Start > Ritul bizantin > Îndreptarea personalităților încovoiate

Îndreptarea personalităților încovoiate

22 September 2006
3,885 afișări

Autor: pr. Anthony M. Coniaris
Traducere: Oana Capan
Copyright: ProFamilia.ro
Duminica a X-a după Înălțarea Sfintei Cruci (a XXVII-a după Rusalii)

Se spune că o femeie, soția unui inginer american, a adus o mare mângâiere unor oameni dintr-o țară asiatică. Ea a observat că bătrânii unui anume sătuc erau cu toții cocoșați. După ce a studiat puțin situația și-a dat seama că era din cauza măturatului. Deoarece lemnul era rar, cozile erau foarte scurte iar oamenii măturau aplecați de mijloc, iar la bătrânețe ajungeau cu toții gârboviți. Ea s-a hotărât să facă ceva. A descoperit în munți o specie de trestie înaltă. A luat câteva și a început să le cultive în casa ei din acel sătuc. Și-a făcut o mătură și a început să măture pe afară, ca toți să o poată vedea. Încetul cu încetul sătenii au prins ideea și s-au folosit de trestiile înalte pentru a-și face cozi la mătură: acum puteau mătura stând drepți. Ea s-a întors ulterior în America, și după câțiva ani a primit o scrisoare din partea primarului din satul cu pricina:

“Soției inginerului: [...] Ne-ați arătat un nou mod de a mătura. Un lucru mic, dar care a schimbat viața oamenilor noștri. [...] Ați fi fericită să vedeți că astăzi în sat sunt doar puțini gârboviți. [...] Am construit un mic altar în memoria Dvs. Este simplu, iar la picioarele lui scrie: ‘În memoria femeii care a îndreptat cocoașelor oamenilor noștri.”

Evanghelia de astăzi este despre o femeie care avea “de optsprezece ani un duh de neputință”. Era gârbovă și nu se putea îndrepta nicicum de spate. Când Isus a văzut-o, “a chemat-o și i-a zis: Femeie, ești dezlegată de neputința ta. Și Și-a pus mâinile asupra ei, și ea îndată s-a îndreptat și slăvea pe Dumnezeu.” Principalul mesaj al acestui episod dă mărturie de puterea lui Cristos de a îndrepta ceea ce este strâmb, nu doar trupurile strâmbe, ci și viețile strâmbe. Dintre toate creaturile acestei lumi, omul este singurul care a fost făcut astfel încât să poată privi în sus. Dar păcatul îl apleacă, în încovoaie. Cu cât omul îl slujește mai mult pe Dumnezeu, cu atât va fi mai ridicat, mai drept. Cu cât păcătuiește mai mult, cu atât mai mult își gârbovește viața, mintea și inima.

Sunt unii care spun: “Nu poți schimba firea omului”. Această afirmație îl nesocotește pe Dumnezeu – El a venit în această lume tocmai pentru a schimba firea omului, să îndrepte personalitățile cocoșate. “Și așa erați unii dintre voi”, bețivi, idolatri, tâlhari, vrăjitori, scrie Apostolul Paul. “Dar v-ați spălat, dar v-ați sfințit, dar v-ați îndreptat în numele Domnului Isus Cristos și în Duhul Dumnezeului nostru.” De multe ori în viață vedem râuri șerpuitoare. În Minneapolis există un braț foarte încovoiat numit Minnehaha Creek. Motivul pentru care are atâtea cotituri este că urmărește cursul ce opune cea mai mică rezistență. La fel se întâmplă și în viață. Când în loc să îi urmăm lui Cristos, urmăm cursul cu cea mai mică rezistență, viața noastră nu este dreaptă ci plină de curbe, cotituri, devieri…

Un băiat a mers într-o zi cu tatăl său la pescuit. Firul i s-a încurcat însă atât de tare încât oricât încerca, nu reușea să descurce situația. După numeroase încercări s-a dus la tatăl său și i-a spus: “Tată, firul meu s-a încurcat. Ești bun te rog să îl îndrepți?” În mâinile pricepute ale tatălui său, firul s-a întins ca prin magie în 2-3 minute. Aceasta este parabola vieților noastre. Încetul cu încetul ne încurcăm ca acest fir din cauza tentațiilor cărora nu ne împotrivim și a păcatelor pe care le facem. La final ne dăm seama că nu mai putem descurca ițele vieții noastre. Cineva din afara trebuie să vină în viața noastră pentru a ne elibera din încurcătură. Dumnezeu este oricând gata să ne ajute: tot ce trebuie să facem este să mergem la El cu credință.

 

Vieți încovoiate… îndreptate

Gândiți-vă la viețile atâtor persoane încovoiate de alcoolism și de droguri, care au fost însă îndreptate prin puterea lui Cristos cel viu. Gândiți-vă la Petru încovoiat de tripla lepădare de Învățătorul său, îndreptat totuși de Isus, pentru a deveni un mare apostol al credinței. Gândiți-vă la femeia prostituată care era încovoiată de greutatea vinovăției ce o resimțea în inimă. Ea i-a spălat Învățătorului picioarele cu părul ei și cu lacrimile ei. Marele Doctor al sufletelor a iertat-o și i-a îndreptat viața gârbovă. Gândiți-vă la tâlharul crucificat alături de Cristos – viața păcătoasă îi apăsa puternic pe umeri. Înainte se moară, scapă însă un “Doamne, pomenește-mă”. Deodată marea iubire a lui Dumnezeu a înflorit în inima sa și a auzit dulcea promisiune: “Astăzi vei fi cu Mine în rai”.

 

“Pe care a legat-o satana”

Principalul mesaj al parabolei de astăzi este că Dumnezeu care a îndreptat de spate această femeie, continuă să îndrepte și astăzi viețile încovoiate de păcat. Există și un al doilea mesaj, dat de cuvintele lui Isus care descrie boala femeii: “… aceasta, fiică a lui Avraam fiind, pe care a legat-o satana, iată de optsprezece ani…”. Vedem aici că Isus atribuie boala acestei femei nu lui Dumnezeu ci satanei. Ne amintim și de Sf. Pavel care îi spune bolii sale cronice “un înger al satanei”. Adesea asociem voia lui Dumnezeu cu ceea ce este rău, cu boala și cu moartea. De exemplu, când îi moare soția, bărbatul spune: “Ei bine, trebuie să acceptăm. A fost voia lui Dumnezeu.” Iar bărbatul este medic și timp de câteva săptămâni s-a luptat pentru viața soției. În tot acest timp s-a luptat el oare cu Dumnezeu? Evident că nu. Cristos și-a petrecut o mare parte din anii de activitate publică vindecând bolnavi. Niciodată nu îl vedem provocând cuiva boală. Moartea nu are loc pentru că Dumnezeu o vrea. Isus însuși a plâns la mormântul lui Lazăr.

Dr. Leslie Weatherhead spunea odată: “Dacă vrei să spui ‘Voia Sa s-a făcut’, spune-o atunci când un cancer în stare inițială a fost descoperit și tratat; spune-o când un copil s-a născut și ‘amândoi sunt bine’; spune-o când dimineața soarele strălucește și tu pocnești de sănătate; spune-o în ziua de Crăciun; spune-o când ești plin de fericire, fericire care vine de la Dumnezeu”. Pentru că aceasta este voia lui Dumnezeu pentru om; nu mormântul, boala, calamitatea, ci sănătatea, fericirea și vitalitatea.

Gândiți-vă câte vieți nu au fost curbate de poliomielită. Dr. Jonas Salk a descoperit un vaccin și a eradicat poliomielita. Vedem cum un om, datorită cercetărilor științifice, a îndreptat viețile atâtor oameni. Dr. Salk nu s-a opus voii lui Dumnezeu ci a acționat conform acesteia, făcând viața mai bună pentru atâția oameni. Există atâtea domenii ale vieții în care putem coopera cu Dumnezeu pentru a îndrepta acele vieți gârbovite de păcat și suferință.

 

Rugăciune

Doamne, ajută-mă să vin la Tine cu viața mea gârbovită pentru ca Tu să o îndrepți din nou, așa cum ai îndreptat spatele femeii din Evanghelia de astăzi. Pentru că știu că nici un spate îndoit și nici un suflet îndoit nu este așa pentru că Tu i-ai dorit omului aceasta. Și ajută-mă, Doamne, ca înaintând în viață să merg drept și să îndrept în drumul meu tot ceea ce este strâmb:

Unde este ură, să pun iubire;

Unde este rană, iertare;

Unde este discordie, unitate;

Unde este disperare, speranță;

Unde este întuneric, lumină;

Unde este tristețe, bucurie.

Ritul bizantin