Start > Ritul latin > Crăciunul (pentru copii)

Crăciunul (pentru copii)

28 November 2009
1,521 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Nașterea Domnului (Liturghia din zi) (Anul C)

1. Introducere

În numele lui Isus, Crăciun fericit tuturor, iubiți copii. Îngerii ne aduc vestea bucuriei depline și a speranței nașterii Mântuitorului.

Cu câtva timp în urmă, a fost răpit afaceristul lombard Giuseppe Soffiantini. Timp de câteva luni a fost constrâns să trăiască într-un cort mic. Într-o zi, după eliberare, într-o adunare de rugăciune, a mărturisit: “Am avut atâtea momente cu adevărat triste: dar providența, pentru a mă încuraja, mi-a dăruit un semn delicat al asistenței ei. În pădurea în care m-au ascuns răpitorii erau păsări. Una dintre acestea intra de fiecare dată în micul cort, zbura în jurul meu, mă privea fără teamă, parcă pentru a-mi da speranță… Și apoi pleca, pentru a se întoarce și altă dată să mă mângâie…”

Și nouă, prizonieri ai răului, astăzi îngerii ne dau o veste fericită. Care?

2. Tema

“Astăzi s-a născut Mântuitorul nostru!”

3. Mesajul zilei

Ghici ghicitoare cine este în fața ieslei mele:

- 1. Cel mai mare și cel mai mic; cel mai mic și cel mai mare! Cine este? (Așteptați răspunsurile. Apoi comentați-le)

- 2. Cel mai bogat și cel mai sărac; cel mai sărac și cel mai bogat. Cine este? (Așteptați răspunsurile. Apoi comentați-le)

- 3. Fiul lui Dumnezeu s-a făcut om; fiul omului a devenit fiul lui Dumnezeu! (Așteptați răspunsurile. Apoi comentați-le)

Dumnezeu i-a trimis omului trei “scrisori” pentru a-i face cunoscută iubirea sa.

- Prima a desenat-o, a sculptat-o, a creat-o, pentru a se face înțeles și de cei care nu știu să citească.

- – Privind universul, opera mâinilor lui Dumnezeu, gustăm ceva din măreția, frumusețea, știința, bunătatea lui Dumnezeu, Tatăl nostru.

- – Privindu-i în față pe părinții noștri, creați după imaginea lui Dumnezeu, întrevedem paternitatea lui Dumnezeu.

- – În prima scrisoare: universul, avându-l ca rege pe om, a fost imprimat de Dumnezeu cu un cuvânt scris cu litere mari: IUBIRE.

- A doua scrisoare Dumnezeu a imprimat-o pe sulurile poporului lui Dumnezeu: este un volum gros, compus din 73 de cărți.

- – Acesta cuprinde o istorie a iubirii pe care Dumnezeu o are față de oameni.

- – L-a încredințat profeților și apostolilor, ca să-l ducă omenirii întregi.

- – În sinteză, ce este scris în Biblie? Ce cuvânt ne este transmis? IUBIREA.

- A treia scrisoare, cea mai frumoasă, Dumnezeu a scris-o prin prezența însăși a lui Isus în mijlocul nostru.

- – Isus este o imagine vie a lui Dumnezeu: “Cine mă vede pe mine îl vede pe Tatăl meu”.

- – “După ce în trecut a vorbit în multe rânduri și în multe moduri părinților noștri prin profeți, Dumnezeu, în aceste zile din urmă, ne-a vorbit nouă prin Fiul!”

- – Pruncul Isus din iesle, cu brațele sale deschise, ne spune: “Vă iubesc”.

4. Exemple

a) În melodrama sa, Amahl și regii magi, Gian Carlo Menotti prezintă această legendă:

Regii magi, în timpul călătoriei lor lungi în căutarea lui Isus, au fost constrânși să se oprească într-o casă săracă, unde trăia o femeie, al cărei fiu, schilod, era constrâns să umble în cârje.

În inima nopții, în timp ce magii dormeau, sărmana femeie, pentru a avea un pic de speranță în viitor, a furat din sacul lui Melchior un pic de aur.

După ce a descoperit furtul, generosul mag a spus:

- Femeie, te iert, din iubire față de fiul tău. Dar să știi că Amahl nu are nevoie de aur, ci de iubire!

Atunci femeia, rușinată, a dat înapoi banii, iar copilul a propus:

- Bogaților și amabililor domni, mergeți cu daruri în căutarea lui Isus. Și mie mi-ar plăcea să-i dăruiesc ceva Mântuitorului lumii, dar nu am nimic… Însă, dacă vreți, îi dăruiesc două lucruri dintre cele mai umile pe care le am: cârjele.

Spunând acestea, le dădu cârjele regilor magi ca să le ducă marelui Rege, născut la Betleem. În acea clipă, Amahl a reușit să rămână în picioare fără cârje, ba chiar să meargă, să alerge, să sară liber. Generozitatea lui față de Isus l-a vindecat complet.

b) Fericitul Bernardo Morales, dominican portughez din conventul din Santarem, pregătea doi copii la prima lor întâlnire cu Isus în Împărtășanie, care îi slujeau în fiecare dimineață la sfânta Liturghie, îmbrăcați în alb, ca “frățiori”. După ce termina sfânta Liturghie, părintele Bernardo le dădea zilnic într-un coșuleț micul dejun, pe care îl mâncau bucuroși în grădina conventului, aproape de o statuie a preasfintei Fecioare Maria cu Pruncul Isus în brațe.

O tradiție frumoasă ne spune că, în momentul în care cei doi copii începeau micul dejun, Pruncul Isus se desprindea din brațele sfintei Fecioare și cobora să mănânce și să se joace cu ei.

Atunci, cei doi “frățiori” i-au spus maestrului Bernardo:

- Părinte Bernardo, vă rugăm, nu ne poți da un mic dejun mai abundent? Nu mâncăm doi, ci trei. Isus vine întotdeauna să ia micul dejun cu noi!

Bunul părinte, a doua zi, i-a spionat de pe o terasă ca să vadă dacă era adevărat. Uimit la vederea lui Isus luând micul dejun cu cei doi ministranți ai săi, în dimineața următoare, pregătind coșulețul, le-a spus:

- Iată, aici aveți micul dejun și pentru Isus; dar spuneți-i cu amabilitate: Isuse, tu, care ești atât de bun, de ce nu-l inviți și pe părintele Bernard să mănânce cu tine?

Când cei doi mici prieteni i-au transmis, Isus a răspuns:

- Eu nu vreau altceva decât să trăiesc, să mă joc și să mănânc cu voi toți și cu preotul Bernard. Dar este prea puțin să vă invit la această întâlnire, la această mică masă. Este o altă întâlnire de o comuniune mult mai mare, mult mai plină de bucurie și de iubire, care începe în această viață și nu se va termina niciodată, nici în veșnicie. La aceasta vă invit, micii mei prieteni; la aceasta îl invit și pe bunul vostru preotul Bernard!

c) Piața mare din fața catedralei era plină duminica de oameni sărmani: cerșetori, orbi, șchiopi etc. le cereau trecătorilor de pomană. Dar într-o clipă piața se golea pe neașteptate: toți fugeau. De ce? Sosea sfântul episcop de Tours, Martin, capabil să facă minuni. “Dacă ne vede – spuneau – ne vindecă: atunci nimeni nu ne va mai da de pomană; vom fi constrânși să mergem la muncă”.

Ce înseamnă Crăciunul dacă nu-i permiți Mântuitorului să-ți vindece inima?

Ritul latin