Start > Ritul latin > Duminica a XIX-a (B)

Duminica a XIX-a (B)

25 July 2009
1,137 afișări

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină
Duminica a XIX-a de peste an (Anul B)

Iudeii murmurau împotriva lui Isus, deoarece spusese: “Eu sunt pâinea coborâtă din cer”. Și ziceau: “Nu este el Isus, fiul lui Iosif; nu cunoaștem noi pe tatăl și pe mama lui? Atunci cum poate spune: «Eu m-am coborât din cer?»”. Isus le-a zis: “Nu murmurați între voi. Nimeni nu poate să vină la mine dacă nu-l va atrage Tatăl, care m-a trimis, și eu îl voi învia în ziua de apoi. Scris este în profeți: «Toți vor fi învățați de Dumnezeu». Așadar, oricine ascultă învățătura Tatălui vine la mine… Adevăr, adevăr zic vouă: cel care crede în mine are viața veșnică. Eu sunt pâinea vieții. Părinții voștri au mâncat mană în pustiu și totuși au murit. Pâinea care coboară din cer este aceea din care, dacă mănâncă cineva, nu moare. Eu sunt pâinea cea vie care s-a coborât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta va trăi în veci; iar pâinea pe care eu o voi da, pentru viața lumii, este trupul meu”. (In 6,41-51)

Fragmentul evanghelic citit în această duminică la sfânta liturghie reprezintă continuarea discursului pronunțat de Isus atunci când iudeii, sătui de pâinea oferită lor în pustiu, au venit după el la Cafarnaum și s-au strâns în jurul lui pentru a beneficia și pe mai departe în mod facil de darurile sale. Și, pentru că Mântuitorul le-a reproșat faptul că voi mă căutați nu pentru că ați văzut semne, ci pentru că ați mâncat din pâine și v-ați săturat (In 6,26) – ceea ce înseamnă că ei nu au înțeles că prin minunea înmulțirii pâinilor în pustiu Isus se acredita înaintea lor drept conducătorul, superior lui Moise, capabil să-i adune pe toți cei pe care Tatăl i-a încredințat și să-i învie în ziua de apoi (v. 39) – iudeii, crezând că-L cunosc prea bine (Nu este el Isus, fiul lui Iosif…?), încep a-I contesta spusele care lămureau identitatea mesianică la care ei erau invitați să adere prin credință. Contestarea venită din partea iudeilor are loc prin murmure, acea atitudine de neîncredere prin care poporul evreu și-a manifestat adesea opoziția față de Dumnezeu sau față de profeții săi (Ex 16,7-12; 17,3; Nm 11,1; 14, 27-29; 17,5.6.10). Isus, fără a se pierde în explicații referitoare la originea sa familială, în versetul 37 explică un lucru fundamental: pentru a vorbi cu Cristos și a crede în el, trebuie să fii atras de Tatăl. Această regulă, care nu cunoaște nici o excepție, revelează faptul că, în lucrarea de mântuire, Dumnezeu Tatăl are inițiativa, iar el este singurul capabil să reveleze acest adevăr pentru că el este singurul care l-a văzut pe Tatăl și numai cine crede în el obține viața veșnică.

A murmura împotriva lui Dumnezeu și împotriva Celui pe care El l-a trimis în lume este o tentație permanentă de care nici omul de astăzi nu poate scăpa. Modalitățile acestei tentații variază în decursul timpului, dar, în mod fundamental este vorba de a ști dacă noi acceptăm misterul nemaiauzit al Fiului lui Dumnezeu care a asumat în totalitate condiția noastră pentru a ne introduce în familiaritatea lui Dumnezeu și a ne uni în Biserică. Trebuie să devenim conștienți de faptul că putem aluneca foarte ușor spre necredință sau cel puțin spre neîncredere asemenea profetului Ilie (v. prima lectură). Atitudinea lui Isus în fața necredinței nu este aceea de a da explicații. El repetă mai curând invitația adresată fiecăruia de iniția un drum personal de credință care să îl ajute să-i facă loc lui Isus Cristos în viața sa. Or, a-l primi pe Cristos înseamnă a primi pâinea vieții. În orice moment al existenței sale, cel care crede poate intra în contact cu Cel Înviat. De-a lungul călătoriei noastre pământești (a exodului nostru), pâinea vieții care este Isus Cristos, ni se oferă în continuu (v. prima lectură). Avem absolută nevoie de ea pentru a pute împlini programul pe care ni-l propune sfântul Pavel (Paul) în a doua lectură a acestei duminici.

Ritul latin