Start > Ritul latin > Duhul Sfânt, leacul miraculos pentru lacrimile noastre

Duhul Sfânt, leacul miraculos pentru lacrimile noastre

20 May 2010
2,446 afișări

Autor: pr. Claudiu Budău
Copyright: Predici.cnet.ro
Coborârea Duhului Sfânt (Anul C)

Ca și copil, mi s-a întâmplat des ca, mergând cu bicicleta, să nu pun frână la timp și se lăsa de cele mai mult ori cu un genunchi rănit și cu multe lacrimi. Imediat luam calea întoarsă spre casă și nu spre oricine, ci spre mama mea. Și ea nu numai că îmi curăța genunchiul, îl bandaja sau, la nevoie, îmi lipea un plasture pe rană. Mai mult decât toate acestea și mult mai important pentru mine la vremea aceea era faptul inedit că mama mea cunoștea un leac împotriva durerii și lacrimilor, un medicament cu adevărat minunat, fără îndoială: când mă vedea plângând și ținând-mă de genunchiul din care curgeau poate câțiva stropi de sânge, ea se punea în genunchi, se apleca asupra părții rănite a piciorului meu și începea să sufle. Expresia “Stai să sufle mama ca să se vindece rana, să se vindece piciorul!” mi-a rămas de atunci pentru totdeauna întipărită în minte.

Acesta era leacul ei împotriva lacrimilor. Pentru că nu știu dacă mă credeți sau nu, dintr-o dată nu mă mai durea piciorul așa tare. Ce minuni poate face suflarea unei mame! Și o mamă are nevoie pentru copiii ei întotdeauna de mult aer, de un suflu lung. Alteori este nevoie să-și țină îndelung răsuflarea, în sens propriu sau figurat, pentru copiii ei. De ce să nu recunoaștem, nu aș greși prea mult dacă aș afirma că o mamă trebuie să aibă plămâni de cursă lungă, care să fie în stare să respire uneori și pentru copiii ei sau, cel puțin, împreună cu ei. Iar lucrul acesta nu îl poate schimba nimeni și nimic pe acest pământ. Așa este și trebuie să fie mama.

Nu știu de ce mi-a venit acum în minte acest episod… Poate pentru că, în unele locuri se sărbătorește în luna mai ziua mamei ori poate pentru că se apropie 1 iunie, ziua copilului și pentru că îmi place să cred că sunt încă un copil, că nu e nevoie să-i invidiez pe acești copii din față pentru inocența, spontaneitatea, sinceritatea, curăția lor… Aș vrea să cred că noi, cei mari, nu vom lăsa niciodată să moară copilul din noi, că nu vom uita niciodată de ce-i iubim pe copii așa de mult. Și ca orice copil, primul punct de reper a rămas și pentru mine mama. Copilul face totdeauna trimitere la o mamă. Înainte ca să fie copilul, a fost mai întâi… o mamă! Vorba cântecului: “Ce-a fost mai întâi, oul sau găina?” Și înainte ca să fim noi, creștinii, a fost Biserica, mama noastră care ne-a adoptat de fii și care suflă asupra rănilor și durerilor noastre cu suflul nou miraculos al Duhului Sfânt și ne oferă atâtea leacuri de vindecare a trupurilor și sufletelor noastre. Și trebuie să credem că dacă mama suflă asupra rănilor noastre, ele se vindecă, dar, în primul rând, nu avem voie să uităm că adevărata minune este că suflul mamei dă la o parte, înlătură lacrimile.

A fi dat cu o suflare la o parte, a fi suflat de aici… “A înlătura ceva cu o suflare” are rădăcini foarte vechi. Din timpurile cele mai vechi ale omenirii a existat închipuirea, concepția că tot ceea ce este rău, tot ceea ce provoacă durere, nefericire omului ia forma unui Duh. Duhurile nu pot fi văzute, atinse, stăpânite niciodată. Ele aparțin dimensiunii spirituale, sunt în aer. De aceea sunt legate ca și existență, posibilitate de mișcare de aer, de suflu, de vânt. Și îndepărtarea lor, curățarea lor împreună cu durerea sau umbra pe care o poartă se face tot pe această cale, prin puterea suflului, a aerului. Cel rău este trimis la plimbare printr-o suflare. Cel puțin asta este în esență concepția care se află în mintea copiilor care cred că suflarea miraculoasă a mamei asupra unei răni îndepărtează pe cel rău, vindecă rana, îndepărtează durerea și alungă lacrimile. Nici un foehn sau ventilator, oricât de puternice ar fi, nu ar avea efectul miraculos al suflului unei mame asupra unei răni.

Iată cum suflul uman ia chipul Binelui, la extrema opusă a tuturor Duhurilor rele care i se opun și-l ispitesc, vor să-i facă rău. Avem noi o expresie care exprimă perfect această realitate. Atunci când vrem să evidențiem că facem tot posibilul să îndepărtăm un rău, să ajutăm pe cineva, spunem “Îmi dau Duhul, îmi dau sufletul, inima din mine, mă strofoc până la ultima suflare ca să te ajut…” Suflul din noi e în stare să îndepărteze răul! Bunătatea din om este așadar întruchipată de suflul său.

Și până la urmă, este în sintonie această concepție cu datul scripturistic: “Domnul Dumnezeu l-a făcut pe om din țărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viață și omul s-a făcut astfel un suflet viu” (Gen 2,7). Suflul din noi trebuie să fie așadar suflarea lui Dumnezeu. În noi trebuie să respire Dumnezeu. Ceea ce inspirăm sau expirăm trebuie să provină sau să trimită la Dumnezeu, să aibă de-a face cu el. Dar mai este oare așa?

Ce am făcut oare cu suflarea de viață din noi? De ce ni se taie atât de des respirația? De ce rămâne omul modern atât de des fără aer? De câte ori nu am fost cuprinși de gâfâială, de suflarea grea și sentimentul celui căruia i se pare că i se taie aerul, că rămâne fără el? Se întâmplă acest lucru ori de câte ori ne stabilim obiective prea înalte pentru noi sau când ne lăsăm duși de curente, mode, valuri. Atunci ne cuprinde gâfâiala. Obosim, ne dăm seama că nu putem ține pasul cu tot ce ne asaltă din toate părțile și începem să ne pierdem echilibrul, punctele de reper stabile. Ne risipim și ne irosim suflul de viață din noi. Ajungem să spunem în final “Asta nu e de mine”. Uneori ni se taie respirația. Ne pierdem glasul fie și numai când vedem că ceilalți își dau aere că ar fi mai buni ca noi, mai capabili. Respirația, suflul nostru de viață ne dă de gol spre exemplu când suntem măcinați de teamă sau când nu mai știm cum să ieșim dintr-o situație dificilă.

Și câtă nevoie am avea atunci de cineva care să ne dăruiască puțin din propriul lui suflu de viață, din respirația lui! Am avea nevoie atunci de cineva în preajma căruia să ne putem regăsi liniștea, pacea, aerul și suflul vital, o persoană în preajma căreia să nu te simți sufocat sau panicat și în umbra căreia se poate respira în voie aer curat, ca la umbra marilor arbori care emană încontinuu oxigen, aer curat. Noi spunem de cele mai multe ori că “la umbra marilor arbori nu crește iarbă”, dar adevărul este că există și din acei arbori falnici, mari în adevăratul sens al cuvântului, la umbra cărora se poate respira în voie. Altfel ne sufocăm și ne stingem, precum o flacără se stinge și se consumă atunci când este închisă într-un vas, într-un pahar. Flacăra consumă tot oxigenul și apoi moare. Până și focul este întreținut tot de aer!

Trebuie așadar să ne preocupăm mai mult să avem mereu parte de aer proaspăt, de un suflu nou. Iar lucrul acesta nu-l putem obține de cele mai multe ori din noi înșine. Pentru ca cineva să-și reînnoiască suflul de viață, e nevoie ca altcineva să intervină. Uneori este nevoie ca cineva să vină si să sufle la o parte aerul cel rău, viciat pe care-l respirăm, tot răul care provoacă în interiorul nostru doar durere, suferință… Toate acestea trebuie să fie înlăturate de cineva pentru a face loc suflului nou de viață, proaspăt.

Exact lucrul acesta s-a petrecut în relatarea evanghelică care proclamă momentul întâlnirii lui Cristos cel înviat cu ucenicii săi: “El a suflat asupra lor și le-a spus: Primiți pe Duhul Sfânt!” Ucenicilor li se terminase aerul, li se tăiase respirația. Am putea spune că Isus le dă înapoi ucenicilor ceea ce ei pierduseră din Vinerea Sfântă și se reflecta în viața lor lipsită acum de entuziasm, de suflul vital necesar.

Precum mama înlătură lacrimile și durerea copilului rănit, la fel Isus pune capăt timpurilor încărcate de teamă și durere, vremuri trăite lamentabil, fără pace, libertate, entuziasm. Duhul Sfânt este cel care strigă în noi “Abba-Părinte”. Cu Duhul Sfânt care ne reînnoiește viața se poate porni din nou la drum, o putem lua oricând de la capăt. E eterna șansă a noului început după care au aspirat și au visat oamenii dintotdeauna. El este Duhul Sfânt, Duhul care împlinește doar binele. Pentru aceasta ne-a fost dăruit, ca să îndepărteze răul din viața noastră cu suflul său. El vrea vindecarea, purificarea, mântuirea oamenilor.

Noi nu trebuie decât să inspirăm adânc și să ținem cât mai mult timp acest aer în noi, pentru că, am văzut la începutul reflecției noastre, suflarea miraculoasă a mamei, a Duhului Sfânt în cazul nostru, este leacul miraculos împotriva lacrimilor și a durerii. Și cine nu are oare lacrimi și dureri de înlăturat?!

Ritul latin