Start > Ritul latin > Evanghelia lui Isus și a Mariei

Evanghelia lui Isus și a Mariei

22 September 2006
3,491 afișări

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: ProFamilia.ro
Adormirea Maicii Domnului

O veche povestioară spune că un muncitor lucra la cupola unei catedrale când, privind în jos, a văzut o femeie rugându-se în fața unei statui a Fecioarei Maria. În glumă, bărbatul a șoptit: “Femeie, îți vorbește Isus!” Femeia l-a ignorat. Muncitorul a șoptit din nou, ceva mai tare. “Femeie, îți vorbesc eu, Isus!” Din nou femeia nu a schițat nimic, continuând să se roage. Bărbatul i-a spus atunci cu voce tare: “Femeie, nu mă auzi? Eu, Isus, îți vorbesc.” Femeia a ridicat privirea spre crucifixul de lângă altar și a spus: “Fii cuminte Isus, acum vorbesc cu mama Ta.” De ce oare catolicii prețuiesc atât de mult devoțiunile mariane și doctrinele pe care frații ne-catolici nu le au? Pentru că, cred eu, Biserica Catolică încearcă să spună povestea întreagă, să proclame întreaga Evanghelie.

Dar nu este toată Evanghelia despre Cristos și despre ce a făcut și învățat El? Da și nu. Evanghelia este despre Cristos în aceeași măsură în care istoria căderii este despre Adam. “Și după cum toți mor în Adam, tot la fel, în Cristos, toți vor fi readuși la viață” (1Corinteni 15,22). De aceea îi spunem lui Cristos noul Adam. Dar imediat ce spunem aceasta ne dăm seama că am pierdut ceva. Povestea căderii în păcat nu este povestea lui Adam, ci a lui Adam și a Evei. Dacă Isus este noul Adam, cine este atunci noua Evă? Maria este noua Evă. Așa cum istoria căderii în păcat nu poate fi relatată fără Eva, la fel și istoria mântuirii nu poate fi relatată fără Maria. Există multe paralele importante între Adam și Eva din Cartea Facerii și noul Adam și noua Evă, adică Isus și Maria, din Noul Testament. Iată câteva:

- Dacă în vechea ordine femeia (Eva) a venit din trupul bărbatului (Adam), în noua ordine bărbatul (Isus) vine din trupul femeii (Maria).

- În vechea ordine femeia (Eva) a fost prima care nu a ascultat de Dumnezeu și l-a condus la neascultare pe bărbat (Adam); în noua ordine femeia (Maria) a spus prima “Da” lui Dumnezeu (Luca 1,38), crescându-l în același spirit pe Isus.

- Adam și Eva s-au simțit bine neascultându-l pe Dumnezeu; Isus și Maria au suferit împreună făcând voia lui Dumnezeu. Sabia durerii le-a străbătut în mod egal inimile (Ioan 19,34; Luca 2,35b).

- În vechea ordine Adam și Eva au suferit imediat consecințele căderii în păcat; în noua ordine, similar, Isus și Maria s-au bucurat imediat de consecințele mântuirii, ale deplinătății vieți în Dumnezeu – Isus prin Înălțarea la Cer, Maria prin Adormirea pe care o sărbătorim astăzi.

Doctrina Adormirii ne spune că la sfârșitul existenței ei pământești, Preasfânta Fecioară Maria a fost ridicată, cu trupul și cu sufletul, la cer. Aceasta înseamnă că noi știm despre două trupuri omenești că sunt în rai cu Dumnezeu în acest moment: trupul lui Isus și cel al Mariei. Prin doctrina Adormirii vedem colaborarea dintre bărbat și femeie la opera mântuirii noastre, de la căderea în păcat și până la răscumpărarea noastră. Fără Adormire care să contrabalanseze Înălțarea, bărbatul Isus, fără femeia Maria, s-ar bucura singur de plinătatea mântuirii alături de Dumnezeu; ar fi doar o parte a poveștii. Adormirea este dovada ultimă a egalității dintre bărbat și femeie în fața lui Dumnezeu. Ea ne arată sacralitatea și destinul etern al trupului omenesc, inclusiv al trupului femeii atât de desacralizat astăzi de pornografie și de comerțul sexual. Adormirea ne permite să spunem povestea întreagă, Evanghelia întreagă, pentru că mântuirea este pentru toți, bărbați și femei, și pentru tot, trup și suflet.

Doctrina și devoțiunile mariane, bine înțelese și practicate, nu conduc credincioșii departe, ci dimpotrivă mai în profunzimea misterului lui Cristos. Femeia în rugăciune care crede că Isus ar trebui să stea cuminte deoparte, deoarece ea vorbește cu mama Lui, a pierdut din vedere armonia perfectă de voințe și inimi dintre Maria și Isus, pe care o vedem cel mai clar la nunta din Cana, când Maria ne poruncește: “Faceți tot ce vă spune” Isus (Ioan 2,5).

Ritul latin