Start > Ritul latin > Vinerea Sfântă

Vinerea Sfântă

14 March 2008
849 afișări

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină
Vinerea Mare (Anul A)

Iată, Slujitorul meu va propăși; el va crește și se va înălța și va ajunge pe culmile măririi… A fost voia Domnului să-l zdrobească prin suferință; dar dacă își va da viața ca jertfă pentru păcat, își va vedea urmașii, va trăi zile îndelungate și vrerea Domnului va propăși în mâinile lui. În urma trudei sufletului său, va vedea lumina și se va îndestula. Întru știința sa, cel drept, Slujitorul meu, îi va îndreptăți pe mulți și fărădelegile lor le va lua asupra sa… (Is 52,13-53,12)

În Vinerea Sfântă, în centrul celebrărilor liturgice se află evocarea pătimirii Domnului. Pătimirea și Moartea Mântuitorului, oricât de impresionată ar fi, n-ar avea decât o valoare emoțională dacă nu i-am descoperi semnificația profundă. Această semnificație ne este oferită, în mare măsură, de cântul al patrulea al Servitorului suferind, cânt propus în această zi sfântă spre meditare.

Moartea este absurdă și complet ilogică dacă echivalează cu sinuciderea. Isus, ca și Servitorul Suferind, se oferă de bună voie morții pentru a-i îndreptăți pe mulți, pentru a lua asupra sa fărădelegile lor. În felul acesta jertfa de sine devine gest de iubire, iar moartea sa devine preț de răscumpărare.

Rămâne ca cei mulți să înțeleagă că fărădelegile lor au cerut un atât de mare preț, că fiecare fărădelege produce “moarte”.

El, în zilele vieții sale pământești, a înălțat, cu strigăt mare și cu lacrimi, rugăciuni și cereri, în zilele vieții sale pământești, a înălțat cu strigăt mare și cu lacrimi, rugăciuni și cereri către Acela care îl putea scăpa din moarte și a fost ascultat pentru evlavia sa. Și, deși era Fiu, a învățat ascultarea din cele ce a pătimit și, fiind dus la desăvârșire, a devenit, pentru toți cei care ascultă de El, izvor de mântuire veșnică. (Ev 4, 14-16; 5,7-9)

Lectura pasajului evanghelic care relatează pătimirea lui Isus ne așează în modul cel mai realist în fața Jertfei înseși a lui Isus. Nimeni nu poate asculta această relatare fără ca să se întrebe cine a putut face o atât de mare și o atât de dureroasă crimă, dar mai ales cine este vinovat de ea. Foarte curând, de-a lungul lecturii, cel care ascultă acest text se vede prins în el. Vede că, prin viața sa, se identifică fie cu cărturarii și arhiereii, fie cu Iuda, fie cu Pilat…

Fragmentul din Epistola către Evrei ne oferă acea lectură post-pascală a itinerariului lui Isus, de la pătimire până la înviere. Și acest text evocă, odată în plus, nu atât aspectul emoțional al jertfei lui Isus, cât mai ales deznodământul ei fericit și valoarea pentru noi cei mulți: El… a devenit izvor de mântuire veșnică.

Ritul latin