Start > Ritul latin > Duminica a XV-a (B)

Duminica a XV-a (B)

24 June 2009
832 afișări

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină
Duminica a XV-a de peste an (Anul B)

Isus i-a chemat pe cei doisprezece și, pentru prima oară, i-a trimis doi câte doi: el le-a dat putere asupra duhurilor rele și le-a poruncit să nu ia nimic pentru drum, decât doar un baston. Să nu aibă nici pâine, nici sac cu provizii, nici bani la cingătoare. Să fie încălțați numai cu sandale și să nu îmbrace două tunici. Și le-a mai spus: “Când intrați într-o casă, rămâneți acolo până la plecarea voastră din acea localitate. Și dacă într-o localitate nu vă vor primi și nu vă vor asculta, plecați mai departe scuturând praful de pe picioarele voastre ca o mărturie împotriva lor. Cei doisprezece au plecat, au predicat oamenilor că trebuie să se convertească, au scos mulți diavoli, au uns pe mulți bolnavi cu untdelemn și i-au vindecat. (Marcu 6,7-13)

După ce a relatat vizita lui Isus la Nazaret (6,1-6) și a menționat faptul că Isus cutreiera satele dimprejur, învățând, sfântul Marcu prezintă prima trimitere a ucenicilor în misiune (6,7-13). În felul în care este redactată pericopa noastră, ea privilegiază trei aspecte ale unei misiuni apostolice: puterile atribuite lor de către Isus (v. 7), recomandările făcute în vederea împlinirii misiunii încredințate (vv. 8-11) și realizarea ei (vv. 12-13).

E drept că în fragmentul de care ne ocupăm, scopul misiunii este abia schițat. Mai multe detalii în acest sens au fost oferite în episodul care relata instituirea celor doisprezece apostoli (Mc 3,14-15): El a ales doisprezece, pe care i-a numit apostoli, ca să fie cu el, să-i trimită să predice și să aibă putere să alunge diavolii… Prin urmare, predica și expulzarea diavolilor reprezintă scopul acestei dintâi trimiteri în misiune, la care trebuie adăugate numeroasele vindecări. Or aceste trei aspecte sunt identice cu cele care caracterizează, în viziunea sfântului Marcu, și activitatea lui Isus (1,32-39).

Cât despre recomandările date celor doisprezece, ele se pot grupa în două categorii. Prima categorie are în vedere sărăcia. Apostolul trebuie să se mulțumească cu minimum necesar (vv. 8-9); el trebuie să fie liber și disponibil, și să manifeste acest lucru prin detașarea sa totală. Motivul teologic va fi dat de către ceilalți sinoptici (Lc 10,7 și Mt 10,10): muncitorul își merită plata. A doua categorie are în vedere atitudinea pe care apostolii trebuie să o adopte în cazul în care nu vor și primiți și nici nu vor fi ascultați. Ei nu trebuie să-i constrângă dar va trebui să-și exprime nemulțumirea scuturând praful de pe picioare ca mărturie împotriva lor (v. 11), gest ce vrea să sublinieze gravitatea refuzului Evangheliei.

Această primă misiune încredințată celor Doisprezece orientează deja întreaga misiune apostolică: continuarea lucrării mântuitoare inaugurate de Isus. Adoptând sărăcia ca o condiție a libertății sale interioare, apostolul pornește în misiune încărcat cu mesajul Evangheliei și cu puterile atribuite lui de Cristos. De-a lungul activității sale el se va întâlni cu suferința omului dar mai ales se va izbi de refuzul lui, refuz care pune în lumină lucrarea Satanei în lume. Noi presimțim deja că o perseverență curajoasă, o modestă asigurare și o grijă atentă față de toate nevoile omului sunt calitățile majore ale apostolului (istoria Bisericii, începând din ziua Rusaliilor, ne arată în ce fel este sau trebuie să fie exercitată această misiune, în permanentă referință la voința mântuitoare a lui Isus).

Ritul latin