Start > Ritul bizantin > Înălțarea la cer a Domnului Dumnezeului nostru Isus Hristos

Înălțarea la cer a Domnului Dumnezeului nostru Isus Hristos

27 June 2009
1,750 afișări

Autor: pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
Copyright: Editura Unitas
Înălțarea Domnului

Sfântul Augustin ne relatează că Apostolii lui Hristos sărbătoreau anual ziua în care Dumnezeiescul lor învățător S-a înălțat întru mărire la cer. Sfânta Elena a construit o bazilică pe locul de pe care Isus Hristos S-a înălțat la cer, ca loc de pelerinaj pentru sărbătoarea Înălțării.

Isus S-a înălțat la Cer în ziua a patruzecea după Înviere. El s-a arătat pe pământ timp de patruzeci de zile, pentru a întări credința în Înviere discipolilor Lui și pentru a începe lucrarea de întemeiere a Bisericii Sale. Înainte de a-Și desfășura lucrarea de apostolat, Isus a petrecut patruzeci de zile în pustiu, și tot după patruzeci de zile de la răscumpărarea neamului omenesc de păcat, S-a înălțat întru glorie la cer.

“Patruzeci de ore a stat Isus Hristos în mormânt ca și o dovadă că a murit cu adevărat; patruzeci de zile a petrecut pe pământ pentru a dovedi, că El trăiește o nouă viață. Dacă Hristos ar fi înviat în ziua morții Sale, s-ar fi putut, ca unele persoane să fie cuprinse de îndoială în privința morții Lui. Dacă S-ar fi înălțat la cer imediat după Învierea Sa, fără a Se arăta celor aleși pentru revelarea acestui lucru o altă categorie de oameni putea să fie cuprinsă de dubii referitoare la autenticitatea Învierii Sale “.

Hristos S-a înălțat la cer într-o zi de joi. Tot joi și-a început Patimile Sale răscumpărătoare în Grădina Măslinilor și tot într-o zi de joi a triumfat asupra suferinței, căci S-a înălțat cu mărire la cer.

Hristos S-a înălțat la cer în timpul în care soarele strălucea cel mai tare, la amiază. Hristos a murit când soarele se apropia spre asfințit. Hristos s-a înălțat la cer, intrând în gloria cerească. Acest moment este tainic și înălțător: Dumnezeu adevărat și Om adevărat – asumându-și condiția umană și experiența vieții pământești de la naștere până la moarte – trece din lumea istorică intrând în veșnicie. Aici șade de-a dreapta Tatălui.

Pentru a ne face părtași Cerului este nevoie de rugăciune. La poalele Muntelui Măslinilor Și-a început Hristos Patimile Sale, iar aceste suferințe au fost atât de profunde, încât «Sudoarea Lui s-a făcut ca picăturile de sînge, care picurau pe pământ» (Luca 22, 44). De pe acest munte, Domnul Hristos S-a înălțat la cer, ca să arate că suferința duce spre glorie. Suferința este deasemenea drumul nostru spre cer. «Dacă pătimim împreună cu El, împreună cu El să ne și preamărim» (Romani 8, 17).

Din Ierusalim, Hristos i-a condus pe Apostolii Săi «până spre Betania și, ridicîndu-și mâinile, i-a binecuvântat. Și pe când îi binecuvânta, S-a despărțit de ei și S-a înălțat la cer. Iar ei, închinându-se Lui, s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare. Și erau în toată vremea în templu, lăudând și binecuvântând pe Dumnezeu» (Luca 24, 50-53).

Se împlinește rugăciunea din seara Cinei de Taină: «Părinte…Eu Te-am preamărit pe Tine pe pământ; lucru pe care mi l-ai dat să-l fac, l-am săvârșit. Și acum, preamărește-Mă, Tu, Părinte, la Tine Însuți, cu gloria pe care am avut-o la Tine, mai înainte de a fi lumea» (Ioan 17, 4-5).

Hristos S-a înălțat la cer pentru a pregăti un loc pentru noi. «În casa Tatălui Meu multe locașuri sunt. Iar de nu v-aș fi spus. Mă duc să vă gătesc loc. Și dacă Mă voi duce și vă voi găti loc, iarăși voi veni și vă voi lua la Mine, ca să fiți și voi unde sunt Eu», spune Mântuitorul (Ioan 14, 2-3). La Cina cea de Taină Dumnezeiescul nostru Mântuitor S-a rugat pentru noi: «Părinte, voiesc ca, unde sunt Eu, să fie împreună cu Mine și aceia pe care Mi i-ai dat, ca să vadă gloria Mea, pe care Mi-ai dat-o» (Ioan 17, 24). Noi suntem creați, nu pentru lumea pământească, ci, pentru fericirea Cerului. Noi «nu avem aici cetate stătătoare, ci o căutăm pe aceea, ce va să fie» spune Sfânta Scriptură (Evrei 13, 14). Pe pământ suntem doar niște pelerini, călători, cerul este adevărata patrie a noastră.

«Cugetați cele de sus, nu cele de pe pământ», – ne îndeamnă Apostolul Pavel (Coloseni 3, 2). Fiecăruia dintre noi, ne spune Mântuitorul nostru: «Adunați-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică și unde furii nu le sapă și nu le fură. Căci unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta» (Matei 6, 20-21). Isus ne invită la bucurie: «Bucurați-vă și vă veseliți, că plata voastră mare este în ceruri» (Matei 5, 12). În ceruri se află cerescul nostru Părinte, în Cer se află Mântuitorul nostru Isus Hristos, în Cer se găsește Mângâietorul nostru, Spiritul Sfânt, în Cer se află Mama noastră Preasfânta Fecioară Maria și în Cer este pregătit locul pentru noi.

După pelerinajul nostru prin pustiul încercărilor și al ispitelor din această lume pământească, sufletul nostru se va înălța până la dumnezeiescul Judecător, care ne va descoperi faptele bune și rele făcute. Dacă vom fi vrednici de vederea feței Lui, vom pătrunde prin umanitatea glorificată a Mântuitorului, în patria cerească.

Mai devreme sau mai târziu, pentru fiecare dintre noi va veni momentul părăsirii acestui pământ. După o viață dreaptă dusă aici pe pământ, aflându-ne în fața eternității nu vom striga asemenea primilor navigatori aflați în lungi călătorii de explorare: Pământ! Pământ!, și nici Ierusalime! Ierusalime!, ci cuprinși de farmecul frumuseții infinite a minunăției și splendorii Ierusalimului ceresc, cuprinși de extazul iubirii, vom exclama: “Cerul! Cerul”. Fă, Doamne, ca noi toți, să ne înălțăm la Domnul și să ne învrednicim de fericirea Cerului!

Rugăciune

Înalță-te la ceruri, o, Dumnezeule… Tu, ai locuit închis în pântecele Mamei Tale, cea, care s-a îngrijit de Tine, și de care Te-ai îngrijit și Tu… Pe Tine, Te-a recunoscut bătrânul Simion ca și prunc, și Te-a venerat cu mărire; ai suferit foamea și Te-ai ostenit în călătoriile Tale… Ai fost legat, închis, biciuit, încoronat cu spini, răstignit pe lemnul crucii, străpuns cu sulița; ai murit și ai fost îngropat. Înalță-Te spre înălțimile cerești, o Dumnezeule!

Învierea Ta, o Doamne, este speranța noastră, iar Înălțarea Ta, gloria noastră… fă, ca să ne înălțăm și noi la cer, asemenea Ție, și în acest fel însuflețește și inimile noastre, ca să fie înălțate spre cer, iar prin Tine, să fie eliberate de orgoliu, inimi care să se afle pe muntele care ești Tu, Doamne Isuse Hristoase, Tu, care Te-ai înălțat la cer și care ești asemenea unui acoperământ pentru noi.

Cine se înalță la cer? Acela, care S-a coborât din cer. Te-ai coborât din cer Doamne, ca să ne vindeci. Te-ai înălțat la cer Doamne, ca să ne duci și pe noi acolo. Dacă ne-am fi înălțat singuri am fi căzut; dar dacă Tu ne ridici devenim puternici… Către Tine, Isuse Hristoase, care ai înviat, strigăm: Doamne, Tu ești Speranța noastră; spre Tine, care Te-ai înălțat la cer, Doamne, Tu ești scăparea noastră. Amin. (După Sfântul Augustin)

Ritul bizantin