Start > Ritul latin > Înălțarea Domnului (B)

Înălțarea Domnului (B)

2 May 2009
1,256 afișări

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină
Înălțarea Domnului (Anul B)

Arătându-se Isus celor unsprezece, le-a spus: “Mergeți în lumea întreaga și vestiți Evanghelia la toată făptura. Cine va crede și se va boteza va fi mântuit, iar cine nu va crede va fi osândit. Iar pe cei ce vor crede îi vor însoți aceste semne: în numele meu vor alunga diavoli… Își vor pune mâinile peste cei bolnavi și ei se vor vindeca.” Domnul Isus, după ce le-a vorbit, s-a înălțat la cer și s-a așezat la dreapta lui Dumnezeu. Iar ei, pornind, au vestit pretutindeni, în timp ce Domnul lucra cu ei și le întărea cuvântul prin semnele care îi însoțeau. (Mc 16,15-20)

Înălțarea preaslăvită a Mântuitorului reprezintă, în logica devenirii mesianice a Fiului lui Dumnezeu, logică împărtășită de evangheliștii sinoptici, momentul culminant. Într-adevăr, așa cum am semnalat și cu alte ocazii, Isus a străbătut mai multe etape pentru a deveni Cristos (Mesia): după consacrarea sa la Botez, după acțiunea regeneratoare înfăptuită prin predicarea evangheliei și prin minunile săvârșite în folosul oamenilor, acțiune ce s-a desăvârșit prin jertfa de sine aidoma Servitorului Suferind, prin glorioasa Înviere din morți și prin preaslăvita Înălțare la ceruri, El se întronizează ca Stăpân și Domn peste întreaga creație regenerată. Or această glorificare la dreapta Tatălui nu este câtuși de puțin echivalentul despărțirii de ucenicii săi. Dimpotrivă, El continuă lucrarea regeneratoare prin intermediul ucenicilor pe care i-a trimis să vestească Evanghelia și să vindece. Sfântul evanghelist Marcu notează cu grijă seria de semne care îi vor însoți pe misionari: în numele [lui Isus] vor alunga diavoli, vor vorbi limbi noi… își vor pune mâinile peste cei bolnavi și ei se vor vindeca… Or, imediat ce misionarii au început să vestească Evanghelia, semnele promise nu au întârziat să se manifeste astfel încât, cu un ochi de credința evanghelistul descoperea (și concluziona) că Domnul lucra cu ei și le întărea cuvântul prin semnele care îi însoțeau.

De remarcat, pentru această sărbătoare, este faptul că toate textele citite în cadrul liturgiei cuvântului stabilesc o legătură strânsă între preaslăvita Înălțare la ceruri a lui Isus Cristos și trimiterea în misiune a ucenicilor, trimitere care apare ca o continuare a lucrării sale mântuitoare până când vom ajunge cu toții la unitatea credinței și a cunoașterii Fiului lui Dumnezeu, la starea omului desăvârșit, la măsura vârstei plinătății lui Cristos (v. lectura a doua). O precizare importantă care ne vine prin lectura întâia este aceea că Duhul Sfânt pe care ucenicii îl vor primi în ziua de Rusalii este cel care actualizează prin Biserică în lume lucrarea Domnului (Mc 16,20).

Ritul latin