Start > Ritul latin > A VII-a Duminică după Paști (pentru copii)

A VII-a Duminică după Paști (pentru copii)

17 April 2009
1,309 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Duminica a VII-a după Paște (Anul B)

1. Introducere

Există întotdeauna timp pentru a ne înălța, adică pentru a ne sfinți. Citeam despre un soldat italian care a reușit să scape de prizonierat în Germania, care se afla printre ruinele Berlinului distrus pe jumătate. Era într-o stare extremă de depresie: flămând de aproape cinci zile, la limita puterilor lui, încercase să se predea ca prizonier englezilor, americanilor, și chiar rușilor, dar în zadar; se simțea atât de pierdut încât ar fi fost fericit dacă ar fi fost mitraliat.

Nu avea nici un pic de credință, așa că dacă i-ar fi picat în mână o armă, nu ar fi ezitat să își pună capăt zilelor în disperarea lui. Era în această stare când privirea lui s-a fixat din întâmplare pe un copac din apropiere, acoperit de mugurii primăverii. A fost ca o descoperire. Ceva mai rezista încă, vița continua. S-a aruncat în genunchi, el, care nu avea nici o fărâmă de credință, și i-a mulțumit lui Dumnezeu. Încă nu era spus ultimul cuvânt. A început din nou să meargă (R. Francisco).

2. Tema

Isus este cu noi în viață și în moarte.

3. Mesajul zilei

A călători.

- Toată viața este o călătorie. Toată viața poporului evreu este rezumată în cuvântul “exod” (= ieșire, mers). Toată viața lui Isus este descrisă în două cuvinte: “a merge” și “a se întoarce”.

- Când călătorim, ne recunoaștem provizorii, fără o patrie adevărată, fără o casă stabilă. Biserica este un popor în călătorie spre orașul lui Dumnezeu. Duhul lui Isus spune inimii tale: “Trăiește ca un bun cetățean al pământului, în așa fel încât să devii un bun cetățean al cerului. Călătorește lăsându-te umplut de Domnul cu credință și iubire, altfel, când vei bate la poarta Paradisului, vei avea mâinile goale”.

A călători cu Isus.

- Cu Isus din duminică în duminică, până la înălțarea noastră. Isus merge în cer. Ce înseamnă?…

- Înălțare înseamnă că Isus, după ce a înviat și a dobândit caracteristicile trupului “spiritualizat”, se înalță în împărăția Tatălui, încetând să li se arate ucenicilor săi. Acum are toată puterea în cer și pe pământ. Acum șade la dreapta Tatălui.

- Trebuie să sărbătorim, pentru că acum Isus, împreună și cu umanitatea sa, este prezent pretutindeni, mereu alături de fiecare dintre noi pentru a ne ajuta și pentru a ne spune că ne iubește, chiar dacă rămâne invizibil.

A călători împreună cu Isus spre Tatăl.

- Care va fi destinul celui care călătorește împreună cu Isus toată viața? Cel al lui Isus: Paradisul!

- Paradisul: ceva abstract, îndepărtat? Nu!

- Paradisul este Cineva: Dumnezeu care ne iubește pentru totdeauna și care ni se manifestă inundându-ne cu fericire.

- În cer este Isus, cu trupul său.

- În cer este Maria, cu trupul ei.

- În cer sunt cei dragi ai noștri.

- În cer vom fi și noi, chiar și cu trupul nostru transformat – după învierea noastră – salvați în întregime și pentru totdeauna.

- “Paradisul este bucurie fără sfârșit: vom trăi pentru totdeauna cu Dumnezeu Tatăl și Fiul și Duhul Sfânt”.

- Acum călătorim în credință, ca în ceață: Nu pentru aceasta, dar trebuie să ne temem. La capătul drumului se vede deja poarta deschisă a casei Tatălui nostru: este o casă plină de lumină și de sărbătoare.

4. Exemple

a) Lumea se aseamănă cu o vie. Omul nebun, care se gândește doar la acest pământ, este asemenea unei vulpi. Într-o zi, o vulpe a găsit o vie îngrădită din toate părțile. Dar era o deschizătură. Ce a făcut? A postit trei zile, a devenit slabă și, în sfârșit, a putut trece prin spărtura aceea. Înăuntru a început să mănânce din abundență și, prin urmare, s-a îngrășat. Când a vrut să iasă nu a putut trece. Ce să facă? A fost constrânsă să postească timp de trei zile până când a slăbit și a reușit să iasă din vie. Ieșită, s-a întors spre via aceea și a exclamat: “Vie! Nu mi-au folosit la nimic roadele tale. Tot ce ai este frumos și bun, dar ce beneficiu se poate obține de la tine? Intri slab și ieși slab!”

La fel este cu lumea. Când un copil intră în ea are mâinile închise, parcă pentru a spune: “Totul este al meu!” Când cineva moare, lasă să cadă toate din mâinile sale deschise, parcă pentru a spune: “Nu duc nimic cu mine din această lume!” (Talmud).

b) “Doi copii merg împreună pe același drum. Maria este convinsă că acel drum duce în cer și că Isus o însoțește. Ioan, în schimb, spune că este singur și că acel drum duce doar spre moarte.

Dar dat fiind că nu era alt drum, Ioan și Maria mergeau împreună, unul trist, cealaltă plină de speranță. Pentru orice lucru frumos, Maria îi mulțumea lui Isus; Ioan, în schimb, spune că rugăciunile sunt inutile: nimeni nu le ascultă. În orice durere, Maria spune: “Vreau să îi fiu fidelă lui Isus; el mă va ajuta și mă va răsplăti în împărăția sa”. Ioan, în schimb, spune: “Sunt sigur că la sfârșit toți cei care cred în Isus vor fi dezamăgiți”.

Între timp, amândoi merg pe acel drum, fără să îl vadă pe Isus… până când, într-o zi, ajung la ultima curbă. Abia atunci lumina adevărului se va arăta în fața tuturor, dar cu ce consecințe?” La capătul drumului, adică al vieții, care dintre cei doi ai fi preferat să fi fost, Maria sau Ioan?… De ce?

c) După ce Dumnezeu a creat toate păsările (care încă nu zburau pentru că nu aveau aripi) le-a adunat pe toate în fața sa și, arătându-le ceva încă necunoscut lor (aripile), le-a spus:

- Fiecare dintre voi să ia două dintre aceste obiecte și să și le pună pe spate. Va trebui să le purtați pentru totdeauna.

Păsările s-au privit uimite.

Struțul, care credea că este cel mai inteligent și cel mai isteț dintre toate, a spus:

- Eu îmi iau două mici, de aici, astfel voi avea de făcut eforturi mici.

Și a luat două aripioare nici mici, nici mari.

Și, una după alta, păsările au luat fiecare aripile pe care le considerau cele mai potrivite. Vulturul s-a gândit:

- Dacă Dumnezeu îmi dă aceste obiecte, înseamnă că îmi sunt utile; într-adevăr, dacă m-a creat, înseamnă că mă iubește.

Și a luat perechea de aripi cele mai mari din câte erau. Când toate și-au luat aripi, Domnul Dumnezeu a spus:

- Acum, deschideți aripile, agitați-le și zburați.

Vulturul, din câteva mișcări de aripi, a ajuns imediat până sus, în cer. Găina a dat din aripile ei. S-a ridicat câțiva metri și a căzut înapoi pe pământ. Struțul, oricât de mult dădea din aripi, nu s-a ridicat deloc și pentru el, isteț și inteligent, aripile erau într-adevăr utile doar pentru… a alerga (G. Oltolina).

Ritul latin