Start > Ritul latin > Privește înapoi!

Privește înapoi!

6 June 2009
1,589 afișări

Autor: pr. Claudiu Budău
Copyright: Predici.cnet.ro
Preasfânta Treime (Anul B)

Am auzit odată o glumă foarte răutăcioasă, pe care, dacă aș istorisi-o, cu siguranță unii dintre dumneavoastră ar considera-o de prost gust, total inoportună și exagerată. Dar pe undeva este un substrat genial în spatele ei și de aceea îndrăznesc să o relatez, cu speranța că nimeni nu mă va înțelege greșit. E vorba despre deosebirea care ar exista între un psiholog, un filozof și un teolog. Iar răutăcioșii spun următoarele: Un psiholog este o persoană care caută într-o cameră mare, neagră și întunecată o pisică neagră. Un filozof este acea persoană care caută într-o cameră mare, neagră și întunecată o pisică neagră, care de fapt nici nu este aici. În schimb teologul, spun ei, ar fi persoana care caută într-o cameră mare, neagră și întunecată o pisică neagră care nu este aici, dar strigă la un moment dat “Am găsit-o!”

Spuneam că e acidă la adresa teologilor, dar cumva genială, căci vorbește despre ispita unora de a crede că au găsit și posedă tot adevărul, când de fapt el nici nu este aici, în sensul că nu-l poți avea niciodată în mâinile tale. Iar lucrul acesta se petrece des, și nu doar în rândul teologilor. Câte din certurile sau litigiile noastre nu se datorează de fapt orgoliului unora care au pretenția că posedă în întregime și exclusivitate adevărul?

“Gata! Știu! Am elucidat misterul! Am aflat adevărul!”

Când e vorba de Dumnezeu, de întrebările esențiale cu privire la cine este el, cum este el, a avea pretenția că ai aflat deja răspunsul corect și exclusiv, un răspuns exhaustiv și care nu mai lasă nici o urmă de mister, poate părea ridicol. Iar lucrul acesta este în mod deosebit clar în sărbătoarea Sfintei Treimi. A putea îmbrăca în cuvinte și elucida cel mai mare și profund mister al credinței noastre, al unui Dumnezeu unic dar în trei persoane, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, îmi este greu credibil. A avea această temerară pretenție e de fapt o nebunie, dacă e să ne gândim la atâția Sfinți Părinți, teologi și la istoria bimilenară a Bisericii.

S-a căutat îndelung o formulare care să satisfacă cât mai complet adevărul ce trebuie crezut despre Sfânta Treime, dar aura de mister nu a putut fi îndepărtată. Inefabilul rămâne în picioare iar cei mai înțelepți, după ce și-au bătut îndelung capul, ajung să concluzioneze în final spunând doar acel “știu că nu știu nimic”, conștienți de limitele inerente ființei umane de a pătrunde în misterul unui Dumnezeu atât de necuprins.

Când e vorba de astfel de persoane care cred că au pus mâna pe adevărul complet și l-au cuprins pe Dumnezeu într-o formulă, atunci nu pot decât să dau dreptate distincției dintre un psiholog, un filozof și un teolog, prezentată la început. E ridicol să crezi că dacă ai în mână o formulă, l-ai și prins pe Dumnezeu treimic de picior. Un joc de cuvinte, oricât de genial ar fi, nu poate epuiza un Dumnezeu care s-a definit el însuși “Eu sunt cel care sunt”.

Aici am văzut eu genialitatea glumei respective, în faptul că într-adevăr, uneori teologia dă impresia de a fi găsit mult mai mult decât deține cu adevărat în mâinile sale, că știe mai multe decât este în realitate în stare să cuprindă, să gândească.

Nu mă pot însă împăca cu enunțul acestei glume, din același motiv pentru care unii exploatează respectivul enunț și transformă credința creștină în idealism sau utopie. E adevărat că este ridicolă pretenția de a-l fi prins pe Dumnezeu de picior, de a-l poseda și a-l putea cuprinde într-o formulă, dar mă deranjează enorm concluzia spre care poate conduce acest enunț, și anume că în fine nu este nimic de găsit în această cameră mare, neagră și întunecată care este lumea în care trăim. Aceasta este total fals.

Dacă-l caut sincer pe Domnul, dacă pornesc cu adevărat în aflarea lui, Dumnezeu îmi răsplătește efortul, căutarea sinceră. Nu “nimicul” mă întâmpină la sfârșitul căutărilor mele. Ceva se lasă cu adevărat găsit. Trebuie doar să știi să o faci, iar în acest sens ne vine în ajutor prima lectură care a fost proclamată din cartea Deuteronomului. “Privește înapoi”, spune Moise poporului său. “Cercetează timpurile din spatele tău. Înțelege tot ceea ce ai trăit până acum, ce ți-a fost dat să experimentezi, tot ceea ce ți s-a întâmpalt”.

Aceasta mi se pare cea mai bună îndrumare, cea mai bună cale de a-l descoperi într-adevăr pe Dumnezeu: să privești înapoi la tot ce s-a petrecut până acum în viața ta. Să privim așadar înapoi, la anii rămași în spate, la timpul vieții noastre parcurs deja. Să derulăm firul înapoi și să facem un “replay” al propriei noastre vieți.

Să ne gândim la oamenii care ne-au fost dăruiți, care s-au îngrijit de noi încă de la început, din prima zi a vieții noastre. Să ne gândim la prietenii care ne-au însoțit până acum, persoane care în trecut ne-au fost alături la bine și la greu. Să ne gândim la multele alegeri care ne stau deja în spate, la zilele și orele când stăteam și nu știam cum vom păși mai departe, dacă va mai urma ceva, dacă nu cumva filmul urma să se termine acolo. Sunt toate acele zile și ore despre care spunem poate acum că în mod instinctiv, inexplicabil am luat decizia corectă.

Privește înapoi!

Cu cât o fac mai des și mai profund, pentru un timp mai îndelungat, cu atât mai mult pot simți că ceea ce descopăr este de fapt același lucru pe care l-a explicat Moise poporului ales: Nu ai simțit că în toate aceste situații limită, când erai în fața unei alegeri dificile și cruciale, nu ai fost de fapt niciodată singur? Nu ai simțit, privind înapoi, că ți-a fost alături un Dumnezeu puternic, care ți-a condus pașii până în cele mai mici detalii, chiar și atunci când poate a fost dureros sau nu ai aflat pe moment nici o logică și nici un sens pentru ceea ce ți se întâmplă? Nu ai simțit că în toate aceste persoane care te-au însoțit și ți-au fost alături lucra de fapt Dumnezeu însuși, care-ți vrea mereu binele, căruia îi pasă de tine și se îngrijește de tine? Nu ai simțit că nu ai fost niciodată singur, că nu ai fost lăsat la voia întâmplării?

Una dintre bunicuțele pe care le vizitez la prima vinere din lună pentru spovadă și împărtășanie îmi spunea la ultima întâlnire, acum două zile: “Nu știu… nu înțeleg… nu știu cum să spun… Nu știu dacă știu sau dacă voi putea să-i mulțumesc vreodată îndeajuns lui Dumnezeu! Parcă prea mult ajutor am primit în viața aceasta, parcă mi-a mers prea bine, de prea multe lucruri bune și binefaceri am avut parte…” Și nu e impresionat să auzi așa ceva de la o persoană încărcată de ani, cu mersul, respirația și privirea din ce în ce mai greoaie și nesigure? De multe ori mi s-a întâmplat să mă încarc de acasă cu argumente cât mai puternice ca să redau încrederea celor de la care cred că voi primi doar plângeri, tânguiri pentru viața lor prea grea și pentru povara anilor mulți de viață pe care parcă nu și-o mai pot duce, și în realitate am primit eu o lecție de a privi înapoi și a descoperi cât de minunat e Domnul, cel care este mereu în spatele tuturor lucrurilor bune care ni se întâmplă în viață.

Să privim înapoi! Să cercetăm timpurile din spatele nostru și vom descoperi, asemenea lui Moise, un Dumnezeu minunat cum nu este altul. Vom descoperi un Dumnezeu care creează totul (Tatăl). Este un Dumnezeu care ne iubește într-atât încât se face om și se lasă ucis, el Viața însăși, pentru ca noi să avem parte de ea, în pofida păcatelor noastre, din plin (Fiul). Și e același Dumnezeu care se îngrijește de creația sa până la sfârșitul veacurilor și o întărește prin prezența sa sfințitoare (Duhul Sfânt). Vom ajunge cu siguranță să exclamăm asemenea lui Moise: “Oare mai există vreun dumnezeu care care să se îngrijească astfel de oameni, cum face Domnul Dumnezeul nostru?”

Dumnezeu nu se lasă stăpânit de mijloacele de știință. Dumnezeu nu se lasă cuprins, încăput așa ușor de puterea noastră de înțelegere, de capacitatea noastră de exprimare. Dar privind înapoi în propria mea istorie, în propria-mi experiență de viață, pot descoperi ceva din el, pot în cel mai fericit caz să descopăr urmele acțiunii sale, urmele pe care pașii săi le-au lăsat în viața mea. Iar acolo unde găsesc urme, întotdeauna trebuie să-l aflu și pe cel responsabil de ele, pe cel care le-a făcut. Urmele sunt semnele unei prezențe deloc fictive, deloc utopice.

Și dacă într-adevăr am descoperit aceste urme, iar în spatele lor l-am descoperit pe Dumnezeu, pot atunci striga, fără să-mi fie teamă că voi stârni zâmbete și ironii, “L-am găsit!”

De obicei recomand tuturor “privește înainte, privește spre înălțimi!” În această duminică în care celebrăm misterul Sfintei Treimi îndemnul meu poate suna cumva ciudat, dar cred în el cu tărie, căci urmarea lui este o șansă verosimilă de a-l afla pe cel care va rămâne mereu mister inefabil, Dumnezeu treimic. Așadar “Privește înapoi!… Privește înapoi până poți striga din toată inima L-am găsit!

Ritul latin