Start > Ritul latin > Timpul potrivit pentru a începe

Timpul potrivit pentru a începe

2 February 2008
2,031 afișări

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a III-a de peste an (Anul A)

Matty este convins că trebuie să câștige suflete pentru Cristos. La orele de biblic din parohie a învățat cum să împărtășească credința sa cu alți oameni și să îi conducă la Cristos. Dar nu a făcut niciodată acest lucru. Se roagă la Dumnezeu să îi dea un semn ca să știe exact când să înceapă. Într-o zi Matty călătorește cu metroul pentru a merge să se întâlnească cu prietenii lui de la studiu biblic. Are în geantă Biblia. Un tânăr cam de vârsta lui intră în metrou și se așează lângă Matty. Matty spune în gând o scurtă rugăciune: “Doamne, dă-mi un semn când să încep”. Mobilul tânărului sună: un prieten vrea ca el să vină să se întâlnească. După ce se ceartă ceva timp cu prietenul lui, tânărul spune: “În regulă, voi veni să te iau de la biserică, dar nu voi intra. Mă găsești în parcare”, și închide. Matty se roagă din nou: “Doamne, aștept semnul!” În cele din urmă, tânărul se întoarce către Matty și spune: “Știi, am un prieten ciudat care nu merge la muncă duminica pentru a merge la biserică. Nu îl înțeleg”. Matty zâmbește și spune din nou: “Doamne, semnul, semnul!” Finalul poveștii.

Evanghelia de astăzi este despre începutul lucrării publice a lui Isus. După o viață privată de peste treizeci de ani, cum a știut Isus exact când să își încheie viața ascunsă și să își înceapă activitatea publică? Primul gând care ne vine este acela de a presupune că, desigur, Dumnezeu Tatăl i-a vorbit și i-a comunicat exact când să înceapă. A primit o luminiță verde specială de la Dumnezeu. Dar Evanghelia de astăzi sugerează că Isus a ajuns probabil la această decizie în modul în care ajung majoritatea oamenilor, adică prin a deduce din lucrurile care se întâmplă în viețile lor ce anume încearcă Dumnezeu să le spună.

Lectura evanghelică începe: “Auzind că Ioan a fost închis, Isus s-a retras în Galileea. Și părăsind Nazaretul, a venit și s-a stabilit la Cafarnaum, care este pe malul mării” (Matei 4,12-13). Isus aude că Ioan a fost arestat. El se gândește că mișcarea de reînnoire începută de Ioan ar avea nevoie de un nou lider. Privește în jur și vede că nu este nimeni altcineva mai potrivit decât El să își asume conducerea mișcării. Acesta este semnul de care are nevoie. Își ia rămas bun de la familie și pornește spre provocările chemării sale publice. Spre deosebire de Matty din povestea noastră, Isus nu stă să aștepte un semn special supranatural din cer. Mai degrabă, El învață să citească “semnele timpurilor”, adică să deducă din ceea ce se întâmplă în lume ceea ce i-ar putea spune Dumnezeu.

Ce nevoi vedem în lumea din jurul nostru? Vedem, de exemplu, nevoia de mai mulți mesageri ai iubirii și păcii lui Dumnezeu în lumea de astăzi? Ce putem să facem personal în legătură cu aceasta, ținând cont de circumstanțele personale ale vieții noastre? Când vom începe cu adevărat să facem ceva în această privință, sau așteptăm oare, ca și Matty, un semn special de la Dumnezeu? Ei bine, acel semn ar putea să nu vină niciodată. Asemenea lui Isus, trebuie să învățăm să citim “semnele timpurilor” în care trăim.

Să remarcăm că Isus nu a început să predice imediat. Dacă ar fi început să predice de îndată din orașul său, Nazaret, ar fi fost redus probabil pe loc la tăcere. Primul lucru pe care îl face este să caute un loc și o comunitate care să sprijine vocația Lui. O găsește în Capernaum, unde atrage repede un grup de prieteni și discipoli. Chiar dacă este Fiul lui Dumnezeu, Isus nu lucrează de unul singur. El le împărtășește și altor oameni viziunea și slujirea Lui. De aceea, chiar dacă a fost oprit și ucis doar trei ani mai târziu, nu a putut fi oprită lucrarea Lui și viziunea Lui privind o lume nouă de frați și surori. În Isus vedem nu doar ce înseamnă a face lucrarea lui Dumnezeu ci și cum să facem lucrarea lui Dumnezeu.

Să îi cerem astăzi lui Dumnezeu să ne dea înțelepciunea de a citi “semnele” timpurilor noastre pentru a putea înțelege corect din evenimentele din lumea din jurul nostru ceea ce cere Dumnezeu de la noi, ca indivizi și ca și comunitate. Și să cerem curajul de a începe să facem acel lucru, nu doar să ne rugăm pentru el.

Ritul latin