Start > Ritul latin > Minunea unei priviri

Minunea unei priviri

29 June 2009
3,701 afișări

Autor: pr. Claudiu Budău
Copyright: Predici.cnet.ro
Sfinții Petru și Paul

Pentru cei mai învârstă dintre dumneavoastră și pentru iubitorii de filme clasice, bune, indiferent dacă sunt mai vechi sau mai noi, cuvintele “Casablanca” și “Humphrey Bogart” au cu siguranță o rezonanță deosebită. E vorba de o renumită poveste de dragoste, una dintre cele mai bune, din 1942 și personajul principal al acestui film. Și sunt sigur că toți cei care au urmărit acest film, la rostirea celor două cuvinte, au pe buze aceeași expresie rămasă celebră din acest film, “Privește-mă în ochi, fetițo!” Am avut odată curiozitatea de a urmăricâteva secvențe din acest film în limba originală, engleză, și am rămas uimit să constat, și nu doar eu, o eroare de traducere în mai toate limbile a acestei expresii impresionante din film. În original ea sună “Here’s looking at you, kid!“, ceea ce se traduce “Tocmai te privește, fetițo!”, și aceasta e expresia care apare exact de patru ori în acest film. E o deosebire de sens de care vreau să mă folosesc astăzi pentru a vă aduce în fața dumneavoastră un detaliu al primei lecturi din cartea Faptele Apostolilor.

Nu vă grăbiți să credeți că mă străduiesc să umplu acum un timp oarecare cu niște banalități de limbaj, din lipsa unui subiect mai incitant. Poate vă întrebați deja: Ce treabă are expresia “Here’s looking at you, kid” din povestea de dragoste Casablanca cu solemnitatea sfinților Petru și Paul de astăzi? De parcă ne-ar afecta pe noi, cei aflați acum în biserică, dacă Humphrey Bogart a privit-o în ochi pe frumoasa Ingrid Bergmann sau invers… Să nu ne grăbim, totuși!

Și ca să vă demonstrez că acest aspect nu este lipsit de importanță dacă sunt privit de cineva în ochi sau privesc eu pe cineva în ochi, vă invit să privim cu atenție la relatarea primei lecturi de astăzi. Pentru că de fapt cu aceasta, cu faptul că unul este privit de celălalt în povestirea vindecării ologului din naștere de la poarta numită “Cea Frumoasă” a templului, cu aceasta începe de fapt adevărata minune petrecută acolo.

E suficient să privim cu atenție o singură dată la acest fragment. Petru și Ioan urcau în fiecare zi la templu pentru rugăciunea de la ceasul al nouălea. Și participanții la această rugăciune aduceau de fiecare dată un olog din naștere la una din porțile templului pentru ca prin cerșitul său să producă ceva bani pentru familia sa, care-l îngrijea. Cu siguranță Petru și Ioan au trecut aproape în fiecare zi pe lângă el sau poate nici nu l-au băgat prea mult în seamă, poate nici nu i-au remarcat prezența. Au trecut de mai multe ori pe lângă el, precum ar trece cineva, spre exemplu, pe lângă un copac care se află la marginea drumului și care nu trezește un interes deosebit nimănui. Și probabil au auzit în fiecare zi același stereotip cuvânt al cerșetorului “Dați-mi și mie un ban”, așa cum fac de obicei cerșetorii.

Ziua aceasta a fost însă cu totul diferită. Iar primul lucru total diferit menționat de cartea Faptele Apostolilor este tocmai acest aspect: Petru și-a ațintit privirea asupra lui. Și atunci când sunt privit, ațintit cu privirea de cineva, ceva se schimbă din rutina obișnuită.

Am întâlnit multe persoane care se plâng și-l mărturisesc ca pe un lucru foarte dureros, faptul că soțul/soția nu-i mai privește în ochi, când le vorbește. Și cei care vorbesc despre aceasta, o spun cu o foarte mare durere în suflet, ca pe ceva care demonstrează că ceva s-a rupt, s-a terminat în relația lor. Și noi știm că, de cele mai multe ori, nu este sincer, nu spune adevărul cel care nu ne poate privi în ochi când ne vorbește. Ori îi este mai important mesajul, vorbele decât persoana ca atare, care se află în fața lor. Și nu este un lucru oarecare să vorbești cu cineva privindu-l în ochi…

Câte persoane nu trăiesc ca și cum ar fi ale nimănui, nimeni nu le privește și nu le supraveghează iar atunci când își dau seama că cineva se uită la ei cu atenție, se simt atinși în intimitatea lor și fac tot posibilul pentru a nu mai fi văzuți, priviți, țintuiți? Este și atitudinea tip a răufăcătorilor. Cel mai rău lucru care se poate petrece e să fie priviți, văzuți de cineva. Sau gândiți-vă cum liniștește uneori o mamă un copil. Îi spune: “Vezi că se uită cutare la tine și te vede”. Sau cum i se spune copilului de la prima împărtășanie, deși lucrul nu e valabil doar pentru el, că “Domnul de vede, te privește, orice ai gândi, spune ori face, așa că să nu-l minți la spovadă!”

“A fi privit” de cineva este și o chestiune de prestigiu. Când nu mai ești privit cu atenție, când cineva vorbește într-o sală plină ca la pereți, când, spre exemplu, ești în fața mai multor persoane (chiar și la amvon, predicând) și vezi că cineva cască, altcineva își caută ocupație, alții numără cuiele din tavan sau cercetează vestimentația vecinilor ori se gândește că a uitat acasă nu știu ce dulap, coteț sau ușă deschisă, atunci nu poți decât să te gândești că, fie ți-ai pierdut prestigiul și nu mai trezești interes, fie ești deosebit de plictisitor de această dată și pierzi timpul. Așadar ai face vine să termini cât mai repede, dacă vrei să te mai privească careva.

Petru și Ioan l-au ațintit cu privirea pe acel cerșetor. Iar acest lucru a făcut din acel cerșetor comun din drum, de la poarta templului (interesant că nu se menționează nimic despre persoana acelui olog din naștere, ci mai degrabă se menționează locul unde cerșește, de parcă acest lucru l-ar defini pe el), pe lângă care toți treceau indiferenți, o persoană umană. “Petru l-a ațintit cu privirea”. Acesta este începutul minunii, pentru că abia acum începe acel cerșeștor cu adevărat să-și ridice privirea și să privească în sus, la cei care stăteau acum în fața lui. Abia acum îi poate spune Petru “Uită-te la noi!” și abia acum îndrăznește cerșetorul să-și ridice capul și să-i privească. Acum poate face acest lucru, pentru că cei doi l-au privit mai întâi, i-au acordat atenție, i-au redat demnitatea, prestigiul privindu-l, și abia apoi i-au cerut și lui să facă același lucru.

Și acum poate aștepta cu toată încrederea că va primi ceva de la ei. Cineva care a făcut acest gest nu a făcut-o doar ca să-l umilească. Și iată ce ceea ce primește este mult mai mult decât a putut visa vreodată să primească de la cineva: “În numele lui Isus Cristos Nazarineanul, ridică-te și umblă!” Petru îl prinde de mână și-l ajută să se ridice pe propriile sale picioare. Îl ajută să stea din nou drept în fața tuturor. Înainte era un oarecare care stătea aruncat la pământ și nu trezea interes nimănui, iar acum e o persoană căreia i-a fost redată demnitatea și poate sta drept, cu fruntea sa în fața tuturor. Aceasta e minunea de la poarta numită “Cea Frumoasă” a templului. Și totul a început cu ațintirea privirii asupra lui. Nu cu porunca de ridica capul și a privi la cei din fața lui, ci cu gestul plin demnitate și compasiune, de a fi privit cu atenție în ochi.

Iată logica lui “Here’s looking at you, kid!”

Te privesc pentru că nu-mi ești indiferent, îmi ești important, te recunosc ca fiind aproapele meu, fratele meu, sora mea, nu un oarecare. În tine îl recunosc pe Isus Cristos. Nu-l ajuți cu nimic când dai de pomană unui cerșetor, dar îl umilești prin gestul tău, poate nici nu-l consideri demni să îl atingi sau să-i arunci o privire, când ai grijă să simtă că e la discreția și mila ta, că depinde de tine, când îi arunci ca la un câine ceva de mâncare și apoi îi trânteșt ușa în nas, demonstrându-i că nu vrei decât să dispară mai repede din fața ușii tale, pentru ca nu cumva să-ți afecteze imaginea, atunci când cineva te va vedea în compania lui.

Așadar, dacă ne simțim vizați în mod personal de fragmentul din cartea Faptele Apostolilor, cred că ar fi un început bun dacă ne-am strădui mai mult de acum să-i privim în ochi pe cei care ne stau în față, indiferent de statutul lor social sau mizeria în care trăiesc. Cine știe? Poate se va petrece chiar o minune!

Începeți de azi să vă priviți cu mai multă atenție soțul, soția, copilul, părinții în ochi și redescoperiți persoana dragă care se află în fața dumneavoastră, redați-i încrederea și, din privire, reamintiți-i că nu a fost o minciuna primul “Te iubesc” pe care i l-ați rostit cândva, demult. Cu o privirea poți reda demnitatea unui om!

Cine știe? Poate vor îndrăzni din nou aceste persoane să se ridice în picioare, să stea drept, cu fruntea sus, cu demnitate în fața celorlalți, chiar dacă pentru un timp au fost striviți, au fost ținuți la pământ de indiferența celorlalți și nu au mai îndrăznit demult să-și ridice capul și să privească pe cineva în ochi, pentru că nimeni nu a mai avut ochi și pentru ei.

“Here’s looking at you, kid!”

Încercați! Încă sunt oameni care au nevoie de o astfel de minune, care începe… doar cu o privire.

Ritul latin