Start > Ritul latin > Nu pierde o viață… pentru o viață perfectă…

Nu pierde o viață… pentru o viață perfectă…

18 July 2008
3,025 afișări

Autor: pr. Felix Roca jr
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a XVI-a de peste an (Anul A)

Cred că fiecare dintre noi ne confruntăm în viață cu un conflict interior care, deși ne-am dori să fie doar acesta, nu este doar prezența răului în lume, cât mai ales prezența răului în cei care ne sunt apropiați și, mai ales, în noi înșine. Ne-am dori ca răul să nu existe, ca noi să nu fim atinși și afectați de prezența acestui rău în mijlocul oamenilor. Însă experimentăm de atâtea ori faptul că nu este așa; experimentăm prezența și efectele răului în viața noastră și asta ne face să luptăm împotriva lui.

Și până aici nu este nici o problemă. Este normal să luptăm împotriva răului și să încercăm să-l biruim! Însă, în lumină Evangheliei de astăzi, stau și mă întreb ce înseamnă a lupta împotriva răului, în ce sens trebuie dusă această luptă și cum suntem chemați noi, creștinii, să ducem această luptă?

Chiar și subiectul principal al Evangheliei de astăzi ne transmite cu claritate faptul că lupta împotriva răului trebuie să fie dusă, căci doar astfel se va instaura Împărăția Cerurilor, acea împărăție pe care astăzi Cristos a asemănat-o cu un semănător care seamănă sămânță bună care va fi chemată să se dezvolte și să se maturizeze chiar și în prezența răului! Însă vedem că Cristos nu s-a oprit la această primă asemănare ci a continuat să ne învețe și modul cum această împărăție a binelui poate într-adevăr să se dezvolte tot mai mult și să ajungă să copleșească prezența răului, căci Cristos a mai asemănat această împărăție și cu un grăunte de muștar, cel mai mic dintre toate semințele, însă chemat să devin un pom în care să-și găsească loc toate viețuitoarele. Iar dacă ne întrebăm cum suntem noi, creștinii, chemați să ducem această luptă, răspunsul îl găsim în cea de-a treia asemănare pe care Cristos o face astăzi asemănând Împărăția Cerurilor cu o plămădeală pe care o femeie o pune în aluat pentru ca acesta să dospească.

Cu siguranță ceea ce ne-a surprins în toate aceste asemănări a fost cea dintâi parabolă și mai ales faptul că acel semănător deși ajunge la conștientizarea prezenței semințelor rele, alege să nu îndepărteze plantele încolțite din ele ci să le lase să se dezvolte împreună cu plantele bune. Motivarea semănătorului este clară: pentru ca nu cumva îndepărtând răul să ucidă și plantele cele bune! Cu siguranță nu avem de-a face cu o învățătură despre agricultură, căci răspunsul ar fi fost cu totul altul, dar avem o învățătură de viață: binele și răul coexistă până în momentul în care ele vor fi răsplătite pentru roadele lor. Deci trebuie să ajungă la acel moment al rodirii și abia atunci soarta lor va fi decisă.

Papa Ioan Paul al II-lea, în ultima sa carte-interviu ” Memorie și identitate” încercând să răspundă provocării prezenței răului în lume scria: În diferite epoci și în diferite sensuri, “grâul” crește împreună cu “neghina”, iar “neghina” cu “grâul”. Istoria omenirii este “teatrul” coexistentei binelui și răului. Ceea ce înseamnă că, dacă răul există alături de bine, binele perseverează alături de rău și crește, ca să spunem așa, în același pământ, care este natura omenească. (Memoria și identitate, p. 12) Iar cu câteva rânduri mai sus afirmă: Cum crește și se dezvoltă răul pe pământul sănătos al binelui e un mister. Tot un mister este și acea parte a binelui pe care răul nu a reușit să o distrugă și care se întinde în ciuda răului, ba chiar înaintând pe același teren. Așadar avem de-a face cu un mister, dar un mister pe care trebuie să-l trăim în viața de zi cu zi, un mister a cărui prezență ne dovedește odată în plus că binele este cel chemat să învingă răul și că poate face acest lucru!

Însă ce înseamnă a duce o astfel de luptă? Cum trebuie să ducem o astfel de luptă de vreme ce nu putem îndepărta cu radicalitate răul și nu îl putem stârpi luptând direct contra lui???

Privind la celelalte două asemănări folosite de Isus în Evanghelia de astăzi putem înțelege cu ușurință că Împărăția cerurilor este o realitate vie și dinamică; o realitate care este chemată să crească și să se extindă tot mai mult, făcând astfel ca binele să crească și să îndepărteze răul. Doar ducând o astfel de luptă vom reuși și noi să ieșim învingători în lupta împotriva răului și să facem ca binele să triumfe în noi înșine dar și în cei din jurul nostru!

Trebuie așadar să învățăm că în viața aceasta binele și răul coexistă, iar ceea ce putem noi face pentru ca într-adevăr grâul să fie acela care să aducă roade mai bogate este să luptăm mereu făcând cât mai mult binele și nu înmulțind răul! Însă o tendință care stă in calea unei astfel de lupte este aceea a perfecționismului. Nu putem avea pretenția de a fi perfecți! Nu putem avea pretenția de a trăi într-o lume perfectă! Căci dacă vom crede și vom dori toate astea vom risca să avem mereu imaginea unei vieți perfecte, dar nu vom avea cu adevărat o viață; vom avea perfecțiunea, dar nu vom avea ce să facem cu ea! Și acest lucru îmi amintește de o istorioară scrisă de Oscar Wilde despre un pictor care avea o soție atât de minunată încât a dorit să o imortalizeze într-un tablou care urma să devină cea mai mare capodoperă a sa, un tablou perfect. Nu a stat mult pe gânduri și a început să lucreze la acest tablou străduindu-se să fie perfect. Dar cu cât tabloul prindea formă, cu atât pictorul avea mai puțin timp pentru soția sa, pentru a-i acorda atenție și pentru a-i admira frumusețea. Nu trecu mult timp și deja soția pictorului se schimbă: deveni palidă și privirea i se întunecă. În sfârșit veni și ziua în care pictorul trase ultima linie de penel pe tablou și se și grăbi să arate soției acea capodoperă. Însă apropiindu-se de patul ei o găsi fără viață. În acel moment își dădu seama de ceea ce făcuse: avea acum imaginea perfectă a iubirii sale, dar nu avea iubirea; avea perfecțiunea, dar nu mai avea viața în care să se bucure de ea!

Așa este și în viața noastră: perfecțiunea ucide inima și ucide sufletul! Suntem chemați să tindem spre perfecțiune, însă nu putem face din ea un scop al vieții noastre! Suntem chemați să tindem spre perfecțiune însă nu eradicând răul, ci făcând să se înmulțească binele! Să nu uităm că suntem creaturi și perfecțiunea o vom dobândi atunci când vom fi în Dumnezeu, iar calea pe care trebuie să o urmăm este doar una: să facem să crească binele!

Se spune că într-o bună zi și diavolul a vrut să creeze un om, un om pur, perfect care să nu fie contaminat de prezența răului. Și după ce a creat acest om l-a privit și a început să se gândească: dar omul are ochii și prin privire se poate contamina atât de ușor cu ceea ce este rău. “Nu se poate așa ceva!” și-a spus el, și a scos ochii omului. Apoi a văzut că omul are mâini și imediat s-a gândit că ar putea să-i rănească pe cei din jur cu aceste mâini și să le facă rău. “Nu se poate așa ceva!” și-a spus el, și a tăiat mâinile omului. A observat că omul are o minte și s-a gândit că acea minte poate să gândească lucruri rele și să-l determine pe om la rele. “Nu se poate așa ceva!” și-a spus el, și a lăsat omul fără cap, căci fără a avea mintea în el, nici capul nu mai avea rost. În cele din urmă a văzut că omul avea o inimă și s-a gândit că aceea inimă poate trezi atâtea trăiri, pasiuni și ură. “Cu siguranță inima este cea mai periculoasă pentru om!” și-a spus el, și a scos inima omului. Și astfel nu a mai rămas nimic … absolut nimic! Astfel diavolul dorind să salveze omul de eventualele porniri spre rău, l-a ucis!

Suntem chemați așadar să ducem lupta împotriva răului însă nu oricum ci așa cum însuși Cristos ne învață:

- nu luptând împotriva neghinei, ci făcând să se dezvolte grâul;

- nu eliminând ceea ce este negativ, ci alegând și împlinind ceea ce este pozitiv;

- nu eliminându-i pe dușmani, ci înconjurându-ne de prieteni cât mai adevărați!

Dacă ne punem toate forțele în a combate răul, ce putere vom mai avea să alegem și să înfăptuim binele?

Ritul latin