Start > Ritul latin > “Fericirile” sau cum poți fi mare devenind mic

“Fericirile” sau cum poți fi mare devenind mic

7 February 2007
2,071 afișări

Autor: pr. Mihai Blaj
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a VI-a de peste an (Anul C)

Mărturisesc că ori de câte ori mă întâlnesc cu textul pe care tocmai l-am auzit la Evanghelie, mă cuprinde un soi de mândrie sfântă și de recunoștință. De mândrie pentru că fac parte din religia care păstrează aceste cuvinte și de recunoștință pentru că îmi vine să strig: “Îți mulțumesc, Doamne, că atunci, pe acel munte, ai rostit aceste cuvinte și ne-ai dat această învățătură minunată”. Ascultându-le, vă spun sincer, sunt mândru că sunt creștin și că sunt chemat să trăiesc un asemenea ideal, pentru că nu cred că au fost rostite vreodată cuvinte mai profunde despre viață și despre modul în care trebuie trăită viața.

Nu doresc să analizez fiecare fericire în parte și nici să mă opresc asupra uneia sau alteia, ci vreau să le privesc în ansamblu și să subliniez trei idei care mi se par a fi mai importante.

În primul rând consider că fericirile ne reamintesc cum arată adevăratul OM. Cum este structurat interior adevăratul OM. Și dacă le-am rosti în fiecare zi și le-am lipi chiar pe toți pereții tot nu ar fi îndeajuns pentru a înțelege aceasta, căci am senzația că oamenii de azi au început să-i uite chipul. Suntem în continuare un popor de oameni săraci, care mai arăm pământul cu calul, dar am început cu toții să visăm la un tip de om care nu arată deloc bine. Știți ce-și doresc azi cel mai mult copiii, mai ales băieții, să ajungă în viață? Odinioară, dacă îi întrebai, auzeai răspunsuri: “Eu vreau să fiu medic; eu profesor; eu inginer”. Astăzi știți ce-și doresc cel mai mult să fie? Fotbaliști! De ce? Pentru că imaginea unui personaj cocoțat pe mașina lui, cu o mână în buzunar, cu alta pe șampanie și cu un rânjet mândru pe buze este imaginea noului tip de om care ne cucerește mințile. Omul de succes. Omul care poate cumpăra orice. Omul plin de sine. Omul mândru. Omul care, dacă aruncă pe el un tricou Dolce Gabbana și are în buzunar un telefon mobil cu cameră foto de 4 megapixeli, calcă pe stradă de parcă ar trebui să ne oprim cu toții, muți de admirație și să-l aplaudăm cu frenezie. Iată oamenii doriți de astăzi. Îi vezi la Holywood, îi vezi la București și sunt sigur că vedeți destui și la …

În Evanghelia de azi, Cristos ne reamintește că lucrurile stau de fapt invers. Pentru că el vine și spune un mare NU la tot ceea ce noi oamenii spunem DA. Pentru noi oamenii important e să fii puternic, să fii bogat, să fii mare, să fii sus, să fii primul. Cristos vine și spune: “Nu, nu asta e cel mai important! Important e să fii simplu, să fii discret, să fii umil, să fii cu bun simț, să fii blând, să fii pașnic, să fii curat cu inima”. Nu ceea ce se află în afara noastră ne face să fim fericiți, mari și bogați, ci ceea ce avem înăuntru. Pentru că nu e mare cel care are putere, ci cel care, având putere, are puterea să n-o folosească. Un om e cu atât mai mare cu cât se smerește mai tare. De ce e atât de mare Dumnezeu? Nu atât pentru că a reușit să creeze atâtea, arătându-și măreția, nu atât pentru că a condus un popor “cu braț puternic”, dar e măreț pentru că a avut puterea să se smerească într-atât încât să se coboare din cer în grajd. Nu suntem mari atunci când alergăm în stânga și în dreapta și ne facem o casă cât un bloc. Nu suntem mari atunci când din mașinile noastre cu mulți cai putere se aud la maxim decibelii manelelor. Nu suntem mari atunci când avem diplome, când știm, când putem, chiar dacă nu e neapărat rău să se întâmple și aceasta. Suntem mari atunci când reușim să iertăm pe cineva care ne-a greșit, deși am avea tot dreptul și puterea să-i dăm o lecție. Suntem măreți atunci când suntem în stare să dăm tot ce avem de pe noi și nu așteptăm în schimb nici măcar un mulțumesc. Suntem giganți atunci când, înjurați și persecutați fiind pentru crezul nostru, rămânem drepți, neclintiți și înălțăm o rugă pentru călăi. Acesta e adevăratul om, în fața căruia se pleacă orice genunchi de pe pământul acesta.

Nu pot să-mi scot din minte o scenă pe care am văzut-o cu ani în urmă la televizor. Maica Tereza făcea o vizită la Organizația Națiunilor Unite. V-o amintiți cu siguranță. O mână de femeie; gârbovită, cu fața brăzdată de riduri și cu o haină ieftină pe ea. N-o să uit niciodată cum, în momentul în care a intrat în sala mare de ședințe, toți puternicii acestei lumi – președinți, ambasadori, miniștri – s-au ridicat în picioare și au început să aplaude. Sau vi-l mai amintiți pe Papa Ioan Paul al II-lea? În ultimii ani, un bătrân sărman, răpus de Parkinson, care nu mai era în stare în ultima vreme nici măcar să salute sau să-și țină saliva pe buze. Dar n-o să uit niciodată acea zi de mai în care, atunci când a fost scos din Bazilica “San Pietro” sicriul său simplu, sobru, fără nicio floare, fără nicio decorație, toți puternicii acestei lumi – președinți, miniștri, regi și regine – s-au ridicat în picioare și au început să aplaude. Înțelegeți adevărata măreție? Înțelegeți de ce spune Isus că ești mare și fericit atunci când ești simplu, sărac, umil, vertical?

În al doilea rând, fericirile sunt expresia libertății maxime. O persoană care trăiește aceste fericiri e o persoană cu adevărat liberă. Liberă de tot ceea ce aglomerează și sufocă spiritul. Nu mă interesează nici bogăția ori grandoarea, nici ne-averea ori puținătatea materială, căci eu sunt sărac în spirit, adică am duhul sărăciei, adică sunt un om simplu, care nu-și complică existența cu lucruri inutile. Nu mă tulbur când văd atâta răutate în jurul meu și, mai ales, atâta răutate îndreptată chiar împotriva mea, pentru că sunt un om blând, capabil să iert și să-i înțeleg pe ceilalți. Sunt liber de păcat, nimic nu-mi încătușează sufletul și văd lumea așa cum este, pentru că sunt curat cu inima și văd lumea cu ochii lui Dumnezeu. Și, mai ales, nu mă deranjează atunci când ceilalți mă prigonesc și mă arată cu degetul pentru că sunt drept, când sunt înjurat pentru că am credință ori luat peste picior când vin la sacramente, pentru că eu sunt liber, adică știu că dacă sunt simplu, sincer, blând, milostiv și cu credință în Dumnezeu, nu are nimeni ce să-mi facă. De ce? Pentru că cel care te prigonește și te persecută poate să-ți ia niște lucruri, poate să-ți strice și să-ți distrugă casa, de exemplu, poate să atenteze la reputația ta, poate să-ți ruineze chiar și sănătatea, dar niciodată, nimeni de pe acest pământ nu-ți poate lua sufletul și toată noblețea care e în el. De aceea sunt de admirat martirii. Stăteau cu seninătate în fața călăilor și spuneau prin atitudinea lor: “Luați-mi tot ce-am strâns o viață întreagă, luați-mi sănătatea, luați-mi chiar și viața. Nu mă interesează pentru că știu că sunt trei realități pe care nu le puteți lua: sufletul, Dumnezeul din el și veșnicia care mă așteaptă”. Iată libertatea maximă – omul eliberat de tot ceea ce e pământesc: bogăție, orgoliu, egoism, putere. Și iată omul cu adevărat fericit.

În fine, în al treilea rând, fericirile ne arată cine sunt cu adevărat învingătorii în acest mare joc care e viața. Nu sunt cei despre care zicem noi azi că au reușit în viață. Nu sunt cei pe care-i vedem în fiecare zi la televizor, plini de orgoliu și de sine. Ci sunt cei mici, cei umili, cei ascunși, cei care în viață aproape că sunt trecuți cu vederea. Oricât te-ai zbate în viață să aduni, să faci, să dregi, să te dai peste cap, să arăți ce mare ești, în final tot cel sărac și umil câștigă. Oricât te-ai chinui tu să furi, să înșeli, să păcălești, să calci în picioare, să fentezi, în final tot cei drepți și corecți câștigă. De ce? Pentru că așa e făcută lumea: sufletul câștigă întotdeauna în fața trupului; spiritualul în fața materialului; cerul în fața pământului; Dumnezeu în fața omului și a Diavolului.

Fericiți veți fi dacă veți înțelege și trăi fericirile. Amin.

Ritul latin