfânt. “Căci s-a părut Duhului Sfânt și nouă să nu mai punem peste voi nici o altă greutate”. Nenorocirea integrismelor din toate vremurile este pretenția de a impune altora sarcini grele și inutile. Adică de a mai adăuga jugului liberator al lui Cristos, un jug suplimentar și greu, format din tot felul de calabalâcuri și bulendre.

Anumiți oameni au o plăcere sadică de a pretinde și de a impune sacrificii absurde, cu rezultatul de a produce spărturi în sânul comunității, nu din cauza valorilor esențiale, ci numai pentru niște nimicuri, care nu au nimic de-a face cu substanța mesajului Evangheliei. Acești oameni nostalgici, bolnavi de dorința lucrurilor de mai înainte, sunt specialiști în căutarea lucrurilor indiferente fără să-și dea seama că pierd din vedere cele de trebuință. Păcatul lor este incapacitatea de a nu ține cont de inițiativele inovatoare ale Duhului Sfânt. Au fost depășiți de evenimente, ca și de lucrarea lui Dumnezeu în istorie. În fața lui Cristos, care cere o schimbare și o devenire asemenea copiilor, aceștia susțin impunerea circumciziunii. Deosebirea este dintre cele mai prăpăstoase.

Cristos cere o schimbare radicală a mentalității, o ținută lăuntrică, interioară. El vrea o operație plastică, exterioară. Isus poruncește de a tăia, de a pierde, de a părăsi. Ei sunt cu gândul numai la adăugirea altor noi obligații, și în ciuda aparenței de a cere mai mult decât necesarul ei se arată mai puțin exigenți față de învățător. În vreme ce obligațiile propuse de Cristos merg pe linia curățirii și a ușurării, în vreme ce acelea impuse de pretinșii observatori ai legii sunt radicale și anacronice, care îngreunează calea și sufocă orice avânt. Cu totul alta este vedenia din Apocalips (lectura a II-a), unde apare o biserică transfigurată. Ierusalimul ceresc ne oferă o impresie indescriptibilă a plinătății și a luminii.

Slava lui Dumnezeu este centrul răspândirii luminozității Sale. Cetatea este sfântă pentru că este pătrunsă, “lecuită” de sfințenia divină. “N-am văzut nici un templu în ea, pentru că Domnul Dumnezeul cel atotputernic și Mielul este templul ei”. În Vechiul Testament, templul era un fel de prezență a lui Dumnezeu în mijlocul poporului. Acum noul sanctuar este Trupul Înviat al lui Cristos. Dumnezeu se află în El și prin El oamenii pot comunica cu Dumnezeu. Cristos cel înviat va fi în același timp punctul de legătură a omenirii cu Dumnezeu și punctul de adunare al întregii omenirii, spune D. Mollat. Cetatea nu are trebuință de lumina soarelui, nici de lumina lunii, pentru că slava lui Dumnezeu e luminoasă și candelabrul ei este Mielul.

În felul acesta vechea creație a fost depășită. Dumnezeu luminează direct cetatea, dinăuntru cu prezența Lui și cu candelabrul care este Cristos. Acestea fiind spuse este bine să ne gândim și la biserica călătoare de pe pământ compusă din oameni, care nu poate pretinde că nu ar fi plină de praf și de noroi, din care cauză ar fi o absurditate să poată susține cineva că este desăvârșită. Totuși biserica nu poate trece cu vederea anumite lucruri. Atunci când pretinde de a-și oferi propria lumină și propria slavă, inevitabil, o sfârșește prin a întuneca izvorul luminii. Nu poate prezenta ca splendoare cerească luminile sclipitoare ale succesului și ale ambiguilor și discutabilelor comori pământești.

O oarecare opacitate este produsul inevitabil al prezenței oamenilor. Dar, cel puțin, trebuie avut curajul de a îndemna să privim peste acea densitate omenească spre a descoperi prezența care ne interesează. Dumnezeu are numai de câștigat atunci când reprezentanții Lui au câte ceva de pierdut. El depășește cauzele care-L privesc mai ales când cineva nu se încăpățânează în a-L apăra, sau mai bine spus a-și apăra propriile interese sub pretextul că acolo se află în joc slava lui Dumnezeu. Micuțul om al bisericii, frate în credință, în slăbiciune și mizerie, păcătos și iertat ca și mine, nu pretinde a-L înlocui pe Dumnezeu, de a te așeza în locul Lui. Nimeni nu-ți cere aceasta. Mulțumește-te numai cu aceea de a nu-L incomoda prea mult.

Rezumând caracteristicile sau virtuțile bisericii așa cum apar ele din cele două lecturi de astăzi, după spusa lui R. G. Ravasi, se pot sintetiza în felul următor: dinamicitatea, care împiedică biserica de a fi nostalgică; fidelitatea, care împiedică biserica de a se împrăștia; profeția, care face ca biserica să înțeleagă și să poată citi semnele timpului; toleranța și dialogul, care împiedică integralismul în biserică; speranța, care face ca biserica să depășească șovăielile și nesiguranța. Dar peste toate acestea trebuie să domine credința în Duhul Sfânt, cel de pe urmă și viu îndreptător al bisericii. Și aș mai adăuga și umilința, ca o dexteritate de a dispărea și ca o transparență a celui Preaînalt. În cuvântarea de rămas bun Isus asigură prezența Sa printre oameni, prin cuvânt.

“Dacă mă iubește cineva, va păzi cuvântul Meu, și Tatăl Meu îl va iubi. Noi vom veni la El și vom locui împreună cu El.” (In. 14, 23) Cu alte cuvinte, observarea cuvântului ca răspuns la dragostea Sa, determină prezența lui Isus și a Tatălui în credincios. Imaginea folosită “locuința”, înseamnă un context familiar și accentuează aspectul de comuniune a vieții. Oricum există o mișcare în două sensuri: omul se apropie de Isus, însă Isus se apropiase mai dinainte de om. Și ar fi bine să nu uităm că păzirea cuvântului înseamnă în primul rând practicarea poruncii dragostei frățești.

Însă aici avem trebuință de intervenția unui al treilea personaj, adică Mântuitorul, Duhul Sfânt, pe care Tatăl îl va trimite în numele Meu. El vă va învăța toate și vă va aminti ceea ce Eu v-am spus. Numai Duhul Sfânt ne poate face să înțelegem, să aprofundăm și să asimilăm în totalitatea lui mesajul lui Isus. Fără ajutorul lui, credinciosul și comunitatea, nu vor putea înțelege niciodată Cuvântul lui Isus. Adevăratul învățător al bisericii este Duhul Sfânt. Lucrarea Duhului Sfânt face posibilă plinătatea vieții în dragoste. Așadar, după acest text viața credinciosului înseamnă participare la însăși viața lui Dumnezeu, la viața Sfintei Treimi. Este comuniunea în dragoste cu toate cele trei persoane dumnezeiești.

Isus își ia rămas bun de la ai săi cu auguriul tipic israeliților: “Pacea vă las vouă, pacea mea o dau vouă!”, dar precizează: “Nu așa cum o dă lumea, v-o dau eu vouă!”. Pacea Lui este cu totul altfel. Până când chiar și despărțirea și plecarea Lui este diferită. Pleacă, dar cu toate acestea El nu va lipsi dintre oameni, din care cauză ucenicii nu au nici un motiv de a se îngrijora sau a se tulbura.