Start > Ritul latin > Preasfânta Inimă a lui Isus

Preasfânta Inimă a lui Isus

1 June 2007
959 afișări

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină
Inima Preasfântă a lui Isus (Anul C)

Așa vorbește Domnul Dumnezeu: “Iată, eu însumi voi căuta oile mele și mă voi îngriji de ele. Cum se îngrijește păstorul de turma sa, atunci când oile sunt risipite, așa voi avea și eu grijă de oile mele și le voi aduna din toate locurile în care au fost risipite în zilele înnorate și întunecate… Voi merge în căutarea oii pierdute, pe cea rătăcită o voi întoarce la staul, pe cea rănită o voi pansa și pe cea bolnavă o voi îngriji; o voi păzi pe cea grasă și puternică; le voi paște așa cum se cuvine. (Ez 34,11-16)

Profetul Ezechiel pronunță această profeție într-un moment în care liderii politici și religioși ai poporului lui Israel și-au abandonat de mult misiunea de lor de conducere. Corupțiile la care s-au dedat acești conducători au creat o atmosferă atât gravă încât cei mai mulți din popor suferă cumplit. Dintre aceștia unii se văd nevoiți să plece din țara lor pentru a-și salva viețile.

Pentru a remedia situația Dumnezeu însuși promite să intervină în favoarea poporului. Intervenția lui Dumnezeu este prezentată prin intermediul unei alegorii deosebit de grăitoare poporului lui Israel, aceea a păstorului care se îngrijește nu în general de turma sa ci de fiecare oaie în parte. Pe fiecare o cunoaște și îi acordă atenția și grija cuvenită.

Vorbind fariseilor și cărturarilor, Isus le-a spus această parabolă: “Dacă unul dintre voi are o sută de oi și pierde una din ele, nu le lasă oare pe cele nouăzeci și nouă în pustiu și merge să o caute pe cea pierdută până ce o găsește? Și când a găsit-o, cu bucurie o pune pe umeri și, sosind acasă, îi cheamă pe prieteni și pe vecini și le spune: Bucurați-vă împreună cu mine, căci am găsit oaia cea pierdută. (Lc 15,3-7)

Prin parabola pronunțată înaintea fariseilor și cărturarilor care murmurau reproșându-i că se arată binevoitor cu vameșii și păcătoșii (Lc 15,1-2), Isus vrea să le arate că, pe de-o parte, ceea ce el face seamănă preocupare unui păstor care își caută oaia pierdută (vameșii și păcătoșii) până ce o găsește și o readuce în staul. Pe de altă parte, asemănarea dintre parabolă și textul profeției lui Ezechiel este atât de mare încât El pretinde, în mod indirect, că misiunea lui se identifică cu cea a lui Dumnezeu, că El este cel care împlinește profeția.

Dacă ne-am întreba care este legătura acestor texte cu sărbătoare Preasfintei Inimi a lui Isus, ea se află în chiar centrul lor. Modul în care profetul sau Isus ne descriu atitudinea Păstorului pune în evidență o tandrețe fără margini, o tandrețe care nu se poate naște decât dintr-o Inimă gingașă, iubitoare. Sunt cât se poate de emoționante scenele care ne prezintă neliniștea Păstorului care pleacă în căutarea oii pierdute și o caută până o găsește, care atunci când o găsește cu bucurie o pune pe umeri și o aduce acasă, care o pansează pe cea rănit și o îngrijește pe cea bolnavă… În toate aceste expresii alegorice fiecare dintre noi poate ghici ceea ce Dumnezeu prin Fiul său a făcut pentru fiecare dintre noi. E suficient să aruncăm o privire în trecutul vieții noastre și acolo vom găsi, cu siguranță, un moment în care Inima Păstorului cel Bun și-a arătat milostivirea.

Ritul latin