Start > Ritul latin > Duminica a V-a a Paștelui

Duminica a V-a a Paștelui

3 May 2007
936 afișări

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină
Duminica a V-a după Paște (Anul C)

După ce a ieșit Iuda din cenacol, Isus a zis: “Acum a fost preamărit Fiul Omului și Dumnezeu a fost preamărit în El… Copilașii mei, încă puțin timp mai sunt cu voi. Poruncă nouă vă dau: să vă iubiți unii pe alții; precum și Eu v-am iubit, așa și voi să vă iubiți unii pe alții. După aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii mei, dacă veți avea iubire unii față de alții.” (In 13,31.33-35)

Fragmentul evanghelic care se citește în duminica a V-a a Paștelui relatează un eveniment petrecut nu după Învierea glorioasă a lui Isus Cristos, ci în timpul ultimei Cine pe care El a luat-o împreună cu ucenicii săi. Textul ne readuce în atmosfera tensionată a ajunului Pătimirii Mântuitorului și totuși în centrul lui porunca pe care Isus o dă ucenicilor – precum și Eu v-am iubit, așa și voi să vă iubiți unii pe alții – ni se înfățișează ca o rază de lumină și de speranță. Cuvintele lui Isus sunt cuvinte testamentare de care ucenicii își vor aduce aminte cu drag mai târziu, după Învierea Preaslăvită. Și aceste cuvinte revin ca un ecou suav în urechile ucenicilor (și ale noastre) atunci când Cristos își va anunța glorioasa înălțare la cer (eveniment pe care și noi ne pregătim să-l celebrăm). Mai mult, împlinirea acestei porunci conferă o dimensiune identitară și misionară ucenicilor de vreme ce după aceasta vor cunoaște toți că sunt ucenicii Lui. În sfârșit, și nu în ultimul rând, trăirea acestei porunci deschide perspectivele unei înnoiri nu doar la nivel social ci chiar cosmic de vreme ce iubirea care l-a purtat în Pătimire, era iubirea cu care însuși Tatăl ne-a iubit.

Eu, Ioan, am văzut un cer nou și un pământ nou, pentru că cerul cel dintâi și pământul cel dintâi au trecut, și marea nu mai este.

Și eu, Ioan, am văzut cetatea sfântă, Ierusalimul cel nou, coborând din cer, de la Dumnezeu, gătită ca o mireasă împodobită pentru mirele ei. Și am auzit un glas puternic răsunând de pe tron: “Iată locuința lui Dumnezeu cu oamenii! El va locui în mijlocul lor și ei vor fi poporul său, iar El va fi Dumnezeul lor. Și va șterge toată lacrima din ochii lor și moarte nu va mai fi… (Ap 21,1-4)

Transfigurarea pământului dintâi și a cerului dintâi despre care vorbește sfântul Ioan este lucrarea restauratoare înfăptuită de Cristos, Mielul jertfit, care a biruit moartea. În această nouă creație în care Ierusalimul transfigurat capătă chip de mireasă frumos gătită, adună în sânul ei pe cei care și-au spălat veștmintele în sângele Mielului și care îl urmează cu fidelitate. Or fidelitatea și-au dovedit-o atunci când i-au împlinit poruncile și mai ales atunci când au dovedit, în ciuda tuturor persecuțiilor și suferințelor, că iubesc și se iubesc unii pe alții.

Ritul latin