Start > Ritul latin > Pâinea care s-a coborât din ceruri

Pâinea care s-a coborât din ceruri

22 September 2006
1,715 afișări

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: ProFamilia.ro
Duminica a XIX-a de peste an (Anul B)

Un preot mergea în fiecare după-amiază la 4PM pentru a celebra Sfânta Liturghie pentru o comunitate de călugărițe din Paris. Într-o zi, preotul s-a îmbolnăvit și i-a cerut unui preot african venit în vizită la el să îl ajute. Preotul african s-a prezentat la 3:55PM la ușa mănăstirii și a sunat. După obiceiul Parisului de la acea vreme, el nu era îmbrăcat clerical. O călugăriță a venit repede la ușă crezând că a venit preotul lor. Dar a fost întâmpinată de o față de african. Fără să îi dea omului vreo șansă să spună ceva, ea l-a expediat imediat, crezând că venise să ceară ajutor. “Îmi pare rău, dar nu te putem ajuta”, i-a spus călugărița. “Acum celebrăm Sfânta Liturghie. Vino altă dată.” “Mulțumesc, soră!”, a răspuns preotul. S-a întors apoi și a plecat. După câteva minute surorile sunau impacientate să afle de ce nu au preot pentru Liturghie. Vă imaginați rușinea care le-a cuprins când au aflat că un preot venise pentru acest scop, dar ele l-au alungat.

De ce au rămas fără Sfânta Liturghie aceste călugărițe? Nu pentru că ar fi fost oameni răi. Pur și simplu pentru că preotul care a venit la ele nu arăta ca preotul pe care îl așteptau să vină. Realitatea din fața lor diferea de așteptările lor. Dragi prieteni, aceasta este și problema galileenilor cu Isus, relatată în Evanghelia de astăzi. Versetele de început și de sfârșit ale lecturii vorbesc despre “pâinea care s-a coborât din ceruri”. Aceasta ar putea fi foarte bine tema Evangheliei. Ea deține cheia înțelegerii a ceea ce se întâmplă în acest pasaj. Vedeți voi, oamenii se așteptau ca Mesia să coboare literalmente din ceruri. Ei se așteptau ca evenimente spectaculoase și manifestări supranaturale pe cer să marcheze venirea pe nori a Unsului lui Dumnezeu. Astfel că atunci când Isus a venit și a pretins că “Eu sunt El” (Ioan 8,24-28), galileenii nu au reușit să împace realitatea din fața lor cu așteptările din mințile lor.

Pe Isus îl cunoșteau prea bine – sau cel puțin așa credeau ei. Știau când, unde și cum a venit el pe lume, din Maria și din Iosif. “Iudeii murmurau împotriva lui pentru că spusese: ‘Eu sunt pâinea care s-a coborât din cer’ și spuneau: ‘Nu este oare acesta Isus, fiul lui Iosif, pe ai cărui tată și mamă îi cunoaștem? Cum de spune acum: M-am coborât din cer?’” (Ioan 6,41-42). Dilema se adâncește, după cum ne-o arată un alt verset: “Dar acesta știm de unde este; când va veni Cristos, nimeni nu va ști de unde este” (Ioan 7,27). Vedem deci că dificultatea evreilor din vremea aceea de a înțelege cum trupul devine pâine era în fapt o extensie a dificultății pe care o aveau în a înțelege cum cuvântul a devenit trup. Dacă reușim să ne apropiem de misterul iubirii lui Dumnezeu, care l-a împins pe Dumnezeul cel atotputernic și veșnic să devină un Om simplu, muritor, asemenea nouă, atunci vom putea să ne apropiem mai ușor și de misterul acestui Om care devine pâine, din nou într-un act de iubire pentru noi. Dar dacă insistăm ca Dumnezeu să fie după așteptările noastre, după rațiunea noastră, atunci ne așteaptă o mare și neplăcută surpriză – la fel ca pe surorile pariziene.

Cum coboară Dumnezeu din ceruri? Cum vine Dumnezeu în viețile noastre? Evanghelia de astăzi ne arată că Dumnezeu vine la noi prin oamenii obișnuiți pe care îi întâlnim în viața de zi cu zi. Întrebarea nu este dacă Dumnezeu vine la noi ci dacă noi putem sau nu să recunoaștem lucrarea lui Dumnezeu din viețile noastre. Să încercăm astăzi să mai privim o dată la acele persoane pe care le cunoaștem atât de bine – sau credem că le cunoaștem. Ele pot fi mesagerii pe care Dumnezeu, în providența Sa, ni-i trimite pentru a ne pregăti pentru viața eternă.

Ritul latin