Start > Ritul latin > Un veșmânt de minuni nepăzite

Un veșmânt de minuni nepăzite

27 June 2009
1,114 afișări

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Traducere: pr. Petru Țurcanu
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a XIII-a de peste an (Anul B)

“În afara programului” credinței

Eu voi vorbi despre “afara programului”. Marcu, recurgând la unul din procedeele sale tipice care se îmbină, a așezat armonic cele două episoade unul în interiorul celuilalt, fără nici o sforțare, sub stăpânirea comună a credinței. Totuși intrarea în scenă a femeii clandestine rămâne ca o învățătură a a faptului că este “în afara programului”. Era deja stabilit unde trebuia să meargă Isus. Acel intermezzo nu era prevăzut.

Dacă ne gândim bine, însă, cele două personaje – tatăl neliniștit și femeia umilită de infirmitatea sa – apar “în afara programului”. Unul se referă la ambientul propriu, altul se referă la clanul familiar. Iair este un personaj remarcabil al stabilimentului religios, unul din capii sinagogii. Fără îndoială a fost constrâns să învingă rezistența colegilor săi – care au trebuit să facă totul pentru a-l sfătui să nu facă acel pas puțin ortodox – ,să depășească prejudecata, neîncrederea și chiar ostilitatea în privința lui Isus. Știa că este dezaprobat pentru acea inițiativă. În ochii “responsabililor, Isus era descalificat, de evitat, și era descalificat oricine ar recurge la el și să-l urmeze. Bun pentru poporul exaltat și ignorant, în sfârșit.

Intervine, la timp, moartea fetiței care constituie pentru tată o cale de ieșire demnă din situația compromițătoare în care căzuse în chip nesocotit, sub impulsul disperării. În schimb Iair arată că vrea să facă până la ultimele consecințe ruptura de mentalitatea celor de rangul său. Insistă să-l “deranjeze” pe Învățător dincolo de toate limitele raționale, dincolo de frontiera de netrecut a morții. Așa și femeia. Până acum a rămas pasivă în mâinile celor din familie și în acelea a medicilor care nu au ezitat să adauge torturile profesionale proprii la suferințele legate de boală: neputincioși de a o vindeca, dar abili să-i ia banul; capabili numai de a îngreuna situația, fie clinică, fie financiară, a sărmanei bolnave.

Până în acest moment a fost, mai mult decât alții, obiectul preocupărilor și grijilor altora.

Acum se hotărăște singură. Refuză să fie pur și simplu o “răbdătoare”. Devine subiect responsabil. Isus evident, iubește pe aceste persoane care au curajul să ia inițiative, fac o alegere precisă, încearcă o aventură ne programată de alții. Isus prețuiește pașii în “afara programului”, și mai ales îi primește pe aceia care au curajul de a le săvârși.

Pentru a fi salvați de El, trebuie să fie puși la adăpost de ceilalți

Credința este în mod necesar “în afara programului”. Este, în ea, un element de ruptură față de inerția generală, de conveniențele sociale, de interesele de prăvălie, de condiționările mentalității curente, de conformismele de orice tip (incluse cele ale nonconformiștilor). Credința începe cu o detașare, cu o ieșire afară. Trebuie să se separe de mulțime, să iasă din casa proprie mai mult sau mai puțin cofortabilă, să abandoneze sinagoga proprie cu practicile proprii, regulile și tradițiile proprii, ipocriziile obișnuite.

“Să nu te temi, continuă numai să ai credință”, îi recomandă Isus lui Iair. Adică: nu reintra. Nu te lăsa absorbit, reanexat de ei. Nu te teme de dezaprobarea lor. Nu te teme de judecățile lor. Nu asculta sugestiile lor dictate de rațiune și de considerații umane. Și femeii Isus îi spune: “Credința ta te-a mântuit”. M-ai găsit pe mine, pentru că ai reușit să te salvezi de ei, ai spus nu sfaturilor lor, ai încercat o terapie diferită pentru viața ta, ai îndrăznit să faci un pas în afară itinerariului stabilit de ei. Isus îi așteaptă mai ales pe cei care sosesc la El “în afara programului”.

Minunile au loc în obscuritate

Și cele două minuni ale sale apar “în afara programului”. Și se realizează în culise. Ceea ce se întâmplă între Cristos și femeia bolnavă se desfășoară într-o cochilie scoasă din mijlocul mulțimii, și este un secret al celor doi. Contactul, privirea și dialogul au loc “în afara” mulțimii. În casa lui Iair a început deja programul de doliu. Isus, sfidând derâderea acelor oameni, nu respectă programul (“alungându-i pe toți afară…”), pentru a pune la locul său ritul vieții, sărbătoarea învierii.

Pentru a săvârși minunea învierii fetiței, Cristos trebuie mai întâi să sfâșie decorul funebru. Astfel face și cu fiecare dintre noi. Dacă drumul credinței primește avizul unei inițiative personale (și, mai întâi, este mereu inițiativa lui Dumnezeu), trebuie să consimțim că El ne smulge de pe trup îmbrăcămintea aparențelor, a reprezentării. Nu numai îmbrăcămintea pe care alții ne-au cusut-o pe noi pentru a împlini rolul care ne-a fost impus, dar și cea pe care noi înșine am îmbrăcat-o cu presupunerea că este cea adaptată rolului nostru. “Afara programului” credinței ne cere o despuiere totală. Truc, spoială, mască, crustele obiceiurilor: în privința îmbrăcămintei trebuie scoasă pentru a fi “adevărați” în fața Lui!

A atinge îmbrăcămintea minunilor nepăzite

Da, sunt păzitorii sanctuarului. Intermediarii. Cei care te așază în rând. Îți spun să aștepți rândul tău. Te avertizează că el este deja foarte ocupat. Nu știu dacă se pot ocupa de tine, cu toate lucrurile urgente pe care le au de îndeplinit. Îți impun să completezi formularul. Cei care vegheau atenți și încruntați pentru ca totul să se desfășoare după procedurile și orarele stabilite. Și chiar te alungă înapoi. Dacă nu poți prezenta biletul emis celor privilegiați, trebuie să te retragi în fața personajelor importante și “reprezentative”

Și tu nu ești decât reprezentantul bolii tale, al greutății tale secrete, a speranței tale îndărătnice. Și apoi sunt subalternii care te somează: “spune-ne și nouă… Îți voi prezenta eu… Îl voi face eu să știe…” Nu te lăsa descurajat. Mergi tot înainte. Ignoră controalele. Lasă-te călăuzit de bănuiala că totul este sub control, reglementat, organizat, dar este pentru totdeauna posibilitatea de a “atige mantaua”, de a fi identificat de privirea sa, ești primit tocmai pentru că ești “abuziv”. Aproprie-te, clandestin, cu plaga ta ascunsă, răul de care îți este rușine, acel chin pe care nu îndrăznești să-l împărtășești la nimeni decât Lui, ignorând pe doctorii autorizați. Nici un serviciu de ordine nu va reuși să împiedice contactul cu El, cu îmbrăcămintea sa plină – cum ne asigură Luigi Santucci – “de miracole nepăzite”.

Zgomotul trebuie să rămână afară

“Au ajuns la casa șefului de sinagogă și El a văzut zarvă…” Expresia ar trebui tradusă, ad litteram, astfel: “A văzut gălăgia”. Cine a spus vreodată că Isus nu poate vedea zgomotul? Îl vede, dar nu-l lasă să intre cu sine. Este o mare diferență: Alungându-i afară pe toți…” Poate mă preocup excesiv ca în viața mea să nu fie zgomot. Ar trebui să mă preocup, mai întâi, ca să fie Domnul. Se gândește El să țină afară zgomotul.

Poate să fie o casă silențioasă, dar goală. Ceea ce contează este prezența sa, nu elementele care deranjează. Când intră, de fapt, îi scoate afară pe cei gălăgioși. Importantă nu este tăcerea, ci glasul său. Și glasul său care îi face să tacă pe gălăgioși. Nu zgomotul este simptomul cel mai preocupant. Prin gălăgie El intră (și o lasă afară). Ceea ce ne preocupă, este că El prea adesea a intrat deja, în timp ce eu întârzii în curte pentru a asculta gălăgia și vorbăriile frivole. Sau am pretenția de a duce înăuntru acea mantie. În acest caz, El vede, și aproape că nu are nimic de spus. Nu este pentru nimic dispus să concelebreze liturgiile efemere. Confuzia nu-l înspăimântă, lipsește altceva. Numai, nu vrea să fie confundat cu anumite lucruri…

Dumnezeu comandă viața

Și să nu ai încredere în doctorii care îți iau pofta și bucuria de a trăi. Care, pentru a te salva, îți amărăsc și complică existența. “Dumnezeu nu a creat moartea și nu se bucură de ruina celor vii” (prima lectură). El nu-ți spune: pregătește-te pentru moarte. Mai degrabă: pregătește-te de viață. Tărâmul în care trebuie să-l învingem pe diavol, din “invidia” căruia a intrat moartea în lume, este cel al vieții, cu complicitatea lui Dumnezeu care este, tocmai, “iubitorul vieții” (Înț. 11, 26), și care “l-a creat pe om pentru nemurire”.

Moartea este constrânsă să facă o deschizătură pentru viață. Din cenușă trebuie să răsară flori. Patul de moarte este obligat să restituie – așa cum a făcut mormântul cu Isus – o “copilă” strălucitoare de tinerețe, care a ascultat acea poruncă imperioasă: “Eu îți spun, scoală-te!”

Este cineva care cere bani

Și este și o astfel de istorie. Biserica din Ierusalim se află în strâmtoare economică, și Paul (lectura a doua) nu ezită să devină promotorul unei colecte. Motivul este acela de a ajuta o comunitate săracă. Dar, dincolo de aceasta, este vorba, pentru apostol, să descopere creștinilor săi legea solidarității, să-i facă să înțeleagă legătura care trebuie să unească diferitele Biserici, să întărească – printr-un gest concret – unitatea dintre comunitățile de origine iudaică și cele născute în teritoriul păgân.

Acum, cei din Corint, cu care Paul a avut raporturi nu totdeauna idilice, după ce au primit la început propunerea cu entuziasm, pare că au uitat, sau cel puțin au lăsat să se răcească ardoarea inițială. De aceea este nevoie să relanseze ideea și să zguduie pe cei uituci. Apostolul se simte un pic încurcat. Și trebuie să fie mereu așa, în Biserică, când sunt la mijloc banii. El nu are dezinvoltura unor anumiți administratori în clergyman să stoarcă bani.

Și iată-l că prezintă discursul un pic pe larg, chiar de departe, și se referă la un exemplu prea înalt: nimeni altul decât Cristos, care “din bogat s-a făcut sărac pentru voi, pentru ca voi să deveniți bogați prin sărăcia lui”. Paul mută discursul despre finanțe spre teologie. Invită să considerăm nebunia sublimă a acelui Dumnezeu care, prin întrupare, s-a despuiat pentru a ne îmbogăți și a ne diviniza. Astfel solicită pe Corinteni să fie un pic mai puțin calculați.

Apostolul recurge și la o observație subtilă ironică: creștinii din Corint se disting, printre altele, prin două caracteristici: cuvântul și știința. Acum ar fi cazul să se facă cunoscuți prin generozitate. Adică, este problema de a trece de la cuvinte frumoase și de la intențiile bune să producă ceva concret. În fine, Paul nu poate să facă decât să dea lovitura decisivă: “Să fie egalitate”. Nimeni nu vă cere să vă despuiați, să ajungeți în mizerie, să pierdeți totul. Să nu exagerăm. Este vorba numai de o minimă decență. Scoateți-vă din cap ideea binefacerii: este o problemă elementară, de dreptate.

Discursul, cum se vede, este de extremă actualitate la diferite nivele, și ia proporții mondiale (fără ca prin aceasta, să ne dispensăm de a arunca o privire la doi pași de casa noastră). Paul nu se mulțumește să organizeze. Nu se limitează să smulgă banul. Ceea ce îl interesează este semnificația gestului. El reușește să pună la punct totul – chiar și o problemă a “bunurilor”, într-un cadru riguros de credință. De multe ori se închid cei doi ochi (neavând alții de închis) față de credința și moralitatea celui care oferă. Important este ca acela să deschidă portofelul. Nu se întreabă asupra provenienței banilor. Da, “banul nu miroase”, cum se spune cu cinism. Paul, în schimb, vrea ca oferta să aibă acoperirea necesară a credinței și monedele să fie parfumate de practica creștină.

… Dar în ce secol a trăit acel naiv, acel moralist?

Ritul latin