Start > Ritul latin > Duminica a II-a (pentru copii)

Duminica a II-a (pentru copii)

16 January 2009
1,067 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Duminica a II-a de peste an (Anul B)

1. Introducere

La sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, niște soldați americani, stabiliți într-un sat german bombardat, i-au ajutat pe locuitori să îndepărteze molozul și să repare clădirile lovite.

Cele mai multe eforturi s-au concentrat asupra bisericii.

Încet-încet au refăcut zidurile crăpate și acoperișul căzut. Într-o zi, au așezat bucățile unei statui a lui Cristos căzută de pe altar. Repusă pe soclu, statuia era ca nouă, cu excepția mâinilor, care s-au sfărâmat.

La picioarele Mântuitorului mutilat au pus atunci acest text: “Nu am alte mâini decât pe ale voastre!”

2. Tema

Fascinația lui Isus, Fiul lui Dumnezeu: cel care o experimentează nu poate să nu devină prietenul și apostolul său.

Pentru a vesti evanghelia, Isus nu are acum altă gură decât pe a noastră; pentru a-i ajuta pe oameni, nu are alte mâini decât pe ale noastre!

3. Mesajul zilei

De ce a venit Isus în această lume?

- Pentru a le aduce oamenilor iubirea lui Dumnezeu și să-i adune pe oameni, pentru a-i face pe toți prieteni și frați.

Ce să facem pentru a ne întâlni cu el? Asemenea celor doi ucenici despre care vorbește Evanghelia:

- Să dorim să îl cunoaștem și să îl vedem pe Isus. Andrei și Ioan se pregătesc pentru venirea lui Mesia, devin ucenici ai lui Ioan Botezătorul, vor o lume mai bună, și, imediat după ce le este arătat Isus, îl urmează.

- Să dorim să trăim cu Isus. Cei doi ucenici îl urmează pe Isus, rămân cu el în casa lui, gustă prietenia cu el.

- Să le ducem tuturor prietenia lui Isus. Asemenea celor doi ucenici care propovăduiesc mesajul lui Isus și asemenea lui Andrei care l-a condus la Isus pe Petru, și noi, odată gustată prietenia cu el, trebuie să îi conducem pe prieteni la Mântuitorul.

Și nouă ne spune Isus astăzi: “Veniți și vedeți… Urmați-mă!”

- Cum? Ferice de cel care îl ascultă pe Isus!

O altă pistă posibilă: chemarea lui Samuel.

- Asemenea lui Samuel, fiecare dintre noi este chemat de Dumnezeu pentru a împlini voința sa.

- Uneori și pentru a asculta și a transmite mesajele sale.

- Concluzie: Asemenea lui Samuel și Mariei, trebuie să fim disponibili față de Dumnezeu și să ne rugăm: “Vorbește, Doamne, căci slujitorul tău ascultă… Fie mie după cuvântul tău!”

4. Exemple

Este foarte folositoare astăzi povestirea istoriei unei chemări sacerdotale, călugărești sau “creștine” recente.

a) Citim în viața monseniorului Josemaria Escriva de Balaguer, fondatorul Opus Dei, că, pe când avea cincisprezece ani și trăia cu familia lui la Logrono, pe strada Sagasta, aproape de podul de fier de peste Ebro, pentru a merge la școală era constrâns să traverseze în fiecare zi Calle Larga. Într-o zi în care totul era acoperit cu zăpadă, pe la jumătatea drumului unde se afla colegiul Fraților Mariști, a văzut urme de picior gol pe zăpada proaspătă: erau ale unui frate carmelit care îl preceda.

Era un fapt aparent banal. Dar tânărul s-a oprit îndelung pentru a observa acele urme de pocăință, de jertfă și de sărăcie: “Ce nu face omul din iubire față de Dumnezeu!” s-a gândit el. Și s-a gândit din nou la aceasta în zilele următoare. Două urme de picioare goale pe zăpadă: micul conte a intrat imediat în seminarul din Saragoza.

b) Am în fața ochilor o informație despre un tânăr sicilian, G. G., trecut recent de la droguri la alegerea preoției. Cum a fost posibil? Mama lui, după multe încercări de a-l scoate din acel joc al morții, i-a propus într-o dimineață, cu zece ani în urmă, să se spovedească, iar el, chiar dacă nu prea dădea pe la biserică, nu a putut spune nu ideii de a vorbi despre această problemă cu un preot.

S-a dus, l-a întâlnit pe bătrânul preot plin de duh, care a ascultat istoria lui până la capăt și, la sfârșit, i-a propus să primească dezlegarea, propunându-i să ardă toate drogurile pe care le avea. Ceva mare s-a întâmplat în el. După ce a primit sfânta Împărtășanie, a avut un sentiment profund de libertate, “o senzație minunată, o bucurie de nedescris”. Vedea totul într-o lumină nouă. A ars imediat drogurile pe care le avea.

De atunci, un drum în sens invers celui de mai înainte: studiu, licență în geologie, un curs de teologie. Și acum scopul este preoția.

“Nu vi se pare uimitor?” (Oraș nou).

c) Iată istoria unică în felul ei a chemării misionare a sfântului Francisc Xaveriu. Sfântul Ignațiu îi alesese pentru misiunile din Indiile Orientale pe părinții Simon Rodriguez și Nicola Bobadilla. Acesta din urmă s-a îmbolnăvit pe drumul dintre Calabria și Roma. Sfântul Ignațiu a spus atunci:

– Îmi pare foarte rău că nu pot să îl trimit pe părintele Nicola în misiuni: era tocmai omul potrivit. Totuși, sunt constrâns să îl înlocuiesc imediat, pentru că nava din Portugalia este gata să plece cu părintele Simone. Din lipsă de alții, îl trimitem pe pr. Francisc Xaveriu! Cum vedeți, din pură întâmplare (a Providenței!) sfântul Francisc Xaveriu a devenit cel mai mare misionar din Orientul Îndepărtat: patronul misiunilor din lumea întreagă.

d) Sfaturi practice

Scoateți în evidență trecerea liturgică bruscă de la Nașterea lui Isus la viața sa publică. Cei peste treizeci de ani i-au folosit pentru a deveni, în ascultare și în viața obișnuită de la Nazaret, adevărat model pentru viața noastră cotidiană. Vorbindu-le copiilor despre chemare, mai mult decât obligația de a-l urma pe Dumnezeu care cheamă, este mai bine să se evidențieze bucuria pentru darul iubirii lui Isus care ne vrea prieteni ai săi, apostoli ai săi.

Ritul latin