Start > Ritul latin > Duminica a XVII-a (B)

Duminica a XVII-a (B)

24 June 2009
906 afișări

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină
Duminica a XVII-a de peste an (Anul B)

Isus a trecut dincolo de Lacul Tiberiadei… O mare mulțime mergea după el, pentru că văzuse minunile pe care le făcea cu cei bolnavi. Isus s-a suit pe munte și acolo s-a așezat împreună cu ucenicii săi. Paștele, marea sărbătoare a iudeilor, era aproape. Deci ridicându-și Isus ochii și văzând că vine către el mulțime mare, a zis către Filip: “De unde vom cumpăra pâine, ca să mănânce aceștia?” El spunea aceasta numai ca să-l încerce, căci el știa ce avea să facă. Filip i-a răspuns: “Pâine de două sute de dinari n-ar ajunge ca să ia fiecare câte puțin”. Andrei, fratele lui Simon Petru, unul dintre ucenici, i-a zis: “Este aici un băiat care are cinci pâini de orz și doi pești. Dar ce sunt acestea la atâta lume?” Isus a zis: “Spuneți oamenilor să se așeze. Era iarbă multă în acel loc. S-au așezat deci un număr în care numai bărbații erau cam la cinci mii. Atunci Isus a luat pâinile și, după ce a mulțumit, le-a împărțit celor ce ședeau jos; de asemenea și din pești cât a voit fiecare. După ce s-au săturat, a zis ucenicilor săi: “Adunați firimiturile ce au rămas, ca nimic să nu se piardă”. Au adunat și au umplut douăsprezece coșuri cu firimiturile rămase de la cei care au mâncat din cele cinci pâini de orz. Iar oamenii, văzând minunea pe care a făcut-o Isus, ziceau: “Acesta este într-adevăr profetul care trebuie să vină în lume”. Cunoscând Isus că au de gând să vină să-l ia cu sila și să-l facă rege, s-a retras din nou pe munte, el singur. (Ioan 6,1-15)

Pentru această a XVII-a duminică de peste an, lectura evanghelică se limitează la relatarea înmulțirii pâinilor (In 6,1-15). Acest episod nu este decât începutul unui lung capitol al evangheliei sfântului Ioan intitulat, în funcție de conținutul său doctrinal, „discursul despre pâinea vieții” și care, subîmpărțit, ne va fi propus spre meditare în următoarele patru duminici. Cele patru părți ale capitolului propuse de Lecționarul nostru s-ar putea intitula: 1. minunea pâinilor (vv. 1-15); 2. Isus merge pe apele mării (vv. 16-25); 3. discursul despre pâinea vieții (vv. 26-59); 4. reacțiile la cuvintele lui Isus (vv. 60-70).

Nu putem să nu remarcăm faptul că acest episod al înmulțirii pâinilor, spre deosebire de restul capitolului, se apropie foarte mult de cele ale evangheliilor sinoptice (Mt 14,13-21; Mc 6,30-44 și Lc 9,10-17). Precizări precum numărul de coșuri cu resturile de pâine, douăsprezece, sau cel al persoanelor hrănite, cinci mii, sunt identice. În plus gesturile lui Isus sunt relatate cu aceeași nuanță liturgică într-un identic context pascal și cu un același scop catehetic. Cu toate acestea sfântul Ioan își păstrează originalitate, iar povestirea sa comportă o cateheză care îi este proprie. Sfântul Ioan, de exemplu, situează evenimentul minunii pâinilor într-un cadru geografic care, în sine, cuprinde deja o învățătură. Astfel, mențiunea Galileei face posibilă apropierea acestui „semn” al înmulțirii pâinilor și al săturării mulțimilor de primul „semn”, cel împlinit de Isus la Cana când, transformând apa în vin, și-a manifestat slava (2,1-11). Apoi, inițiativa de a da de mâncare mulțimii îi aparține lui Isus, iar hrana oferită nu va fi un act de „milă” față cei înfometați (Mt 15,32; Mc 8,2), ci un „semn” al unei realități venite de sus din cer. Altfel spus, Isus reiterează minunea hrănirii cu mană a poporului flămând de către Moise. Ceea ce îl deosebește de conducătorul exodului este faptul că Isus nu are nevoie să mijlocească hrana venită din cer ci, cu putere proprie înmulțește pâinile. Cât privește pâinile, sfântul Ioan este singurul care precizează din ce sunt ele făcute: din orz, hrana săracilor (Jud 7,13 sau Ez 4,12) dar și materie de ofrandă la templu (Nm 5,15; Ez 45,13). Nu în ultimul rând, descrierea minunii înmulțirii pâinilor e realizată prin evidențierea unor gesturi ale lui Isus care le anticipă pe cele ale Ultimei Cine: a luat pâinea, a binecuvântat-o, a frânt-o și le-a împărțit-o. Ucenicilor nu le va reveni decât să adune resturile în coșuri.

Reacția mulțimii este aceea de a exclama în mod spontan că Isus este Profetul prevestit de Moise (v. Dt 18,18) și, de vreme ce a împlinit unul din semnele de atâta timp așteptat, nu e de mirare ca au voit să-l facă rege (mesia politic). Conotația politică a acestui titlu îl face pe Isus să refuze.

O astfel de relatare ne pune în fața misterului persoanei lui Isus: vindecător și, mai ales, Profetul care reiterează minunile exodului. Pentru noi, spre deosebire de contemporanii lui Isus, apelativul de „rege” s-a purificat de conotațiile mesianice (politice) și de aceea ne este mult mai ușor să întrezărim în euharistie prezența lui Cristos, Rege și Domn, cel care oferă pâinea vieții și care este el însuși această pâine a vieții.

Ritul latin