Start > Ritul latin > Hoțul de fursecuri

Hoțul de fursecuri

15 June 2007
1,301 afișări

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Oana Capan
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a XI-a de peste an (Anul C)

Evanghelia de astăzi îmi amintește de povestea hoțului de fursecuri. O femeie la aeroport, în timp ce aștepta să ia avionul, și-a cumpărat o pungă cu fursecuri, s-a așezat pe un scaun în sala de așteptare a aeroportului și a început să citească dintr-o carte. Deodată a observat că bărbatul de lângă ea se servea cu fursecuri din punga care se afla între ei. Nedorind să facă scandal, ea a continuat să citească, să mănânce fursecuri și să se uite din când în când la ceas. Pe măsură ce îndrăznețul “hoț de fursecuri” continua să mănânce din pungă, ea devenea tot mai iritată și și-a spus în sine: “Dacă n-aș fi atât de drăguță, i-aș înnegri ochiul!” Cu fiecare fursec pe care ea îl lua, și el lua unul. Când mai rămăsese doar unul, femeia se întrebă ce va face el. Atunci, râzând, bărbatul a luat ultimul fursec și l-a rupt în două. I-a dat ei jumătate, și el a mâncat cealaltă jumătate. Ea a înșfăcat jumătatea de fursec și s-a gândit: “O, Doamne, individul ăsta are tupeu, și mai e și nesimțit, nu a dat nici măcar un semn de mulțumire!” A răsuflat ușurată când a fost anunțat avionul ei. Și-a adunat lucrurile și s-a îndreptat spre poartă, refuzând să se uite la “hoțul” nerecunoscător. S-a urcat în avion și s-a așezat pe locul ei, apoi și-a căutat în bagajul de mână cartea; a avut însă parte de o surpriză care a lăsat-o cu gura căscată. În fața ochilor se afla punga ei cu fursecuri. Atunci și-a dat seama că fursecurile pe care le-a mâncat în sala de așteptare a aeroportului au fost ale bărbatului și nu ale ei, că bărbatul nu a fost un hoț ci un prieten binevoitor, că ea fusese cea nesimțită, cea nerecunoscătoare, ea fusese hoțul.

Povestea hoțului de fursecuri ne amintește, după cum vedem în Evanghelia de astăzi, că adesea se întâmplă ca acela care arată acuzator cu degetul să se dovedească a fi cel vinovat. În povestea cu fursecurile, femeia se considera o persoană deosebită pentru că răbda nesimțirea și nerecunoștința bărbatului care stătea lângă ea. În final a descoperit că ea era cea nesimțită și nerecunoscătoare, și că bărbatul a fost extrem de prietenos. În Evanghelie fariseul consideră că el este cel drept care merită să fie în compania lui Isus, și că femeia este cea păcătoasă, nedemnă să fie văzută alături de Isus. În final Isus le-a arătat fiecăruia unde le era cu adevărat locul, și femeia a fost văzută ca meritând mai mult decât încrezutul fariseu să stea în compania lui Isus.

De ce se întâmplă lucruri ca acestea? Ei bine, pentru că este mai ușor să îi auzim pe ceilalți decât pe noi înșine sforăind. E ușor să vedem greșeala celorlalți oameni în timp ce suntem orbi la propriile noastre greșeli. Oamenii mari ai lui Dumnezeu au fost, fără excepție, persoane atât de conștiente de propriile lor slăbiciuni încât nu prea erau surprinși de greșelile altor oameni. Cei cărora le place să îi critice pe alții dau dovadă de lipsa conștiinței de sine. În final descoperă că ei înșiși sunt într-adevăr hoții de fursecuri, deși i-au acuzat pe alții de aceasta.

Dar care a fost greșeala fariseului? Dacă femeia era într-adevăr o prostituată, unde a greșit el atunci? În fond, ceea ce a spus el despre femeie era adevărat, nu? Cu siguranță femeia era o păcătoasă. Isus nu a spus că ea nu ar fi așa. El a spus doar că și bărbatul era un păcătos, și de fapt un păcătos mai mare decât femeia. “Am intrat în casa ta și tu nu mi-ai turnat apă pe picioare; ea, însă, mi-a udat picioarele cu lacrimi și mi le-a șters cu părul ei. Sărut nu mi-ai dat; ea, însă, de când a intrat, nu a încetat să-mi sărute picioarele. Tu nu mi-ai uns capul cu untdelemn, ea însă mi-a uns picioarele cu miresme. De aceea îți spun: i s-au iertat păcatele ei cele multe, pentru că a iubit mult” (Luca 7,44-47).

Problema fariseului era noțiunea lui de păcat și sfințenie. Pentru el, femeia era “o ocazie de a păcătui” care trebuia să fie evitată de oamenii pioși. Isus îl corectează: nu ceea ce eviți contează, ci ceea ce faci. Poate că fariseul a evitat într-adevăr ocaziile de a păcătui, dar nu a făcut nimic pentru Isus când acesta avea nevoie. Femeia, pe de altă parte, a răspuns la nevoile practice ale lui Isus. Isus acceptă gestul extern de iubire al femeii ca pe o manifestare clară a credinței interioare: “Credința ta te-a mântuit; mergi în pace!” (versetul 50). Acest angajament practic constituie diferența crucială dintre ea și fariseu. Cum ne transpunem credința în slujirea practică a celor aflați în nevoi?

Evanghelia de astăzi este într-adevăr veste bună pentru toți cei care au fost umiliți de “oamenii buni” ai acestei lumi, umiliți în preocuparea de a menține standardul de sfințenie în gospodăria lui Dumnezeu. Isus îi asigură că ei sunt într-adevăr mai aproape de inima lui Dumnezeu decât i-au făcut să creadă acuzatorii lor. Și toți aceia care, asemenea fariseului, simt că Isus este moștenirea lor exclusivă, Vestea Bună pentru ei astăzi este simplă: aveți grijă, sau la sfârșit veți descoperi că voi sunteți de fapt hoții de fursecuri.

Ritul latin