Start > Ritul latin > Duminica a XIV-a de peste an (pentru copii)

Duminica a XIV-a de peste an (pentru copii)

27 June 2009
1,078 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Duminica a XIV-a de peste an (Anul B)

1. Introducere

Mulți nu îi ascultă pe “profeți”, adică pe cei care vorbesc în numele lui Dumnezeu.

2. Tema

Isus vestește evanghelia, dar este refuzat chiar și de ai săi.

3. Mesajul zilei

Fiecare acțiune de educație, de învățare și de eliberare, cere efort în toate domeniile: școlar, social, familiar. Este suficient să ne gândim la sacrificiile părinților pentru a-i educa pe copii.

Și pentru Isus a fost grea vestirea evangheliei:

- evanghelia este o “veste bună”;

- o predica celor care erau ai “săi”, din patria sa;

- toată viața Isus a fost neînțeles de preoți, de scribi, de farisei, chiar și de consătenii săi, de rudele sale;

- toată viața Isus a fost refuzat: la Betleem, la Nazaret, la Ierusalim, pretutindeni.

Dar dacă Isus a venit ca să aducă iubirea lui Dumnezeu, de ce este refuzat, de ce nu este ascultat?

- Pentru că iubirea lui Dumnezeu cere dreptate, respect, ospitalitate, fraternitate, libertate etc.: lucruri care cer eforturi pentru a fi realizate.

- Isus învăța că Dumnezeu este părintele tuturor, chiar și al credincioșilor altor religii; că îi iubește pe toți oamenii, fără distincții; că are grijă și îi iubește și pe cei păcătoși, bolnavi, pe dușmani etc. Toate acestea nu le erau plăcute consătenilor lui. Și apoi, proclama Biblia cu autoritate, spunea că este Mesia, Fiul lui Dumnezeu venit să mântuiască oamenii.

- Chiar dacă pare ciudat, Isus este refuzat datorită bunătății sale și a dorinței unei religii mai adevărate și mai concrete: iubirea față de Dumnezeu trebuie demonstrată prin iubirea față de oameni!

- Isus și-a dat viața pentru evanghelie.

Și apostolii au trudit mult și au murit pentru a duce evanghelia lumii întregi.

Și cateheții noștri fac eforturi pentru a vesti evanghelia.

Și noi trebuie “să renunțăm la noi înșine” și să ne angajăm să vrem ca iubirea lui Isus, prin noi, să ajungă la toți.

4. Exemple

a) Sfântul Ioan Bosco le-a povestit într-o seară copiilor săi o istorioară cu o semnificație profundă.

Doi călugări obișnuiau ca, înainte să meargă să recite rugăciunea de dimineață în cor, să se spovedească unul altuia. Într-o noapte, diavolul a vrut să își bată joc de ei, așa că la ora fixată s-a dus să bată la ușa unuia dintre cei doi frați, invitându-l să coboare în biserică. Fratele, crezând că a fost chemat de coleg, s-a dus și, ajuns în cor, a văzut pe cineva care, ciudat la înfățișare, în îmbrăcăminte, în mers, părea a fi în întregime colegul său și se îndreptă spre confesional. S-a apropiat de ferestruică pentru a se spovedi, așa cum obișnuia. În timp ce mărturisea niște păcate, spre uimirea lui a auzit răspunzându-i-se: “O! Nu-i nimic, nu-i nimic!” Totuși, continuând mărturisirea și spunând o lipsă mai semnificativă, a auzit glasul confesorului care continua să repete: “Nu-i nimic, nu-i nimic!” Atunci, gândindu-se să nu fie o cursă, și-a făcut semnul crucii și imediat glasul confesorului s-a stins. A pus o întrebare, dar nu i-a răspuns nimeni. A privit confesorul, adică diavolul, dispăruse. Copilașii mei, țineți minte că obișnuitul cuvânt pe care îl folosește diavolul când vă împinge la rău este: “O, nu-i nimic!” Despre unele prietenii periculoase pe care superiorii nu le aprobă spune: “O, nu-i nimic!” Uneori se fură ceva, iar diavolul repetă: “O, nu-i nimic!” Despre acele neascultări la unele porunci: “O, nu-i nimic!” Când unele dubii grave pe care le avem în privința unor acțiuni sau a unor gânduri și pe care ne este rușine să le spunem preotului: “O, nu-i nimic!” Nu vă spun să considerați grave lucrurile ușoare, ci vă pun în gardă: nu îl ascultați pe diavol când vă repetă că nu-i nimic.

b) A fost o dată o grădină foarte frumoasă, minunată. Domnul avea obiceiul de a se plimba prin ea în fiecare zi, când căldura zilei era mai puternică. În această grădină era un bambus cu aspect nobil. Era cel mai frumos dintre toți pomii grădinii și Domnul îl iubea mai mult decât pe toate celelalte plante. An de an, acest bambus creștea și devenea tot mai frumos și mai mare. Știa că Domnul îl iubea, și se bucura pentru aceasta.

Într-o zi, Domnul s-a apropiat de pomul iubit și acesta și-a plecat fruntea cu mare venerație. Domnul i-a spus:

- Dragă Bambusule, am nevoie de tine.

I se păru bambusului că a sosit ziua pentru care se născuse. Cu mare bucurie, dar cu voce slabă, bambusul a răspuns:

- Doamne, sunt gata! Fă cu mine ce vrei!

- Bambusule, spuse Domnul cu o voce serioasă, pentru a te folosi trebuie să te dobor.

Bambusul s-a speriat, s-a speriat tare:

- Să dobori pomul pe care l-ai făcut cel mai frumos din toată grădina?

- Dragul meu Bambus, a spus Domnul, iar glasul lui a devenit și mai serios, dacă nu te pot doborî, nu te pot folosi.

Încet, foarte încet, bambusul i-a plecat capul minunat. Apoi a șoptit:

- Doamne, dacă nu poți să mă folosești fără să mă dobori, fă cu mine ce vrei.

- Dragul meu Bambus, a spus Domnul din nou, nu trebuie doar să te dobor, ci și să-ți tai crengile și frunzele.

- Doamne, a spus bambusul, nu-mi fă aceasta.

- Dacă nu te pot tăia, nu te pot folosi.

Bambusul a tremurat și a spus cu o voce abia perceptibilă:

- Doamne, taie-mă!

- Dragul meu Bambus, trebuie să îți fac și mai mult. Trebuie să te despic în două și să-ți smulg inima. Dacă nu pot să fac aceasta, nu pot să te folosesc.

Bambusul nu mai putea vorbi. S-a plecat până la pământ. Astfel, Domnul a tăiat bambusul din grădină, i-a curățat crengile și frunzele, l-a despicat în două și i-a scos inima. Apoi a dus bambusul la izvorul cu apă rece din apropierea câmpiilor sale uscate de secetă. Acolo, cu delicatețe, a pus iubitul bambus pe pământ; un capăt al trunchiului l-a legat de izvor, celălalt l-a orientat spre câmpul uscat. Izvorul dădea apă, apa se revărsa prin inima bambusului spre câmpul care așteptase atât de mult. Apoi a plantat orez, zilele treceau, sămânța a crescut și timpul recoltei a sosit. Astfel, minunatul bambus a devenit realmente o mare binecuvântare prin sărăcia și umilința sa.

Când era încă mare și frumos, trăia și creștea doar pentru el însuși și își iubea propria frumusețe. Dimpotrivă, în starea sa săracă și distrusă, a devenit un canal pe care Domnul îl folosea pentru a face fecund câmpul său.

c) Poate fi utilă organizarea sărutării Evangheliei de către copii.

Ritul latin