Start > Ritul latin > Duminica a XIII-a de peste an (pentru copii)

Duminica a XIII-a de peste an (pentru copii)

27 June 2009
1,172 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Duminica a XIII-a de peste an (Anul B)

1. Introducere

În fiecare duminică facem sărbătoare pentru că Isus a înviat: a învins moartea și și-a dat viața sa divină și nemuritoare (a se povesti primul exemplu).

2. Tema

Isus iubește și dă viață. Chiar și după moarte iubește pentru totdeauna.

Pe piatra funerară a unui mormânt era scris: Noi te iubim mult, dar Isus te iubește și mai mult (al doilea exemplu).

3. Mesajul zilei

Ca Isus și cu Isus noi vom muri și, chiar dacă nu repede, trupul nostru va învia.

- Dumnezeul nostru este Dumnezeul vieții (prima lectură).

- Destinul lui Cristos înviat va fi și destinul nostru (Evanghelia, forma scurtă).

Să încercăm să înțelegem această veste bună răspunzând la câteva întrebări:

- Câte învieri din morți sunt amintite în Evanghelii? (Trei: aceea a lui Lazăr, aceea a fiicei lui Iair și cea a fiului văduvei din Naim).

- Cum s-au sfârșit aceste trei învieri? (Au murit a doua oară).

- Care e cea mai măreață înviere prezentată de Evanghelii? (Aceea a lui Isus).

- Care este diferența între una și cealaltă? (A învia ca Isus nu înseamnă a relua viața mortală, ci a începe un nou mod de viață, modul divin cu o viață divină, eternă, nemuritoare).

- Noi mergem în paradis repede (poate după purgatoriu). Cu sufletul, dar, după învierea noastră, împreună cu trupul nostru glorificat. (Cred în învierea morților și în viața veșnică).

Să tresăltăm de bucurie, Aleluia! Isus a învins moartea și ne-a dat o viață nemuritoare! Chiar fiecăruia dintre noi ne spune: “Talita Kum”!

4. Exemple

a) Un episod din viața mea mi-a rămas în adâncul inimii și încă și astăzi îmi revine sentimentul acelui moment. A murit un coleg de clasă la vârsta de numai 11 ani. Profesorul de religie care a venit să vadă și să se roage se întoarse și, în timp ce toți erau în liniște și consternați fixând trupul nemișcat al colegului și prietenului nostru, profesorul a afirmat cu o putere de neuitat, cu căldură, cu iubire și mai ales cu credință: Fiți sigur, Ștefan nu a murit, nu contează cum par lucrurile, Ștefan trăiește, trăiește în Dumnezeu.

b) În urmă cu câțiva ani, am vizitat la Vicența cele cinci cimitire unde au fost înmormântați soldații englezi care au murit în Primul Război Mondial și am rămas uimit de îngrijirea dată acelor cimitire, dar mai ales de cuvintele pline de credință în iubirea lui Dumnezeu, ce le-am găsit peste multe pietre funerare. Iată doar câteva traduse din engleză: Dumnezeu este iubire; Facă-se voia ta; Noi nu putem înțelege, Doamne, dorințele tale, dar totul e bine când e făcut de tine. Într-o zi vom înțelege. Dumnezeu te-a luat sub protecția sa.

c) Un exemplu potrivit este martiriul celor șapte frați Macabei (2Mac 2,7). Ar fi bine de evidențiat ceremonialul aprinderii lumânării pascale, acea lumânare care se pune lângă sicriu, în timpul înmormântărilor.

d) În timpul unei vizite pastorale într-o parohie din Milano, cu câțiva ani în urmă, se prezintă la mine un tată cu copilul său – mărturisește card. G. Colombo.

- Eminență, îmi spune, ascultă-l pe copilașul meu, care vrea să spună ceva. Mă aplec asupra micuțului, care să fi avut șapte-opt ani.

- Cine erau, mă întreabă el, cei doi răstigniți alături de Domnul?

Mărturisesc că am rămas confuz pentru o clipă, întrebându-mă unde vrea să ajungă cu această întrebare neobișnuită, și care era adevărata problemă ce îl frământa pe copil în spatele acestei întrebări.

Răspund că despre unul se știe că s-a căit și că Isus l-a dus cu el în paradis și că despre celălalt nu se știe nimic… Dar, așa cum îmi imaginasem, nu acest lucru îl interesa. Mă privește și îmi spune, ba chiar strigă la mine:

- Aceștia sunt morți. Dar eu nu vreau să mor!

Groaza era vizibilă și tatăl nu reușea să îl calmeze. Am reflectat puțin, m-am rugat Domnului: nu întotdeauna este ușor să îi răspunzi unui copil.

Deodată mi-am amintit că, atunci când a murit Lazăr, Isus a spus: “Prietenul meu, Lazăr, doarme, să mergem, pentru că vreau să îl trezesc”. Primii creștini au luat imaginea înflorită pe buzele lui Isus – “doarme” – și au numit locul de înmormântare “cimitir”, cuvânt grecesc care înseamnă dormitor, loc unde persoanele așteaptă să fie trezite.

Așadar, i-am răspuns acelui copil, începând cu el o discuție obișnuită:

- Mergi la școală? Înveți și te joci? Te joci cu mingea, mergi cu bicicleta… și seara ești obosit, nu? Îți vine somnul și dorești să adormi, îți place… Iată: moartea este același lucru, este o adormire. Vei fi puțin mai obosit decât de obicei, puțin mai epuizat și încetul cu încetul, adormi. Diferența este în trezire. Pentru că, atunci când te vei trezi, vei fi într-o altă casă, mult mai frumoasă decât a ta și va fi acolo mama ta, dar infinit mai bună decât ți se pare acum, și tatăl tău… și vei putea face tot ce vrei și vei fi mereu fericit. Și va fi acolo celălalt Tată care îi îmbrățișează pe toți. Pentru că într-o zi toți vom fi în brațele sale… Copilul mă asculta, s-a calmat, s-a resemnat (A. A. Colombo).

e) Sâmbătă după-amiază rabinul învăța în sinagogă, în timp ce acasă la el îi mureau doi copii.

Mama îndurerată i-a întins pe pat și i-a acoperit cu o pătură, delicat.

Când s-a făcut seară, rabi Meir s-a întors acasă. Prima întrebare a fost:

- Rahela, unde este Ionatan? Unde este micuța mea Miriam? Nu îi văd jucându-se.

Soția i-a răspuns:

- Înainte de toate, vreau să te întreb ceva. Cu ceva timp în urmă, a venit aici cineva și mi-a dat un obiect valoros, ca să i-l păzesc. Acum mi-l cere înapoi. Trebuie să îl dau sau nu?

- Desigur, și repede! a răspuns rabi Meir.

Atunci, Rahela a continuat:

- Astăzi, fără să cer permisiunea ta, am restituit prețiosul tezaur.

Apoi l-a luat de mână pe soț, l-a condus în cameră și a tras încet pătura, spunând:

- Nu mi-ai spus că tezaurul încredințat spre păzire trebuie să îl restitui? Astăzi IHWH a trecut pe aici și i-a luat pe copiii tăi. Acum Ionatan și Miriam sunt în siguranță.

Și rabinul, plângând, dar plin de credință, a suspinat:

- Domnul ni i-a dat; Domnul ni i-a luat: fie binecuvântat numele Domnului, care îi iubește pe copiii săi mai mult decât noi.

Ritul latin