Start > Ritul latin > În loc să îl deșteptăm pe Domnul ar trebui să ne deșteptăm credința noastră

În loc să îl deșteptăm pe Domnul ar trebui să ne deșteptăm credința noastră

27 June 2009
1,046 afișări

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Traducere: pr. Petru Țurcanu
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a XII-a de peste an (Anul B)

Aproape și deci de necuprins

Ca și cum nu ar fi suficiente întrebările noastre, sunt și ale Sale, la care suntem provocați să răspundem. Omul cere explicații lui Dumnezeu. Și Dumnezeu, la rândul Său, cere explicații omului. Omul protestează, se plânge, îl mustră pe Domnul pentru absențele sale. Și El răspunde: “De ce sunteți așa de fricoși?” Creatura ar vrea să-l constrângă pe Domnul să se justifice. Și El ne obligă să dăm cont despre credința noastră: “Nu mai aveți credință?” Greșeala fundamentală a creștinului presupus este aceea de a nu accepta disproporția. A-l reduce pe Dumnezeu la îndemâna noastră. A trata de la egal la egal cu El.

Paul (lectura a doua) definește această atitudine cu “cunoașterea lui Cristos după trup”. De aceea vrem să-l încadrăm în schemele noastre, să-i împrumutăm aspirațiile noastre temporale, să-i impunem măsurile noastre, să-L facem să adopte (și chiar să împlinească) programele noastre, să îmbrățișeze cauzele noastre. În strofa lui Iob, și chiar în scena descrisă în evanghelia lui Marcu, apare ideea că Domnul închide ca într-o închisoare marea, simbolul puterilor demoniace dezlănțuite. Ei bine, adesea omul avansează pretenția de a-l aresta pe Dumnezeu în mentalitatea proprie, în calculele proprii, în cărțile proprii, în definițiile proprii.

Dumnezeu, însă nu poate fi prins. Nu se lasă capturat de păienjenișurile noastre ridicole (și chiar de cele mai grele Summae, dacă ne gândim, nu sunt altceva decât păienjenișuri măturate de “Suflu”). Și El stă pe celălalt mal al abisului. De necuprins. Și cu cât este mai aproape, cu atât este de neajuns. Cu cât se manifestă mai mult, cu atât este mai ascuns. Cu cât dialoghează mai mult cu creatura, cu atât mai mult aceasta înțelege că nu este în stare de a-L cuprinde.

Prin tăcere, o deschizătură spre mister

Se ridică totuși bănuiala că Dumnezeu nu ne interzice să-I punem întrebări. O credință cu puncte exclamative și puncte ferme, care elimină cele mai chinuitoare puncte de întrebare, nu este un lucru serios, dă ideea unei recitări, unei închipuiri. Întrebările ne folosesc, pentru a face lumină în viața noastră, pentru a afla sensul drumului. Dar, paradoxal, întrebările care ne ajută să parcurgem un itinerariu de credință, să facem un pic de lumină, sunt tocmai acelea care nu primesc răspuns, care nu au răspuns.

Dumnezeu este de acord să înșirăm rozariul de ce-urilor noastre, să depănăm litania întrebărilor noastre, pentru ca astfel să putem să ne apropiem de tăcere, de adorație. Dar a afirma că Dumnezeu ne conduce la tăcerea adoratoare nu înseamnă că ne închide gura. Mai degrabă, prin tăcere, ne deschide spre mister.

Frica

Pentru anumiți predicatori din trecut, interpretarea minunii furtunii potolite era făcută în grabă: barca era existența noastră, mereu în prada încercărilor și dificultăților de orice fel. Important era de a-l avea pe Isus la bord, și totul este orânduit cel mai bine. În sfârșit, Cristos ca talisman, poliță de asigurare care ne garantează împotriva tuturor nenorocirilor călătoriei.

Cu această variantă: barca este Biserica care traversează istoria. Dușmanii săi, veșnic instigați de diavol, declanșează persecuții și opoziții pentru a o scufunda. Totuși încercările lor se dovedesc zadarnice, nu pot nimic împotriva puterii Domnului care este cârmaciul. Astfel Biserica trece triumfătoare prin toate furtunile, mai mult fragila ambarcație, cu cât este mai mult bătută de valuri, cu atât mai mult se întărește. În sfârșit: porțile iadului nu o vor birui.

Prea simplist, și mai ales puțin se referă la sensul povestirii. Care, reflectând poate o situație a comunității primitive, pune în evidență o lipsă de preocupare a echipajului. În centrul tuturor este întrebarea-mustrarea lui Isus: “De ce sunteți așa de fricoși? Nu mai aveți credință?” Să ne oprim asupra adjectivului “fricoși” și asupra adverbului “încă”. “Fricoși” – după opinia lui X. L. Dufour – exprimă atitudinea omului care, în fața pericolului care îl amenință, reacționează ca și cum Dumnezeu nu ar exista.

Numai dacă se eliberează de această angoasă, omul poate intra în pacea pe care i-o dă Dumnezeul său. Acea pace care este simbolizată de calmul apelor, și, mai întâi, de somnul lui Isus, adevărata “anticipare” a minunii. “Învățătorule nu-ți pasă că murim?” În realitate, este riscul de a muri de frică, mai mult decât din cauza furtunii dezlănțuite. Și când se moare de frică înseamnă că, înainte, s-a stins deja credința.

Un diagnostic îngrijorător

Este într-adevăr îngrijorător acel încă. Isus socotește că timpul a fost mai mult decât suficient pentru maturizarea unei credințe care să alunge frica, să facă să iasă din spirala considerațiilor umane, să întrerupă cercul distructiv al terorii, pentru “a se deschide” încrederii în ajutorul divin, și deci să înfrunte cu calm încercarea. Este vorba de un bilanț pe care îl putem face și noi: predici în serie, experiențe de orice tip, sacramente, întâlniri, cărți, rugăciuni. Și totuși nu avem încă credință.

Isus nu-i ceartă pentru că credința lor a rămas rahitică, fragilă, slabă, nesigură. Constată brutal că credința nu mai este încă. Aș vrea să citez o pagină care constituie unul din comentariile cele mai perspicace și actuale despre episodul despre care se vorbește: “Noi suntem mai obișnuiți să transmitem știri meteorologice decât buletine de știri despre mântuirea noastră. Sau, în termeni mai clari, formulăm acuze ca astfel să avem mereu o autojustificare promptă. De fapt comunitatea primitivă observă dificultatea care o chinuiește: vânt, apă, furtună. Dar mărturisește mai ales frica sa care mărește dificultatea, și slăbiciunea credinței sale care dă greș în saltul calitativ care îl observă pe El, treaz și vigilent, în somn.

Noi, în schimb, dintr-o obișnuință nefericită, continuăm să ne plângem de timpuri și situații; nu ne priește apa, și avem mereu de spus ceva despre vânturi; exprimăm acuze și plângeri, ca și cum am avea carisma blestemului, a conjurării și a fricii. Am criticat totdeauna, orice redresare socială și revoluție; evoluția normală și providențială a omenirii, modul său de a se autoînțelege, sunt trăite ca un ciclon și o distrugere, dacă nu ca un atentat trădător. Dar de ce nu ne întrebăm dacă aici este exact punctul central al situației? Și dacă El s-ar fi ridicat și ar fi spus: “De acord, vântul și apa. Dar, în privința credinței, cum stăm?” (O comunitate citește evanghelia lui Marcu, Ed. Dehoniane).

Perna povestește

“El stătea la pupa și dormea pe o pernă…” Câte lucruri ar putea să povestească acea pernă veche, descusută. Ne-ar spune despre simulările noastre, despre jocurile noastre de teatru. Declarăm solemn că ne încredem în Domnul. Dar, înainte de a ne îmbarca într-o acțiune, stipulăm polițe de asigurare pentru a ne garanta împotriva oricărui risc. Consultăm cu grijă previziunile timpului pentru a fi siguri de condițiile favorabile. Și, mai ales, punem în cală o mulțime de provizii încât se scufundă barca (în realitate, credința se scufundă când mijloacele umane sunt colosale).

Vrem semnale precise de la farurile așezate pe toate stâncile. Și, oricum, nu ne îndepărtăm în larg, preferând să navigăm în zig zag prudent de-a lungul țărmului. Altceva decât “saltul” credinței.! Suntem mereu gata să sărim în șalupele de salvare, sau pe un teren solid, la primul semn de mișcare a valurilor. Perna ne-ar povesti despre dățile în care Biserica a strigat la dezastru, la catastrofe, și s-a rugat, implorând pentru a fi ocrotită de anumite evenimente funeste, sau a convocat ceremonii reparatorii, ne observând că acele tulburări, acele pierderi, acea ușurare a bagajului său nu erau altceva decât eliberări providențiale. Și că minunea consta tocmai în împiedicarea răsturnării.

Și dățile, în schimb, în care Biserica a celebrat victorii, a organizat procesiuni triumfale, fără să-și dea seama că acela a fost în schimb momentul de a-l trezi pe Domnul pentru ca s-o salveze de acele pericole în care a căzut, s-o despotmolească din acele nisipuri de aur în care s-a înnămolit, s-o avertizeze că anumite escale erau false și deci o îndepărtau de la scop. Perna ne-ar aminti că adesea noi îl trezim pe Domnul din motive greșite, și nu-l trezim când ar fi cazul. Lansăm alarme când ar fi momentul de a trage clopotele pentru sărbătoare, și ne lăsăm legănați în somn când ar fi oportun să sunăm deșteptarea.

Perna, mai ales, ne-ar deschide ochii asupra faptului că tocmai noi, cei agitați, obosiți, cei prevăzători, navigatori experimentați, suntem în realitate somnoroși, lupi de mare adormiți și miopi. În timp ce El, care aparent doarme, este Unicul care veghează cu adevărat, Unicul capabil de a fixa cârma și să ne facă să ajungem la “celălalt mal”. Are dreptate Luigi Santucci: “Poate acest miracol este cel mai tragic, cel mai descurajant din toate. Acest cap care doarme este lecția cea mai necesară și cea mai neascultată din toată cartea”.

A iubi noutatea nu înseamnă a fi noi

“Dacă cineva este în Cristos, este o creatură nouă”. Noi ne înșelăm că sunt suficiente noutățile pentru a deveni noi. Suntem lacomi de noutate. Nu putem fi altfel. Le experimentăm mereu… ca noi. Totuși nu reușim să devenim “o creatură nouă”. Sub îmbrăcămintea exterioară a lucrurilor noi, purtăm înăuntru o grămadă de lucruri vechi care nu se decid să “treacă”. Este în noi o vechime care rezistă la orice transformare radicală. Este în noi o lume care nu se resemnează să moară.

Să mergem să căutăm noul oriunde mai puțin “în Cristos”. Suntem “împinși” de toate modele, dar nu de iubirea sa. Sunt creștini care ies din confesional mai îmbătrâniți, mai îngreunați. Și alții care, când se întorc în bancă după ce s-au împărtășit par că vor să păzească, nu un germen de viață, ci obiceiurile vechi și insuportabile. Desigur, așa cum nostalgia trecutului poate masca nesiguranța, așa și alergarea după mode poate fi semnul instabilității.

Andre Seve a notat că creștinul face parte din “Biserica memoriei”, dar și din “Biserica invenției”. “A fi în Cristos” înseamnă a accepta viața care se naște din moarte. A accepta vechiul care explodează într-o primăvară. A fi noi nu se naște în mod necesar din noutate. Ba chiar, poate fi ceva vechi. Și trecutul nu-l păzește închizându-l în “lucrurile vechi”, ci altoindu-l într-un curent de viață.

Ritul latin