Start > Ritul bizantin > “Credeți că pot să fac Eu aceasta?”

“Credeți că pot să fac Eu aceasta?”

22 September 2006
3,631 afișări

Autor: pr. Anthony M. Coniaris
Traducere: Oana Capan
Copyright: ProFamilia.ro
Duminica a VII-a după Rusalii

Doi orbi au strigat către Isus: “Miluiește-ne pe noi, Fiule al lui David”. Isus i-a întrebat: “Credeți că pot să fac Eu aceasta?” Ei i-au răspuns: “Da, Doamne”. Atunci El le-a atins ochii, vindecându-i de orbire. “Credeți că pot să fac Eu aceasta?”

Poate El? El care a spus: “Datu-Mi-s-a toată puterea, în cer și pe pământ”? Poate El? El care a spus: “Ți se pare că nu pot să rog pe Tatăl Meu și să-Mi trimită acum mai mult de douăsprezece legiuni de îngeri?” Poate El? El care a proclamat: “Eu sunt învierea și viața; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi”? Poate El? El care a creat universul din nimica; El care a pus puterea în atom; El care l-a vindecat pe cel bolnav și l-a înviat pe cel mort? Poate El? El care i-a spus lui Iov: “Unde erai tu, când am întemeiat pământul?” Poate El?

Oamenii încearcă în ziua de astăzi să se salveze prin tot felul de puteri: puterea albă, puterea neagră, puterea apei, puterea aerului, puterea florilor, și puterea politică. Toate aceste puteri au eșuat, și numai una rămâne: Puterea lui Dumnezeu. “Cristos”, spune Sf. Pavel, “puterea lui Dumnezeu și înțelepciunea lui Dumnezeu”.

A-l cunoaște pe Dumnezeu în Cristos nu este doar o descoperire intelectuală. Este și aceasta, dar este mult mai mult. Este o experiență de putere, nu ceva ce realizăm noi, ci ceva ce Dumnezeu pune în noi. Întrebați-i pe cei doisprezece pescari de oameni cum au putut să se elibereze de slăbiciunile lor și să meargă să schimbe lumea; și vă vor răspunde: “Nu noi – ci Cristos!” “Credeți că pot să fac Eu…?” Da, Doamne! Întrebați un alcoolic sau un dependent de droguri recuperat cu a putut să se elibereze de teribila lui dependență, și vă va spune: “Nu eu, ci Cristos în mine! Fără puterea Sa aș fi în continuare înrobit” “Credeți că pot să fac Eu…?” Da, Doamne!

Atunci când viața mea este un eșec, Cristos nu vine la mine să îmi spună: “Trebuie să încerci din nou! Trebuie să încerci mai mult decât ai încercat înainte”. Nu este nici o veste bună în aceasta; nu ar face decât să mă conducă la disperare. El vine însă la mine și îmi spune: “Apropie-te de Dumnezeu, și El va face pentru tine! Apropie-te de Mine, și puterea Mea va fi a ta”. “Credeți că pot să fac Eu…?” Da, Doamne! Un tată și-a pierdut singurul copil într-un accident tragic. Întreaga lui lume s-a prăbușit. A spus mai apoi: “Trei căi erau deschise în fața mea: disperarea, băutura sau Cristos. L-am ales pe Cristos, și de aici a venit puterea”. “Credeți că pot să fac Eu…?” Da, Doamne!

Gert Behanna din “The Late Liz” a trecut prin iadul alcoolismului. A încercat de mai multe ori să se sinucidă. În final, a fost trimisă la un psihiatru. Ieșind din cabinetul lui, s-a trezit rostind un cuvânt pe care nu îl mai rostise înainte decât în înjurături: “Nu am nevoie de un psihiatru. Am nevoie de Dumnezeu”. În acea seară a căzut în genunchi lângă patul ei și s-a rugat: “O, Dumnezeule, dacă ești pretutindeni, sper că mă vei ajuta, pentru că cu siguranță am nevoie de aceasta”. “În douăzeci de minute”, a spus ea, “totul s-a schimbat”. Puterea lui Cristos a venit în viața ei și de atunci ea a devenit o persoană nouă. “Credeți că pot să fac Eu…?” Da, Doamne!

Să ascultăm mărturia unui alt creștin: “Întotdeauna am știut că Isus este necesar, dar nu am știut până acum că El este de ajuns”. El este de ajuns. Doar El poate! Puterea lui Cristos este disponibilă pentru cei care cred în El, care își încredințează viețile lor sfărâmate, goale, plinătății harului Său. Cristos nu le-a spus apostolilor Săi: “Mergeți în lume și să aveți noroc”. El a spus: “Mergeți… și fiți siguri de aceasta – Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Niciodată, niciodată nu vă voi dezamăgi sau părăsi.” În această relație personală, vitală cu Cristos cel viu găsim puterea de a învinge. Problema cu mulți dintre noi este aceea că nu așteptăm sau anticipăm puterea care vine de la Cristos. Nu credem cu adevărat în ea, așa că nu o primim. Căutăm alte puteri care invariabil ne dezamăgesc.

Orbii au venit la Isus cu orbirea lor. El i-a atins. S-au vindecat. Și noi, să venim astăzi la El cu slăbiciunile noastre, cu păcatele, problemele și orbirea noastră. Ca și ei putem spune: “Miluiește-ne pe noi, Fiule al lui David”. El ne va întreba: “Credeți că pot să fac Eu aceasta?” Dacă răspunsul vostru va fi: “Da, Doamne!”, El ne va umple cu o putere interioară care va fi mai mult decât ceea ce ne-am imaginat noi vreodată. “Niciodată nu s-a arătat așa în Israel.” Nu există nimic în viață asemenea experienței de a primi revărsarea prezenței și puterii Sale.

Astăzi ne confruntăm tot mai mult cu amenințătoare crize de energie. Penele de curent electric sunt tot mai dese. Însă pentru aceia care cred cu adevărat în Isus și își încredințează viața lor Lui și Spiritului Său cel Sfânt, nu va exista niciodată vreo pană de energie. Puterea care se află în spatele nostru va fi întotdeauna mai mare decât sarcina din fața noastră.

Să ascultăm experiența personală a Sf. Pavel: “Dumnezeul meu să împlinească toată lipsa voastră după bogăția Sa, cu slavă, întru Cristos Isus” (Filipeni 4,19).

“Credeți că pot să fac Eu…?” Da, Doamne!

 

Rugăciune.

“Celui ce poate să facă, prin puterea cea lucrătoare în noi, cu mult mai presus decât toate câte cerem sau pricepem noi Lui fie slava în Biserică și întru Cristos Isus în toate neamurile veacului veacurilor. Amin!” (Efeseni 3,20-21).

Ritul bizantin