Start > Ritul latin > Aceasta este viața veșnică

Aceasta este viața veșnică

2 May 2008
3,340 afișări

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a VII-a după Paște (Anul A)

Trei porți conduc la măreața catedrală din Milano. Deasupra unei porți se află o inscripție care spune: “Lucrurile care ne fac plăcere sunt temporare”. Deasupra celei de-a doua porți se poate citi: “Lucrurile care ne tulbură sunt temporare”. Și deasupra porții centrale se află o inscripție mare care spune: “Lucrurile veșnice sunt cele importante”. Tindem să ne gândim că viața veșnică înseamnă viață fără sfârșit. Dar viața veșnică așa cum se arată în Evanghelia lui Ioan implică nu doar o cantitate sau o durată superlativă a vieții ci și o cantitate superlativă. Viața veșnică diferă de viața fără de sfârșit care este doar cantitativă. Diavolul și îngerii lui au viață fără de sfârșit deoarece ei nu mor niciodată. Dar nu se bucură de viața veșnică, o viață de perfectă fericire și pace în uniune cu Dumnezeu. Ceea ce dorește sufletul omului nu este doar viață fără de sfârșit, ci viața veșnică, o viață de perfectă uniune cu Dumnezeu care nu poate fi diminuată nici în durată nici în satisfacție. Aceasta este viața pe care o dă Isus, după cum spune la Ioan 10,10: “Am venit ca să aibă viață, și ca să o aibă din plin”. A avea viața veșnică înseamnă a fi pe deplin viu.

În Evanghelia de astăzi, Isus arată calea spre viața veșnică. “Aceasta este viața veșnică: să te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat și pe Isus Cristos pe care l-ai trimis” (Ioan 17,3). Unii oameni sunt surprinși de faptul că Ioan vorbește despre “a-l cunoaște” și nu despre “a crede” în Dumnezeu. Dar “a cunoaște” este folosit aici într-un sens tipic ebraic, ceva care se întâmplă între două persoane, nu ceva care are loc în capul cuiva. Cunoști pe cineva în acest sens când ai o relație personală, intimă cu acea persoană. Cuvântul descrie doi oameni uniți într-o relație intimă de iubire, ca de exemplu: “A cunoscut Adam pe Eva, femeia sa” (Geneză 4:1). Cunoașterea lui Dumnezeu cunoaște la viața veșnică și nu este intelectuală ci relațională.

Viața veșnică cere ca ei “să te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu”. Pentru a înțelege mai bine aceasta trebuie să introducem adverbul “ca” în locul virgulei. Vom avea atunci: ca ei să te cunoască pe Tine ca singurul Dumnezeu. Are sens această completare într-un context în care ideea de divinitate avea mulți concurenți. În vremea lui Isus împărații romani pretindeau că sunt zei și trebuie să li se aducă atare cult. Dar Isus insistă că viața veșnică stă în recunoașterea faptului că există un unic și adevărat Dumnezeu, Dumnezeu pe care Isus îl numește Tată, și că nici o altă persoană sau orice alt lucru nu poate pretinde a fi Dumnezeu.

Pentru a-i identifica pe numeroșii zei din zilele noastre trebuie să ne întrebăm: “Ce persoane, ideologii sau instituții de astăzi ne cer loialitate fără drept de apel?” Câteva răspunsuri îmi vin în minte: (1) cultele și mișcările secrete; (2) cultul propriei persoane, în care binele în viață este înțeles ca răsfățare cu plăceri; (3) capitalismul în care omul este apreciat după valoarea sa financiară; (4) naționalismul orb care crede că orice se justifică în numele securității naționale. Și lista poate desigur continua.. Isus îi invită pe cei ce caută viața veșnică să acorde loialitate absolută Dumnezeului lui Isus Cristos, ca singurul Dumnezeu adevărat. Orice altă idee sau instituție trebuie evaluată în raport cu valorile Împărăției lui Dumnezeu.

Viața veșnică cere cunoașterea a două lucruri: ” să te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat și pe Isus Cristos pe care l-ai trimis”. Avem din nou nevoie să introducem adverbul “ca”. Astfel propoziția devine: ca ei să te cunoască pe Tine CA singurul Dumnezeu adevărat și pe Isus CA Mesia/Cristos pe care l-ai trimis”. Credința creștină din Biserica primară era credința în Isus ca Mesia. Importanta semnificație a acestei mărturisiri este că singurul Dumnezeu adevărat care este invizibil și de nescunoscut, s-a făcut pe Sine vizibil și cognoscibil în persoana lui Isus. Isus este revelația lui Dumnezeu. El este Emanuel, Dumnezeu cu noi. Viața și învățăturile lui Isus devin de aceea pentru noi, cei care suntem în drum spre viața veșnică, standardul după care judecăm cuvintele oricărei persoane sau instituții din această lume. Noi îl știm pe singurul Dumnezeu adevărat și îl știm prin Cel pe care El l-a trimis să îl facă cunoscut, Isus Cristos.

Fiecare vrea viață lungă și bună. Viața veșnică este viața bună fără de sfârșit. Aceasta o căutăm cu toții. Isus ne spune astăzi cum să atingem acest scop fundamental al vieții. Trebuie să ne cultivăm o relație intimă, personală cu Dumnezeu și cu Isus, pe care l-a trimis să îl facă cunoscut întregii omeniri.

Ritul latin