Start > Ritul latin > Să îl facem pe Dumnezeu prezent în viețile noastre

Să îl facem pe Dumnezeu prezent în viețile noastre

22 September 2006
1,738 afișări

Autor: pr. Joseph Pellegrino
Traducere: Radu Capan
Copyright: ProFamilia.ro
Preasfânta Treime (Anul B)

Astăzi celebrăm Duminica Sfintei Treimi. Sărbătoarea nu este a unui enunț al credinței noastre. Da, subliniază credința noastră în Dumnezeul Unic care este Tată, Fiu și Duh. Dar sărbătoarea este mai mult decât celebrarea unei dogme. Sărbătoarea de astăzi vorbește despre relațiile personale: despre relațiile celor trei Persoane din Sfânta Treime, despre relația lui Dumnezeu cu noi și despre relațiile dintre noi, oamenii.

Toate cele trei relații sunt subliniate în Evanghelia din această duminică. Lectura de astăzi este finalul Evangheliei lui Matei. Conține ultimele cuvinte ale Domnului adresate discipolilor săi, înainte de Înălțate. “Mergeți, faceți ucenici din toate națiunile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-i să țină toate câte v-am poruncit. Și iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii.”

Discipolilor li se spune să boteze în numele Treimii, Tată, Fiu și Duh Sfânt; nu doar în numele lui Isus, ci și în numele Tatălui Fiului și a Duhului Sfânt. De ce? Dinamica Iubirii care îl face pe Dumnezeu Dumnezeu, Iubirea Tatălui și Fiului este ea însăși Duhul Sfânt. Vârtejul etern de Iubire care este Sfânta Treime este însăși viața dătătoare de Iubire ce se revarsă într-o persoană în timpul botezului. Relația interioară dintre Tată, Fiu și Duh Sfânt devine viața spirituală a botezatului. Intrăm în viața Sfintei Treimi. Poate pare ceva prea frumos ca să fie adevărat. Dar chiar este adevărat. Iubirea lui Dumnezeu pentru noi este infinit mai mare decât imaginația noastră. La botez noi nu doar suntem încorporați în iubirea lui Dumnezeu, ci suntem prinși în Dumnezeu și Dumnezeu este prin în noi.

Isus le spune discipolilor săi să ofere această iubire tuturor celor care acceptă Vestea Sa cea Bună, Evanghelia Sa. Botezați în numele Sfintei Treimi. Extindeți relația voastră cu Dumnezeu și la ceilalți. Pentru a face aceasta trebuie să îi învățăm și pe alții ce ne-a învățat Isus pe noi. Pentru că noi trebuie să continuăm opera lui Isus. Să ne imaginăm că Isus ne spune personal: “Plec acum, dar tu trebuie să îmi iei locul.” “Cum?”, întrebăm noi. “Ce să le spunem noi oamenilor?” “Spuneți-le tot ce v-am spus eu. O să fie atunci totul bine”, răspunde Isus. “Dar Doamne”, protestăm noi. “Cum putem face aceasta? Cum putem noi să fim Tu pentru alții?” “Faceți doar ceea ce v-am spus”, zice Isus, “și în plus să știți că nu veți fi singuri. Sunt cu voi până la sfârșitul lumii.” Aceasta este baza teologică a sărbătorii. Acum să devenim practici.

Noi facem parte dintr-o mare forță, dintr-o mare armată. Noi suntem în război cu răul. Noi luptăm pentru victoria binelui. Scopul nostru nu este altul decât să încheiem transformarea lumii dintr-un loc al egoismului și al urii într-un rai de dăruire și iubire. Trebuie să învingem răul cu binele, cu delicatețea, cu generozitatea. Nu putem să ne mulțumim doar cu a face din lume un loc mai bun. Trebuie să facem din lume locul lui Dumnezeu. Cum vom face aceasta? Ei bine, trebuie să îl facem pe Dumnezeu prezent în viețile noastre, iar Dumnezeu va face restul. În Evanghelia de astăzi Isus nu își lasă discipolii singuri. Nici pe noi. El ne spune că va fi cu noi.

Avem nevoie de prezența Sa. Când alegem ceva pentru Domnul, suntem ostracizați de societatea care l-a respins pe El, sau cel puțin i-a suspendat prezența până când va considera că este timpul. Când refuzăm să luăm parte la un act imoral, sau când spunem că avem nevoie să petrecem ceva timp cu Domnul, lumea ne tratează ca pe niște nebuni religioși. Uneori parcă toți ar fi împotriva noastră. Cât de ușor este în schimb să te amesteci în mulțime, să te comporți ca ea. Dar nu toți sunt împotriva noastră. Isus este cu noi. Cu El și cu ceilalți creștini noi formăm de fapt o majoritate.

“Privește la viața pe care ți-am dat-o”, ne spune astăzi Domnul. “Este viața Mea, viața divină a Sfintei Treimi. Dați această viață și altora. Proclamați Evanghelia mea prin viețile voastre. Și să știți că voi fi alături de voi în orice situație, în orice alegere, în orice respingere, în orice succes al vostru.” Împărăția lui Dumnezeu inundă lumea. Noi suntem avangarda.

Ritul latin