Start > Ritul bizantin > Caruia i s-a dat mult, mult i se va cere!

Caruia i s-a dat mult, mult i se va cere!

2 October 2009
1,377 afișări

Autor: pr. Vasile Rob
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a XVI-a după Rusalii

Dumnezeu, dorind mantuirea tuturor oamenilor, ne acorda fiecaruia dintre noi, unul sau mai multi talanti. Nu lasa pe nimeni fara de talanti. Primind acest talant, omul, conform Evangheliei nu trebuie sa-l ascunda, ca sa se osandeasca, ci trebuie sa-l inmulteasca pentru ca sa se mantuiasca. Dobandirea Imparatiei cerurilor depinde si de modul in care am inmultit talanti, harurile, putine sau multe pe care le-am primit de la Dumnezeu.

Dar, tot Dumnezeu, fiind Preabun si Drept, a inzestrat tot omul si cu acel “liber arbitru”, adica posibilitatea fiecaruia de a decide intre bine si rau, intre mantuire sau osanda. dupa cum, tot asa, poate sa aleaga intre inmultirea si ingroparea acelor talanti. De fapt, numarul talantilor primiti de la Dumnezeu depinde si de dispozitia omului de a-i inmulti, pentru a se mantui sau a-i ascunde, ori folosi pentru propria osanda! Posibilitatile de inmultire a acestor talanti sunt multe si pentru a ne face o idee generala sa ne amintim ca Isus a spus ca si prin oferirea unui pahar cu apa unui om insetat ne putem mantui.

Dupa cum au primit mantuire: batrana din evanghelie care a pus bani ultimi sai banuti in visteria bisericii sau vaduva din Sarepta Sidonului, care l-a hranit pe Ilie Testiveanul numai cu un pumn de faina si putin untdelemn si noi ne inmultim talanti si atunci cand dam un sfat bun unui om necajit, cand facem rugaciuni pentru bolnavi sau necajiti si asa mai departe.

Talanti la care face referire sfanta Evanghelie sunt, printre altele: mintea, intelepciunea, talentul, sanatatea si asa mai departe, toate virtutile omului. Dar distribuirea acestora nu se face in mod egal, ci tocmai dupa putinta, dar si dorinta fiecaruia de a-i inmulti, prin punerea lor in slujba faptelor bune oferite aproapelui si Bisericii lui Cristos. Dupa cum, ingroparea lor sau refuzul de a-i inmulti este, pentru multi, calea scufundari in pacat si imposibilitatea propriei mantuiri.

Dupa ce, Dumnezeu ti-a oferit talantul, cu scopul de a-l inmulti si tu, in perioada de timp acordata, refuzi acest lucru, Dumnezeu o sa ti-l ia si o sa-l ofere altcuiva mai vrednic de inmultire. Iar peste tine si peste casa ta vor veni nevoile, grijile si poate chiar bolile si atunci te vei intreba; din ce cauza?

Asa dupa cum ne invata Evanghelia, cel zgarcit si cu inima rea, duce mereu lipsa de cate ceva, fiind si vesnic nemultumit si neimpacat cu lumea. Si care, dincolo, cand va realiza ca uni si-au inmultit harurile primite, in timp ce el nu, oare cum se va simti?! Va veni, insa, si ceasul cand cartile sufletului nostru vor fi deschise in fata tuturor, descoperindu-ni-se toate ocaziile de mantuire pe care le-am avut, dar si pe acelea pe care le-am neglijat sau chiar refuzat si pe care le-am ascuns cu multa dibacie, in fata oamenilor, cat am fost in viata.

De aceea nu o data, referindu-se la urechile sufletului nostru, Isus, a spus: “cine are urechi de auzit, sa auda!” Amin.

Ritul bizantin