Start > Ritul latin > Parabolă de Paști

Parabolă de Paști

22 September 2006
2,065 afișări

Autor: pr. James Gilhooley
Traducere: Radu Capan
Copyright: ProFamilia.ro
Învierea Domnului (Anul B)

Să ascultăm o parabolă de Paști. Un tată era într-o pasă proastă. Dorea să participe la Liturghia de Paști cu soția și cu cei trei copii ai lor. Liturghia de duminică cu familia era ceva special pentru el. Credea în dictonul ce spune că familia care se roagă împreună rămâne împreună. Dar tocmai fusese numit managerul unui nou restaurant fast-food. Patronul, anticipând că vor veni mulți clienți, i-a cerut să lucreze în Duminica Paștelui. Nu avea de ales. Avea nevoie disperată de noua slujbă. Copiii aveau nevoie de mâncare și de hrană. A înghițit în sec și a acceptat.

Și-a dat seama apoi că patronul său avea dreptate. Numărul oamenilor care căutau un loc unde să mănânce de Paști era de două ori mai mare ca de obicei. Nici nu se făcuse amiază și el era deja obosit. Iar la ușă mulțimea nu scădea. Ce bine i-ar fi prins niște angajați în plus la restaurant! În plus, începuse să îi fie ciudă pe el pentru cum îi tratase pe unii dintre clienți. Iar coada creștea tot mai mult. Își dădea seama că furia ce o simțea venea și din faptul că toți oamenii din fața sa erau liberi, pe când el trebuia să muncească. Unii dintre ei erau cu copiii… ar fi vrut să fie așa și el.

Tânărul din fața lui purta o cruce de aur la gât. I-a spus politicos managerului nostru: “Două omlete vă rog, cu șuncă și suc de roșii, două sucuri și două cafele. Vă rog, puneți-le în pachete separate.” Managerul execută comanda pentru amabilul tânăr. A împins spre el pachetele spunându-i: “15,53$”. Tânărul i-a întins o hârtie de 20 de dolari, și i-a spus: “Vă rog să dați al doilea pachet omului din spatele meu, precum și restul.” Apoi a dispărut în mulțime. A fost ultima oară când l-a văzut. Managerul s-a uitat apoi la cel care era în urma tânărului. Era îmbrăcat în haine ponosite, neras, și avea o mică sacoșă probabil cu lucrurile lui. Părea foarte obosit și probabil avea doar câteva monede, poate pentru o cafea. Managerul l-a surprins dându-i pachetul și restul de la 20 de dolari. Sărmanul om i-a zâmbit. A fost primul zâmbet adevărat pe care l-a văzut în acea zi. I-a șoptit săracului că binefăcătorul a fost cel de dinaintea lui. Omul privea mirat dar bucuros. Avea hrană pentru Duminica Paștelui. Pentru acest cerșetor, Cristos cu adevărat a înviat. Vestea bună era într-adevăr foarte bună. Avea ce să mănânce. Îi venea să strige: Aleluia!

Managerul și-a amintit vorba cuiva: “Nu pot salva lumea, dar pot să îi trimit o pizza unui sărac.” Tânărul era un șofer de tir. Conducea o mașină lungă cât o zi de post. Și el era departe de familia sa. Dar găsise ceva ce putea face de Paști. Managerul și-a dat seama că tânărul nu făcuse ceva doar pentru bătrân, ci și pentru el. Îi transformase restaurantul într-o catedrală. Ziua de muncă a trecut mai ușor apoi. Când seara s-a întors acasă, cei trei copii l-au îmbrățișat și i-au spus: “Tăticule, tăticule, l-am văzut pe Isus înviat la biserică.” Ridicându-i în brațe și sărutându-i, bărbatul le-a spus: “Și eu l-am văzut.” Punându-se seara în genunchi pentru rugăciune, i-a mulțumit lui Isus că i-a trimis în restaurantul său pe tânăr și pe sărac. Pentru un moment s-a întrebat dacă sărmanul bărbat nu fusese chiar Isus. Dar a alungat gândul ca fiind prea improbabil. Oare?

Să ne amintim ce i s-a întâmplat în secolul al XIII-lea Sfântului Francisc de Assisi, când un cerșetor i-a cerut o monedă. Francisc venea de la slujba de Paști. L-a îmbrățișat cu căldură pe cerșetor, i-a spus “fratele meu”, și i-a dat câțiva bănuți. Francisc s-a îndepărtat apoi de cerșetor și după câțiva pași s-a întors spre el. L-a văzut pe Cristos însuși stând acolo unde era înainte cerșetorul. Îi făcea semn lui Francisc cu mâna. Iar din mână îi curgea sânge.

Ritul latin