Start > Ritul latin > Preasfânta Fecioară Maria, Născătoare de Dumnezeu (pt. copii)

Preasfânta Fecioară Maria, Născătoare de Dumnezeu (pt. copii)

27 December 2008
749 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Preasfânta Fecioară Maria Născătoare de Dumnezeu (Anul B)

1. Introducere

Sfântul paroh de Ars spunea: “Trebuie să facem asemenea copilului în leagăn. Când se trezește dimineață, privește în jur ca să vadă dacă este mama. Dacă este, râde, dacă nu o vede, strigă și începe să plângă…”

În Franța, la Ars, în bisericuța sfântului paroh, la dreapta, este capela Sfintei Fecioare, o statuie frumoasă și o inimă mare susținută de un lanț. Este mare și disproporționată comparativ cu statuia.

Dar acea inimă se deschide; este ca o cutie aurită. Înăuntru, pe diferite bucățele de hârtie sunt scrise toate numele credincioșilor din parohia sfântului paroh de Ars. El le-a scris. A vrut ca toți să fie în inima Mariei. Spunea sfântul: “Am primit atât de multe haruri din acea inimă încât numai eu aș fi putut să o golesc, dacă nu ar fi nesecată”…

Și mai spunea: “Cât de mult ne iubește! Inimile tuturor mamelor puse împreună nu sunt decât o bucățică de gheață în comparație cu inima arzătoare a Mariei!”

2. Tema

Domnul să vă binecuvânteze, să vă ocrotească… să vă zâmbească și să vă dăruiască pacea.

3. Mesajul zilei

Ce urare poate fi mai frumoasă decât aceasta: să începi anul nou cu

- binecuvântarea lui Dumnezeu, Tatăl nostru,

- în numele lui Isus, fratele și Mântuitorul nostru, principe al păcii,

- în harul Duhului Sfânt, care ne face fii ai lui Dumnezeu,

- sub ocrotirea Mariei, Mama lui Isus și a noastră.

- În această urare, adevărată pentru că vine de la Dumnezeu, sunt cuprinse toate darurile, care se rezumă într-un dar minunat: Isus = Mântuitor.

Să vedem pe rând darurile pe care ni le oferă Isus astăzi.

- Timpul. În această noapte s-a sărbătorit mult, poate prea mult. De ce? Am ajuns sănătoși și teferi în noul an. Îi mulțumim Domnului, și în timp ce anii trec, să ne apropiem tot mai mult de Isus Mântuitorul, care are medicamentul nemuririi. El, fiind fiul lui Dumnezeu, este veșnic; și fiind, ca om, înviat din morți, ne poate da viața trupului “transfigurată”, care să dureze pentru totdeauna.

- Harul. Isus, născându-se la Betleem, ne-a făcut frații săi, fii ai lui Dumnezeu, capabili să-l numim pe Dumnezeu cu dulcele nume de Tată, eliberați de rău, destinați moștenirii sale (cf. a II-a lectură).

- Pacea. Muncim în zadar pentru pace dacă nu suntem cu Isus, principele păcii. Deasupra ieslei lui îngerii au cântat: “Și pace pe pământ oamenilor, pentru că Dumnezeu îi iubește”. Doar cu Isus găsim pacea între noi și în inima noastră; între noi și natură; între noi aproapele; între noi și Dumnezeu! De aceea, Dumnezeu ne-a dat Duhul Păcii.

- Preasfânta Fecioară Maria, mama lui Isus și a noastră. Binecuvântarea lui Dumnezeu, promisiunea făcută lui Adam și Evei, lui Noe, lui Abraham, lui Moise, se concentrează în Maria, “Binecuvântată între toate femeile”, și mai ales în Isus, rodul binecuvântat al sânului ei! Sfânta Fecioară ni-l dă astăzi pe Isus, ori Isus ne-o dă pe Sfânta Fecioară? Amândoi devin daruri pentru a ne bucura viața și acest nou an.

4. Exemple

a) În port este o navă străină. Este Anul Nou, și Dumnezeu vrea să o umple nu știm cu ce. Ancora este ridicată și ieșim în larg, nu știm spre ce destinație. Vom trece prin furtuni și uneori jurnalul de bord va nota că un om a fost înghițit de valuri, dar nu știm cine va fi.

Dumnezeu este la timonă. Și dacă pe cer nu sunt stele pentru a păstra nava noastră pe drumul cel bun, vom naviga fără timonă pentru că vom fi călăuziți de busola inefabilă a Providenței sale, și dacă toți dorm, suntem siguri că el rămâne mereu la timonă.

Ne asurzește furtuna? Nici o grijă! Dumnezeu este la bord. El ne iubește și are grijă de noi. Cu el vom călători până la portul veșniciei.

b) Toate statuetele de la iesle erau agitate: toate să străduiau cât puteau să pregătească daruri pe care să i le ofere lui Isus. Merita: Isus este prea mare, este prea bun, este Dumnezeu: merită toată recunoștința și iubirea noastră.

Numai o statuetă, cea mai săracă dintre toate, căuta și iar căuta ceva ce să îi ducă Domnului, dar nu găsea nimic prezentabil. Era infinit nemângâiată când colegele ei s-au așezat în rând ca să meargă la peșteră cu mâinile pline de daruri și toate zâmbitoare. Și statueta cea mai săracă, cu toate că nu avea nimic, a intrat în procesiune. A rămas în prag: avea mâinile goale și inima plină de tristețe. Repeta în sine: Doamne, nu am nimic să îți ofer, chiar nimic.

Dar s-a întâmplat atunci un fapt demn de a fi amintit pentru totdeauna spre lauda acelui Dumnezeu care îi umple de bunuri pe cei înfometați și îi trimite pe cei bogați cu mâinile goale și a spus: “Fericiți cei săraci cu duhul, pentru că a lor este împărăția cerurilor”. Maria, care îl ținea pe Isus în brațe cu o iubire infinită, ca să ia mai ușor darurile care îi erau oferite de diferitele statuete, voia să îl dea pe Fiul divin sfântului Iosif, dar acesta era ocupat cu închiderea găurilor prin care intra frigul. Cui să i-l dea pe Isus? A privit în jur și a văzut în prag singura statuetă care avea mâinile libere. Atunci Maria i l-a întins pe Fiul ei.

Astfel, acea statuetă care nu avea nimic a primit Totul!

Isus este, într-adevăr, gloria săracilor, tezaurul celor umili.

c) Două sugestii practice

- Evidențiați în mod special “Semnul păcii”, astăzi când este ziua păcii;

- Invitați-i pe copii să-și privească ceasurile în tăcere, preț de câteva clipe, și apoi să strige: “Îți mulțumesc, Doamne, pentru timpul pe care ni-l dai!”

Ritul latin