Start > Ritul latin > Duminica a VII-a

Duminica a VII-a

16 January 2009
1,074 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Duminica a VII-a de peste an (Anul B)

1. Introducere

În marea vale a durerii, oamenii mureau de foame și de ciumă. Pentru a oferi un ajutor, principele i-a spus tatălui:

- Plec în vale cu o caravană imensă de alimente și medicamente.

Tatăl a fost mai mult decât fericit și fiul a plecat în valea durerii. Când a ajuns acolo, săracii i-au organizat o sărbătoare; dar erau și unii care, împinși de nu știu ce răutate infinită, l-au ucis pe bunul principe.

Acum, în sala tronului totul este gata pentru proces. Regele se așază îndurerat, înconjurat de miniștrii săi. Împins de aprozi, este împins înăuntru asasinul fiului regelui. Condamnarea este sigură. Dar ce pedeapsă este demnă de acest delict enorm?

Un ministru sugerează:

- Trebuie să-l omorâm încet sub loviturile continue ale unei picături de apă pe cap.

Un altul sfătuiește:

- Trebuie să-l sufocăm în nisipuri mobile.

Un al treilea și un al patrulea:

- Trebuie să-l ardem de viu… Trebuie să-l aruncăm în groapa șerpilor…

Regele este absent în fața unor astfel de discursuri: are în inimă o bunătate infinită. Îl privește pe asasinul căit la picioarele sale și rostește sentința:

- Te iert! Te fac moștenitor al tronului meu!

Lovit de această milostivire imensă, asasinul și-a schimbat viața: a devenit omul cel mai bun și mai credincios din tot imperiul marelui rege al bunătății.

2. Tema

“Reînnoiește-ne, Doamne, cu iertarea ta!”

3. Mesajul zilei

Dumnezeu iartă păcatele oamenilor.

- Dumnezeu spune astăzi fiecăruia dintre noi: “Eu sunt cel care șterg toată vina și nu îmi mai amintesc de păcatele tale… Voi face să vină mereu primăvara în inima ta, chiar dacă tu nu te ostenești pentru mine” (prima lectură).

- Dumnezeu ne iartă și ne iubește din pură bunătate a lui. El este Tatăl plin de milostivire.

Isus iartă păcatele oamenilor.

- Isus este amin-ul lui Dumnezeu, da-ul lui Dumnezeu.

- În a doua lectură, sfântul Paul îl numește astfel pe Isus, pentru că în viața sa a realizat promisiunile lui Dumnezeu, aducând în lume mântuirea și iertarea Tatălui.

- El este Păstorul cel Bun, care caută oaia rătăcită, care o salvează pe cea rănită. Vindecarea paraliticului, relatată de evanghelia de astăzi, este un exemplu grăitor.

Preoții iartă păcatele.

- De ce nu-i spune Isus paraliticului: “Te vindec”; în schimb spune: “Te iert”? Pentru că vrea să acorde vindecarea completă, veșnică.

- De ce îl vindecă Isus pe paralitic în mod minunat? Pentru a demonstra că într-adevăr este capabil să ne ierte păcatele.

- Dacă numai Dumnezeu poate ierta păcatele, atunci de ce spovedesc preoții? Pentru că sunt miniștrii lui Dumnezeu, reprezentanții lui. Pentru că așa a vrut însuși Dumnezeu. Tot Dumnezeu iartă prin miniștrii săi.

- Trebuie să avem o credință mare în Isus, să ne lăsăm purtați de el depășind toate obstacolele, pentru a putea obține iertarea și vindecarea veșnică. Nu trebuie să facem ca anumiți învățați ai legii și anumiți farisei care nu au vrut și nici nu au dorit iertarea lui Isus.

4. Exemple

a) Viața creștină este o angajare serioasă.

În biserica milaneză a Sfintei Fecioare a Medaliei Miraculoase, ridicată de misionarii sfântului Vincențiu, la orele 11 ale unei zile de sâmbătă din luna octombrie, a fost celebrată o Liturghie cu ocazia inaugurării anului școlar pentru elevii din ciclul gimnazial de pe strada Martinengo. Erau cam 500 de copii și profesori. Înainte de împărtășanie, pr. Antonio, vicarul, ține un discurs neașteptat: “Dacă cineva dintre voi, spune el în esență, nu a făcut decât să pălăvrăgească în timpul Liturghiei… nici măcar să nu viseze să vină aici ca să se împărtășească”.

Derută neașteptată printre elevi. Dar misionarul vincentin continuă: “Și dacă vreunul în zilele trecute a înjurat sau a blestemat, să nu creadă că poate să primească trupul Domnului în trupul lui, pătat probabil de alte păcate”… Și părinții, în acest moment, au început să își analizeze conștiința și să roșească. Dar preotul a continuat: “Și dacă este vreunul care se gândește numai la plăcere, fără să se gândească niciodată la Dumnezeu sau la cel care moare de foame, nu este demn de acest sacrament”… Tăcere de mormânt. Astfel, când parohul a coborât la balustradă cu pixida, nici unul dintre copii nu a venit să se împărtășească, și adulții păreau și ei statui de ghips. “În sfârșit, iată minunea: un copil, unul singur, se desprinde din grup și se apropie să primească ostia consacrată” (R. Francisco).

b) Dumnezeu ne iartă.

Un soldat l-a întrebat într-o zi pe un bătrân eremit:

- Chiar este adevărat că Dumnezeu îi iartă pe cei păcătoși?

Senin, omul lui Dumnezeu a spus:

- Înainte să-ți răspund, dă-mi voie să-ți pun o întrebare: Când haina ta este murdară, o arunci pentru totdeauna?

- Sigur că nu – a răspuns soldatul – o spăl și o folosesc din nou.

Atunci, înțeleptul eremit a spus:

- Dacă tu încă mai ții la haina ta spălată, cum nu va păstra Dumnezeu iubirea sa față de copiii lui căiți?

c) Știm toți că Dumnezeu ne iartă păcatele folosindu-se de sacramentul Pocăinței; astăzi, însă, vreau să vă vorbesc și despre un alt moment al milostivirii lui Dumnezeu.

Prima parte a Liturghiei este numită liturgia penitențială. În ea i se cere iertare lui Dumnezeu și oamenilor. Copilul care participă la aceasta cu iubire, cu căință și cu dorința iertării lui Isus este purificat cu siguranță de toate păcatele ușoare zilnice. Așa cum oaia rătăcită este îmbrățișată de Păstorul cel Bun, astfel încât să se poată împărtăși cum se cuvine, chiar fără să se spovedească prea des (cu condiția să nu fi făcut păcate grave).

Ritul latin