Start > Ritul latin > Duminica a XII-a (A)

Duminica a XII-a (A)

30 May 2008
916 afișări

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină
Duminica a XII-a de peste an (Anul A)

Eu, Ieremia, am auzit amenințările poporului: “Învinuiți-l, strigă ei; haideți să-l învinuim pe acest om care vede teroare pretutindeni!”. Chiar prietenii mei pândesc să vadă dacă mă clatin și zic: “Poate că se va lăsa prins, vom pune mâna pe el și ne vom răzbuna pe el”. Dar Domnul este cu mine, ca un luptător puternic; de aceea prigonitorii mei se vor poticni și nu vor birui. Înfrângerea lor îi va acoperi de rușine; o veșnică rușine care nu se va uita!”. (Ier 20,10-13)

Profetul Ieremia reprezintă, în contextul lecturilor duminicii a XII-a de peste an, figura omului drept care, tocmai pentru dreptatea și pentru fidelitatea lui față de Dumnezeu, devine incomod pentru prietenii și contemporanii săi. Întrucât profetul denunță silniciile și nedreptățile lor, acești se aliază împotriva lui și se îndreaptă împotriva lui cu nenumărate persecuții, care mai de care mai elaborate și mai agresive. Ceea ce urmează în text este exprimarea convingerii profetului că nimic nu i se poate întâmpla atâta timp cât îl are aliat pe Dumnezeu. Ba mai mult, bazat pe aceeași încredere, profetul se bucură de mai înainte de dreptatea pe care Dumnezeu i-o va face răsplătindu-i astfel fidelitatea.

Isus a spus ucenicilor săi: “Nu vă temeți de oameni, căci nimic nu este acoperit care să nu fie scos la iveală și nimic ascuns care să nu fie făcut cunoscut. Ceea ce vă spun la întuneric, vestiți la lumină și ceea ce vă spun la ureche, predicați de pe acoperișuri. Să nu vă temeți de cei care ucid trupul, dar nu pot ucide sufletul. Temeți-vă mai curând de acela care poate să piardă și sufletul și trupul în Gheenă…”. (Mt 10,26-33)

Deoarece ucenicii, angajați, ca și Învățătorul lor, să vestească Evanghelia și să o trăiască cu fidelitate, riscă să devină victime ale persecuțiilor, Isus le sădește în suflete o convingere similară celei a profetului Ieremia: de persecutorii care le cauzează doar suferințe fizice nu trebuie să se teamă; de temut sunt persecutorii care le pot ucide și trupul și sufletul.

Întrucât acest discurs se adresează tuturor celor care se simt chemați de Isus Cristos, în ce măsură ne considerăm noi adevărați ucenici ai săi, adică creștini? Și apoi, care sunt temerile noastre și unde se situează ele? Ce loc îi facem noi lui Isus în viața noastră: cel al unui bibelou cu care ne-am obișnuit deja, pe care nu-l mai deranjăm de mult și de care nu ne mai lăsăm deranjați sau poate cel pe care l-am lăsat să ne cuprindă întreaga noastră existență?

Ritul latin