Start > Ritul bizantin > Mutând munții

Mutând munții

22 September 2006
3,104 afișări

Autor: pr. Anthony M. Coniaris
Traducere: Oana Capan
Copyright: ProFamilia.ro
Duminica a X-a după Rusalii

Când discipolii l-au întrebat pe Isus de ce ei nu puteau să îl vindece pe băiatul epileptic. El a răspuns: “Datorită puținei voastre credințe. Căci adevărat grăiesc vouă: Dacă veți avea credință în voi cât un grăunte de muștar, veți zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo, și se va muta; și nimic nu va fi vouă cu neputință.”

Un elev la ora de religie a spus odată: “Biblia ne spune că putem muta munții cu credința. Atunci de ce nu mutăm munții cu credința? De ce ne folosim de buldozere?” Problema aici este sensul cuvântului “munte”. Evident că are o semnificație simbolică. Se referă la toate necazurile și dificultățile care ne blochează drumul ca un adevărat munte, făcându-ne imposibilă viața. Munții reali nu ne mai stau în cale. Am inventat mașini gigante de mutat pământul, care îi nivelează repede. Recent am aflat despre finalizarea unui tunel prin munții Alpi. Pământul munților nu mai poate sta în calea omului. Nici alt fel de munți nu ar trebui. Isus ne spune că credința adevărată, onestă, sinceră, generează o putere suficient de mare ca să mute munții.

 

Omul este mai mare decât orice munte

Omul a fost creat de Dumnezeu să fie mai mare decât orice munte, chiar dacă înălțimea lui nu depășește decât rar doi metri. El are un cap pe umeri, un cap cu creier, și acesta îl pune deasupra oricăror altor creaturi ale Domnului. Dacă nu poate să urce muntele sau să îl străpungă cu un tunel sau să îl înconjoare, omul își construiește un avion. Astăzi nici un munte fizic nu poate să stea în calea omului. Și nici un fel de alt munte nu trebuie să stea în calea lui. Aceasta ne-o spune Domnul Isus Cristos în Evanghelia de astăzi. Nu există munte de dificultăți pe care un om care crede și se roagă să nu îl poată învinge.

 

Funcționează!

Sf. Pavel, de exemplu, a avut un munte în viața sa. El ne spune despre acest munte în a doua scrisoare către Corinteni: “Și pentru ca să nu mă trufesc [...] datu-mi-s-a mie un ghimpe în trup [...]. Pentru aceasta de trei ori am rugat pe Domnul ca să-l îndepărteze de la mine” (2Corinteni 12,7-8). Domnul i-a dat lui Pavel puterea să depășească acest munte. Nu a fost învins de el. “Ghimpele în trup” a fost evident o boală fizică ce nu l-a pus pe Pavel în pat, ci l-a condus la o mai mare dependență de Cristos și la o putere mare.

Isus a avut un astfel de munte în viața sa. În capitolul 26 al Evangheliei după Matei citim despre momentul Ghetsimani. “Atunci le-a zis: Întristat este sufletul Meu până la moarte. Rămâneți aici și privegheați împreună cu Mine. Și mergând puțin mai înainte, a căzut cu fața la pământ, rugându-se și zicând: Părintele Meu, de este cu putință, treacă de la Mine paharul acesta!” Cât de dureros a fost acest munte al suferinței aflat în fața lui Isus! Și totuși, nu a fost înfrânt de el. L-a depășit. A schimbat crucea într-o extraordinară experiență a învierii Sale, precum și a celor care cred în El.

Mai sunt și alții. Helen Keller era oarbă și surdă, dar nu a fost învinsă de marele ei munte. Scria odată: “Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru handicapurile mele, pentru că prin ele m-am descoperit pe mine, munca mea și pe Dumnezeul meu.” Un faimos pilot de curse a început să apeleze la tranchilizante și alcool pentru a scăpa de tensiunea din meseria lui. În final a ajuns dependent de băutură. Carierea lui era la un pas de ruinare. Dar s-a întors spre Cristos, cerându-i ajutorul, și cu puterea Lui a putut să mute din fața sa marele munte al alcoolismului. Mai apoi, când un reporter l-a întrebat dacă faptul că a câștigat acea cursă reprezintă cea mai mare victorie a vieții sale, pilotul a răspuns că nu. Mai important pentru el decât câștigarea cursei a fost să cunoască puterea lui Cristos și cu ea să învingă problemele pe care le avea.

Nu există munte în viață mai mare decât Cristos. El este mai mare decât orice tentație; mai mare decât orice păcat, decât orice eșec; mai mare decât orice dificultate, decât orice problemă. Când ne punem viețile în mâinile Lui, El ne dă puterea de a deveni mai mari decât am visat vreodată, mai mari decât bolile noastre, mai mari decât slăbiciunile noastre, mai mari decât temerile noastre, mai mari decât prejudecățile noastre, mai mari decât înfrângerile noastre. “Isus le-a zis: Dacă veți avea credință [...] veți zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo, și se va muta; și nimic nu va fi vouă cu neputință.”

 

Rugăciune

Doamne, dă-ne această credință care mută munții. Doar Tu ne cunoști dificultățile, durerile, problemele care se află în fața fiecăruia dintre noi, ca niște munți impenetrabili. Doamne, noi credem, ajută necredinței noastre, întărește-ne credința. Amin.

Ritul bizantin