Start > Ritul latin > Mame ale lui Cristos

Mame ale lui Cristos

22 September 2006
1,607 afișări

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: ProFamilia.ro
Duminica a IV-a din Advent (Anul B)

Niște călugărițe pregăteau într-o școală copiii pentru piesa de Crăciun. Micuței Lidia nu îi plăcea însă rolul care i s-a dat și dorea să schimbe replicile cu cele ale prietenei sale, Monica. Atunci când a fost întrebată de ce, ea a răspuns: “Pentru că este mai ușor să fii un înger decât să fii mama lui Cristos.” Fetița avea mare dreptate. Să fii mama lui Cristos nu este o sarcină ușoară. Dar oricât de dificilă ar fi, este tocmai ceea ce ni se cere să fim! De fapt am putea spune că deși Isus s-a născut în Betleem, dorința Sa reală este să se nască mereu în inimile credincioșilor.

Mama lui Cristos este un titlu rezervat în mod normal Mariei. Dar Maria este mama lui Cristos în două sensuri. Ea este mama lui Cristos în sens fizic, pentru că ea l-a purtat în pântece pe Isus și l-a născut. Acesta este un eveniment irepetabil și o onoare pe care nici o ființă umană nu o poate împărtăși cu Maria. Dar ea este de asemenea mama lui Cristos în chip spiritual. În sens spiritual, rolul de a fi mamă a lui Cristos este un rol pentru toți creștinii. Noi toți, bărbați, femei, copii, putem și trebuie să devenim mame ale lui Cristos. Această chemare a creștinilor de a fi mame ale lui Cristos este foarte comună între misticii creștini. Preotul mistic dominican Meister Eckhart spunea că Dumnezeu a făcut sufletul omului pentru a-l purta în el pe Fiul dumnezeiesc, și că atunci când această naștere are loc Dumnezeu este mai bucuros decât de crearea cerurilor și pământului.

Ce este maternitatea spirituală a lui Cristos și cum are loc aceasta? Pentru a găsi răspunsul trebuie să ne întoarcem chiar la Cristos.

Pe când mai vorbea încă mulțimilor, iată că mama și frații lui stăteau afară, căutând să-i vorbească. Atunci i-a spus cineva: “Iată, mama și frații tăi stau afară și vor să-ți vorbească “. Dar el i-a răspuns celui care îi vorbise: “Cine este mama mea și cine sunt frații mei?” Și, întinzându-și mâna spre discipolii săi, a spus: “Iată mama mea și frații mei! Căci oricine face voința Tatălui meu din ceruri acela îmi este și frate și soră și mamă”. (Matei 12,46-50)

Aceasta ne arată că (a) Isus așteaptă de la cei care îl urmează să îi fie nu doar frați și surori, ci și mame, și (b) modalitatea de a fi mamă a lui Isus este să facem voința lui Dumnezeu. Devii mamă a lui Cristos spunând “da” lui Dumnezeu, chiar dacă se pare că ne cere ceea ce omenește este imposibil, precum i-a cerut Mariei să fie o mamă fecioară. Pentru a deveni mame ale lui Cristos trebuie să ne însușim rugăciunea Mariei: “Iată, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău” (Luca 1,38).

Această rugăciune este extraordinar de profundă. Este rugăciunea care l-a adus pe Dumnezeu jos din ceruri pentru a sălășlui cu trup și suflet într-o umilă tânără. Este rugăciunea care a provocat cel mai important eveniment din istoria omenirii: Dumnezeu s-a întrupat ca Isus. Este rugăciunea care a schimbat pe veci cursul istorie acum două mii de ani. În ea nu se cere nimic. Nu i se cere Domnului să facă voia mea. Se spune doar: Iată-mă! Facă-se voia Ta!

Da, Lidia avea dreptate. Nu este ușor să fii mamă a lui Cristos. Dar în Evanghelia de astăzi Maria ne arată cum să acționăm. Să ascultăm cuvântul lui Dumnezeu, să îi spunem “da” lui Dumnezeu, chiar și când pare a fi împotriva planurilor noastre, împotriva oricăror speranțe ale noastre. Crăciunul fiind aproape, fie ca Maria să ne amintească aceasta: cel mai bun Crăciun, de fapt adevăratul Crăciun, este acela în care Cristos se naște nu în micul Betleem, ci în sanctuarul interior al inimii mele.

Ritul latin